×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste nieuwssite, beste prijsvergelijker en beste community! Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers en maak kans op mooie prijzen!

Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Oculus Rift Review: veelbelovend met flink wat haken en ogen

Door , 27 reacties

30-04-2016 • 06:00

27 Linkedin Google+

Twee weken geleden ontvingen we op de redactie een exemplaar van de Oculus Rift; de eerste vr-headset van deze generatie. In die twee weken hebben we benchmarks gedraaid, vr-experiences meegemaakt en natuurlijk veel games gespeeld. In deze videoreview kom je alles weten over onze ervaringen met de Oculus Rift.

Bij deze video hoort een geschreven review.

Reacties (27)

Wijzig sortering
Het komt dus op neer dat wie the Oculus optimaal wilt gebruiken best even wacht op de volgende versie.
Als het allemaal big-business gaat worden en grote concurrenten (b.v. Samsung, Sony etc..) komen met betere oplossingen zal je over een jaartje of 10 een PC + VR voor minder dan 1000 euro hebben, die alle geschetste nadelen, lag, resolutie, draag comfort, bekabeling etc... niet meer zal hebben.

Eigenlijk deze review doet dit me denken aan Forte VFX1 van ruim 20 jaar geleden, die ik vorige eeuw weleens heb kunnen gebruiken. Concept is te gek, maar de rest nog lang niet.

zie: https://en.wikipedia.org/wiki/VFX1_Headgear

En na 20 jaar dat VR voor "thuis" gebruik eigenlijk niet gegroeid is, ben ik verbaasd dat deze review van Oculus eigenlijk er neer komt, wacht een paar jaar af totdat het wel allemaal lekker naadloos en goed werkt.

Het enige verschil is wel dat door mobiele smartphone industrie CPU's/GPU's en schermen spotgoedkoop zijn geworden ten opzichte van 20 jaar geleden , dus het licht allemaal binnen handbereik.

Maar 3500 euro uitgeven voor een marginale ervaring zie ik weinig mensen doen.
Ik vraag me ondertussen af hoe duur het is om een VR studio te bouwen, met headtracker, waarbij je gewoon helemaal niets op je hoofd hoeft te doen. Oog en hoofd tracking staan allang niet meer in de kinderschoenen als ook hand en gebaren tracking. Waarom heb je een controller nodig?

Mogelijk dat in 10 jaar hologrammen en 3D zonder brillen zo ver zijn dat dit achterhaald zal zijn. Dat je voor een curved 100" scherm zit/staat alles 3D ziet (zonder bril) op en AMOLED scherm en knipperen met ogen en gebaren voldoende zal zijn. Lijkt me ook meer een socialer indien er andere mensen aanwezig zijn.

Overigens verwacht ik wel dat er veel mensen "Motion Sickness" en andere oog/hersenen gerelateerde problemen kunnen ervaren. Dat je ogen vermoeid zijn, kan een zeer slecht teken zijn. Verder zal je waarschijnlijk minder vaak knipperen met je ogen (door o.a.. concentratie) en verse luchtstroom ontbreekt.

Ik mis eigenlijk deze elementen in de review. In hoeverre er warmte op je huid door schuren/drukken van het apparaat irritatie veroorzaakte, warmte afgegeven door schermen op je ogen, lucht vochtigheid, of bril dragers het met of onder bril kunnen gebruiken etc..

Ook zou het interessant zijn om te weten of het epilepsie aanvallen veroorzaakt.
Ook mensen die normaliter daar niet gevoelig voor zijn, zouden mogelijk daar last van krijgen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 2 mei 2016 16:54]

zou grappig zijn als nvidia toekomstige high-end video kaarten,
gaan markten als een VR kaart en nog een schep met de prijs er boven op doen... en die nieuwe modellen nog duurder worden!

zodat je 2 kaarten krijgt van ieder model, met wat aanpassingen, hier en daar.
goed markten, en er is weer een nieuwe markt.

genoeg mensen die er wel in trappen!

op de dozen van Nvidia, VR ready, VR proof, Vr full experience, posters in de winkel, op internet.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 4 mei 2016 16:47]

Dat is marketing.

Alsof we nu niet teveel betalen?

Er is te weinig concurrentie.

Als je 10 partijen hebt die aan elkaar gewaagd zijn en ze maken geen prijsafspraken (Opec/Rusland etc..) dan heb je een redelijke goede prijs.

Tegenwoordig heb je iets van 10 OEM's voor verschillende componenten die we gebruiken.

Dankzij patenten zal dat alleen maar minder gaan worden.

Misschien dat het wat GPU's iets beter zal worden als Intel eens met serieuze gamers GPU's op de markt zou komen, want NVIDIA en AMD verdelen gewoon de markt momenteel.
nee, het komt er op neer dat VR heel gaaf is maar duur. en voor de beste ervaring die er op dit moment mogelijk is heb je atributen nodig.. Playseat / buttkicker / flightstick. etc. zodat de omgeving die je lichamelijk voelt matched met wat je ogen zien.

al met al komt het dan voor de "Beste" ervaring erg prijzig uit.

echter hebben veel die hard gamers van een bepaald genre vaak dit soort dingen al in huis en is het alleen nog maar de aanschaf van de Rift.

ben je een instapper en wil je echt het gaafste in huis halen. reken dan maar snel op:

pc 2000 euro
rift 700 euro
playseat + race stuurtje 700 euro
buttkicker 200 euro.

mochten er mensen zijn die vanuit niets instappen naar de "FULL" experience dan is dat alleen omdat ze het bij iemand geprobeerd hebben en geld te veel hebben.

zoiets geef je niet uit op de gok. maar in VR = seeing is believing. :)
Je hebt het nu stiekem weg, over een bedrag van 3600.
Ik ken maar bitter weinig mensen die dit voor een Oculus(1.0) over zullen hebben (lees kunnen veroorloven).
Ik denk dat het inderdaad een kwestie is van, laat maar even liggen en wacht op een waarschijnlijk betere uitvoering (2.0) die een wat minder zware systeem vereist.
dat zal nooit gebeuren.

wat wel zal gebeuren is dat de hardware beter wordt met de tijd. grote sprong zal straks gemaakt worden met NVidia's nieuwe generatie Pascal kaarten.

en ja, mensen die alles moeten aanschaffen vanaf 0 zullen dit ook niet snel doen maar de doelgroep waar dit vaak het interesants voor is heeft toch een heleboel al in huis.

en VR is en blijft gaaf. ook zonder een playseat etc.

om het beter te verwoorden zou mischien zoiets goed zijn:

VR met geode pc. = Heaven
VR met goede pc & awesome attributen = Heaven 2.0
https://www.youtube.com/watch?v=aTtfAQEeAJI

Destijds keihard afgewezen bij Shark Tank, echter later na aanschaf van Facebook van Oculus, wel investeerder gevonden.

http://www.roadtovr.com/m...-funding-venture-capital/

Veel rondlopen is nog gezond ook.... kunnen we eindelijk onze buikjes wegwerken.

https://www.youtube.com/watch?v=XdIC_AmPsA0
De video is inderdaad onwijs gaaf, jammer dat Shark Tank ook niet alles weet, je zit met 3-4 slimme investeerders met een zeer hoog petje op.
Indien een bedrijf draait en daar met een goed product komt zeggen ze: niet nodig jij kan het alleen of: nee het is niks.
Komt iemand die uit het niets een product op de markt wilt zetten is het: je hebt te weinig ervaring.
Er zal achter de schermen uiteraard meer onderzoek en gesprekken plaatsvinden dan wat men op de tv te zien krijgt (moet haast wel, anders neemt niemand die 4 personen meer serieus).
Dit zie je uiteraard ook terug doordat ze elkaar meestal ook zwaar tegenspreken, de ene investeerder vind het grandioos en de ander een flop.

Maar je eerste link vind ik wel even tof om te zien (volg de VR wereld niet zo nauw), maar zo zou ik ook wel eens een potje BF via de xbox willen doen haha (indien die het aankon uiteraard). En maar zeggen dat de gamers lui zijn, kiek hem rennen dan :D

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 4 mei 2016 15:51]

Als je kijkt naar andere vooruitgangen in gaming en technologie lijkt het me best aannemelijk dat er vroeg of laat toch minder hoge specs voor zullen nodig zijn. Als je bijvoorbeeld enkele jaren geleden keek naar emulators als Dolphin (toch wel zware applicaties) was dat enkel bruikbaar op high-end systemen. Ondertussen is er zoveel geoptimaliseerd dat zelfs relatief low-end systemen (ook van rond die periode) er vlot games mee kunnen draaien.

Ik ga niet zeggen dat je de hoogste settings zal kunnen halen, maar een aangenamere ervaring op goedkopere computers zit er wel aan te komen denk ik.
Waarom zou een nieuwe versie minder zware systeemeisen hebben? De resolutie moet flink omhoog, de specs dus ook!
zou grappig zijn als nvidia nu de high-end video kaarten,
gaan markten als een VR kaart en nog een schep met de prijs er boven op doen... en die nieuwe modellen nog duurder worden!

zodat je 2 kaarten krijgt van ieder model, met wat aanpassingen, hier en daar.
goed markten, en er is weer een nieuwe markt.

genoeg mensen die er wel in trappen!

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 4 mei 2016 16:00]

Leuk voor in de rollercoaster in Bobbejaanland of Europapark maar ik zie dit niet veel mensen kopen. Misschien komt het lunapark wel terug waar je dit systeem een uurtje kan huren en wint het daar aan populariteit...Op die manier hebben we nu ook uiteindelijk allemaal een PS4 of Xbox in huis.
Die opmerking over EVE lijkt me juist te bewijzen dat het werkt? Van wat ik zag (heb het spel zelf nooit gespeeld), lijkt het met vrij "realistisch" dat het erg onoverzichtelijk is. Als beginnend gevechtspiloot start je ook niet meteen een missie in vijandig gebied. Het vergt erg veel tijd en moeite en misschien zelfs een beetje aanleg om goed te worden.
Het lijkt me dat VR het net meer realistischer maakt, wat dus betekent heel wat moeilijker.

[Reactie gewijzigd door reaper_unique op 2 mei 2016 21:54]

Ik heb nu een paar weken de Vive, en mijn ervaring is dat je nu net NIET de spellen moet hebben die je ook zonder VR kunt spelen. Zo gauw je beweegt zonder je lichaam te bewegen (EVE, willekeurig race spel) dan heb je in no time motion sickness te pakken. Dat ligt niet aan de bril of pc maar simpelweg aan het feit dat je visuele systeem volledig uit sync raakt met je lichaam.

Spelletjes op de Vive die daarentegen ontworpen zijn om er (fysiek) in rond te lopen en met je armen/handen dingen pakken etc. (het 'in hun dna' hebben) zijn daarentegen absoluut top en volkomen immersive.

Note: Persoonlijk zie ik niet hoe de Occulus hier in de buurt kan komen. Een spel als Holopoint is volstrekt onmogelijk met de huidige versie van de Occulus, en dan mis je zo verschrikkelijk veel. Rondlopen in een dungeon is niet te beschrijven totdat je het zelf gedaan hebt.

Kortom, het wordt een nieuwe klasse van VR spellen die het gaan doen. En voor heel veel mensen gaat 'seated VR' alleen werken voor een beperkte set spellen (niet seated vliegen, rijden, lopen) ivm motion sickness. En dat heeft niets met refresh rates of whatever te maken maar met hoe je visuele systeem niet in sync is met evenwicht etc.

In 2016 is het 1-0 voor Vive
Leuk over een jaar of 5.
Dan is de hardware betaalbaar, dan is de resolutie hoog genoeg en dan is er ook genoeg ervaring opgedaan mbt de software, ergonomie en alles wat er mee samen hangt.
Mwah.. Qua prijs snap ik helemaal wat je zegt. Maar qua techniek is het er nu. Pixels, resolutie, refresh rates.. allemaal leuk voor de nerds. Totdat je hem opzet want dan maakt het werkelijk helemaal niets meer uit. Ik denk dat een objectieve mate voor immersiveness veel meer gaat zeggen, voor zover iets dergelijks mogelijk is. Als je in een kerker staat, of bezig bent met pijlen ontwijken dan zijn het niet de specs maar de mate van immersion. En die is nu, vandaag de dag, perfecto voor mij (Vive).
Ik ben benieuwd naar de review van de HTC Vive. :9
top! een goede review!
Misschien straks een review van de Oculus en een GTX 1080?
Wat ik mij afvraag, welk beeld/resolutie wordt er nu werkelijk gerenderd?
Is dit steeds geheel 360 graden rondom en dus ook omlaag en omhoog? Zo ja, dan zijn dat verhipt veel pixels .. je zou eigenlijk moeten volstaan met alleen de VR bril resolutie. En vanwege snelle hoofdbewegingen wellicht met een bepaalde marge opzij zodat het vloeiend blijft. Dus vergelijkbaar met digitale beeld stabilisatie zoals nu in de meeste camera's zit.

Anders zit hier natuurlijk dikke winst in .. de Oculus doet nu "elk oog ziet een beeld met een resolutie van 640x800 pixels." ... een beetje kaart kan wel 2x 1920x1080 renderen, dus daar zit wel rek.

Weet iemand of dit nu al gedaan wordt? :?
Enkel het beeld wat je ziet wordt gerenderd. Niet het "volledige 360 graden" veld om je heen. Dus nee, daar is geen dikke winst uit te halen.

Verder is het probleem niet dat videokaarten het niet kunnen zouden kunnen renderen, maar de uitdaging zit hem erin dit constant op 90 fps te doen. Zonder framedrops welke anders misselijkheid veroorzaken. Nu doet ATW wonderen sinds de 1.3 runtime, maar het blijft een lapmiddel.
Top, dankje .. ook wel logisch natuurlijk :)

Wat is ATW? En waarom zou je 90fps moeten hebben?
Alles vanaf 60 fps zou toch voldoende moeten zijn??
https://developer.oculus....ronous-timewarp-examined/

dk2 is al 75 hz en schermpje in de cv1 draait op 90 hz. Zal wel geen fijne ervaring zijn als je daaronder gaat hangen ofzo, staat wel het 1 en ander over in dat artikel. Ben ook niet zo expert op het gebied. Behalve dat ik een dk2 heb en aardig wat gebruikers ervaring :P

[Reactie gewijzigd door Rollo op 11 mei 2016 20:54]

-

[Reactie gewijzigd door Rollo op 11 mei 2016 20:52]

Heb je wel eens een goede VR bril geprobeerd?
De meeste mensen die een DK2 hebben getest (waaronder ikzelf) waren erg positief, zelfs als ze daarvoor nog erg kritisch waren...

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 12 mei 2016 18:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*