Nog iets meer dan een week wachten, dan draait de volgende Star Wars-film in de bioscoop. Rogue One: A Star Wars Story voegt een nieuw verhaal toe aan het Star Wars-universum, zonder direct onderdeel uit te maken van de klassieke 'Episodes'-reeks die we kennen van Star Wars. Voor de hype maakt dat verder niet uit: het is en blijft een Star Wars-film, dus de aandacht is er, en inhakers zijn er natuurlijk ook. Voor de gameswereld betekent het vast dat er op de langere termijn een nieuw Lego-spel verschijnt, maar voor de korte termijn staat bij Electronic Arts een update voor Star Wars: Battlefront op stapel. Er komt betaalde dlc met Rogue One-content, en een gratis update die vr-content aan de game toevoegt.
Eerste vr-project van EA
Op het moment dat Tweakers de burelen van Criterion in Guildford bezoekt, is het eind november, zo'n twee weken voor de nieuwe film in première gaat. In de studio net buiten Londen werken ontwikkelaars hard aan Star Wars: Battlefront - Rogue One X-Wing Mission. De missie wordt in december gratis beschikbaar gesteld voor alle PS4-gamers die Star Wars: Battlefront en de PlayStation VR hebben. Daarmee is Criterion de eerste EA-studio die VR-content naar buiten brengt. Dat levert het bedrijf een unieke positie op, waarbij het veel in contact staat met andere EA-studio's. Het feit dat alle studio's van EA tegenwoordig met de Frostbite-engine werken is daarbij van cruciaal belang. Sterker nog: zonder die samenwerking zou de Star Wars vr-missie er nooit in deze vorm zijn gekomen, zo meent James Svensson, producer bij Criterion. De kennis over de engine die al die studio's samen hebben, is onontbeerlijk. "We gebruiken allerlei elementen uit andere games in deze vr-content. Sommige bouwsteentjes komen nog uit Burnout, maar er zitten ook onderdelen uit FIFA in", aldus de ontwikkelaar.
Wat die onderdelen precies zijn blijft de vraag, temeer omdat er in de vr-demo geen mensen voorkomen, alleen maar ruimteschepen. De missie draait om een X-Wing-missie van Rogue Squadron, waarbij de speler de rol van 'rookie' op zich neemt. Dat betekent dat je orders krijgt van je meer ervaren collega's. Je volgt hen als er een noodsignaal binnenkomt van een schip dat zich schuilhoudt in een asteroïdenveld. Het schip is beschadigd en kan niet op eigen kracht ontsnappen aan schepen van de Empire, die in de buurt zijn. De Rogues besluiten een handje te helpen door het schip op te sporen en veilig terug naar de vloot van de rebellen te leiden. Waarom? Aan boord is een bepaalde 'VIP' die van levensbelang is voor de rebellen. Wie dat precies is, wordt gedurende de hele missie niet duidelijk. "Maar als je de film gezien hebt, zul je begrijpen wie je hebt gered", verzekert Svensson ons. Om geen spoilers weg te geven, is Criterion opzettelijk terughoudend geweest met verhalende informatie.
Tie-Fighters en Destroyers
Het mag de pret niet drukken. Tijdens het spelen met de PlayStation VR op je hoofd en een controller in je handen ben je veel te druk bezig met om je heen kijken. Op de Gamescom hadden we sommige dingen al even uit kunnen proberen, dus het openen en sluiten van de vleugels van de X-Wings was, hoewel nog steeds heel cool, voor ons niet nieuw meer. Ook het vliegen en wat simpel schietwerk hadden we al eens eerder meegemaakt. Dit keer konden we echter de hele missie doorspelen, die al met al goed is voor ongeveer twintig minuten spelplezier. Nadat de Rogues het vermiste schip vinden en contact hebben gemaakt, duiken al vrij snel wat Tie-Fighters op. Zij blijven daarna voortdurend een om je heen zoemende plaag, maar er verschijnen ook grotere schepen. Te midden van die grote schepen vecht je je dogfights uit, terwijl je ondertussen ook de Destroyers probeert te beschadigen. Uiteindelijk moet je het schip met de VIP aan boord een veilige aftocht bieden.
Zo opgeschreven klinkt het allemaal vrij rechttoe, rechtaan: een missie die zo uit de Rogue Squadron-games van weleer zou kunnen komen. Het moge echter duidelijk zijn dat spelen in vr een flinke meerwaarde is voor deze gameplay. Continu zit je om je heen te kijken, op zoek naar welke Tie-Fighter je volgende doelwit wordt. Daarbij valt op dat de game opvallend rustig aanvoelt. Het beeld is stabiel en reageert rustig op bewegingen die de speler ingeeft met de besturing. Dat levert een dubbel gevoel op. Aan de ene kant is het fijn dat de game rustig, soms zelfs traag lijkt. Het maakt de vr-missie speelbaar voor velen. Gamers die gevoelig zijn voor motion sickness zullen zich best afvragen of een dogfight in virtual reality wel aan hen besteed is, maar vooralsnog lijkt de Star Wars vr-missie niet heftiger dan andere vr-games. Het nadeel is dat de missie dus wat snelheid en hectiek mist die je juist wel verwacht van een gevecht met X-Wings en Tie-Fighters. Het gevoel van snelheid is te weinig aanwezig. Hectiek is er wel, vooral doordat er genoeg tegenstanders zijn om ervoor te zorgen dat je vaak genoeg iemand achter je aan hebt zitten, maar het had heftiger gemogen.
Dat laatste begrijpt Criterion heel goed. Svensson benadrukt dat dit een eerste vr-project is voor de studio. De balans tussen hoe intens de gameplay kan zijn versus hoe toegankelijk de game voor zo veel mogelijk spelers is, is een aandachtspunt. Er zal dus een groep gamers zijn die de vr-missie ook in de huidige vorm te heftig vindt, en er zal een groep zijn die het allemaal maar traag en lafjes vindt. Beide groepen zullen echter moeten beamen dat je als gamer nog nooit op deze manier 'in' het Star Wars-universum hebt kunnen stappen. Het smaakt naar meer. Of dat 'meer' er ook komt is nog even de vraag. De vr-strategie van EA is nog niet duidelijk. "Als je een vr-game koopt, moet die dan net zo lang zijn als een normale game? Moet dat spel net zo veel kosten? Hoe lang kunnen gamers achter elkaar vr spelen? Op die vragen hebben we nog geen duidelijke antwoorden", aldus Svensson. De X-Wing vr-missie zal deze vragen ook niet direct gaan beantwoorden. De content is namelijk gratis, en dus te spelen door iedereen die een PlayStation 4, PlayStation VR-set en Star Wars: Battlefront in bezit heeft.