Microsoft toont vr-brillen van Dell, Lenovo en Asus

Microsoft toont op de Computex 2017-beurs de vr-brillen waar Dell, Asus en Lenovo aan werken als onderdeel van het Mixed Reality-ecosysteem van Windows 10. De headsets vullen die van Acer en HP aan, die Microsoft al eerder toonde.

De Mixed Reality-headset van Asus heeft een opvallend vormgegeven voorkant, met een patroon van polygonen. De hoofdband is volgens Microsoft met een enkele hand te verstellen. Verder biedt de headset zes vrijheidsgraden, oftewel six degrees of freedom. Meer details zijn er nog niet over de bril van Asus.

De headset van Dell is wit en de voorkant kan omhoog geklapt worden. De kussentjes aan de binnenkant zijn te vervangen. De headset verschijnt eind dit jaar. Het model van Lenovo bevat net als de overige Mixed Reality-headsets sensoren voor inside-out-tracking, om de positie in ruimtes te kunnen bepalen.

Microsoft kondigde vorig jaar oktober aan dat Windows 10 ondersteuning voor vr krijgt en dat fabrikanten met headsets komen. De startprijs voor de brillen bedraagt 299 dollar. De vr-dienst van Windows 10 heeft de naam Mixed Reality gekregen en de eerste dev-kits van Acer en HP die hiermee werken, zijn inmiddels beschikbaar. Microsoft werkt ook aan een controller voor de headsets.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-05-2017 • 11:26

77 Linkedin

Reacties (77)

77
72
57
8
2
10
Wijzig sortering
Even de specs:
Acer (pre order 299):
•Two high-resolution liquid crystal displays at 1440 x 1440
•2.89” diagonal display size (x2)
•Front hinged display
•95 degrees horizontal field of view
•Display refresh rate up to 90 Hz (native)
•Built-in audio out and microphone support through 3.5mm jack
•Single cable with HDMI 2.0 (display) and USB 3.0 (data) for connectivity

HP (preorder 329)
•Two high-resolution liquid crystal displays at 1440 x 1440
•2.89” diagonal display size (x2)
•Front hinged display
•Double padded headband and easy adjustment knob for all day comfort
•95 degrees horizontal field of view
•Display refresh rate up to 90 Hz (native)
•Built-in audio out and microphone support through 3.5mm jack
•Single cable with HDMI 2.0 (display) and USB 3.0 (data) for connectivity
•4.00m/0.60m removable cable
•Inside-out tracking

Lijkt erop dat ze beide dus dezelfde hardware standaard gebruiken.
Ik ben benieuwd hoe de ervaring met LCD-panelen gaat worden. Het contrast is, in tegenstelling tot OLED, vrij beperkt. Ook de latency zou een issue kunnen worden, maar vooral contrast is iets waar ik me zorgen om maak.
En vergeet ook niet de ghosting die bij LCD panelen veel meer aanwezig is. Ben benieuwd of ze dit weten te tackelen.
Dat klopt niet. PSVR heeft een RGB OLED paneel en de Oculus Rift en HTC Vive hebben pentile OLED panelen.
In de gearvr + galaxy s6 zie ik ook ghosting, vraag mij wel af of dat exemplarisch is.
Ghosting kan je elimineren door de backlight ipv continu aan te laten staan even te laten flitsen als alle pixels goed staan.

Als ze op ~90hz werken zie je het flitsen niet meer, was vroeger nog wel eens vervelend als je een gare 60hz CRT had.
Alle door MS gepresenteerde headsets (dus ook die van asus, HP, Dell, Lenovo) maken allemaal gebruik van dezelfde interne hardware, voornamelijk het uiterlijk/draagcomfort is waar ze in verschillen. Deze zijn gewoon gebaseerd op een basisdesign die door MS is gepresenteerd aan de hardwarefabrikanten. Hiermee zorgt MS er ook voor dat er een betere compatibiliteit is tussen alle headsets wat betreft ervaring.
Bizar dat het niet in het artikel staat. Thanks!
Anoniem: 378762
31 mei 2017 11:36
Hier wat meer foto's en info te vinden https://www.engadget.com/...oft-asus-dell-windows-vr/
https://www.theverge.com/...reality-headsets-features

Blog van Microsoft meer info https://blogs.windows.com...2017/#DmyqUJK0SBQUt4tv.97

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 31 mei 2017 11:39]

Kleine correctie. Het artikel zegt het volgende:

ASUS is engaged with Microsoft to make this HMD fast, powerful, and ultra-light with a six degrees of freedom (DOF) tracked motion controller.

De 6DOF betreft de controller, niet de headset, al zal die laatste ongetwijfeld ook inside-out tracking hebben.
De eerste Nederlands handson bij de buren (Acer Dev kit versie):
https://nl.hardware.info/...ows-mixed-reality-headset

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 31 mei 2017 15:16]

Vraag is wat ben je hier nu mee als eindgebruiker?

VR brillen hebben vrij coole games en "experiences", maar doet dit ook VR of is het enkel dat hololens gedoe? Heeft dit dezelfde lage latency die Oculus en Vive bieden? Indien VR, komt er ondersteuning voor bestaande VR standaarden (Daydream?) of is het puur Microsoft?
Het is puur MS, maar developers hebben alle ruimte om hun applicaties ondersteuning te geven voor de verschillende platformen, of om de source code van (een deel van) het holographic platform te aanpassen om ondersteuning in te bouwen.

Hier een overzicht van de verschillende componenten van MS zijn GitHub: https://forums.hololens.c...olens-code-in-c-c-directx
Kwestie van afwachten. Hoewel MS dit initieel neerzet als een uniform platform waar elk MR device dus probleemloos moet werken, beetje zoals DirectX ook is, is het maar de vraag hoe 'open' dat alles wordt dat ook Steam VR en consorten dit vrij kunnen gebruiken.
Het is mij onduidelijk of het nou om VR brillen gaat of om MR brillen.
Microsoft noemt het Mixed Reality maar de primaire functie lijkt toch echt VR. De HoloLens is een echte Mixed Reality-bril, met lenzen waar je doorheen kunt kijken voor een blik op de echte wereld. De eis van Microsoft is wel dat de brillen geïntegreerde inside-out-tracking bevatten, de HTC Vive heeft bijvoorbeeld sensoren die je op moet hangen voor roomscale tracking. De kans is dan ook klein dat de Vive ondersteuning voor Microsofts Mixed Reality-platform krijgt.
Was de Hololens geen AR? Of ben ik nu in de war.... Allemaal die termen ook :)
Anoniem: 828527
@Wallus31 mei 2017 12:33
HoloLens is AR en je blijft ook in je omgeving.
VR is dat je meegenomen word in je game en je kan de omgeving niet zien.
MR is VR met de mogelijkheid om het in de echte wereld te kunnen beleven doormiddel van camera's.
Nee dus. HoloLens is mixed reality en geen AR. MR gaat het erom dat het device de omgeving snap (bouwt er een 3d model van op) en de digitale content integreert in de echte wereld. Dus hij ziet en snapt de objecten in de echte wereld. AR is een overlay over de echte wereld en heeft beperkte kennis hiervan. Een pokemon staat nooit achter een tafel, met MR kan dit wel.
Dat dacht ik dus ook al. De google glass was AR, gewoon een 'domme' overlay die niks met de omgeving doet. En MR was een meer interactievere AR. Maar het kan dus zijn dat er meerdere mogelijkheden zijn voor MR. Bij de Hololens zie je 1 op 1 de echte wereld met computerbeelden er overheen. Bij de brillen hierboven gebruikt men camera's om de echte wereld te tonen aan de gebruiker.
En dan heb je ook VMR: Virtual Mixed Reality, waarbij je de omgeving kunt zien door camera's, en de buitenwereld dus "meeneemt" naar binnen, virtueel dus.
Helaas is de definitie van PandaBaby niet goed. Zie mijn reactie hier onder.
Het gaat om MR-brillen, artikel is inderdaad onduidelijk. Zie bijvoorbeeld het logo op de bril van Acer, en de tekst op de zijkant van de bril van Lenovo.
"Windows Mixed Reality" is de naam van de SKU die Microsoft uitgeeft voor toestellen zoals deze (wat gewoon VR is) en HoloLens.
Kan voor beide gebruikt worden lijkt me.
Misschien een gekke vraag, maar waarom toont Microsoft deze brillen en niet de fabrikant zelf?
Ik denk dat dit een aankondiging is naar aanleiding van het mixed reality platform, zo kunnen ze hun platform wat kracht bijzetten. De fabrikanten later hun eigen presentatie doen.
Omdat "Mixed Reality" een marketing term is om duidelijk te maken dat er rekening gehouden wordt met de omgeving. Microsoft is gebaat bij een goede verkoop van deze brillen omdat zij hiervoor een platform hebben op hun eigen OS.

Daarnaast durf ik ook wel te stellen dat zij Mixed Reality nu zo groot mogelijk proberen te maken zodat ze over een jaar de (hoogstwaarschijnlijk sterk verbeterde en heel misschien wel revolutionaire) HoloLens 2 uit kunnen brengen, in een markt die tegen die tijd flink gegroeit is.

[Reactie gewijzigd door OmgItsKoen op 31 mei 2017 13:22]

persoonlijke mening:

Voor Ms is het heel belangrijk dat er 3rd party spelers op hun eco systeem zijn en dit wereldkundig te maken.
Voor Dell, Acer, HP, .... is het "te kostelijk" om enkel voor dit product een persvoorstelling te geven, zeker als er een partij is die het voor jou wil doen.
Verder als ze het op een eigen event doen, is het samen met andere producten en dan dreigt de exposure voor dit product ondergesneeuwd te worden.

(m)VR is een niche markt en dus zijn dergelijke berichtgevingen interessant om een speciale mededeling te doen gericht op de geïnteresseerden in deze branche. hoe groter die aankondiging hoe meer exposure.
dus ipv van zelf een voorstelling voor 1 product te geven, of dit tesamen te doen met andere eigen producten, is minder voordelig dan samen met concurrenten, de voorstelling te laten doen door een "objectieve" partij
Diversiteit in dit soort productgroepen is natuurlijk alleen maar goed! ziet er gelikt uit!
Mits ze wel aan bepaalde standaarden voldoen zodat software op alle brillen is af te spelen. Zoals de huidige twee spelers elkaar proberen dwars te liggen waardoor sommige games wel met de ene bril maar niet met de andere te spelen zijn is schadelijk voor de markt.
"Zoals de huidige twee spelers elkaar proberen dwars te liggen waardoor".. Het is maar 1 partij die iedereen dwars ligt, de overigen (ja, er zijn meer dan 2 partijen) zijn juist erg open in hun platform.
'hun platform', daar zit een secondair probleem. Afhankelijk hoe zij technisch bepaalde zaken uitwerken (room location, controller detection etc), kunnen ze elk op eigen manier weer uitwerken.

Net zoals MS dus een eis heeft voor een MR brillen dat er inside-out tracking moet zijn, wat weer anders is dan hoe de Vive werkt. Nu zou dat best software technisch kunnen worden afgevangen, kans is alleen dat 1 van die platformen weer features krijgt die uniek worden voor dat platform, weer een stukje verdeeldheid erbij.
Ik ben het met je eens dat de verschillende technieken nu niet optimaal zijn en toch is dit nu nodig om uiteindelijk tot de beste techniek te komen. Zo begint elke nieuwe techniek maar drijft er uiteindelijk uniforme technieken boven wanneer een platform meer volwassen wordt.

In het geval van de Oculus en Facebook hebben zijn actief andere VR brillen geweerd van hun eigen store terwijl Steam juist alle VR brillen ondersteunen mits ze OpenVR ondersteunen. En OpenVR beschrijft niet hoe de tracking moet plaats vinden alleen maar dat er tracking moet zijn.

Mijn gevoel zegt dat Facebook zich zal onttrekken van het PC platform en zich zal richten op het creëren van een eigen platform die ze volledig in beheer hebben. Bijvoorbeeld door een VR bril te maken die zelfstandig, zonder PC, kan werken die alleen verbinding kan maken met hun eigen store. Beetje zoals de Apple en Android stores nu werken.
Ach, je moest toch altijd al kiezen voor het ene of het andere platform. Dat veranderd hier niets aan.
Drie spelers, Sony doet wat dat betreft net zo hard mee.
Anoniem: 181786
@Vexxon31 mei 2017 12:07
Sony laat ik buiten beschouwing, die bril is gemaakt voor Playstation, een op zichzelf staand platform. En niet voor de PC.
Oculus is feitelijk ook een op zichzelf staand platform. Een gesloten systeem.
Feitelijk is de oculus rift sterk afhankelijk van een pc. Dus feitelijk is het niet een op zichzelf staand platform. Je kunt ook moeilijk doen om niks, je snapt wat hij bedoelt. Al deze brillen zijn beschikbaar voor de PC, Sony doet niet mee in dit gebied.
Deze brillen hebben volgens het artikel allemaal dezelfde prijs. Dat is interessant, en suggereert dat Microsoft toch ergens aan teugels trekt om controle uit te oefenen, wat goed zou (kunnen) zijn om versplintering tegen te gaan.
Dat wil zeggen de startprijs voor deze brillen is 299 dollar, je kan het lezen als dat alle brillen beginnen bij 299 of dat 1 van de brillen start vanaf 299. Laten we het afwachten:)
Oculus ligt dwars bedoel je, zij zijn degene die met eigen standaarden en exclusiviteit werken.
Standaarden neerzetten is precies waar MS hier mee op doelt. Dat hebben ze voor de PC markt ook gedaan en daar hebben Mac en Linux ook hun voordeel uit gehaald.

MS heeft de kennis, geld en macht om dit voor elkaar te kunnen boxen.

Een beetje verschil houd je wel als er meer VR/MR/AR headsets bijkomen. Je kan ook niet elke game op elke PC spelen door gebrek aan hardware.
Ik snap eigenlijk heel weinig van wat die toestellen kunnen. Is het zoals vr? Wat bedoeld ze ermee met 3 of 6 graden? Dat je 6 graven naar links en rechts kunt kijken? Kan je hiermee dus vr games ook spelen? Graag nieuwe artikel over uitleg en verschillen met deze en vr en hololens.
Wat bedoeld ze ermee met 3 of 6 graden?
Dit:
Six degrees of freedom
Thanks! Dat is al meer duidelijker uitgelegd. Dus in principes kunne ze vr games spelen?
De controllers zullen daar geschikt voor zijn...
Niet alle games zijn vereist, ik gebruikte bijvoorbeeld veel voor racegame dan heb je controller niet nodig. Goede ontwikkeling als het compatibel zal worden met steamvr
Qua design hebben ze alle drie erg goed naar de PSVR gekeken. Logisch natuurlijk want dat wordt algemeen wel als de meest comfortabele bril gezien. Het lijkt er wel op dat Sony te weinig aan model bescherming heeft gedaan, of heeft kunnen doen.
vooral de 'heeft kunnen doen' want de PSVR is niet uniek wat betreft dat design, andere VR brillen die al jaren op de markt zijn hebben ook al zo'n design.
Ok, nieuw voor me. Heb je een linkje oid, ik ben wel nieuwsgierig geworden..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee