Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

December 2020

Inleiding

In de Laptop Best Buy Guide van december gaan we op zoek naar de beste budgetlaptop voor 500 euro, de beste basislaptop van 700 euro en een mainstreamlaptop van 1000 euro. Dat bleek niet zo'n gemakkelijke klus, want de aanbiedingen van Black Friday en Cyber Monday zijn echt nét achter de rug. Als het goed is, zijn de prijzen van de laptops in deze guide na Black Friday niet veranderd en zijn de laptops bovendien goed verkrijgbaar.

Voordat we naar de Best Buys kijken, werpen we een blik op de ontwikkelingen die in laptopland hebben plaatsgevonden, want daar is in de afgelopen tijd veel gebeurd. Misschien wel het opzienbarendste was Apples uitbrengen van twee laptops met een zelfontwikkelde processor aan boord: de Apple M1. In de eerste reviews zagen de prestaties van de M1-soc er al indrukwekkend uit en later deze maand zal Tweakers ook een review van de nieuwe MacBook met M1-processor publiceren.

Chipfabrikant AMD heeft ook nieuwe processors op stapel staan en gaat volgens geruchten zowel processors met Zen3- als met met Zen2-architectuur gebruiken. De eerste laptop met die 5000U-processor, een Acer Aspire 5, verscheen al kortstondig online. Laptops met Ryzen 5000U-processors zouden in februari 2021 geleverd kunnen gaan worden, want dat is de datum waarop de laptop in kwestie beschikbaar zou komen.

Intels nieuwste processor van de Tiger Lake-generatie is onlangs beschikbaar gekomen en de eerste laptops hebben we intussen getest. Daarbij viel op dat de cpu snel is dankzij zijn hoge kloksnelheid, maar in veel gevallen de AMD-concurrentie met zes en acht cores nog moet laten voorgaan. Zoals intussen gebruikelijk is, presteert niet elke Tiger Lake-processor in iedere laptop hetzelfde, maar maakt de implementatie van de cpu in de laptop een groot verschil. De ASUS Zenbook Flip was bijvoorbeeld wat conservatief afgesteld en ook de nieuwe Dell XPS 13 bleek langzamer dan zijn voorganger.

Fabrikanten hebben de Tiger Lake-processor aangegrepen om nieuwe laptops te bouwen en dat leverde een hoop aankondigingen op. ASUS komt met een zakelijke laptop van 880 gram en Razer gaf zijn Blade Stealth-laptop een upgrade, maar kwam ook met de Book, een laptop voor het 'serieuzere' werk. HP voorziet zijn 14"-Spectre-laptop behalve van een Tiger Lake-cpu ook van een oledscherm en ASUS kondigde een laptop aan met een losse videokaart van Intel, de Xe Max. Daarvoor worden dezelfde Xe-gpu's gebruikt als in de snelste Tiger Lake-processors, maar dan op een hogere kloksnelheid en met eigen geheugen.

Tiger Lake komen we op dit moment alleen nog maar tegen op de duurdere laptops, hoewel Intel ook al Core i3-cpu's heeft aangekondigd. De laptops in deze BBG hebben daarom de oudere Intel Ice Lake-processor aan boord en natuurlijk AMD Ryzen-processors, die een geduchte concurrent blijven vormen voor de Intels.

Laptop Budget
Budgetlaptop € 500,-
Basislaptop € 700,-
Mainstreamlaptop € 1000,-

Tot 500 euro: Acer Aspire 5

Acer Aspire 5
Cpu Intel Core i3-1005G1
Geheugen 8GB
Ssd 256GB
Prijs € 499,-

De goedkoopste categorie in de Laptop Best Buy Guide is die van 500 euro. Voor dat geld zoeken we de beste laptop en voor dit geld vinden we een ssd en een full-hd-IPS-scherm vereisten. De vorige LBBG, die van oktober, was voor de budgetcategorie een mijlpaal, want toen vonden we een laptop die aan die eisen voldeed en was voorzien van een quadcoreprocessor. Dat was voor het eerst, want voor die tijd was het dualcore troef. De laptop in kwestie, een IdeaPad 3 van Lenovo, is op het moment dat deze LBBG online komt, waarschijnlijk al uitverkocht en het lijkt erop dat Lenovo die laptop voorlopig niet meer zal verkopen.

Het alternatief voor de Lenovo noemden we in de vorige LBBG al. Dat is een laptop die voorlopig nog wel goed verkrijgbaar moet zijn en die ook is voorzien van een IPS-scherm, een ssd en zelfs 8GB werkgeheugen. De processor is een dualcore van de Ice Lake-generatie en de volledige typenaam luidt Acer Aspire 5 A514-53-3970.

De Aspire-serie bestaat bij Acer uit 'gewone' laptops, oftewel laptops voor normaal gebruik, die niet extra dun zijn of bedoeld zijn voor het spelen van games. De goedkoopste modellen zijn de Aspire 1-laptops, gevolgd door de Aspire 3 en de Aspire 5 en 7. De Aspire 5, die we tot Best Buy verkozen hebben, zit ondanks zijn lage prijs dus al best hoog in die reeks en dat merk je terug in de bouwkwaliteit van de behuizing. De meeste laptops van 500 euro hebben een behuizing van plastic, maar bij de Aspire 5 is de achterkant van het scherm van aluminium gemaakt. Dat biedt genoeg stevigheid en het trekt dan ook niet krom als je het scherm aan een van de hoeken probeert te openen. Over het openen van de laptop gesproken; dat wordt je niet makkelijk gemaakt. Acer heeft geen lipje of inkeping bij het scherm gemaakt, waardoor het een gepeuter wordt.

De rest van de behuizing is van plastic gemaakt en dat geeft een degelijke indruk. Het valt nauwelijks in te drukken, tenzij je er een hoeveelheid kracht op uitoefent die bij dagelijks gebruik niet zal voorkomen. De behuizing is verder uiteraard voorzien van een webcam, die boven het scherm is geplaatst. De resolutie bedraagt 1280x720 pixels en de beeldkwaliteit is niet overdonderend, maar dat geldt voor vrijwel alle webcams. De luidsprekers zijn aan de onderkant gemonteerd en reflecteren geluid dus via het oppervlak waarop de laptop staat. Op maximaal volume lijken de luidsprekertjes niet bijzonder veel volume te produceren, genoeg voor in een stille ruimte, maar waarschijnlijk is de verstaanbaarheid slecht bij veel omgevingsgeluid.

De Aspire 5 heeft de meeste aansluitingen aan de linkerkant van de laptop en dat is prettig voor rechtshandigen onder ons, want dan kun je rechts een losse muis gebruiken. De eerste aansluiting die we daar tegenkomen, is een gigabit-ethernetaansluiting en die zien we tegenwoordig bijna alleen nog op zakelijke laptops. Daarnaast zitten een HDMI 1.4-aansluiting en twee gewone USB-poorten met een maximale doorvoersnelheid van 5Gbit/s. De USB-C-aansluiting daarnaast is een 'domme' connector waarop je alleen USB-apparaten kunt aansluiten, maar die niet geschikt is om de laptop mee op te laden, of een videosignaal uit te krijgen. Aan de rechterkant zitten een hoofdtelefoonaansluiting en een USB 2.0-aansluiting. Dat laatste is niet echt praktisch om bijvoorbeeld externe harde schijven of snelle USB-sticks op aan te sluiten, maar eventueel wel voor een externe muis of toetsenbord. Een kaartlezer ontbreekt.

