Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Windows Mixed Reality Preview

Voorlopig nog geen mix, maar gewone vr

02-06-2017 • 09:24

32

Windows Mixed Reality

Microsoft maakte op de Computex in Taiwan meer bekend over de komende Mixed Reality-headsets van Asus, Dell en Lenovo. Deze nieuwe brillen zijn alleen achter glas te bewonderen, maar Acer heeft op de beurs een demoruimte voor zijn eerder aangekondigde Mixed Reality Development Edition. Daar gingen we langs om te kijken hoe de gemengde werkelijkheid van Microsoft zich verhoudt tot de virtuele realiteit die we al kennen van headsets als de Rift, Vive en PSVR.

Windows Mixed Reality-headset van Acer

Windows Mixed Reality

Microsoft werkt al jaren aan zijn HoloLens, een headset voor augmented reality, die volledig zelfstandig werkt. Aan de huidige ontwikkelaarsversie van die bril zitten nog flinke nadelen: hij kost duizenden euro's en het blikveld is erg klein. Oftewel: de HoloLens is nog lang niet klaar voor consumenten. Op korte termijn lijkt daar geen verandering in te komen.

Om de vr-boot niet te missen, heeft Microsoft vorig jaar het Windows Holographic-platform opgezet. Dat werd op de Computex gepresenteerd als een ecosysteem voor zowel de HoloLens als nieuwe Windows Holographic-brillen. Begin dit jaar heeft Microsoft de Holographic-naam laten varen en is het platform omgedoopt tot Windows Mixed Reality. In de komende Fall Creators Update voor Windows 10 moet het platform voor iedereen beschikbaar komen en dan zullen ook de bijbehorende brillen op de markt verschijnen.

Zelf maakt Microsoft geen nieuwe hardware voor het platform, maar verschillende computerfabrikanten gaan Mixed Reality-brillen uitbrengen volgens door Microsoft opgestelde specificaties. Ondanks dat Microsoft van mixed reality in plaats van virtual reality spreekt, zijn de headsets nauwelijks anders dan bestaande vr-brillen als de Oculus Rift en HTC Vive. Het verschil zit in de manier van tracking van de bewegingen van de gebruiker; bij de Microsoft-headsets wordt dat niet met externe sensoren gedaan, maar met camera's en sensoren in de headset zelf.

Microsoft Mixed Reality-specificaties

Mixed Reality in de praktijk

In de demoruimte van Acer namen we staand plaats achter een bureau om de Mixed Reality-headset uit te proberen. Op een laptop werd de Windows Mixed Reality-applicatie gestart en die vroeg vervolgens om het invoeren van de lengte van de gebruiker. Daarna moest de headset tien seconden op ooghoogte gehouden worden. Het bleek dat op dat moment met de camera's de omgeving werd geanalyseerd, want hierna verscheen de melding dat de vloer was gevonden. Vervolgens kunnen gebruikers aangeven hoe groot de ruimte is waar ze vrij in rond kunnen lopen, door daar een wandelingetje in te maken. Helaas behoorde dat niet tot de mogelijkheden op de beursvloer bij Acer, waar we maar enkele stappen konden zetten.

De bril wordt niet niet zoals een skibril helemaal vastgeklemd op je hoofd; op de headset van Acer zit een band met een scharnier waar het gedeelte met de schermen aan vastzit. Ook als je de bril op hebt, kun je dit omhoog klappen, zodat je snel uit de virtuele omgeving kunt ontsnappen. Desondanks zat de bril goed strak op ons hoofd en konden we het beeld makkelijk scherp krijgen. We vonden de bril comfortabel in gebruik. Hij lijkt lichter te zijn dan de Rift en Vive. Net als die brillen heb je wel last van snoeren die in de weg zitten; Acer gebruikt een enkele kabel die aan het einde is opgesplitst in usb en hdmi.

We kregen vervolgens een koptelefoon opgezet en een Xbox One-controller in onze handen gedrukt. De Mixed Reality-demo van Microsoft is een groot virtueel huis, met open ruimtes die uitkijken op het landschap of de lucht. Rondlopen werkt door middel van teleportatie. Met je hoofdbeweging bestuur je een cursor en door op de Y-knop te drukken ga je naar dat deel. Met het linkerpookje konden we ook langzaam lopen, maar draaien met het rechterpookje kon niet, waarschijnlijk omdat veel mensen daar snel misselijk van worden. Met de schouderknoppen kun je wel draaien, maar het beeld gaat dan even op zwart, zodat je de draaibeweging niet ziet.

Tot dusver is de Mixed Reality-demo een eenvoudige vr-ervaring. In het 'demohuis' hangen aan de muren virtuele schermen, die je met de cursor kunt bedienen. Vanuit het huis kun je bijvoorbeeld naar een Edge- of Outlook-scherm gaan om te e-mailen of te surfen. Ook kun je filmpjes kijken en er is een Xbox-gedeelte. Games waren helaas niet beschikbaar in de demo. Wel kregen we een stukje van HoloTour te zien. Microsoft ontwikkelde die applicatie voor de HoloLens en in de Mixed Reality-omgeving krijg je in feite niet veel meer dan een 360-gradenvideo te zien. Je kunt niet rondlopen, want de beelden zijn vanaf een vast standpunt gefilmd.

Widows Mixed Reality-app

In het demohuis konden we verder 3d-objecten plaatsen, waaronder een hondje, astronaut en een regenboog. Eenmaal geplaatst kun je sommige van deze objecten activeren waardoor ze bewegen. Vervolgens kun je er omheen lopen en ze van alle kanten bekijken. De tracking van de bril werkte naar ons idee behoorlijk goed. Bewegingen van het hoofd en lichaam werden goed overgenomen.

Het werken met een reguliere Xbox-controller is wel minder spectaculair dan het gebruiken van de bewegingscontrollers van de Rift en Vive. De gewone gamepad zie je immers niet terug in de virtuele omgeving en je moet die dus op gevoel bedienen. Microsoft heeft al wel bewegingscontrollers aangekondigd, die lijken op die van de Vive. Als de brillen op de markt komen moeten ook de controllers beschikbaar zijn. Over de werking ervan kunnen we nu echter nog niks zeggen, behalve dat we weten dat deze net als de bril met inside-out-tracking werken. Er komen dus geen externe camera's of sensoren aan te pas. De controllers moeten wel altijd in beeld zijn van de camera's op de headset.

Mixed Reality-controllers

Beeldkwaliteit

De demo werd georganiseerd door Acer en dus gingen we met de headset van die fabrikant aan de slag. Het is een behoorlijke lichte bril en dat maakt het dragen ervan redelijk comfortabel. In de bril zitten twee lcd's met ieder een resolutie van 1440x1440 pixels en een verversingssnelheid van 90Hz. De hoge resolutie maakt het beeld beduidend scherper dan bij de Vive en Rift, die 1080x1280 pixels per oog bieden. Je hebt minder last van het screendoor-effect, al is dat nog wel aanwezig.

De hogere resolutie is een voordeel, maar er is ook een nadeel wat direct opvalt: de beeldhoek is kleiner. Volgens de specificaties van de Acer-headset is die 95 graden, bij de Rift en Vive is dat zo'n 110 graden. Hoewel de toename in scherpte prettig is, doet de kleinere kijkhoek afbreuk aan de ervaring. Je gaat minder snel op in een virtuele omgeving als de rand altijd duidelijk zichtbaar is.

In de meeste vr-brillen zitten oledschermpjes, omdat deze een zeer snelle responstijd hebben en geen last hebben van ghosting. Met lcd's kan dat dus problemen opleveren, maar bij de 'langzame' demo van Windows Mixed Reality hadden we daar geen last van. Ook met snelle hoofdbewegingen zijn er niet direct storingen in beeld te zien. Wel haperde de tracking af en toe kort als we echt snelle bewegingen maakte. Mogelijk raken de interne sensoren daardoor in de war, maar het kan ook komen door het feit dat de bril nog een ontwikkelaarsversie is.

Mixed Reality-headset

Goedkope headsets van Dell en Lenovo, high-end model van Asus?

Hoewel Microsoft en de fabrikanten geen specificaties of prijzen bekendmaakten van de nieuwe Mixed Reality-brillen die op de Computex werden getoond, is uit de in de aankondiging gebruikte bewoordingen wel een en ander op te maken. Microsoft stelt dat de headset van Dell betaalbaar wordt en mixed reality naar een breed publiek zal brengen. Het exemplaar van Lenovo wordt aangeduid als 'zeer betaalbaar' en dit exemplaar moet de techniek voor 'iedereen' beschikbaar maken.

Afgaande op die woorden lijkt de versie van Lenovo de goedkoopste te worden. Opvallend is wel dat Lenovo tijdens de CES begin dit jaar een prototype toonde en toen vertelde dat er twee lcd's met een resolutie van 1440x1440 pixels gebruikt worden. Microsoft staat fabrikanten ook toe om Mixed Reality-headsets te maken met een resolutie van 1080x1200 pixels per oog en het lijkt aannemelijk dat modellen met dergelijke specificaties het goedkoopst worden.

Nieuwe MR-brillen van Asus, Dell en LenovoNieuwe MR-brillen van Asus, Dell en LenovoNieuwe MR-brillen van Asus, Dell en Lenovo
Nieuwe MR-brillen van Asus, Dell en LenovoNieuwe MR-brillen van Asus, Dell en Lenovo
Nieuwe MR-brillen van Asus, Dell en LenovoNieuwe MR-brillen van Asus, Dell en LenovoNieuwe MR-brillen van Asus, Dell en Lenovo

Het is echter ook mogelijk dat er headsets komen met oledpanelen met die lagere resolutie. Immers bevatten ook de Vive en Rift oledschermpjes met die specificaties. Mogelijk zijn die brillen dan ondanks de lagere resolutie duurder. Ze zouden echter op andere vlakken, zoals responstijd, voordeel kunnen bieden.

De aangekondigde Mixed Reality-bril van Asus lijkt een high-end ontwerp te worden. Microsoft spreekt over 'snel, krachtig en zeer licht'. Waarschijnlijk wordt met snel een snelle responstijd bedoeld en mogelijk wijst dit op de aanwezigheid van oledschermpjes.

Naast de ontwikkelaarsversie van Acer, heeft ook HP zo'n model uitgebracht. De versie van Acer kost 299 dollar en de HP-headset, die dezelfde specificaties heeft, kost 329 dollar. Momenteel zijn de brillen alleen in de VS en Canada te bestellen en in de zomer zullen de Development Kits geleverd worden. In Europa worden ze niet aangeboden en waarschijnlijk komt daar geen verandering in. Het is ook nog niet duidelijk of de brillen bij de release in het najaar direct wereldwijd beschikbaar zijn.

Voorlopige conclusie

Windows Mixed Reality is op dit moment niet wat de naam suggereert. De huidige headsets hebben wel camera's, maar die gebruiken ze alleen om de omgeving te tracken en zo de positie van de gebruiker te kunnen bepalen. Het is niet mogelijk om met de camera de echte wereld weer in de bril te tonen en daar digitale beelden op te projecteren. Mixed Reality suggereert dat dit wel het geval is, maar het is onduidelijk of deze functionaliteit überhaupt naar de headsets komt. Wat ons betreft is er pas dan sprake van gemengde realiteit en een ervaring die anders is dan wat bestaande vr-headsets te bieden hebben.

Ondanks dat Windows Mixed Reality tegenvalt als je iets anders dan virtual reality verwacht, is het nieuwe ecosysteem een interessante stap, die virtual reality vooral veel mensen betaalbaarder lijkt te maken. De combinatie van een headset met bewegingscontrollers moet omgerekend inclusief btw zo'n 430 euro gaan kosten, bijna de helft van wat een Vive of Rift inclusief controllers kost.

Dan belangrijkste vraag is dan welke mogelijkheden de Mixed Reality-brillen precies krijgen. Microsoft heeft al aangegeven het platform te integreren met Xbox en de toekomstige Xbox Scorpio-console en daar content voor uit te brengen. Waarschijnlijk komen er dus ook vr-games voor de brillen, zowel op de console als op Windows 10. Het is echter zeer de vraag of er ook compatibiliteit komt met een platform als Steam en de daarvoor al beschikbare vr-games. Die kans achtten we klein en dat is jammer, want de vr-markt wordt al geplaagd door segregatie. De komst van Microsofts eigen vr-ecosysteem zal daar waarschijnlijk geen verbetering in brengen.

Reacties (32)

32
31
16
4
0
15
Wijzig sortering
Vind het hele "de naam sugereert Mixed Reality" ding hier nogal erg ver gezocht, het voelt als kritiek hebben om kritiek te hebben. Het is de naam van het platform dat zowel Augmented Reality, Mixed Reality als Virtual Reality moet afhandelen. Was het die VR geweest, dan hadden jullie geklaagd over waarom de HoloLens een OS draait dat VR heeft terwijl het AR is. Als ik Windows Server op mijn PC installeer verwacht ik ook niet ineens dat het systeem zelf ook een echte server is.
Het is een constatering. We schrijven geregeld over deze vr-brillen, maar ook zien we vaak het commentaar dat we ze de verkeerde naam geven als we zeggen dat het vr-brillen zijn in plaats van mr-brillen. Ik denk dat Microsoft niet heel duidelijk is in zijn communicatie over deze hardware. Windows Mixed Reality als naam voor het platform is helder, want je combineert vr-brillen als deze met bijvoorbeeld de HoloLens, maar waarom moet dit dan een Mixed Reality-headset heten? De HoloLens zou volgens die filosofie ook een Mixed Reality-headset zijn; maar die heeft wel een duidelijke naamgeving :)
Omdat deze headsets "Mixed Reality" draaien, als in de naam van het Windows platform. De HoloLens is ook een Mixed Reality-headset. Het is aan Lenovo, Asus en andere OEMs om deze toestellen zelf een naam te geven. Sorry, maar dit hele naam debacle dat dit artikel probeerd op te wekken is gewoon belachelijk. Omdat het OS een naam heeft wat niet doet wat de naam op zich suggereert "voldoet het niet aan de verwachtingen".

Ik heb hier een toestel liggen dat een OS draait genaamd "Android", voldoet ook niet aan mijn verwachtingen want kan er alleen maar mee bellen, smsen en wat apps op draaien. Het is geen android. Ik heb overigens ook een paar toestellen met de naam "Windows", kan er echter niet door naar buiten kijken zonder ook een camera ofzo buiten te hangen en dat ernaar te streamen. Mijn nonkel heeft een Apple, maar hij kan hem niet eten. En die ene kleine website daar, hoe heet hij? Uhm... "Googol" of zoiets, niet 10^100ste, is ook maar gewoon een of andere zoekmachine het schijnt. Heb hier ook een flesje vloeistof voor me staan... staat "Coke" op. Is geen coke, maar gewone Coca Cola...

Ik verwacht nu bij iedere volgende review en preview commentaar op de naam van het OS omdat het niet doet wat de naam letterlijk impliceerd.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 18:57]

Ik denk ook dat het meer een verzamelnaam is voor het platform als geheel. Daar hoort de HoloLens bij. En Microsoft kan later alsnog brillen specificeren met geintegreerde camera's die de buitenwereld mixen met de VR wereld (= mixed reality).
Maw, dit is een heel handige naam om een (3D)functionaliteit van Windows te benoemen, ze kunnen er alle kanten mee op. Anders krijg je later allemaal losse namen voor de verschillende 'reality' mogelijkheden, wat vrij onhandig is.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 18:57]

Ondanks dat de naam wat ongelukkig is gekozen, ben ik het wel met je eens. Een iPhone kan toch ook veel meer dan alleen phone zijn? Sterker nog, tegenwoordig is de telefoon bijzaak. Vind dat het artikel hier wel erg de nadruk op legt.
Tja heel bijzonder weer.
Ik vind Tweakers ook een verkeerde naam. Er komen hier toch ook niet tweakers op de site? En daarbij het echte tweaker site is het al lang niet meer, laten we eerlijk wezen.
Dan belangrijkste vraag is dan welke mogelijkheden de Mixed Reality-brillen precies krijgen. Microsoft heeft al aangegeven het platform te integreren met Xbox en de toekomstige Xbox Scorpio-console en daar content voor uit te brengen.
Waarom alleen games?
Ik zit er met smart op te wachten voor professionele toepassingen: 3D modeling, 3D CAD, 3D model texturing, virtuele huisbezichtigingen op Funda.nl, etc. :)
Met zo'n gestandardiseerd platform op een wijdverbreid OS komt dit allemaal binnen handbereik.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 18:57]

Het is nog heel erg 'stap 1 van de 10' (ofzo) maar je zou eens moeten kijken naar Unreal Engine 4, die editor heeft ondertussen een vrij uitgebreide VR editor, waarin je dus in VR je levels kan bouwen etc, inclusief wat basis modelling tools etc.
Enige reden waarom de maximale resolutie per oog vast ligt? Ik kan me voorstellen dat je een minimum eist, maar zo'n maximum is toch snel weer bereikt? Juist voor VR/AR lijkt me hogere resoluties wenselijk.

Verder was het te verwachten dat dit het nog niet ging worden. Hardware is nog net niet goed genoeg. Aan de andere kant heb je toch vooral software nodig om het aan de man te brengen en daar kun je al wel mee beginnen. Ik ben alleen bang dat fabrikanten denken dat ze kunnen instappen omdat de consument er al aan toe is. Maar op wat techies na, lijkt me dit nog niet rijp voor de massa.
Wellicht omdat de hogere resolutie schermen ook een hogere verwerkingssnelheid eist en niet iedereen heeft 3 Titan's in SLI thuis. Het is voor Microsoft niet geheel onlogisch, hiermee kunnen ze garanderen dat als je een X VR-bril uit de Mixed-Reality lijn koopt en minimaal Y specs hebt de applicatie gegarandeerd soepel draait. Een van de nadelen van VR anno heden is dat het nog niet een gestroomlijnde ervaring is.
Waarschijnlijk vanwege hardware vereisten, als je meteen 'toe gaat staan' dat bedrijven 8k per oog gingen doen (i wish) betekend dat vervolgens ook dat de gebruiker wel even de nieuwste Nvidia Titan nodig heeft, en dan eigenlijk 2 stuks in SLI, wat het vervolgens ook weer een erg gefragmenteerd platform maakt, als jij een bril koopt bij Acer met 2k per oog en ik bij LG met 8k per oog (om maar wat te noemen) moeten die behalve de resolutie (en daar aan gerelateerde minimum specs) wel precies dezelfde ervaring bieden, dat gaat natuurlijk niet werken.

Dus daarom is het voor nu handiger om een maximale resolutie per oog te noemen, zodat de brillen vergelijkbaar met elkaar blijven, en dan kan bij iedere volgende generatie de minimale en maximale res natuurlijk omhoog (wat ook weer de verkopen zal helpen, als we afgaan op resoluties en smartphone verkoop)
Als dit ondersteund gaat worden door Steam zie ik het niet zo veel toekomst in de HTC Vive en Oculus Rift zoals ze nu te koop zijn. Tenminste als ze daadwerkelijk goedkoper en beter of even goed worden. Het lijkt mij ook dat voor deze prijzen zullen meer mensen overtuigd worden om een VR (of MR in dit geval) headset te kopen. Wat dus wel het SteamVR platform goed zal doen, HTC zal het misschien liever niet willen maar Steam zou misschien wel meer winst maken als ze deze headsets wel zouden ondersteunen.
ik had gehoord dat Valve bezig was met hun eigen hardware die ontwerpt worden rond 3 aangekondigde spellen. meer informatie zal je vinden in deze interview met verschillende Valve medewerkers. https://www.youtube.com/watch?v=kMpQWSqQFK0

niemand had gezegd dat ze officieel werken aan een headset. maar het lijkt er op van wel.
Ga er maar van uit dat Steam deze gaat ondersteunen, want dat is voor hun een behoorlijke groep waar ze dan weer meer games aan kunnen verkopen.

Probleem is wel dat de FOV nog minder is als bij de CV1/Vive en dat is toch wel een groot minpunt, zelf vind ik dat een veel groter minpunt dan bv de SDE. liever hogere FOV en dan meer SDE dan lage FOV en geen SDE..
Daar zou ik niet zo zeker van zijn. Dat ze de Oculus SDK wrappen is meer een uitzondering dan regel, omdat dat de allereerste VR SDK op de markt was. Valve verwacht van nieuwe producten dat deze zelf OpenVR implementeren.

Uiteindelijk moet het allemaal onder de nieuwe Khronos OpenXR standaard vallen waar zo'n beetje alle spelers in de VR industrie bij zitten... behalve Microsoft :/
Ik zie toch nog diverse beperkingen binnen deze headsets ten opzichte van de huidige headsets van HTC en Oculus,

LCD heeft mindere zwartweergave
FOV is volgens de review fors minder en breekt de ervaring
En de tracking is dus nog niet helemaal geweldig bij snelle bewegingen

Oftewel voor minder geld een mindere ervaring.
Aan de andere kant is het alleen maar goed voor ons als consument want het zet meer druk bij HTC en Oculus om sneller een betere opvolger te produceren.
Toekomst voor de Vive en Rift is er voorlopig echt nog wel, al dan niet voor nieuwe brillen van die partijen.

Feit is dat Microsoft gamers tegen zich in het harnas heeft gejaagd de laatste tijd (o.a. via die verschrikkelijke windows store die allerhande graphics/performance opties überhaupt niet toestaat in games, of wat te denken van de steeds vaker komende 'onnodige' DirectX updates) en feit is dat Microsoft en Valve echt geen vriendelijke verstandhouding hebben.

Dit is wat er volgens mij gaat gebeuren, Valve gaat die Microsoft bril ondersteunen (want het is Valve en ze willen graag alle brillen ondersteunen) en vervolgens zie je in de eerstvolgende Steam-hardware-statistieken dat ~3-5% van de VR spelers zo'n Microsoft bril gebruikt, de rest zal nog steeds Vive & Rift zijn, dat zijn de brillen die gamers kopen ('PCMR' je kent het wel) en gamers zijn natuurlijk verreweg de grootste groep Steam gebruikers.
Geen echte verassingen hier. Het geeft wel een paar dingen aan in mijn optiek:
1. Zowel Google als Microsoft zijn nu echt bezig met VR (en AR). Dit moet vertrouwen geven voor ontwikkelaars. Dat is belangrijk als push voor hardware ontwikkelingen.
2. Er lijkt weinig vooruitgang te zijn op het gebied van hardware voor consumentproducten dit jaar. Eye tracking, variabele focus, live camera AR etc. zit nog allemaal niet in in deze producten een jaar na Oculus en HTC. Ik verwacht dat er op hardware gebied dus niet super veel gaat veranderen dit jaar en dat ze wachten op de grote technologische stappen voordat ze nieuwe dingen gaan uitbrengen. Dus blijven de Rift, Vive en de PS VR de "high-end" oplossingen voor VR. Immers is VR meer dan alleen een HMD met hoge resolutie schermen.
3. Segmentatie van de markt is een risico: het kan er voor zorgen dat mensen VR steeds meer als een gimmick gaan zien.
- Eye tracking word aan gewerkt: https://www.getfove.com/
- Variable focus, als je bedoelt dat je een VR bril 'op sterkte' wilt, dat kan voorlopig nog even niet (pas op, er is een Chinese partij (VR Lens Lab) die dit claimt te doen, maar met alleen maar slechte reviews) maar alle huidige VR brillen hebben wel ruimte voor het dragen van een bril
- Variable focus, als je bedoelt dat je een VR bril wil kunnen aanpassen op jou hoofd/ogen (IPD etc) dat kan al
- Variable focus, als je bedoeld dat de render kwaliteit verschilt (meer kwaliteit waar je kijkt, minder waar je niet kijkt) dat bestaat al. (in t midden van de lens hoogste kwaliteit als geen oog tracking)
- Live camera AR (? uuh) is overal mogelijk waar AR mogelijk is, zonder live camera geen AR

Vive en Oculus zullen voorlopig inderdaad de High End brillen zijn, er zijn wel gegadigden voor deze sub-markt (StarVR met '4k VR' bijvoorbeeld) maar dat duurt waarschijnlijk nog wel even.
Verder niets mis mee trouwens dat bijv een GearVR of PS VR een andere niveau bieden, daar zijn ze dan ook naar geprijsd (waarbij de vermelding op zn plaats is dat de PS VR een hele goeie prijs/kwaliteit verhouding heeft)

De focus van alle partijen is op dit moment vooral resolutie en fov, en terecht, want dat is momenteel nog de grootste beer op de weg, de rest van de hardware is eigenlijk al goed genoeg (of in ieder geval beschikbaar, de implementatie valt bij sommige partijen tegen) maar schermen 'moeten' nog even een stukje beter voordat de doorsnee consument masaal VR gaat kopen, je ziet uiteindelijk (als je dat probeert/je daar op focust) gewoon nog duidelijk pixels, schijnbaar ook nog steeds in die StarVR prototypes, dus we zullen wel richting 8k per oog moeten ofzo voordat dit echt opgelost word.
De prijs lijkt er al meer op, denk dat deze brillen eerder bedoeld zijn voor niet gaming toepassingen dan wel. Aangezien de windows store geschikt is voor beide, plus het xbox platform zie ik microsoft een goeie plek opeisen in de VR markt. Ben benieuwd hoe VR voor de xbox scorpio gaat werken, de uiteindelijke kwaliteit van de brillen tegen over de concurrentie en vraag me ook af hoe goed de tracking van de move controllers zijn, aangezien die buiten het veld van de camera op de bril kunnen komen.
Ik heb ook veel vraagtekens bij die tracking, kan me toch niet voorstellen dat het lekker werkt/gamed als je vr/ar set geen weet heeft van wat er met controllers buiten het zicht van de camera gebeurt
Dingen die ik belangrijk vind:

- Draadloos
- Controllers voor de handen
- Grote FoV

Als dat er is, dan gaan we eens kijken wat we kunnen krijgen. Maar ziet er interessant uit.
Wacht nog maar even een jaartje of 2 dan :P
- Draadloos, hoewel nu wel al mogelijk met een Vive, is eigenlijk een beetje op de zaken vooruit lopend
- Controllers voor handen is zeker de weg naar voren voor VR en AR (iig tot we goed handen zelf kunnen tracken) maar hier bij Microsoft dus duidelijk niet zo belangrijk ingeschat als zou moeten
- FOV gaat ook nog wel even duren, uiteindelijk heb je voor meer FOV meer resolutie nodig, en resolutie is juist wat vandaag de dag te kort schiet (in alle VR/AR brillen)
- Hololens is draadloos
- Omdat het niet moet en zo veel praktischer is
- Ligt aan je eisen voor FoV, vierkante CRT Beeldschermen zijn destijds ook een succes geworden. Kan het beter? Jazeker, maar dat is weer langer wachten. Wachten op LCD schermen hebben we ook niet gedaan.

Het meest belangrijke is de halvering in prijs en niet afhankelijk van een specifiek device als bron. Ik schat dat hiermee VR gaat doorbreken.
Als de XBO er mee komt kan dat tot meer VR games leiden die dan op zowel de PS VR als XBO afgespeeld kunnen worden. Nu de consument nog overtuigen zodat er grotere aantallen verkocht worden.
Ik ben benieuwd wat Microsoft gaat brengen op VR gebied in combinatie met Scorpio. Ik neem aan dat ze de boot niet willen missen en tijdens de aankomende E3 ook flink wat VR troeven uit de mouw zullen gaan schudden.
Hopelijk wel steam support. Als je alleen bij MS kan kopen weet je dat je en de hoofdprijs betaald en dat die prijs tien jaar vast blijft kijk maar naar bv forza.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.