Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

December 2020

Tot 700 euro: ASUS M533

ASUS M533IA-BQ209T/BQ031T
Cpu AMD Ryzen 5 4500U
Geheugen 8GB
Ssd 512GB
Prijs

Onbekend

Onbekend

In de categorie basislaptop gaan we op zoek naar een laptop die maximaal 700 euro mag kosten. Dat is 200 euro meer dan de budgetlaptop en voor dat geld willen we dus ook significant meer laptop zien. Een quadcoreprocessor is het minimum en het liefst willen we er een aparte grafische kaart bij, hoewel het budget dat niet altijd toelaat en dat ook deze keer niet gelukt is. Verder zien we natuurlijk graag een ips-scherm met op zijn minst full-hd-resolutie en een ssd, maar intussen is dat in deze prijscategorie vrijwel standaard.

De aanvankelijke keuze in deze categorie viel op een laptop die we in de afgelopen zomer al hebben gereviewd, de Lenovo IdeaPad 5. Die is voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor en in deze prijscategorie is dat zo ongeveer het snelste dat je kunt krijgen. De processor heeft zes cores en in deze prijsklasse hebben Intel-laptops niet meer dan vier cores, die bovendien langzamer zijn, want laptops met de nieuwe Tiger Lake-processors zijn er in deze prijsklasse vrijwel niet. Naarmate de week van Black Friday vorderde, bleken de IdeaPads echter snel uitverkocht te raken en dat is fijn voor mensen die de hand op een hebben weten te leggen, maar niet handig voor de Best Buy Guide.

Gelukkig hebben we een alternatief gevonden in de vorm van de ASUS Vivobook S15, die voorzien is van dezelfde Ryzen 4500U-processor, een full-hd-ips-scherm, 8GB geheugen en een ssd van 512GB. Daarnaast is de ASUS voorzien van een vingerafdruklezer.

De behuizing van de ASUS Vivobook S15 is gedeeltelijk van metaal gemaakt en dan hebben we het over het gedeelte rondom toetsenbord en touchpad, en over de onderkant. Dat metaal ziet er vrij 'luxe' uit, dankzij het glimmende randje. Daarnaast is het redelijk stevig. In het midden kunnen we de behuizing echter wel behoorlijk indrukken, zo'n beetje ter hoogte van de F9-toets. Dat zal in de praktijk niet vaak gebeuren en we kunnen het moeilijk als een minpunt bestempelen, maar de laptop had op dit punt net wat degelijker aan kunnen voelen. De behuizing rondom het scherm is van plastic gemaakt en voelt ook redelijk stevig aan. Het scherm kan een beetje torderen als je de laptop aan de hoeken beetpakt, maar we hebben erger gezien.

De aansluitingen van de laptop zitten aan beide zijkanten en daar zitten wat praktische en onpraktische zaken aan. Om te beginnen is de rechterkant voorzien van twee USB-aansluitingen, maar die werken beide op 2.0-snelheid en zijn dus niet geschikt voor bijvoorbeeld externe harde schijven of snelle USB-sticks. Er zit aan die kant ook een voor microSD-kaartjes, dat is prettig maar net iets minder praktisch dan de fullsize SD-kaartlezer op de Lenovo IdeaPad 5. De linkerkant voorziet in een HDMI 2.0-aansluiting en dat is fijn, want op die manier kun je een 4k-scherm op 60Hz aansturen. Verder zijn daar wel USB 3.0 en USB-C aanwezig. Die laatste aansluiting is weer niet zo praktisch, want je kunt er alleen USB-apparaten op aansluiten, maar geen beeldschermen. Je kunt de aansluiting ook niet gebruiken om de laptop op te laden.

ASUS heeft het toetsenbord van de Vivobook opgeleukt met een entertoets met een geel randje en daarnaast heeft het toetsenbord achtergrondverlichting die gebruikmaakt van gewone witte leds. Het toetsenbord biedt een aardige hoeveelheid travel, die volgens ASUS 1,4 millimeter bedraagt. De touchpad is van glas gemaakt en dat komen we in deze prijscategorie niet vaak tegen. Verder is er een vingerafdrukscanner in verwerkt. De locatie daarvan, in de touchpad, vinden we niet de handigste, maar vingerafdrukscanners zijn in deze prijsklasse niet standaard dus het is mooi dat ASUS die heeft toegevoegd.

Benchmarks

We hebben de Vivobook onder andere uitgezocht vanwege zijn Ryzen 5 4500U-processor, dus laten we naar de benchmarks kijken om te zien hoe die presteert.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
3.278
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.582
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
2.327
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.212
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
2.094
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
1.947
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
1.620
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
1.488
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
1.376
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
1.147
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
934
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
892
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
520
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
452
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
434
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
432
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
428
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
421
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
420
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
415
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
411
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
406
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
403
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
366
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
15.959
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
13.885
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.310
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.847
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.838
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
10.546
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
9.026
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
8.829
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.692
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.195
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.718
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
4.305
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
19.510
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
15.851
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.904
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.868
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.547
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
11.370
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
10.317
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
9.765
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.756
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.304
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.938
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
4.465
3DMark Night Raid - CPU
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.820
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
8.156
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.076
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
7.857
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
7.478
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
7.268
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
5.724
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.360
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
5.283
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
4.656
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
3.767
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
3.579

We hebben een aantal laptops met Core i5-processor in de benchmarks opgenomen om de ASUS-laptop met Ryzen 5 mee te vergelijken, maar de Ryzen-processor trekt in vergelijking met de oude Core i5-processors aan het langste eind. In vergelijking met de nieuwe Core i5-processor van de Tiger Lake-generatie, die in de Acer Swift 5 zit, is het verschil kleiner en die nieuwe cpu is vooral sterk in taken waarbij de Ryzen-cpu niet al zijn zes cores kan benutten. Op het moment van schrijven is Tiger Lake echter nog niet verkrijgbaar in deze prijscategorie, dus het mag duidelijk zijn dat de Ryzen 4500U-processor in deze prijscategorie het interessantst is.

Scherm, accuduur en upgrades

De Vivobook heeft een 15,6"-scherm, met een resolutie van 1920x1080 pixels en dat is een gebruikelijke resolutie voor dit schermformaat. Het scherm is ontspiegeld en dat vinden we prettiger werken dan spiegelende schermen, die last hebben van reflecties bij veel omgevingslicht. De helderheid komt uit op 270cd/m² en dat is gebruikelijk voor laptops in deze prijscategorie, al betekent dat niet dat het aan helderheid overhoudt.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Contrast
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
2020:1
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
1623:1
Asus M533IA-BQ209T
1285:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1271:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1261:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
1106:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
1069:1
Lenovo IdeaPad 5
1067:1
Huawei MateBook D 15"
1020:1
HP 15s-fq1400nd
454:1
HP 15s-fq1968nd
375:1
Lenovo IdeaPad 3
326:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
16u38m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
13u54m
Lenovo IdeaPad 5
12u24m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
12u12m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u37m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u13m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
11u6m
Asus M533IA-BQ209T
10u9m
Lenovo IdeaPad 3
7u5m
HP 15s-fq1968nd
7u1m
HP 15s-fq1400nd
6u46m
Huawei MateBook D 15"
6u31m

De helderheid is iets lager dan bij de IdeaPad 5, maar het contrast is weer wat hoger, onderaan het lijstje met gemeten contrasten bungelt een aantal laptops met TN-scherm, dat naast matige kijkhoeken ook een laag contrast heeft. Het scherm van de Vivobook is dus helemaal niet slecht; het is mat, heeft een aardige helderheid, een goed contrast en een resolutie waarmee prima te werken valt. Toch is het geen scherm om foto's of video's op te bewerken, want de meest verzadigde kleuren kan het scherm niet weergeven. Volgens onze meting is 64 procent van de sRGB-gamut het maximum voor dit paneel. Dat klinkt dramatisch, maar volledige sRGB-weergave komen we pas tegen op laptops vanaf een euro of 800. In deze prijscategorie is een dergelijk scherm dus gebruikelijk.

Wat accuduur betreft hebben we geen hoge verwachtingen van een basislaptop. Het is geen laptop die gemaakt is om veel mee te nemen, maar toch weet hij ons positief te verrassen. In de browsetest komen we op een accuduur van tien uur uit. Daarbij moeten we wel vermelden dat het een weinig intensieve test is, dus de tien uur is haalbaar, maar in de praktijk ben je niet alleen aan het browsen en zal de accuduur wat lager liggen.

Tot slot kijken we naar upgrades en daar vallen twee dingen op. Om te beginnen heeft ASUS voor 'gewoon' ddr4 gekozen, maar dat is helaas vastgesoldeerd. De vier geheugenchips zie je tussen de accu en de cpu in zitten. Wat wel uitbreidbaar is, is de opslag. De primaire ssd zit tussen accu en ventilator in, maar er is een tweede M.2-slot met ruimte voor 80mm lange ssd's rechts naast de processor.

Conclusie

In een laptop van 700 euro zoeken we een goede balans tussen snelheid en kwaliteit. Voor de snelheid kom je voor dit geld al gauw bij een Ryzen 4500U-processor uit. Die presteert goed in de ASUS, hoewel de IdeaPad 5 het soms nog iets beter doet. In vergelijking met de Intel-concurrentie is het verschil echter groot en zal het onderlinge verschil tussen de Ryzen 5-processors niet merkbaar zijn.

De Vivobook heeft verder een gedeeltelijk metalen behuizing die er mooi uitziet, maar voor je gevoel nog iets steviger kon. De aansluitingen zijn niet bijzonder praktisch, want USB 2.0 is intussen toch echt uit de tijd. Wel handig is de mogelijkheid om een tweede ssd bij te plaatsen, mocht de opslag vol zitten. De laptop is voorzien van een vingerafdrukscanner en dat is een groot pluspunt, want op die manier kun je snel inloggen. De accuduur is ook verrassend lang en samen met de vlotte processor maakt dat de ASUS de Best Buy van deze maand.

Alternatieven

Acer Aspire 5 A515-44G-R2LJ

Strikt genomen is deze Acer drie tientjes te duur voor de categorie, maar je krijgt er ten opzichte van de ASUS wel twee keer zoveel geheugen bij én een RX640-videokaart. De Acer is verder voorzien van een Ryzen 4500U-processor en een ssd van 512GB. Het 15"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en bedient zich van een ips-paneel.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 (81W3006CMH)

Met een schermdiagonaal van 14" is deze IdeaPad 3 wat compacter dan de ASUS en Acer hierboven. De IdeaPad 3 heeft een wat minder mooie behuizing dan de IdeaPad 5, maar wel een Ryzen 4500U-processor, 8GB geheugen en een ssd van 512GB aan boord. De goedkopere uitvoering van deze laptop was vorige keer de Best Buy in de budgetcategorie.

Score: 4(1 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide oktober 2020 - Budgetlaptop.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True