Door Jurian Ubachs

Redacteur

Games en consoles: next gen komt, current gen piekt

Persoonlijke favorieten

Hoewel de redactie van Tweakers geen games van het jaar kiest, want daar hebben we immers de Gouden Steeksleutels voor, hebben ook gameredacteuren natuurlijk hun favoriete games. Dat zijn niet per definitie de games die de hoogste cijfers kregen, want persoonlijke voorkeuren sluiten niet altijd aan bij de beoordeling van de kwaliteit van een game. Zo kreeg Beyond: Two Souls een redelijk bescheiden beoordeling, maar toch duikt het spel op in Pauls persoonlijke top drie.

Dan was er natuurlijk ook nog de 'console-oorlog' die met het uitblijven van de release van de Xbox One eigenlijk nog geen fatsoenlijk einde heeft gekregen. Tweakers heeft beide consoles echter al lang en breed in huis en beide redacteuren hebben inmiddels ook de nodige uren gemaakt op beide consoles, en ook daar is de persoonlijke mening niet altijd hetzelfde als het 'officiële' verdict van Tweakers.

Paul Hulsebosch

"Ik ben dit jaar zeer positief verrast door Tomb Raider", aldus Paul. "Ik had voorheen vrij weinig met Lara Croft en stelde me van tevoren ook niet veel voor van het spel, maar het is echt een heel goede game. Zo goed zelfs, dat ik het spel boven het meer voor de hand liggende GTA V zet, al staat de kwaliteit daarvan natuurlijk buiten kijf. Helaas kan ik niet over alle games oordelen. Ik heb The Last of Us bijvoorbeeld niet gespeeld, dus die kan ik niet noemen. Mede daardoor staat Beyond: Two Souls op drie. Ik houd van de manier waarop Quantic Dream een verhaal vertelt. Eigenlijk is Beyond ook meer een goed verhaal dan een goede game."

Videoreview Beyond: Two Souls.

"Als ik moeten kiezen tussen de PlayStation 4 en de Xbox One dan kies ik voor de PlayStation 4, maar dan moet ik er wel bij zeggen dat de Xbox One me erg is meegevallen. Ondanks de scepsis vooraf en een zeer moeizame eerste kennismaking toen ik dat ding voor het eerst thuis had staan, ben ik hem steeds meer gaan waarderen. Na een week spelen begon ik de console steeds comfortabeler te vinden. Ik voel me er bij thuis. Desondanks ga ik voor de PS4. Sony biedt simpelweg een betere prijs/kwaliteit-verhouding."

Jurian Ubachs

"Hoewel het publiek geheim is dat ik veel FIFA speel en ook FIFA 14 weer veel aan bod komt bij mij, vind ik de stap van het vorige spel niet groot genoeg om de game een plek in mijn persoonlijke top drie te geven", aldus Jurian. "Wat dan wel? Uiteraard Grand Theft Auto V. Zoveel content op zo'n hoog niveau: dat is een flinke veer in de kont van Rockstar waard, en voor mij eenvoudig de nummer één. Het indrukwekkende en meeslepende The Last of Us is een prima runner-up, terwijl Assassin's Creed IV: Black Flag mij ook enorm goed beviel. Ik was in de review kritisch op de keuze voor de setting omdat ik hem niet goed vond aansluiten bij de kern van wat Assassin's Creed is geweest of zou moeten zijn, maar als losstaande game werkt het heel goed. Het is misschien wel de beste Assassin's Creed-game in de serie, of anders zeker de op een-na-beste na Brotherhood."

Videoreview Assassin's Creed IV: Black Flag.

"Wat de console-oorlog betreft, sluit ik me aan bij Paul: PlayStation 4 dus. Voor mij gaat het niet om prijs/kwaliteit, dat ontloopt elkaar niet zo heel erg. Ik vind de controller een belangrijk verschil maken en vind de console een stuk stijlvoller. Daarnaast kan ik het, ondanks de schaarste die er nog steeds is, waarderen dat Sony zijn plannen voor de launch goed voor elkaar had en de PS4 hier gewoon op de markt heeft gebracht. Hoe Microsoft omgaat met zijn introductie, en met name met de communicatie daar omheen, is kolderiek. Wat het eigenlijk extra jammer maakt, is dat de Xbox One helemaal geen slechte machine is. Ik herken dat 'thuisvoelen' waar Paul het over heeft, en ik heb me met Ryse en Forza 5 ook prima vermaakt. Daarnaast is de console bedienen met je stem stiekem best cool als je er eenmaal aan gewend bent. Wie weet verschuift mijn voorkeur de komende jaren nog wel, maar voor nu staat de PlayStation 4 bovenaan."

Lees meer

Reacties (83)

Wijzig sortering
Beetje jammer dat in de vergelijking met PC altijd de dingen worden genoemd die de console wel hebben en de PC niet zoals GTA V, maar nooit andersom. De PC heeft al jaren zoveel meer dan de consoles hebben.

Streamen op Twitch, Teamspeak, uploaden naar youtube, echte clan wars via ESL etc. Om maar wat dingen te noemen. Neem alleen al een spel als League of Legends dat is gewoon niet te evenaren op een console. Ja het is leuk dat de nieuwe generatie consoles nu wat share en stream dingetjes krijgen, maar op de PC doen we dit al jaren.

Verder zijn er zoveel games die al veel langer op de PC draaien zoals Minecraft etc. Ik hoor altijd maar hetzelfde ja de PC heeft geen GTA5 en Assasins Creed kwam veel later pas. Voor mij is gaming veel meer dan die paar spelletjes van de grote uitgevers. Ik ben niet iemand die in mijn eentje een hele single player campaign ga doorlopen. Het gaat mij om de competitie en de community eromheen. Lachen met je clan mates op Teamspeak, tussen het gamen door elkaar grappige foto's sturen etc. Dat komt gewoon veel beter tot zijn recht op de PC.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 december 2013 12:48]

Het gaat eigenlijk meer om high-end gaming pc's vs consoles. Iedereen heeft al een gewone pc en zowat elke pc kan moeiteloos LoL en minecraft draaien. Andere populaire pc spellen zijn die van Blizzard en Valve en dat zijn ook niet de zwaarste games meer.

Meeste mensen zitten hier te twijfelen tussen een pc upgrade of een nieuwe console. Er zullen heel weinig mensen zijn die hun pc moeten upgraden om LoL te spelen.
en de gemiddelde gamer daar tegenwoordig niet echt tijd in steekt.
lol whut sorry maar dan heb je het toch echt wel bij het verkeerde eind
LoL heeft een gemiddelde van 32 miljoen spelers per maand en dat is 1 spel

CoD heeft een player base van 40 miljoen spelers maar dat gaat over de hele franchise van CoD

ook Dota 2 heeft een behoorlijke player base

je kunt er dus vanuit gaan dat LoL een gemiddelde gamer daar tegenwoordig WEL tijd in steekt

LoL heeft zelfs een betaalde competitie en word erkend door meerdere landen waaronder USA China Korea Duitsland.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 24 december 2013 22:23]

LoL is momenteel de koning van esports zelfs. Laatst is de finale voor 1 miljoen dollar geweest.
Jij kan met je ps4 een beetje op internet surfen en als je iets grappigs tegen komt dat meteen delen met je vrienden? Of terwijl je in game zit ff een build van een champion of iets opzoeken op een wiki? Wens je veel plezier met je controller. Ik begrijp het dat als je net 500 euro heb neer gelegd voor iets dat je dat een beetje probeerd te verdedigen. Feit blijft gewoon dat de nieuwe generatie consoles een soort middel matige pc's zijn en qua feautures alleen maar dingen proberen die wij als pc gamers al jaren kunnen. Ik heb een ps3, xbox 360 en wii U. Alleen de wii U raak ik wel eens aan, maar die andere 2 doen niets anders meer dan netflix streamen. Gaming op PC is gewoon een veel betere ervaring en er is gewoon veel mogelijk. Vooral ook de mogelijkheden tussen het gamen door zijn gewoon veel uitgebreider.
Een ''veel'' beter ervaring is echt onzin en puur persoonlijk. Want je noemt daarbij alleen dingen die je naast gamen allemaal doet. Ik game ook op de PC en weet precies waar je het over hebt. Maar op de bank heb ik toch echt de game ervaring in 7.1, grote tv etc etc. Ik zie namelijk weinig in je argument wat met ''betere game ervaring te maken heeft''.

Daarbij heb ik mijn laptop ook wel nog naast me of mijn iPad. In mijn kantoor heb ik 2 schermen of heb ik mijn Macbook ernaast, maar jij moet dan alsnog je beeld mini maliseren. 2 dingen tegelijk kan je toch niet doen en dat kan je ook niet op de PC.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 26 december 2013 18:00]

Onder game ervaring versta ik niet alleen dus een single campaign in je eentje doorlopen met 7.1 surround en 50 inch flatscreen. Als dat je ding is ja dan is ps en xbox een goede keuze. Doe je veel meer tijdens het gamen dan is al snel de PC gewoon het betere apparaat. Een game ervaring is bij mij niet alleen het spelletje alleen, maar gaat het mij om alle dingen eromheen.
Beetje onzin natuurlijk. Je gaat ervan uit dat ik alleen singleplayer games speel? terwijl ik ook gewoon Killzone SF of Battlefield 4 op de PS4 speel (ja ook Multiplayer). Je doet net alsof PC gamers dus geen singleplayer games spelen? Ik kan ook terwijl ik op de PS4 game op mijn macbook ernaast nog van alles doen. Het is niet op hetzelfde systeem op dat moment, maar dat maakt geen reet uit.

Het is niet alsof jij op de PC aan het gamen bent ook meteen nog van alles ernaast zit te doen. Je focus blijft op gamen natuurlijk en je gaat ook geen zware achtergrond taken uitvoeren om je game performance naar beneden te halen.
Ik heb nu anderhalve week een ps4 en heb totaal 3 uur gespeeld (voornamelijk resogun).
De graphics stellen voorlopig nog teleur en de games te duur.
Bovendien had ik nog een aardige backlog, last of us, tombraider, diablo3, dishonored, bioshock infinite, gow.
Stuk voor stuk meer mijn smaak dan wat er nu te krijgen is.
Waarom dan toch een ps4 in huis? Simpel AH actie voor wehkamp bonnen.

Op dit moment is de ps3 gewoon nog de beste keus, hopelijk veranderd dat snel.
Maar ik ben bang dat dat pas rond november is.

Ik verbaas me trouwens dat ps plus nooit als argument word gebruikt. De hoeveelheid games (zeker ook toppers) die je in "bruikleen" krijgt is belachelijk.
Daardoor bespaar ik zeker het kopen van 5 games per jaar en speel ik spellen die ik voorheen nooit gespeeld zou hebben.
Bovendien krijg je games voor alle 3 de consoles.
Heb mij meermaals afgevraagd hoe dat verdien model nou eigenlijk in elkaar steekt.
Ik sluit me hier helemaal bij aan! heb de ps4 op releasedag gekocht omdat ik deze al een paar maanden ervoor gereserveerd had. Mijn oude ps3 de deur uitgedaan voor een goeie prijs...
Sinds de ps4 hier staat heeft hij maybe 4 uur aan gestaan, er zit nu gewoon stof op haha.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik best wel een bittere smaak kreeg toen ik Black flag zag, das echt gewoon niet next gen en dacht "dit ga je niet menen" net of ik uncharted 1 speelde van jaren terug. Daarna bf4, pfff (ja was denk ik te verwend op mijn pc, daar had ik em al voor en draai em op ultra met alle toeters en bellen) ik denk dit moet net zo mooi zijn als op pc, teminste dat is wat verteld was..... naah sorry hoor! et ziet er aardig uit maar die textures van muren zijn zo lelijk..
Ik kreeg onwijze spijt dat ik de ps3 verkocht had, echt nooit moeten doen! helemaal omdat ik nog met gta5 bezig was god damned.. Denk ook dat et nog een jaar duurt allemaal, maar voor hoelang? tablet games worden ook steeds mooier en volwassener, en denk dat op dit moment mobiele games big buissines is voor ontwikkelaars.. meer dan ooit.
Heb zelf een PS3 gekocht van iemand die net een PS4 had gekocht. €250 gaf me PS3 met Last of Us, GTA5, Cod: Ghosts plus de Uncharted, God of War en Infamous reeksen en nog enkele losse games.

Met 17 games genoeg spelplezier om nog een hele tijd weg te kunnen.
Ik heb een Wij U net gekocht omdat de releases op de ps4 me tot nu toe 0 aanspreken en die wii u wel een aantal fijne titels heeft inmiddels en er binnenkort meer leuks uitkomt.
Na de e3 waren jullie er stellig van overtuigd dat Xbox One zijn drm slecht zou zijn. In plaats van even in te lezen kwam dat gewoon meteen op de frontpage. Mede wegens dit dachten ook alle andere mensen die het nieuws een beetje bijhielden dat het systeem slecht was. Dat er maanden later een klein artikeltje komt dat het eigenlijk wel goed was dat helpt natuurlijk niet zo veel. Jullie schrijven het hier wel leuk beschrijvend op, maar jullie zijn zeker ook verantwoordelijk voor het schrappen van de functies. Tweakers.net is een behoorlijk grote nieuwssite immers.
Waar ikzelf van te kijken sta is dat niemand erover lijkt te vallen dat de Day-One patch van de PS4 een draconische DRM (die te vergelijken is met de oude microsoft plannen) verwijdert. Waarschijnlijk om de heisa die ontstond toen Micrososft dit presenteerde.

Zelf ga ik na twee generaties Xbox over op de PS4, de reden hiervoor is eigenlijk alleen maar afwisseling en nieuwsgierigheid naar Sony's console.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 24 december 2013 11:30]

Niemand valt erover omdat het niet waar is.. Je kan spellen spelen zonder ooit op het internet gezeten te hebben.. Op day one.

http://www.giantbomb.com/...irmware-update/1100-4771/

https://twitter.com/yosp/statuses/393802492229611520
Is het dan een hardnekkige roddel die nog steeds de ronde doet ?

Na wat google werk lijkt het inderdaad onwaar, enkelt een aantal kleinere nieuwssites hebben er nog artikellen over.
die roddel hebben ze zelf voor gezorgd
http://www.youtube.com/watch?v=2Z-PvKLHDOw

het was dus wel waar tot dat ze Don Matrick de deur hebben gewezen en policies hebben verranderd

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 24 december 2013 15:34]

In mijn eerdere reactie bedoelde ik de day-one van de PS4, dat deze een bepaalde vorm van DRM zou verwijderen (welk wellicht niks te maken heeft met offline spelen).

Dat de One bij de presentatie van het apparaat een bepaalde vorm van DRM zou hebben dat is natuurlijk gewoon waar.
Grote site van een zeer zeer zeer klein landje waar ze totaal niet naar omkijken.
Denk dat de rol van Tweakers in deze voor microsoft 0.000000000000001 was om van het beleid af te stappen.

Je moet het niet groter maken dan het is.
Als dat het enige is dat je over neemt van alles wat Tweakers doet en wat men hierboven neer pent, zit je op de verkeerde website. Er zijn genoeg xbox fan sites.

On topic: Keep it up Tweakers! Steeds mooie previews, reviews, alles!
Ik denk dat Wouter vooral het punt probeert te maken dat niet alleen Tweakers, maar praktisch de hele gamesmedia, en dus de gamers zelf, de service van MS neersabelden puur om wat ze zeiden tijdens de persconferentie. Erna is er genoeg informatie vrijgekomen over wat ze eigenlijk wilden maar dat is nooit goed opgepikt tot MS excuses maakte. Dit is gewoon jammer en had voorkomen kunnen worden als de media in dit geval zelf wat meer onderzoek had gedaan. Dat heeft niks met 'Xbox fan sites' te maken maar gewoon met zelf nadenken.
Klopt. In het artikel wordt ook genoemd dat er waarschijnlijk meer potentie in de Xbox One zat als Microsoft gewoon zijn oude plannen had doorgezet. Helaas moest de media zoveel druk op Microsoft uitoefenen dat ze hun plannen moesten omgooien nog voordat ze konden uitleggen wat hun oude plannen inhielden. Ik vind het altijd erg jammer om te zien hoe op die manier hele plannen en soms bedrijven overhoop gegooid worden. Battlefield 4 was ook zo'n geval. Er kwam ontzettend veel kritiek op het spel wegens bugs en serverproblemen en daardoor was het spel opeens 'slecht'. GTA V werd door de media de hemel ingeprezen en overhyped nog voordat het spel wel en goed uit was en dan blijkt achteraf dat het spel volzit met bugs, dat GTA online belabberd werkt en ook nog eens dat het je hele singleplayer save naar de gallemiezen helpt. Toch kreeg dat spel gemiddeld genomen een 9,8. Hetzelfde is gebeurt met de Playstation 4. Sony heeft het ding wat beter aangekondigd en er waren wat minder problemen dan bij Microsoft, maar er wordt daardoor gelijk gezegd dat Playstation 4 superieur is aan de Xbox One en dat Microsoft een stukje schroot heeft gemaakt. Ik zou willen dat de media wat vaker nadacht over uitspraken en verwijten, voordat ze die openbaar maakten. In beiden consoles zie ik veel potentie en ik hoop dat de mening over de Xbox One bijgesteld zal worden.
tjah en dat vind ik dus niet waarschijnlijk zat er ook minder kracht in

we kunnen gelukkig niet in de toekomst kijken en ben ook blij dat de media Don Matrick en zijn faal DRM pollicies de strop heeft kunnen geven want die kant wil ik als gamer niet op gaan :Y)
liever meer vrijheid en minder kracht in games dan minder vrijheid

en het is eigenlijk ook gewoon hun eigenschuld het PR team van Microsoft was om te huilen of waren u jullie deze vergeten?
http://www.youtube.com/watch?v=2Z-PvKLHDOw

daar kun je de media moeilijk de schuld van geven |:(

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 24 december 2013 15:26]

Ik heb nooit gezegd dat Microsoft er niks aan kon doen, hun PR faalde inderdaad. Maar de media moet niet klakkeloos PR overnemen, maar ook zelf nadenken en artikelen schrijven die niet alles zo eenzijdig belichten.

Ik heb echter nooit gesnapt wat er tegen DRM op een console is, of wat er tegen het oude beleid was. 'Always on' (eens per 24 uur is nauwelijks always on) is echt geen probleem meer tegenwoordig, in ieder geval niet voor de doelgroep van Microsoft. Het was ook helemaal niet bedoeld als DRM, alleen wil iedereen er dat maar al te graag in zien, en de Xbox One is nu ook echt niet vrijer dan voorheen (alleen geloven mensen dat nu graag), en je zou zelfs kunnen zeggen minder vrij.

In de oude plannen van Microsoft had ik veel sneller een Xbox One gekocht, omdat ik dan me spellen had kunnen delen met vrienden, nu wacht ik er nog mee en koop wel eerst een Wii-U.
We leven HEEL lux in nederland als het gaat om internet penetratie
in de wat mindere landen is dit niet zo vanzelf sprekend en is internet connecties en constante updates een regelrechte killer

zelfs in Amerika zitten mensen met Dail up en dan heb je dus niks aan een console die zich zelf constant moet up daten

dat soort richt lijnen zijn alleen leuk voor de elite/rijke landen op deze wereld waar support voor is

helaas is de wereld VEEL groter dan west europa/amerika/rijke delen in asie!

daarom klagen mensen en daarom zijn dit soort policies dus ook niet te doen je sluit een HEEL groot deel van je clienten uit
(denk ook aan militairen die in dienst zijn)

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 24 december 2013 20:04]

Als bijna alle media het zelfde rapporteren is het de schuld van Microsoft zelf. Dan hadden zij maar de juiste info naar buiten moeten brengen.

Achteraf zeggen dat je iets anders bedoelde is natuurlijk simpel.
Al vrij snel na de presentatie is er zat informatie vrijgekomen over hoe het systeem ging werken, jammer genoeg had toen de media al zijn oordeel geveld. Ik kan toch niet de enige zijn geweest die wel las wat het systeem eigenlijk moest gaan doen? Of zijn persconferenties een excuus om geen onderzoek meer te doen?

Zoals ik al eerder zei, de PR van MS faalde, dat is hun eigen schuld. Het is echter ook te wijten aan de media dat er zoveel verkeerde, dan wel eenzijdige informatie is vrijgekomen. De 'DRM' had een functie, maar door het DRM te noemen hangt er al gelijk een naar luchtje aan. Terwijl elke console DRM heeft (en ja, ook de Steambox van de grote held Gabe Newell). De media hadden ook beter kunnen belichten wat de voordelen waren van 'always on' in dit geval, in plaats van alleen de nadelen te noemen.
Met alle respect, maar zijn de reviews misschien ook niet te lang? Ik zie altijd wel hoeveel werk erin zit, maar lees zelden 5 pagina's of meer aan tekst. Ik check de intro, het filmpje en de conclusie/score.

Tegenwoordig heb je toch genoeg videomateriaal om zelf een goed beeld te vormen van de game. Voor de games waar ik echt in geïnteresseerd ben check ik wel een review op IGN oid. Voor de rest ben ik meer gecharmeerd van reviews zoals die op Joystiq.com. Precies de juiste lengte.
Ik leed altijd alles, meestal staan er in de tekst wel nuttige dingen die niet te zien zijn in de videoreview
Inderdaad ik lees ook gewoon, vaak ook nice stats en grafiekjes, ik ben juist niet van de video reviews.
De reviews zijn onnodig lang. Liever meer reviews. Meer ios en meer nintendo en mobile.
Zeer aangenaam artikel om door te nemen maar op de eerste pagina staat dat de PS4 uitverkocht is en zelfs de pre-orders niet uitgeleverd zijn maar hier in Antwerpen staan er in de FNAC toch wel een hoopje PS4's te wachten op een nieuwe eigenaar...
Hier in Nederland zijn ze niet aan te slepen. Denk dat er aardig wat Nederlanders zijn die het tripje naar Belgie graag maken voor de PS4.
Content over controllers, toetsenborden, muizen, headsets en racestuurtjes staat ook op ons verlanglijstje voor aankomend jaar, al is vooralsnog niet duidelijk in welke vorm we die content zouden gieten.
Reviews en vergelijkingen? Die vind ik altijd wel leuk om te lezen en nuttiger dan een melding dat er weer een nieuwe muis/toetsenbord etc. is.
En ik heb dan weer weinig met gaming, maar ben wel een peripheral enthusiast die altijd graag dergelijke berichten mag lezen. Dus, smaken verschillen en de huidige variatie die er is, mag wat mij betreft blijven. Zo ben jij gelukkig, maar ik ook ;)

Verder is een review wel een stuk duurder om te schrijven aangezien daar veel meer uren in kruipen, dan een nieuwsbericht over een nieuwe lijn producten. Het ene zomaar inwisselen voor het andere, lijkt me dus niet direct mogelijk.
Goed artikel, leuk om te lezen wat jullie voorkeur is.
Volgend jaar is echt het jaar van de nest gen. Dan zullen pas interessante games verschijnen en zal de potentie van de hardware beter gebruikt worden.

Ik hoop voor de xbox fanboys dat de console toch wat eerder op de markt komt, voor de PS4 klanten hoop ik dat de voorraden snel bijgetrokken zijn.
LOL, ze praten in je straatje (na al die bombarie bij de vorige review dat Tweakers.net de XBox One de lichte voorkeur gaf en van fanboyisme verdachtte) en dan is het niet raar dat jij het leuk vindt ;)

Per saldo maakt het allemaal geen piep uit. Beide verkopen ongeveer net zoveel. Al dat doom spreken heeft dus geen piep uitgemaakt. Beide zijn voorlopig niet aan te slepen.
Het hele next gen gebeuren wordt pas interessant volgend jaar kerst.
Je zal dan eindelijk wat quality releases zien en de current gen zal dan echt achter gaan lopen.
We zullen ook zeker interessantere bundels zien en prijs technisch zal het ook wat gunstiger zijn allemaal.

Dit is niks nieuws want vrijwel alle consoles waren nooit oppermachtig bij hun directe release en de software valt vaak in het begin tegen. Dat heeft tijd nodig en dat is nu dus niet anders.
Om maar niet te spreken van firmware/hardware issues wat heden ten dage steeds vaker een probleem is.
Over een jaar is het op alle vlakken veel interessanter en mijn inziens pas echt de moeite waard.
Ik hoop dat de grote games met online ondersteuning in 2014 snappen dat een globale of regiogebonden (NA, europa, etc..) release niet meer kan en dat ze gefaseerd online zullen gaan. Je zal inderdaad wel wat gemopper hebben als de Benelux een week later online zal gaan als Noord Amerika dan, maar ik denk dat dit realistisch is om het weer leuk te maken om vanaf moment 0 de game te kunnen spelen. Geen enkel bedrijf kan zo'n enorme datadruk aan en zeker niet met games waarin zoveel fout kan gaan of altijd online vereisen.

De expansion van D3 ga ik ook gewoon in de winkel kopen een paar dagen erna als de eerste problemen weg zijn. Ik ga niet meer precies op de release proberen te gamen. Bij de nieuwe wow ga ik het nog wel proberen. Je kon tenminste wel gewoon online zijn, het probleem was bottleneck quests.
Heel leuk artikel Paul en Jurian. Zelf kijk ik nog even de kat uit de boom voor ik een nieuwe console aanschaf. Beide consoles hebben naar mijn mening onvoldoende goede exclusives om de aankoop te rechtvaardigen, en multiplatform games zoals AC4 en BF4 draaien aan dezelfde of zelfs betere kwaliteit op mijn mid-range pc. Last but not least heb ik dankzij PS+ nog een enorme backlog van goede games op de PS3 en de Vita. Ik kan dus nog wel een tijdje verder... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee