EC tobt over bedenktijd bij online muziekaankopen

Naar aanleiding van een studie naar consumentenbeschermingswetgeving overweegt de Europese Commissie om het recht om gekochte goederen binnen bepaalde tijd terug te brengen, ook te laten gelden voor online gekochte digitale goederen zoals muziek en films.

Steve Jobs, iPod, buy song De studie hangt mogelijk samen met een procedure die vorig jaar door de Noorse Consumentenbond tegen Apple werd gestart. Een van de klachten van de bond is dat de iTunes-voorwaarden het in de Noorse wet verankerde recht niet eerbiedigt om van een aankoop af te zien. De consumentenrechten in de lidstaten lopen nogal uiteen en de Commissie wil dat graag rechttrekken - ook omdat aankopen vaak internationaal gebeuren. In Nederland geldt dat aankopen zonder opgaaf van reden binnen acht dagen kunnen worden geretourneerd; voor audio- en video-opnames en computerprogramma's mag dat enkel 'indien de koper hun verzegeling [niet] heeft verbroken'. Aangezien op gedownloade muziek geen verzegeling zit, is dat van de wet uitgezonderd.

De ontwikkeling is interessant in het licht van de recentelijk oplaaiende discussie in de industrie over de noodzaak (of het ontbreken daarvan) van drm op muziek. Het toestaan van bedenktijd bij de aankoop van online muziek zou goed tot een stuiptrekking binnen de muziekindustrie kunnen leiden die tot gevolg heeft dat geluiden over het aanbieden van onbeschermde formaten zoals mp3 zullen verstommen. Die kan de klant tijdens zijn bedenktijd immers kopiëren. Maar er kan wellicht ook gedacht worden aan een digitale verzegeling, een laagje drm, dat verdwijnt na het verstrijken van de bedenkperiode of na een bepaald aantal malen luisteren. Bij films zou dat kunnen gebeuren bij meer dan een bepaald aantal minuten kijken. De EU zou tevens van plan zijn om de incompatibiliteit tussen verschillende drm-formaten onder de loep te nemen. Enkele weken geleden diende de Consumentenbond bij de NMa een klacht in over Apple vanwege de incompatibiliteit van iTunes met spelers anders dan de iPod.

Door Mick de Neeve

13-02-2007 • 19:54

39 Linkedin

Bron: Ars Technica

Reacties (39)

39
39
17
9
3
13
Wijzig sortering
ik denk dat als ze zoiets verplichten, heel wat bedrijven tegenwerken. Het is dan natuurlijk de perfecte manier om gratis aan je muziek te komen. Kopen -> downloaden, beveiliging eraf en je aankoop weer ongedaan maken.

Het lijkt me realistischer als ze bedrijven gewoon verplichten het volledige liedje in een lage (64kbs) bitrate gratis te kunnen luisteren, ipv de 30 sec. preview die je nu vaak ziet....
Er zijn genoeg mensen de 64kbs voldoende kwaliteit vinden om naar te luisteren, Als ik naar de (storende) radio op mijn werk luister zijn er nog genoeg die genoegen nemen met veel minder.
Als alternatief zou je dan nog kunnen denken aan een volledige32/64 kbit nummer met bewust ingedrachte stoorsignalen, maar dan in hoeverre wil je dat dan nog afluisteren - ook al is het als preview bedoelt.
en dan koop je hem met de gedachte "de HQ versie zal wel beter klinken" en als het dan toch nog tegenvalt krijg je weer dezelfde discussie als nu :)
@ mazewing

Dat is misschien wel zo, maar op dit moment is ook al zoiets mogelijk.

Als je lid wordt van een audio dienst die onbeperkt muziek aanbied die verloopt als de licentie niet wordt vernieuwt. Kun je dus onbeperkt downloaden, drm wegslopen en klaar.

Maar ik denk eigenlijk niet echt dat het een probleem wordt, want gewoon een drm-loze mp3 downloaden is dan een stuk minder werk, en dat kan nu ook al ;)
Ik vind dat die 30 sec. preview gewoon genoeg is. Mensen moeten niet zo vreselijk zeuren, als ik een nummer koop en ik vind het achteraf niks, dan is dat toch lekker mijn fout?
Het punt is dat de wet consistent moet zijn. Met een mp3 van 99 cent is het te verwaarlozen, maar als je een keukenmachine via het internet koopt en je toch bedenkt ben je blij dat je hem nog kan retourneren.
Waarom moet een wet persé consistent zijn, wanneer de aangeboden produkten en artikelen dat niet zijn?

Als uitzonderingen niet meer mogelijk zijn dan is het wel heel triest gesteld met de wetgeving. Bovendien gaat het dan ook volledig aan zijn doel voorbij, namelijk dat alles en iedereen eerlijk behandeld wordt.
dan heb je het over gebruiksvoorwerpen, maar dat is nogal lastig bij muziek. Ook is software vaak niet te retourneren vanwege licenties.
Koop je een film, bekijk je de film en doet hem weer retour binnen 8 dagen. zou mooi zijn.
de wet staat boven de licentie! Als het parlement de uitzondering (zie artikel) uit de wet haalt mag je ook en cd met software gewoon binnen acht dagen terugbrengen en krijg je je geld terug. Daar kan geen enkele licentie iets aan veranderen.
In Nederland geldt dat aankopen zonder opgaaf van reden binnen acht dagen kunnen worden geretourneerd
Dit is niet waar, alleen bepaalde aankopen vallen onder de colportage wet. Een CDtje die je gewoon in de winkel koopt hoeft een winkel helemaal niet terug te nemen ook al is het verzegeld. Goederen die op internet zijn gekocht of goederen die aan de deur worden verkocht vallen wel onder de colportage wet...
Ter verheldering van de Wet Koop op afstand. (ook bekend als colportagewet)

http://www.iusmentis.com/zakendoen/wetkoopopafstand/
Uitzonderingen
Deze bedenktijd is niet van toepassing als het gaat om bijvoorbeeld maatwerk-producten, goederen of diensten die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden (bijvoorbeeld omdat ze snel bederven), kranten en tijdschriften en bij het afsluiten van weddenschappen en loterijen.

Een digitale krant of tijdschrift kun je ook terugsturen en dat is hier alleen maar een voorbeeld.
Ik denk ook dat je een verschil moet maken tussen echt tastbare goederen en niet tastbare wat bijv software, films en mp3 zijn.

In het geval van software hebben de meeste aanbieders al 30 dagen versies die je geheel kan testen en daarna kan kopen.

De vraag is of muziek / films onder het kopje dienst past.

als je toch echt na gaat denken en eerlijk bent dat is het te gek voor woorden om een mp3tje terug te sturen. Je hebt vooraf de mogenlijkheid gehad het te beluisteren.

Voor films kun je ook zeggen dat het een dienst is. Je gaat nu naar de videotheek, huurt een cd en betaald er voor.
Als je diezelfde film nu online gaat huren / kopen dan zie ik daar geen verschil in.

Het enige verschil bij de videotheek is dat je het terugbrengt en de digitale film staat op je hdd en kun je houden. Het downloaden van films / muziek is naar mijn mening gewoon een dienst en daar is de wet duidelijk over, geen bedenktijd.
Anoniem: 153864
@delenn14 februari 2007 18:42
"Uitzonderingen
Deze bedenktijd is niet van toepassing als het gaat om bijvoorbeeld goederen of diensten die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden"

Dat lijkt me toch van toepassing op digitale bestanden, DRM kan het gedeeltelijk oplossen (alles of niets denk ik) maar wat als je een gewone MP3 verkoopt? Ze zijn weer aan het overdrijven.
Nog even vergeten, ook uit de link wetverkoopopafstand

"Ook is er een specifieke uitzondering voor diensten die in één keer worden verricht met behulp van een techniek voor communicatie op afstand, zoals bijvoorbeeld het kopen van ringtones via een mobiele telefoon. Hierbij geldt een minder strikte informatieplicht: de leverancier hoeft alleen te melden hoe de dienst kan worden opgezegd (als deze niet éénmalig wordt verricht) en waar een klacht kan worden ingediend."

Wat is het verschil tussen een ringtone een mp3 of een film als je die koopt via communicatie op afstand = downloaden.
Gek dat niemand het artikel heeft aangepast want de Nederlandse wet zegt inderdaad niets over het retourneren van (correct) werkende producten.

De goedheid van veel winkels wordt onderaan de bon gezet dat ruilen mogelijk is gemaakt. Zolang het product niet defect is, is ruilen geen recht waar je wettelijk aanspraak op kan maken.

Toch is online kopen een mogelijk probleem. Wat te doen met minderjarige kinderen die zelfstandig online aankopen doen zonder goedkeuring van de ouders? Hoe zit het met SMS diensten als Jamba? De overeenkomst vernietingen wegens handelingsonbekwaamheid van de koper zal interessante gevolgen brengen...
Vind het goed idee om bedenktijd.
Je wilt wel de kwaliteit weten van de mp3.
Het is namelijk geen cd kwaliteit toch?
zo zijn er nog wel een paar dingen te verzinnen. allereerst: cd kwaliteit is een bepaalde compressie, mp3 of aac is vaak een stapje verder. voor beide geld: voor aankoop kan je even luisteren in respectievelijk de platenzaak of de iTunes Store.

dat het meer gecomprimeerd is maakt het niet slechter. MP3 kan op lagere compressie beter geluid halen dan CDA (cd geluid) op eenzelfde factor.

.. verder
jammer dat de EC zich weer ergens niet buiten kan houden. Zoals is uitgelegd: dit is wat wordt aangeboden, daar moet de consument het mee doen. het leidt zonder twijfel weer tot iets waar de consument niet op zit te wachten. was het vorig jaar een gebrekkig besturingsysteem (Windows zonder Media Player) (hoewel er nog genoeg gebreken overblijven), dit jaar kon ze de iTunes Store wel eens sommeren iets te doen wat leidt tot de ondergang.

het werkt nu prima. even proefluisteren, en na een paar weken vindt bijna iedereen weer wat anders leuk. mocht het om Gifted-muziek gaan dan zeg ik: een gegeven paard kijkt men niet in de bek. wat een ego-strelerij om die paar euro's
CD heeft geen compressie. Het heeft een (vaste) bandbreedte en dynamisch bereik. Dat is iets heeel anders.
by the way... Wet koop op afstand hanteert een zicht termijn van 7 werkdagen ipv 8 dagen.

Overigens is dit voor online muziek aanbieders makkelijk te omzeilen door hun klanten eerst toestemming te laten geven om alvast met de "uitvoering van de dienst" te beginnen. Iets wat prima in te bakken is in DRM lijkt me...

zie ook:

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=1977
van mij mag dat opzeggen binnen 8 dagen wel, ik heb bijv. op Steam het spel The Ship gekocht, deze was even leuk, namelijk1 dag maar ik heb hem sindsdien toch niet meer aangeraakt, weg $20. desnoods krijg je dan een tegoedbon in plaats van geld terug
Haha, je ziet van hier dat zoiets nooit zal kunnen. Voor hetzelfde geld speel je het spel uit in 3 dagen tijd, en dan verwachten dat je het kan retourneren ?!
Het is niet voor niets dat je DVDs en Games e.d. alleen mag retourneren als ze nog sealed zijn.
the ship is een multiplayer only spel (singleplayer is appart te kopen) en als ze bijv een trial versie zouden hebben gehad had ik hem waarschijnlijk niet gekocht
Als je nu naar de radio luistert hoor je toch ook vaak reclame van het station door de liedjes?
Waarom maken ze dan geen (32/64bits) 'demo' versies van de orginele MP3's inclusief zulke reclame?

Wil je toch zonder reclame? Dan kun je die downloaden, en in elke versie (prijs naar bitrate) verkrijgbaar.

De gewraakte DRM kan er dan af, en krijgt de industrie via twee kanalen inkomsten. Via reclame en van de commerciële downloads.
Anoniem: 208779
13 februari 2007 20:21
@ jeroen V
waarom zou je in vredesnaam een cdtje verzegeld terug brengen. Koop hem dan gewoon niet.

@ killingdjef

het gaat hiet over een mp3tje van €0,99 euro
dat is iets anders dan een keukenmachine.
als ik een cdtje als een cadeau geef laat ik hem altijd verzegelen, op deze manier kan de nieuwe eigenaar hem toch nog inruilen mocht hij dat willen :)
wat dacht je van als je het als cadeau voor iemand koopt, snuggere harry.. die persoon kan het al hebben of helemaal niet leuk vinden.
overigens, als je iets bij bol.com online koopt is het standaard verzegeld en geldt de 8 dagen retour regeling gewoon dus, mits verzegeld.
Ik had bijvoorbeeld een keer een spel gekocht op bol.com, bleek ik perongeluk de ps2 versie aangeklikt te hebben, kan gebeuren met je suffe hoofd als je het via de search functie omhoog krijgt ipv te browsen.
was maar al te blij met die verzegeling...
dus eerst ff nadenken voordat je blaat vriend.
Anoniem: 193974
13 februari 2007 19:56
Er zijn andere producten waar die 8 dagen zicht termijn ook niet geld: erotisch speelgoed :+
8 dagen zicht termijn is m.i. ook onnodig als je al een low-fi sample van 1minuut ofzo kan beluisteren
Maar wat als je zoiets heb van, nou die geluidskwaliteit is wel erg slecht. En je verwacht dat de "hi-fi" versie zo veel beter is, dat het uit eindelijk nummer gewoon als nog niet aan je verwachting voldoet.

edit: blijkbaar was Little Penguin me in een ander thread al voor.
Net patent genomen op "electronische verzegeling" :+
@bangkirai:

Volgens mij hoort 99% van de mensen echt geen verschil tussen een MP3 van 192kbits en een CD..

Maar dat terzijde. Ik vind dit eigenlijk vaag want zo nodig je muziek illegaal verspreiden juist aan, zou ik zeggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee