Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Persconferenties E3: Microsoft vs Sony

12-06-2013 • 08:30

218 Linkedin

Nu de kruitdampen van de persconferenties op de E3 zijn opgetrokken, is het tijd om de balans op te maken. Gamesredacteuren Jurian Ubachs en Paul Hulsebosch bespreken in deze video de opvallendste aankondigingen van vooral Sony en Microsoft. Zo valt er natuurlijk genoeg te zeggen over de aankondigingen van de Xbox One en de PlayStation 4. Microsoft liet weinig los over de functionaliteit van de Xbox One, maar kondigde wel aan dat de console 499 euro gaat kosten. Een paar uur later maakte Sony bekend dat zijn PlayStation 4 precies honderd euro goedkoper wordt. Al wordt de PS4 geleverd zonder de PlayStation Eye en zit bij de Xbox One een nieuwe versie van Kinect bij de prijs inbegrepen.

Wat games betreft was er net zo goed een strijd. Welke console heeft de beste exclusives? De PlayStation 4 heeft met het in Nederland gemaakte Killzone: Shadow Fall een prachtig uithangbord. Ook Gran Turismo 6 is een game die het van uiterlijke pracht moet hebben en verder komt er exclusieve PS4-content voor Destiny van Bungie. Microsoft stelt daar de gelikte gameplay van Titan Fall tegenover naast Ryse en natuurlijk een nieuwe Halo-titel.

Reacties (218)

218
200
106
24
0
53
Wijzig sortering
Het lijkt mij sowieso verstandig te wachten met van de daken schreeuwen welke console je nu gaat nemen omdat de ander is afgeschreven. Er is nog een lange tijd te gaan totdat ze daadwerkelijk op de markt zijn en tot die tijd kan er nog van alles veranderen.

Overigens wel grappig dat niemand erbij stil lijkt te staan dat Sony WEER op hun beloftes/features terugkomen. Eerst was het dat je dual boot had op de PS3, toen dat de PS3 backwards compatible was, toen dat online gameplay via PSN gratis is "nu en in de toekomst" zeiden ze er toen nog bij...

Nu hebben ze natuurlijk het recht om dit soort veranderingen door te voeren, maar het is wel opmerkelijk dat mensen nu doen alsof Sony van die heilige boontjes zijn die alleen maar aan de gamers denken.

Ben zelf met name vanwege de in mijn ogen softwarematige voorsprong historisch gezien meer een XBox speler (en het feit dat al mijn vrienden XBox hebben), maar het is weer een lastige keus. De PS exclusives zien er ook weer goed uit...
Als Microsoft eigen beheer (self-publishing) geeft aan indie ontwikkelaars, de DRM verwijdert (i.e. single player games offline kunnen spelen, discs uitlenen aan vrienden of familie, een spel normaal tweedehands kopen en doorverkopen en daarmee je right of first sale behouden, jezelf niet iedere 24 uur moet identificeren bij de gestapo) en als je de Kinect niet moet verbinden om de console aan de praat te krijgen. Dan kost de Xbox One nog steeds 100 euro meer, heeft die nog steeds een zwakkere GPU en wordt er nog steeds meer geheugen verspild aan achtergrondapplicaties (aangezien het een algemene entertainment unit is). Je games zijn nog steeds niet regiovrij en je kan zelf de HDD niet vervangen of upgraden.
Nu hebben ze natuurlijk het recht om dit soort veranderingen door te voeren, maar het is wel opmerkelijk dat mensen nu doen alsof Sony van die heilige boontjes zijn die alleen maar aan de gamers denken.
Dit dus.
Eerst wordt Sony binnengehaald als de verlosser van de gamewereld omdat er geen restricties zitten op PS4 games.

Nog geen dag later verteld Jack Tretton(grote baas bij Sony) in een interview, dat tsja, dat geldt eigenlijk alleen voor first-party titels en dat ze bij third party titels de publishers geen strobreed in de weg zullen leggen als deze wel DRM maatregelen willen nemen op hun platform.
Dezelfde situatie als op de Xbox One dus, maar daar hoor je dan niemand over.

Begrijp me niet verkeerd, wat MS probeert te doen zit me ergens ook niet lekker en enerzijds ben ik blij dat er zoveel commotie is, want je ziet nu al dat bijvoorbeeld de grote publishers HEEL voorzichtig zijn met wat ze over deze kwestie zeggen.

Aande andere kant is er in de verste verte geen balans of nuance in de discussie (iets wat me vooral tegenvalt van de zogenaamde professionele gamereporters).
De policies die MS voorstelt zijn minder restrictief dan die van Steam, maar dat gegeven wordt compleet genegeerd, wat ik persoonlijk volkomen bizar vind.

Ik heb me persoonlijk nog nooit zo geergerd aan de gamercommunity als de afgelopen dagen.
Ik had toch een ietsje meer in-depth vergelijking verwacht, al kan het natuurlijk ook dat in de presentaties van Sony en MS niet aan bod kwam.

Zo zijn er nog wel meerdere significante verschillen tussen de PS4 en One die de balans duidelijk richting PS4 doet uitslaan: PS4 heeft user-replacable HDD (One niet), PS4 heeft bluetooth (One niet), PS4, PS4 is region-free (One niet), enz...

Trouwens, met die always connected van de One. Betekent dat dan ook dat ik in 2020 mijn console naar het containerpark mag brengen omdat hij niet meer zal werken omdat Microsoft hun servers offline gebracht hebben omdat ze dan al lang weer met een volgende generatie console zitten ? Op dit moment heb ik bvb nog altijd een PS2, Gamecube enz staan en die doen het allemaal nog prima.
Anoniem: 115433
@Twixie12 juni 2013 11:42
Het hele online always is gewoon niet praktisch.

Je zal zien dat MS bijdraait op dit vlak omdat het zo goed als onmogelijk is om dit soort dingen goed te regelen. (stel je voor dat hun servers plat gaan voor bepaalde tijd dan is je console ook meteen onbruikbaar).

Microsoft heeft gewoon een hoop mensen die verkeerd beleid bepalen binnen de organisatie, op bijna alle vlakken lijkt het wel.

"we" hebben nog 5 maanden tot november en dan zal het wel verdwijnen van MS wensenlijstje.
Want tenslotte is er geen een logische manier om uit te leggen dat dit nodig is en al kost her je 1/4 of 1/3 van je verkoop aan het begin is niet zo'n goed idee om mee te beginnen.
Mensen unified memory? we weten nog niet hoe goed dat gebruikt gaat worden. dat geheugen is sneller als de GDDR5 van sony... geen fanboy van beiden, omdat ik geen consoles gebruik voor gamen.
GDDR5 heeft een hogere latentie als DDR3, echter is het GDDR5 op 5500MHz geklokt wat een theoretische bandbreedte levert van 176GB/s (tegenover 68,3 GB/s van DDR3). Microsoft heeft nog wel 32 MB aan ESRAM toegevoegd maar ik waag het te betwijfelen of ze het daarmee gaan redden.

Afgezien daarvan lijkt het erop dat de XBox One beduidend meer systeembronnen nodig heeft om het besturingssysteem te draaien. Waar de PS4 met 1 GB en 1 CPU-core voldoende heeft, gaan er berichten rond dat de Xbox One maar liefst 3 GB en 3 CPU-cores nodig heeft, waardoor 37,5% van de systeembronnen in beslag genomen zijn die dus niet voor gaming gebruikt kunnen worden. Vanwege de omslachtige TV-features die Microsoft heeft geïntroduceerd zou dit zomaar kunnen kloppen.

Het gaat dus niet alleen in de prestaties van de hardware (waar Sony dus duidelijk op wint), maar ook hoeveel van deze systeembronnen ingezet kunnen worden voor spellen. Als deze berichten kloppen levert de Xbox One in de praktijk ongeveer de helft aan prestaties tegenover de Playstation 4. Ik ben in ieder geval benieuwd of er benchmarks gaan komen. Zo weet je welke console de langste levensduur mee gaat krijgen voordat de hardware niet meer voldoet.

De Xbox One zal enkele weken voor de PS4 worden uitgebracht (zoals het er nu voor staat) waardoor ze een nipte voorsprong kunnen nemen op Sony. Echter brengen ze de console pas eind 2014 in Azië op de markt, waardoor Sony deze markt waarschijnlijk compleet zal inpikken. Ik vraag me nog steeds af waarom dat ze dit doen gezien het feit dat de Xbox360 daar marktleider was. Het enige dat ik kan bedenken is dat Microsoft onvoldoende consoles heeft weten te fabriceren. Zou me niet verbazen als de Xbox One dadelijk lastig te krijgen is in bepaalde landen.

Het zou zo maar kunnen dat Microsoft deze "Apple-tactiek" wil gebruiken om de Xbox One zo exclusiever te maken waardoor klanten fanatieker worden en de populariteit van deze console stijgt. We zullen zien ...
Je bedoelt dat het geheugen van de Xbox langzamer is? Want dat zou daadwerkelijk kloppen.

GDDR5 komt uit op ong. 175 GB/s, waar het snelste geheugen van de Xbox (en dat is maar 32MB) het moet doen met 100GB/s.
In alle vergelijkingen tussen de XBox One en PS4 komt het terug op deze DDR3 vs. GDDR5 vergelijking.

Kan iemand aangeven hoe zich dat verhoudt t.o.v. de verschillen tussen de Xbox360 en PS3? De PS3 was ook de duidelijke winnaar bij deze specs vergelijkingen maar effectief is er nauwelijks verschil naar boven gekomen in de games.

Is de voorsprong met dit andere geheugen nu nog groter voor de PS4 zodat het verschil nu wel duidelijk zal blijken?
Het probleem met de PS3 was dat de architectuur heel ingewikkeld was. Dit zorgde ervoor dat het optimaliseren van een game te moeilijk was, waardoor dit op multiplatform games vaak te weinig gedaan werd, met als gevolg weinig verschil tussen de games.

Met de XBone en PS4 is het basis systeem praktisch hetzelfde, met als enige echte verschil het geheugen. Het is stukken makkelijker om dit betere geheugen goed te gebruiken, dan dat dat was met de CELL processor van de PS3.
Da's eigenlijk niet eens het belangrijkste. De GPU is ook een stuk krachtiger. Meer compute units bijvoorbeeld.

De meeste games zullen gewoon op een hogere framerate lopen op de PS4.
De PS4 heeft 1 poel GDDR5 geheugen van 8GB die met 176GB/s kan worden aangesproken. GDDR5 heeft ongeveer 2-3 maal zo hoge latency als DDR3.

De Xbox One heeft 2 poelen geheugen 8GB DDR3 (68GB/s) en 32MB eSRAM (102GB/s) en daarbij 4 co=processors (Oban blitters of Move engines) die elk met 25.6GB/s data tussen de geheugenpoelen en de APU kunnen uitwisselen en herberekenen. Al deze kunnen parallel worden aangesproken (dus je zou kunnen beargumenteren dat de Xbox One meer bandbreedte heeft).

Voordeel van de PS4 is dat het makkelijk is om voor te ontikkelen vanwege easy geheugenmanagement en dat de Xbox One 1/3 minder GPU cores heeft (18 versus 12).
De Xbox One hoeft echter niet onder te doen voor de prestaties van de PS4 maar vergt meer load balancing (en goed gebruik van de co-processors). Grootste voordeel hierbij is dat Xbox 360 ontwikkelaars hier al ervaring mee hebben.

http://img.tgdaily.net/si...ft/durangomemoryspecs.png

[Reactie gewijzigd door Thief op 12 juni 2013 15:06]

hou ook in gedachten dat de Xbone 3 OS'en in de achtergrond hebben draaien
en die redelijk wat werkgeheugen zullen opslurpen

dat in tegen stelling tot de ps4 die er maar 1 heeft

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juni 2013 16:00]

Mja, theoretisch is de PS4 sneller, maar als we even moeten uitgaan van wat we nu van de X1 gameplay hebben gezien, is het toch wel verwaarloosbaar. Forza en Ryse zien er al schitterend uit en dat zijn dan launch-games. Sure, de PS4 heeft mogelijk wat meer kracht in de GPU en met het geheugen, maar we moeten nog zien hoe dat uitpakt. Vooralsnog lijkt het wel goed te zitten met de kracht van de X1 dus ik denk dat we daar ook niet teveel bij moeten blijven hangen.
Mja, theoretisch is de PS4 sneller, maar als we even moeten uitgaan van wat we nu van de X1 gameplay hebben gezien, is het toch wel verwaarloosbaar. Forza en Ryse zien er al schitterend uit en dat zijn dan launch-games. Sure, de PS4 heeft mogelijk wat meer kracht in de GPU en met het geheugen, maar we moeten nog zien hoe dat uitpakt. Vooralsnog lijkt het wel goed te zitten met de kracht van de X1 dus ik denk dat we daar ook niet teveel bij moeten blijven hangen.
Het is gewoon een feit dat de PS4 aanzienlijk meer rekenkracht heeft. Natuurlijk ga je dit nog niet heel duidelijk zien bij de launch games, maar in de toekomst ga je dat verschil echt wel merken. Zeker als het exclusives betreft. Want ik denk dat MS er alles aan zal doen om te zorgen dat developers het er niet "mooier" uit laten zien op de PS4. Ik zou er iig niet blij mee zijn als ik MS was.
Je klinkt nogal overtuigd hoewel een poster boven je nog maar even aanhaalt dat ook de PS3 een voorsprong zou hebben gehad waar in de praktijk weinig van te zien was.
Sowieso: ga jij met een stopwatch en/of 2 tv's + consoles zitten vergelijken hoeveel sneller de beelden op je scherm komen en kwalitatief beter zijn?
Nee natuurlijk niet, want je merkt er in de praktijk niets van aangezien het milliseconde-werk (en dus in de praktijk een non-issue) is.
Grafische pracht zal met meer zaken te maken hebben dan met rekenkracht alleen en het zal elkaar ongetwijfeld niet veel ontlopen.

Wat je met je laatste opmerking bedoelt is niet helemaal duidelijk. Ik lees het alsof jij denkt dat MS "op de achtergrond" PS-developers gaat instrueren om games voor de PS minder mooi te maken? Is die conspiracy-benadering nou echt nodig? Of je kijkt teveel films, of je zit wellicht op de verkeerde sites, maar misschien is het even goed voor je om te horen dat je belachelijke vermoedens hebt die uit niets anders als je onderbuik gekomen kunnen zijn.
Je klinkt nogal overtuigd hoewel een poster boven je nog maar even aanhaalt dat ook de PS3 een voorsprong zou hebben gehad waar in de praktijk weinig van te zien was.
De architectuur van de PS3 en XBOX360 waren compleet, maar dan ook compleet verschillend. De One en de PS4 daarentegen zijn nagenoeg gelijk en dus veel beter te vergelijken.
Sowieso: ga jij met een stopwatch en/of 2 tv's + consoles zitten vergelijken hoeveel sneller de beelden op je scherm komen en kwalitatief beter zijn?
Nee natuurlijk niet, want je merkt er in de praktijk niets van aangezien het milliseconde-werk (en dus in de praktijk een non-issue) is.
Nee, maar daar ging de discussie ook niet over. Die ging namelijk over het feit dat er wel of geen verschil zichtbaar zou zijn.
Wat je met je laatste opmerking bedoelt is niet helemaal duidelijk. Ik lees het alsof jij denkt dat MS "op de achtergrond" PS-developers gaat instrueren om games voor de PS minder mooi te maken?
Nee, niet PS developers. Maar developers die multiplatform games ontwikkelen.
Ik zeg ook niet dat het absoluut zo zal zijn, maar ik kan me voorstellen dat MS daar alles behalve blij mee zal zijn en logischerwijs alles zou doen wat binnen hun macht ligt. Als ze al bereid zijn miljoenen neer te leggen om publishers de PS4 niet te laten noemen tijdens de persconferenties, dan vind ik dat niet onwaarschijnlijk.
misschien is het even goed voor je om te horen dat je belachelijke vermoedens hebt die uit niets anders als je onderbuik gekomen kunnen zijn.
Daar heb je gelijk in. Daarom zijn het ook vermoedens ;) Daarom zeg ik ook in mijn post:
"Want ik denk dat MS er alles aan zal doen om te zorgen dat developers het er niet "mooier" uit laten zien op de PS4. Ik zou er iig niet blij mee zijn als ik MS was."
Maar bedankt dat je me er even op hebt gewezen dat het geen feiten zijn ;)
Allebei de consoles hebben een 8 GB pool voor RAM en Video geheugen. Bij Microsoft is dat DDR3 en bij Sony is dat GDDR5.

Leuk artikel over DDR3 VS GDDR5
Ik begrijp het probleem niet echt met always-on... Wie koopt er een console en gaat die gebruiken als hij geen internet heeft? En dan bedoel ik wij in België en Nederland. Wie heeft er geen internet en wel een console. Dan moet je toch al in een heel stomme situatie komen dat je geen internet hebt. Je internet provider moet problemen hebben, en eigenlijk je mobiele provider ook. :s

Je kan toch games 2e hands verkopen en aankopen? Nog zoiets waar veel onduidelijkheid over was, maar Microsoft heeft toch al laten weten dat het gewoon mogelijk is, maar dat dit de keuze is van de developer. Die gaan allemaal kiezen dat het mogelijk is bij multi platform games, want je kan de ps4 gamers niet op een andere manier behandelen als de Xbox One gamers.
Ruilen zal dan blijkbaar NOG niet gaan, maar ze zijn er heen aan het kijken. Maar je kan wel vrienden toevoegen tot je "familie" en die kunnen dan ook gewoon je hele game library...

Microsoft moet snel hun sterke features gaan uitlichten en daar klaarder over zijn, want als ik hier soms de comments lees dan hebben velen het gewoon niet begrepen, en hebben ze gelijk als ze voor de ps4 zouden kiezen. Maar die keuze berust dan op valse informatie...

EDIT: Dus ik heb een andere mening en ik word gedownmod? Ik ga gewoon serieus in op het topic, wijk er niet vanaf, scheld niet, ben niet onvriendelijk, en ik word toch gedownmod. Chapeau, sterk bezig

[Reactie gewijzigd door X-Fighter op 12 juni 2013 09:36]

Ik weet nog de storm van kritiek die Ubisoft over zich heenkreeg toen Assassin's Creed altijd online moest zijn. Er was op Tweakers echt niemand die daar een goed woord voor over had.
En dat was nog wel op de pc, het platform waar éénmaal geïnstalleerde/geactiveerde spellen traditiegetrouw al nauwelijks kunnen worden doorverkocht.

Nu komt het dus naar de X1 en ineens is het allemaal geen probleem meer?

Opmerkelijk dat men hier zo selectief is met drm verontwaardiging. Enige tijd terug was dat op de Fritz chip: http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Platform_Module en enkele jaren geleden op het stringente beleid van Apple met aangekochte muziek via iTunes (inmiddels is dat wel versoepeld geloof ik)
Het lijkt er op dat als je iets maar lang genoeg aanhoudt, dat men dat op een gegeven moment accepteerd.
Het is geen probleem meer? Er wordt moord en brand geschreeuwd door veruit de meerderheid hier op Tweakers.net... Een ander gedeelte kan er wel mee leven (ondanks dat ze er niet blij mee zullen zijn). Daarnaast is er een groot verschil tussen altijd online en één keer in de 24u. Regelmatig klapt de internet verbinding thuis eruit, maar ik heb nog nooit 24u lang geen internet gehad...
Xbox One is dus geen probleem voor mij, Assassin's Creed zou echter niet te spelen zijn.
Nuja, wat ik zo lees op het forum is dat het meerendeel toch geen problemen er mee heeft.

Het gaat mij niet zozeer om of het nu continu of met intervallen is, maar vooral omdat het verplicht is en imo een erg intrusieve methode van drm en gewoon domweg niet nodig. Ook weer het zoveelste voorbeeld dat gewone betalende klanten benadeeld worden ten opzichte van piraten (die er ongetwijfeld zullen komen)
Ik begrijp wel dat dit een oplossing van hun is. Het is duidelijk dat de schijfjes niet beveiligd genoeg zijn... Er wordt elk jaar miljoenen games gedownload voor de ps3, wii, xbox 360. Dus is dit een andere manier van beveiligen om er voor te zorgen dat piraterij moeilijker wordt.

Ik zie daar niet echt een probleem in, als het een slechte ervaring zal geven zoals bij Sim City, dan heb je groot gelijk, maar dat lag eerder aan EA. Microsoft heeft 300.000 servers klaar staan, ik verwacht niet veel down time langs hun kant. Die kunnen dit perfect opvangen, en uiteindelijk is het dan enkel vervelend als je geen internet hebt. Maar die situatie komt amper voor.
Tot men besluit de servers uit te schakelen voor de game die je graag speelt omdat hij te oud is / de opvolger al uit is / gehackt is / failliet gaat of te duur is ... Singleplayer games behoeven absoluut geen internetverbinding om te moeten werken en hebben bijna niets van nadelen.

Zelf speel ik regelmatig command and conquer generals. Dit spel stamt nu uit 2003, en speel ik singleplayer of lan. Ik kan mij niet voorstellen waarom deze online zou moeten willen, en als ik dan zie dat de servers voor fifa 2011 offline zijn gehaald, is het laatste wat nodig is wel always-on drm. Zie ook de debacles met Diablo e.a.

Ze willen iedere keer weer dwingen om always-on drm in te voegen die dan niet werkt (zoals iedereen voorspeld heeft), en in de praktijk de gewone consument enorm beperkt. Ze verzinnen smoesjes die niemand nog gelooft en worden keer op keer toch 'ontmaskerd' en gekraakt. Ze zouden er dan ook beter mee stoppen...
De verificatie van de 24 uurs check staat los van de gameservers zelf natuurlijk. Verder is het niet moeilijk om op den duur een patch uit te brengen die alle online-connecties eruit sloopt. Maar hierdoor worden uiteindelijk publishers gedwongen hun games langer te ondersteunen. Daar is toch ook wel wat voor te zeggen?

Verder vind ik het een bullshit argument om te zeggen dat de servers over 50 jaar offline zijn. Dan ga ik die games echt niet meer spelen. Als er echt een vraag naar is, komt er vast wel een remake/reboot/alternatief.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 12 juni 2013 12:07]

Als ze bij SimCity beweren dat het niet zomaar een legal check is, maar een aantal features in de cloud zouden worden gedaan, is het niet zomaar mogelijk (en indien wel gaan ze nog meer gezichtsverlies lijden :p ). Indien dit wel mogelijk is, en wordt gedaan, heb ik hier dan ook geen probleem mee, laat dat duidelijk zijn. Zo zijn er een aantal drm-checks uitgepatched nadat de servers offline gingen (From Dust, en ook EA heeft dit gedaan meende ik). Het wordt helaas niet altijd gedaan.

Daarnaast heb jij het over 50 jaar. Ik niet, ik geef ook expliciet een voorbeeld over een periode van 10 jaar heb, en dat een game al na 2 jaar wordt afgevoerd. Je moet dus niet proberen door te overdrijven een geldig argument belachelijk proberen te maken ... Heel wat games worden uit nostalgie nog eens bovengehaald. Mensen met SNES en gameboy's gebruiken die af en toe nog eens (in mijn ervaring toch). En sure, een remake komt er misschien van, maar dat kan een totaal andere game zijn. En op een PS4 draaien ipv je PS3. En betalend, terwijl je de game al hebt die je wilt spelen.
Uiteraard moet de c&c legaal zijn, maar dat is niet het probleem waar ik op doelde. Als Fifa 11 zijn servers sluit na 2 jaar, wat zou mijn c&c na 10 jaar dan zijn? Ik speel het niet online, en er is geen enkele geldige reden waarom een game als deze een online-drm zou nodig hebben.

Dat is het probleem. Moesten de servers allemaal goed werken, blijven werken, en flexibel zijn met connecties, zouden hier veel minder problemen rond gemaakt worden. Jij zegt dat de servers blijven draaien, maar dat gebeurt helemaal niet ... Eens de opvolger uit is, wordt die gewoon afgebouwd en uiteindelijk stopgezet, dat is de realiteit. Geloof je serieus dat de servers voor SimCity tot in den treure zullen draaien? Dat is keer op keer gebleken en lijken ze voor het gemak keer op keer te verzwijgen. Waarom zouden ze servers online houden voor de paar mensen die nog oudere games spelen? Is voor hen enkel een kostenpot en levert niets op. Als consument heb ik daar echter geen boodschap aan, en is het een nodeloze restrictie die mijn ervaring danig verziekt.
Ik speel het niet online, en er is geen enkele geldige reden waarom een game als deze een online-drm zou nodig hebben
Die check is er gekomen omdat je geen originele DVD meer van het spel hebt als je het download.
Nu nog wordt de originele DVD/blu ray vaak gebruikt als DRM check bij games.
Ik ben helemaal niet tegen een check voor activatie en controle van geldigheid bij installatie. Er is echter een groot verschil met dat en always-on drm.

Checken op legaliteit moet bij installatie gebeuren, en kan uitgepatchted worden als de servers offline zouden gaan. Indien drm wordt verbloemd met onder 'cloud-features' (jup, SimCity dus :p ) wordt dit al heel wat moeilijker. Bij iedere speelsessie online moeten gaan is toch verre van nodig ...

Daarnaast bestaat Steam al een eindje, die werkt zonder discs en heeft ook niet per se always-on drm nodig. Het is dus niet zo dat dit de vervanging is van disc-checks. Er zijn ook gewoon games waarbij je de disc niet meer nodig hebt na installatie, zoals het zou moeten zijn.
Dat kunnen ze gewoon niet maken,
En jij gelooft dat serieus? Of het nu EA is, of MS, of Sony, of Ubisoft, of gelijk welk bedrijf; zodra iets niet meer winstgevend is, wordt gewoon de stekker eruitgetrokken. MS kan dat maken, die doen gewoon wat ze willen.

Nu zie je dat er wat geluld rond met SimCity over features die ze 'enkel in de cloud' kunnn doen, terwijl iedereen weet dat het simpelweg always-on drm is. De servers doen dus meer dan enkel checken of een game legaal is, en vereisen dus heel wat meer power. Eens die game over zijn top heen is, wat zal er dan met die servers gebeuren?

Het punt dat ik wil maken, is dat je met always-on drm zit in een situatie waarbij er een server noodzakelijk om te spelen voor games waar dit intrinsiek niet nodig is (eg singleplayer games). Die server zal 100% gegarandeerd offline gaan. Is het niet binnen een jaar, dan is het binnen 5 jaar, of binnen 10 jaar. Op dat moment werkt je game niet meer (tenzij er iets gefixed kan worden) en dat is voor mij niet aanvaardbaar.

En we hebben het overigens nog niet gehad over plekken waar je geen internet beschikbaar hebt om een of andere reden.

[Reactie gewijzigd door Mathieu_Hinder op 12 juni 2013 11:03]

Op zich inhoudelijk wel eens met veel van de inhoud van je posts, maar ik begrijp niet waarom dit alleen voor MS en de xbox op zou gaan?
Is het niet Sony die hoog opgeeft over hun ps+ netwerk, maar heb je in de praktijk net zo goed te maken met de nadelen die je hier voor de xbox aanhaalt. Alsof Sony die garantie wel kan/gaat geven om oude spellen te blijven ondersteunen... Net zo min als MS dat kan en daarbij: Sony heeft nog wat te bewijzen op het gebied van hun netwerk en ik ben vast niet de enige die vermoed dat bij de eerste de beste grote release de boel daar op z'n gat zal gaan.
Dat is omdat het PS+ netwerk niet hetzelfde doel heeft als wat MS wil verkopen. PS+ gebruik je om online te gamen, multiplayer dus, en natuurlijk heb je daar online verbinding voor nodig. Dat snapt iedereen, en ook voor MS is er geen probleem daarvoor. Je hebt echter geen internet nodig om singleplayer en offline te spelen bij Sony. Dat is het grote punt. Als het netwerk plat gaat, kun je gewoon je game blijven spelen. Niet multiplayer natuurlijk, maar dat hoeft ook niet. Als een spel eenmaal werkt, is er niet echt ondersteuning nodig; het werkt gewoon, en binnen 5 jaar werkt het nog altijd :p
Zoals je een game van steam huurt? Waar is de kritiek daar? En waar haal je het vandaan dat je je games kwijt bent na 10 jaar? Ah sjiek weer gewoon verzonnen. Ok bedankt voor de bijdrage.
Misschien omdat dit IN DE PRAKTIJK WERKELIJK GEBEURT. Je bent inderdaad ongelooflijk naiëf om in de goodwill te geloven van dergelijke bedrijven. Als je per se online moet zijn, en de servers gaan offline, dan is het gewoon gedaan met plezier. Je wil dit blijkbaar niet geloven, maar de wereld is hard en zo is het nu eenmaal.
Het gaat al snel mis: maandagmiddag het laatste spelen, dinsdagavond weer willen gaan spelen, maar een internetstoring hebben... en je kan niet meer gamen.
Van wat ik heb begrepen, kan de One in die tussentijd gewoon uit staan (soort van standby) maar nog wel op internet kunnen via de WiFi/kabel. Je zou ook kunnen zeggen dat eens in de 24 uur een minimum is en dat het maximum misschien elke 5 minuten is "omdat er connectivity is".

Deze functionaliteit is ingebouwd zodat je niet thuis hoeft te zijn maar wel updates kan binnen krijgen of via een gewone internet-browser al dingen kan kopen/klaarzetten in je download-queue en als je dan thuis komt, staat alles meteen op de One en kan je aan de gang.
Dan gebruik je toch gewoon je gsm?

En hoeveel internet storingen maakt gij mee? Want ik heb er zo goed als nooit een. Behalve toen met Telenet dat het halve land geen internet had.
Ja, want dat is echt lekker voor je databundel.. not to mention de snelheid die je dan hebt. Nee, Xbox heb ik altijd een fijne console gevonden, maar met deze DRM grapjes ben ik om naar PS4..
Je moet gewoon even inchecken he... Je moet niet online blijven... Als je multiplayer wilt gamen zal dat ook niet gaan op de ps4 als je geen internet hebt he...

Mijn punt is maar dat je altijd wel een mogelijkheid hebt om snel in te checken en dan gewoon verder single player te spelen. Dit kost amper iets aan je databundel, en snelheid is niet perse nodig, want het duurt wrs nog geen 10sec
Het punt is dat het een superbelachelijke restrictie is. In de praktijk mag je dan niet zoveel last van hebben maar ik weiger weiger gewoonweg zo'n product aan te schaffen.
En latennwe niet beginnen over tweedehandse support van games.

Het klinkt heel erg uit de hoogte maar ik heb principes, en microsoft probeert af te tasten hoe ver ze kunnen gaan, nou 2 stappen te ver dus.
Maar ze hebben dan wel het voordeel dat je zonder disc kan spelen en instant kan swappen van uit de ene game naar de andere
Dat is me bij de PS4 nog niet helemaal duidelijk...
Dat niet disc-swappen vind ik echt een non-voordeel. Ik speel een game, en dan blijft de disc er soms wel een maand inzitten omdat ik niets anders speel. Want oh-oh, straks moet ik om de maand een disc wisselen, wat een ramp!
Waarom is het belachelijk? Dit gaat piraterij tegen, dit kost de industrie miljoenen per jaar... Ze doen het niet voor hunzelf hoor, ze halen er ook geen geld uit door deze DRM. Dit is gewoon een oplossing voor het piraterij probleem, als er betere waren dan hadden ze die wel gebruikt.

En jij en velen andere mogen dan wel geen illegaal downloaders zijn, maar toch zal dit moeten gebeuren. Als je gaat reizen en je neemt het vliegtuig, moet jij toch ook je valies laten scannen en door zo een metaaldetector gaan. Jij bent dan misschien geen gek die wapen mee zou nemen op het vliegtuig, maar iedereen zal toch de ongemakkelijkheid hebben van door die scanner met je spullen te gaan. Want iemand is altijd wel zo stom om een fout te maken. Nu kunnen wij ook allemaal boeten doordat andere illegaal downloaden. Ik vind niet dat we dan met de vinger naar Microsoft mogen wijzen.
Het is belachelijk omdat je betalende eerlijke klanten restricties door de strot heen duwt waar niemand op zit te wachten. Als ik een singleplayer game koop dan wil ik deze kunnen spelen zonder dat ik een internetverbinding heb. En waarom zou ik ineens al mijn privacy opgeven om zogenaamd piracy tegen te gaan? Want dat doe je namelijk ook met de toekomstige Xbox! Ze kunnen zo op elk moment dat ze willen met je meekijken via de kinect camera. Het staat zelfs in de voorwaarden van de console dat ze onder bepaalde onmstandigheden de kinect mogen activeren als daar aanleiding toe is. Dus voor je het weet heb je de geheime dienst of misschien wel een hacker doodleuk met je meekijken in je huiskamer. Ik kan net zo goed mijn hele huis vol met camera's gaan hangen en die met een livestream aan het internet hangen.

Laten we daarnaast nog ff op het feit ingaan dat je geen 2ehands games op de Xbox kunt spelen, ofwel als een maat van mij straks zijn game naar mij toe neemt kan dat niet omdat hij hem al op zijn Console heeft geinstalleerd.

De Xbox One is echt een gedrocht van een apparaat. Waar Sony geleerd heeft van de PS3 heeft MS gigantisch gefaalt met dit DRM/Spyware geïnfesteerde apparaat van hun. En zon beetje de hele gamingwereld denk hetzelfde over de online DRM, het kan gewoon niet! MS heeft niet goed opgelet bij al het gezeik rondom Origin van EA (vergelijkbare online DRM) en nu gaan ze er de prijs voor betalen.

Ik ga dit apparaat met deze belachelijke restricties en spyware iig niet kopen.
Kijk naar mijn vergelijking met reizen per vliegtuig, daar moet ook iedereen boeten voor de fouten van andere... Dat is niet perse door het strot duwen dat is er gewoon voor zorgen dat alles eerlijk verloopt.

En sorry maar die privacy zever vind ik echt belachelijk. Je telefoon camera en microfoon kunnen ook van afstand aangezet worden door een hacker, en die is ook verbonden met internet. Ga je die dan ook maar weg gooien en een Nokia 105 kopen? Nee, echt dat Microsoft je gaat liggen bespieden in je huiskamer. Alsof ze niets beters te doen hebben, zoals een notification center maken voor Windows Phone :)

Als je maar straks naar je thuis komt zal hij gewoon inloggen met zijn account op je Xbox en het spel kunnen spelen. ZONDER het spel mee te pakken. Dus jij kan op elke Xbox One inloggen met je account en aan heel je game library. Je familie/vrienden kunnen ook in een speciale groep komen waardoor ze sowieso aan je library kunnen. Dat zijn ook zeer handige features maar daar hoor je dan weer amper iets van.

Heb je eigenlijk wel mijn begin post gelezen want je zegt nu allemaal dingen die tegenstrijdig zijn met wat ik zei. Mijn komen gewoon van de website van de Xbox zelf, die van jouw heb je horen zeggen op sites... :S
Kijk naar mijn vergelijking met reizen per vliegtuig, daar moet ook iedereen boeten voor de fouten van andere... Dat is niet perse door het strot duwen dat is er gewoon voor zorgen dat alles eerlijk verloopt.
1) Ga je nou de veiligheid van mensenlevens vergelijken met mogelijke piraterij van software?
2) Blijf jezelf vooral vertellen dat het niet door de strot duwen is. Heb je een keuze? Nee? Dan is het dus door de strot duwen. Take it or leave it.
En sorry maar die privacy zever vind ik echt belachelijk. Je telefoon camera en microfoon kunnen ook van afstand aangezet worden door een hacker, en die is ook verbonden met internet. Ga je die dan ook maar weg gooien en een Nokia 105 kopen? Nee, echt dat Microsoft je gaat liggen bespieden in je huiskamer. Alsof ze niets beters te doen hebben, zoals een notification center maken voor Windows Phone :)
1) Privacy gezever is inderdaad onzin 8)7
2) Een hacker kan je je tegen beschermen
3) Je maakt niet de bewuste keuze om jezelf open te stellen voor hackers (of jij wel?). Bij de Xbox One geef je EXPLICIET toestemming voor een backdoor rechtstreeks naar je huiskamer. Welk weldenkend mens zal daarvoor kiezen :?
Als je maar straks naar je thuis komt zal hij gewoon inloggen met zijn account op je Xbox en het spel kunnen spelen. ZONDER het spel mee te pakken. Dus jij kan op elke Xbox One inloggen met je account en aan heel je game library. Je familie/vrienden kunnen ook in een speciale groep komen waardoor ze sowieso aan je library kunnen. Dat zijn ook zeer handige features maar daar hoor je dan weer amper iets van.
Het is inderdaad een mooi principe, maar het feit blijft dat het meer restricties oplegt dan voordelen biedt.
1) Je kan geen games uitlenen aan vrienden.
2) Je hebt maar een x aantal mensen met wie je die content kan delen.
3) Bij MS hadden ze het specifiek over familieleden en niet over vrienden.
4) Als je bij een vriend bent moet je Xbox 1 keer per uur verifieren via online DRM.

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer restricties, waar ik nu even niet op ben gekomen.

Ik heb er nog wel begrip voor dat mensen heel erg fan zijn van een platform. Wat ik onbegrijpelijk vind is dat mensen een bedrijf blijven verdedigen wat hun rechten als consument inperkt 8)7 Snap je dan niet dat je jezelf (en alle andere gamers) enorm naait door dit beleid te steunen :? JUIST als fan van de XBOX360 zou je je hier kwaad over moeten maken! In plaats daarvan slik je de PR van MS als zoete koek en neem je er genoegen mee dat je "als trouwe fan" genaaid wordt.

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 12 juni 2013 11:43]

1) Ga je nou de veiligheid van mensenlevens vergelijken met mogelijke piraterij van software?
2) Blijf jezelf vooral vertellen dat het niet door de strot duwen is. Heb je een keuze? Nee? Dan is het dus door de strot duwen. Take it or leave it.


Ja het zijn gewoon 2 vervelende means to an end. Ik vind dit echt gewoon de beste keuze op het moment tegen piraterij hoor.

1) Privacy gezever is inderdaad onzin 8)7
2) Een hacker kan je je tegen beschermen
3) Je maakt niet de bewuste keuze om jezelf open te stellen voor hackers (of jij wel?). Bij de Xbox One geef je EXPLICIET toestemming voor een backdoor rechtstreeks naar je huiskamer. Welk weldenkend mens zal daarvoor kiezen :?


Ik bedoel niet dat privacy onzin is, maar hoe er nu omtrent die Kinect en Microsoft en PRISM gedaan wordt. Dat vind ik onzin. Er wordt nu gedaan alsof de amerikaanse regering in jullie huiskamer alles gaat liggen afluisteren, wanneer dit totaal niet het geval is. Als jij een telefoon koopt geef je toch ook een hacker rechtstreeks toegang naar al jouw gegevens? Wat is het verschil dan met een Kinect? Vertel me het verschil maar tussen een Kinect en een gsm.

Het is inderdaad een mooi principe, maar het feit blijft dat het meer restricties oplegt dan voordelen biedt.
1) Je kan geen games uitlenen aan vrienden.
2) Je hebt maar een x aantal mensen met wie je die content kan delen.
3) Bij MS hadden ze het specifiek over familieleden en niet over vrienden.
4) Als je bij een vriend bent moet je Xbox 1 keer per uur verifieren via online DRM.


Ja die restricties moeten wij erbij nemen. De game industrie is een two way street. Zonder ons zijn er geen games, maar zonder games ook geen gamers. We moeten allemaal wat water bij de wijn doen, het is niet altijd krijgen krijgen krijgen. Als we nu wat ongemakkelijkheden hebben door altijd online te zijn zodat het er voor zorgt dat een bende idioten niet meer kunnen valsspelen en games downloaden. Dan is dat maar zo, dan leren we daar gewoon mee leven.
En heeft je vriend misschien geen internet? Jawel dat heeft hij wel want hij koopt een Xbox dus wat maakt het uit dat je om het uur moet verifieëren. Je merkt daar zelf niets van hoor...

Ik ben trouwens geen fanboy van Microsoft. Maar ik vind dat de keuzes die zij nu gemaakt hebben de mooie middenweg is voor gamers en de game industrie. Ja dit is ongemakkelijk voor ons, maar goed voor de industrie, wat er voor zal zorgen dat we nog betere games kunnen gaan krijgen. Daar draait het toch of, om niet? Om het game. Ik steun Microsoft volledig in hun beslissingen, zal de industrie alleen maar ten goede komen.
Ja het zijn gewoon 2 vervelende means to an end. Ik vind dit echt gewoon de beste keuze op het moment tegen piraterij hoor.
Het is wel de beste maatregel tegen piraterij voor publishers, maar het houdt nul rekening met de belangen van de consument. Er zijn alleen maar nadelen voor de consument. Dus in dat opzicht is het de slechtste maatregel.
Ik bedoel niet dat privacy onzin is, maar hoe er nu omtrent die Kinect en Microsoft en PRISM gedaan wordt. Dat vind ik onzin. Er wordt nu gedaan alsof de amerikaanse regering in jullie huiskamer alles gaat liggen afluisteren, wanneer dit totaal niet het geval is.
Hoe weet je dat dan? Je geeft namelijk wel gewoon de mogelijkheid. Vertrouw jij de Amerikaanse overheid en bedrijven als MS op hun blauwe ogen? Het Prism project geeft maar weer eens aan dat zulke dingen wel degelijk gebeuren. Maar blijf vooral mensen afspiegelen als aluhoedjes.
Als jij een telefoon koopt geef je toch ook een hacker rechtstreeks toegang naar al jouw gegevens?
Uhhh. Nee. Als ik een telefoon koop hoef ik niet akkoord te gaan met voorwaarden waarin ik mijn gegevens ongevraagd wil delen met derden (laat staan aan hackers). Ik ben wel benieuwd welke telefoon jij hebt ;)
Wat is het verschil dan met een Kinect? Vertel me het verschil maar tussen een Kinect en een gsm.
Het verschil zit hem dus in het feit dat jij het woord hacker gebruikt bij de gsm. Dat is per definitie iemand die ongevraagd jouw systeem binnendringt. Bij de Kinect geef je EXPLICIET toestemming zoals ik eerder al aangaf. Als je dat verschil niet ziet, dan ga ik je nooit overtuigen.
Ohja, en met een Kinect kan je niet bellen ;)
Ja die restricties moeten wij erbij nemen. De game industrie is een two way street. Zonder ons zijn er geen games, maar zonder games ook geen gamers. We moeten allemaal wat water bij de wijn doen, het is niet altijd krijgen krijgen krijgen. Als we nu wat ongemakkelijkheden hebben door altijd online te zijn zodat het er voor zorgt dat een bende idioten niet meer kunnen valsspelen en games downloaden. Dan is dat maar zo, dan leren we daar gewoon mee leven.

En heeft je vriend misschien geen internet? Jawel dat heeft hij wel want hij koopt een Xbox dus wat maakt het uit dat je om het uur moet verifieëren. Je merkt daar zelf niets van hoor...

Ik ben trouwens geen fanboy van Microsoft. Maar ik vind dat de keuzes die zij nu gemaakt hebben de mooie middenweg is voor gamers en de game industrie. Ja dit is ongemakkelijk voor ons, maar goed voor de industrie, wat er voor zal zorgen dat we nog betere games kunnen gaan krijgen. Daar draait het toch of, om niet? Om het game. Ik steun Microsoft volledig in hun beslissingen, zal de industrie alleen maar ten goede komen.
Wat een onzin. Je doet net alsof de industrie op sterven na dood is. En denk je echt dat dit de kwaliteit van de games ten goede komt? Is het het echt waard om zware restricties op te leggen aan 99% van de klanten omdat 1% misschien games kopieert?
Je vindt het beleid van de tweedehands game zeker ook goed? Omdat het beter is voor de industrie. Waarom zullen we niet gewoon 20 euro meer gaan betalen voor elke game? Dat is ook beter voor de industrie.
Je snapt niet dat ze je gewoon helemaal leeg willen knijpen. Dat zie je toch met alle DLC en pre-order schandalen. Ik vind het ongelovelijk dat mensen medelijden hebben met de "industrie". En als MS het echt zo goed voor heeft met de industrie dan hadden ze wel net als Sony volledige support voor indie developers gegeven. Waarschijnlijk moet elke indie developer nog steeds 150.000 euro betalen om hun game uit te brengen op Xbox Live. Ohja, en dan ook nog eens een dikke fee voor elke update die ze uit willen brengen 8)7
Het is allemaal PR gelul. Als er iets is dat de industrie verziekt, dan is het wel (online) DRM en DLC.

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 12 juni 2013 13:45]

Wie wil in vredesnaam altijd online zijn als er een high-end camera met dito geluidsopname apparatuur aansloten is? Dat is niet te vergelijken met mijn telefoon, want daar bepaal ik immers zelf welk OS/software ik gebruik. Die luxe heb ik op de Xbox niet.

Daarnaast staan grote bedrijven momenteel bekend om het grootschalig opslaan en beschikbaar stellen privacy gevoelige informatie aan overheden of veiligheidsdiensten. En als men het niet standaard van alle gebruikers aftapt, dan hebben ze daar voor het individu nog wel de mogelijkheid toe. En dat laatste is mij een doorn in het oog: Ik wil namelijk niet dat iemand uberhaubt de mogelijkheid heeft om mijn huiskamer in te kijken en elk gesprek tot in detail mee te luisteren. Jij noemt het privacy zever, ik noem het vrijheid.
Dan moet jij maar eens fatsoenlijk gaan lezen wat PRISM precies inhoudt. Want dit begint hier helemaal belachelijk te worden.

Microsoft heeft ten eerste al laten weten dat het niets te maken heeft met PRISM, net zoals facebook, google, yahoo, etc. Of heb je misschien geen facebook account, google account of yahoo account? Zo wel dan ben je nu al hypocriet bezig.

Microsoft heeft ook laten weten dat het helemaal niets opslaat van wat de Kinect opvangt als de Xbox in standy staat. Dan luistert het enkel naar Xbox On, al de rest wordt gewoon weg geworpen, er wordt NIETS geupload naar de server.

Ik vind privacy ook belangrijk, maar ik ga niet liggen doen alsof MSFT me ligt af te luisteren, want het is gewoon niet waar. Dus moet je niet zeggen dat het wel zo is. Zo stuur je foute informatie de wereld in, en gaan mensen op foute info keuzes maken.
Dan moet jij maar eens fatsoenlijk gaan lezen wat PRISM precies inhoudt. Want dit begint hier helemaal belachelijk te worden.

Microsoft heeft ten eerste al laten weten dat het niets te maken heeft met PRISM, net zoals facebook, google, yahoo, etc. Of heb je misschien geen facebook account, google account of yahoo account? Zo wel dan ben je nu al hypocriet bezig.

Microsoft heeft ook laten weten dat het helemaal niets opslaat van wat de Kinect opvangt als de Xbox in standy staat. Dan luistert het enkel naar Xbox On, al de rest wordt gewoon weg geworpen, er wordt NIETS geupload naar de server.

Ik vind privacy ook belangrijk, maar ik ga niet liggen doen alsof MSFT me ligt af te luisteren, want het is gewoon niet waar. Dus moet je niet zeggen dat het wel zo is. Zo stuur je foute informatie de wereld in, en gaan mensen op foute info keuzes maken.
Oh sorry, dat wist ik niet. Als Microsoft (en anderen) het zegt dan zal het vast wel waar zijn :Y)
We zullen het wel zien als mensen straks gaan wiresharken 8-)

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 12 juni 2013 13:49]

Dan koop jij toch lekker een XboxOne als die restricties jouw niet uitmaken?
Inderdaad. Weet wel niet of ik het ga doen, hangt voor mij van de games af, ps4 heeft er ook wel nice. Mij ging het gewoon om het feit dat veel mensen moeilijk deden over de restricties. Ik vond dat beetje ridicuul, waarom? Ja dat heb ik hierboven uitgelegd. Maar het komt inderdaad neer op:

Mensen geven niets om restricties:
Ps4 of Xbox

Mensen geven iets om restricties:
Ps4
Anoniem: 167720
@X-Fighter12 juni 2013 23:57
Kijk naar mijn vergelijking met reizen per vliegtuig, daar moet ook iedereen boeten voor de fouten van andere
1) Bij consoles zijn er geen levens in gevaar, dus ik vind dit een nogal zinlose vergelijking.
2) De nieuwe regels voor reizen met vliegtuig, zoals de vloeistoef regeling, is niet voor onze veiligheid, maar om mensen te trainen in het blindelings gehoorzamen van hun meesters.
Is het een nadeel voor singleplayer games? Zeker, is het een onoverkomelijk nadeel? Nee.
Verder speel je natuurlijk niet alleen maar singleplayer games.

Verder is dat bullshit dat ze mee kunnen kijken of dat ie gewoon maar aangezet kan worden. De voorwaarden zijn nog niet bekend, en er is nog altijd zoiets als de Wet waar ze zich aan moeten houden. Verder hebben ze al aangegeven erg strict om te gaan met je privacy waardoor er niet zomaar misbruik van gemaakt kan worden. Natuurlijk is dit nog iets wat ze waar moeten maken, maar met de huidige Kinect was dat ook blijkbaar geen probleem en Microsoft heeft er ook helemaal geen baad bij.

Ik vind het erg kortzichtig om een verplichte online verbinding maar af te wimpelen omdat het je privacy beperkt. Iets wat nog helemaal niet bewezen is en waarbij het in de toekomst alleen maar meer zal toevoegen aan de game-ervaring.
Anoniem: 145867
@Martinspire12 juni 2013 18:21
Met 2 of 4 controllers offline is ook multiplayer !!!
Ach laat je toch niets wijs maken. Dit heeft niets met piraterij te maken. Dit is gewoon de zoveelste methode van MS/Publishers om nog meer geld uit consumenten te melken. Besides, dat piraterij argument is zo'n non argument, er is geen enkel leidend onderzoek dat aantoont dat piraterij schade toebrengt.

Maargoed, MS is vrij om dit soort anti consument maatregelen te nemen en wij als consument zijn vrij om met onze portemonnee te stemmen en dit gedrocht links te laten liggen.

Ik vind het toch wel merkwaardig dat je dit soort zaken probeert goed te praten met al even kromme argumenten.

Ik ben altijd een xbox fan geweest maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om dit ding te kopen. Het zal me dan ook niets verbazen dat de PS4 deze generatie weer een dikke voorsprong krijgt. MS kan me de pot op met hun nonsens.
Anoniem: 480020
@X-Fighter12 juni 2013 21:12
X-Fighter

Ze lopen miljoenen inkomsten mis... Dat is de schade
Gut gut... zoveel schade dat de game-industrie zelfs meer geld is gaan verdienen dan de filmindustrie.
En hoe bewijs jij dat ze miljoenen inkomsten mis lopen? Realiseer jij je wel dat als jij je xbox360/PS3 al mod zo dat je games kan 'piraten' je helemaal niet meer online kan??

Daar komt nog is bij dat ik mijn geld maar een keer uit kan geven, stel dat ik een game pirate voor mijn PS3 omdat ik het geld er niet voor heb, dan had ik hem in het geval dat ik niet kan piraten gewoon niet gespeeld dus lopen ze geen rooie cent mis.
Anoniem: 167720
@X-Fighter12 juni 2013 23:46
Dit gaat piraterij tegen
Nee, dit is bedoeld om de handel in 2e hands games tegen te gaan.

Piraterij op consoles.... vooral op de PS3.... is nauwelijks een issue.
Anoniem: 230001
@X-Fighter12 juni 2013 12:59
Er zijn games die van de clud gebruik maken voor de X1, is je telefoon toch niet zo handig.
Stel je voor dat je verhuist naar een andere gemeente en daar een internetabonnement wil afsluiten of je huidige contract wil meenemen. Het gaat daar nog steeds vaak genoeg mis.

Bij Kassa / Radar hebben in het verleden regelmatig mensen gezeten die verhuisd of van provider gewisseld waren en al weken (soms zelfs maanden) zonder internet zaten. Dan zit je mooi te kijken; je kunt dan niet eens spelletjes spelen op je Xbox One om toch een beetje afleiding te hebben. Kans is namelijk dat TV en telefonie ook niet (goed) werkt.

Kijk, dat jij en ik wellicht geen last hebben van internetstoringen wil niet zeggen dat dit automatisch voor iedereen geldt. Sony houdt hier rekening mee. Je weet tenslotte maar nooit of je verbinding eruit klapt. Microsoft daarentegen steekt gewoon een dikke middelvinger op tegen mensen die geen of een onstabiele internetverbinding hebben.

Ik heb in een ander artikel al een keer verteld dat een goede vriend van mij in een klein dorpje in Duitsland woont. Een of andere sukkel heeft daar een DSL-wijkkast vernield door er met een auto tegenaan te rijden. Het gevolg was dat het hele dorp zonder internet zat. Omdat er maar 100 mensen wonen vond T-Online het niet rendabel om die kast te vervangen dus hebben ze het maar een beetje provisorisch "gerepareerd". Ze hebben deze kast overeind getrokken, een stok achter gezet zodat deze niet omvalt en deze stok met een lange schroevendraaier in de grond "geborgd". Het gevolg is dat die verbinding er regelmatig uit klapt, soms dagen lang. Dan zit je mooi te koekeloeren met je Xbox One waarop je niet kunt spelen.

Daarom, denk ook eens aan andere mensen alsjeblieft.
Dat is waar, maar je kan toch niet voor alle rare gevallen de toekomst tegen houden? Want dit is toch gewoon de toekomst? Het begint al met digitale kopiën van je game te kunnen kopen, en uiteindelijk zal het toch richting een OnLive/Gaikai variant gaan waar we de game streamen en geen cd'tje meer moeten kopen.

Het kan inderdaad zijn dat je zo problemen hebt met verhuizen, maar zoals ik al zei, je hebt je gsm nog, of je kan snel even aan de buren vragen, of je hebt gewoon dikke dikke pech. Maar Microsoft kan niet rekening gaan houden met die paar dagen pech bij sommige mensen in de wereld vind ik. Na een paar weken heb je wel internet, kan je weer lekker gamen.

Een van de betere features aan ps4 is dat je uiteindelijk ps3 en ps4 games gaat kunnen streamen via gaikai. Ja daar heb je ook internet voor nodig, ik ben vrij zeker dat alles die richting uit gaat gaan. Uiteindelijk zullen we altijd die connectie moeten hebben, maar om dan de eerste af te schieten die er een vereisten van maakt is wel jammer.
Fijn dat jij ervan overtuigd bent dat de hele wereld internetkwaliteit heeft als jij. Nieuwsflits: dat is niet zo ... Er zijn enorm veel mensen voor wie snel, stabiel, breedbandinternet geen vanzelfsprekendheid is.
Dat is waar, maar je kan toch niet voor alle rare gevallen de toekomst tegen houden? Want dit is toch gewoon de toekomst?
Jawel, dat kunnen ze wel: geen always-on drm verplichten. Zo simpel is het.
Maar Microsoft kan niet rekening gaan houden met die paar dagen pech bij sommige mensen in de wereld vind ik. Na een paar weken heb je wel internet, kan je weer lekker gamen.
Het gaat hier niet om sommige mensen in de wereld, het gaat hier om veel, heel veel mensen. En jij vind dat je dan gewoon een paar weken niet moet gamen? Omdat je geen internet hebt, mag je geen singleplayer spel spelen? Jij vind dat acceptabel? ...

Andere situatie waar ik aan denk: je gaat op vakantie / camping. Helaas geen internet, geen games dus.
Ja ik vind dat acceptabel, dat is nu eenmaal van de nadelen van always on, het heeft ook een pak voordelen, maar dat negeren we dan maar.
Welke voordelen zijn dat exact? Ik kan er mij niets bij voorstellen...
Het PlayGo systeem van de PS4 doet dit naar mijn weten ook allemaal:
PS4 also enables games to be downloaded or updated in the background, or even in stand-by mode. The system takes it one step further by making digital titles playable as they are being downloaded. When a player purchases a game, PS4 downloads just a fraction of the data so gamers can start playing immediately, and the rest is downloaded in the background during actual gameplay.
De PS4 heeft een extra chip die puur gemaakt is voor taken zoals het downloaden van de eerste uren van games die jou volgens hun 'prediction' systeem wel zouden moeten liggen en dus ook firmware updates, wat in de achtergrond terwijl je een spel speelt kan gebeuren of als de console in slaap mode staat. Diezelfde chip doet trouwens ook andere achtergrondtaken zoals het installeren van een spel terwijl je het nog van de disc speelt, het installeren van eerder gedownloade firmware updates offline, video's uploaden en downloaden, etc.

Bronnen: http://www.scei.co.jp/corporate/release/130221a_e.html, http://www.joystiq.com/20...es-as-theyre-downloading/ en http://www.eurogamer.net/...nys-shuhei-yoshida-on-ps4

Edit: Trouwens de helft dat ik hier zeg staat ook gewoon in dat ign artikel dat je daar linked

[Reactie gewijzigd door symphoon op 12 juni 2013 15:11]

Komop zeg, met een artikel van 2 maanden oud aankomen (die sowieso vol aannames staat) maar die wel gebruiken om je (veelal) achterhaalde argumenten te staven.....

Ik begrijp die weerstand tegen die online check heel goed (ben er zelf ook niet over te spreken), maar er wordt hier vervolgens wel gewoon klakkeloos vanuit gegaan dat als je minstens 24 uur niet online bent geweest je helemaal niet meer kan spelen, alsof de console dan gelocked/gebanned wordt. En laat dat laatste nou vooral uit de fantasie van "het andere kamp" te komen, want dat is allesbehalve bewezen (en om eerlijk te zijn ook ongeloofwaardig) maar toch zie je dit in vele van de bovenstaande posts terugkomen.
Je kunt er natuurlijk ook van alles en nog wat bij gaan verzinnen, maar misschien is het beter om de discussie zuiver te houden ipv. met onzin te gaan strooien.....
Graag had ik van jou dan wat voordelen van always-on drm voor singleplayer games. Ik zie het namelijk echt niet, maar je blijkt hard overtuigd te zijn van je gelijk.... Zeg mij waarom ik online moet zijn om een singleplayer game te spelen.

Een console is niet gericht op mensen zonder internet. Sure |:( Want internet is een intrinsiek onderdeel van games |:(

Ik wil niet dat een console games installeert en download zonder dat ik dat beslis. Wat zou dat in godsnaam een voordeel zijn? Ik beslis wel wat ik wil spelen en wanneer ik dat installeer.

Updates downloaden staat los van always-on drm, heeft er niets mee te maken en dat is geen voordeel ervan ... De PS kan ook gewoon snachts updates downloaden indien nodig.

Je bent ongelooflijk blind voor anderen me dunkt. Ja, jij hebt een perfecte internetverbinding. Ja, jij gaat kamperen om te gaan wandelen 24u/24u. Jij speelt permanent online en boeit de rest niet. Fijn, maar misschien kan het geen kwaad om ook het standpunt van de rest van de wereld eens te overwegen ...

Mensen die gaan kamperen met kleine kinderen. Die een huisje huren ergens in het bos. Die een console meedoen voor 's avonds, voor de kids, voor regendagen. Onmogelijk natuurlijk, hoe kom je erbij 8)7
Ik zou het knap vinden als je ook op je nieuwe locatie helemaal geen telefoonverbinding hebt. Daar kun je namelijk ook wel even een verbinding mee maken. Het is ook geen half uur wat het aan hoeft te staan natuurlijk, dus er is prima omheen te werken. Verder zou je nog altijd een Mobiel Internet dongle kunnen aanschaffen als je weet dat het eraan komt.

Sure, het is niet de meest elegante oplossing, maar je bent niet volkomen machteloos.

En hoe vaak rijd er iemand tegen een wijkkast of ga je verhuizen? Sure, die kans is er, maar ik denk dat je dan ook wel wat andere problemen hebt. Geen online bankieren, geen email ophalen, geen social media checken. Ow wacht, dat doe je dan via je telefoon. Hmmm
Anoniem: 145867
@Martinspire12 juni 2013 18:27
Martin, je zit altijd die Online zaken van Microsoft te verdedigen. Maar zal ik je eens vertellen waar het vaak voor komt?

Wat dacht je op locaties waar mensen vaak werken in the middle of nowhere waar ze niet zomaar naar huis kunnen en zich wel willen vermaken? Vaak met games?

Denk aan personeel aan boord van een schip, aan boord van een Platform. Heb familie op schepen die ook een PS3 en een 360 hebben staan. Die hebben nu alleen keuze uit de PS4.

Wat dacht je van de regenachtige dagen in de sta(caravan) op een camping?

Er zijn genoeg "remote" gebieden waar mensen vaak genoeg een game console gebruiken. Misschien het leger? Marine?

Je hebt heel veel beroepen waarbij men hun niet thuis van hun vrije tijd kunnen genieten. Die mensen hebben geen 8 tot 5 baan zoals jij. Jij moet je eens meer verdiepen in andere mensen!!!!!!

Daarnaast is het ook gewoon een Principe kwestie. Begrijp je dat soms ook niet?
Nou ja, voor die ene keer dat dit voorkomt, ja de stroom kan ook wel eens uitvallen en dan kan je ook niet spelen, wat een hoop spijkers op laag water zoeken zeg....
Ik begrijp het probleem niet echt met always-on... Wie koopt er een console en gaat die gebruiken als hij geen internet heeft? En dan bedoel ik wij in België en Nederland. Wie heeft er geen internet en wel een console. Dan moet je toch al in een heel stomme situatie komen dat je geen internet hebt. Je internet provider moet problemen hebben, en eigenlijk je mobiele provider ook. :s
Ik snap niet helemaal wat het hebben van internet te maken heeft met het aansluiten van een console op dat zelfde internet?

Ik denk dat er genoeg mensen zijn bij wie een console op een kinder kamer / zolder / garage staat waar niet een internet verbinding aanwezig is. Ik zelf had dit ook. Mijn 360 stond in de garage (=game room) en daar had ik geen internet aansluiting (ook geen wifi bereik).

Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die alleen maar single player games spelen. Waarom zou je dan je console op internet aansluiten?
Anoniem: 167720
@X-Fighter12 juni 2013 23:50
Wie koopt er een console en gaat die gebruiken als hij geen internet heeft?
Vorige jaar had ik nog een probleem waardoor ik twee weken geen internet had. Bovendien vind ik het absurd dat ik mijn console niet ergens naartoe mee kan nemen om single player games te kunnen spelen zonder internet.
Ik zal nooit een console kopen waarmee ik altijd online moet zijn.
Wie koopt er een console en gaat die gebruiken als hij geen internet heeft?
Oh, IK!

Ik sleep mijn console vaak gewoon mee naar vrienden overal en nergens. En als ik in een hutje in Zweden wil zitten en een console meeneem om s'avonds een gamepje te spelen, dan moet dat kunnen.
Ik ben old-fashioned en vind het veel leuker om met een biertje en met wat vrienden op de bank samen een game te spelen dan dat over internet te doen.

De jongere generatie is misschien anders... die zit voornamelijk in zijn donkere hok met een headset op te spelen. Tsja, voorkeuren.
Afgezien van het feit dat het veelal helemaal niet nodig is om online te zijn heb ik zelf vaak zat in een internetloze sittuatie gezeten. Zelf heb ik maanden in een huis zonder internet gewoond, was té veel gedoe om het daar aan te laten sluiten voor die korte tijd en mobiel internet voldeed voor email & facebook e.d. De andere dingen kon ik op m'n werk doen eventueel. 's Avonds heb ik alsnog veel gegamed (ik speel eigenlijk alleen singleplayer, of gewoon met vrienden & meerdere controllers). Met de 'always-on' zou dat dus niet kunnen.

Dat het voor sommige games nodig is kan ik me voorstellen, maar waarom het nodig is voor een singleplayer game is mij een raadsel... imo redeneer jij de verkeerde kant op als je vind dat iemand met een console internet MOET hebben. Misschien ben ik ouderwets ofzo (zal de leeftijd zijn) maar ik zie niet in waarom het zou moeten.

Iets meer on topic; ik had het niet verwacht maar de nieuwe PS4 maakt me bijna weer enthousiast om een nieuwe console aan te schaffen, ik ben zeer benieuwd!
PS4 heeft inderdaad de eerste klap uitgedeeld. Het blijft even afwachten hoe zich dit aan de toonbank gaat vertalen maar op basis van de presentaties tot zo ver heeft iemand bij Microsoft iets uit te leggen.

Denk trouwens dat als de PS4 verkoop idd zo veel beter gaat zijn dan die van de XBox dat die prijs snel aangepast zal worden. Voor al wie een XBox One overweegt raad ik aan even te wachten met de aanschaf.
Anoniem: 522192
@Teigetje!12 juni 2013 08:56
Een plus punt is dat bij de Playstation 4 de camera een aparte add-on is. En dus 1 niet in de prijs is meegerekend en 2 niet altijd aan hoeft te staan om games te spelen.

Het mooie aan de prijs van de playstation 4 is dat hij totaal niet overeenkomt met de release prijs van de Playstation 2 en Playstation 3.

Playstation 2: 550-650 euro.
Playstation 3: 600-700 euro.
Playstation 4: 400 euro.

Het punt is wel dat online gaming op de Playstation 4 waarschijnlijk alleen mogelijk is via Playstation Plus. Wat dan 5 euro per maand kost maar wel een hele goede constructie heeft. Wel jammer aangezien ik liever gratis online voor iedereen had gehoopt.
Toen de ps2 uit kwam en zeker toen de ps3 en xbox 360 uit kwamen was de hardware behoorlijk 'cutting-edge' voor die tijd. De ps4 en de xbox one hebben nu relatief(!) veel goedkopere hardware.
@Jozephus_Kronen: Echter als we kijken naar de amerikaanse prijs van de ps2 dan was dat officieel $299. Zet je dit bedrag in een inflatie calculator dan krijg je anno 2013 een bedrag van $390/$400.
Bedankt voor je reactie. :)

Ik heb na wat google onderzoek een oude tweakers pagina gevonden over de release prijs van de Playstation 2: nieuws: Europese release PS2 uitgesteld, prijs verhoogd .

Deze geeft aan dat de prijs +-550 euro was binnen Europa.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben beantwoord.
Vergeet de taxen er niet bij te tellen ;)
Zo gaat het daar in Amerika, het is $399 + TAXES == €399
Wat een bullshit ... Je hebt helemaal geen Vita nodig voor de 'volledige handheld speelervaring'. Ik game op een console met een controller, en laat de PS4 nu net een controller hebben. De Vita is een handheld device dat games gestreamed kan krijgen van de PS. Dit maakt de speelervaring op de PS4 helemaal niet anders, of meer 'compleet' ... |:( De Vita en PS4 staan los van elkaar als je wilt.

Hetzelfde met de camera. Ik heb helemaal geen interesse in Star Wars Kinect Dance Battle en afgeleiden ... Ik, en velen met mij, hebben helemaal nul, nihil, geen enkele interesse in dit accessoire en zullen die gewoon nooit aanschaffen. Dat MS dat verplicht erbij levert en daarmee de prijs verhoogd, is absoluut geen voordeel, maar simpelweg een domme beslissing.

Hetzelfde met die SmartGlass optie. Hoezeer MS dit ook lijkt te pushen, het voegt voor mij niets toe aan wat ik zie als een leuke game-ervaring. Het interesseert me geen bal. En o ja, het werkt op je Windows 8 tablet en WP8 telefoon natuurlijk. Sinds wanneer zijn die gratis?
Smartglass werkt ook op Android of iOs
Aha, dan is dat wel een puntje voor MS. Desondanks zijn ook die niet gratis :p
Nu ja, dan moet je daar wel behoefte aan hebben.
Ik speel liever gewoon enkel op men console of enkel op men pc en dan wil ik daar niet nog met een scherm apart zitten om bepaalde dingen te doen.

En die camera moet ik al helemaal niet hebben. Dus dan komt het wel een stuk goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 12 juni 2013 11:30]

Wat een onzin. Sony heeft ook aangegeven dat ze apps uitbrengen om te streamen via Remote play. Dat nu ookal kan op Sony Viao Laptops, PSP en PS Vita maar ook komt op Android en IOS. Maar als je zo graag je console games wilt doen op een handheld, zou ik toch wel aanraden om een echte handheld te halen inplaats van het te spelen op een mobiel/tablet door het gemis van fysieke knoppen die dus geemuleerd moeten worden! Voor een filmpje etc is het misschien wel goed te doen op je telefoon/tablet, maar om echt te gamen zou ik het niet aanraden.
Bron? Oftewel: sorry, er moet betaald worden voor MP op de PS4, zie o.a. Engadget

[Reactie gewijzigd door FabianNL op 12 juni 2013 09:42]

Nee. Online spelen = dokken. Kijk anders weer de presentatie na. Of zoek even op google "PS4 pay for online" en je krijgt 68,600,000 resultaten.
Welke prijs moet er aangepast worden?

Mensen die nu een 360 hebben en Gold, kunnen door uitgeven van 499 Euro een One krijgen met 1 controller en 1 Kinect en meteen online spelen

Mensen die nu een PS3 hebben en PSN, kunnen door uitgeven van 399+59 een PS4 + Motion/Eye krijgen met 1 controller en meteen online spelen.

Mensen die nu een PS3 hebben en geen PSN, kunnen door uitgeven van 399+59+50 (laatste bedrag is jaarbedrag voor PS+) een PS4 + Motion krijgen met 1 controller en meteen online spelen.

Bij vergelijkbare functionaliteit & vergelijkbare hardware, is de PS4 voorlopig dus "maar" 41 Euro goedkoper.
Welke prijs moet er aangepast worden?

Bij vergelijkbare functionaliteit & vergelijkbare hardware, is de PS4 voorlopig dus "maar" 41 Euro goedkoper.
Sja zo lust ik er nog wel een paar en als je bij je aanschaf van je PS4 ook een paar kratten bier koopt dan is het verschil helemaal weg! De ps4 is gewoon 100 euro goedkoper waarbij je mag zeggen dat de kinect bij de xbox ingbegrepen zit maar aan de andere kant is kinect ook verplicht anders werkt je xbox niet. Bij de PS4 is de pseye zeker niet verplicht. en dus blijft het verschil gewoon een keiharde 100 euro
Anoniem: 80466
@swopdark12 juni 2013 10:39
an de andere kant is kinect ook verplicht anders werkt je xbox niet
Dat is niet waar want je kunt de kinect volledig pauzeren/uitschakelen. Voor diverse games en voor voice en gesture controls zul je de kinect natuurlijk wel nodig hebben.
Je kan de Kinect niet uitpluggen, of de X1 werkt niet. Lijkt me duidelijk.
Klinkt interessant. Heb je een bron?
Jup: http://kotaku.com/xbox-on...oft-says-noting-510100564
The thing has to be plugged in for the console to work, and is ...
Er is ook meerdere malen door MS gezegd dat je de Kinect kan 'pauzeren' en 'uitschakelen'. Er is niet gezegd, en dat is veel gevraagd, dat je hem gewoon kan uitpluggen. Gezien de ophef rond dit topic, had MS gewoon gezegd dat dit mogelijk was, moest dit effectief mogelijk zijn, in plaats van zo mysterieus te doen errond en een beetje rond de pot te draaien om niet te hoeven toegeven dat het niet kan.
Dankje voor de bron.

Ik begin steeds meer 'anti MS' te worden. Maar nu heb ik alles van MS lol. Windows 8, Windows Phone, Laptops met Windows, en ik was van plan om een Xbox one te kopen. Maar dit vind ik toch wel zorgwekkend.

Als MS nu gewoon de Kinect los verkoopt, en het niet verplicht om dat ding aan te hebben. En als ze de always on zouden weghalen, en als je games gewoon kan doorverkopen, dan was de Xbox voor mij een 'no brainer' zijn geweest. Maar nu is het dat zeker niet meer.
Ik had zelf anders begrepen, namelijk dat zonder kinect hij echt niet werkt.
Tjah, bij auto's heb je bij de ene auto ook een Airco, Navigatie en Cruise Control bij en bij de ander niet. Dat is dus niet zomaar te vergelijken. Misschien gebruik je de navigatie niet (of heb je er een alternatief voor) maar het is daardoor wel te verklaren waarom de een duurder is dan de ander.

Nou heb je ook wel dat de specs iets verschillen, maar bij de ene krijg je een krachtigere motor zonder Navigatie en bij de ander dus wel.

Het feit dat ontwikkelaars uit kunnen gaan van een onlineverbinding en Kinect bied echter wel aardig wat leuke mogelijkheden. Hierbij zullen we vooral in de toekomst moeten gaan zien hoe dit uit gaat pakken. Het lijkt er namelijk op dat de launchgames hier nog niet echt gebruik van maken omdat ze al in ontwikkeling waren voordat de console af was.
Anoniem: 145867
@Martinspire12 juni 2013 18:30
Jij gaat vergelijken met auto's?

Volgens mij is een Airco, Navigatie en Cruis control vaak optioneel...
(Dus zoals bij Sony)

En niet iedereen hoeft het hele pakket!! En dat is hoe de consument het wil. En Sony heeft dat gewoon goed door.

Niet iedereen heeft 64Gigabyte nodig in zijn smartphone. Voor velen voldoet 16GB ruim voldoende. Waarom meer betalen voor iets wat je niet nodig hebt???????

Ik vind echt dat je slechte argumenten hebt en die hier rond spamt.. heb je aandelen ofzo?
Waarom reken je consequent die 59 euro voor de PS Eye erbij? Ik zou die bijvoorbeeld nooit aanschaffen. Gelijke functionaliteit is alleen relevant als ik van al die functionaliteit gebruik wil maken. Voor mij gaat dat niet op, en ik denk voor vele anderen ook niet.
Klopt, maar dat wil niet zeggen dat je dan maar meteen moet zeggen dat hij 100 euro goedkoper is. Hij is inderdaad goedkoper, maar ...
Hij is 100 euro goedkoper. Punt uit. Als je de camera niet wilt, is de toegevoegde waarde hiervan 0,0 euro. Voor mijn part leveren ze er een bouwdoos lego, een olifant en een milkshakemaker bij, ik hoef die niet wil er dan ook niet voor betalen, hoe graag ze het ook willen.
Anoniem: 145867
@Martinspire12 juni 2013 18:31
@Martin, stel voor...

Ik heb 400 Dollar... ik kan daarmee geen Xbone kopen. Wel een PS4. Punt uit.
PlayStation camera kost 49€
Inderdaad en kan in de verste verte niet concurreren met Kinect....
Dat is dus het hele verschil. Je kunt de Kinect niet vergelijken met de PS eye. Bij de PS heb je een lichtbol in je hand nodig. De Kinect kijkt naar je hele lichaam. Qua techniek staat de Kinect mijlen ver voor de PS Eye. En de Eye van de PS4 is wel erg lelijk met al die vakjes voorin. De Kinect is wel veel mooier.

Neemt niet weg dat ik ook geen kinect erbij wil. Helemaal niet als dadelijk blijkt dat de Xbone niet werkt als de Kinect niet is ingeplugd.

Ik verwacht het niet, maar ik hoop toch dat Microsoft nog een hoop gaat veranderen voor de release. Maar waarschijnlijk doen ze dat niet, misschien als de verkopen tegenvallen, of er zoveel kritiek komt als met de startknop van W8 (waar ze ook stug blijven volhouden dat het zo goed werkt)
Misschien is de techniek wel verder maar de PlayStation camera werkt alsnog beter, de camera neemt als 1op1 over en de kinect kan alleen een paar voor geprogrammeerde dingen.
Dat jij hem lelijker vind is een mening, je durft als fanboy gewoon niet toe te geven dat Microsoft in elk opzicht faalt.
Nog even erbij: Bij de PS4 krijg je met PS plus gelijk Drive club gratis, oftewel een gratis game.
Klopt, maar ze mogen onderhand wel eens wat meer laten zien van die game. Forza is speelbaar op de beursvloer bijvoorbeeld en van Driveclub moeten we het nog steeds doen met trailers.
Mensen die nu een PS3 hebben en PSN, kunnen door uitgeven van 399+59 een PS4 + Motion/Eye krijgen met 1 controller en meteen online spelen.
Waarom moet je de 59 euro extra betalen om te kunnen spelen?? niet.. want je hebt de Motion/Eye niet nodig om te kunnen spelen dus hoef je die helemaal niet aan te schaffen.

Waar je bij de Xone wel verplicht bent om hem aan te schaffen.

Dus PS4 blijft gewoon 100 euro goedkoper om meteen online te kunnen spelen (zelf iets goedkoper omdat Plus iets goedkoper is als Xbox live)
Anoniem: 454933
12 juni 2013 09:31
De winnaar voor mij is dus zeker niet de Playstation 4 of de Xbox One. Als je een console maakt met sneller geheugen wilt niet zeggen dat de games dan ook beter worden zoals @Boeing hierboven al duidelijk aangeeft. Daarnaast komt bij de Playstation 4 ook vast en zeker DRM gevolgen. Alleen mogen de ontwikkelaars dat bepalen.

Maar zeg nou zelfs als ik een ontwikkelaar was en ik kon geld verdienen op me games dan kies ik voor
het businessmodel van Microsoft. Vandaar denk ik ook dat alles grote jongens: EA, Respawn Entertainment (beginnend), Kojima, Insomniac & Capcom voor de Xbox One hebben gekozen. De exclusieve games van Sony vond ik dan wat minder tegenover de andere consolemakers.

Nintendo daarin tegen heeft denk ik deze E3 gewoon verloren. Gisteren was Nintendo Direct en daar werden gewoon allemaal games getoond, welke directe vervolgen waren of remakes. Games waar mijn hart ieder geval niet sneller van gaat kloppen. Nieuwe Donkey Kong of Mario uiteraard heel leuk maar ze hadden echt met een verassing moeten komen. Al was het maar een prijsverlaging van de console.
Als je een console maakt met sneller geheugen wilt niet zeggen dat de games dan ook beter worden zoals
Niet alleen sneller geheugen, ook snellere GPU

Dus de potentie van de PS4 is wel zeker hoger als die van de Xone, dat kan je gewoon niet ontkennen... of we echt verschil gaan merken is aan de ontwikkelaars
De exclusieve games van Sony vond ik dan wat minder tegenover de andere consolemakers
Dat is een persoonlijke mening.. maar ik vind juist de exclusieve games van Sony het plus punt tegenover MS..

Bijna elke game die ik van de Xbox wil spelen, komt ook uit op de pc, waar dat bij de PS wel anders is
Anoniem: 454933
@Sinester12 juni 2013 13:33
Oh ik wist niet dat er een snellere GPU in zat. Wordt wellicht kenbaar bij exclusieve games dan. Maar voorlopig nog niet denk ik. Dit zijn zoiezo past de eerste wave aan games.
The MGS V: The phantom pain is geen microsoft exclusive
En Gran Turismo 6 is een Playstation 3 game.
Zou deze niet worden geport naar PS4?

UPDATE:

"Sony Computer Entertainment is planning to launch “Gran Turismo 6” exclusively for the PS3 current-generation console sometime during the holiday season of this year. Polyphony Digital also teased that they may be porting the title to the PS4 next-generation system after completing the development of the PS3 version and its downloadable content expansions"

[Reactie gewijzigd door Falcone op 12 juni 2013 10:25]

Offtopic:

Ik vind deze comment geen +3 waard, mensen.

Ontopic:

Ik vind wel dat Sony echt de vloer heeft aangeveegd met Microsoft,
denk maar aan de laatste 'How to share a game' reclame. De xbox one is
wat dat betreft net niet aantrekkelijk genoeg voor mijn smaak.
Volgens mij had smaak meer te maken met de games en hardware zelf? Toch niet over hoe je je games daarna deelt of doorverkoopt?

Ik zie nu wel vaker mensen zich blindstaren op de prijs of DRM, maar wat mij betreft staan de games voorop. Hoewel Sony natuurlijk goedkoper is (gaat MS hier nog wat aan doen?) vond ik inderdaad de games van Microsoft iets boeiender. Ook hebben we nog maar weinig gezien van een heleboel games. Driveclub, die dus bij de console gaat launchen, heb ik nog niet als gameplay gezien. Daar waar Forza momenteel hoge ogen gooit door de ingame graphics bij de demo.

Je kunt het Microsoft niet kwalijk nemen toch wat meer te kijken naar de lange termijn en naar de doorsnee gamer die wel gewoon beschikt over internet. Dat het voor velen als een zware verplichting voelt is lastig, maar voor velen hangt de huidige console al lang en breed aan het net. Daardoor zie ik best wel kans dat op den duur toch wat meer de verschuiving gaat komen dat de PS4 vooral voor singleplayer games wordt gebruikt (daar is Sony dan ook erg sterk in) en Microsoft vooral de multiplayer games gaat krijgen.
Anoniem: 444402
@Martinspire12 juni 2013 12:07
Zoveel exclusive's zijn er tegnwoordig ook niet meer om daarom per se een console daarvoor aan te schaffen, tenzij je een fanboy ben van een bepaalde titel.

Ik had het toen met de PS3 en GTA, zou ook exclusive zijn, en vele met mij, maar wachten op dat ding, maja steeds werd het uitgesteld, en uiteindelijk was GTA geen exclusive meer.
Door het uitstellen maar een 360 aangeschaft, want ik wou HD en multiplayer gamen.

Toen de PS3 eindelijk kwam, bleek toch wel dat ondanks Sony de betere specs had, de xdoos een betere online opzet had, niet raar koste ook wat vs gratis maar toch het gamegevoel was/is wel bepalend. Goed voorbeeld is Forza2/3/4 vs GT5, Forza heb ik helemaal gek geraced en GT, tja echt slecht gewoon na 3 zijn ze de weg kwijt of zo want voor een trouwe GT speler voelde Forza2 meer als opvolger dan GT4/5, het nieuwe tunes zuigt en online is helemaal slecht. Inmiddels heeft Sony wel wat van die achterstand goed gemaakt volgens vele, ik kan het meer weten ik heb mn ps3, 2 jaar terug weggegeven.

Nu met de next gen is het allemaal net even anders.
De ene is een game console met media opties.
De ander een media doos met game opties.
Het lijkt hetzelfde maar ik denk dat het in de praktijk wel degelijk een verschil heeft..
ls je een vervent FB, twitter, skyper ect, ect. ben vind je de media doos waarschijnlijk interessanter omdat deze meer geintergreed word in het media/game gebruik.
Zoals tussen het gamen door een skype gesprek aannemen of zoiets.
Technisch gezien betekend dat er altijd een bepaald stuk geheugen ect. daar continu mee bezig is en i.m.o. dat kracht van je gamingpower afhaald, de toekomst moet dat uitwijzen.

Ik ben meer van de games, voor social media heb ik al een mob,pc,laptop en tab dus hoef niet nog iets erbij wat hetzelfde kan.
Dat geld ook voor media, mijn pc staat al op mn huisnetwerk, pc beeld is op mn tv, en bestuur het met een dinovo mini, das net een controller.
In combinatie met XBMC, is dit way better dan Micro kan bieden, puur omdat de mogelijkheden eindeloos zijn, en Micro allerlij restricties heeft.
Het streamen op de 360 werkt ook altijd zo goed :s
Een camera in huis zie ik geen meerwaarde aan, er zijn betere Domotica oplossingen.
En zwaaien en lullen in de lucht zie ik niet zo zitten, gewoon lekker ouderwets een controller in de hand, als je daarbij het always online en elke 24/1 authenficatie erbij neemt zeg ik persoonlijk nee bedankt. Ik ga nog wel eens op reis zowel voor werk en prive, en juist als ik naar locaties ga waar juist geen internet is, mag een potje gamen (SP) gewoon mogelijk zijn, het zier er naar uit dat het niet altijd kan met de xdoos.
Als je ook het hele NSA verhaal erblij plakt... Krijg je gewoon kippenvel...

Dus voor mij is al het "extra's" als media gebeuren niets waard, ik heb het al.
En vind het nutteloos om een console daar energie aan te laten verspillen.

Het lijkt erop dat de PS4 meer voor de hardcore gamer is.
Sony luisterd tot nu toe goed naar het publiek, en als ze het multiplayer gebeuren goed opzetten, dan is het ckers een winnaar.

Eerst zien en dan geloven, maar voor deze E3 heeft Sony heeel dik gewonnen!
Dat geld ook voor media, mijn pc staat al op mn huisnetwerk, pc beeld is op mn tv, en bestuur het met een dinovo mini, das net een controller.
In combinatie met XBMC, is dit way better dan Micro kan bieden, puur omdat de mogelijkheden eindeloos zijn, en Micro allerlij restricties heeft.
Het streamen op de 360 werkt ook altijd zo goed :s
En wat zijn jouw ervaringen dan van het streamen/hebben van een PS3? Je hebt het wel over Micro (ik neem aan Microsoft) maar voor zover ik de huidige situatie kan beoordelen en als je ook op sommige sites/forums rondkijkt, is de integratie van een PS3 als mediaspeler minstens net zo beroerd als van een 360. Daarnaast zijn sommige remux/transcoding tools soms erg opstandig waardoor het voor beide current-gen consoles erg lastig is om zaken te streamen over het netwerk. Daarnaast, maar dat is een andere observatie, is Cinavia helemaal een crime op de PS3 waar ik tegelijkertijd een stuk minder 360-users hierover hoor/zie klagen.
Een camera in huis zie ik geen meerwaarde aan, er zijn betere Domotica oplossingen.
En zwaaien en lullen in de lucht zie ik niet zo zitten, gewoon lekker ouderwets een controller in de hand, als je daarbij het always online en elke 24/1 authenficatie erbij neemt zeg ik persoonlijk nee bedankt. Ik ga nog wel eens op reis zowel voor werk en prive, en juist als ik naar locaties ga waar juist geen internet is, mag een potje gamen (SP) gewoon mogelijk zijn, het zier er naar uit dat het niet altijd kan met de xdoos.
Als je ook het hele NSA verhaal erblij plakt... Krijg je gewoon kippenvel...
Wederom baseer je een heel stuk van het verhaal op zaken die Microsoft nu goed/fout doet met hun ideeen & hardware. Ik snap niet geheel waarom de NSA nu ineens om de hoek komt kijken als je het over de nieuwe/huidige XBOX hebt.

Of je nou Amerikaan bent of, zoals gisteren in het nieuws, mogelijk Nederlands, de NSA wordt ervan beticht verschillende typen verkeer, netwerken en servers af te luisteren op grote schaal. Het maakt in dat opzicht dus zeer weinig uit of je een console hebt en waar ter wereld je die aansluit.

Ik vind het persoonlijk erg kortzichtig om dan weer over 1 leverancier te spreken en daar nare opmerkingen bij te plaatsen zoals de NSA; of ben je vergeten brondocumenten te linken die bewijzen dat de Amerikaanse regering niet naar het PSN-netwerk kijken en alleen naar XBOXLive?
Ik heb liever dat de Amerikaanse regering mijn PS4 gaming meevolgt dan dat de Xbox One die mij met een camera kan volgen.
En die camera van de Xbox One kun je dus gewoon uitzetten als je het niet vertrouwt.
Voor de zoveelste keer..die camera kan uit.
Hoeveel mensen gaan dat uitzetten ? je neemt toch een deel van de mogelijkheden weg.
Microsoft wilt blijkbaar ook weten naar welke zenders je kijkt, maar dat kun je zeker ook gewoon niet gebruiken dan ?

Als ik het zo bekijk kan je beter een PS4 kopen.
Ik weet niet hoeveel mensen dat gaan uitzetten.
Ik zou het niet uitzetten..mij maakt het geen zak uit, maar er zijn mensen die zeggen dat dat ding niet uit kan..en ze willen het niet etc.
Ik geef alleen maar aan dat dat ding wel degelijk uit kan. Je bepaalt zelf wat en hoe en wanneer je dat ding gebruikt..kun je bij instellingen aanpassen.

Als je televisie gaat kijken via de xbox misschien.
Maar dat ga ik dus niet doen..ik koop dat ding voornamelijk om te gamen.
En qua exlusives heb ik een kleine voorkeur voor Microsoft wat ik tot dusver heb gezien.
Dat is inderdaad subjectief. Ik vond de games van Sony juist boeiender. Bij MS vond ik Spark eigenlijk de enige echt boeiende game. MS is toch meer van de racers en spierballen shooters. Zag er allemaal goed uit, maar er zit weinig variatie en creativiteit in. Daarnaast is Spark ook meer een game die je van Sony verwacht met heel hun create share play gedachte.
Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat MS geen self-publishing ondersteunt. Kunnen ze niet zien hoe populair indie games worden/zijn op de pc? Gouden zet van Sony om indie developers te ondersteunen. Niet alleen missen ze een heleboel games (en de creativiteit die MS zelf niet heeft), maar ze zaaien ook kwaad bloed bij de developers. Je weet nooit hoe succesvol/groot een indie developer wordt. Als ze groot worden is de kans aanwezig dat ze nu Sony preferen boven MS in de toekomst. Het is ook redelijk hypocriet dat MS wel met veel bombarie Minecraft heeft aangekondigd. Was dat ook niet een indie developer? Echt een onbegrijpelijk zet van MS. Ik denk dat ze er nog heel veel spijt van gaan krijgen.
Ik vind dat als een bedrijf ZO anti-consument is als Microsoft nu dan moet de consument anti-Microsoft worden.

Het is duidelijk dat mensen deze troep niet willen en ze drukken het gewoon door. Als je het koopt ben je deel van het probleem.
Anoniem: 271482
@aryan117112 juni 2013 11:24
Beide systemen zijn nog niet op de markt, en last-minute kan er nog van alles veranderen. Microsoft kan beperkingen nog laten vallen als reactie op Sony, een kinect-loze One versie uitbrengen en onder de prijs van Sony duiken. Ook kan sony nog beloftes voor aangekondigde diensten intrekken(of uitstellen voor onbepaalde tijd).

Als ik booschappen gaat doen op de markt, kijk ik naar de kwaliteit van de goederen die aangeboden worden en loop niet naar de verkoper die het hardst schreeuwt. Met reclames en keynotes heb ik dan ook niet zoveel.
Klopt, dat zeggen ze ook helemaal niet? Ze geven alleen aan dat MGS V gepresenteerd is bij de MS persconferentie, het woord "exclusive" hebben ze niet eens in de mond genomen.
Klopt, dat zeggen ze ook helemaal niet? Ze geven alleen aan dat MGS V gepresenteerd is bij de MS persconferentie, het woord "exclusive" hebben ze niet eens in de mond genomen.
Ze hebben het woord inderdaad niet gebruikt, maar ze brengen het wel alsof het een exclusive is. Een beetje verwarrend. Maar he, verder een goed item.
titan fall is ook geen exclusive die komt ook uit op de PC!
Titanfall is ook geen exclusive game die komt ook naar de PC juist door de developers gezegd.
en weer het argument dat de ps4 beter zou zijn omdat het goedkoper is . maar goedkoper is die niet . het enige is dat je bij ps4 een keus krijgt of je een camera wilt of niet . als je de eye erbij neemt ben je neem ik aan net zo duur uit dan de xbox. dus ja dat vind ik geen vergelijkings punt tussen de 2.
de xbox heeft naar mijn idee de games kant tot nu toe beter aangepakt . de hardware tussen de 2 verschilt wel wat maar om te zeggen dat het zoveel scheelt om je er druk over te maken wil ik nu ook niet zeggen.ik denk dat uiteindelijk de xbox gewoon meer te bieden heeft voor zijn geld . en het niet inruilen van games ja dat is een dingetje nog want iets wat je koopt daar moet je natuurlijk mee kunnen doen wat je wilt.
wat ik wel heel jammer en heel slecht vind is dat en ms en sony geld durven te vragen voor online gamen. ik bedoel als jij een spel koopt moet je natuurlijk vol gebruik kunnen maken van de game dus ook het online spelen want de ps4 en xbox zijn alleen de apparaten waar het op af te spelen is en ik vind dat hun niet geld moeten vragen om iemand online te laten spelen. dit vind ik nog wel een hele slechte ontwikkeling en vind het dus eigenlijk gewoon niet kunnen.
De ps4 is wèl goedkoper voor gamers die de camera niet willen, wat voor zowat elke core gamer het geval is. Bij de Xbox One betaalt iedereen voor Kinect, en dit terwijl er na al die tijd nog geen enkele deftige core game is uitgekomen waarbij Kinect een meerwaarde is. Aangezien bij zowel Ryse als Crimson Skies de Kinect-besturing geannuleerd is, mag je er van uit gaan dat daar de komende tijd geen verandering in zal komen.
Dan ben je nog altijd 51 euro goedkoper uit.
Komt Gran Turismo 6 nu wel voor de PS4? Dit was toch nog niet bekend en hier staat die gewoon tussen het rijtje met exclusives :?
Nee, tijdens de persconferentie werd hij gewoon als PS3 game gepresenteerd.
Het is geen ps3 exclusive hoor, hij komt ook gewoon naar de ps4.

edit: nu kan je me wel gaan downmodden, maar het is toch echt waar: http://www.digitalspy.co....planned-by-polyphony.html

[Reactie gewijzigd door sharkwouter op 12 juni 2013 11:48]

Dat is nergens bevestigd, voorlopig tapt GT6 bij launch gewoon uit 80 miloen verkochte consoles en dat kan een groot voordeel zijn.
Voor de sales misschien wel. Maar bij een directe vergelijking met Forza zal het al snel moeten toegeven op de graphics, ai en mogelijkheden.
Voor de sales misschien wel. Maar bij een directe vergelijking met Forza zal het al snel moeten toegeven op de graphics, ai en mogelijkheden.
Hoewel een vergelijking naturlijk gaat komen lijkt die vergelijking me eigenlijjk vrij zinloos. We hebben het over twee compleet verschillende console generaties. Natuurlijk zal Forza mooier en grpootser zijn maar daar betaal je danook een lieve dit voor, en niet alleen geld
Toch wel fijn om, na als puber jarenlang op InsideGamer te hebben rondgezworven, nu dan ook Jurian op Tweakers te zijn bij de games-sectie. (Ja, weet dat hij hier al langer zit hoor ;))

Fijne samenvatting, en ook voor mij lijkt de PS4 bij de E3 de duidelijke winnaar. Ben benieuwd wat het komende half jaar gaat brengen voor zowel Sony als Microsoft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee