Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Microsoft Hololens: een jaar later

Hoe staat het met Microsofts ar-bril?

03-04-2016 • 06:00

73

Microsoft Hololens: een jaar later

Een van de opvallendste aankondigingen van vorig jaar was de Hololens van Microsoft. We kregen tijdens Build 2015 de kans om de augmentedrealitybril uit te proberen en waren onder de indruk van de stand van Microsofts ontwikkeling van het product. Van hardware tot software was er veel werk verricht, dat was duidelijk, maar dat betekent niet dat er al sprake was van een goed eindproduct. Voordat de consumentenmarkt kon worden betreden, moest nog veel meer werk worden verricht.

We zijn inmiddels een jaar verder en inmiddels is Microsoft begonnen met de levering van de Developer Edition van de Hololens aan de eerste lichting ontwikkelaars. Om de drie maanden krijgt een nieuwe lichting ontwikkelaars de bril geleverd. Voor drieduizend dollar krijgen de ontwikkelaars een pakket bestaande uit de bril, een beschermende houder en de Clicker, een kleine afstandsbediening voor de interface. Wie dat geld niet wil uitgeven, maar wel wil ontwikkelen voor de bril, kan de Hololens-emulator op zijn systeem draaien.

Microsoft Hololens Build 2016

Tijdens Build 2016 kregen we de kans om de Developer Edition van de Hololens uit te proberen. Net als in 2015 liet Microsoft ons deelnemen aan een 'Holographic Academy', om zelf apps te maken met Unity en Visual Studio. Gelukkig mochten we dit keer wel foto's maken. Microsoft probeert zoveel mogelijk ontwikkelaars te bewegen apps te maken voor de bril, zodat er een grote hoeveelheid software beschikbaar is bij een komende consumentenrelease.

Microsoft Hololens Build 2016
Wanneer die release gaat plaatsvinden en of die er komt, is nog niet bekend. Evenmin is bekend hoe de uiteindelijke consumentenversie er uit komt te zien. Microsoft vindt het product in zijn huidige vorm in ieder geval goed genoeg om ontwikkelaars er alvast mee aan de slag te laten gaan. En dat is het blijkbaar al een jaar, want wat de hardware betreft lijkt de Developer Edition vrijwel identiek aan het model dat we vorig jaar hebben opgezet.

Daarmee is ook het grootste minpunt nog steeds aanwezig: het beperkte gezichtsveld voor de 3d-beelden. Het leek wel iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar zoals de promovideo's van Microsoft, op een enkele na suggereren, zie je de beelden nog steeds slechts door twee lensvenstertjes die in de bril geïntegreerd zijn. Die vensters nemen bij lange na niet je hele blikveld in en het gevolg is dat de 3d-beelden, of 'hologrammen' zoals Microsoft ze noemt, vaak halverwege worden afgebroken, tenzij je afstand neemt. Niet bekend is of dit probleem op te lossen is, Microsoft heeft er nog niets over losgelaten. Dat het een probleem is, is wel duidelijk; het doet ernstig afbreuk aan de ervaring van onderdompeling en is daarmee een struikelblok voor het succes.

Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016

Wat wel is aangepast is de oogmeting vooraf. Die kalibratie door middel van het meten van de afstand tussen de pupillen is nodig om beelden goed op de ogen te laten aansluiten. Microsoft deed dat vorig jaar nog met een extern apparaatje, maar inmiddels is de kalibratie geïntegreerd. Je volgt bij het eerste gebruik een aantal stappen waarbij je voor elk oog een aantal keer een vinger moet houden. De camera in de Hololens scant je vinger en kalibreert zo de weergave.

Wat we de vorige keer ook niet zagen, is het startmenu van Windows Holographic, de software waar de bril op draait. Dat menu konden we bij de Developer Edition wel oproepen door onze hand voor de bril te houden en deze te openen. Het menu volgt je dan in het midden van je blikveld; je kunt een cursor over het menu bewegen door je hoofd licht te bewegen en met een vingerbeweging maak je een keuze. Onderdeel van het menu zijn standaard onder andere Cortana, de Edge-browser, feedback, Photo en de Store.

Hololens Menu
Doel van de sessie die Microsoft tijdens Build gaf, was het delen van 'hologrammen'. Zes gebruikers moesten hun brillen met elkaar verbinden, met een laptop die als hub diende. Vervolgens kon elke gebruiker bij Unity aangeven dat er een gezamenlijk referentiepunt vastgesteld kon worden. Alle gebruikers zouden samen op dezelfde plek een virtueel object kunnen zien en ieder moest dit kunnen oppakken en ergens neerzetten. Ten slotte konden gebruikers ieder een avatar kiezen, die dan op de schouder van de gebruiker zichtbaar moest zijn voor de anderen.

