Naar aanleiding van een studie naar consumentenbeschermingswetgeving overweegt de Europese Commissie om het recht om gekochte goederen binnen bepaalde tijd terug te brengen, ook te laten gelden voor online gekochte digitale goederen zoals muziek en films.
De studie hangt mogelijk samen met een procedure die vorig jaar door de Noorse Consumentenbond tegen Apple werd gestart. Een van de klachten van de bond is dat de iTunes-voorwaarden het in de Noorse wet verankerde recht niet eerbiedigt om van een aankoop af te zien. De consumentenrechten in de lidstaten lopen nogal uiteen en de Commissie wil dat graag rechttrekken - ook omdat aankopen vaak internationaal gebeuren. In Nederland geldt dat aankopen zonder opgaaf van reden binnen acht dagen kunnen worden geretourneerd; voor audio- en video-opnames en computerprogramma's mag dat enkel 'indien de koper hun verzegeling [niet] heeft verbroken'. Aangezien op gedownloade muziek geen verzegeling zit, is dat van de wet uitgezonderd.
De ontwikkeling is interessant in het licht van de recentelijk oplaaiende discussie in de industrie over de noodzaak (of het ontbreken daarvan) van drm op muziek. Het toestaan van bedenktijd bij de aankoop van online muziek zou goed tot een stuiptrekking binnen de muziekindustrie kunnen leiden die tot gevolg heeft dat geluiden over het aanbieden van onbeschermde formaten zoals mp3 zullen verstommen. Die kan de klant tijdens zijn bedenktijd immers kopiëren. Maar er kan wellicht ook gedacht worden aan een digitale verzegeling, een laagje drm, dat verdwijnt na het verstrijken van de bedenkperiode of na een bepaald aantal malen luisteren. Bij films zou dat kunnen gebeuren bij meer dan een bepaald aantal minuten kijken. De EU zou tevens van plan zijn om de incompatibiliteit tussen verschillende drm-formaten onder de loep te nemen. Enkele weken geleden diende de Consumentenbond bij de NMa een klacht in over Apple vanwege de incompatibiliteit van iTunes met spelers anders dan de iPod.