Microsoft toont controllers voor Mixed Reality-brillen

Microsoft heeft controllers voor Mixed Reality-headsets gepresenteerd, de vr-brillen die samenwerken met Windows-pc's. Acer gaat de controllers bundelen met zijn Mixed Reality Development Edition voor 399 dollar.

Microsoft onthulde de controllers tijdens de Build 2017-conferentie. De controllers lijken op die voor de Oculus Rift en bevatten ringen met sensoren voor optische tracking. De accessoires bevatten een zwarte grip met met thumbsticks en knoppen voor Windows en het oproepen van een menu.

Naast de thumbsticks heeft Microsoft touchpads geplaatst. Een prijs maakte het bedrijf niet bekend, maar de Acer Mixed Reality Development Edition, de eerste Mixed Reality-bril die beschikbaar is, kost in combinatie met de controllers 399 dollar, waar de prijs zonder controllers 299 dollar is.

Microsoft start donderdag met de pre-orders voor de eerste Mixed Reality-headsets. Naast Acer komt HP met een bril, die 329 dollar gaat kosten. Deze zomer moeten de brillen verschijnen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-05-2017 • 19:21

53 Linkedin

Reacties (53)

53
50
27
5
1
20
Wijzig sortering
Misschien leuk om de specificaties van de brillen te hebben:

Two high-resolution liquid crystal displays at 1440 x 1440
2.89” diagonal display size (x2)
Front hinged display
Double padded headband and easy adjustment knob for all day comfort
95 degrees horizontal field of view
Display refresh rate up to 90 Hz (native)
Built-in audio out and microphone support through 3.5mm jack
Single cable with HDMI 2.0 (display) and USB 3.0 (data) for connectivity
4.0m/0.6m removable cable
Inside-out tracking

link naar de bril van HP
link naar bril van Acer

edit: helaas alleen te bestellen in USA en Canada, volgens support chat shippen ze niet naar Nederland :(

[Reactie gewijzigd door EricWN op 11 mei 2017 22:25]

Wat betekent mixed reality nu? is het gewoon een marketingterm voor microsofts versie van een vr bril?
Nee, mixed reality brillen kunnen zowel VR als AR aan.

Als je naar de bril kijkt zie je dat daar 2 camera's op zitten, deze kunnen het beeld buiten de bril op het scherm tonen en aanvullen met augmented reality. Of je kan zoals bij een Oculus Rift gewoon complete virtual reality doen.

Dit in tegenstelling tot Microsofts Hololens, wat een dedicated AR oplossing is en het beeld projecteerdt op een doorzichtige lens waar je ten alle tijden doorheen kan kijken, en waarmee je dus geen complete VR ervaring kan realiseren.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 11 mei 2017 20:05]

Het ligt net iets anders. Het klopt inderdaad dat het tussen VR en AR ligt. Mixed reality brillen hoeven niet per definitie een volledig afgesloten VR ervaring leveren (zoals de Hololens ook niet doet). Deze brillen lijken daarentegen wel daartoe in staat te zijn omdat deze niet met projectie glazen maar met camera's en schermen werken.

Het grote verschil tussen Mixed reality en Augmented reality is dat in Mixed reality je digitale content/wereld interactie heeft met de echte wereld. Hierdoor kan je dus bijvoorbeeld digitale objecten op je tafel zetten. Of je kan een projectie vast zetten op je muur. De Hololens is dus niet perse een dedicated AR oplossing maar meer een dedicated MR oplossing.
Als je naar de bril kijkt zie je dat daar 2 camera's op zitten, deze kunnen het beeld buiten de bril op het scherm tonen en aanvullen met augmented reality. Of je kan zoals bij een Oculus Rift gewoon complete virtual reality doen.
Kleine correctie de camera's op dit model is er enkel voor inside-out tracking maar geven geen live feeds door. Het heeft meer gemeen met de HTC Vive of de Rift dan de Hololens.

Na al een tijd voor de hololens te hebben ontwikkeld (nog altijd) hoop ik wel dat er dergelijke (goedkopere) modellen komen. Ik persoonlijk ben meer enthousiast over AR/MR dan VR, toch inzake praktische mogelijkheden.
In eerdere teksten werd aangegeven dat deze brillen in staat zijn virtuele objecten in de kamer te plaatsen waar je bent. Dan moeten ze toch echt wel de kamer om je heen kunnen tonen op t scherm (zoals Pokemon go ook doet op een telefoon).

Vind zelf nog steeds dat full MR (waarbij virtueel wordt geprojecteerd op een doorkijkglas, zoals Hololens doet) mooier.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 11 mei 2017 23:00]

Deze eerste modellen doen dit echter niet. Het is extreem verwarrend dat ze dit dan ook mixed reality devices noemen.

"To be clear, the Acer HMD’s cameras cannot deliver a live view of the natural environment through its viewing lenses. Those cameras are purely for positional tracking, delivering Microsoft’s spec for its 6DOF, or six degrees of freedom, technology.

This, essentially, makes the Acer HMD a virtual reality headset, albeit the lightest and sharpest one we’ve tried yet."

http://www.techradar.com/...lity-head-mounted-display

"The inside-out tracking is provided by the two sensors in the front of the HMD, which detect the space around you in order to achieve room-scale 6DoF. However, they don’t have a passthrough to import the environment into a mixed reality experience."

http://www.tomshardware.c...y-hmd-hands-on,34282.html
Bedankt voor de info.
Erg verwarrend idd :(
Er zitten camera's in, dus daarmee wordt je kamer getoond.
De camera's zijn volgens mij in staat om je kamer te scannen, maar niet te tonen.

Het Mixed gedeelte zit het er hem in dat de bril wel "weet" hoe je kaner er uit ziet en in principe een virtuele versie kan tonen. Dit in tegenstelling tot de huidige VR oplossingen die enkel een grens/muur kunnen aangeven.
Nee dit is niet hoe mixed reality wordt gedefinieerd. De HoloLens is dus juist een Mixed Reality device en geen AR device.

Mixed Reality is de integratie van digitale virtuele content in de echte wereld, waarbij Augmented Reality een laag over de echte wereld is. Mixed Reality devices hebben kennis van de fysieke wereld en kunnen daar objecten in verwerken en laten interacteren met de echte wereld.

De HoloLens maakt een scan van de echte wereld en zet deze om naar een 3d model. Hierdoor kun je objecten in de wereld plaatsen en deze verankeren. Maar ook kunnen er dus physics op toegepast worden.

Dat wordt er bedoeld door Microsoft met de definitie van Mixed Reality. Het heeft niets te maken met devices die AR en VR kunnen tonen.
Dat is een menging van de echte wereld en een spel wereld. Dus het is zoiets als een hololens.

Kortweg, er zittenook camera's op :P
dat heette toch al augmented reality?
augmented is net als een bril, je ziet de wereld zoals je normaal ziet(zonder camera en inderdaad zoals een hololens) waarbij VR dingen toegevoegd wordt.

Dus laten we zeggen een motor helm, met een ingebouwd projectie navigatie (of snelheid of zoiets in dergelijk).

Mixed reality laat de wereld zien d.m.v. een camera i.p.v. realtime.

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 11 mei 2017 20:04]

Wat je zegt is incorrect. Mixed reality kan een doorzichtig display hebben, maar ook een dicht display. (bron)
Het betekend virtuele elementen in de echte wereld. Nu doen deze VR brillen het andersom heb ik begrepen: echte elementen in de virtuele wereld.
Volgens mij zit er ook een volledige PC in deze brillen en concurreren ze daarom niet met de Oculus of de Vive.


Dit legt het veel beter uit :P Ik zei ook maar wat ik had begrepen in eerste instantie. Verwarrend dus.
https://www.youtube.com/watch?v=u0jqNioU2Lo

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 11 mei 2017 20:05]

dat lijkt me niet gezien de headset in de afbeeldingen naast een laptop getoond wordt
vr is een compleet andere "wereld", augmented reality is bijvoorbeeld een hud in een auto die je snelheid weergeeft (meer statisch), en mixed reality gebruikt de echte wereld en manipuleert die door bijvoorbeeld een object op je tafel te zetten.
Die prijs ziet er toch al interessanter uit !
Ik zat al een tijdje te kijken naar VR brillen maar als dit echt de nieuwe prijzen mochten zijn dan ga ik hier uiteraard voor.
Ik zou dan toch maar eerst eens de reviews afwachten, want er is nog steeds niets echt over deze headsets bekend, zelfs niet eens de gebruikte hardware.
Dat is al flink goedkoper dan oculus. En dan zijn dit nog dev-kit prijzen.
Dev kit prijzen zeggen niet heel veel, Oculus was ook maar 350 ;)
Dit zijn geen devkit prijzen, en zoals gandalf300 al aan gaf, de dk2 van oculus was ook 'maar' $350.
Wow... ben erg benieuwd naar de eerste reviews. Microsoft timmert wel aan de weg en lijkt als enige nu een consistent verhaal en producten (!) te hebben over het hele spectrum van virtual- en augmented reality. Ben benieuwd of de fabrikanten dit serieus gaan oppakken en hoe Google of Apple hier op gaat reageren.

[Reactie gewijzigd door damylen op 11 mei 2017 19:43]

Grappig genoeg hebben we het hier dus over een pre-order van een dev-kit. Ze hebben dus letterlijk nog niks, maar zijn van plan om test brillen naar de laatste phase te duwen.

Om topic: ik kijk erg uit naar kerst! :*)
Dit zijn geen dev-kits... blijken toch dev-kits te zijn, maar wel zou er eigenlijk geen verschil zijn tussen deze en de uiteindelijke retail versies.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 12 mei 2017 19:13]

Zal dit de VR bril worden voor de scorpio? Can't wait for the E3!
Achteraan het filmpjes hebben ze het over de E3 dus ik denk dat dit daar verder belicht gaat worden. Ze zijn inderdaad op verschillende vlakken heel goed bezig. Ben heel benieuwd wat dit gaat worden. Heb zin m dit uit te gaan testen :D Het filmpje wat ze lieten zien over die toekomstige flag ship store was ook zeer interessant! We hebben gezien dat Facebook met iets soortgelijks bezig is om makkelijk via een 'hub' samen te komen in een VR wereld en te kunnen speken. Dit gaat naar mijn idee nog even verder. Of het idee anders uitgewerkt.
Anoniem: 889777
@damylen11 mei 2017 23:46
"over het hele spectrum van virtual- en augmented reality."
Kan je uitleggen waarom dat van belang is?
Omdat er uiteindelijk meerdere tussen vormen zijn, die allemaal hun functie kunnen hebben. Dan is het fijn voor ontwikkelaars één platform te hebben. Daar zitten vast meer partijen op te broeden
Anoniem: 889777
@damylen12 mei 2017 04:01
En zit er voor de eind-gebruiker ook nog wat in? Of mag die alleen zijn portemonnee trekken?
Behalve dat het dan gewoon VR brillen zijn, de camera's zijn voor positionering en hebben geen live-feeds.
De spatial mapping van de omgeving kan gebruikt worden in apps, net zo als dat nu bij de hololens het geval is. Voor zover ik weet is dat bij de andere vr brillen niet het geval
Kan je hiermee dus steamvr games doen?
Als de headsets steamvr ondersteunen wel, maar dat is nog de vraag, hier is nog niets over bekend. Maar mij lijkt wel dat ze snel steamvr ondersteunen.
Goedkope vr headset here I come!
Phoe dat zijn we hele interresante prijzen, diep onder die van htc en oculus, zelfs die van psvr met de controllers erbij. Benieuwd wat dat gaat worden met windows vr en de kwaliteit van deze 2 brillen.
Anoniem: 889777
@Nieuwevolger12 mei 2017 04:07
Die prijzen zijn voor de Acer-set. Acer is een budget merk terwijl Sony zich steeds meer als premium merk profileert. Reken er maar op dat de HP-apparatuur duurder is (en van hogere kwaliteit).
Nou vraag ik me af, ook al zijn deze brillen voor productief werk bedoeld, zijn ze compatible (en bruikbaar) voor games?
Wat ik me dan afvraag.. Heeft dit apparaat nou de interface van hololens, een holochip etc? Dat zou dit een mooie "poor mans" hololens maken!

Oftewel, snappen van een youtube filmpje op de muur etc.
Kort: nee. Deze hangen gewoon via hdmi en USB aan een PC.
Zie de definitieve versie van deze brillen ook nog voor de Scorpio uit gaan komen.
Er is al aangegeven dat deze headsets ook op de xbox gaan werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee