Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Virtual reality bevrijd van kabels

Aan de slag met een draadloze HTC Vive

Door , 101 reacties

Pagina

In 2016 hebben we dankzij de release van de Oculus Rift, HTC Vive, Playstation VR en Google Daydream heel wat uren in virtual reality doorgebracht en daarom hebben we een goed idee van wat wel en niet lekker werkt in vr. Eén van de dingen die we geleerd hebben, is dat hoe meer interactie er is met de virtuele wereld, des te indrukwekkender de ervaring. Goede controllers die je in de vr-wereld kunt gebruiken zijn dus essentieel. Een tweede ding waar we achter zijn gekomen is dat kabels maar irritant zijn; elke keer als je over een kabel moet stappen of in de knoop raakt, haalt dat je uit de vr-ervaring.

Beide punten werden nog maar eens bevestigd toen we tijdens de CES langsgingen bij HTC om met nieuwe accessoires voor de Vive aan de slag te gaan. Bij de demo-opstelling was de Vive gekoppeld aan een add-on van TPCast, die voor een draadloze verbinding zorgt. Geen geklooi met kabels meer dus. Daarnaast konden we kennismaken met de Vive Tracker, een klein apparaatje dat gebruikt kan worden om naast de controllers nog meer fysieke objecten naar de virtuele ruimte te brengen.

Toen HTC en TPcast de add-on afgelopen november aankondigden, gingen er bij ons meteen alarmbellen rinkelen. Er is immers een goede reden dat de Vive en Oculus Rift bekabeld zijn: er moet heel veel data tussen de bril en pc rondgepompt worden, en dat moet ook nog eens met minimale vertraging gebeuren omdat de tracking anders niet responsief genoeg is. Bandbreedte en latency zijn nu net de punten waarop je inboet bij draadloze verbindingen, dus we begonnen enigszins sceptisch aan onze demosessie.

Die scepsis verdween als sneeuw voor de zon toen we eenmaal aan het spelen waren. De demo die we voorgeschoteld kregen was behoorlijk hectisch, met veel schietende vijanden die neergeschoten of ontweken moesten worden, dus veel tijd om rustig eens de latency van de headtracking te evalueren was er niet. En misschien zegt dat eigenlijk wel alles; we waren zo druk met de game dat de techniek naar de achtergrond verdween, inclusief de verbinding tussen de Vive en de pc waarop de game draaide.

Betekent dat dat er helemaal geen extra latency is? Nee, maar TPCast spreekt zelf over 2ms aan extra latency, zo laag dat het eigenlijk niet merkbaar is. Wat wel opviel is dat de tracking af en toe haperde, wat heel goed te maken zou kunnen hebben met de techniek die gebruikt wordt om de beelden door te sturen. De zender en ontvanger communiceren namelijk op de 60GHz band, waarop snelheden tot 7Gbit/s mogelijk zijn. Zulke hoge frequenties kunnen zeer slecht vaste objecten penetreren. Een directe line of sight is dus erg belangrijk. Het zou goed kunnen dat met de hoeveelheid mensen die om de demoruimte heen stonden - inclusief cameramannen van Tweakers - deze sporadisch verstoord werd.

We hebben HTC natuurlijk gevraagd waarom ze de Vive niet direct met een draadloze zender hebben uitgerust, de gebruikte techniek is immers al langere tijd voorhanden. Het antwoord is simpel: stabiliteit en kosten. Gezien de toch al forse prijs van de Vive en de kleine haperingen in de tracking is dat goed te begrijpen. Die haperingen zouden in theorie goed om te lossen zijn door de ontvanger zo hoog mogelijk in de ruimte te monteren.

De unit wordt gevoed door een accupack dat de gebruiker het beste in een broekzak kan stoppen. TPCast komt met verschillende varianten, waarbij de kleinste goed moet zijn voor twee uur gebruik en de grotere dat oprekt naar gamesessies van vijf uur.

Meer immersie dankzij de Vive Tracker

We konden tijdens de demo niet alleen met de TPCast-module aan de slag, ook kregen we halverwege een plastic machinegeweer in onze handen geduwd. Het geweer was voorzien van HTC's nieuwe Vive Tracker-module. Dit is in feite het ronde deel van de Vive-controller waar alle trackinghardware in zit, maar dan zonder het handvat. Ontwikkelaars kunnen dit aan van alles en nog wat vastmaken, zodat je allerlei objecten in de virtuele wereld kunt gebruiken. Op de stand van HTC zagen we onder andere een honkbalknuppel, handschoenen, pistolen, een camera en dus dit machinegeweer.

HTC Vive demo's op CES

In het begin van de demo waren er wat problemen en werd het machinegeweer niet helemaal op de juiste plek getoond. Dat probleem loste zichzelf op, waarna we direct de game ingezogen werden. Schieten met een fysiek geweer voelt realistischer dan met de normale Vive-controllers, zeker omdat dit model ook nog eens voorzien was van force feedback. Daardoor voelden we bij elk schot de terugslag tegen de schouder aan. Natuurlijk niet zo extreem als bij een echt geweer, maar de fysieke bevestiging van elk schot maakte de ervaring wel een stuk indrukwekkender.

Een andere demo was niet gericht op gaming, maar een trainingssimulatie voor brandweermannen. Vooraf werden we in een brandweerpak gehesen dat was voorzien van elektrische warmte-elementen om de hitte van de brand te simuleren. Een echte brandweerslangspuitkop was voorzien van een Vive Tracker en wat andere elektronica om hem bruikbaar te maken in de virtuele wereld. De slang zelf zat vast aan een katrol, die de druk van het water simuleerde door aan de spuitkop te trekken zodra de hendel overgehaald werd en het virtuele water ging stromen.

Het was een goede demonstratie van het feit dat virtual reality voor veel meer dan gaming gebruikt kan worden. Vooral de toevoeging van het hittepak en het feit dat we ons echt schrap moesten zetten voordat we de hendel overhaalden, maakte het geheel erg indrukwekkend.

Technische keuzes

Hoewel het natuurlijk een enorm goede zaak is dat je in de toekomst op deze manier meer interactie kunt krijgen in de vr-wereld, vragen we ons wel af of HTC bij het maken van de Vive voor het juiste technische ontwerp gekozen heeft. In tegenstelling tot de Oculus Rift, die werkt met twee externe camerasensoren en infraroodleds in de bril en de controllers, gebruikt de Vive juist twee infraroodzenders in de ruimte, en infraroodsensoren op de bril, controllers en nu ook de Tracker. Dat betekent dat elk ding dat je wilt tracken voorzien moet zijn van dit toch wel forse accessoire, dat vanwege de aanwezigheid van sensoren, een accu en andere hardware, waarschijnlijk niet goedkoop zal zijn. Wat de Tracker moet gaan kosten wil HTC op dit moment nog niet zeggen, maar we zijn erg benieuwd of ze de kosten van dit soort accessoires binnen de perken kunnen houden.

De toekomst: met z'n allen naar de vr-hal?

Als technologiejournalisten hebben wij het maar makkelijk op een beurs als CES, die volstaat met toffe vr-demo's. Echte consumenten moeten echter eerst een dure pc hebben, dan een vr-bril kopen en zijn vervolgens voor elke nieuwe ervaring weer geld kwijt. Dat is HTC niet ontgaan en het bedrijf ziet wel wat in het idee van een vr-arcade. Zoals je vroeger naar een arcadehal ging om bijvoorbeeld Daytona USA in een autocockpit te spelen, of gewoon een potje Mortal Kombat, hoopt HTC dat er de komende jaren overal ter wereld vr-hallen van de grond komen. Bij zo'n vr-arcade zouden mensen voor een relatief laag bedrag iets met vr kunnen doen, net zoals ze dat nu misschien al doen met lasergamen, paintballen of karten.

Om dit te stimuleren werkt HTC aan verschillende initiatieven om het starten van zo'n arcadehal zo makkelijk mogelijk te maken. Eén daarvan is Viveport Arcade, bedoeld voor uitbaters van een vr-arcadehal. Het is een uitbreiding op de bestaande Viveport-appstore, waarin allerlei verschillende vr-games en -ervaringen te vinden zijn. HTC fungeert hier als schakel tussen de uitbater en de ontwikkelaar. De uitbater betaalt voor het gebruik van de vr-software aan HTC, en vervolgens zorgt HTC dat een deel van het geld terugvloeit naar de ontwikkelaar. Daarbij wordt gewerkt met een systeem van 'punten' die je van tevoren aanschaft en vervolgens kunt besteden aan software. HTC verwacht dat in 2017 wereldwijd duizenden van dit soort vr-hallen geopend zullen worden.

Het is een slim idee, dat ook op de redactie van Tweakers het afgelopen jaar al meerdere malen geopperd is. Met add-ons als de Tracker en de wireless module van TPCast ligt er in ieder geval een goede technologische basis om dit soort experience centers van de grond te krijgen. Hopelijk gaan we dergelijke locaties ook in Nederland krijgen, zodat ook mensen zonder een enorme bak geld aan de slag kunnen met high-end-virtual reality.

Reacties (101)

Wijzig sortering
en camera's op de bril, controllers en nu ook de Tracker
Dit is dus incorrect, het mooie aan de oplossing waar Valve voor heeft gekozen is dus dat je helemaal geen camera's gebruikt. Op de Vive Trackers vind je enkel een set van IR-diodes en een relatief simpele microchip. De passieve Lighthouse stations zwaaien door de ruimte met IR lasers, dit doen ze constant met dezelfde snelheid (En er is ook nog een IR LED die de ruimte flood voor constante calibratie, but details :+ ). Op de trackers vind je dan een aantal IR-photoreceptors en door het verschil in tijd wanneer ze getriggered worden weet je waar je je in de ruimte bevind. Het word iets lastiger omdat je meer dan 1 lighthouse in de ruimte hebt, maar dat is waar het op neer komt (er zit ook een IR diode op de lighthouse station en dat zorgt ervoor dat de stations zich kunnen syncen).

De voordelen van deze oplossing zijn:
  • Extreem CPU-licht, geen complexe image processing noodzakelijk. Realiteit is wel echter dat op zich desktops zich het prima kunnen veroorloven om die image processing te doen zonder dat dat een merkbaar effect heeft.
  • Passieve lighthouse stations betekend dat ze dus niet met de computer hoeven te communiceren. Geen lange USB kabels door de ruimte heen zoals met Oculus dus. Praktisch zorgt dit ervoor dat mensen deze stations op betere plaatsen monteren hierdoor en merkbaar minder last hebben van occlusie.
  • Exactere tracking op grotere afstanden, iets wat enigszins lastig is met cameras te bereiken (maar Oculus op zich prima gelukt is, slechter dan Valve, maar nog steeds prima)
Nadelen:
  • Op het moment is een IR-camera goedkoper dan een Lighthouse station, simpelweg alleen al omdat een Lighthouse station bewegende onderdelen heeft en redelijk uniek is. Maar goed, een lighthouse station is ook niet meer dan een extreem simpele chip en een ronddraaiende IR laser. Produceer er genoeg van en die dingen kunnen bijna gratis worden.
  • Een set IR-leds blijft goedkoper dan een set IR-photoreceptors+microchip om te communiceren met de PC. Maar goed, op de meeste tracking devices wil je toch al die connectie met de PC, danwel om feedback aan de gebruiker te geven, of om extra knoppen te hebben. En alhoewel IR-diodes duurder zijn dan IR-leds, maakt dat toch echt het verschil dan niet meer.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 6 januari 2017 18:15]

Camera is inderdaad niet het goede woord, is aangepast naar ir-sensoren. Ik ben het met je eens dat de oplossing erg vernuftig in elkaar steekt, dat zal niemand betwisten. Het punt blijft dat bij HTC's oplossing er meer hardware in het te tracken object moet zitten. Hoeveel dat uiteindelijk scheelt weet natuurlijk alleen HTC ;)
En het is de vraag of bij het systeem van oculus uberhaupt extra objecten getracked kunnen worden. Bij de htc vive is er veel bandbreedte voor veel verschillende apparaten en trackers, bij de oculus enkel een ir camera met alle limitaties (refreshrate, je meet enkel een hoek t.o.v. de camera).
Je hebt ook nog een snelheidslimiet van de tracking zelf. Met de lighthouse tracking kom je ongeveer uit op een maximale tracking snelheid van 1723,78 m/s.

Met de camera tracking heb je veel meer factoren waardoor de tracking snelheid flink omlaag gaat zo als; usb bandbreedte, camera ruis, camera refresh rate, ect.

Waardoor je een tracking snelheid hebt van ruim genomen 30-40 m/s. Wat meer dan genoeg is voor hoofd tracking echter voor hand tracking aan de lage kant. Want bij de snelste tennisopslag ooit zit je aan een snelheid van 73,05 m/s.

Met de Oculus Touch gebruiken ze niet altijd de camera tracking, er zijn extra bewegingssensoren die er voor zorgt dat de tracking blijft werken op snelheden boven 40 m/s.

Bron
.

[Reactie gewijzigd door VERINGTENTJE op 6 januari 2017 16:37]

Met de Oculus touch controllers heeft Oculus natuurlijk al bewezen dat het prima mogelijk is om meerdere objecten te tracken.

Hoe meer objecten hoe moeilijker dit waarschijnlijk wordt. Maar tot nog toe lijkt me dit geen limitatie.

Blijft natuurlijk zo dat de vive oplossing vernuftiger is dat die van Oculus.

Lang geleden heb ik ergens gelezen dat oculus gewone cameras wil gaan gebruiken om niet alleen de headset en controllers te tracken maar gewoon de hele omgeving en speler. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek.
Met extra bedoel ik idd meer dan de headset en controllers.
Er zijn een paar interviews geweest met Alan Yates (hier nog een recentelijke op HaD) En daar is uit gebleken dat de hardware in de te tracken objecten (oftewel de licht sensortjes) zon 2 dollaar zijn voor een consument om te kopen, zal voor een bedrijf (HTC dus) een stuk goedkoper zijn. (edit; hier bedoel ik dus de losse sensors mee)

Al met al denk ik wel dat dit de toekomst is van tracking, het zal echter wel veranderen aan de lighthouse kant (zie gelinkte artikel en reacties daarop) want dat er in dat ding 2 motoren super (super SUPER) precies moeten rond draaien is eigenlijk een misser in het design, en dit is op te lossen door bijv de hardware in het te tracken object uit te breiden met bijv een atoomklok (hehe, klinkt erg overdreven, maar is over een paar jaar waarschijnlijk zo gek nog niet)

[Reactie gewijzigd door olivierh op 6 januari 2017 17:10]

Yates, een echte can't do man.
Het grootste voordeel van de Vive oplossing vind ik inderdaad dat de lighthouses 'draadloos' zijn. Zet ze in een hoek waar je stroom hebt en klaar.

Ik denk dat we daardoor in de toekomst ook veel makkelijker grotere ruimtes kunnen gaan bedekken met meer dan twee lighthouses.
Sterker nog, als je zou willen zou je de lighthouses ook gewoon met een accu kunnen voeden. Er zit immers een gewone stroom adapter aan die de lighthouses voedt met 12 volt.
Een ander dingetje, als we puur prijs-technisch kijken, is natuurlijk dat als zo'n tracker duur is, je deze gewoon modulair kunt maken.
Je hebt een pistool, een honkbalknuppel, voor mijn part een namaak bowling bal :) , en daar klik je gewoon de tracker op. Zo te zien aan de foto's is dat al het geval. Zo zit de tracker voor het geweer en pistool op een soort weaver rail, en is verbonden met een usb snoertje. Dan wordt het dus relatief makkelijk voor derden om accessoires te ontwerpen. Tracker erop, en gaan.

Het grootste nadeel van het Vive systeem zie ik technologisch: Doordat de ontvanger draagbaar is, heb je de latency die bij draadloos om de hoek komt niet alleen van computer vaar VR omgeving, maar heb je die ook nog een keer van tracker naar computer. Je verdubbelt dus je latency als je op draadloos over gaat.
Puur technisch gekeken misschien een nadeel, maar in praktijk niet. De standaard controllers zijn ook draadloos verbonden en hier is geen waarneembare lag te ondervinden.
Ik zie de ontvanger niet veel anders als een monteerbare "3e controller".
HTC spoort 3d party developers aan om hardware te maken. Moet nu redelijk eenvoudig zijn.

Het object dat je wil laten weergeven moet dus wel bekend zijn in een "library" je kan heb niet zomaar overal op plakken/schroeven. Met een paar PVC buizen of i.d zou je een bestaande 3rd party gun dan wel weer makkelijk kunnen namaken.
Het is inderdaad meer een puur theoretisch nadeel. De huidige tracking is echt bizar goed en snel en inderdaad ook wireless.
Tracker -> computer latency < image processing latency die komt kijken bij een camera based oplossing AFAIK.
Misschien doelt Tweakers op de camera op de bril die het mogelijk maakt om de ruimte te kunnen zien.
"En alhoewel IR-diodes duurder zijn dan IR-leds" Een led is een diode... Namelijk een Light Emitting Diode.
Schaamteloze repost van gisteren:
Meer informatie, Headstrap in actie:
https://www.youtube.com/watch?v=8OWOZRhqO4c

Fotoalbum:
http://imgur.com/a/oULRu

Gun in actie:
https://www.youtube.com/watch?v=LFyhujVVI4Q
De gast is net als Wout aan het gamen met de nieuwe "wireless" TP-Cast add-on.
Geen kabels naar de computer dus.
TP-Cast review:
http://uploadvr.com/tpcast-wireless-vive-kit-works/

Meer foto's en guns:
http://www.roadtovr.com/h...zed-accessories-hands-on/

Promo video:
https://www.youtube.com/watch?v=BS2S2SFP1r0

Bonus, Recap van alles wat HTC heeft laten zien vandaag:
https://twitter.com/htcvive/status/817424333450547201

ps. de baseball bat tracking is het domste idee wat men kan hebben. Het internet staat al vol met kapot geslagen TV's en zoals men op het forum al aangaf: Wat als je iemand vol voor de kop slaat?

[Reactie gewijzigd door dycell op 6 januari 2017 21:41]

en toch vraag ik me af of een budget telefoon met custom rom (waar bijna alles uit is gesloopt) zoals de pricewatch: LG G4s Wit uiteindelijk niet net zo goed zou werken, de gyroscoop in zo'n ding samen met wifi a/c over 5ghz en trinium moet toch genoeg zijn om geen USB kabeltje meer nodig te hebben. die vive moet wel echt belachelijk veel beter zijn wil het, het enorme prijsverschil goedmaken, vooral als je dan ook nog zo'n ir-laserset moet gaan kopen.
Ik weet niet echt wat je met dit comment bedoelt. Zou die telefoon de hele Vive moeten vervangen in een soort Google Daydream? Want in dat geval zijn de twee technologieŽn inderdaad onvergelijkbaar - al is het maar omdat een gyroscoop of accelerometer niet in staat is om je positie in de ruimte te bepalen. Daarnaast is de Field of View lager, krijg je problemen met latency, en is het scherm niet goed genoeg (wat betreft resolutie, ghosting, refresh rate en dergelijke).

Maar ook de communicatie wordt lastig over 5GHz. Er was recentelijk een project dat dit met gigantische compressie voor elkaar kreeg, maar dan heb je aardig wat artifacts en extra rekenkracht nodig om dat te doen.
dat dit een technische beter systeem is moge duidelijk zijn, maar of de verbetering het prijs verschil van minimaal 500 euro waard is durf ik te betwijfelen, met wifi ac haal je ruim 800mbit/s met een enkele antenne, als je BLE kunt gebruiken voor position beacons voor indoor gps (waar al mee geexperimenteerd word), moet je voor gametoepassingen alleen zorgen dat het zendvermogen van je beacons laag genoeg is om maar net aan te worden waargenomen op dat ene metertje waar jij je bevind... de hardware van zo'n phone is meer dan capable genoeg om dergelijke berekingen uit te voeren en tegelijk het beeld weer te geven. over een paar jaar wordt 802.11ad wel beschikbaar tegen redelijke prijzen en heb je dit probleem helemaal niet meer.

als die hele vive en dit setje nu eens wat beter geprijsd waren hoefde je niet te klungelen met apps als tinus, maar het prijsverschil is gewoon te groot voor zo'n beetje elk weldenkend mens.

ik zou een systeem als dit dan ook alleen maar uitrullen als ik een voldoende grote ruimte had 50x25m die ik speciaal kon inrichten (en vervolgens verhuren)
Om een resolutie van 2x 1080x1200 te versturen over 5GHz gebruikt het recent gelanceerde KwikVR twee stuks dedicated hardware (zender/compressor en ontvanger) en een compression rate van 95%. Dit alles in combinatie met een aanzienlijke accu van 16.100 mAh resulteert dit naar het schijnt in 4 uur speeltijd. En dan moet je nog nagaan dat de volgende generatie van headsets (zoals die van Lenovo) een aanzienlijk hogere resolutie zullen hebben. Dit wordt lastig om met je budgettelefoon te doen over een 5GHz netwerkje. 802.11ad zou een verschil maken, maar dan heb je in feite voorgenoemd systeem - een 60GHz communicatiestroom.

BLE kan momenteel onderscheid maken tussen 'dichtbij', 'redelijk ver weg' en 'ver weg', en zelfs dat niet met geweldige nauwkeurigheid. Verbeteringen zullen ongetwijfeld snel komen, maar ik betwijfel enorm of het realistisch is om nauwkeurigheid te verwachten die applicaties zoals TiltBrush nodig hebben.

Ik zou niet teveel blijven hangen op de prijs van huidige hardware. Zodra inside-out positioning haalbaar en nauwkeurig genoeg blijkt (en Hololens lijkt een aantal enorme stappen in de goede richting te hebben gezet) en VR het Early Adopter-stadium ontgroeit, zullen de prijzen inzakken. De HMD van Lenovo zou al een hogere resolutie dan de Vive en Rift moeten hebben voor een prijs tussen de 300 en 400 dollar.
De 'volgende generatie' qua resolutie ligt al in de winkel hoor ;) Zie Pimax.
Als je het even goed doet kan je met beacons gewoon de afstand bepalen aan de hand van het zendvermogen dat je opvangt. Zal gekalibreerd moeten worden per toestel, maar dat is prima te doen. Kan je beter 6 beacons in een rondje plaatsten en aan de hand van de verschillende afstanden locatie bepalen.
ik zou een systeem als dit dan ook alleen maar uitrullen als ik een voldoende grote ruimte had 50x25m die ik speciaal kon inrichten (en vervolgens verhuren)
Er is nog geen VR systeem dat een dergelijk grote ruimte kan bevatten dat voor consumenten te koop is (volgens mijn informatie is er ook geen professioneel systeem dat dat zou kunnen). Dus voorlopig hoef je nog niet uit te ruilen en kan je gewoon doorgaan met wat er nu te koop is en wat ongelofelijk leuk speelgoed is.
Een Tier1 videokaart van Nvidia is vrijwel een verdubbeling van de prijs en dan heb je slechts 15/20% performance gain. Bij smartphones is het nog extremer waar je voor een iPhone 950,- aftikt terwijl een Oneplus3 (arguably) beter is en nog niet eens de helft kost.

Dan heb je met een HTC Vive toch veel meer waar voor je geld? Een gyroscoop of accelerometer kan bovendien nooit concurreren met de manier waarop zowel Oculus als Vive de roomtracking verzorgen. Bovendien ben je dan alsnog +/- 250 euro kwijt voor een VR oplossing die niet verder komt dan mobile-games. Betere tussenstap is dan PS4 VR voor 'slechts' 400,-. Ook deze brillen zijn inferieur aan Oculus/Vive terwijl het prijsverschil voor de tech markt eigenlijk nog wel meevalt ( we zien laptops van 4000,- verschijnen ).

[Reactie gewijzigd door quintox op 6 januari 2017 15:38]

maar het prijsverschil is gewoon te groot voor zo'n beetje elk weldenkend mens.
Je bedoelt de gemiddelde consument? Ja, dat klopt. Maar is dat niet bij de meeste 1st gen apparaten zo?
Kleine correctie: Met een accelerometer kan wel plaatsbepaling doen. Het werkt alleen niet zo goed omdat je geen vaste referentiepunt hebt(het is wat technischer dan dit maar daar ga ik niet op in)
Met een accelerometer en een vooraf bepaald beginpunt kun je je positie natuurlijk extrapoleren, maar de momenteel beschikbare technologieŽn maken dit totaal onbruikbaar. De kleinste afwijking in je accelerometer zorgt al dat deze fout zich langzaam opbouwt tot je positie en de waargenomen positie totaal niet in verhouding staan.

Dat gezegd hebbende, veel VR-peripherals gebruiken een IMU om de verplaatsing te bepalen, en systemen zoals Lighthouse om deze positie continu te corrigeren. Dus ik had misschien moeten zeggen dat je je positie niet kunt bepalen met allťťn een accelerometer.
Dat verhaal proberen vele fabrikanten van telefoons je tevergeefs aan te praten, maar ik kan je 100% bevestigen dat de Vive ECHT zoveel beter is.
De ir-laserset zit bij het Vive pakket (dat zijn de 2 lighthouses, die zet je waar er stroom is in 2 hoeken van de kamer) verder zitten er 2 controllers bij, de headset, een aansluit-hubje die je ergens tegen je pc of je bureau kunt plakken en 2 iphone-achtige opladers voor je controllers.

Die extra tracker is een accesoire die je op een 3rd party gemaakt geweer o.i.d kunt plakken zodat de 3rd parties niet steeds een tracker erop hoeven bedenken (en de prijs van geweren etc. laag kunnen blijven)
Te gekke ontwikkeling. Zo moet VR zijn lijkt me. Geen dikke kabelbomen of een complete pc op je rug.

Maaruh die wapens komen sowieso niet met dat uiterlijk op de markt.

[Reactie gewijzigd door Enyalios2011 op 6 januari 2017 06:13]

Hoezo niet? Zijn gewoon legaal in NL hoor,duidelijk zichtbaar dat het om nepwapens gaat ivm oranje dopje en gebrek aan een loop.

Hier in NL wordt AirSoft gespeeld met nog beter realistische wapens

[Reactie gewijzigd door GrooV op 6 januari 2017 08:06]

Voor die Airsoft replica's moet je wel: "De enige manier om legaal een airsoft apparaat te bezitten is als je lid bent bij de NABV en een NABV pas hebt. Pas vanaf het moment dat je die pas in huis hebt, mag je een airsoft apparaat in huis hebben. Geen moment eerder! Sla deze op in een deugdelijke afsluitbare opslag. Een kast met een slot bijvoorbeeld. NABV lidmaatschap kost je 80 euro per jaar met 1x in de 3 jaar een VOG van 30 euro."

En je moet dus een "verklaring omtrent gedrag" krijgen van de gemeente anders gaat het feest zo ie zo niet door.
Ja omdat er bij Airsoft projectielen uit komen die je serieus kunnen verwonden, dat gaat bij deze wapens niet op (anders is het geen VR meer, duh!). Je kan toch ook gewoon speelgoed wapens kopen met of zonder een oranje dopje, zie https://www.bol.com/nl/p/...99/?suggestionType=browse
Nee, dat heeft alles te maken met dat airsoftwapens voor bedreiging te gebruiken zijn.
Overigens is er een hele rare kronkel in de wetgeving gekomen, doordat speelgoed wapens met een CE markering nu toegestaan moeten zijn in Nederland. Nou spreekt de wapenwetgeving zichzelf toch al op de nodige plaatsen tegen, maar met betrekking tot op echte wapens gelijkende speelgoedwapens is de wetgeving nu helemaal schizofreen.
Nee hoor, speelgoedwapens die redelijk identiek zijn aan echte wapens zijn in nederland ook verboden.
De kunst is dus om een echte wapens te maken die op speelgoedwapens lijken, dan worden die speelgoedwapens opeens verboden :+
Precies, het is wachten op de eerste overval met een roze AR-15 ofzo. GTA V style, misschien dat je wel eerst een paar kogels af moet vuren om de bedoelde indruk te wekken.
Dat was zo, maar sinds NL de EU wetgeving heeft geimplementeerd niet meer.
Ja precies, zag er laatst in het nieuws ook een bericht over. Daar zei een agent dat het is toegestaan om bijvoorbeeld via internet echt lijkende speelgoed wapens te bestellen. Je mag er alleen niet meer op straat spelen.
Elk wapen wat enigszins op een echt wapen lijkt mag niet verkocht worden en je mag er ook niet mee rondlopen in NL. Ook al zit er zo'n oranje dopje op. De wapenwetgeving geeft aan dat:
Voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met vuurwapens of met voor ontploffing bestemde voorwerpen zijn verboden. Uitgezonderd van dit verbod zijn speelgoedvoorwerpen als bedoeld in de Richtlijn 2009/48/EG (Europese speelgoedrichtlijn) die sterk op echte wapens lijken.

De kleur van een nepwapen telt niet mee om te bepalen of het nepwapen sprekend lijkt op een echt (vuur)wapen. Het enige dat telt, zijn de vorm en de afmeting van het nepwapen.
Daarom heeft het de NABV ook zo veel tijd gekost om een uitzondering in de wet te krijgen voor airsoft wapens. Zoals The Reeferman hierboven al aangeeft mag je airsoft wapens alleen in bezit hebben met een geldige NABV lidmaatschap en moeten ze tijdens vervoer in een degelijke afsluitbare opslag liggen.

Meer info: https://www.justis.nl/pro...ten-wapens-zijn-verboden/

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 6 januari 2017 11:11]

Er mee rondlopen is iets anders als in je woonkamer een VR game spelen he
Dat is niet correct. Je mag ook thuis niet rondlopen met een wapen replica!
Een replica is makkelijk te gebruiken bij bv een overval. Een oranje dopje is makkelijk te verwijderen en over te spuiten. Daarom ook die regels voor airsoften.
Het mag sowieso niet verkocht worden in NL. En helaas, ook thuis mag je wettelijk gezien niet zo'n ding in bezit hebben. Wat iedereen doet moet hij/zij natuurlijk voor zichzelf weten O-)
In Nederland hoeven de wapens geen oranje dopje te hebben, dat is in Amerika wel zo.

Maar in Nederland moet je lid zijn van de NABV en moet je aan een groot deel van de wapens wet voldoen. Als je geen NABV lid meer bent mag je de wapens ook niet meer hebben.
Geen dikke kabelbomen of een complete pc op je rug.
Geen beeld en usb, maar nog wel stroom. Dus daar zou je nog steeds mee in de knoop kunnen raken. Dus dan maar iets als accu's. Hoewel ik liever een kabel heb dan accu's. Je zou de stroom kabel eigenlijk in een haspel die automatisch oprolt aan het plafond moeten hangen.
In beide gevallen komt geen stroomkabel kijken. Bij dit concept van HTC en de verschillende rugzak computers wordt gebruik gemaakt van accu's die in het laatste geval iets meer dan 1,5 uur meegaan. De tijden van het TPcast systeem zijn 2 of 5 uur.

Maar het idee van zo'n haspel klinkt niet verkeerd. Als deze ook kan meedraaien met je bewegingen om zeker te zijn dat deze niet op een hoger niveau om je heen wikkelt. Het wordt wel een aardige constructie.
Als je een hele kamer kan opofferen aan vr, kan je ook een systeem maken in je plafond waardoor de haspel altijd boven je blijft en dat je dus niet met je hand de kabel kan raken, wat wel kan als de haspel op een plek hangt. Met stroom kan je wel met een haspel werken, maar helaas gaat dat niet met data kabels, door de hoge frequentie kan je die niet met een haspel oplossen. Misschien moet er een draaibare beeld en usb stekker komen, dan kan het wel.

Als je toch een stroomkabel hebt, kan je toch de datakabels erin verwerken?? :?


Of te wel, ik heb genoeg ideeŽn. Maar nu moeten de bedrijven ook iets gaan bewerken. ;) ;) ;)

[Reactie gewijzigd door T.Kreeftmeijer op 6 januari 2017 09:30]

Maar is dat niet allemaal overbodig met de oplossing van TPCast? Draadloos met een batterij voor 2 uur aan je headset of 5 uur in je achterzak.
De unit wordt gevoed door een accupack dat de gebruiker het beste in een broekzak kan stoppen. TPCast komt met verschillende varianten, waarbij de kleinste goed moet zijn voor twee uur gebruik en de grotere dat oprekt naar gamesessies van vijf uur.
Ik had dit stukje gemist en in het filmpje werd het niet gebruikt. Verder vind ik dit natuurlijk een mooie ontwikkeling.
Als je een hele kamer kan opofferen aan vr, kan je ook een systeem maken in je plafond waardoor de haspel altijd boven je blijft en dat je dus niet met je hand de kabel kan raken, wat wel kan als de haspel op een plek hangt.
Uhhhhh of je gebruikt waar dit artikel over gaat?
Koop gewoon een ikea lamp en gebruik die als rail. Doen mensen al sinds het begin (dus je gedachtegang is niet uniek):
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/50103406/

Maar goed, waarom zou je dat doen als het ook draadloos kan.
Dat had ik al verwacht, was ook niet het idee dat het nieuw was. :P
Ik snap niet waarom ze die wapens zo'n realistische kleur geven, ze zijn bedoeld om niet naar te kijken (want je hebt je VR bril op) :) Maar in grote delen van de VS is dit allemaal geen issue.
Dat kunnen ze oplossen door ze fel oranje te maken.
Zelf zie je dit toch niet want je bent in een VR omgeving bezig.

Ik ben alleen op de hoogte van de belgische wetgeving omtrent dit, dus hieronder kan niet van toepassing zijn voor nederland
Verder geldt zoals bij veel zaken die als wapen gezien kunnen worden dat je een geldige reden moet hebben om ermee rond te lopen anders ben je wel strafbaar.
Je mag perfect een koksmes hebben en dit meenemen naar een kookles, maar heb je het gewoon in je rugzak bij dan is het wel een verboden wapen.
Baseball knuppel, golfclub heeft hetzelfde. Ligt dit zomaar in je koffer dan is dit een verboden wapen. Heb je een hele zak mee of kom je van een winkel of w/e dan mag het wel want je hebt een reden.
FYI, baseball knuppel met bal en handschoen in je koffer kan je altijd verklaren ;-)

Je moet met je VR wapen ook niet gewoon rondlopen op straat. Mijn wapens mag ik thuis hanteren, uit het zicht, maar ook alleen tussen thuis en de club verplaatsen in afgesloten koffers en onklaar gemaakt.
Ik vermoed dat met je airsoft wapens rondlopen zonder dat je er een reden voor hebt ook gewoon illegaal is. En het moet een voor de wet geldige reden zijn ;-)


En ik denk dat je blij mag zijn dat de terugslag die ze gesimuleerd hebben voor dat wapen niet al te realistisch is hoor. Anders heb je het na 10 schoten wel gehad :p

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 6 januari 2017 10:41]

En weer een stapje verder. Ik kijk uit naar de volgende generatie VR-brillen waarbij deze zaken standaard zijn en de resolutie is verbeterd. Dan wordt het voor mij tijd om er een aan te schaffen.
Precies mijn gedachtengang. Ik wacht nog 1 of waarschijnlijk zelfs 2 generaties af, in de hoop dat sommige zaken gestandaardiseerd zullen zijn en met name de resolutie verbeterd is.

Aangezien steeds meer fabrikanten stoppen met 3D in hun TV's, hoop ik dat er ook een mooie oplossing zal ontstaan in de VR-markt voor 3D film liefhebbers zoals ik.
Dan zal dit je wel bevallen
https://www.youtube.com/watch?v=DFobWjSYst4

Nieuwe Intel technologie voor VR video opnames.
3 GB data PER FRAME!!
Inderdaad, eerst vond ik VR nog helemaal niks.
Veel teveel gedoe met hardware, kabels, werkte nog niet lekker, erg simpele games etc.

Maar de laatste tijd zijn er steeds meer ontwikkelingen waarvan ik denk "wow, dat is wel cool" en daar is dit artikel er 1 van.
Die shooter ziet er echt super tof uit met dat geweer met "recoil"!

Maar toch denk ik dat ook ik nog even 1 of 2 generaties wacht met aanschaffen, het is niet goedkoop allemaal en als ik het dan koop wil ik er wel een hele tijd mee vooruit kunnen.
Aangezien ik zelf de DK2 heb (en nog oudere headsets), ga ik ook wachten tot de volgende generatie (tenzij om developmentredenen ik eerder de vive/rift nodig heb).
Betekent dat dat er helemaal geen extra latency is? Nee, maar TPCast spreekt zelf over 2ms aan extra latency, zo laag dat het eigenlijk niet merkbaar is.
* Grrrrrene wacht vast op de eerste reacties waarin mensen gaan beweren dat ze dit wel degelijk merken :P

Mooie ontwikkeling dit. Ik vraag me alleen wel af of er voorlopig niet twee systemen naast elkaar zullen bestaan: draadloos en bedraad, waarbij die laatste waarschijnlijk (voorlopig) een stukje goedkoper kan. Ik speel bijna uitsluitend racespellen (racesims) en daarin zit je toch op 1 plek stil en beweeg je feitelijk alleen je hoofd. Een kabel is dan nauwelijks een beperking t.o.v. spellen waarin je rondloopt en kunt struikelen over de kabel op de vloer. Ik zou een grote meerprijs voor draadloos dus niet zien zitten :)
HTC heeft developpers uitgedaagd om een add-on te maken voor hun systeem. Als het goed is, gaan ze er in investeren.
Daardoor ga ik er van uit dat HTC (for the time being) een VIVE met draad blijft gebruiken EN een accessoire van TPCAST. Dit maakt het productieproces ook makkelijker voor hen, niet?.
Mooie ontwikkeling!! Thuis wordt het lastig in verband met te weinig ruimte, maar ik zie een bezoekje aan een VR-hal zeker zitten. Laten we hopen dat die er daadwerkelijk ook veel komen!
Ik werd wel enthousiast van dit nieuwsartikel. Ik stelde me voor waar je een bril op doet en vervolgens in een arena (lees: VR-hal) een potje virtuele Mortal Kombat doet (bijvoorbeeld zoiets), dat lijkt me een nieuwe dimensie en ervaring. En je kunt het ook nog interessant maken voor toeschouwers door te laten zien wat de speler ziet en natuurlijk projecteren van een soort avatar op een scherm die je ziet spelen/vechten tegen de tegenstander. Als dit zo doorzet is de VR-markt voorlopig nog wel een groeimarkt. Laat er maar meer concurrenten komen met VR-brillen en de komende jaren focus op nog meer draadloos en nog hogere kwaliteit beeldschermen in de brillen op deze manier komt een soort holodeck steeds dichterbij.

Als men de komende jaren nog techniek weet uit te vinden om virtuele objecten als fysiek aanwezig te laten voelen dan wordt het helemaal leuk.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 6 januari 2017 21:13]

Toch wel verdomd tof om te zien dit. Waar ik een paar jaar terug dacht aan een seperate man (of eigenlijk, boys :D) cave bij een evt verhuizing wordt dat denk ik maar een VR-cave :D
Ik hoorde je zeggen in de video:
Arcade hallen, die al bijna niet meer bestaan
In ieder geval in Azie zie je het nog steeds in elk winkelcentrum. Weet niet hoe het zit met de rest van de wereld.
In Nederland kan je volgens mij alleen in Tilburg terecht voor een arcadehal, tenzijn dat de afgelopen paar jaar is veranderd.

Edit: Wel shit, die is dichtgegaan.

[Reactie gewijzigd door Dartillus op 6 januari 2017 12:27]

Hommerson Funland Scheveningen bestaat al sinds 1985 en er zijn er nog wel meer.
Interessant artikel. Maar, een arcadehal is toch niet perse iets van vroeger?
In sommige kustplaatsen (bijvoorbeeld Renesse en Zandvoort) en vakantieparken zijn nog arcadehallen te vinden.
En wat te denken van het flipperkastenmuseum in Rotterdam waar je voor een tientje 3 uur lang kan flipperen op ca. 70 verschillende kasten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*