Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

HTC Vive Review - De indrukwekkendste vr-ervaring tot nu toe

13-05-2016 • 06:00

27 Linkedin

Als je dit jaar een vr-bril op je computer wil aansluiten, heb je de keuze uit de Oculus Rift en de HTC Vive. Een paar weken terug hebben we de Rift besproken in een uitgebreide review en nu is het de beurt aan de HTC Vive. In deze review gaan we dan ook niet in op het gebruik van de Vive met games waarbij je stilzit, zoals Project Cars of Eve Valkyrie, omdat er in dat soort situaties nauwelijks verschil is tussen de twee brillen.

Waar richten we ons wel op in deze review? Op wat de Vive uniek maakt, op dit moment althans: roomscale tracking en de controllers. Het aan de praat krijgen van al dat moois heeft nog flink wat voeten in de aarde en daar gaan we in deze review uitgebreid op in. Daarnaast bespreken we natuurlijk wat die bewegingsvrijheid doet voor de algehele beleving en ook de andere manier van werken met de interface komt aan bod. Tot slot maken we op enkele punten een voorzichtige vergelijking met de Rift.

Deze video hoort bij een geschreven review.

Reacties (27)

Wijzig sortering
Het is een leuke ontwikkeling, echter het product is in mijn ogen, nog niet volwassen genoeg. Je ziet de problematiek rondom de aansluiting, gebruik van kabels, implementatie van games. Grafisch gezien oogt het ook allemaal niet heel sterk. De vraag is ook of mensen er echt op zitten te wachten. Het is net zoals 3-D films. Persoonlijk vind ik het helemaal niets. Krijg zelfs hoofdpijn, wordt er misselijk van. Mijn hersenen hebben zelfs moeite om snelle-scenes van een 3-D film bij te houden. Ik ervaar in ieder geval geen rustige kijkervaring. Ik prefereer nog altijd de 2-D IMAX-versie.

Op een beurs had ik het genoegen om de Oculus Rift te testen. Dit was een race-spel waar je met magnetisme op een grote ronde buis vast zat. En je kon dus 360 graden draaien en je moest over de groene pijltjes heen gaan om steeds sneller te bewegen. En er was een draaiende (muur) die je moest ontwijken. Raakte je er één dan werd je opgebouwde snelheid gereduceerd. Na 2-3 potjes was ik echt misselijk en heb daar echt een aantal uren last van gehad.

Waar ik zelf meer toekomst in zie, is zo'n bril als Monitor/TV-scherm. Puur 2-D. Het gevoel dat je voor een gigantisch bioscoop-doek zit. Scheelt ook ruimte in je woonkamer. Gewoon een kastje waar meerdere brillen op aansluiten kunnen worden. Het liefst draadloos.

[Reactie gewijzigd door Lootbox op 14 mei 2016 08:35]

Die heeft Sony al een tijdje, maar zoals je zegt geen VR.
Je hebt gelijk dat het nog niet volwassen is, maar wat is wel volwassen? Wanneer is iets uitontwikkeld?
Uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen keuze wanneer in te stappen. Ik moet zeggen, op basis van dit filmpje dat mijn voorkeur ook uit gaat naar de Vive door dingen zoals open standaard, camera, en het meer mobiele gebeuren.
Is het niet zo dan dat voor jou, VR beter te doen is dan 3d? Omdat je zelf je focus point e.d. aan het bepalen bent?

Daarnaast is het wel zo dat het kan zijn dat men moet wennen aan de nieuwe techniek lichamelijk en dat je het bijvoorbeeld eigenlijk een week elke dag een kwartier of zo zou moeten doen, om je lichaam aan de nieuwe ervaring te laten wennen.

Zelf ondervind ik geen hinder, ook niet bij 3d, maar kan snappen dat voor andere dit weer anders is.

Ps. Voor draadloos mogen we nog best lang wachten. De data is gewoon te hoog of men zou het met zo iets als een Samsung Gear vr moeten doen.

[Reactie gewijzigd door Lancher op 18 mei 2016 09:24]

De microsoft bril bedoel je eigenlijk dan?

Iedereen kijkt naar dezelfde plek en toch ziet iedereen zijn eigen content
Erg jammer dat dat je eerste ervaring met VR was want als iets toch wel belangrijk is voor veel mensen dan is het wel rustig wennen aan VR.
Het is namelijk zo nieuw voor je dat voor velen direct een VR achtbaan inspringen alleen maar voor een slechte ervaring zorgt.
Ik heb inmiddels aan meer dan 50 mensen de DK2 en Rift getoond en op een enkeling na (die zelf insisteerde) liet ik iedereen eerst een rustige demo zien. Hierdoor heb ik nooit gehoord van mensen die misselijk waren.

Betreft wat je zegt over "Het gevoel dat je voor een gigantisch bioscoop-doek zit." kan helemaal met de Rift/Vive, en als je dan een 2D film op een 2D bioscoopdoek wilt zien kan dat ook. VR betekend niet direct dat dat wat je bekijkt ook 3D of 360graden is.

Wat ik ergens anders ook schreef:
Ik vind het o.a. nu al geinig dat je met 3 anderen in een virtuele ruimte bij elkaar bent en kunt praten en je ziet elkaars hoofdbewegingen (nu nog alleen avatar hoofd) etc. terwijl je ondertussen je eigen computer scherm voor je ziet en dus je eigen ding kan doen...........of allebei een spelletje tegen elkaar kan doen. en 1 persoon kan het ook op een groter scherm laten zien. Dus je kunt ook met elkaar een film/serie/wedstrijd kijken.
Dat is leuk en handig als je niet in de buurt van elkaar woont of niet altijd de tijd hebt om fysiek af te spreken. En het werkt nu al erg goed. Moet je nagaan over een jaartje ofzo. En natuurlijk als meer mensen ook zo'n device hebben.....
Ik heb het overigens over deze gratis app: BigScreen.

En dit is maar 1 van de vele vele toepassingen die met VR mogelijk zijn.

Wat ik maar blijf roepen: vergelijk 3D absoluut niet met VR.
VR heeft veel toekomst, en inderdaad 3D is gewoon geflopt (hoewel ik juist weer hoor en zie dat men 3D films wel in VR bekijkt: niet de nadelen van het in de bios of op een tv kijken van 3D films, maar wel de voordelen van het zien van diepte in een film).
Zoals iemand anders al aangaf, je hebt waarschijnlijk niet de beste start gehad door direct een wild spel te spelen met de Rift. Ik wilde alleen nog even toevoegen dat het laatste dat je voorstelt al een tijdje een geprezen functie is van de Rift/Vive; het zitten voor een virtueel goed doek met daarop een film.

Dit kan onder andere met Virtual Desktop. Voor ieder wat met deze tech zou ik zeggen.
Mijn pc staat onder de tv, ik heb, als ik de eettafel wegschuif, in de eetkamer veel ruimte voor de vive. Maar deze kamer staat zo'n 6 meter verderop. Kun je dat kleine kastje met een 6 meter usb kabel aansluiten op de pc? Of gaat zo de kwaliteit verloren?
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar als je wat googlet kom je mensen tegen die een actieve USB verlengkabel gebruiken, plus een lange HDMI kabel. Meer officiele reacties van HTC stellen dan weer voor om je game PC te verhuizen en een goedkope op je werkplek neer te zetten, maar dat is ook niet altijd handig natuurlijk :)
Prachtig stukje techniek! _/-\o_

Ik ben alleen bang dat deze VR het korte strootje gaat trekken, ivm de bewerkelijkheid..
Naast de hoge prijs, zullen weinigen de ruimte hebben of de moeite willen doen om de setup zo te maken dat het t meest tot zn recht komt.

Het is een mooi voorbeeld van de dingen die ons nog te wachten staan, na grondige doorontwikkeling, maar nu zitten we er nog achteraan te hikken..

VR-merk speciefieke games/apps zullen de industrie inderdaad de nodige verspreiding/ontwikkeling onnodig in de weg gaan staan, dus ik hoop echt dat dit zsm aan de kant wordt geschoven :F

Howel vooral de Vive, maar ook de Oculus waarschijnlijk een stuk beter zijn, ivm het arcade gehalte, de funfactor en simpelheid, naast de dedicated ontwikkeling en prijs, verwacht ik dat de PSVR de lachende derde gaat worden..
(Die later ook op PC e.d. te gebruiken gaat zijn)

Maar we zullen zien, er staat ons veel moois te wachten! Can't wait *O*
Vergeet niet dat je, ook met de Vive, ook gewoon kan blijven zitten om games te spelen. Ook al leggen ze de nadruk op room-scale VR bij de Vive, kun je uiteraard spellen zoals Elite: Dangerous spelen. Dat spel is helemaal niet gericht op rondlopen, maar juist het zittend spelen van 't spel.

Ik heb zelf bijvoorbeeld wel de ruimte om een Vive lopend te gebruiken, maar ik heb liever gewoon spellen waarbij ik kan zitten met een controller.

Wel kan ik mij voorstellen dat het neerzetten van de base stations vervelend kan zijn voor een zittende ervaring. Dan is een cameraatje plaatsen op je monitor natuurlijk een veel elegantere oplossing.

Hopelijk wordt er over dit soort dingen een beetje nagedacht, want VR is wel echt een geweldige ontwikkeling naar mijn mening. 8-)

[Reactie gewijzigd door DS4XX op 22 mei 2016 23:30]

Deze Vive lijkt me ideaal voor een game als Black & White :Y)
Verder is het voor mij in de huidige vorm niets... Maar goed ik vind een 3D bril opzetten al een stap teveel :+
Het is absoluut niet te vergelijken met een 3D bril en als je nog nooit een VR bril op hebt gehad kun je eigenlijk niet zeggen of het voor jou iets is of niet. De ervaring is werkelijk helemaal nieuw en erg bijzonder.
@Tweakers, hartelijk dank voor deze prachtige review, voor mij helemaal duidelijk wat ik voorlopig ga doen met VR en dat is sparen voor de HTC Vive, met misschien een uitstap naar PSVR indien deze toch "redelijk" is voor een 1e generatie.

Ook dank voor de aandacht van / voor brildragers :)
Als je toch nog de tijd neemt om te sparen kun je beter voor de Rift + Touch gaan. Ik kan je garanderen dat dat in deze 1st gen het beste is.
Heb je hier bepaalde argumenten voor waarom Rift + Touch de voorkeur zou hebben op HTC Vive?
Oculus heeft duidelijk in gezet op kwaliteit en comfort. Uit vrijwel alle reviews komt dat ook naar voren en ook als groot pluspunt tov de Vive. De Rift zit heerlijk op je hoofd, heeft betere kwaliteit scherm, heeft al een koptelefoon eraan vast (dus geen geklooi met een losse koptelefoon), heeft betere ATW (opvullen van verloren frames) etc.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij iemand de Vive toch fijner vind, met name grote brildragers.
Ook previews van de Touch geven aan dat die veel fijner en accurater werken dan de Vive wands.

Wat Vive op dit moment heel erg mee zit is dat zij dus nu al die wand controllers erbij hebben gedaan en (hoewel meningen verdeelt zijn over hoe goed het werkt) een chaperone systeem waarbij je in principe niet ergens tegenaan zou stoten als je een roomscale game/app doet. De roomscale ervaring vind iedereen in eerste instantie helemaal prachtig, vandaar dat daar veel lof over wordt gesproken. Maar uit langer spelen met een VR set blijkt dat seated toch het meeste wordt gedaan.
Seated + je handen zien heeft alsnog wel de voorkeur, maar dan zou ik dus kwaliteit en comfort verkiezen.

Maar vandaar dat ik zei, als je toch nog even spaart, H2 dit jaar komt Touch uit, dus dan zal Rift zeker het beste zijn.

De reviews kun je o.a. via Reddit en Google vinden maar eventueel kan ik ze voor je opzoeken.
Bedankt voor je reactie!

Ik spaar inderdaad hoe dan ook, heb zelf voorgenomen dat als ik "niet meedoe" met de 1e generatie, dat ik minimaal PSVR haal (mits reviews goed). Op deze manier krijg ik dan toch nog wat mee van de euforie om met VR te spelen :)
Wat een fijne review om te kijken, leuk gedaan mannen. Helaas zie ik dit niet heel snel in mijn woonkamer verschijnen. Wellicht krijgen de arcade-hallen hiermee een nieuw leven?
@Tweakers : Jullie noemde hem al, de Razer VR bril. Gaan jullie deze ook nog testen ?
Het concept is namelijk best mooi met up gradable onderdelen zoals het scherm e.d. Ook draait ie net zoals de Vive op Open VR.
Mooi review verder..
Ziet er echt heel vet uit, ik keek echter hoeveel de Vive kost en inclusief verzending zit je op 975 euro. Dat is denk ik het grootste probleem, ik werk als middelbare scholier op het land en voor mij is het dus onmogelijk zoveel geld bij elkaar te krijgen. Ook voor medetweakers met een normale baan is het een hele grote hoeveelheid geld die je kwijt bent (er van uit gaande dat je een goede game pc hebt.) Ik hoop dat vr niet zo'n flop word als 3d en over een paar jaar uitkomt voor mensen die iets minder te besteden hebben om zo'n geweldig ding in huis te halen.
Eerste generatie technologie is altijd veel duurder dan wanneer het gangbaarder is, later. Op dit moment is het uiteraard ook niet bedoeling dat iedere middelbare scholier hiermee aan de slag kan. Er wordt eerst gekeken met een serieuze doelgroep (die te bereiken is door een hogere prijs, want ze geven daarmee hun hoge mate van interesse aan) of het wat kan zijn. Vergeet niet dat je ook een hele dikke PC moet hebben om alles soepel te draaien, dus je hebt wel mensen nodig die een flinke duit uit kunnen geven.

Naarmate de tijd verloopt zal het allemaal wat in prijs zakken. Je hebt nu al met de nieuwe nVidia kaarten die eraan komen een veel hogere performance t.o.v. eerdere generaties kaarten, speciaal voor de hogere eisen van VR en dit is nog maar 't begin.

[Reactie gewijzigd door DS4XX op 22 mei 2016 23:22]

Mooie review! Inmiddels zelf de Vive ook binnen, erg cool om roomscale te ervaren en te ontdekken dat je soms zelf echt aan het weg duiken bent voor bv. inkomen schoten (space pirate trainer).

Kleine toevoeging, inmiddels is Project CARS te verkrijgen in de steam store voor de Vive.
Ga de Vive kopen. Beter zelfs, heb 't zojuist besteld O-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee