2. Specificaties | Gebruikersreviews

Tomb Raider (2013), macOS, Windows Review

7 april 2026, laatste update op 7 april 2026, 33 views Rapporteer

Tomb Raider: Definitive Edition is in principe een opgepoetste versie van het gewone spel, inclusief alle uitbreidingen. Sommige kleine bugs die ik op de Xbox 360- en PlayStation 4-versie tegenkwam, trof ik helaas ook nog aan in de Steam Deck-versie, en dat is wel jammer. Zelfs in 2026 is dit nog altijd een ijzersterke titel, waarin de makers een nieuwsgierige en nog vrij onzekere Lara Croft laten uitgroeien tot een echte legende, zoals we haar uit de oudere games kennen. Mocht je meer te weten willen komen over deze game van 13 jaar geleden? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• Supermooi verhaal
  • Lara van een andere kant zien
  • Grafisch was de game in 2013 erg goed
  • Hele goeie gameplay
  • Van begin tot eind actie en spanning
  • Genoeg extra’s te vinden
  • Wapens en skills kunnen upgrade

Minpunten

• Kleine Bugs die niet gefixt zijn worden
  • Steam Deck versie standaard niet perfect

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4mc_8zJ-7ecG-bdzIrwnxd69flI=/620x/filters:strip_exif()/m/266273/1Wa98YUQoNTswPSFdJrA1qzN6edLuvUM0T2ADVkiVEAUe0YZoH.png?f=620xauto

Tomb Raider: Definitive Edition is in theorie precies dezelfde game als de Tomb Raider-game uit 2013, maar toch brengt het spel wat extra’s met zich mee. In deze review ga ik niet alleen de verschillen tussen de gewone en de Definitive Edition uitleggen, maar ook het spel in zijn geheel beschrijven. De verschillen neem ik apart door.

Ik heb de game in het verleden al vaak uitgespeeld. Zo ben ik begonnen met de Xbox 360-versie en heb ik deze naderhand ingeruild voor de PlayStation 4-versie, die ik nog altijd in mijn verzameling heb. Ooit heb ik de Steam-versie gratis kunnen claimen, en het leek me leuk om deze ook eens op de Steam Deck te spelen. Hoewel ik onlangs de Steam Deck-versie heb gespeeld, is mijn review gebaseerd op mijn ervaring met alle drie de versies, met de Steam Deck-versie als hoofdversie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LM3bO3B9kmue1Zoi1MVtlMMiVUk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1Wa98YP0bdsn2VRL5CsPlo7tet1591NJAzNcaxe9HRfeEAjhKX.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1Lr6lhPjmuOfJ3AOvMtHPXa_x4k=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/6NCIHITaxr9329gjYLkekgt8.jpg?f=user_large

Overleven: dat is het hele doel van het spel. Jij gaat met een team onderzoek doen naar Himiko in de Bermudadriehoek. Maar zodra je ook maar in de buurt komt, wordt je schip overvallen door een mysterieuze storm, die achteraf een duidelijke reden blijkt te hebben. Jij strandt op het eiland, net als je teamgenoten. Maar al heel snel word je buiten westen geslagen en meegenomen. Je komt bij en vanaf dat moment ben je druk bezig te overleven en je vrienden te vinden. Tijdens het verkennen kom je erachter dat er iets is dat je vasthoudt op het eiland. Want alle hulp die komt, stort neer; dit komt door de mysterieuze stormen.

Lara ontdekt dat de stormen rond het eiland niet natuurlijk zijn, maar worden veroorzaakt door de rusteloze ziel van koningin Himiko. De ziel van deze oude koningin zit gevangen in een verrot lichaam en ze wil het lichaam van Lara's beste vriendin, Sam, overnemen als nieuw vat. Als dit ritueel niet wordt gestopt, zal niemand ooit het eiland levend kunnen verlaten.

In een explosieve finale bestormt Lara het bergklooster waar het ritueel plaatsvindt. Ze vecht zich een weg door de Solarii en de bovennatuurlijke Stormguard. Deze Stormguard zijn ondode samoerai-beschermers van de koningin en zijn een stuk moeilijker te verslaan. Lara weet Mathias te doden en vernietigt het hart van Himiko, waardoor de ziel van de koningin wordt bevrijd en de stormen gaan liggen. Lara en de weinige overlevenden van de bemanning worden gered door een vrachtschip. Terwijl ze wegvaren, realiseert Lara zich dat de wereld vol mysteries zit die beschermd of ontdekt moeten worden. Ze besluit niet naar huis te gaan, maar haar leven te wijden aan het ontrafelen van deze geheimen. Zo wordt een legende geboren.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Tk-2gGlcFfnWAJ3rWiQIOlRIbi8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1Wa98YqCkWueLsRy9QUJUB5KpOYNXLplAqXoXo4wdWwZW4ncjA.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M0tWgCYOjhHoXuXQXwf8uFU4qZc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

De besturing zit heel goed in elkaar en lijkt op sommige punten veel op die van Uncharted. Dat is zeker niet verkeerd, want die besturing is gewoon heel toegankelijk en prettig. Het wisselen van wapens gaat erg snel en de bewegingen van Lara voelen geweldig aan. Zodra je begint met spelen, merk je dat het spel je over een bepaald pad leidt, zodat je in principe niet kunt verdwalen.

Mocht je achteraf iets vergeten zijn: geen nood. Met 'snel reizen' kun je altijd terugkeren naar eerdere locaties. Er zijn namelijk diverse kampeerplekken in het spel; deze dienen voor snel reizen, het opslaan van je voortgang en het upgraden van je wapens.

De actie en spanning zitten er vanaf het begin goed in en dat houdt het spel de hele tijd vast. Het kunnen upgraden van je wapens en skills maakt het zoeken naar onderdelen een stuk leuker en uitdagender, want elke skill geeft je een nieuwe kans om nog beter te spelen. Als je in het begin slim kiest, kun je veel extra onderdelen verzamelen waardoor je sneller nieuwe skills vrijspeelt. Het klimmen en springen werkt allemaal vlekkeloos. Alles bij elkaar is de gameplay erg goed, met hier en daar een hele kleine glitch. Het is een spel vol actie en spanning waarin je je geen minuut zult vervelen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Cx1NIEsg6rQ5ZOk5cs-6zx67JJM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1Wa98Yq9Hx04LMQXSGQlRoL00ErJKzERZG0daQkvYbVTN6WEBq.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EbyburzL3Q_O71URWJ1RDBADnvs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

Grafisch gezien was Tomb Raider: Definitive Edition bij de launch absoluut top. De game zag er op de vorige generatie al goed uit, maar na deze versie gezien te hebben, ben ik blij dat ik de Definitive Edition heb gekocht. Anno 2026 ziet de game er misschien wat verouderd uit, maar voor de tijd waarin hij uitkwam, was hij erg indrukwekkend.

Het eerste wat opvalt, is hoe mooi de omgeving is vormgegeven. Alles ziet er zo mooi afgewerkt uit dat je soms even stilstaat om van het uitzicht te genieten. Ook de dieren en Lara zelf zien er fantastisch uit; vooral bij Lara zie je hoeveel moeite er in het ontwerp is gestoken. Lara stond voorheen altijd bekend als de vrouw met de grote borsten en twee pistolen aan haar zijde, maar dat is hier verleden tijd. Ze is veel realistischer en vrouwelijker getekend, wat ik persoonlijk een sterke verbetering vind. De emoties die ze toont, komen erg geloofwaardig over.

Op de Steam Deck draait Tomb Raider moeiteloos op een stabiele 60 FPS met de hoogste instellingen. Het spel ondersteunt de native resolutie van de Steam Deck (1280 x 800). Hoewel de game een eigen Linux-versie heeft, is deze helaas niet goed bijgewerkt. Hierdoor mis je soms grafische effecten, zoals TressFX voor Lara's haar, en kan de game crashen. Gelukkig zijn er simpele fixes voor, waarna de game ook met de recente software perfect loopt. Mocht je de game op de PlayStation 4 spelen, dan draait deze op 1080p met een redelijk stabiele framerate die meestal rond de 60 FPS schommelt, wat zorgt voor een zeer soepele spelervaring.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cSkR9y25Hf92VIurSOsWx9IPRvA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1Wa98YrzvYxrRsLwf9NdvzpJlCsaAGyjjSwXC1YQpU59ucHt2i.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bVT4U1WxtbyixIkPwpvtjO02jEs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

De muziek in Tomb Raider is gecomponeerd door Jason Graves, die de muziek zo heeft geschreven dat de overlevingservaring goed naar voren komt. In plaats van een standaard bombastisch orkest koos Graves voor een veel rauwer en organischer geluid. Voor de game werd zelfs een unieke, op maat gemaakte metalen sculptuur gebouwd. Door hierop te slaan en te strijken met diverse materialen, creëerde Graves de onheilspellende, metalige klanken die de dreiging van het eiland Yamatai perfect vangen.

Verder reflecteert de muziek de persoonlijke groei van Lara. In het begin is de muziek minimalistisch en kwetsbaar (met veel piano en strijkkwartetten), maar naarmate Lara sterker wordt, transformeren de klanken naar krachtige, percussieve thema’s vol adrenaline. De muziek reageert dynamisch op de gameplay: denk hierbij aan een zenuwslopende stilte tijdens het sluipen tot overweldigende drums tijdens intense actiescènes. Zoals altijd is muziek iets dat je gewoon moet horen, en daarom deel ik graag wat van de soundtrack met jullie in deze review.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dSF6yOQ8XNPTlrCFByDMIm4koHw=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5cR2zAFpMDNekylxZVSvkcmI.jpg?f=user_large

Zoals ik al melde, is de Definitive Edition een soort remake van de game die in 2013 is uitgekomen. Ondanks dat er in de singleplayer niets is veranderd, biedt deze versie toch wat extra's. Zo zitten in de Definitive Edition alle DLC’s die er zijn uitgebracht, inclusief alle extra outfits, die je meteen tot je beschikking hebt.

Het grootste verschil in de Definitive Edition is toch het grafische gedeelte. Alles wat opgepoetst kon worden, is ook opgepoetst. Lara is nog mooier getekend dan ze al was; het lijkt simpelweg echter en scherper. Vooral bij het haar van Lara zie je een verschil van dag en nacht; dat ziet er in de Definitive Edition veel realistischer uit. Naast Lara hebben ook de omgeving en de dieren een update gekregen; ook dat is scherper en mooier afgewerkt. Voor de rest is het precies dezelfde game.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/30G0kluPjXAVpVZ25QoHwkZ9lqE=/620x/filters:strip_exif()/m/266273/1Wa98YqwNsgSWAGJ3NIW33q0jW80bpi5gp39Qncqu2wYb6fwvH.png?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFrKmvWuBk4rqMmOHjaSdT0i1jM=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

Ik heb de multiplayer helaas niet kunnen testen; dat komt omdat er blijkbaar niemand online was op de momenten dat ik het wilde proberen. Maar omdat de gameplay hetzelfde is als op de PS4 en Xbox 360, ga ik ervan uit dat dit bij de multiplayer ook zo is. Mijn ervaring met de multiplayer gaat dus tien jaar terug.

De multiplayer is een geweldige third-person shooter die precies dezelfde besturing heeft als de singleplayer. Dus als jij denkt dat je supergoed bent, bewijs het dan maar eens tegen anderen in de wereld. Alles wat je tegenkomt en kunt doen in de singleplayer, kun je ook doen in de multiplayer. De maps zijn gebaseerd op de levels uit de singleplayer, maar dan aangepast om lekker te kunnen knallen. Je hebt twee groepen: de groep van Lara en de slechteriken. Voor beide kanten kun je een personage kiezen en een apart wapenpakket samenstellen. In totaal zijn er vier verschillende modi om te spelen, waarbij Team Deathmatch toch het leukste blijft.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/VsUC3KYt3Tua9SH09-wY64OjhF8=/620x/filters:strip_exif()/m/266273/1Wa98YG4bKaao8t4LT4CVAgh2DJwI5UfXpFsDVaG3WHEDnmQFh.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A8TlxHlyDM_xy2OpjmgSpiOI8es=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de leukste vraag van elke review: heeft deze game voor mij replay waarde? Ik denk dat ik die vraag eigenlijk niet meer hoef te beantwoorden, zeker niet als ik vertel dat ik hem op drie verschillende systemen heb gespeeld. De game heeft de serie van een heel nieuwe kant laten zien, en dat is naar mijn gevoel erg goed aangeslagen. Als ik met andere gamers over dit spel praat, dan zijn zij het er allemaal over eens dat de makers met deze game echt topwerk hebben neergezet. Dus ja, voor mij heeft deze game zeker replay waarde.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6J5ISluZxiLepmv9Wms_syF-9Cw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1Wa98YUlRIGyeMfOhyh6ywvleoraFH6UYjMKWRTvhueR4nViBJ.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cUwKsZepGfv1NJFdGLUatz4OdTY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

Tomb Raider: Definitive Edition is in principe een opgepoetste versie van het gewone spel, inclusief alle uitbreidingen. Sommige kleine bugs die ik op de Xbox 360- en PlayStation 4-versie tegenkwam, trof ik helaas ook nog aan in de Steam Deck-versie, en dat is wel jammer. Zelfs in 2026 is dit nog altijd een ijzersterke titel, waarin de makers een nieuwsgierige en nog vrij onzekere Lara Croft laten uitgroeien tot een echte legende, zoals we haar uit de oudere games kennen. Ik heb de game nu op drie verschillende systemen gespeeld, en ik kan niet anders zeggen dan: wat een topervaring!

Beoordeel deze review:

Heb jij ook een Tomb Raider (2013), macOS, Windows?