Steve Jobs praat over iPod, iTunes en Zune

Steve JobsNewsweek had een interview met Steve Jobs waarin ze het vooral over de iPod, iTunes en de Zune hadden. Inleidend vertelt Jobs wat over het onstaan van de iPod en hoe Apple zich heeft weten te onderscheiden van de rest van de markt. Daarna gaat hij kort in op de toekomst en op hoe de strijd met Microsofts Zune-mediaspeler volgens hem zal verlopen. Zo ziet Jobs er geen probleem in om het iTunes-drm-formaat gesloten te houden en ondanks eerdere uitlatingen als 'wanneer klanten dat willen, zullen we interoperabiliteit bieden' worden suggesties in die richting van tafel geveegd met de stelling 'niemand heeft het ons ooit gevraagd'. Over de Zune is hij niet eens bezorgd. Op basis van demonstratiefilmpjes op het internet is hij van oordeel dat het delen van een nummer zo lang duurt dat 'het meisje al weggelopen zal zijn tegen de tijd dat ze je muziek kan beluisteren'. Volgens hem probeert Microsoft hiermee een hype te creëren rond een overbodige feature: eventjes een oortje aan de ander lenen is veel eenvoudiger om hem of haar mee te laten genieten van de muziek.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

17-10-2006 • 14:51

82 Linkedin

Bron: MSNBC

Lees meer

Steve Jobs roept op tot afschaffen drm Nieuws van 6 februari 2007
Universal aast na Zune-deal ook op iPod Nieuws van 29 november 2006
Zune uitgebreid aan de tand gevoeld Nieuws van 23 november 2006
Eerste Zune-indrukken druppelen binnen Nieuws van 14 november 2006
Binnenkort Xbox Live-videodownloads Nieuws van 7 november 2006
Deze week nieuwe iPod shuffle Nieuws van 31 oktober 2006
Eerste lustrum voor Apple iPod Nieuws van 23 oktober 2006
Eerste blik op Microsoft Zune geworpen Nieuws van 21 oktober 2006
Apple neemt Silicon Color over Nieuws van 17 oktober 2006
Microsoft introduceert Zune-mediaspeler Nieuws van 14 september 2006
Informatie over Microsoft Zune uitgelekt Nieuws van 11 augustus 2006

Reacties (82)

82
77
31
7
1
26
Wijzig sortering
De reden waarom ik vorig jaar voor 299,- een iRiver H320 kocht en geen iPod is heel erg simpel:

1. Met de iPod moet je iTunes gebruiken. En hoewel ik iTunes gebruik om mijn muziek af te spelen en dus in principe niets er op tegen heb, heb ik er wel wat op tegen dat ik niet gewoon de Explorer van Windows kan gebruiken.
2. Geluidskwaliteit bleek (na het beluisteren) beter te zijn.
3. De iRiver wordt standaard geleverd met het volgende: echt lederen beschermhoes, riemclip, Sennheiser MX400 oordopjes, USB 2.0 kabel, externe microfoon, lichtnet adapter, schermreinigingsdoekje, USB host kabel. Wat krijg je bij een iPod: een usb-kabel en oordopjes.
4. De firmware die up-to-date gehouden wordt, zodat ik via een firmware update video's kon bekijken. iPod eigenaren moesten de nieuwe iPod video aanschaffen.
5. De prijs, je betaald evenveel voor veel meer.

Goed, sommige dingen zullen niet al teveel uitmaken, maar ondertussen is er helemaal niks wat de iPod als voordeel heeft t.o.v. de equivalenten van Cowon, iRiver, etc...

Daarom... zal ik dus nooit een iPod kopen.
Ad 1) Nee hoor, er zijn echt heel veel andere programma's waarmee je je iPod kunt vullen en beheren, waaronder zelfs WinAmp.

Ikzelf heb maar 5 minuten lang na aanschaf iTunes gebruikt, vond het waardeloos. Gebruik nu Anapod, dat voldoet goed aan mijn wensen.
1) Bullshit, er zijn massa's alternatieven, google is je vriendje...
2) Geluidskwaliteit hangt heel erg af van je gebruikte oordopjes
3) Beschermhoes ontbrak wel bij m'n nano toen ik hem kocht, maar tegenwoordig steekt dat daar ook bij... De sennheiser MX400 dopjes zijn imho even cheape rommel als de originele IPod oortjes. Ik heb nog nooit standaard oordopjes gebruikt van een muziekspeler/walkman/... De andere genoemde 'accesoires' heb ik nog nooit nodig gehad eigenlijk...
4) Je kan wel degelijk firmware updates van apple downloaden. Als een bepaald video-formaat zelfs niet gesupport wordt kan dat wel eens heel goed aan hardware-matige restricties liggen, hoewel ik hier geen voorbeelden van ken. Een IPod is en blijft trouwens een MP3 speler...
5) De prijs van een IPod is niet zoveel hoger dan die van een andere speler.

De reden waarom ik een IPod verkies boven alles:
1) Kit voor in de auto
2) Megacompact (nano)
3) Supermakkelijke, snelle en simpele no-nonsense user-interface.
Stel, er was een andere MP3-speler, geen iPod, voor 20 euro minder, die ook een kit voor in de auto had, megacompact is, en een goede interface (die van creative hebben overigens dezelfde), en hij zag er ook even mooi uit. Zou je hem dan kiezen? Waarschijnlijk niet, aangezien het 'cool' is om een iPod te hebben.
Anoniem: 95032
@Muthas17 oktober 2006 18:05
Als die samenwerkt met iTunes en een scrollwheel heeft waarom niet?

Het is ook cool tegenwoordig om te zeggen dat je een iPod niet cool vindt, dus tja ben je nu cool?
4. De firmware die up-to-date gehouden wordt, zodat ik via een firmware update video's kon bekijken. iPod eigenaren moesten de nieuwe iPod video aanschaffen.
De iPod video heeft een hardware h.264 decoder, leg eens uit hoe je die via een software update kunt installeren.
Bevestig je nu niet zijn 4e punt? :?
Bij apple moet je een nieuwe kopen, bij de iRiver (nog nooit van gehoord overigens :Y)) hoef je blijkbaar alleen maar een firmware update te doen.
Waarschijnlijk omdat ze hem zo snel mogelijk op de markt wou brengen en video support nog brak was. Je gaat me niet vertellen dat ze binnenkort ook nog WiFi support via firmware gaan toevoegen.

Apple doet hetzelfde wat harwarematig mogelijk is, denk bvb maar aan de games
Ik snap je argumenten, maar mijn overwegingen waren heel anders. Ik zocht een lichte en kleine mp3 speler met display voor tijdens het fietsen.

De Nano is perfect voor mij want die is zo plat als een dubbeltje.

Aan standaarddopjes heb je met sporten niet zoveel, dus gebruik ik dopjes die je over je oor 'klemt'.

Opladen via de pc is wat eigenaardig, maar geen vervelende beperking ofzo.

Firmware updates boeien me niet echt. Het ding speelt mp3's en dat is wat ik wil.

De iPod rage doet me geen donder anders had ik er wel veel eerder eentje gekocht. Het was gewoon een logische keuze gezien mijn wensen.
Heb je welleens gezien HOE dik een H320 is ?
Dat is formaat baksteen. Hij heeft ook nog een vrij slecht scherm. De iPod photo die in mijn bezit is is ten eerste fijn kwa gebruik (kwa interface), ten tweede met aparte Shure of Philips oortjes gewoon goed kwa geluid, niet super maar dat hoeft ook niet.
Kijk een iRiver is misschien wel leuk en aardig kwa formaten dat ie afspeeld, maar 99% van de mensen gebruikt een dergelijk apparaat als MP3 speler en niet als FLAC speler.
Daarnaast is het niet waar wat je zegt want je krijgt bij de ipod Photo gewoon een adapter erbij.
Firmware upgrades zijn er ook zat en ik beheer mijn Ipod gewoon vanuit de verkenner met Anapod, of met Vpod of met Yamipod, of met Winamp ;)

Tenslotte, je betaald bij iRiver ook nog eens 50 a 60 euro meer dan een iPod. Dat vind ik de USB-on-the-go en formaten rommel niet waard.
Anoniem: 193257
17 oktober 2006 15:12
Ik gebruik liever de mp3 functie op mn telefoon, werkt prima. Kan ook 2gig muziek op, en je hoeft niet die iPod of zune mee te nemen.
Voor occasional muziek luisteren voldoet dat prima. Maar wat als je geheugen volzit? Met een 30GB of 60GB iPod loop je niet zo snel tegen dat probleem...

Daarnaast kan je met de nieuwe generatie iPods ook videos kijken (meerdere hele films als je wil).

Ik zou dan liever een cheape phone en een dure iPod nemen dan een dure phone & een cheape ipod :)
films op zon minischerm, nou nou om dat als voordeel/voorbeeld te gebruiken. en niet iedereen heeft 20 jaar muziek op zn pc staan die die graag op zn mp3speler zet

gsm (w810i) voldoet hier ook prima met 2gb met heerlijke dopjes, op shuffle en geen omkijken meer na. en natuurlijk heel sporadisch liedje skippen
Anoniem: 179212
@aramdin17 oktober 2006 16:22
video's kijken op een 4:3 scherm...
Dat is echt drie stappen terug in de tijd.
Dat is echt drie stappen terug in de tijd.
Maar een paar tekenfilms of podcasts kijken terwijl de trein stil staat doet de tijd vliegen! :P
en ben je dan ook zo iemand die zijn muziek persé met alle omstaanders moet delen?
Ooit was ik groot fan van iTunes, en heb overwogen om een iPod te kopen.
Toen zag ik het licht en realiseerde me dat Apple met hun closed formats net zo erg zijn als alle andere monopolisten.
Ik hoop echt van harte dat wanneer apple niet meer sexy is ( en dat gaat gebeuren, kan elke marketeer je vertellen ) eraan gaat met hun nare beperkingen....
Closed formats? Juist de DRM die erop staat van alles wat je in de ITunes store hebt gekocht is closed.


Het overgrote deel wat je IPod aankan is open:
- AAC zonder DRM
- MP3 (VBR)
- AIF
- WAV
- Audible

Closed:
- AAC met ITunes DRM
- Apple Lossless

Nu kan je nog steeds je non-drm shit op je IPod afspelen - je hebt de keuze... Als je iets koopt in de ITunes store - dan kan je dit enkel met 'geauthoriseerde' spelers en pc's (tot 5) afspelen. Heb je een CDtje liggen dat je geript hebt naar MP3? Geen probleem - kan ook...

Ik zie niet goed het probleem buiten 'IPod bashing'. Geef dan de alternatieven die 'beter' zijn. Ik prefereer nog steeds de IPod wegens zijn no-nonsense intuitieve interface. Werkt superhandig vind ik, en mijn nano is heel compact om mee te nemen zonder afbreuk te doen aan controle (zoals de shuffle)
Het ondersteund wel niet:

ogg vorbis
flac

Daar zit je dan met je ogg collectie of je flac collectie (die wel om te zetten is naar mp3 ma bon).
Mind you, er is een gerucht dat Apple bezig is met native FLAC ondersteuning. Het verhaal is geloof ik dat Apple liever FLAC had willen gebruiken maar dat dat destijds nog niet geschikt was voor de wensen van Apple en toen snel Apple Lossless in elkaar heeft moeten draaien.

Edit: Even gecheckt, de volgende versie van OS X (Leopard) gaat native FLAC ondersteunen, ik verwacht het dan ook in QuickTime voor Windows en daarmee op termijn dus ook in iTunes voor Windows. Meer details heb ik niet maar het is wel bevestigd.
Het ondersteund wel niet:
* ogg vorbis
* flac

Daar zit je dan met je ogg collectie of je flac collectie (die wel om te zetten is naar mp3 ma bon).
Voor Apple maakt dat niets uit. Het percentage mensen dat daadwerkelijk audio in dergelijke obscure formaten bewaard is erg klein, dus logisch dat Apple er geen energie in steekt.
Toevallig zijn dat ook de codecs die niet wel door de ipod ondersteund worden. :+
Het ontbreken van Ogg-ondersteuning is een groot gebrek van de iPod. De hardware-support van dit formaat groeit en eigenlijk kan een moderne speler niet zonder imho. Ik zou zelf geen speler overwegen die het niet ondersteund.

Maar ja: kennelijk heeft Apple al genoeg aan de mainstream gebruikers die toch alles zonder kritiek kopen. Het heeft dus gewoon tijd nodig denk ik: als tzt de groei uit de markt is dan zal Apple wel op zoek gaan naar de wat 'moeilijkere' groepen consumenten en dan zal Ogg-support alsnog toegevoegd worden. :Y)
Dat is alleen een groot gebrek voor een heel klein deel van de markt. Vraag de gemiddelde eigenaar van een MP3 spelers wat .ogg is en hij zal je erg raar aankijken.

Ogg is een beetje de Linux van de MP3 formats. Leuk om anders te zijn, maar voor Jan Publiek levert het meer last op dan het problemen oplost. Kwalitatief, zeker op de oordopjes van een MP3 speler in een zeker niet stille omgeving (waar de meesten gebruikt worden), is het ook niet beter dan de formats die de iPod wél ondersteunt.
Dat gaat alleen gebeuren als Apple te groot wordt, dan kunnen ze hun "think different" image niet meer verantwoorden. Maar zolang ze veel kleiner blijven dan MS (als grootste software / OS concurrent) is er niks aan de hand. De focus van Apple ligt nog steeds op ease-of-use en hoewel windows die competentie aardig gecopieerd heeft, staat Apple daar nog wel om bekend. Samen met het strakke design natuurlijk.
Voor al die Digital Restrictions Management moet je toch echt bij de platen maffia zijn en niet bij Apple of MS.

Die DRM moet er alleen maar op omdat anders de platen maffia niet meewerkt. Als het aan Apple ligt gaat die DRM er net zo makkelijk weer af
met een "normaal" busines model geef ik je gelijk, hier echter niet
Apple verdient nauwelijks geld aan iTunes, eigenlijk houden ze dit enkel in stand om de verkoop van hun iPod op peil te houden waar ze wel dik geld aan verdienen (dit is de omgekeerde wereld van de conoles)

de dag dat je dus een Creative Zen aan iTunes kan hangen maakt Apple z'n eigen markt kapot...
als jij natuurlijk geloofd in de goede heilige Sint Apple, ga gerust uw gang, maar commerciele praat krijgen we van elk bedrijf, ook van Apple
wat is er zo slecht aan dat business model dat je zo sarcastisch praat over het 'heilige apple'? Niets mis mee naar mijn mening.

De kostprijs (99 cent) van de liedjes is hoog genoeg, genoeg mensen vinden het nu nog te duur om te kopen en begaan dus liever een misdrijf door illegaal muziek te downloaden.

En Apple draagt genoeg af om de auteursrechthebbenden tevreden te stellen, anders trekken die de stekker er wel uit.

De kostprijs van de iPods is dusdanig dat er een winstmarge op zit, maar ook daar is niets mis mee. We leven niet in een communistische maatschappij, in de ogen van velen zijn de iPods de winkelprijs gewoon waard, klaar.

De waarlijke kracht van iPod + iTunes is dat het gewoon in de ogen van velen de enige hardware+software oplossing is die gewoon makkelijk is, goed en prettig werkt, goede kwaliteit heeft, en geen naai-DRM heeft maar gewoon een straightforward en duidelijk rechtensysteem waar je als persoon van gemiddelde intelligentie tenminste gewoon mee kunt leven. :)
Dat Apple echter hun DRM niet licencieert is niet een zaak van de platenmaatschappijen maar van apple !!
Dat heeft hoofdzakelijk technische oorzaken. De DRM van apple gebeurt 100% in ITunes. Een nieuwe update van de DRM is daarom gewoon een update van ITunes. Je IPod moet daar zich niets van aantrekken, die speelt dat wel gewoon af.

Er zijn dus verschillende redenen waarom apple zijn DRM niet wilt openen:
- De specificaties (niet zo erg) en sleutels (pak erger) leaken dan makkelijker.
- DRM updaten wordt opeens een pak ingewikkelder. Quasi alle andere spelers doen de DRM op de speler zelf, en niet in de PC/MAC software zoals bij de IPod.
- Het systeem waarbij je 5 pc's of spelers kan authoriseren wordt opeens een PAK ingewikkelder. Nu is dit 100% ITunes, anders moet je daar opeens de spelers bij gaan betrekken...

Apple wil zich gewoon niet bezighouden met problemen op te lossen van een hopeloos ingewikkeld waterdichte schema. Het heeft een simpel, werkend schema, dat heel flexibel is en quasi transparant is voor de gebruiker...
Dat Apple echter hun DRM niet licencieert is niet een zaak van de platenmaatschappijen maar van apple !!
Duhh, dat zou ik ook doen als ik Apple was. Elke markt waar M$ actief op is geweest daarvan is de markt verziekt. De enige manier voor Apple om zit staande te houden is om er voor te zorgen dat M$ niet zomaar overweg kan met AAC's
Naar mijn idee heeft het helemaal geen zin meer, aangezien de meeste die een iPod wilde hebben er nu wel eentje heeft. En de Zune zullen mensen dan ook niet snel kopen.
De gemiddelde iPod geeft na een jaar of twee drie de geest (bv accu) dus de vervangingsmarkt is enorm !!
Maar van het gros van wie een iPod had zal zowiezo een nieuwe iPod kopen. Ik ben nu al aan mijn derde toe en mijn volgende is zowiezo een iPod.
ja .. maar jij bent dan gewoon zielig.. of kortzichtig (no flame intended)
Wat is dat nou voor een achterlijke opmerking?
Waar haal je de centen vandaan? :P
ze kunnen oordopjes zo maken dat ze bijv. alleen muziek afspelen wanneer ze in het oor van de eigenaar zitten :o
Ik heb nog steeds mijn 1 generatie 5gb ipod...heb inderdaad 1 keer de accu vervangen verder doet ie het al 5 jaar prima. en de accu verwijderen is niet moeilijk. (of duur)
ondanks eerdere uitlatingen als 'wanneer klanten dat willen, zullen we interoperabiliteit bieden' worden suggesties in die richting van tafel geveegd met de stelling 'niemand heeft het ons ooit gevraagd'.
Pardon? Toen Frankrijk de wet aan wilde passen dreigde Apple zich terug te trekken uit Frankrijk. Lijkt me dus dat er wel om is gevraagd.

Dat hij zijn eigen toko verdedigd is natuurlijk logisch, maar dat hij zo kort van geheugen is (of zelfs bereid om er domweg over te liegen) valt me wel erg tegen van die Jobs...
De klanten moeten erom vragen, ik heb de franse staat nooit met een iPod weten rondlopen.
Natuurlijk verdedigt elke iPod-bezitter hier zijn of haar aankoop, en ik moet toegeven dat ik ook gevoelig ben voor het sexy appeal en mooie design...

Toch keer ik me af van de apples en msén in deze wereld: ze zijn monopolist en dat impliceert tegenwoordig vrijwel direct dat ze niet meer innovatief, creatief denken..dat is nou eenmaal het gevolg en dat wordt hier op tweakers vaak genoeg bediscussieerd.
Toen ik mijn aac bestandjes ( beveiligd ) met geen mogelijkheid onder ubuntu kon afspelen, ben ik meteen de drm eraf gaan slopen...
Het is nou eenmaal zo dat ik als end-user wil mee profiteren van de mogelijkheden die de IT ons steeds meer biedt. Apple en je weet wel welke andere bedrijven staan dit in de weg. #$^%%^% ze dus lekker, ik zoek naar alternatieven en zorg ervoor dat mijn vrienden en kennissen mee kunnen delen in mijn ervaringen.

De kortzichtige uitspraken van mr. Jobbs sterken mij alleen maar in dat pricipe....

En weet je, ik mis niet zoveel hoor, kom een aardig end met freeware, open-source en vul zelf maar in....
Wist niet dat je kon delen met een iPod. Lijkt een beetje in strijd met drm ;-)
Anoniem: 174951
@wvd_vegt17 oktober 2006 15:06
Tja... het delen van een oortje kan in de wet natuurlijk ook vertaald worden naar "het in 'grote' gezelschappen afspelen van auteursrechtelijk beschermde werken" :+
Dat verklaart wel waarom je zo achterlijk veel geld neer moet tellen voor een iTunes nummertje.
dus externe boxjes zijn in deze dan weer verboden (bijv op 't strand met een groepje vrienden |:(
Kan je dus ook niet, gaat enkel met een Zune, maar is inderdaad in strijd met drm, en heeft nog wat andere technische nadelen.
DRM is geen wet hoor. Auteursrecht wel.
Anoniem: 174926
17 oktober 2006 16:19
Jobs zal altijd verklaren dat zijn product beter is maar volgens mij is de Zune nu wel degelijk veel beter dan itunes, nu nog hopen op een openformaat.
Jobs zal altijd verklaren dat zijn product beter is maar volgens mij is de Zune nu wel degelijk veel beter dan itunes
Je doordachte en welonderbouwde betoog heeft mij helemaal overtuigd.
Ik ben al herhaaldelijk door lekkere wijven aangesproken over mijn iPod en mijn macbook pro in de trein. Das ook wel een goed unique selling point.
Welke trein is dat?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee