Forrester-rapport suggereert dalende verkoop iTunes

Enige dagen geleden heeft Forrester een onderzoek gepubliceerd waaruit door sommige nieuwssites de conclusie werd getrokken dat iTunes-verkopen sterk gedaald zijn in H1 2006. Volgens de onderzoekers is die conclusie echter niet te trekken op basis van de cijfers.

Apple iTunes logo (75 pix)Op 6 december is door Forrester een onderzoek naar buiten gebracht waaruit bleek dat de onderzochte groep gedurende het eerste halfjaar van 2006 bijna zestig procent minder aankopen heeft gedaan in de iTunes Music Store dan in de jaren daarvoor. Ook is de gemiddelde aankoopgrootte van de onderzochte groep gedaald met 17 procent. Het onderzoek heeft verder laten zien dat gemiddeld drie procent van de online Amerikaanse huishoudens aankopen gedaan heeft via de iTunes Music Store. Gemiddeld besteedden ze per jaar 35,54 dollar in 5,6 transacties, maar bij de meesten lag dit bedrag eerder rond de 17 dollar. Het verschil ontstaat doordat een klein aantal grote transacties het gemiddelde sterk beïnvloed heeft.

iPod in dockVolgens de onderzoekers werd bij een derde van alle aankopen slechts 1,08 dollar besteed, wat betekent dat kopers vaak maar één nummer tegelijk aanschaffen. Dat gegeven komt overeen met de bevinding dat 34 procent van de kopers goed zijn voor 80 procent van de iTunes-sales. Tot slot hebben de onderzoekers berekend dat op iedere verkochte iPod slechts 22 via iTunes aangeschafte nummers te vinden is. In totaal zijn er 67,4 miljoen iPods verkocht en ruim 1,5 miljard iTunes-tracks verkocht.

Al dit onderzoek was gebaseerd op credit- en debitcardgegevens van 2791 Amerikanen. Voor sommige sites was dit nieuws reden om te melden dat de totale verkopen via Apples muziekwinkel met zestig procent waren gedaald gedurende de eerste helft van dit jaar. Die conclusie mag echter niet getrokken worden, aldus de onderzoekers, omdat daarvoor de steekproef veel te klein is en de eerste onderzoeksmaand de kerstperiode en de daaropvolgende jaarlijkste seizoensdaling omvat. Waarom Forrester het onderzoek dan toch inclusief deze voorbehouden naar buiten heeft gebracht, is onduidelijk. Wanneer er twijfels zijn over de relevantie van de cijfers over de iTunes-verkopen, is de belangrijkste vraag waarom Forrester het rapport eigenlijk gepresenteerd heeft.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

14-12-2006 • 11:24

28 Linkedin

Reacties (28)

28
28
21
8
1
7
Wijzig sortering
Er zijn 2 elkaar tegensprekende rapporten in het nieuws, waarom kiest Tweakers.net er voor om er maar 1 uit te lichten?

Piper Jaffray disputes report of weak iTunes sales
Misschien handig om te vermelden dat Apple inmiddels gereageerd heeft. Volgens Apple is de conclusie van het rapport niet juist en gaat alles prima, ze zijn de 4e muziek retailer van de VS.
En aangezien het geen "no-comment" reactie is, kunnen we ervan uitgaan dat de conclusies van Forrester niet kloppen.
Anoniem: 200725
@Carbon14 december 2006 12:03
De enige uitspraak die ze nochtans doen bij Apple is: "conclusion is simply incorrect". Voor de rest lees ik heel veel pr-blabla bij MacWorld, maar niets over de concrete evolutie van de laatste maanden behalve dan een statement op de blog van een ander analysebureau. Oh, die geloven we wel natuurlijk...

Het minste wat je kan doen, is alle bronnen even kritisch bekijken.
De enige uitspraak die ze nochtans doen bij Apple is: "conclusion is simply incorrect".
En dat is voldoende want Apple geeft daarmee duidelijk aan dat het Forrester onderzoeksrapport aan alle kanten rammelt.

Een "no-comment" reactie daarentegen zou je in deze situatie alleen maar kunnen interpreteren als een bevestiging.
Er zijn anders heel wat andere analysten die het rapport van Forrester de grond in stampen. O.a. Munster van Piper Jaffray:

Apple shares recovered Wednesday after Piper Jaffray analyst Gene Munster wrote a research report that contrasted sharply with Forrester's. It stated that the number of songs sold per week on iTunes had risen 78% in the first nine months of 2006 vs. the same period last year.
Anoniem: 89226
@Carbon14 december 2006 12:47
Nou, niet zozeer de conclusie van Forrester maar van enkele sites dus
Anoniem: 95032
@Redlum14 december 2006 20:19
Ja dit is toch wel het oudste nieuws dat ik hier tegenkom. Het werd al met de grond gelijk gemaakt door zowat elke analist omdat het gebaseerd is op de credit card gegevens van maar 182 gezinnen en zelfs geen rekening houdt met gift cards en paypal betalingen.
Conclusie is duidelijk: er worden veel te veel onderzoeken naar alles en niets gedaan met vaak een zeer smalle basis en veel mogelijkheden tot interpretatie.

En de media pikken er vervolgens enkele sappige details uit en blazen dit op zonder enige kennis van zaken of diepgaande bestudering van het onderzoek.
En rectificatie van alle verkeerd geinterpreteerde onderzoeken met schreeuwende koppen ho maar (met dit als positieve uitzondering).

Het wordt tijd voor een grondig onderzoek naar onderzoeken.
er is niets mis mee met onderzoeken..
er is iets mis met de media die overal hypes zoekt ipv waarheidsvinding!

Het onderzoek zegt niet anders dan onder de 2000 creditcard eigenaars zijn in deze maanden de aanschaffen gedaald ten opzichte van ervoor. ALS dit representatief is voor de rest van de wereld is het niet best voor ITunes..

Jammer genoeg is het tijdspanne en totalle group niet representatief. Oftewel aan dit onderzoek kan geen vaste conclusie worden getrokken .. klaar!

Dat de media dit oppakt en er een verhaal van maakt is schandalig imho!
Tevens, Het bedrijf dat dit onderzoek bewust naar buiten heeft gebracht verliest voor mij erg aan credibiliteit.
Het verschil ontstaat doordat een klein aantal grote transacties het gemiddelde sterk beïnvloed heeft.
Dan moet Forrestor niet het gemiddelde rapporeren, maar de mediaan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Mediaan). Dat doen we immers ook met inkomens. Ook daar zijn er releatief weinig mensen die erg veel verdienen, en dat trekt het gemiddelde omhoog. Het modale inkomen is dan de gebruikelijk maat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Modaal_inkomen).
Ik heb er ook eens een album gekocht maar ik zal dat niet snel nog een keer doen. Ik was op zoek naar een album van Skye Sweetnam en deze was/is nergens te krijgen, behalve bij zo'n downloaddienst als iTunes. Ook illegaal was deze toen niet te vinden. Uiteindelijk heb ik dat album dus daar maar gekocht, wetende dat er DRM op zit.

Laatst heb ik na drie jaar m'n pc weer eens geformatteerd en ik was even dat ene album mét DRM vergeten. Ik had dat album nu twee jaar en toen ik m'n catalogus weer in iTunes ging zetten deed alles het, behalve Skye Sweetnam. Toen schoot het DRM weer door m'n hoofd (dat was het enige album op m'n pc met DRM dus die was ik totaal vergeten).

Ik denk dat andere mensen ook zoiets kan overkomen. Je download lekker wat nummers bij iTunes, maar als je dan na een tijd een andere pc of een andere harde schijf koopt, en je let even niet op, dan kun je opnieuw beginnen. Dan denk je nog wel een keer na of je er ooit nog een nummer koopt.

Het lijkt me dus vanzelfsprekend dat de verkopen van iTunes na verloop van tijd enorm gaan teruglopen. (Of dit rapport nu klopt of niet) Het album dat ik zocht stond nu inmiddels op een torrent, en aangezien ik toch al betaald had ervoor heb ik deze gewoon gedownload en deze kan ik meenemen zoveel ik wil.
In dat geval registreer je toch gewoon iTunes op je nieuwe pc en hup al die tracks doen het gewoon weer. Je kan vanaf je nieuwe PC ook meteen je oude PC deauthoriseren.
Ik denk dat andere mensen ook zoiets kan overkomen. Je download lekker wat nummers bij iTunes, maar als je dan na een tijd een andere pc of een andere harde schijf koopt, en je let even niet op, dan kun je opnieuw beginnen.
Dat heeft helemaal niets met iTunes en/of DRM te maken, van elk product welke je via een download aanschaft moet je een backup maken punt.

BTW Ook bij iTunes kun je je gekochte muziek opnieuw downloaden, gewoon een verzoek indienen via de volgende webpagina:

http://www.apple.com/support/itunes/store/lostmusic/
Het is sowieso een niet compleet onderzoek, omdat het alleen bestaande gebruikers bekeek. Hoeveel deed je vorig jaar, hoeveel doe je dit jaar. Er is als ik mij niet vergis niet gekeken naar nieuwe klanten.
Het grootste probleem is dat ze alleen maar naar credit card transacties hebben gekeken terwijl dat maar één van de manieren is om te betalen in de iTunes Store.

Zeker in het Amerikaanse Holiday Season worden steeds meer gift-vouchers voor de iTunes Store cadeau gegeven. Die zijn hier dus niet meegeteld. Acties van bedrijven (Nu! Vijf nummers uit de iTunes Store cadeau bij aankoop van een 2 liter fles Pepsi Cola!) zijn een bron van inkomsten voor de iTunes Store en worden niet meegeteld. Verder kun je ook op andere manieren (bijvoorbeeld Paypal) betalen en dat wordt ook niet meegeteld.
Anoniem: 116213
14 december 2006 11:33
Wanneer er twijfels zijn over de relevantie van de cijfers over de iTunes-verkopen, is de belangrijkste vraag waarom Forrester het rapport eigenlijk gepresenteerd heeft.
Had eigenlijk nog weinig van Forrester gehoort, en nu staan ze meteen op bijna alle tweaker websites, dat is tegenwoordig al een reden (en motief).
volgens mij is forrester redelijk bekend. (neen, ik doel niet op de soap...) Dat jij het niet kent zegt natuurlijk niet zoveel.
Interview-nss is in amerika ook niet bekend ...
Forrester had waarschijnlijk niets te doen, en dachten waarom niet een rapportje uitbrengen met onzin, das leuk :P

Ach dit is weer zo'n nieuwsbericht waar je totaal niets mee kunt.... Dan lekker l*llen :*)
Wat ik gewoon echt belachelijk vind is dat dit foutieve rapport van Forrester er gewoon voor zorgde dat Apple een koersdaling had een paar dagen terug. Nu kan Apple wel wat hebben, maar toch...
Al dit onderzoek was gebaseerd op credit- en debitcardgegevens van 2791 Amerikanen
Hoe komt Forrester aan deze (normaal gesproken geheime) creditcard transactiegegevens?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee