Schrijfster van de Uncharted-games verlaat Naughty Dog

Amy Hennig, creative director van Naughty Dog, verlaat de studio na een dienstverband van 10 jaar. Hennig is de schrijfster van de Uncharted-games voor de PS3. Waarom ze de studio verlaat, is niet bekend, maar volgens interne bronnen zou het afscheid niet vrijwillig geweest zijn.

Het nieuws werd oorspronkelijk gebracht door gamingwebsite IGN, die het bericht baseerde op 'meerdere bronnen nabij Naughty Dog'. Diezelfde bronnen beweren dat Hennig 'eruitgewerkt is' door haar collega's Neil Druckmann en Bruce Straley, die verantwoordelijk zijn voor The Last of Us, een andere franchise van Naughty Dogs. Haar laatste dag bij de studio zou maandag 3 maart geweest zijn. Hennig heeft meerdere prijzen gewonnen met haar werk aan de Uncharted-games, waaronder twee Writer's Guild of America's Video Game Writing Awards.

Sony heeft tegenover IGN het nieuws deels bevestigd. "We kunnen bevestigen dat Amy Hennig Naughty Dog heeft verlaten", stelt een woordvoerder, "Amy heeft aanzienlijke bijdragen aan de gamesindustrie geleverd en we waarderen alles wat ze voor Naughty Dog heeft gedaan. De nieuwe Uncharted-titel zal hierdoor geen vertraging oplopen."

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-03-2014 • 11:26

48 Linkedin

Reacties (48)

48
46
36
2
0
2
Wijzig sortering
Als ik moet kiezen tussen het verhaal van Uncharted 3 of dat van The last of Us, kies ik toch duidelijk voor die laatste. Alhoewel Uncharted 3 een zeer vermakelijke game was, was het verhaaltechnisch toch een beetje een rommeltje en leek het af en toe een soort "best of" compilatie.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 5 maart 2014 13:37]

Eens! Waar je in Uncharted 1 & 2 een reden had om een grote verscheidenheid aan mooie locaties te bezoeken was dat in deel 3 een stuk minder. Daar had ik vaak het idee dat ze eerst locaties hadden bedacht om die vervolgens in het verhaal te laten passen.
Helemaal mee eens, ik zit stomtoevallig net in het laatste chapter van deel 3, en vergeleken met Uncharted 2 is het toch een beetje meer van hetzelfde maar minder goed. Nog steeds super leuk om te spelen en heel knap gemaakt, maar om het verhaal nu beter te maken dan het echt is, nee.

Eigenlijk vond ik alleen van deel 2 het plot en de karakters erg sterk. Deel 1 vond ik ronduit matig, en deel 3 is wat mij betreft wel heel erg vergezocht en zoals je zelf zegt rommelig en incoherent.
Ook helemaal mee eens, de eerste 2 delen waren fantastische games. Die laatste vond ik maar een matige game waar ik met moeite door kon komen. Om nog maar niet over die bug te hebben waardoor je weer opnieuw kunt beginnen...

Toch benieuwd hoe het vierde deeltje op de nieuwe console van Sony :)
Helemaal mee eens. Amy is mede verantwoordelijk voor de minste Uncharted game (Uncharted 3). Neil Druckerman en Bruce Straley zijn imo vele malen getalenteerder. Bruce Straley was verantwoordelijk voor de beste Uncharted (Uncharted 2) en Neil Druckerman was natuurlijk de schrijver van The Last of Us.

Misschien dat de Uncharted serie nu eindelijk een zeer goed verhaal zal hebben?
Anoniem: 404556
@MazeWing6 maart 2014 12:26
Een best of van B-films of zelfs C-films. Snap echt niet dat er mensen zijn die deze compleet voorspelbare verhaallijn goed vinden.

Echt alle cliché's die je kan vinden in de B-films zitten wel in Uncharted.

En daarmee wil ik niet zeggen dat in andere games de verhaallijn beter is, het is meestal gewoon zwak gesteld met het verhaal tegenwoordig.
Dus soort van 'ze heeft haar verhaal voor nieuwe uncharted geschreven, was gezellig en tot ziens'.
Ik zou eerder denken: 'Naughty Dog wilde een richting op met Uncharted 4 waar Hennig het niet mee eens was' waardoor de arbeidsrelatie verziekt is geraakt. Spel komt voorlopig nog niet uit volgens mij dus vermoedelijk ligt ook het plot nog niet volledig vast.
ik vond het verhaal van the last of us niet zo sterk dus als die 2 flappies haar eruit werken dan denk ik dat de uncharted serie in de toekomst nog wel eens tegen kan gaan vallen.
Verhaal van last of us niet sterk....
Dan ben ik benieuwd welk verhaal je wel heel sterk vond?
Het draait juist alleen maar om het verhaal en het spel heeft tenminste een fatsoenlijk einde.
Ik vond zelf misschien het verhaal van the walking dead season 1 net even beter, maar daar is gameplay ver te zoeken.
Wat je doet is natuurlijk speculeren, maar wel plausibel. Naar ik begreep is het niet eens duidelijk of Uncharted 4 wel Uncharted 4 gaat heten. Ruiken wij dus controverse of niet? Mijn verwachting is dat Amy in no time een aanbod van een andere studio in haar zak zal hebben. Haar prijzen zijn meerzeggend dan het nieuws over dit onduidelijke afscheid. Misschien zegt dit nieuws meer over de huidige cultuur bij Naughty Dog dan over de kundigheid van Amy.

[Reactie gewijzigd door teacup op 5 maart 2014 12:30]

Ja zo klinkt het wel, vooral de laatste alinea, en dan de laatste zin. Beetje raar bericht, vooral tegen over Amy Hennig.. :?
Kort door de bocht idd, ja. Op zich niet meer dan normale manier als het zakelijk gaat , mits niet door die anderen eruit gewerkt te zijn. Contract voor schrijven van de uncharted games, verhaal af, dan is het afgelopen, wellicht dat ze later voor andere game weer wordt ingehuurd. :)
Hulde aan Amy, heb me uitstekend vermaakt met de Uncharted-reeks, jammer om te horen :)
Absoluut. Vind dit een erg leuke franchise om te spelen. Hopelijk blijven de games ondanks dit vertrek op niveau.
Laatste echte goede in de reeks dus....
I just died a little inside. Ik vraag me af wat er nu van de nieuwe Uncharted gaat komen. Of deze qua verhaal net zo goed in elkaar zit als zijn voorgangers.

The Last of Us was goed, heel goed zelfs maar de hele feeling was anders. Persoonlijk hoop ik niet dat Uncharted de feeling van The Last of Us gaat krijgen.


Al met al een geweldige schrijfster, haar schrijfwerk heeft me toen der tijd overgehaald een PS3 te kopen.
Aangezien Uncharted 4 al een tijd in productie is, ga ik er wel vanuit dat ze voor dat deel het verhaal al geschreven heeft.
Klopt ja, benieuwd wat er na Uncharted 4 gaat komen, hopelijk stoppen ze de serie niet na 4.
Ach, het is niet alsof ze planeet Aarde verlaat. Haar kunsten zullen vast en zeker in toekomstige games te genieten zijn.

Of wellicht in films/series; ik zie liever wat goede schrijvers in die pool opgenomen worden dan in die voor games om eerlijk te zijn :/
Reden niet bekend, dus geen mening. Wat ik wel kan zeggen, is dat ik erg genoten heb van haar werk! Ik hoop dat de Uncharted franchise hier niet onder zal lijden. Later we hopen dat ze ergens anders opduikt met een goed verhalende IP, die goed uitgewerkt is.
Lullig als ze echt door Druckman en Straley weggewerkt is. Al vind ik dat die twee met TLoU en Uncharted 2 wel hebben laten zien dat het met Uncharted 4 alleen maar beter kan dan met Hennig.
Haar werk werd iid minder, daat leed Uncharted onder. Zie U3. Dat kan ND niet hebben. Deruit.

Als Uncharted 4 zo goed wordt als deel 2.... Dan doen ze goed.
Idd, één van de beste games franchise aller tijden... ;-)
Jammer Jammer.. Het was een geweldige serie!
en dat veranderd nu waarom? Uncharted was vooral goed omdat een heel team een game maakt, een schrijver voor games schrijft alleen een grove key storyline (niet de gehele game)
Voor mij draait een game vooral om het verhaal en kunnen de Graphics, geluiden en andere bijzaken weinig schelen. Als straks deel 4 uit is dan zal deze nog net zo goed zijn als de eerste 3 delen. Mocht er een deel 5 komen dan word dat verhaal waarschijnlijk nooit meer zoals de eerste 3/4 games en dat is jammer..

Maar het is nog veel te vroeg daar wat over te zeggen. De tijd zal het leren :)
Voor mij draait een game vooral om het verhaal en kunnen de Graphics, geluiden en andere bijzaken weinig schelen.

Dus als er geen geluid in zit vind jij een verhaal nog steeds net zo interessant? Dit geeft bij jou geen extra dimensie, totaal geen extra prikkeling?
Heel vreemd 8)7
Dus als er geen geluid in zit vind jij een verhaal nog steeds net zo interessant? Dit geeft bij jou geen extra dimensie, totaal geen extra prikkeling?
Het geven van een extra dimensie is wat anders dan dat het een boeiend onderdeel is (hij noemt het bijzaak, niet overbodig). Daarnaast, vóór jouw tijd is er een hele generatie gamers opgegroeid die spellen speelde waar je voor "geluid" gewoon de PC speaker had, en voor beeld wat lullige 4-bit kleurtjes, en desondanks zijn er spellen met ijzersterke verhalen geweest in die tijd.
Anoniem: 357391
@Audione05 maart 2014 14:51
Je geeft het zelf al aan; beeld en geluid geven een extra dimensie, maar het verhaal, dat is wat Uncharted onderscheidend heeft gemaakt van de concurrentie.
Naar mijn weten is er nog altijd zo'n dingetje waarin verhalen worden verteld, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van geluid, en vaak wordt gezien als de beste manier om een verhaal te ervaren.

Zo'n ding van allemaal papieren blaadjes in een bepaalde volgorde.. Oh ja! Een boek.

Een boek vind ik vaak nog steeds net zo interessant, misschien nog wel interessanter.

Heel vreemd 8)7

OT: Zelf nooit uncharted gespeeld wegens gebrek aan een PS3, maar veel goeds over gehoord. Met zulke games, wat naar wat ik hoorde haast zelfs als soort van interactieve film speelde, waarbij het verhaal zo bepalend is voor de ervaring, denk ik wel dat er een omslag plaats gaat vinden. Al helemaal als ze niet vrijwillig vertrokken is. Tenzij je letterlijk de woorden over neemt, kan de ene schrijven maar tot in zekere hoogte een ander 'kopieren' om verder te gaan in een bepaalde verhaallijn.
Als ik het lees hebben ze Neil Druckmann en Bruce Straley nogsteeds aan boord. Deze 2 mannen hebben ook Last of Us geschreven. Dus de mannen zijn wel in staat wat nieuws te schrijven. Vreemder is dat ze hier ook niet al aan mee deed. Maar goed met de tijd zullen we het leren of we er vooruit of achteruit op zijn gegaan.(achteruit als uncharted 4 of 5 veel slechter zijn qua script of vooruit dat Amy Hennig juist een andere partij vind waar ze haar verhaal wel kwijt kan. Met wat prijzen op zak staat altijd goed op je C.V.)

Overigens kan ik niet wachten tot nieuwe deel uitkomt op de PS4.
Naughty Dog heeft tegenwoordig twee ontwikkel teams (zie hier). Ik vermoed derhalve dat Amy wel degelijk invloed gehad heeft op de nieuwe Uncharted game aangezien deze waarschijnlijk tegelijk met The Last of Us in ontwikkeling was. Aangezien de heren Neil Drucketmann en Bruce Staley voornamelijk op The Last of Us zaten (bij mijn weten ten minste) lijkt het me zeer aannemelijk dat Amy zich gericht heeft op het verhaal voor de nieuwe Uncharted.
Misschien dat ze in haar rol van creative director niet zelf schreef maar meer verantwoordelijk voor het gehele creatieve proces. Vanuit deze optiek is het misschien nog wel opmerkelijker dat twee schrijvers haar ontslag zouden hebben bewerkstelligd. Misschien moet ze haar creative director rol laten voor wat hij is en weer lekker gaan schrijven.
Ik hoop dat je niet zo dom bent dan dat je hier laat zien xD Nee tuurlijk niet ik moet wel kunnen horen en zien wat er gebeurd maar er zitten meer dingen aan een game die het interessant maken..
Ja joh, weet ik ook wel, zit een beetje te focken :P. Maar hoe je het neerzette zegt heel iets anders.
.
In het geval van Uncharted is het bij mij net precies andersom. Het verhaal vind ik niet zo interessant (alhoewel Sully een leuk personage is), maar de gameplay en actie vind ik erg vermakelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee