Microsoft: 'Een miljoen Zune-spelers verkocht' -update

Negen maanden na de introductie van de Zune in de VS heeft Microsoft naar eigen zeggen iets meer dan een miljoen stuks van het apparaat verkocht. Het bedrijf claimt een aandeel van 10 procent op de markt voor mobiele harddisk-spelers in handen te hebben.

Zune MicrosoftRobbie Bach, leider van de divisie 'Entertainment and Devices' bij Microsoft, spreekt van een goede start, maar noemt de resultaten niet wereldschokkend: 'Het is geen overweldigende start. Ik ga niet doen alsof het een gigantische stap is.' In december vorig jaar noemde Bryan Lee, destijds leider van Microsofts entertainmentdivisie, het nog pretty awesome als Microsoft het doel van 1 miljoen Zune-spelers voor juni zou halen. Hoewel Microsoft de claim van 10 procent martkaandeel niet verder specificeert, is duidelijk dat de verkoop van de Zune niet in de buurt komt van die van de iPod. In de periode tussen november 2006 en mei 2007 verkocht Apple naar schatting tussen de 22 en 25 miljoen iPods. Apple maakt bij de vrijgegeven cijfers waarop de schatting gebaseerd is echter geen onderscheid tussen flash-spelers en spelers met een harde schijf.

Bach verwacht dat zijn divisie komend fiscale jaar, dat in juli begint, winst zal maken. Op de markt voor consoles heeft Microsoft volgens hem na drie of vier jaar Sony achtervolgd te hebben de leiderspositie overgenomen en wat verkoop van smartphones betreft, doet Microsoft het beter dan RIM met de Blackberry. Bach liet zich verder ontvallen dat hij geniet van de strijd met Apple: 'Het is leuk om agressief te strijden met Apple. Het is een goed bedrijf en een waardige tegenstander.' Naar verwachting zal Microsoft binnenkort versies van de Zune met flashgeheugen introduceren om de strijd met de iPod op te voeren.

Update woensdag 30 mei, 16.30 u: De San Fransisco Chronicle heeft de verklaring van Bach over de verkoopcijfers aangepast. De tekst uit het interview luidt nu 'Als we ons fiscale jaar in juni beëindigen hebben we iets meer dan een miljoen Zunes verkocht.'

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-05-2007 • 11:41

75 Linkedin

Bron: SFGate

Reacties (75)

75
73
33
1
0
25
Wijzig sortering
Misschien een leuk idee voor MS om de Zune eens in de rest van de wereld beschikbaar te stellen.
Nu moest ik mijn Zune importeren vanuit de USA, en allerlei trukjes doen om m'n Zune software wijs te maken dat ik weldegelijk een echte Amerikaan ben.
interessant... maar hoe zit het met voeding en oplader?
De Zune is op te laden via USB (zelfs als de PC uit staat (maar stekker wel in stopcontact) stuurt de PC stroom via USB naar m'n Zune).
En voor de ondersteuning. M'n Vista is toch volledig Amerikaans ingesteld, daar waren er zelfs geen problemen, of als je garantie bedoelt... Tjah, dat is misschien wel ietsje moeilijker.

Een verschil tussen de Amerikaanse en de Europese Zune is zeker het maximum vh geluidsniveau, dat in Europa lager moet dan in Amerika.
Dan ben je wel heeeeel Zune-fan. :) Ik zou toch gewoon wachten eerlijk gezegd, toch spannend om te zien hoe het met ondersteuning is voor de Amerikaanse versie in Europa e.d.
Ik heb een ook een Zune en ik heb daarvoor een Ipod Nano 8gb gehad. Wat ik kan zeggen is dat het geluid van de Zune merkelijk beter is ! Vooral de bass komt eindelijk mooi door ( met dezelfde in-ear dopjes op beide spelers getest ). Idd dat importeer gedoe is wel lastig, maar nu heb ik tenminste een leuke speler !
Is dat verschil zo groot? Ik dacht dat de iPod nu juist een vrij goede muziek-klank voortbracht...met goede koptelefoon. Overigens, test ook andere equilizer-instellingen op de iPod, dat scheelt ook enorm natuurlijk.
Heb ook een iPod(30Gb Video) en kan beamen dat de geluidskwaliteit niet om over naar huis te schrijven is. Met de alternatieve firmware Rockbox wordt het wel beter, maar het blijft behelpen. De Sony NW-HD3 die ik hiervoor had, gaf een stuk beter geluid
De iPod heeft nochtans een nagenoeg perfecte lineaire uitgangskarakteristiek.
Het gaat ze dus ook helemaal niet om 'geluidskwaliteit'. Je hoort mensen altijd praten over 'meer bass' in andere spelers. Daar heb je een equalizertje voor, en vroeger hadden walkmans 'super bass boost' enzo voor de enkele gek die nog sneller doof wilde worden.
Zelfs met Equalizer hetzelfde ingesteld en hetzelfde nummer. Zelf een Creative Zen Touch 20GB die gehakt maakte van een Nano. De nano kon mn sennheiser amper voeden en alleen op het hoogste volume was er wat te horen.. De Creative doet het met 17-18 op schaal van 25. Verder is de bass uit mn Creative idd gewoon veel beter en het geluid klinkt gewoon warmer. Dan mag die iPod lekker linear lopen, het gaat tenslotte om de warmte van de klank.
Warmte van de klant heeft niets te maken met geluidskwaliteit hoor :)
Het probleem met earphones is vaak dat ze niet optimaal "in" je oren zitten, waardoor de bassklanken een beetje wegvallen. Door wat extra bass uit de speler te sturen compenseer je dat. De "warmere" klank is dus het geluid zoals het bedoeld is. Op normale speakersof goede koptelefoon klinkt een iPod waarschijnlijk wel goed of zelfs beter.
Anoniem: 218576
@vgroenewold29 mei 2007 13:54
Als je een equilizer nodig hebt om het geluid goed te laten klinken dan is je geluid dus niet goed ;)

Maar i.d.d., ik gebruik m'n iPod in combinatie met een zennheiser en het klinkt zeker niet slecht.
Ik heb ooit mijn Sennheisers koptelefoontjes (50 euro, type even vergeten) in een Ipod gestopt om aan mijn vriendin te laten horen hoe goed mijn koptelefoontje wel niet klonk. Toen ze die koptelefoon op had gezet dacht ze dat ik haar voor de gek zat te houden. Kwaliteit was echt bagger. Op mijn Iriver H10 klonken ze ontzettend zuiver, maar op de Ipod kraakte ze als je boven een bepaalde geluidsniveau kwam. Werkelijk geen een lied klonk mooi op dat apparaat :D

Heb overigens ook een Zune (inmiddels defect :( ) en die klinkt ook beter dan de Ipod, maar aanzienlijk minder dan een Iriver H10.
Of zoals de Grip FAQ zegt:

Q: I was listening to a CD in Grip and it sounded horrible! What's up?

A: Perhaps you are listening to country music...
Grappig genoeg komt de iPod er in hifi-bladen vaak als beste uit. Vervangen van de headphones levert je nog meer winst op en je moet idd ook met de equalizer spelen, maar dan heb je wat geluidskwaliteit betreft veruit de beste MP3-speler verkrijgbaar.
dat is idd grappig want de ipod heeft helemaal niet zo'n denderend goed geluid...:?

qua kwaliteit hetzelfde als een creative
als je geluidskwaliteit wil, neem dan een cowon iaudio of een Iriver 8-)

al die mensen die maar lopen te blaten over hoe goed hun ipod is... doe zelf eens wat onderzoek en praat niet de massa na!
En die hifibladen kloppen ook, zeker als ze net zo goed zijn als het blad 'computer totaal' wat altijd een lachertje is als je de tests leest.. werkelijk BS van begin tot eind...

Omdat het een marktleider is wil zekers niet zeggen dat de kwaliteit ook goed is.. En dat is met de iPod dus niet.. Maarja het is een mode verschijnsel, en dan moeten al die domme schapen natuurlijk ook die hebben..
Ja, en je bent dus een dom schaap als je jouw mening niet deelt. gezellig tiep

Met mode verschijnsel heeft het dus helemaal niks te maken. Als jij de eerste bent die met een goede marketing campagne een (relatief)nieuw product op de markt zet maak je de grootste merkbekendheid.
Neem: Sony Walkman, Calgonit vaatwas tabletten, Polaroid camera's, Kodak film, Post-it's etc. Niet de beste producten in hun categorie, maar door goede 'lading' onder het publiek een marktleider geworden.
Dan lees je niet goed, de ipod scoort merkelijk slechter op het vlak van geluidskwaliteit ten opzichte van de iaudio en iriver spelers.
Ipod is voor mp3 spelers wat Bose is voor speakers. Gelikte marketingcampagnes maar waardeloos qua geluid.
als ze een marktaandeel van 10% hebben met 1 miljoen spelers, dan is de totale markt toch gewoon 100% met 10 miljoen spelers?
waarom kan apple er dan 22-25 miljoen verkopen in die periode?

of snap ik het nu helemaal verkeerd?
Zune is nu toch alleen verkrijgbaar in de VS? De cijfers van Apple zijn waarschijnlijk wereldwijd.

Maar goed, die 10 procent wat MS suggereert vind ik wel discutabel als ze niet voldoende specificeren wat ze ermee bedoelen.
Hoezo is het suggestief? De totale verkoopcijfers zijn bekend samen met de looptijd van deze apparaten. Daarnaast is het ergens op Forbes te vinden dat Apples markt-aandeel in de hdd-afdeling altijd schommeld tussen de 80 en 90%. Maw die 10% die MS claimed is zeker mogelijk. Daarnaast zijn er nog meer spelers in deze markt, helaas zijn ze niet al te bekend.
Ik ben dan ook benieuwd hoe MS het doet over een jaartje. Welk aandeel MS dan denkt te hebben. De Zune bied veel leuke features tov de iPod. En als Apple niet kiest om deze over te nemen in iPod V5.0 dan zou MS best wel eens een groter aandeel kunnen innemen.
Je moet alleen niet vergeten dat er nog een aantal populairdere spelers zijn dan de Zune. De Zune staat ergens op de vierde of vijfde plaats en is vooral aan het concureren met spelers van o.a. Creative en SanDisk.

Het kan dus nooit 90% iPod, 10% Zune zijn.
Ook dat is weer in de totale mp3 speler markt. SanDisk maakt bijvoorbeeld helemaal geen mp3 spelers met HD, alleen Flash.

In de HD-speler markt zijn er maar drie spelers die (in de VS) een beetje fatsoenlijke verkoopcijfers halen: de iPod Video, de Zen Vision-serie van Creative, en de Zune(zie ook de Bestsellers lijst op Amazon: 1. iPod Video 2. Zune 3. Zen Vision M). De rest (Archos, Cowon, Philips, Sony, Toshiba etc) is marginaal.
Daarnaast is het ergens op Forbes te vinden dat Apples markt-aandeel in de hdd-afdeling altijd schommeld tussen de 80 en 90%.
Ehm, die Zune bestaat een jaar nu. Dus die 10/20% marktaandeel werd eerst ingevuld door andere HD MP3 spelers. Deze zijn dus volledig van de kaart geveegd door deze claim van MS?
De Zune bestaat pas een half jaar, dus cijfers over een heel jaar bv kloppen dan ook niet helemaal.
Apple maakt bij de vrijgegeven cijfers waarop de schatting gebaseerd is echter geen onderscheid tussen flash-spelers en spelers met een harde schijf.
Er wordt niet verteld welke markt dat is (wereld/VS/etc) en daarbij zal er wel een stijgende lijn in de verkoopaantallen zitten, waardoor bijvoorbeeld in de laatste maand 10% van de verkochte spelers een zune was.
Apple verkoopt de Nano het meest volgens mij, dat is geen harddisk-speler. Dus dan praat je, pure gok, eerder over een kleine 10 miljoen iPods met harddisk, dan kom je wel op die 10%. Overigens zonder rekening te houden met andere spelers op de markt.
In die 22-25 miljoen zitten alle iPods: die met flash-geheugen én die met harde schijf. De 10% van de Zune slaat alleen op de markt van de spelers met harde schijf.
MIcrosoft heeft het over spelers met een harddisk en de 22-25 miljoen van apple zijn zowel met harde schijf als de spelers met een flashgeheugen.

Dus als MS 1 miljoen Zune's heeft verkocht dan zou Apple maximaal 10 miljoen iPods met een harde schijf hebben verkocht. (Dit is natuurlijk minder omdat er ook nog andere harddisk spelers zijn)
En als je muziek-telefoons meerekent (200 miljoen in 2006, naar schatting >300 miljoen in 2007) is ook Apple maar een kleintje, en Microsoft helemaal een dwerg. Het is maar net hoe je "de markt voor mp3 spelers" definieert.
Bij die 22-25 mln spelers van Apple zitten ook flash-spelers. MS claimt 10% marktaandeel en de HD-speler markt.
Dit zou betekenen dat 15-20 (van de 22-25) mln spelers, Nano's en shuffle zouden zijn.
Zoals op slashdot ook te lezen is, is het maar de vraag hoeveel van de 1 miljoen verkochte Zunes al tot bij de consument geraakt zijn. MS verkoopt aan distributeurs en niet aan consumenten.
Maar dat geldt natuurlijk net zo hard voor de cijfers van Apple.
niet bepaald. veel, als niet de meeste, iPods worden via de Online Store verkocht. Een van de grootste online webwinkels ter wereld. MS heeft dat niet.
Anoniem: 76218
@t-h29 mei 2007 13:34
Óf via de retail winkels van Apple zelf. Die heeft Microsoft ook niet.
Dat verhaal klopt toch niet hoor. Apple levert wel direct aan klanten. Zelfs in de VS heeft het lang geduurd voor de iPod via andere kanalen dan Apple verkrijgbaar was. Je mag er dus bijna zeker van zijn dat de meeste iPods die naar het distributie kanaal zeker verkocht worden.
De hoeveelheid spelers die Apple aan de consument levert zal minimaal zijn ten opzichte van de hoeveelheden die ze aan distributeurs en groothandels leveren.
Dus das geen argument.
Lol, nu al 1 miljoen zunes.
Feitjes:
Hdd mp3 spelers worden lang niet zoveel verkocht als flashspelers

Nog niet uit in Europa of ergens anders dan America,

Nieuwe functies moeten nog komen (muziek dl'en via wifi)

Dus ik heb er wel vertrouwen in. Apple heeft nu nog een veel betere image, maar ik denk dat dit net zoiets word als de xbox. De eerste zuigt, maar daarna wordt t echt vet!
Ik begrijp echt die mensen niet die iTunes 'haten'. Die smart playlisten maken m'n leven zo makkelijk... Smart playlist met dingen die nieuw geimporteerd zijn, smart playlist met nummers die 4 of meer sterren hebben >>> cd importeren, autosync, luisteren op je ipod, daar sterretjes geven, autosync en de goeie nummers van de cd blijven op je iPod en de rest gaat eraf. Allemaal vanzelf... love it.
En die share functie dat iedereen op de LAN je muziek rustig kan streamen en beluisteren, ook te gek.

Moet wel toegeven dat iTunes op de pc nogal aan de zware kant is...
Zune:
Ik heb er een dus ik kan t weten.
Ik heb al van iedereen gehoord dat ze n ipod veel beter vinden omdat ie kleiner is en mooier is.
Nou, bij mij in de klas vonden ze t grote scherm echt suppa vet (3 inch is veel ivm het kleine schermpje van de ipod) T scherm is helderder dan n ipod, en laatst was er nog een test waarvan 2 mensen de ipods geluid beter vonden en 4 mensen de zune's geluid. Verder krijgt de zune steeds meer functies (laatst was er door een hack aan het licht gekomen: Podcast support, aac, nieuwe downloadable codecs (plugins voor de zune) en IM integratie (je kan mensen met wie je hebt gezuned dan uitnodigen voor je msn lijst misschien?). Verder komen er binnekort nog nieuwe functies, je kan zelf backgrounds kiezen, is de ui echt goed en word ook de performance steeds beter.
Cijfer voor mijn zune: 8,5
Op de markt voor consoles heeft Microsoft volgens hem na drie of vier jaar Sony achtervolgd te hebben de leiderspositie overgenomen
Pardon??? Volgens mij worden er per maand nog steeds een bijna 10voud aan PS2/PS3's verkocht dan Xbox1/360's
(en dan met name dus PS2's)
Ik denk dat hij doelt op de xbox350 tegen de ps3,.. maar das makkelijk te zeggen omdat de ps3 pas net uit is,... en verder is de ps3 ook stukken duurder...
Ik denk dat hij doelt op de xbox350 tegen de ps3,.. maar das makkelijk te zeggen omdat de ps3 pas net uit is,... en verder is de ps3 ook stukken duurder...
Jah, maar dan moet ie ook niet zeggen dat ie 3/4jaar Sony achtervolgd. Want strikt genomen achtervolgen ze nog steeds als het gaat om de console verkoop.
Verder weinig boeiend, maar zijn weer van die lekkere uitspraken die nergens op slaan. (10% van de markt? :P)
Als je gewoon puur naar de aantallen verkochte current-gen consoles kijkt, dan loopt Sony ver achterop en gaat de 360 aan kop. Het is dus op dit moment gewoon zo dat Microsoft de koppositie in handen heeft, maar het is nog maar de vraag hoelang ze dat volhouden. De Wii heeft ook nog wat in de melk te brokkelen, en met het tempo waarop dat ding de winkels uit vliegt sta ik er niks van te kijken als de 360 die koppositie weer kwijtraakt.
Toch is die Zune player een stuk mooier dan de concurrerende ipods. Als je beiden even gebruikt hebt is het verschil voor mij iig groter dan verwacht. Uiteraard is i Pod wel de standaard. Altijd hard om daar tegen te vechten }>
iPod is geen 'standaard' voor zover ik weet, zelfs geen pseudo-standaard.

Het is gewoon een beter product van een andere fabrikant. Je kunt ook nog steeds MP3 en AAC spelers verkrijgen van Creative en Logitech.

Zelf vind ik de Zune niet zo'n geslaagd product, eerder een overmarketed MP3-speler met draconische DRM als je de functies gebruikt.

De iPod is niet voor niets de grootste geworden. Moesten andere spelers net zo gemakkelijk te gebruiken zijn en een betere functionaliteit bieden voor een betere prijs, dan zouden we nu geen iPod-cultuur hebben.
Anoniem: 87825
@jprommen29 mei 2007 15:06
Mooier?!? Ze zijn bruin! BRUIN!

Zonder gekheid: Beetje domme opmerking van je. Beauty is in the eye of the beholder.
hij is in bruin te krijgen ja ;) Er waren ook een paar HELE toffe limited edition kleuren, metalllic fluor groen en fluor oranje :D Die zagen er pas tof uit.

http://gadgets.elliottbac...s/2006/12/orange-zune.jpg

Dat is een leuke foto van de Oranje versie.
Beter dan bruin, maar ik blijf het een suf ogend ding vinden. Smaken verschillen...
Volgens de Bestseller lijst van Amazon.com verkopen de zwarte en roze Zunes een stuk beter dan de bruine.
Anoniem: 62733
29 mei 2007 12:03
Bach verwacht dat zijn divisie komend fiscale jaar, dat in juli begint, winst zal maken. Op de markt voor consoles heeft Microsoft volgens hem na drie of vier jaar Sony achtervolgd te hebben de leiderspositie overgenomen
volgens mij is Sony daar nog steeds marktleider met het aantal verkochte ps2, in de handheld sectie is Nintendo heer en meester dus Microsoft staat goede tweede !

Als we het gaan betrekken op de next generation console's dan hebben ze nog wel een leidende positie, maar Nintendo komt hard aanstormen

( en voor er gezegd wodt dat Nintendo geen next gen is... dat is het wel , een generatie na de cube , alleen hebben zij een totaal andere invulling dan Sony en MS geven )
Nee, de Wii is geen NextGen console, ongeacht of het een opvolger van de cube is...
Anoniem: 88387
@SuperDre29 mei 2007 13:30
de wii is wel een next-gen console kijk maar naar de controls. de xbox 360 daarentegen is geen next-gen console kijk maar naar de controls. de controls zijn van wezenlijker belang voor de gameplay dan de graphics.

argumenteren over de next-gen-ness van een console is zinloos omdat "next-gen" een leeg begrip is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee