We hebben in het afgelopen jaar verschillende vr-headsets getest en ook Googles Daydream-platform kunnen proberen. Ieder product heeft zijn voor- en nadelen. Toch kwamen we bij ieder vr-platform uit op een vergelijkbare conclusie: er is veel potentie, maar er zijn ook nog veel zaken voor verbetering vatbaar. Dat is samenvattend ook de conclusie die we over virtual reality in het afgelopen jaar kunnen trekken. Aan de ene kant is virtual reality dit jaar bereikbaar geworden voor de consument, aan de andere kant is en blijft het voorlopig iets voor early adopters die het niet erg vinden om flink te investeren in een product dat misschien vrij snel wordt ingehaald door een beter model.
Die betere modellen zijn wat ons betreft welkom. De huidige Oculus Rift en HTC Vive bieden wel een indrukwekkende ervaring, maar de resolutie valt nog tegen, de snoeren zijn onhandig en aan het draagcomfort valt ook nog aardig wat te verbeteren. En dan is er de prijs, die zal flink omlaag moeten om een grotere doelgroep tot aanschaf te verleiden.
Een van de grootste problemen is het beperkte aanbod van games. Wie nu flink investeert in een vr-headset, heeft een beperkte keus aan volwaardige games en juist de grootste titels zijn vaak platform exclusives. Er zijn wel veel kleine spelletjes en ervaringen beschikbaar, maar echte systemsellers ontbreken. Het lijkt er ook niet op dat daar snel verandering in komt, want grote uitgevers zullen geen enorme budgetten stoppen in games die specifiek voor vr-headsets zijn gemaakt, zolang de afzetmarkt klein is.
Officiële verkoopcijfers zijn er niet, maar volgens marktonderzoeker Canalys zijn er in 2016 zo'n twee miljoen high-end vr-headsets geleverd. Sony zou met zijn PSVR goed zijn voor het merendeel daarvan, met 800.000 exemplaren. Volgens het bedrijf heeft HTC 500.000 stuks van zijn Vive geleverd en volgt Oculus met 400.000 exemplaren van de Rift. Die aantallen zullen in de komende jaren groeien, maar de vraag is hoe snel dat zal gaan. Zoals het er nu naar uitziet, duurt het nog een aantal jaren voordat er een aardig aanbod aan games is en de grootste nadelen van de huidige vr-headsets verholpen zijn.
Misschien hebben de vr-headsetmakers in de loop van het afgelopen jaar beseft dat elkaar beconcurreren niet altijd de beste oplossing is, want in december hebben HTC, Oculus, Sony, Google, Samsung, Acer en Starbreeze een vereniging opgezet voor het promoten van virtual reality. Concrete plannen heeft deze Global Virtual Reality Association nog niet bekendgemaakt, maar alle deelnemers hebben er belang bij dat de markt voor virtual reality groeit en ze zullen zich daar samen sterk voor maken. Het is te hopen dat een goede samenwerking tussen de grootste spelers op de markt voor virtual reality in staat blijkt om een goede impuls te geven aan de techniek.