Zune voorlopig niet op Europese markt

In een interview zegt Microsoft-topman Steve Ballmer dat een introductiedatum van de Zune buiten de VS nog hoogst onzeker is. Volgens Ballmer zijn de aanhoudende verliezen op de Zune de hoofdoorzaak om voorlopig geen 'nieuwe markten te betreden'.

Bill Gates met ZuneDaarmee lijkt een kerstrelease van de portable speler in Europa op losse schroeven te komen staan. Wanneer de Zune wel op Europese bodem zal verschijnen, wilde hij niet kwijt. Tot voor kort hield Microsoft vol dat de vertraagde introductie te wijten was aan problemen bij het zoeken naar geschikte partners voor het exploiteren van de achterliggende muziekwinkel. Mogelijk wacht Microsoft met een Europese introductie tot het een aantal nieuwe modellen beschikbaar heeft. In China bouwt het bedrijf aan een fabriek voor de productie van de muziekspeler en volgens de geruchtenstroom zou Microsoft het ontwerp voor de 'Zune 2.0' al hebben klaarliggen. Microsoft maakte vorige week bekend dat het een miljoen Zune-spelers in de VS heeft weten te verkopen. Ballmer liet nog los niet ontevreden te zijn over de tot nu toe bereikte resultaten: 'Ons belangrijkste doel met de Zune was de markt te betreden, ervan te leren en te innoveren. Noord-Amerika is daarvoor de beste markt, omdat het onze thuismarkt is en daarmee bekend terrein.'

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-06-2007 • 13:16

55 Linkedin

Bron: WirtschaftsWoche

Lees meer

'Zune en Xbox 360 worden verenigd' Nieuws van 20 november 2007
Nieuwe Zune-spelers gepresenteerd Nieuws van 3 oktober 2007
'Zune 2 ziet op 16 oktober het daglicht' Nieuws van 21 september 2007
Zune wordt 50 dollar goedkoper in VS Nieuws van 5 september 2007
Microsoft Zune wordt gameplatform Nieuws van 10 januari 2007
Meerdere Zune-beveiligingen omzeild Nieuws van 3 december 2006
Universal aast na Zune-deal ook op iPod Nieuws van 29 november 2006

Reacties (55)

55
55
25
4
0
20
Wijzig sortering
Voor de mensen die een Zune willen: Hij is hier in Nederland gewoon te krijgen. Je kunt em kopen bij www.mmport.nl die de Zune importeert uit Amerika. Je krijgt hier gewoon een jaar garantie, dus geen gezeik als je speler stuk gaat. Als je em importeert zul je de speler bij defect naar Amerika terug moeten sturen.

Verder had ik sowieso niet gedacht dat de Zune voorlopig naar Europa zou komen. Mijn gedachte was -zoals de mannen van MS eigenlijk zelf ook al zeiden- dat ze de Amerikaanse markt gebruikten om in te stappen en van te leren, en de Zune 2.0 (waarvan al het een en ander uitgelekt is, zie bijvoorbeeld Gizmodo) te gebruiken voor de Europese release.

@rdegraaf: Waaruit maak jij op dat het verkopen van een miljoen Zunes een broodje aap is? Ze hebben wel een miljoen Zunes verkocht, echter, ze hebben geen winst weten te maken.

@Dauthi: Het enige goede van Creative is hun koptelefoons? :? En de Creative Zen Vision:M dan? Daarmee heeft Creative een erg mooi en succesvol spelertje neergezet die het in alle reviews goed doet. Ook de ervaringen op GoT zijn over het algemeen vrij positief.

Verder vraag ik me toch af waarom er zoveel ophef bestaat over de Zune, of het nu wel of niet "de messias" van de DAP-wereld is. Er is nog zoveel ander moois op de wereld wat nauwelijks aandacht krijgt. Cowon, Creative, iriver, Archos... Vooral Cowon en iriver zijn veelbelovend als je ziet wat voor spelers er aan zitten te komen. Ik zou mijn ogen niet alleen maar op de Zune richten.
|:( Tja europa is niet belangrijk...
Volgens mij is het markaandeel van Apple hier kleiner dan in de USA? Dan lijkt het mij hier makkelijker concurreren dan in de USA of niet?
Europa is toch een andere markt dan VS. In de VS lopen meer mensen rond met een speler die meer geld heeft gekost. In Europa is de markt overspoelt met goedkope Chinese fabricages, die hebben in de VS een veel minder groot marktaandeel. En een goedkoop product opzij zetten is zeer lastig, vooral in Nederland :+
je haalt verschillende markten door elkaar. de kan/mag de MP3-speler markt opdelen in meerdere markten: harddisk en flash b.v.

edit, daarmee probeer ik aan te geven dat de markt in Europa niet per se moeilijker is dan die in de V.S. de tijd van de Chinese modelletjes is allang voorbij. de topmodellen zijn steeds meer in trek, hoewel de duurdere flashmodellen de grootste markt beslaan. echter zijn er genoeg consumenten die hun kleine Chinese MP3-speler wel willen vervangen voor een iPod of Zune.
Of per continent of land.. wat wil je hier precies mee zeggen :?
Moeilijker. In de VS heb je met 1 flinke marketing campagne het hele land te pakken, hier moet je in alle landen afzonderlijk veel geld uitgeven. Bovendien hebben in Europa veel meer mensen mp3-telefoons ipv losse spelers, dus de markt is kleiner. En daar komt ook nog bij dat grote harddisk-spelers als de iPod Video, Creative Zen Vision M en MS Zune ook een beetje op hun weg terug zijn in al het flashplayer- en telefoongeweld. Blijkbaar wacht MS met de Zune tot ze ook een flash-speler in de lineup hebben.

Jammer, want meer concurrentie is nooit weg.
Juist niet, dan is er juist meer concurrentie doordat er veel modellen zijn die blijkbaar ook veel verkocht worden. Dan is onderscheiden moeilijker.

Daarnaast is Europa een probleem doordat het voor ieder land een importeur moet hebben (of een pan-europese), maar dat zijn er niet veel. En zoals in de tekst ook al staat, de muziek shop is nogal lastig uit te rollen in europa, ieder land heeft zijn eigen wetten waar aan gehouden moet worden.
Onzin. Je hoeft binnen de EU maar op 1 plek te zitten om overal in de EU te kunnen verkopen zonder enige issues.
Absoluut waar, maar dat gaat alleen op voor verkoop.

Aangezien de platenmaatschappijen in de EU hun distributiekanalen nog per land hebben ingedeeld is de 'inkoop' van de muziek niet zo makkelijk. Het recht om een liedje te mogen verkopen Luxemburg geeft je nog niet het recht dat ook in Hongarije te doen. Dat is precies het probleem waar Apple met de iTS ook tegen aan loopt.
Ik snap dit niet. Ik was vorige kerst in NewYork en heb daar een Zune gekocht.
Vind t echt een super apparaat! Tis eens iets anders dan een ipod die iedereen al heeft (omdat iedereen m heeft).
Wat snap je niet? Dat er problemen zijn i.v.m. de Zune ook al is het volgens u een goed apparaat (ik heb er geen ervaring mee)? Nu, een goed product betekent nog niet dat het daarmee per se succes zal hebben/heeft. Er zijn tal van voorbeelden te vinden van goede producten en diensten die uitmuntend goed waren/zijn, maar toch (nog) niet zoveel succes hadden/hebben. Dit kan tal van strategische oorzaken hebben: verkeerde timing, moeilijkheden om goede essentiële partnerschappen aan te knopen (dit is het belangrijkste probleem dat Microsoft heeft veronderstel ik uit dit artikel), slechte timing, verkeerde marketingaanpak, externe problemen door bv. politieke instabiliteit, reacties van bestaande concurrenten wanneer je de markt betreed (bv. wanneer de concurrentie ineens een sexy nieuw product lanceert met achtergehouden technologie. Ander voobeeld: het uitdelen van ontzettend veel kortingsbonnen door de bestaande concurrent(en) vlak voor de lancering van uw verbruiksgoed zodat je uw product niet zo makkelijk kan verkopen in de cruciale beginperiode),...
Anoniem: 197965
@Danfoss4 juni 2007 15:00
Nou, ik heb zo'n apparaat niet maar heb wel de foto's, testen en specs bekeken. Ik vind m er niet mooi uit zien. Hij is niet in hippe kleuren verkrijgbaar (of inmiddels wel ?). Hij is veel groter dan een iPod en weegt een hoop.

Waar ze hun slag mee hadden kunnen slaan is de interface. iTunes is een draak van een programma wat maar 1 ding wil. verkopen, verkopen, verkopen. Gek word ik ervan dat ik eerst mijn eigen muziek in een library moet zetten en dan pas kan overhevelen naar mijn iPod. Terwijl ik een brakke Mp3 stick gewoon als USB drive volpomp. Maar MS heeft dat niet opgepikt als zwakke plek bij de iPod. In plaats daarvan hebben ze geprobeerd frontaal de aanval op de sterke punten van de iPod in te zetten. Onder andere door m te promoten als iPod killer sloegen ze de plank helemaal mis. Dan ben je je product aan het marketen als beter dan de iPod en dat moet je dan wel even waarmaken als nieuwkomer op een markt waarmee je geen ervaring hebt.
Dat de iPod perse met een iTunes moet werken, is de reden dat ik hem niet zou willen. Ook kun je muziek van op de iPod niet makkelijk terug naar je pc kopieren (tenzij met een shareware programma).

effe 3 verhaaltjes:

- Iemand had al zijn cd's geript met itunes (sterke troef van itunes, maar ik heb nu audiograbber) en van zijn computer naar de iPod gekopieerd. Laptop heeft kleine hd => muziek weg => Geen muziek meer op de PC.

- ik ga met mijn USB-pen met mp3-functie ergens op bezoek, kan makkeiljk enkele liedjes uitwisselen. (gebeurde voeger ook met cd's)

- Iemand komt met zijn iPod, heeft zijn kabel niet bij, kan er niks opzetten. (Kan wel rippen met audacity :P)

Het ANTI-PORTABLE zijn van de iPod is dus een reden om hem NIET te kopen, je kunt hem zelfs niet gebruiken als stick. (je moet altijd sleuren met een kabeltje)

Ik vind de iPod wel een zeer mooi product, met bovendien veel functionaliteit. als deze niet zo restricted was, en bovendien een uitschuifbare usb-poort had, zou ik er wel 10x meer voor betalen.

Ik ben blij dat (voor een deel) dankzij de ipod wma niet zo populair is geworden. WMA is dan wel superieur aan mp3, maar ik irriteer me nu al genoeg aan .DOC, om MS-formaten liefst zoveel mogelijk te ontwijken.
Wma superieur aan Mp3? Dacht het niet hè. Als mensen nu eens leerden hoe ze een Mp3-tje goed kunnen encoderen... En nee, dat heet niets met bitrate te maken.
Anoniem: 178084
@Danfoss4 juni 2007 14:49
Ik vind je criteria om een apparaat goed te vinden, niet zo overtuigend. Universeel wel (helaas), maar niet overtuigend... ;)
Criteria: een MP3 speler die niet iedereen al heeft.
Status: Voldaan.

Waar mist de overtuiging?
Er bestaan nog andere DAP's hoor.
Microsoft stort zich weer op een makt waar het niet thuishoort gewoon omdat ze geld ruiken en ook een stuk van de taart willen.
De Zune is imo overschat en op het gebied van besturing is het zeer iPod-achtig (heb er zelf al mee gewerkt).
Hier staat een vergelijking van de drie belangrijkste players.
Ikzelf heb een Zen Vision: M en ben er nog steeds enorm tevreden over. Geen gerommel met iTunes of andere shit. Gewoon aansluiten, kopieren en klaar. Speelt trouwens zo goed als alles af. Daar kunnen de Zune en iPod een puntje aan zuigen.
Ah fijn! Een nieuwe muziekspeler! En van Microsoft bovendien! Ik ga vast sparen :)
En je hebt zeker wel een iPod omdat het van Apple is?

Wees dan een man en neem een muziekspeler van fabrikanten die zich er echt mee bezig houden als Creative, Sony en dergelijke.
Te zien aan de verkoop lijkt Apple de enige te zijn die zich ermee bezig houdt, de rest verkoopt 'niet'.
Rite creative het bedrijf dat nog geeneens drivers kan maken voor een nieuwe os... Het enige goede van creative zijn op dit moment de koptelefoons..
Of sony dan het bedrijf dat met alles wat ze maken proberen een nieuwe standaard te introduceren. Nee das echt top..

Simpele Interface + Simpele bediening + redelijk goede kwaliteit = Apple iPod
Tja je kan zeggen wat je wil van apple maar ze geven de klanten precies wat de klanten denken dat ze willen.
En dan hoeft ie op geen enkel gebied het beste te zijn als het om het product gaat de verkoopcijfers zijn gewoon through the roof.
Maar die interface heeft apple dan weer van creative gestolen/gebruikt
Het is dat de ipod shuffle zo mooi klein en licht is, waardoor het gemakkelijk met sporten te gebruiken is, anders had ik nooit voor een ipod gekozen, ik heb een hekel er aan dat je itunes moet gebruiken en niet gewoon via je explorer bestanden op je speler kan zetten.
Is dit sarcasme, of onwetendheid?
Anoniem: 197965
@E-Mile4 juni 2007 14:51
Het moet sarcasme zijn. NIEMAND kan zo onwetend zijn. Niemand.
@Roit

Je maakt een grapje? Nu zal VriendP het absoluut sarcastisch bedoeld hebben (we zijn hier tenslotte op tweakers.net), maar ga jij voor de grap maar eens de straat op en vraag willekeurige voorbijgangers of ze weten wat de Zune is.

Ik denk dat je dan nog wel terug wilt komen op je statement ;)
Klopt! Ik sprak afgelopen week een klasgenoot, nadat hij begonnen was over de Iphone van Apple, over het feit dat er al 1 miljoen Zune's verkocht waren door MS en dat ik nog niemand met zo'n ding had zien lopen. Die gast had nog nooit van de Zune gehoord.... Ik denk dat er heel veel consumenten zijn die er nog nooit van gehoord hebben.
Wanneer komt de negerzune, black edition? :*)

Ik geniet nog lekker verder van mijn iAudio X5L de échte top van de mp3 spelers.
Anoniem: 113966
@JAHRASTAFARI4 juni 2007 14:59
Dat vind ik een nogal racistische uitlating, Neger is een woord geladen met negatieve gevoelens. Creool of een verwijzing naar nationaliteit lijkt me meer dan voldoende, Nigeriaan, Zuid Afrikaan etc.
Godohgod... anders neem je het leven wat al te serieus of zo?

Negerzune is gewoon een leuk woordgrapje (negerzoen... kwartje gevallen?) en heeft geen zak te maken met wat dan ook voor racisme.
Ah bijzonder grappig, als je alles maar als "grappig" mag bestempelen kunnen we racisme en discriminatie verbannen :Z .

Ik ga er verder geen woorden meer vuil aan maken, werkt erg thread vervuilend en is erg off topic.
Hahaha, wat een onzin, het was uiteraard een grap. :>

Zowiezo krijg ik genoeg van al dat politiek correcte geëmmer, een negerzoen heet al zo sinds jaaaaaren en opeens kan het niet meer....
Welk politiek correct geëmmer? Vind je het heel raar dat mensen daar over vallen? Zeker in het licht dat Nederland zijn slaven verleden probeert weg te moffelen?

Dan vind ik het juist heel goed dat er over "geëmmerd" wordt, wat jij daar vervolgens van vind, tja daar hebben die mensen waarschijnlijk geen boodschap aan.
Persoonlijk moet ik vooral lachen om de figuur die zo hard heeft gewerkt aan het verdwijnen van de naam negerzoen. (Nee, Ik vond en vind dat nog steeds onzin!)
De man noemt zichzelf een zwarte terwijl hij behoorlijk gebleekt eruitziet.
Verder lijkt het mij juist een positief iets daar een zoen over het algemeen als prettig tot zeer prettig wordt ervaren. Maar ja, je zal jezelf maar eens flink vervelen.

Ook is het zo dat 'neger' komt van 'negroide' en niet van het woord "nigger" zoals wel eens ten onrechte wordt opgemerkt. Je kan altijd wel wat vinden als je maar zoekt. Zoals Paul van Vliet ooit zei: "iedereen heeft wel een trauma, als ie maar wil!" En zo is het gewoon.

Wat is het volgende wat we krijgen? Blanke vla mag niet want dat is beledigend? Moorkoppen zijn dan ook verboden? En zo nog een paar? Politiek correct zijn is leuk, maar je kan het ook overdrijven!

[Reactie gewijzigd door TheCapK op 5 juni 2007 20:16]

@moose,
nu snap ik het, in belgie zeggen ze negerinnentet :P
(pssst.. een creool is dus geen volbloed negroide)
Dat weet jij, dat weet ik, maar dat weten die mensen die discrimineren of tot de club van Wilders behoren niet.
kweetniet ik ben zelf vrij donker maar ik kan de woordspeling wel waarderen, zeker gezien de commotie rondom negerzoen toendertijd xD
Er is al een zwarte (sterker nog, volgens de Amazon bestseller lijst is het de populairste kleur). En een bruine, witte en roze. Voor elke etnische groep en geaardheid wat wils dus. :+
Nou, voordat ze willen launchen in Azie mogen ze dan eerst nog even geel toevoegen. ;)

En wie weet dat ze ze nog kunnen slijten aan de "Native Americans" door rood toe te voegen. ;)
Anoniem: 221160
4 juni 2007 14:26
Ik hoop dat die zune hier zo snel mogelijk komt. Het is voor mij het enige echte valable alternatief voor de ipod. Concurrentie is nooit slecht en het zal apple misschien aanzetten nog meer hun best te doen. Misschien eindelijk een batterij die wat langer meegaat.
Dat is ook precies hun strategie. Zorgen dat de mensen "hongerig" zijn naar de Zune, en dan pas introduceren. Als ze nu halsoverkop de Europese markt zouden betreden, dan zou er waarschijnlijk te weinig vraag naar zijn. Daarnaast geloof ik dat ze hun softwareproblemen nog niet helemaal opgelost hebben; des te meer reden om te wachten. We zijn in Europa tenslotte toch wat kritisch naar Microsoft.
Anoniem: 25699
4 juni 2007 14:55
We doen net of de wereld is opgedeeld in Apple en Microsoft, dr zijn gelukkig genoeg alternatieven die, naar mijn bescheiden mening, veel beter presteren dan deze apparaten qua geluid etc, maar ja, het zal we een hoog gadget gehalte hebben en dr lopen natuurlijk een hoop volgzame schapen rond op deze wereld rond .. :Z
Ik denk dat veel mensen inmiddels zoiets hebben van 'laat maar'. De Zune heeft zijn momentum verloren. De Ipod draait nogsteeds goed, maar ik denk dat ook deze stilaan aan koopkracht inboet.

Europa is natuurlijk een moeilijke markt. Alle landen zijn gefragmenteerd in de segmenten en er zijn legio keuzes voorhanden. De gemiddelde leek neemt genoegen met Flashspelers die 'slechts' 256 tot 512 MB flash aan boord hebben en kopen deze vaak voor de prijs van een pak luiers en een pak wasmiddelen.


Tja, ik behoor tot een andere doelgroep niet-kopers. Nee, ik behoor niet tot de 'Ik-bahs-MS-doelgroep-en-koop-dit-ding-dus-niet' Ik behoor tot de groep die liever spelers met Flashdisks heeft om verscheidene redenen. Ongetwijfeld zal MS een Flash versie voorhanden hebben, maar dan toch geef ik de voorkeur aan Creative. Enfin, ik denk dat alles inmiddels van de Zune 2.0 afhangt en dat MS beter de oude Zune kan stoppen bij gefaalde producten.
ONTWERP? dat menen ze toch niet?
het is gewoon een gigabeat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee