Patenten op de wcdma-technologie, die in de derde generatie mobiele telefoons wordt toegepast, zorgen voor blijvend hoge prijzen. Dat zou blijken uit een onderzoek van ABI Research, dat deze week gepresenteerd werd.
Volgens de marktonderzoekers van ABI is tachtig procent van alle patenten die voor een 3G-mobieltje nodig zijn, in handen van twaalf bedrijven. Vier bedrijven, waaronder Qualcomm, hebben zelfs zestig procent van het intellectueel eigendom voor wcdma-telefonie in handen. Door deze concentratie van patentbezit moeten concurrenten die bijvoorbeeld een umts-toestel willen bouwen, tot 28,5 procent van hun kostprijs aan royalties spenderen. Daardoor blijft echte prijsconcurrentie uit en zal het gebruik van dergelijke apparatuur voorlopig duur blijven.
Voor de consument ziet de vierde generatie er een stuk zonniger uit. Het intellectueel eigendom op bijvoorbeeld WiMax is verspreid over meer dan 350 bedrijven, waardoor verwacht mag worden dat licenties onderling geruild zullen worden: zo kunnen de administratieve rompslomp en de financiële risico's tot een minimum beperkt worden. 'Veel bedrijven hebben de zakelijke voordelen van een goede patentenportfolio ingezien, en er wordt flink geïnvesteerd om patenten binnen te halen', aldus ABI-deskundige Stuart Carlaw. Als de markt zijn werk doet, zullen de kosten van royalties op 4G-mobieltjes volgens hem daardoor lager uitvallen dan bij hun voorgangers. Dat zou een bredere adoptie mogelijk kunnen maken, maar er is één bedrijf dat alsnog roet in het eten kan gooien. Samsung, dat naar verluidt bijna dertig procent van de patenten op WiMax-apparatuur bezit, is in staat om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Het valt dus te hopen dat de Koreaanse chaebol zijn gewicht niet te zwaar zal laten gelden.