Nu de budgetten die nodig zijn om een game te maken steeds groter worden, worden uitgevers steeds voorzichtiger. Het is dus een verademing dat er nog ontwikkelaars en uitgevers zijn die wel risico durven te nemen. Irrational Games en 2K Games zijn er voorbeelden van, met hun BioShock Infinite.
Gespeeld op: Windows
Ook beschikbaar voor: Xbox 360, PlayStation 3
Dat was al zo met de eerste BioShock, uit 2007. Een aparte setting en vreemde gameplay, met plasmids als aanvulling op traditioneel wapentuig. En net nu we daar na twee games aan gewend zijn, gooit Irrational de boel opnieuw overhoop. In BioShock Infinite zijn plasmids ver te zoeken, net als Big Daddies en Little Sisters. Zelfs Rapture is er niet meer, de onderwaterstad waarin de eerste twee delen zich afspelen. Irrational begint in BioShock Infinite helemaal opnieuw. Behalve de naam doet eigenlijk niets denken aan de voorgaande games.
Een gewaagde stap, die gelukkig erg goed uitpakt. Want Columbia, de zwevende stad die het decor vormt voor BioShock Infinite, is niet zomaar een mooie stad. Een onderwaterstad als Rapture dwingt tot bijbehorende belichting, dus is het er doorgaans vrij donker. Daar is in Columbia geen sprake van. Doordat de stad hoog boven de aarde zweeft, heeft de zon er vrij spel en is alles juist helder verlicht. Dat vormt een prachtig contrast met het absurde en vooral duistere avontuur dat je er meemaakt.
Lekker weertje
Het zonnige weer en de vrolijke kleuren passen uitstekend bij de schijnwereld die Columbia eigenlijk is. Alles lijkt er perfect, maar dat blijkt schijn. Columbia is een soort ideaalbeeld van de VS, maar dan de VS van een eeuw geleden. BioShock Infinite speelt zich af in 1912, een halve eeuw voor BioShock I en II. De zwevende stad staat onder leiding van ene Zachary Comstock, die een absoluut 'geloof' rond zichzelf heeft opgebouwd. Daarin worden aan hemzelf, zijn overleden vrouw en zijn dochter haast goddelijke eigenschappen toegedicht. Ze worden aanbeden op de posters en in de beelden die overal aanwezig zijn.