Het toetsenbord van de laptop zelf is er een zonder achtergrondverlichting. Dat mag je voor dit geld ook niet verwachten. Het heeft ook vrij weinig travel, dus dit is geen ideale laptop voor gebruikers die een 'diepe' aanslag prettig vinden. De touchpad heeft een oppervlak van plastic en doet zijn werk naar behoren. De muisklik geeft een wat goedkoop gevoel, maar de laptop is ook goedkoop, dus daar liggen we niet wakker van.

Benchmarks, scherm en accuduur

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
628
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U Intel UHD Graphics
367
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
363
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
347
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U Intel UHD 620
317
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1 UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU)
311
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U Intel UHD Graphics
168
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1 UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU)
161
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
161
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
159
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U Intel UHD 620
146
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
134
3DMark Cloud Gate
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
12.068
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1 UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU)
9.078
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
7.931
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U Intel UHD Graphics
7.270
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
6.912
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U Intel UHD 620
5.996
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
17.114
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1 UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU)
10.366
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
10.321
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U Intel UHD Graphics
9.061
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
8.472
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U Intel UHD 620
7.357
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1 UHD Graphics G1 (Ice Lake 32 EU)
6.328
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
5.940
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.381
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U Intel UHD Graphics
4.298
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.204
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U Intel UHD 620
3.641

We schreven al dat we aanvankelijk voor een laptop met AMD Ryzen 3-processor wilden kiezen en de bovenstaande benchmarks laten duidelijk zien wat daar het voordeel van is. Als alle cores gebruikt worden, zoals in Cinebench Multi, is die processor aanmerkelijk sneller. Overigens is niet alleen de cpu, maar ook de gpu flink sneller dan de gpu in de Core i3-processors van Intel. Dat blijkt uit de Graphics-test van 3DMark Cloud Gate. Voor de meeste gebruikers die hun laptop willen gebruiken voor licht werk, zoals browsen en video's kijken, is de dualcore-i3-processor genoeg.

We schreven al dat de Aspire 5 een full-hd-scherm heeft en gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het gaat bovendien om een mat scherm en dat is prettig, want dan heb je niet zo'n last van scherpe reflecties in je scherm. In de basis is het scherm dus goed, maar als we vervolgens schermmetingen gaan uitvoeren, valt vooral de maximale helderheid tegen. Die bedraagt slechts 219cd/m² en dat maakt het scherm moeilijk afleesbaar bij veel omgevingslicht, bijvoorbeeld als de zon naar binnen schijnt. Wat schermkalibratie betreft raken we ook niet echt onder de indruk van de Acer, want het scherm kan slechts 60 procent van de sRGB-kleurruimte weergeven, maar meer verwachten we ook niet bij laptops in deze prijsklasse.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
  • Helderheid wit
  • Contrast
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M
11u38m
Acer Aspire 5 A514-53-3970
10u21m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH)
10u4m
Lenovo ThinkPad E490
9u58m
HP 15s-fq1732nd
6u53m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd
6u27m
PCMark 8 creative conv.
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490
6u2m
Acer Aspire 5 A514-52-396M
5u22m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH)
4u55m
Acer Aspire 5 A514-53-3970
3u46m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd
3u16m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH)
3.079,00
HP Pavilion x360 14-dw0800nd
2.886,00
Acer Aspire 5 A514-53-3970
2.732,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M
2.472,00
Lenovo ThinkPad E490
1.973,00
Helderheid wit
Laptop Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd
273
Acer Aspire 5 A514-52-396M
258
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH)
258
Lenovo ThinkPad E490
222
Acer Aspire 5 A514-53-3970
219
HP Pavilion x360 14-dw0800nd
218
Contrast
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd
1468:1
Acer Aspire 5 A514-52-396M
1431:1
HP Pavilion x360 14-dw0800nd
1213:1
Lenovo ThinkPad E490
1169:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970
1095:1
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH)
955:1

We kijken ook naar de accuduur en op dat punt weet de Acer juist wel te verrassen. De accuduur bedraagt ruim tien uur in onze browsetest. Bij zwaardere belasting gaat hij wel omlaag, maar halen we alsnog een kleine vier uur en dat is geen gek resultaat voor een 500 euro kostende laptop.

Tot slot kijken we naar de upgrademogelijkheden van de Acer en die blijken er wel te zijn. De M.2-ssd, rechts naast de accu, is upgradebaar en het werkgeheugen kan uitgebreid worden. Er is slechts één slot beschikbaar, omdat 4GB aan het moederbord is vastgesoldeerd. Door de andere 4GB door een 8GB-module te vervangen, kun je upgraden naar een totaal van 12GB werkgeheugen.

Conclusie

De Aspire 5 is een laptop die veel waar voor zijn geld biedt. Je krijgt een computer met 8GB werkgeheugen, een ssd van 256GB en een full-hd-IPS-scherm, voor 500 euro. Het werkgeheugen kan eventueel uitgebreid worden en de ssd kan ook makkelijk worden vervangen. Het scherm had wat helderder gemogen, maar bij andere, gelijkgeprijsde laptops zien we een vergelijkbare maximale helderheid.

Opvallend aan de Aspire 5 is dat hij van buiten een behoorlijk stevige laptop is, met een gedeeltelijk aluminium behuizing, iets dat we niet bij veel laptops in deze prijscategorie tegenkomen. Hij heeft wel een dualcoreprocessor aan boord. De AMD Ryzen 4300U is een quadcoreprocessor en die is een stuk sneller, maar die cpu is schaars en niet te krijgen in een laptop van 500 euro die ook nog eens aan onze overige eisen voldoet.

Alternatieven

Lenovo ThinkBook 14 IIL (20SL00K4MH)

Met de ThinkBook geeft Lenovo een wat zakelijke draai aan de gewone consumentenlaptop. De behuizing is steviger en van aluminium gemaakt. Daar staan wat magerdere specificaties dan bij de Acer tegenover. Het geheugen is slechts 4GB groot en is in singlechannelopstelling geplaatst. De ssd is met 128GB ook half zo groot.

Score: 0(0 reviews)
HP 14s-dq1410nd

De HP 14s heeft net als de ThinkBook hierboven 4GB geheugen, maar wel een ssd van 256GB. De HP 14s is geen onbekende in de Laptop Best Buy Guide; in februari was het nog de Best Buy in de categorie tot 500 euro.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide Februari 2020 - HP 14s-dq

Tot 700 euro: ASUS M533

ASUS M533IA-BQ209T/BQ031T
Cpu AMD Ryzen 5 4500U
Geheugen 8GB
Ssd 512GB
Prijs

Onbekend

Onbekend

In de categorie basislaptop gaan we op zoek naar een laptop die maximaal 700 euro mag kosten. Dat is 200 euro meer dan de budgetlaptop en voor dat geld willen we dus ook significant meer laptop zien. Een quadcoreprocessor is het minimum en het liefst willen we er een aparte grafische kaart bij, hoewel het budget dat niet altijd toelaat en dat ook deze keer niet gelukt is. Verder zien we natuurlijk graag een ips-scherm met op zijn minst full-hd-resolutie en een ssd, maar intussen is dat in deze prijscategorie vrijwel standaard.

De aanvankelijke keuze in deze categorie viel op een laptop die we in de afgelopen zomer al hebben gereviewd, de Lenovo IdeaPad 5. Die is voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor en in deze prijscategorie is dat zo ongeveer het snelste dat je kunt krijgen. De processor heeft zes cores en in deze prijsklasse hebben Intel-laptops niet meer dan vier cores, die bovendien langzamer zijn, want laptops met de nieuwe Tiger Lake-processors zijn er in deze prijsklasse vrijwel niet. Naarmate de week van Black Friday vorderde, bleken de IdeaPads echter snel uitverkocht te raken en dat is fijn voor mensen die de hand op een hebben weten te leggen, maar niet handig voor de Best Buy Guide.

Gelukkig hebben we een alternatief gevonden in de vorm van de ASUS Vivobook S15, die voorzien is van dezelfde Ryzen 4500U-processor, een full-hd-ips-scherm, 8GB geheugen en een ssd van 512GB. Daarnaast is de ASUS voorzien van een vingerafdruklezer.

De behuizing van de ASUS Vivobook S15 is gedeeltelijk van metaal gemaakt en dan hebben we het over het gedeelte rondom toetsenbord en touchpad, en over de onderkant. Dat metaal ziet er vrij 'luxe' uit, dankzij het glimmende randje. Daarnaast is het redelijk stevig. In het midden kunnen we de behuizing echter wel behoorlijk indrukken, zo'n beetje ter hoogte van de F9-toets. Dat zal in de praktijk niet vaak gebeuren en we kunnen het moeilijk als een minpunt bestempelen, maar de laptop had op dit punt net wat degelijker aan kunnen voelen. De behuizing rondom het scherm is van plastic gemaakt en voelt ook redelijk stevig aan. Het scherm kan een beetje torderen als je de laptop aan de hoeken beetpakt, maar we hebben erger gezien.

De aansluitingen van de laptop zitten aan beide zijkanten en daar zitten wat praktische en onpraktische zaken aan. Om te beginnen is de rechterkant voorzien van twee USB-aansluitingen, maar die werken beide op 2.0-snelheid en zijn dus niet geschikt voor bijvoorbeeld externe harde schijven of snelle USB-sticks. Er zit aan die kant ook een voor microSD-kaartjes, dat is prettig maar net iets minder praktisch dan de fullsize SD-kaartlezer op de Lenovo IdeaPad 5. De linkerkant voorziet in een HDMI 2.0-aansluiting en dat is fijn, want op die manier kun je een 4k-scherm op 60Hz aansturen. Verder zijn daar wel USB 3.0 en USB-C aanwezig. Die laatste aansluiting is weer niet zo praktisch, want je kunt er alleen USB-apparaten op aansluiten, maar geen beeldschermen. Je kunt de aansluiting ook niet gebruiken om de laptop op te laden.

ASUS heeft het toetsenbord van de Vivobook opgeleukt met een entertoets met een geel randje en daarnaast heeft het toetsenbord achtergrondverlichting die gebruikmaakt van gewone witte leds. Het toetsenbord biedt een aardige hoeveelheid travel, die volgens ASUS 1,4 millimeter bedraagt. De touchpad is van glas gemaakt en dat komen we in deze prijscategorie niet vaak tegen. Verder is er een vingerafdrukscanner in verwerkt. De locatie daarvan, in de touchpad, vinden we niet de handigste, maar vingerafdrukscanners zijn in deze prijsklasse niet standaard dus het is mooi dat ASUS die heeft toegevoegd.

Benchmarks

We hebben de Vivobook onder andere uitgezocht vanwege zijn Ryzen 5 4500U-processor, dus laten we naar de benchmarks kijken om te zien hoe die presteert.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
3.278
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.582
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
2.327
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
2.212
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
2.094
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
1.947
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
1.620
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
1.488
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
1.376
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
1.147
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
934
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
892
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
520
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
452
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
434
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
432
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
428
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
421
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
420
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
415
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
411
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
406
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
403
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
366
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
15.959
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
13.885
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.310
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.847
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
10.838
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
10.546
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
9.026
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
8.829
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.692
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.195
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.718
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
4.305
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
19.510
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
15.851
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.904
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.868
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
11.547
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
11.370
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
10.317
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
9.765
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.756
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
5.304
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
4.938
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
4.465
3DMark Night Raid - CPU
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.820
Lenovo Yoga Slim 7 Ryzen 7 4800U Rad. Graphics
8.156
Asus M533IA-BQ209T Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
8.076
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
7.857
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 5 4500U Rad. Graphics
7.478
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
7.268
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ryzen 3 4300U Rad. Graphics
5.724
HP 15s-fq1968nd Ci5-1035G1 Intel UHD Graphics
5.360
Huawei MateBook D 15" Ryzen 5 3500U Rad. RX Vega 8
5.283
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U Intel UHD Graphics
4.656
HP 15s-fq1400nd Ci3-1005G1 Intel UHD Graphics
3.767
Lenovo IdeaPad 3 Ryzen 5 4500U Rad. RX Vega 6
3.579

We hebben een aantal laptops met Core i5-processor in de benchmarks opgenomen om de ASUS-laptop met Ryzen 5 mee te vergelijken, maar de Ryzen-processor trekt in vergelijking met de oude Core i5-processors aan het langste eind. In vergelijking met de nieuwe Core i5-processor van de Tiger Lake-generatie, die in de Acer Swift 5 zit, is het verschil kleiner en die nieuwe cpu is vooral sterk in taken waarbij de Ryzen-cpu niet al zijn zes cores kan benutten. Op het moment van schrijven is Tiger Lake echter nog niet verkrijgbaar in deze prijscategorie, dus het mag duidelijk zijn dat de Ryzen 4500U-processor in deze prijscategorie het interessantst is.

Scherm, accuduur en upgrades

De Vivobook heeft een 15,6"-scherm, met een resolutie van 1920x1080 pixels en dat is een gebruikelijke resolutie voor dit schermformaat. Het scherm is ontspiegeld en dat vinden we prettiger werken dan spiegelende schermen, die last hebben van reflecties bij veel omgevingslicht. De helderheid komt uit op 270cd/m² en dat is gebruikelijk voor laptops in deze prijscategorie, al betekent dat niet dat het aan helderheid overhoudt.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Contrast
Laptop Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
2020:1
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
1623:1
Asus M533IA-BQ209T
1285:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1271:1
Lenovo IdeaPad Flex 5
1261:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
1106:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
1069:1
Lenovo IdeaPad 5
1067:1
Huawei MateBook D 15"
1020:1
HP 15s-fq1400nd
454:1
HP 15s-fq1968nd
375:1
Lenovo IdeaPad 3
326:1
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7
16u38m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL
13u54m
Lenovo IdeaPad 5
12u24m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
12u12m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u37m
Lenovo IdeaPad Flex 5
11u13m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS
11u6m
Asus M533IA-BQ209T
10u9m
Lenovo IdeaPad 3
7u5m
HP 15s-fq1968nd
7u1m
HP 15s-fq1400nd
6u46m
Huawei MateBook D 15"
6u31m

De helderheid is iets lager dan bij de IdeaPad 5, maar het contrast is weer wat hoger, onderaan het lijstje met gemeten contrasten bungelt een aantal laptops met TN-scherm, dat naast matige kijkhoeken ook een laag contrast heeft. Het scherm van de Vivobook is dus helemaal niet slecht; het is mat, heeft een aardige helderheid, een goed contrast en een resolutie waarmee prima te werken valt. Toch is het geen scherm om foto's of video's op te bewerken, want de meest verzadigde kleuren kan het scherm niet weergeven. Volgens onze meting is 64 procent van de sRGB-gamut het maximum voor dit paneel. Dat klinkt dramatisch, maar volledige sRGB-weergave komen we pas tegen op laptops vanaf een euro of 800. In deze prijscategorie is een dergelijk scherm dus gebruikelijk.

Wat accuduur betreft hebben we geen hoge verwachtingen van een basislaptop. Het is geen laptop die gemaakt is om veel mee te nemen, maar toch weet hij ons positief te verrassen. In de browsetest komen we op een accuduur van tien uur uit. Daarbij moeten we wel vermelden dat het een weinig intensieve test is, dus de tien uur is haalbaar, maar in de praktijk ben je niet alleen aan het browsen en zal de accuduur wat lager liggen.

Tot slot kijken we naar upgrades en daar vallen twee dingen op. Om te beginnen heeft ASUS voor 'gewoon' ddr4 gekozen, maar dat is helaas vastgesoldeerd. De vier geheugenchips zie je tussen de accu en de cpu in zitten. Wat wel uitbreidbaar is, is de opslag. De primaire ssd zit tussen accu en ventilator in, maar er is een tweede M.2-slot met ruimte voor 80mm lange ssd's rechts naast de processor.

Conclusie

In een laptop van 700 euro zoeken we een goede balans tussen snelheid en kwaliteit. Voor de snelheid kom je voor dit geld al gauw bij een Ryzen 4500U-processor uit. Die presteert goed in de ASUS, hoewel de IdeaPad 5 het soms nog iets beter doet. In vergelijking met de Intel-concurrentie is het verschil echter groot en zal het onderlinge verschil tussen de Ryzen 5-processors niet merkbaar zijn.

De Vivobook heeft verder een gedeeltelijk metalen behuizing die er mooi uitziet, maar voor je gevoel nog iets steviger kon. De aansluitingen zijn niet bijzonder praktisch, want USB 2.0 is intussen toch echt uit de tijd. Wel handig is de mogelijkheid om een tweede ssd bij te plaatsen, mocht de opslag vol zitten. De laptop is voorzien van een vingerafdrukscanner en dat is een groot pluspunt, want op die manier kun je snel inloggen. De accuduur is ook verrassend lang en samen met de vlotte processor maakt dat de ASUS de Best Buy van deze maand.

Alternatieven

Acer Aspire 5 A515-44G-R2LJ

Strikt genomen is deze Acer drie tientjes te duur voor de categorie, maar je krijgt er ten opzichte van de ASUS wel twee keer zoveel geheugen bij én een RX640-videokaart. De Acer is verder voorzien van een Ryzen 4500U-processor en een ssd van 512GB. Het 15"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en bedient zich van een ips-paneel.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 (81W3006CMH)

Met een schermdiagonaal van 14" is deze IdeaPad 3 wat compacter dan de ASUS en Acer hierboven. De IdeaPad 3 heeft een wat minder mooie behuizing dan de IdeaPad 5, maar wel een Ryzen 4500U-processor, 8GB geheugen en een ssd van 512GB aan boord. De goedkopere uitvoering van deze laptop was vorige keer de Best Buy in de budgetcategorie.

Score: 4(1 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide oktober 2020 - Budgetlaptop.

Tot 1000 euro: Lenovo Legion 5

In de derde categorie van de LBBG kiezen we dit keer de beste mainstreamlaptop tot 1000 euro. We zoeken daarbij een laptop die niet noodzakelijk heel dun en licht is, maar wel geschikt voor het wat zwaardere werk. Dat betekent een vlotte processor, geen 15-wattprocessor, zoals bij de meeste ultrabooks, maar een 45W-exemplaar. Die levert over het algemeen een stuk meer rekenkracht bij taken die langer duren, zoals videobewerking en gaming. Ook een aparte grafische kaart is voor de mainstreamlaptop een vereiste. Die kun je voor sommige creatieve toepassingen nuttig gebruiken en natuurlijk heb je ook om een beetje te kunnen gamen een losse gpu nodig.

We kiezen dit keer voor de Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH), die ook al in onze back-to-school LBBG van augustus naar voren kwam als een van de aanraders. Met 849 euro is de laptop ruim binnen budget en je krijgt er relatief snelle hardware voor terug: een hexacore AMD Ryzen 5 4600H-cpu, Nvidia GTX 1650-videokaart, 8GB ddr4 en een 512GB-ssd. Het full-hd-ips-beeldscherm van 15" heeft een 120Hz-refreshrate.

Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007CMH)
Processor AMD Ryzen 5 4600H AMD Ryzen 7 4800H AMD Ryzen 7 4800H
Geheugen 8GB ddr4-3200 (singlechannel) 16GB ddr4-3200 (dualchannel) 16GB ddr4-3200 (dualchannel)
Ssd 512GB 512GB 1TB
Videokaart GTX 1650 4GB (gddr6) GTX 1650 4GB (gddr6) GTX 1650 Ti 4GB (gddr6)
Scherm 15,6", ips, fhd, 120Hz 15,6", ips, fhd, 120Hz 15,6", ips, fhd, 120Hz
Prijs bij publicatie 849 euro 1049 euro 1099 euro
Prijs € 849,- € 1049,- € 1099,-

Mocht je iets meer te besteden hebben, dan zou je een van de andere configuraties van de Legion 5 15ARH05 kunnen overwegen, verkrijgbaar voor een bedrag rond de 1000 euro. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) getest, met een snellere octacore Ryzen 7 4800H-cpu en een upgrade naar 16GB ram in dualchannelconfiguratie. Deze laptop is op het moment van schrijven voor 1049 euro te koop. We zouden je echter aanraden niet voor die te gaan, maar voor de Legion 5 15ARH05 (82B5007CMH). Voor slechts vijf tientjes meer heb je dan een machine met een snellere GTX 1650Ti-gpu én een 1TB-ssd. Lenovo zelf heeft in zijn eigen webshop nog meer interessante configuraties, die gemiddeld duurder zijn dan wat je in de winkel aantreft, maar wel eigenschappen hebben als een 144Hz-paneel met een beloofde 100 procent sRGB-dekking en een RGB-backlit toetsenbord. Die vind je op Nederlandse 'winkelmodellen' niet terug, maar de shopreviews van de Lenovo-winkel in de Pricewatch zijn weinig denderend.

Behuizing, toetsenbord en scherm

Waar duurdere gaminglaptops van Lenovo uit de Legion 7-serie voor een groot gedeelte zijn gemaakt van aluminium, geldt dat niet voor de Legion 5-serie. Alle onderdelen van de ingetogen vormgegeven behuizing zijn van plastic, ook het glimmende scharnier, dat je op de productfoto nog zou kunnen aanzien voor metaal. De basis van de Legion 5 15ARH05 is gelukkig wel stevig geconstrueerd en laat zich nauwelijks verbuigen of al te ver indrukken in het midden. De ruimte rondom het toetsenbord is voorzien van een donkergrijze, wat stroeve coating, die fijner aanvoelt en minder snel vies wordt dan het glimmende plastic dat sommige fabrikanten voor (betaalbare) gaminglaptops gebruiken. Minder tevreden zijn we over de constructie van het scherm. Die voelt slapper aan, waarbij de klep al te gemakkelijk verbuigt als je hem midden tussen de scharnieren indrukt.

Het openen van het scherm gaat gemakkelijk dankzij het kleine lipje aan de bovenkant, waarbij het scharnier lekker soepeltjes is afgesteld. Je kunt de klep dus met één hand opendoen. De webcam is gelukkig bovenaan het scherm te vinden en Lenovo heeft er ook een klein schuifje aan toegevoegd, zodat je de lens kunt afdekken. Het beeld van het 720p-cameraatje is niet beter dan gemiddeld. De luidsprekers wijzen naar onderen en klinken voor een laptop prima, maar gaan niet erg luid.

Opvallend ontwerpkenmerk van de meeste Lenovo Legion-laptops is dat de behuizing achter het scharnierpunt van het scherm nog een stukje doorloopt. In dat gedeelte zijn ook de meeste aansluitingen verwerkt. De naar achter wijzende poorten zijn handig als je je laptop als desktopvervanger vaak op dezelfde plek hebt staan, maar potentieel minder fijn als je de hele dag onderweg bent en vaak kabels moet inpluggen. Van rechts naar links zitten een HDMI 2.0-poort, twee USB 3.1-aansluitingen (5Gbit/s), een USB-C-poort en een gigabit-ethernetpoort. De USB-C-poort ondersteunt doorvoer van beeldsignalen, maar om de accu opgeladen te houden, zul je de 170W-adapter moeten aansluiten op de losse voedingsconnector. Aan de rechterkant van de laptop zit enkel een 5Gbit/s-USB 3.1-poort; op de linkerkant vind je dezelfde poort plus een hoofdtelefoonaansluiting. Jammer genoeg ontbreekt een kaartlezer, maar voor de rest is het aansluitingengamma compleet.

Het toetsenbord van de Legion 5 15ARH05 heeft een losse numpad en Lenovo heeft fullsize-pijltjestoetsen toegevoegd die ook wat losstaan van de rest van de toetsen. Dat is zeker voor gaming fijn. De vorm van de keycaps lijkt wat op die van de Thinkpad-lijn van Lenovo, met dezelfde ronding aan de onderkant en een subtiel kuiltje in het midden. De toetsen bieden een prima hoeveelheid travel en door de stevige behuizing is er ook een duidelijk eindpunt in de aanslag. De weerstand bij het indrukken had naar ons idee wel wat hoger mogen zijn. Het toetsenbord heeft witte verlichting in twee standen. De touchpad lijkt afgewerkt met plastic, waarmee hij niet het gladste oppervlak heeft. Het korte klikje voelt wat goedkoop aan, maar de registratie verloopt prima. Het is dan ook een Precision Touchpad, waarvoor Microsoft de driverondersteuning voor zijn rekening neemt.

Benchmarks, scherm en accuduur

  • Cinebench R15 - Single
  • Cinebench R15 - Multi
  • Firestrike combined
  • Firestrike Graphics
  • Firestrike Physics
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
206
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
190
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
189
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
184
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
177
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
175
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
1.948
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
1.926
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
1.439
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
1.399
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
1.345
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
864
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
4.012
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3.764
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
3.761
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3.753
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
3.732
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
3.730
3DMark Fire Strike - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
10.348
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
9.629
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
9.615
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
9.522
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
9.514
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
9.438
3DMark Fire Strike - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
22.762
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
22.598
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
18.576
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
18.267
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
17.946
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
13.140

AMD's mobiele Ryzen 4000H-cpu's zijn erg snel, zoals we in het afgelopen jaar al eerder zagen in diverse reviews van laptops met zo'n chip aan boord. De duurdere Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) beschikt dan ook nog eens over het een-na-snelste model uit de reeks, een octacore-cpu die de concurrentie in de benchmarks ruim achter zich laat, tenminste wanneer hij alle cores kan gebruiken. Het model van 849 euro moet het met een Ryzen 5-cpu met twee rekenkernen minder stellen. Dat is evengoed nog een van de snelste processors die je voor dit bedrag in een laptop zult vinden.

  • Far Cry 5 - 1080p - Normal
  • Far Cry 5 - 1080p - Ultra
  • GTA V - 1080p - Medium
  • GTA V - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Normal
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
71,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
71,0
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
70,0
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
70,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
68,0
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
57,0
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
56,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
56,0
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
56,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
55,0
GTA V - 1080p - Medium
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
108,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
108,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
105,1
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
103,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
87,3
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
57,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
57,0
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
56,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
56,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
53,6
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Medium
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
89,0
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
88,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
87,3
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
86,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
81,5
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
55,4
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
55,0
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
54,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
53,2
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
52,0

De Legion 5 15ARH05 mag een gaminglaptop heten te zijn, de GTX 1650 blijft de basaalste kaart uit Nvidia's huidige line-up, de MX-serie niet meegerekend. Beide laptops die we hebben getest, hebben de variant met 4GB GDDR6 aan boord. Op lagere instellingen zijn de framerates ook in recentere spellen heel aardig, maar voor Ultra is de kaart al op 1080p wat krap bemeten; je komt dan niet aan 60fps gemiddeld. Prettig in de praktijk is dat het koelsysteem met twee ventilatoren en drie heatpipes goed op zijn taak berekend lijkt. Tijdens een rondje 3DMark Time Spy blijven de thermische limieten ver uit zicht, met een maximale gerapporteerde cpu-temperatuur van 76 graden en een videokaart die nog koeler blijft. Lawaaiig is het systeem tijdens die test absoluut niet en in idle is de ventilator totaal niet hoorbaar.

De goedkopere Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) heeft maar één reepje van 8GB werkgeheugen. Dat betekent dat het geheugen in singlechannel draait en minder bandbreedte tot zijn beschikking heeft, wat je deels terugziet in de benchmarks. Het verschil in processorkracht verklaart niet het hele prestatieverschil met het duurdere model. Gelukkig kun je dat eenvoudig verhelpen, want de Legion 5 15ARH is goed uitbreidbaar. Bij het openen van de onderklep zie je dat het tweede sodimm-slot nog vrij is, zodat je er een tweede 8GB-module bij kunt steken. In het duurdere model met 16GB werkgeheugen zijn beide slots al gevuld. De Legion 5 15ARH05 heeft verder nog plek voor een tweede ssd of harde schijf in de lege 2,5"-bay aan de linkerkant. Je kunt ook de al geplaatste M.2-ssd nog upgraden.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • sRGB dekking
Helderheid wit
Laptop Videochip CPU/SoC Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
294
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
285
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
283
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
259
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
256
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
246
Contrast
Laptop Videochip CPU/SoC Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
1572:1
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
1365:1
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
1364:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
1355:1
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
1307:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
1176:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Videochip CPU/SoC kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3,50
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
4,80
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
4,90
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
7,20
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
9,00
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
9,50
Gemiddelde kleurfout
Laptop Videochip CPU/SoC kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
6,80
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
7,10
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
8,60
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
8,70
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
9,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
9,80
sRGB dekking
Laptop Videochip CPU/SoC Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
66,80
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
64,80
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
62,10
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
61,90
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
60,50
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
60,20

Beide Legion 5 15ARH05-laptops die we hebben getest, hebben een full-hd-120Hz-scherm aan boord. Het paneel is voor deze prijsklasse lekker helder, met een maximale helderheid wit van 285cd/m² voor de Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) en 294cd/m² voor de duurdere 15ARH05 (82B5007DMH). Het contrast is met respectievelijk 1356:1 en 1176:1 oké, de kleurweergave wisselend. Het scherm van het duurdere model is duidelijk beter gekalibreerd, al zijn beide laptops toch al niet geschikt voor fotobewerking, vanwege de gebrekkige kleurdekking van het scherm. Die bedraagt circa 60 procent van sRGB, wat ook rondom de 1000 euro helaas gebruikelijk is.

Door de 120Hz-refreshrate zien bewegingen er in potentie vloeiender uit dan op een standaard 60Hz-scherm. Helaas vallen de responstijden van het paneel tegen, zoals bij wel meer betaalbare laptops met 120Hz-scherm het geval is. Een 20-80 procent grijstransitie duurt bijna 20ms, een 0-100 procent zwart-witovergang nog altijd 14,4ms. Voor 120Hz-weergave moet er na 8,3ms alweer een volgend beeld op het scherm staan, dus dat is veel te traag. Hecht je aan de schermkwaliteit, dan doe je er vermoedelijk goed aan een variant van de Legion 5 15ARH05 te bestellen met het luxere 144Hz-paneel met 100 procent sRGB-dekking, al hebben we de kalibratie en responstijden van die editie helaas niet kunnen doormeten.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Videochip CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
7u29m
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
7u19m
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T GF GTX 1650 Ti Ryzen 5 4600H
6u2m
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
5u39m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
5u18m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
4u16m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Videochip CPU/SoC tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
3u20m
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
3u8m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3u6m
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3u1m
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
2u46m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
4.039,00
HP Pavilion 15-ec1747nd GF GTX 1650 Ryzen 7 4800H
3.966,00
Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) GF GTX 1650 Ci7-10750H
3.834,00
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH) GF GTX 1650 Ryzen 5 4600H
3.833,00
HP Pavilion Gaming 16-a0400nd GF GTX 1650 Ci5-10300H
3.600,00

Het belangrijkste nadeel van een keuze voor de Legion 5 15ARH05 is de accuduur. Die is zeker bij lichtere taken niet denderend, zoals onze browser-accutest uitwijst. Gebruik je de laptop onderweg vrij intensief, dan verandert het beeld. In de zwaardere PCMark-accutest staan de twee geteste Legion 5 15ARH05-laptops juist weer bovenaan het testveld. Bovendien blijven beide laptops ook op de accu relatief veel rekenkracht leveren.

Conclusie

De Lenovo Legion 5 15ARH05 is relatief scherp geprijsd voor de hardware die er inzit en bovendien goed verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en bij diverse winkels, wat voor potentiële concurrenten haast vaker wel dan niet een uitdaging vormt. Welke Legion 5 15ARH05 je ook koopt, binnenin zit in ieder geval een lekker vlotte Ryzen 4000H-cpu, met voor 849 euro zes en voor 1049 euro acht cores. Beide geteste uitvoeringen hebben een GTX1650-videokaart die voor lichtere spellen en lagere instellingen voldoet. De behuizing mag dan niet van metaal zijn, hij is wel voldoende stevig en prettig afgewerkt. De uitbreidbaarheid is bovendien goed en er zitten lekker veel poorten op, terwijl de laptop is voorzien van voldoende koeling. Toetsenbord en touchpad zijn ook prima. Interessant is verder dat je de laptop met een 144Hz-paneel kunt bestellen met op papier een goede kleurweergave, rondom de 1000 euro een zeldzaamheid.

Onze beide testmodellen hebben een 120Hz-paneel en dat maakt zijn verwachtingen helaas niet waar, met trage responstijden en matige kleuren. Jammer aan het 849 euro kostende model is het tragere singlechannelgeheugen, al kun je dat eenvoudig verhelpen met een extra reepje. De duurdere laptop heeft dat af fabriek al. Zeker bij die versie is de korte accuduur bij licht gebruik een minpunt.

Alternatieven

Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH)

Heb je wat minder cpu-kracht maar wat meer 'meeneembaarheid' nodig, dan kun je de Lenovo IdeaPad Gaming 3i (81Y40043MH) overwegen. De door ons geteste configuratie heeft een Core i7-10750H en GTX 1650 en gaat daarmee een stuk langer mee op de accu. Bovendien is deze laptop iets lichter en kleiner.

Score: 0(0 reviews)
Acer Aspire 7 A715-74G-53YM

De Acer Aspire 7 A715-74G-53YM heeft dezelfde GTX1650-gpu als de Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007BMH), maar is 100 euro goedkoper en heeft ook nog een deels metalen behuizing. Dat kan doordat hij nog is voorzien van de oudere en beduidend minder krachtige Intel Core i5-9300H-processor. De framerates in spellen zijn daar niet veel minder om, maar de systeemprestaties wel.

Score: 5(1 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (144)

Wijzig sortering
Een koelkast van een gamerlaptop kan je toch onmogelijk als een "mainstreamlaptop" beschouwen? Dat is zeer specifiek geschikt voor de gamers-doelgroep, voor ieder ander normaal gebruik is het gewoon een bakbeest van een machine die je met geen enkel gezond verstand toch kan aanraden aan mensen die niet gamen.
Ik ben van plan hem aan te schaffen.
Ik gebruik hem alleen voor development doeleinden. Beetje js en python.

Voor de prijs komt er niks (leverbaar) in de buurt.

Dus ja zeker niet alleen gamers
Dat is naar mijn mening onzin. Als je écht alleen JS en Python doet heb je heel die GTX 1650 nergens voor nodig, dus waarom zou je die dan overal mee naartoe slepen? Daarnaast betaal je een premium voor een onderdeel dat je niet gebruikt.
niet mee eens. Als developer heb je absoluut CPU performance nodig voor lokale integration testing en live recompilation van JS en alle diverse IDE features (lookups, linting, etc). Voor onze developers kopen we altijd machines met tip top CPU's en geheugen.
Een videokaart is toch geen CPU?
Evt voor AI/ML ontwikkeling wel.
Ja maar voor ML ga je met een gtx 1650 GPU ook niet veel zijn denk ik, heb je iets krachtiger voor nodig.
Een Precision 7740 met RTX Quadro 4000 of 5000 zijn de laptops die ik hiervoor zou aanraden.
Meer als 3x zo duur dan deze lenovo, maar als je echt ML wil doen op een laptop ga je het wel nodig hebben.
Echt ML doe je niet op je laptop maar in een clouddienst. Ontwikkeling doe je wel lokaal.
De GTX 1650, waar ik het over had, is de videokaart (ofwel GPU). Dat is een ander onderdeel dan de CPU, waar jij het over hebt.
Mee eens, ik had eerst voor mijn development studie ook n laptop met dedicated GPU maar ben nu toch maar voor een dunne convertible gegaan. Ik mis de GPU totaal niet, het enige geval waar ik het voor zou kunnen gebruiken is GPU accelerated programmas maar die run ik meestal gewoon op mijn desktop.
Ik begrijp je mening aangezien Lenovo deze laptop als gaming in de markt wil zetten.
MAAR, plaats deze laptop in een andere markt, iedereen beslist uiteindelijk zelf waarvoor hij z'n laptop wil gebruiken, en dan zijn er voor 1000€ weinig op de markt verkrijgbare laptops die in de buurt komen van de CPU/mem prestaties van deze "gaminglaptop". Ik zou deze ook zeker overwegen om te ontwikkelen, cross-compilen e.d. puur op basis van prijs/prestatie/beschikbaarheid. De GPU is in dat geval gewoon bijzaak, maar wel een handigheidje voor het renderen van de zwaardere web pagina's, een occasionele game, of GPGPU zaken. De RGB leds kan je kiezen zo heb ik vernomen, de lelijke stickers trek je er zo af.
Ding weegt maar 2,3 kilo dus vind de term koelkast wel wat overdreven, en daarbij, is ook niet zo'n opzichtig LED festijn met dit model dus ik zou toch aannemen dat dit ook gewoon goed te doen is in je meeting of iets dergelijks.

Kan me dus ergens best goed voorstellen dat als je dan moet kiezen tussen dit apparaat, of de 800 euro laptop, deze best veel meerwaarde heeft wanneer je gebruik zou maken van de GPU om wat voor reden dan ook.
Het is geen echte gamerlaptop, displayport ontbreekt als aansluiting (dus geen 144hz externe monitor).
Er zit wel een usb-c met DisplayPort Alt Mode op, dus met een adapter zou het moeten lukken.
Is het wel raadzaam om voor andere configuraties te verwijzen naar de Lenovo webshop?
Qua recensies over de shop hier op Tweakers, zijn ze een goede concurrent van MaxICT.
Veel verloren levensuren...
Hij verwijst toch nergens in zijn comment naar de lenovo webshop?
Hmm, ik zie het nu inderdaad, ziet er niet heel best uit. Had het niet gespot omdat deze specifieke laptops dus geen vermelding hebben in de Pricewatch. Ik heb even een zin toegevoegd aan de review. Goed dat je het onder de aandacht brengt!
Het is qua gewicht en afmetingen geen ultrabook inderdaad, maar onmogelijk zwaar of dik zou ik de Legion 5 zeker niet willen noemen met z'n 2,3 kg/2,4cm dik. Overdreven 'gamerig' ziet 'ie er trouwens ook niet uit :). Zoals omschreven dient deze categorie vooral voor mensen die wat meer cpu/gpu-rekenkracht nodig hebben dan de gemiddelde gebruiker, over twee maanden komen we weer met een beste luxe thin 'n light.
Ik neem zo'n laptop dagelijks mee naar kantoor, in mijn rugtas op de fiets. Ik heb daar totaal geen probleem mee. Ook ik gebruik zo'n game laptop voornamelijk om op te programmeren, een beetje cpu en geheugen is dan wel fijn. Ultrabooks met eenzelfde cpu zijn bijna altijd langzamer vanwege de slechte koeling.

[Reactie gewijzigd door Vliedel op 1 december 2020 14:05]

Helemaal mee eens. Ik zou echt nooit een mainstream gebruiker aanraden dit ding te kopen.
Hij ziet er totaal niet professioneel uit, heeft een slechte touchpad en de upgrademogelijkheden lijken me voor mainstreamgebruikers niet echt waarde toevoegen.

Maar ja, mainstreamlaptop is natuurlijk een vrij breed geinterpreteerd worden.

Ik had het echt leuk gevonden als de M1 Apples hier een keer een kans zouden krijgen.
Geweldig hoe de eerste comment in de lbbg altijd is: hoe kun je deze nou aanraden, dat is echt voor een specifieke doelgroep. ( En mee eens, mainstream is dan misschien een wat slecht gekozen naam) maar kom op, iedereen die gewoon "een laptop" zoekt moet sowieso geen 1000 euro er aan uitgeven. Dan heb je tegenwoordig echt zat goedkopere opties.
Als ze in dit segment een laptop aanraden zonder dGPU denkt er zeker iemand: pff voor dat geld koop je een bto met ... "Wie raad dit nou aan"?!
Tldr: het is nooit goed
@PiweD is er een bijzondere reden waarom ik Dell eigenlijk nooit terug vind in de Baby's?
Baby's zal wel autocorrect zijn :D We starten onze zoektocht naar best buys meestal in de PW en daarin is Dell niet bepaald oververtegenwoordigd, we werpen meestal wel een blik op dell.nl, maar ik moet bekennen dat ik dat deze keer vergeten ben. Heb net even gecheckt en kwam daar nog wel een mooi alternatief voor de Asus tegen met Intel Tiger Lake-cpu, die zelfs na cyber/black/friday/monday/week/day nog binnen het budget valt: https://www.dell.com/nl-n...ae0b75c22#support_section
Is een interessante optie als je een iets snellere gpu dan de igp van AMD wilt en snellere singlecore performance.
Dit is niet helemaal waar. Dell wordt eigenlijk altijd buiten de BBG's gehouden, terwijl ze m.i. vaak wel degelijk in aanmerking komen (voor een nominatie).
Het probleem is dat de meeste Dell's niet in de Pricewatch voorkomen, omdat ze er niet in worden toegevoegd. Zelf enkele jaren een review geplaatst voor een Dell laptop, maar deze moet je dan eerst in de PW aanmelden.
Nu verwacht ik niet van Tweakers dat jullie alle Dell systemen handmatig in gaan zitten voeren... of oh wacht, dat verwacht ik eigenlijk wel van Tweakers.
Dit zijn bijvoorbeeld mooie systemen die voor mainstream in aanmerking komen:
https://www.dell.com/nl-nl/shop/compare?ocs=cng3024,cng3021
Nu zelfs met 15% korting.
Tot 700 euro: ASUS M533
[...]
Er zit aan die kant ook een kaartlezer en dat is wel weer praktisch en bovendien iets dat op de Lenovo IdeaPad 5 ontbreekt.
Op de Lenovo Ideapad 5 zit gewoon een kaartlezer, zowel op het 14" als 15" model. Zie ook de Pricewatch specificaties en foto's. Ik heb het 15" model afgelopen weekend binnengekregen en kan bevestigen dat deze aanwezig is.
Yup, je hebt helemaal gelijk, ik zit Lenovo-laptops door elkaar te halen 8)7 is gecorrigeerd!
Wel jammer dat deze rubriek niet in de week van blackfriday kwam, heb toch (niet precies hetzelfde type maar wel model en kleur) : pricewatch: Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 (81YQ002BMH) op lenovo kunnen aanschaffen voor 559 euro als student zijnde. Voor andere consumenten was deze voor 629 Euro te koop. Echt echt een combi tussen basislaptop/mainstream laptop.

Update ging om deze laptop: https://www.lenovo.com/nl...d-5-15ARE05/p/88IPS501393

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 1 december 2020 09:18]

Ik heb precies deze inderdaad zaterdag besteld, helaas niet als student ;). Echt een goeie deal!

Het enige wat beter kan is de kleurweergave van het scherm. Maar die prijs hè?!
Ja daar maakte ik me niet zo een zorgen over. We hadden hier al zo een laptop staan en die doet het perfect, dus weet wel wat ik nu binnenhaal.
Ik heb deze laptop als tussenoplossing gekocht, omdat ik graag een Ryzen laptop wilde hebben ter vervanging van mijn oude laptop. Ik heb hem inmiddels een aantal maanden in gebruik. Constant 2 ontwikkelomgevingen open, minimaal 30 tabs, Teams en Slack op meerdere beeldschermen. Geeft geen krimp. Dat is voor deze prijs ontzettend indrukwekkend.

Er zijn wat concessies natuurlijk. Bouwkwaliteit is voldoende, maar niet geweldig. Weergave van het scherm is prima, maar de maximale helderheid is niet heel hoog, al is het voor binnenwerken voldoende.
Die heb ik ook besteld afgelopen week. Goede prijs lijkt me. Helaas wel lange levertijd blijkbaar..
1 a 2 weken levertijd valt nog mee, ergste geval duurt het 2 weken. Maar gebeurt ook vak dat het sneller wordt geleverd.
Heh dat is toevallig, ik heb gister de Lenovo Legion 5 besteld met RTX2060 voor 900 euro. Als deze laptop met GTX1650ti voor 1099 euro al een aanrader is dan was de mijne toch wel een erg goeie deal (zelfs een beetje verdacht...).

Wellicht is het een goed idee om bij een volgende Laptop BBG ook een gaming laptop categorie toe te voegen met een max van ca. 1500 euro. Ik heb de afgelopen maanden best veel moeite gehad om een goede keus te maken tussen verschillende merken en uitvoeringen.
Hey S0cky, wat lees ik nu! Ik ben echt al maanden opzoek naar de Legion met een RTX2060. Ik kan hem gewoon NIET vinden (met QWERTY toetsenbord). Laatst stond hij even te koop maar nog vòòr Black Friday was hij alweer uitverkocht. Waar heb jij hem gekocht?
Hey, ik woon in Finland en daar was de uitvoering met RTX2060 in de aanbieding tijdens Cyber Monday. Ik heb het echt 3 keer nagelezen omdat ik dacht dat het om een fout ging maar het lijkt allemaal te kloppen, ben echt benieuwd of ik em ook echt ga krijgen.
Ik heb ruim een maand terug een legion 5 gekocht via bol.com helaas was/is ie daar niet zo goedkoop maar wel een 2060 met qwerty
@S0cky
Nice! Klinkt in ieder geval als een werelddeal. Hier blijkt het wat lastiger.

@eyhey
Daar zag ik hem inderdaad een tijdje te koop staan. Ik was alleen zo dom om te wachten voor een Black Friday deal en helaas, voor de 30e was hij alweer uitverkocht.

@FinalBob
Bedankt voor het meedenken, ik zoek echter de versie met een AMD Ryzen 7 chip, niet de Intel versie.
Hier is de AMD versie. Bijna een maand geleden aangeschaft voor €1379,-
Het verbaasde me al dat deze niet direct uitverkocht was. Hij stond zeker nog 2 weken te koop.
Ik kreeg na de aankoop nog een code om Marvel Avengers te downloaden omdat ik een Intel product aangeschaft zou hebben :')
Super blij met dit apparaat.

https://www.bol.com/nl/p/...paign=CPS&utm_content=pdl
Vanwaar de keuze voor twee laptops met 4GB in de categorie <500? Het lijkt me dat je ook in dit segment het liefste voor een model met 8GB wilt gaan, aangezien daarin keuze genoeg is. 4GB is toch wat karig tegenwoordig..
Wat is jullie ervaring met de geluidsproductie van de Legion 5? Die van mij is namelijk dat het een straaljager is, zelfs bij heel licht gebruik zoals Spotify. Luid genoeg voor mij om verder te kijken naar een ander model, een beetje geluid mag onder load maar ik werk wel graag in een rustige omgeving.

Edit: wellicht is mijn HP Zbook 15 WS dan ongebruikelijk stil voor laptopbegrippen. Uiteindelijk is het allemaal maar wat je gewend bent.

[Reactie gewijzigd door .ScorpionSquad op 1 december 2020 18:39]

Ik heb gisteren mijn Legion 5 ontvangen en wat stress testjes gedraaid.
Viel mij echt reuze mee! Was echt onder de indruk hoe weinig lawaai het maakt onder stress.
Interessant dat die van jou zo luid was - mijn ervaring tijdens de test was juist dat de Legion 5 (in een normale kantooromgeving) vrij weinig lawaai maakte. Zowel in idle als onder load, heb genoeg van dit soort laptops gehoord die dan meer van zich laten horen :).
ASUS heeft het toetsenbord van de Vivobook opgeleukt met een entertoets met een geel randje
Diegene die hier verantwoordelijk voor is bij Asus mag wat mij betreft gelijk zijn biezen pakken. Dit ziet er toch echt niet uit? Dit zou voor mij persoonlijk een afknapper zijn en reden om een andere laptop te kiezen.

Wat ik mij verder afvroeg: bij veel laptops zie je dat het touchpad aan de linkerkant zit, terwijl bij meer premium laptops als de Surface Book en Macbooks het touchpad precies in het midden is.
Gezien de meeste mensen rechtshandig zijn zou je hem eerder aan de rechterkant verwachten in plaats van de linkerkant. Zit hier nog een logica in?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 1 december 2020 09:41]

Touchpads worden vaak uitgelijnd met het toetsenbord zonder het numerieke toetsenbord erbij te meten.

Dus als hij in het midden zit is dat vaak omdat er geen numpad aanwezig is en als hij links zit dan zit hij precies in het midden van het alfabet toetsenbord.
Ik mis de nieuwe Macbook Air als optie. Trouwens ook de review van Tweakers.
Die is duurder dan 1000 euro. Maar verder ben ik het met je eens.
De Macbook Air is rond de 1.000,-. Ik had die inderdaad ook wel verwacht hier, na al die positieve geluiden mbt de nieuwe M1 cpu die alle Intel's achter zich laat.
1129 in Nederland. VS is 999 dollar.

Maar ik zie wel vaker een cutoff qua prijzen waarbij een soms superieure Apple oplossing net buiten de boot valt. Tablets tot 250 euro en dan is de goedkoopste iPad net 269 euro of zo. Alsof je niet zou zeggen van "joh trek ff 2 tientjes meer uit en dan heb je een betere tablet voor deze of die functionaliteit".
1.022,- bij Centralpoint, maar waarschijnlijk houden ze een meer gemiddelde prijs aan hier en niet de enige goedkope uitschieter.
Wow,... 3 jaar geleden voor school een laptop moeten kopen maar je krijgt nu zoveel meer voor echt veel minder! wow!
Tja, componenten worden in de loop der jaren beter en goedkoper. Voor huis-tuin-keuken-office werk heb je al lang geen high-end machine meer nodig.
Wow,... 3 jaar geleden voor school een laptop moeten kopen maar je krijgt nu zoveel meer voor echt veel minder! wow!
Tja, het is nu meer betaalbaarder geworden, maar je krijgt wel een low to mid range GPU, een GeForce GTX 1650 is niet bepaald een snelle GPU, ook al heb ik er ook een in mij Mini Media/Console PC, maar ook omdat er niks sneller bestaat in Low Profile formaat, jammer genoeg.

En tjonge Tweakers, nog steeds Cinebench R15 gebruiken, waarom niet Cinebench R20 of de net uitgekomen Cinebench R23?
Exact, de 1650 is leuk als je 1080p op 40-50fps wil spelen.

Maar, nee, als je wil gamen op een laptop, moet je niet op de videokaart beknibbelen. Die is bij een laptop vaak ook niet te vervangen.

https://www.notebookcheck...2_9850_9828.247598.0.html
R15 is nog steeds een prima benchmark om oude met nieuwe hardware te vergelijken, zonder strafpunten voor geen AVX2/512.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True