Holographic Academy
Volgens Microsoft opent het eindeloos veel mogelijkheden als gebruikers elkaars 'hologrammen' kunnen zien en als er in een groep interactie is met objecten die de groepsleden allemaal op dezelfde plek zien. Bij de demosessie werkte het echter niet goed. Avatars zweefden willekeurig in de ruimte en het centrale virtuele object was onvindbaar. Volgens de medewerkers moesten we de omgeving beter in kaart brengen en niet te veel in elkaars blikveld lopen, maar dit bood weinig soelaas. Bovendien gebeurde het meer dan eens dat de Hololens acties uitvoerde op basis van bewegingen en stemcommando's van anderen die toevallig in het gezichtsveld liepen.

Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016Microsoft Hololens Build 2016

Het blijft een indrukwekkende ervaring om de augmentedrealitybeelden te zien, er omheen te kunnen lopen, van dichtbij en veraf te aanschouwen en ermee te spelen. De sessie toonde echter wel aan dat Microsoft nog veel heeft glad te strijken voordat er sprake is van een vlekkeloze gebruikerservaring.

Dat Microsoft de Hololens desondanks zoveel mogelijk aan ontwikkelaars wil leveren is niet alleen om veel apps gereed te hebben bij een eventuele release, maar ook omdat het bedrijf hoopt dat derde partijen met ideeën komen die de Hololens bestaansrecht geven. Microsoft geeft namelijk toe nog niet echt duidelijk te hebben waar het naartoe moet met het apparaat. Er zijn wereldwijd tal van bedrijven en organisaties bezig met prototype-toepassingen, van keukensimulaties, trainingsprogramma's voor Saab en Japan Airlines, en anatomische educatieoefeningen tot virtuele showrooms van autofabrikanten, architectuurtoepassingen en 3d-ontwerpen met Autodesk.

Spectaculairder is de Mars-wandeling die de NASA je laat maken en Microsoft zelf maakte indruk met de demo van Minecraft tijdens de E3. Scott Erickson van new device marketing bij Microsoft, benadrukte tijdens een vraaggesprek dat de Hololens echter primair geen gameapparaat is. Daarvoor is de gpu op dit moment ook bij lange na niet krachtig genoeg.

Een van de belangrijkste projecten die zijn ontwikkeld, is eveneens van Microsoft zelf: Galaxy Explorer. De community die inmiddels rond de Hololens is ontstaan stemde op dit project om de ruimte met de Hololens te kunnen verkennen. Microsoft heeft de broncode van het project beschikbaar gesteld, zodat ontwikkelaars kunnen voortbouwen op de code en delen ervan kunnen gebruiken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Aan mooie video's over de Hololens ontbreekt het niet en aan applicaties wordt hard gewerkt, maar dan? Volgens Microsoft komt er uiteindelijk een consumentenrelease, maar niet bekend is wanneer en zelfs een grove schatting ontbreekt. Wellicht volgt Microsoft een vergelijkbaar pad als Oculus met de Rift, en volgen er nog een paar Developer Editions waarbij de hardware elke keer wordt verbeterd.

Ook Greg Sullivan, communicatiemanager van de Windows & Devices Group bij Microsoft, zou dat niet erg vinden. "Hololens is een apparaat van een nieuwe categorie. Gelukkig zitten wij in een positie waarbij we gedurende een lange termijn kunnen investeren in zo'n project." Volgens hem is het de bedoeling dat derde partijen straks hun eigen versies van de Hololens maken, dat er een ecosysteem van partners ontstaat dat kan profiteren van de kennis van Microsoft. "Dat zag je bij de Surface ook. Veel traditionele partners en zelfs onze concurrenten omarmen nu ons model voor een 2-in-1. We hopen dat dit bij de Hololens ook gebeurt."

Zoals het er nu voor staat zou het hoe dan ook beter zijn als het nog jaren duurt voordat de bril uitkomt. Aan de ene kant lijkt Microsoft zich hier ook van bewust, met opmerkingen dat het bedrijf nog maar aan het begin staat van een lange reis. Aan de andere kant geeft het bedrijf uit Redmond met zijn spectaculaire demonstraties en video's de indruk dat het project al zo goed als af is. Dat is het nog niet en het is jammer dat Microsoft een verkeerde voorstelling van zaken geeft. De bril heeft zeker potentie en er is nog steeds geen concurrentie. Magic Leap is wel met iets bezig dat sterk op de Hololens-ervaring lijkt, maar dit bedrijf opereert onder de radar, wat een verstandige zet lijkt. Als er iets is dat een succes van Hololens in de weg kan staan, is het wel dat het publiek het idee krijgt dat Microsoft de hooggespannen verwachtingen niet kan waarmaken.

Reacties (73)

73
73
55
1
1
11
Wijzig sortering
Ik vind Hololens een super mooi initiatief, maar ben het eens met Tweakers: Microsoft presenteert het nu alsof het al helemaal af is, terwijl alle facetten nog in de kinderschoenen staan. De reactie van Kipman op een kritische FOV vraag op het einde van deze TED presentatie is echt bizar: http://www.ted.com/talks/...n_of_the_age_of_holograms

Dan heb je nog een backlighting issues (net als bij Glass), die aan de foto's te zien lijken te worden omzeild door te oefenen in een heel donkere ruimte. En de input issues: alle tracking opties op de Hololens hebben, zeer begrijpelijk, flink wat judder. Hand tracking en voice input zijn sowieso niet perfect, maar ook zeer gevoelig in een multi-user setting. In demo's beweegt daarom iedereen heel langzaam, en wordt flink gesmokkeld met klikkertjes in vingers en mensen die achter de schermen de demo driven. Tel daar de beperkte hardware, beperkte battery life en hoge prijs bij op.

Met Google Glass heeft men al eerder kunnen zien dat het niet handig is om een product algemeen te pitchen als het nog in de concept fase is. Microsoft heeft het ook helemaal niet over VR. Tenzij je echt de echte wereld wil combineren met de virtuele, ligt het nu veel meer voor de hand om een Rift of Vive te pakken voor een behoorlijk aantal scenarios waar Microsoft nu hun Hololens voor pitched. Om een keuken te bekijken, of in Mars rond te lopen, design werk te doen, zijn die producten nu superieur. En ja, dan ben je echt afgesloten, minus de doorkijk camera. Maar alles werkt nu wel 100% goed.
Microsoft presenteert helemaal niet alsof het af is. Ik weet niet hoe tweakers hier bijkomt. Zelfs Bill Gates heeft nog gezegd dat het nog wel 5 jaar kan duren voordat het voor de consument geschikt is. Het is wel af voor de industrie en onderzoeksinstellingen. Hiervoor zoeken ze dus developers, zodat die het onbekend terrein kunnen gaan verkennen. Dus nogmaals alleen de tweakers redactie pretendeert dat deze versie klaar is voor de consument. Echt onbegrijpelijk.

Vwb jouw stelling. VR is geen vervanging van AR. Je kan niet op mars lopen met VR, omdat je niet met de huidige VR apparaten kan lopen.
"Vwb jouw stelling. VR is geen vervanging van AR. Je kan niet op mars lopen met VR, omdat je niet met de huidige VR apparaten kan lopen."

Pertinent onjuist - untethered VR Experiences bestaan nu al. Ik heb dit afgelopen maand zelf kunnen ervaren in the Void..

Ik zou willen zeggen dat je in VR juist nog veel meer op Mars zou kunnen lopen: door trucjes toe te passen in VR (het brein laten denken dat je rechtuit loopt, terwijl je eigenlijk een rondje loopt) kan je juist in minder ruimte veel meer exploreren - dit soort 'braintricks' werken natuurlijk niet in AR (want de echt wereld valt niet aan te passen).
Nice, Ik kende dit nog niet. Ben wel benieuwd hoe dat dan werkt. Je hebt toch iets van spatial mapping nodig of de ruimte van te voren inscannen. Hoe werkt dat hier?
Misschien moet je het artikel nog eens lezen. Nergens pretendeer ik dat deze versie klaar is voor de consument en ik haal meerdere voorbeelden aan waarbij Microsoft verklaart dat dit waarschijnlijk ook nog wel even gaat duren. Waar ik op wijs is dat Microsoft tegelijkertijd video's toont en demonstraties geeft die een verkeerde voorstelling van zaken geven. Die gaan niet alleen over onderzoeken en bedrijfstoepassingen, maar ook over consumentengebruik zoals gaming, zie de E3-demo van Minecraft. Ik heb de Hololens nu meerdere keren uitgeprobeerd en de werkelijke ervaring - hoe indrukwekkend ook - staat nog mijlenver af van die van die filmpjes. Mijn punt is dat de tweeslachtige communicatie schadelijk kan zijn voor het succes.

[Reactie gewijzigd door Olaf op 22 juli 2024 20:46]

Ik snap je probleem niet. Het ding is niet uit, ook niet voor jou, alleen voor developers. Dat betekent dat jij het werkelijke apparaat wat straks verkocht gaat worden nog niet gezien hebt. Hoe kan je dan oordelen of de filmpjes niet kloppen? En dan kloppen ze niet, dat kunnen we zelf wel over oordelen, klinkt echt betuttelend. Wat denk je dat al die andere reclame filmpjes allemaal wel kloppen? Beetje naïef. We snappen echt wel dat dit nog jaren gaat duren en dat is geen probleem. Om dan maar te zeggen dat magic leap onder water bezig is een verstandige zet te noemen? Heb je die fake cgi filmpjes van hun dan niet gezien en een door hun aangegeven echt filmpje? Daar val je dan niet over... En dan kan magic leap misschien wel een mooi apparaat hebben, zonder developers geen apps en zonder apps...

Waar ik me ook over erger is het constante betuttelende verwijzing naar die beperkte fov. Tuurlijk is deze beperkt, het is een trade off, om het mobiel te houden. Wat wil je anders, met een draad aan een pc lopen of de hele tijd een pc tillen + bijbehorende accu? We hebben al gezien dat die prototype met kabels aan pc wel een juiste fov had, dus over 5 jaar en wellicht eerder is de techniek wellicht zover dat dit allemaal mobiel wordt. Nou maak je geen illusies. Je zal hem voorlopig toch niet kunnen kopen en nee dat is helemaal niet erg. Wat wel erg is dat jullie in herhaling vallen, vertel eens wat nieuws.
Jij haalt wel het punt aan van Magic Leap, maar er zijn talloze toepassingen te bedenken met de MS Hololens en dat is ook de insteek.

Al met al, ik hoop dat toekomstige toepassingen / producten dit voort zetten.
Dit beloofd veel goeds. (ook voor eventuele concurrenten natuurlijk.)
En in de filmpjes wordt de laatste veel meer de beperkte visie vertoond. Dus ik snap niet waar je haalt dat ze in de video's alleen onrealistische toepassingen laten zien.

In elke filmpje van de HoloLens zie je nu wel degelijk de beperkte FOV.
Wat me eigenlijk verbaast is dat AR niet zoveel bijzonders is (er zijn in het verleden al genoeg AR programma's gemaakt voor mobieltjes en PS Vita), maar schijnbaar doet de Hololens iets bijzonders, naast het apparaat op je hoofd zetten. Als het alleen maar aanvullen van werkelijk beeld is dan zou dat met een aangepast VR ook mogelijk moeten zijn. Zet een cameraatje in de VR en projecteer het beeld op het VR-scherm en laat het aanvullen met AR. Lijkt me een stuk goedkoper en veel sneller te realiseren dan die Hololens. Maar goed, misschien denk ik te simpel :-).
Of VR is te complex als techniek hiervoor? Je gaat technologie inzetten voor iets waar ze niet voor nodig is. Een VR bril moet dan opnames maken van een omgeving die voor de gebruiker toch al zichtbaar is. Dit kost energie en (nog niet mobiele) processorkracht.

Bijzonder aan die Hololens is dat je mensen een gemeenschappelijke ervaring kan geven, samen naar een gemeenschappelijk hologram in de ruimte kijken. Inderdaad ideaal voor training en design reviews. Beter dan de bestaande oplossing van VR walls met shutter glass brillen, waarbij de 3D geometrie is geoptimaliseerd voor die ene persoon met head tracking.

Wat ik begrijp zijn er nog wel praktische problemen om een volledige overlap van VR informatie in het gewone blikveld. Dit gaan ze eerst maar oplossen. HUD techniek? Half doorlaatbare spiegels? Moet toch te realiseren zijn? Misschien heb je dan wat meer op je hoofd, maar de gebruikerservaring is wel cruciaal voor acceptatie.

De huidige VR brillen, head tracked shutterglasses en deze Hololens zijn technieken die naast elkaar staan en ieder hun toepassing hebben. Al zou deze Hololens de opvolgtechniek voor VR walls en head tracked shutter glasses kunnen worden.
Het verschil zit hem in spatial mapping. Dat betekent dat de hololens de ruimte waarin je staat ook daadwerkelijk kan "zien" en daarmee iets doen. Dat kan je mobieltje niet, die doet alleen iets met locatie bepaling/gps en kan daar op dingen projecteren. In theorie is dit met VR ook mogelijk en zal je spatial mapping camera's in moeten bouwen, maar daarnaast moet je ook een extra camera inbouwen die de omgeving opneemt en projecteert in je VR wereld. Al met al heel omslachtig, ik zou die dingen gescheiden houden en gebruiken waar ze voor bedoeld zijn.
Vwb jouw stelling. VR is geen vervanging van AR. Je kan niet op mars lopen met VR, omdat je niet met de huidige VR apparaten kan lopen.
Euh, dat kan wel, zowel met de Oculus Rift en HTC Vive. De Vive werkt out of the box in een ruimte van 5 x 5 meter, het heet "room scale VR". Zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=iWproPHhHd0 Kijk maar hoe goed dat werkt in real-life scenarios, die man gaat echt helemaal los op dat apparaat.

En nogmaals, ik ben heel enthousiast over de Hololens. Ik mis alleen het zelfkritische geluid in de hippe presentaties die ze er over geven. Bill Gates telt helaas niet, die werkt niet meer voor het bedrijf. En kijk nog maar eens naar hoe Kipman met de FOV vraag om gaat zeg maar eens eerlijk: had hij niet beter kunnen zeggen "ja het is nog beperkt, maar wordt nog beter" in plaats zijn kul antwoord dat gewoon niet klopt?
Nee VR werkt niet, loop je tegen de muur aan en zo. Daarbij Bill Gates is nog steeds betrokken binnen ms en heeft eea ook meegemaakt vwb HoloLens.
En vwb fov, wat een gezeur man. Toen de tv voor het eerst uit kwam, zat men ook niet te zeuren dat hij maar 13 inch was.
Google maar eens naar Virtuix Omni
Cool, kende ik nog niet. Blijft wel enigszins beperkt, maar je bent er zeker van dat je niks omver loopt ☺
Ik vond het antwoord wat Kipman gaf wat jij bizar vond, eigenlijk heel goed. Hij geeft duidelijk aan waar het wel om gaat - de intensiteit en kwaliteit van de beelden- FOV is in dit stadium helemaal niet belangrijk.
Hij heeft het over een "fish eye" lens op de camera, dat de camera meer zou zien dan een mens. Dat is op de eerste plaats niet waar, een mens heeft bijna 180 graden FOV en gelukkig is zo niet gefilmd. Op de TED camerabeelden wordt ook helemaal niet het native beeld getoond van de bril, maar een aparte (2d) composite, je kunt daarmee dus niet beoordelen wat je als gebruiker ziet en hoe goed. Hij suggereert dat de camera door de bril heen filmt, wat gewoon niet klopt.

FOV is zeker niet altijd belangrijk, maar juist de use cases die getoond worden (lopen op Mars, video conferencen met een full body) zijn best storend als je maar een klein vakje hebt dat je ziet. En als de FOV niet bepalend is, waarom laten de presentaties dan veel meer beeld zien?
ms zegt niet dat het hele;aal af is . dus het presenteert het ook niet zo.
omdat het er al zo goed uit ziet denken consumenten at het af is wat het dus niet is . en dat is een groor verchil natuurlijk :)
ze laten gewoon de mogelikheden zien ,

[Reactie gewijzigd door style2k op 22 juli 2024 20:46]

Anoniem: 330206 3 april 2016 06:40
Vindt dit het meest veelbelovende project op het gebied van VR of eigenlijk AR op dit moment. VR als oculus Riff en dergelijke is leuk voor gamers en als attractie maar zal nooit op grote schaal gebruikt gaan worden vanwege de enorme brillen en computers die er voor nodig zijn. Laat staan dat mensen het vreemd zullen blijven vinden. De hololens kan in potentie een veel grotere doelgroep aanspreken en echt een aanvulling worden op de pc / smartphone. Ik hoop dat Microsoft de problemen weet te tackelen in de komende jaren
ik hoop dat ze dit project net zo goed door zetten als de surface pro modellen, die sloegen in het begin ook niet aan en toch hebben ze door gezet en claimen in ieder geval dat de surface pro 3 en 4 een succes lijkt te zijn in de zekelijke markt.
in die zin hoop ik ook dat microsoft hololens het gaat toe laten,want het is gewoon een heel erg goed initiatief en hoop ik ook dat ze dit net zo lang gaan door drukken als de sruface pro reeks tablets.

want als je kijkt naar de processor zit er 2 cherry trail processor in verwerkt en volgens mijn is dit een atom reeks.
dat betekent dat je over een 1-2 jaar aan een veel kleinere en energie + krachtigere chip krijgt die daar in verwerkt gaat worden.
technologische ontwikkeling zoals de hologram processor die zijn ook weer verder als weer praten over 2-3 jaren van nu en hoop je dat een field of view in de toekomst goedkoper gemaakt kan worden want dat is toch nu wat microsfoft al zelf zegt het duurst aan de bril was de field of view, groter konden ze dit niet maken omdat het anders de hololens te duur zou worden.

ik hoop gewoon dat Microsoft dit wel gewoon volhoud en dit niet laat floppen als het de 1e x niet gaat lukken!de toekomst heeft microsoft hier mee wel gewaarborgd als deze ontwikkeling tot over 5 jaar trekt en er een 2e-3e hololens uit komt,ik zie heel erg veel voor delen voor in de toekomst,maar ik denk dat vooral de consument de 1e generatie laat gaan en pas gaan instappen in het 2e model,dat ga ik in ieder geval doen.

microsoft zegt ook dat dit een project voor de toekomst is!en dat hebben ze ook duidelijk gezegt:

''i hope you see this in the future'' dat is ook wat microsoft ook herhaalden in andere key notes en builds.want ze weten zelf ook dat dit nog lang niet af is,
dit is echt een lange termijn traject-project en mensen moet dit ook weten.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 20:46]

Ik zie eigenlijk enkel medische en educatieve toepassingen, wellicht architecturale maar ik zie dit totaal niet als iets waar de consument ook maar iets aan heeft?

En ook dit gaat weer vallen of staan met de apps die ervoor worden ontwikkeld. Nu is wel het voordeel dat MS vooralsnog een uniek device in handen heeft.
deel ben ik het wel je eens, maar erg uniek is het nou ook weer niet, magic leap is ook een ontwikkeling wat zich daar voor leent.

ik zie hololens als een soort van computer, dus ik denk dat een consument zeker baat bij heeft.
er zijn ook verschillende filmpjes waar ze laten zien dat dit ook van toepassing kan zijn voor de consument,ik ben het wel met je eens dat microsoft de 1e is die dit zo groot gaat aan pakken, dus er zullen genoeg apps ontwikkelaars/bedrijven zijn die weten welke ontwikkelingen er gaan zijn.
Als de hardware steeds in een kleinere versie geleverd kan worden, zie ik (in de toekomst over zo'n 10 jaar) wel een mogelijkheid dat mensen gewoon een hololens geïntegreerd hebben in een normale bril/lenzen (misschien zelfs dat je de hele interface vanuit Microsofts servers streamt naar een hololens bril/lens?). Hierdoor zou je computers, tv's, telefoons etc. niet meer nodig hebben omdat de ervaring zo geprojecteerd kan worden op je gezichtsveld. Ook kunnen bijvoorbeeld IoT apparaten makkelijk popups geven in je omgeving, zoals bijvoorbeeld een melding boven je kliko dat deze vol zit (simpel voorbeeld).

Nu is dit natuurlijk allemaal nog toekomstmuziek, maar ik zie het best gebeuren dat dit apparaat (of in ieder geval een toekomstige versie welke veel kleiner/niet zichtbaar is) alle huidige computers/mobiele apparaten over gaat nemen. :)
De grootte van de brillen en de vereiste van een computer gaat natuurlijk veranderen in de toekomst. VR is wel degelijk een goede ontwikkeling, alleen al vanwege de entertainmentwaarde (games, films) en de eindeloze mogelijkheden van simulaties (voor trainingsdoeleinden).
Je corrigeerde jezelf al redelijk goed. VR en AR zijn totaal verschillende zaken. Ook al is de vergelijking wel begrijpelijk.

Je maakt wel een aantal hele wilde aannames. VR heeft namelijk ook vele toepassingen naast het gamen. Daarnaast zijn andere VR brillen zoals de carboard en de gearVR al goed beschikbaar.
De oculus en de vive hebben een computersysteem nodig inderdaad, dit brengt qua power ook weer veel mogelijkheden mee.
Naar mijn idee is het even leuk maar blijft het bij de gaming/entertainment-sector. Een virtuele 3d-wereld kunnen zien met evt. allerlei achtergrondinformatie over personen en objecten op zich is geen baanbrekend ding. De technieken daarvoor zijn er al jaren.
Ik krijg telkens meer het idee dat ze alleen maar de term AR overhypen om te camoufleren dat VR eigenlijk een combinatie is van reeds bestaande technieken. Wat is er speciaal aan? Ik heb het nooit gebruikt maar ik ben bang dat het mij een beetje een Wii-gevoel gaat geven: moet je fysiek in actie om iets denkbeeldigs te realiseren. Ergens ervaar ik dat als overbodig/zinloos/frustrerend.
Tuurlijk is het project nog niet klaar, maar als je kijkt wat Oculus voor stappen heeft gemaakt sinds DK1, dan is dat gewoon indrukwekkend. En CV1 is ook maar het begin. Dat zal met dit soort technieken niet anders zijn. Sterker, eigenlijk willen we gewoon helemaal af van hardware op ons hoofd om de hologrammen te zien ;)

Er moeten inderdaad nog wat dingen gebeuren:
  • Groter gezichtsveld
  • Betere hardwareperformance
  • Beter samenwerken met andere headsets
  • Betere software
  • Lagere prijs
  • Meer applicaties
Nou is ook al bekend geworden dat de hardware ook 1 van de redenen is voor het kleinere gezichtsveld. De resolutie is immers wat kleiner, dus hoeft de hardware ook wat minder te doen. Zodra ze die techniek kunnen verbeteren, is dat al erg mooi. Al snap ik nog steeds niet waarom ze niet ook een manier gebruiken om een PC hele situaties te renderen, waar de gebruiker dan in loopt. Lijkt me dat dit nog wel te doen moet zijn (tot op zekere hoogte). Verder begrijp ik prima dat deze versie naar developers gaat, het zal al enorm veel gekost hebben om deze te ontwikkelen, maar ze hebben uitgesloten dat dit de consumentenversie wordt, maar als die er komt moeten er ook applicaties zijn en dat krijg je alleen als je de hardware al deelt.

Al blijft het wel jammer dat ze zo muf doen om het gezichtsveld, maar die techniek wordt ook vast beter.
ik hoop dat dit nog een DEV-Kit zal zijn en dat er nog meerdere DEV-Kits in ontwikkeling zullen zijn ik bedoel meer van in de trant zoals oculus rift dev-kit 1 dan dev-kit 2 dan dev-kit 3,

maar he ziet er naar uit dat dit wel een redelijk beeld is van wat het echt uit eindelijk gaat worden met de hololens.

tja je moet ergens mee gaan aftrappen...

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 20:46]

Ik snap je reactie niet echt. Het is nog een DEV-kit. Je kunt dit als consument niet kopen en welke consument gaat hier 3000 euro aan uitgeven. Het is puur voor research doeleinden bedoeld.
Het kan zijn dat ze wel al een betere versie hebben, maar in verband met concurentie dit nog niet willen laten zien. Laat de buitenwereld maar denken dat je op een kwart zit terwijl je in werkelijkheid al op 3 kwart bent. Het gevaar van je laatste versie tonen is dat de concurent het makkelijk kopieert en er op voort borduurt.

Je zag dit een beetje met de Oculus Rift gebeurrn. Jaren van development en op het laatste moment kwamen opeens allemaal bedrijven met brillen en waren ze net zo ver of zelfs verder. Alle benodigde informatie als minimale refresh rates en resoluties etc lagen immers al op straat. Denk dat Oculus Rift ook wel iets te vrijgevig is geweest met resultaten van hun eigen research.
In een ander artikel staat trouwens dat de niet volledige view expres zo is gedaan.
Through the hour and a half of the demos, I continuously found myself struggling with the limited field of view that remained unchanged across all HoloLens experiences. The holograms only appear in a rectangular frame right in front of the user. It leaves a wide gap on both right and left. But I'm told the peripheral view that borders the holographic frame is intentional, even necessary, to the experience. Augmented reality is all about overlaying information onto real environments. It works when the room is constantly in your view.
http://www.engadget.com/2...st-deep-look-at-hololens/
Anoniem: 463321 @jip_863 april 2016 11:38
Maar met kleine venstertjes is de ruimte dus niet constant volledig in beeld. Je moet sowieso niet het idee hebben dat je naar vensters kijkt.
Volgens mij bedoelen ze hier juist dat er juist nog 'gewone' ruimte te zien moet zijn om de ervaring te laten werken.
Inderdaad. Maar als de holografische 3D projectie aan weerskanten wordt afgesneden als je niet op de juiste afstand staat, doet dit afbreuk aan de ervaring. Je moet als gebruiker niet je best doen om de illusie in stand te houden, dat begint al na korte tijd te irriteren.
Daarom tonen al hun demo filmpjes natuurlijk ook dat venstertje.
Ik vind meta het meest veelbelovend eerlijk gezegd.
Jammer dat deze niet genoemd wordt in het artikel.

https://www.metavision.com/
Metavision en Microsoft bewandelen vrijwel dezelfde weg, met een vergelijkbare interface. Microsoft is wel een stuk verder en heeft wat Metavision niet heeft;
  • Overvloed aan geld,
  • Naamsbekendheid en ervaring. Neem bijvoorbeeld Autodesk die Microsoft heeft gekozen vanwege die zaken,
  • Een OS en ontwikkelomgeving. Metavision zegt dat jij het OS bent, maar natuurlijk draait er een OS op hun bril.
Het zal mij niets verbazen als in de toekomst Metavision wordt overgenomen, of door Microsoft, of door Google of Apple...
Vlak andere grote bedrijven in de it ook niet uit. Zie overname Oculus door Facebook. ;)
Anoniem: 463321 @CH4OS3 april 2016 11:32
En wat een succes is dat tot nu toe, die overname.
Je zit alleen aan een kabeltje vast. Dat is wel jammer.
Zo lang de benodigde rekenkracht niet mobiel kan worden geleverd zal er een kabeltje aan vast blijven zitten.

Ik vraag me überhaupt af of op korte termijn die rekenmachine mobiel kan worden geleverd.
Er zitten wel wat verschillen tussen de Meta en HoloLens. Zo is de Meta verbonden met een computer en is de HoloLens een standalone apparaat.
Ik denk ook dat Meta welleens Hololens kan inhalen qua fuctionaliteit en verkrijgbaarheid. Ik ben het ook wel eens met hun visie: eigenlijk willen we een (persoonlijk) hologram
Ik zou dan willen toevoegen: zonder additionele technieken op het lichaam van de gebruiker. Voor mijn werk zijn we daar nu ook al tijdje mee bezig, maar het duurt nog wel even voordat dat klaar is :)
Meta loopt mijlenver achter. Heeft geen spatial mapping en kan dus de omgeving niet zien. Dit stukje techniek is essentieel, anders is niet meer dan een heads-up display.
als je echte hologrammen wilt zien en die je fysiek aan kunt raken,manipuleren, en of afstoten, dan praat je echt over 15-20 jaar van nu,maar het is echt een goed tussen tijdsen oplossing hololens, het zal idd niet goed zijn als je thuis of op het werk een bril moet dragen...
Volgens mij begrijp je niet wat spatial mapping is. Dat is het herkennen van de omgeving, zodat hologrammen hier op kunnen acteren, zoals bv een tv projecteren op de muur en daar blijven hangen. Vwb jouw verhaal. Hologrammen zal je nooit fysiek aan kunnen raken. Het is per definitie licht. Maar goed dat zegt nog niet dat je ze niet, ik noem het maar virtueel, zou kunnen aanraken, manipuleren of afstoten, met je handen of met fysieke dingen. Microsoft heeft deze kennis en techniek al in huis zoals deze research demo "holodesk" laat zien. Het is een kwestie van tijd voordat dit toegepast wordt bij de HoloLens.

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 22 juli 2024 20:46]

ja en hoe ga ik met dit kleine apparaat wat verbonden is met een cumputer en kabels.dit fragment komt uit 2011.

een 50 inch 4K tv hologram plaatsten in een woonkamer of waar dan ook waar ik dit wil doen?hoe groot moet een holodesk dan wel niet zijn ?

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 20:46]

Het is een research project. Het gaat om de techniek, niet om dit apparaat. De techniek om hologrammen vast te pakken, kan je prima in de HoloLens toepassen volgens mij.
De hololens gaat pas echt doorbreken als ze die twee kleine schermpjes, die je overigens goed ziet op de eerste foto, groter maken of zelfs compleet integreren met die grote lens.
AR kan heel veel betekenen in heel veel verschillenden domeinen waarbij VR het imo vooral zal moeten hebben van de gaming en porno industrie.
Anoniem: 401398 3 april 2016 12:55
Zet die hololens maar op m'n plafondlader.
Beide AR en VR zijn interessant om te volgen maar voor nu blijft het voor mij ook een volg verhaal.

Want de specificatie's en video's zijn goed om een idee te krijgen maar de *eigen ervaring* geeft bij mij de doorslag.

Heb zelf AR en VR nog niet kunnen ervaren dus welke tech bij mij past geen idee en het budget is ongeveer 400 euro per jaar.

Dit is vrij flexibel en moet ook wel met introductie's van nieuwe hardware en dit jaar worden wij maar verwend met introductie's van hardware :)

Dat VR meer geschikt is voor Gaming en Media op het moment dat zal vast maar ik ga mij als gamer niet beperken met AR uit te sluiten.

Het gaat wel even duren voordat AR en VR een standaard wordt en dus ook de prijzen en de kwaliteit een bepaalde standaard krijgen.

Maar wat ben ik blij om in deze tijd en deze ontwikkelingen te mogen leven en gamen!

Waar ik uiteindelijk voor kies en waar jij voor kiest het wordt vast een avontuur dus veel plezier en geniet van de tech van vandaag de dag of morgen ;)
Lol mooi artikel, ik schrok me wel kapot met het filmpje van Magic Leap op het einde LOL :)
Ik vind het echt een prachtig idee en het lijkt me een geweldige ervaring om een keer te proberen maar ik krijg wel het gevoel dat het een heel hoog soort van Second Screen gehalte heeft. In principe projecteer je alles op je eigen omgeving. Dus als je dit thuis doet zul je ten aller tijden alle AR in je eigen huiskamer of andere woonruimte ervaren.
Ik weet dat je een Oculus Rift of een andere VR hier eigenlijk niet mee moet vergelijken maar dat apparaat maakt het wel mogelijk om jou zelf in een compleet andere wereld te plaatsen.
De hololens zal dan ook niet geschikt zijn voor alle game genres. Uiteraard bekeken vanuit mijn perspectief als gamer zijnde.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.