Naughty Dog overweegt PS4-versie en vervolg op The Last of Us

De Amerikaanse ontwikkelstudio Naughty Dog overweegt een vervolg te maken op The Last of Us, maar of er ook echt een vervolg komt, is nog niet zeker. Bovendien kijkt de studio nog naar de mogelijkheid om The Last of Us op de PlayStation 4 uit te brengen.

Met The Last of Us heeft Naughty Dog een van de succesvolste games van 2013 in huis, maar volgens de Californische ontwikkelstudio betekent dat niet automatisch dat er een vervolg komt. Creative director Neil Druckmann liet desgevraagd aan Eurogamer weten dat de studio momenteel de opties openhoudt. Een vervolg is een van de opties, maar Naughty Dog heeft ook concepten voor nieuwe titels. Ook overweegt de studio nog om een PlayStation 4-versie van The Last of Us te maken.

"We hebben beperkte middelen en de vraag is dan wat je met die middelen doet. We moeten uitzoeken wat het draagvlak is voor een PlayStation 4-versie", zo verklaarde Duckmann tegenover Eurogamer. Draagvlak is niet het probleem voor een eventueel volgend deel. Voor dat project kijkt Naughty Dog vooral naar de vraag of de studio een goed verhaal kan neerzetten zonder daarbij te veel in herhaling te vallen. Volgens Duckmann was dat ook bij het maken van het onlangs verschenen dlc-pakket Left Behind een flinke uitdaging. In een Ask Me Anything-sessie op Reddit liet Duckmann weten dat de kans dat er een vervolg op de The Last of Us komt, ongeveer 50 procent is.

Naughty Dog heeft naast The Last of Us ook de Uncharted-franchise, en werkt met een apart team aan een nieuw spel uit die reeks voor de PlayStation 4. Het is nog niet bekend wanneer die game op de markt moet komen.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

25-02-2014 • 10:49

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
20
1
0
24
Wijzig sortering
Last of Us naar de PS4 gaat vast een succes worden.. Er zijn veel positieve reacties over dat spel en de replaywaarde is zeker aanwezig.. Ben benieuwd of er extra content gaat komen of dat het een 1 op 1 port wordt..
Ja, ik zou hem graag op de PS4 terug zien. Ook al had ik hem op de PS3, de game is het waard en zou graag de DLC willen spelen maar dan op de nieuwe console.
De PS4 is mijn eerste PS, maar the Last of Us is een game waardoor ik al meerdere keren heb getwijfeld om ergens goedkoop een tweedehands ps3 te scoren. Wat mij betreft brengen ze een liever gister dan vandaag een PS4 versie uit van dit spel! Dus ik weet niet of Naughty Dog veel op Tweakers zit, maar als ze mee lezen, gaarne!
Ik ben dus niet de enige met die rede haha. Ik twijfel ook al geruime tijd om een tweedehands PS3 te scoren vanwege deze spelreeks. Als ze nou gewoon even alle delen op de PS4 re-releasen :9. Want ik vraag mij af of je wel met dit deel kunt beginnen als je de voorgaande delen niet hebt gespeeld. Toch zeg ik DOEN!
Misschien ben je verkeerd geïnformeerd, maar er is maar één deel van The Last of Us. Het is een op zichzelf staand spel - voor nu althans - met één DLC-uitbreiding van enkele uren. Naughty Dog hield zich eerder vooral bezig met de Uncharted-games, waarvan een vierde deel al is bevestigd voor PS4.

Een vervolg op The Last of Us is in principe totaal niet nodig. Het verhaal staat als een huis met een mooie boog van begin tot eind. Ik hoop niet dat TLOU een reeks wordt zoals Uncharted, want met meer delen zou volgens mij de kracht gemakkelijk verloren kunnen gaan. Dat gezegd hebbende, zou ik een vervolg toejuichen als Naughty Dog een echt goede manier vindt om een nieuw verhaal te vertellen (met de bestaande of nieuwe karakters) en het weer zo fris en spannend weet te maken als de eerste game. Het is wat dat betreft al een goed teken dat de ontwikkelaar niet direct met een vervolg aan de slag is gegaan, maar dat ze zich er uitgebreid op beraden.

Het liefst zou ik weer een compleet nieuwe IP zien van Naughty Dog, want dit zeldzaam getalenteerde team is blijkbaar erg goed in het creëren van nieuwe werelden, karakters en verhalen. Het is bijna zonde om vervolgen te maken, en ik had dan ook liever iets geheel nieuws gezien dan een vierde Uncharted (een reeks die ook erg goed is, maar TLOU heeft laten zien dat Naughty Dog tot veel meer in staat is qua emotie, karakters, enz).

[Reactie gewijzigd door geert1 op 25 februari 2014 13:07]

Ah ja excuus, ik zie nu mijn fout :X. Ik haalde dit spel door elkaar met Uncharted.
ben ik compleet met je eens, uitmelken van een IP is nooit goed voor de gameplay. daarom is Quantic Dream ook een van me favoriete ontwikkelaars.
Eens in de zoveel tijd een Nieuwe IP zonder vervolg. elke keer een ijzersterk verhaal.
Mijn broer heeft voor The Last Of Us een PS3 gekocht. TLOU is ook het enige spel dat hij speelt :)
Een vervolg, ja. Een ge-remasterde versie van The Last of Us, nee.
De game ziet er op de PS3 al bijna next-gen uit en gezien de PS4 zich nog in de beginfase bevindt, verwacht ik niet dat de graphics zoveel beter zullen zijn. Hoe hoog de replaywaarde ook mag zijn van die game, alleen om (iets) betere graphics ga ik geen volle bedrag betalen.
Beter had ik gevonden dat ze zich gaan focussen op iets nieuws en dat ze over een paar jaar komen met een ge-remasterde versie van The Last of Us, inclusief alle DLC's en voor een goed prijsje.
Ik hoop wel dat ze het grafisch verbeteren. De game zag er fantastisch uit, alleen was er geen Anti-Aliasing en waren enkele textures toch vrij low-res. Als ze dat aanpakken heb je misschien wel de mooiste game van dit moment.
Een geremasterde versie op PS4 zou je toch ook niet per se opnieuw hoeven kopen? Het opnieuw uitbrengen zou volgens mij juist een erg goed idee zijn voor mensen die de game nog niet hebben gespeeld, of spelers die dusdanig fan zijn dat ze het spel ook in hun PS4-verzameling willen opnemen. Mocht de game naar PS4 komen, dan verwacht ik niet dat er veel nieuws in zal zitten en dus mis je niets als je 'm al op PS3 gespeeld hebt. Veel mensen zullen de PS3 over een tijdje willen verkopen of op zolder zetten, als de PS4 eenmaal volledig op gang komt qua spelaanbod. Dan is het mooi dat, voor wie het wil, TLOU beschikbaar blijft. Daar komt nog 's bij dat er veel gamers van de Xbox 360 naar de PS4 zijn overgestapt, en zij zitten ook te trappelen om deze game toch te kunnen spelen.

Wat betreft de graphics: Die zijn op PS3 inderdaad al super. Maar dat vind ik juist een goede reden om een remaster uit te brengen: Op PS4 hoeft alleen de resolutie maar naar 1080p, kunnen de laadtijden korter en misschien de framerate wat omhoog. Het spel zou dan direct passen tussen Killzone en Infamous qua grafische kwaliteit en niet aanvoelen als een opgepoetste oude titel.

Het lijkt mij echter alsnog een hoop werk om het spel naar PS4 te brengen. Want ondanks dat ze weinig hoeven te veranderen aan de graphics, is dit spel wel helemaal op de PS3-hardware geschreven en daar heel specifiek voor geoptimaliseerd (vandaar ook de bizar mooie graphics in verhouding met de 8 jaar oude hardware). Ik schat dat het porten naar de behoorlijk andere hardware van de PS4 best een klus zou worden. Misschien is het efficienter om Playstation Now in te zetten, als die dienst goed blijkt te werken.

Hoe dan ook, we zullen zien waar Naughty Dog mee komt. Ze zullen het leeuwendeel van hun resources wel in Uncharted 4 steken op dit moment.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 25 februari 2014 13:21]

Helemaal mee eens, en ik zal hier vast een minnetje voor krijgen, maar dan is er eindelijk eens een game voor de PS4... Want het aanbod tot nu toe is niet al te best...
Je hebt zeker een ander spel gespeeld?
Welke replaywaarde? het spel is juist ontzettend lineair. Het lijkt nog een vrij open wereld omdat ze erg laat met hints komen, waardoor je de weg af en toe zelf moet zoeken.
Verder heb ik liever dat ze hun effort in een nieuwe franchise steken, het spel had een super einde lekker zo laten.
Ik ben anders met de 3e playthrough bezig. Ik kan alleen Half-Life noemen waarbij me dat gelukt is.
Snap niet hoezo er moeilijk wordt gedaan over 1 op 1 ports maken. Je zou toch zeggen dat zelfs als de port minder vaak (voor minder geld) wordt verkocht dit nog steeds rendabel is? Ja hoeft hem alleen maar te porten. Hoe veel werk kan dat nou zijn in vergelijking met een nieuwe game ontwikkelen?
Een vervolg op The Last of Us ? Doen !! Ik vond het zo'n waanzinnig goed spel. Alleen al het intro-level vond ik zo indrukwekkend en meeslepend. Echt het gevoel alsof ik er in zat. Misschien dat ze bij Naughty Dog ook 3D ondersteuning kunnen toevoegen, net zoals ze dat bij Uncharted 3 hebben gedaan.

Als ze met een vervolg komen heb ik in ieder geval een reden te meer om een Playstation 4 te gaan kopen.
Ze moeten echter alleen een vervolg maken als het een goed vervolg is. ND kennende zullen ze dat zelf ook wel in de gaten houden, maar het zou zonde zijn als het een knudde opvolger zou worden die de naam van deze instant-classic verpest.

ND blijft sinds Crash mn favoriete ontwikkelaar, ik kan geen andere studio noemen die me keer op keer zo weet te verbazen door hun voorgangers weer te overtreffen. Iedere keer als je denkt: "dit gaan ze nooit meer overtreffen" komen ze weer met een titel waarna je het zelfde denkt.

Persoonlijk stond er geen PS4 meer in de planning, maar wou ik het bij PC gaming houden. Maar ik vermoed dat wanneer de eerste PS4 titel van naughty dog uitkomt er toch een PS4 in huis komt. (ik hoop alleen dat dat nog even duurt zodat de eerste prijsdalingen van de PS4 doorgevoerd zijn tegen die tijd O-) )
Ik maak me niet zo veel zorgen of de kwaliteit van het vervolg. Naughty Dog is toch van een heel ander kaliber als EA en Activision / Treyarch. Aangezien het een Sony-studio is die exclusief voor de Playstation ontwikkeld kunnen ze zo veel geconcentreerder aan een project werken.

Kijk maar naar de waarderingen van de Uncharted-franchise; die is er alleen maar beter op geworden. Sterker nog; het eerste deel (Drake's Fortune) vond ik het minst met die zombies op het eind. Dat was me allemaal wat ver gezocht. Deel twee en drie waren toch echt beter.
ND krijgt van Sony ook totale vrijheid om te kiezen of ze een vervolg willen maken of dat ze een nieuwe IP willen beginnen. Dat vind ik ook wel erg positief om te weten.

Bij Uncharted vond ik deel 1 goed en deel 2 nog veel beter, maar de 3de viel me toch wat tegen. Misschien dat de verwachtingen daarvoor ook wat te hoog lagen.
Toch blijven de verwachtingen voor deel 4 hoog. Qua graphics kunnen we naar het schijnt ingame dezelfde kwaliteit verwachten als de filmpjes van TLoU, maar dat moet ik eerst zien voordat ik dat geloof.
Vrijheid krijg je als je succes hebt. Dat is in vrijwel ieder bedrijf zo.Moet je eens zien hoe snel de teugels worden aangehaald na een mindere titel.
Ik vind dat het 3e deel juist het bewijs was dat ze bij Naughty Dog duidelijk een A-team en een B-team hebben. Nadat de game vordert wordt het beter, maar het is duidelijk de minste van de 3. Het schijnt dat het A-team verantwoordelijk was voor het latere deel van de game, welke inderdaad steeds meer als die eerste twee ging aanvoelen.

Van een team dat exclusief uit leden van dat B-team bestaat hoef ik persoonlijk geen game meer te zien. Dat het in zijn geheel een getalenteerde studio is, hebben ze inderdaad bewezen. Maar ze moeten natuurlijk vooral ganse verkopen, en dus zal een nieuwe Uncharted wel de voorkeur krijgen.

Persoonlijk ben ik echter ook benieuwd naar nieuwe IP's. Laat ze het na de komende Uncharted maar effe laten voor wat het is... Gaan ze natuurlijk niet ook daadwerkelijk doen. Sony wil dat er gewoon geld verdiend moet worden, en consumenten zijn kuddemensen en gaan massaal voor de vervolgtitels van de bekende IP's.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 25 februari 2014 12:35]

Ik koop er geen PS4 voor, maar ben het 100% met je eens dat TLoU echt een van de beste en meest sfeervolle spellen is die ik ooit heb gezien! Een vervolg zou ik zeker ook aanschaffen!
Hoge replaywaarde inderdaad, maar toch zie ik zelf de meerwaarde niet zo. Zag er al super uit op de PS3 en het verschil in beeldkwaliteit met de huidige spellen op de PS4 is gering. Liever dat ze hun aandacht richten op wat nieuws ipv herhaling.
Er zijn deze generatie heel wat Xbox fans overgestapt naar de PS4. Een PS4-port van TLOU zou dus best wel eens een succes kunnen worden, en bovendien de nodige inkomsten vergaren om een vervolg te ontwikkelen.
Inderdaad. The last of us is een geweldig goed spel.
En geloof me dat wij Xbox gamers echt balen dat dit spel niet op de xbox is!
Ik heb het geluk dat ik het spel samen met een vriend gespeeld heb, en ook alle uitbreidingen.

Dus een nieuw spel zal zeker mooi zijn.
En stiekem hoop ik ook op een Xbox versie daarvan. :o
Naughty Dog is eigendom van Sony, dus een Xbox versie van TLOU is even onwaarschijnlijk dan een PS4-versie van Forza 5 of Halo 5.
Een PS4-port is niet een heel groot project. Naughty Dog is onderhand toch al meer dan een jaar bezig om hun engine en tools om te zetten voor de PS4. Als die engine compatibel is met de assets van de PS3-versie is het relatief eenvoudig om daarmee een PS4-versie van het spel te compileren. Dat op zichzelf is niet voldoende. Ze willen dan ook de PS4-versie er duidelijk beter uit laten zien dan de de PS3-game en dus moet gekeken worden of de 3D-modellen, textures, effecten e.d verbeterd kunnen worden, of het videomateriaal in 1080p aanwezig is, etc. maar het is een relatief goedkope release. Maar er moet wel voldoende vraag naar zijn. Als maar een handjevol PS4-gamers wil upgraden is het zonde van de investering.

Ik durf te wedden dat Tomb Raider: the Definitive Edition ook op zo'n manier ontstaan is. Crystal Dynamix is ook direct na de release van TR met een next gen versie begonnen op basis van hun eigen toolset. Het nieuwe Lara-model van TR:TDE was hoogstwaarschijnlijk al voor de nieuwe TR-game gemaakt en was een "gratis" toevoeging aan TR:TDE , omdat die niet extra ontwikkeld hoefde te worden. Idem ditto voor de betere effecten.
Als de prijs niet te hoog is zou ik TLoU best nog wel eens op de PS4 willen spelen :)
Één van de beste DLC's ooit in mijn ogen.
Zie liever een nieuwe IP van naughty dog, TLO2 kan bijna niet zo goed worden als het orgineel en daarnaast zijn 90% van alle AAA-games vandaag de dag al vervolgdelen..
Voor iemand die geen PS3 maar wel een PS4 heeft ben ik toch altijd jaloers als ik Last of Us zie. Zeker insta-buy voor mij als hij ooit naar de PS4 wordt geport. Zelfde overgins voor Journey. Wat ook mogelijk op de agenda staat omdat fl0w en flower (door de zelfde developer) ook geport zijn naar de PS4 maar niet hun beste game: Journey.
Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. Een PS4 versie van The Last of Us zou ik zonder te twijfelen kopen. Ik doe het normaal nooit, maar ik heb zelfs naar de eerste 2 uur van een commentaarloze let's play gekeken omdat ik toch graag wilde zien wat voor game het is.
JA GRAAG!!!!!!!!

spel gespeeld op de PS3, en wil hem zeker op de PS4 hebben.
het verhaal zelf staat meer centraal op overleven. maar je kan bijna proeven hoe bitter hun wereld is, hopend dat je de dag erna nog mag beleven.
Ik vind The Last Of Us echt overroepen :-/ een opvolger is wel altijd welkom al is de kans klein dat ik speciaal daarvoor een PS4 zou aanschaffen naast mijn Xbox One.

Ik heb het ook gespeeld, en het was een goede game!! Maar ik vind dat PlayStation andere exclusives heeft die de titel van beste exclusive meer verdienen in mijn opinie

[Reactie gewijzigd door Jarrichvdv op 25 februari 2014 13:55]

Ik wacht hier zo erg op he.
Had mijn ps3 verkocht toen der tijd. Dus baalde ervan dat ik deze game niet kon spelen.

Veel vetter zou zijn deeltje 1 goed poorten naar de ps4 en gewoon een vervolg alsnog erop maken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee