Video toont 'digitale assistent' Cortana in Windows Phone 8.1

Een video toont de interface van de 'digitale assistent' Cortana in Windows Phone 8.1. Bij de setup vraagt Cortana de gebruiker onder meer naar voorkeuren. Inloggen met een Microsoft-account is noodzakelijk voor de werking van de dienst.

Cortana zal, zoals eerdere geruchten suggereerden, Bing vervangen als snelkoppeling onder de Zoek-knop die verplicht is in Windows Phone. Standaard luistert Cortana naar stemcommando's, hoewel gebruikers ook zaken kunnen intypen. Een voorbeeld van een commando is 'Wake me up at 7am' om de wekker in te stellen.

Microsoft maakt van Cortana een combinatie van Siri op iOS en Google Now op Android-apparaten. Cortana is vermoedelijk een doorontwikkeling van de huidige spraakbediening op Windows Phone. Onduidelijk is nog of Microsoft de Nederlandse taal zal ondersteunen, maar de huidige spraakbediening ondersteunt het Nederlands niet. De sdk van Windows Phone 8.1 duidt erop dat Microsoft vijftien talen zal ondersteunen, waar het Nederlands niet tussenzit, meldde WMPU eerder.

Het blog UnleashThePhones publiceerde de video. De site heeft afgelopen weken en maanden al vaker aangetoond dat het beschikt over een toestel met Windows Phone 8.1. Hoewel Microsoft al enkele details van de update bekend heeft gemaakt, zal het de nieuwe versie van Windows Phone waarschijnlijk presenteren op zijn ontwikkelaarsconferentie Build in april. Naast Cortana bevat Windows Phone 8.1 veel andere nieuwe functies, zoals een niet-storen-modus, thema's voor het startscherm en veel meer.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-03-2014 • 11:12

50 Linkedin

Submitter: RadiusK

Reacties (50)

50
49
38
8
2
3
Wijzig sortering
Raar dat er in deze thread zo weinig enthousiasme is voor de "Quiet hours"... wat mij betreft is zo'n feature heel wat belangrijker dan Cortana. Eindelijk gedaan met iedere avond de telefoon z'n wireless en data uit te schakelen om 's nachts niet wakker te worden van mailtjes.

Spijtig dat we op dergelijke belangrijke feature zolang hebben moeten wachten (dit zat 10 jaar geleden al in Symbian). Gelukkig is Windows Phone eindelijk aan het volwassen worden... en ontbraken gewoon teveel essentiele features (terwijl dingen als een kids corner wel aandacht kregen).
Nu nog een stopknop in m'n muziekspeler :/ Belachelijk dat je de muziek alleen maar kunt pauzeren imho.
Inderdaad. Zoals ik zie wordt het nog mooier met quiet hours in combinatie met busy in outlook agenda. Leuke nieuwe feautures in Windows Phone 8.1. Waarvan sommige al in Symbian zaten, maar ook vele niet.
Persoonlijk vind ik de Notebook feature van Cortana een hele mooie, jammer dat dit niet in het artikel wordt vermeld. Cortana zou in een Notebook bijhouden wat het over de gebruiker heeft geleerd dmv gegeven commando's, acties in WP, etc. en op basis daarvan bijleren en nieuwe resultaten geven. Die Notebook zou toegankelijk zijn voor gebruikers zodat zij ook zelf kunnen zien en bepalen wat Cortana over hen weet.

Ik kijk uit naar Windows Phone 8.1, lijkt me echt een zeer mooie update.
Onduidelijk is nog of Microsoft de Nederlandse taal zal ondersteunen, maar de huidige spraakbediening ondersteunt het Nederlands niet.
Dit is ondertussen al een tijdje geweten. Nederlands zal niet bij de launch worden ondersteund. Bij de launch ondersteunen ze 15 talen: Duits, Engels (VK), Engels (India), Engels (VS), Spaans, Spaans (Mexico), Frans, Italiaans, Japans, Pools, Portugees (Brazilië), Russisch, Chinees, Chinees (Hong Kong) en Chinees (Taiwan). Nederlands zit volgens de geruchten bij de 2de "wave" van talen.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 5 maart 2014 14:05]

Zo'n Notebook zou inderdaad een geweldige toevoeging zijn. Dat het Nederlands bij zo'n tweede wave zou zitten, zou mooi uitkomen met de release van de Xbox One (die volgens mij echt nog wel in 2014 zal plaatsvinden). Die maakt natuurlijk ook gebruik van stemcommando's.

Sowieso zijn vijftien talen al meer dan de elf, twaalf die Siri begrijpt.
Maar wanneer kun je die tweede wave nog verwachten dan? Ik hoop toch echt eind 2014, maar het zou logischer zijn als die bij de volgende WP versie komen toch? Dat wordt dan begin 2015? Zou geen goed teken zijn voor de Xbox One en voor WP eigenaren. Want uit eigen (siri) ervaring weet ik dat Engels prima werkt om bijvoorbeeld (Engelse) afspraken te maken, een relative te bellen (dad, mom) of een timer in te stellen, maar je moet geen namen proberen te noemen of adressen oid, dat werkt totaal niet, erg jammer.
Ik ben geen expert of insider ofzo, maar om eerlijk te zijn verwacht ik een soort van 8.1 GDR1 toch echt nog wel aan het eind van dit jaar. Volgens mij is het overigens ook nog steeds Microsofts intentie om de Xbox One nog in 2014 in Nederland uit te brengen.
"Cortana zal, zoals eerdere geruchten suggereerden, Bing vervangen als snelkoppeling onder de Zoek-knop die verplicht is in Windows Phone"

Wel, niet echt volgens mij. Het is een aparte applicatie en je ziet duidelijk dat hij de Zoek-knop lang ingedrukt houdt om Cortana te activeren. Een echte vervanging lijkt het dus niet, of ben ik mis?
Ik denk dat je gelijk hebt. Momenteel word de spraak herkenning ook niet geactiveerd via de zoek knop maar via de home knop, en die moet je ook langer inhouden.

Grote kans dat die home knop functie verplaats word naar de zoek knop en met een beetje geluk word de zoek knop vrij gegeven zodat je die in je app kunt implementeren. Dus een keer drukken om te zoeken in de app en vast houden om Cortana te activeren.

En dat Nederlands er standaard niet bij zal zitten lijkt mij een gegeven, voor mij niet erg maar er zullen vast mensen zijn die dat missen.
Anoniem: 80466
@LOTG5 maart 2014 17:00
Momenteel word de spraak herkenning ook niet geactiveerd via de zoek knop maar via de home knop, en die moet je ook langer inhouden.
In het Bing zoekscherm kun je spraak ondersteuning ook activeren door op het microfoon symbooltje in dat scherm te drukken.
Anoniem: 415197
@Jarrichvdv5 maart 2014 13:07
Volgens mij gaat Cortana vooral "Clippy" vervangen :)
Voor Clippy moet je wel ERG oud zijn.
Laat ik je helpen: Cortana vervangt TellMe, de basis voor voice commands in Windows Phone 7 en 8.
Voor Clippy moet je wel ERG oud zijn.
:'(
Aah, clippy, doet me terugdenken aan mijn kindertijd :)
Daarbij vervangt het Bing niet, maar is het een shell over Bing heen, Cortana maakt volop gebruik van Bing en diens engine.
Het vervangt natuurlijk Bing als directe zoekmachine die veel simpeler is dan Cortana. Laten we wel even in de geest van het artikel de reacties blijven lezen, context-gevoelig enzo.
Het gaat hier niet om een uiteindelijke versie, dus vermoedelijk omdat Cortana nog in ontwikkeling is, blijft het momenteel een 'aparte' app.
Onduidelijk is nog of Microsoft de Nederlandse taal zal ondersteunen, maar de huidige spraakbediening ondersteunt het Nederlands niet.
Het is gewoon een kwestie van tijd. Microsoft is in 2011 begonnen met spraakherkenning voor de Nederlandse taal te ontwikkelen. Op dat moment stond Engels ook nog in de kinderschoenen. Correctie: was niet ver ontwikkeld zoals nu.

Bron:
http://tweakers.net/nieuw...ige-spraakherkenning.html

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 5 maart 2014 12:31]

Was Cortana niet de A.I. van de "Master Chief" in Halo?
Dat is ook zo. Microsoft gebruikt(e) de (gedoneerde) stemmen om de software te leren luisteren, niet om te spreken.
Anoniem: 532810
5 maart 2014 11:20
Ik vraag me toch af hoeveel mensen daad werkelijk die stemcommando's gebruiken. Ik vind het een beetje raar over komen als iemand mij tegen m'n telefoon ziet praten om hem iets te laten doen. In mijn omgeving zie ik ook niemand Siri of Google Now op deze manier gebruiken.
Zodra Cortana komt zal ik die stemcommando's waarschijnlijk ook niet gebruiken, maar waarschijnlijk zullen er genoeg anderen zijn die het wel gebruiken.
Ik vind Siri bijvoorbeeld briljant met navigatie. Niks geen lange adressen meer intypen; even uitspreken en klaar. Zie dat dan ook meerdere mensen gebruiken.
Ja ? In mijn ervaring werkt Siri op zich prima maar straatnamen, nee hoor..
Is Nederlands al door Siri ondersteunt dan? Anders gaan plaatsnamen natuurlijk flink de mist in. Een Amerikaan zou de Nederlandse namen namelijk heel anders uitspreken.
Inderdaad, maar toch is het wel handig als ik 's avonds ga slapen om even een knop in te houden en te zeggen "Wake me up at 7 AM" oid. Dat bespaart toch weer wat handelingen :P.

Verder ben ik het er wel mee eens dat de meeste commando's leuk zijn voor de verjaardagen maar veel meer ook niet (of heel misschien in de auto).
Als ik mijn telefoon via bt link aan mijn autoradio heeft hij die speechsupport nodig om mijn sms-jes voor te lezen. nu is dat engels.
Op mijn android gebruikte ik het best vaak. Voornamelijk om de navigatie aan te sturen. Dat scheelt typen en android had het vaak goed.
Vooral voor smsjes lijkt dit me heel makkelijk. De huidige spraak assistent gebruik ik daar nu al voor (meeste zijn Engels). En ook in de auto zal het een uitkomst zijn.

Mijn laatste spraakervaring met Android (4.1) was ronduit waardeloos. De software had 4 minuten nodig om uit te zoeken wat ik bedoelde, en wist vervolgens niet meer wat te doen. WP was daarentegen een verademing. Meestal goed en snel
Ik gebruik het alleen in de auto (als ik er alleen in zit) en daarvoor is het ideaal. Jammer dat Nederlands nog niet bij de eerste 'wave' zit...
Ik vind het wel handig als je een headset hebt aangesloten, dan hoef je de telefoon niet uit je broek/jas te vissen.

Als ik ook de Music app er mee kan bedienen is het helemaal ideaal, dan kan ik onder het fietsen makkelijk een nummer kiezen zonder te stoppen en mijn telefoon uit te graven.
Uhm is dit de cortana van de Halo games of is dit nu toeval?
Ja, Cortana wordt gevoiced door Jen Taylor in de Halo games en er zijn ook geruchten dat haar stem hierbij ook wordt gebruikt.
Zie ook
Ik geloof niet dat dit waar is. Ten eerste omdat niet zeker is of de uiteindelijke naam wel Cortana wordt en ten tweede omdat het nogal een karwei is om een text-to-speech stem in te spreken. Is geen kwestie van even wat regeltjes oplezen en opnemen.

Als de uiteindelijke naam Cortana blijft, dan is dat niets meer dan een mooie knipoog naar Halo. Verdere Halo referenties, in wat voor vorm dan ook, moet je niet verwachten. (Wellicht kun je wel vragen wat haar favoriete game is en dan geeft ze Halo als antwoord)
En vergeet niet dat ze voor iedere taal iemand nodig hebben die het native spreekt. Ik denk niet dat ze die 15 talen allemaal vloeiend spreekt. :P Dus misschien gebruiken ze haar stem alleen voor en-US
Interessant om te zien dat er zelfs een vorm van synergie plaatsvindt tussen Halo en Windows Phone. :9
Halo is van microsoft dus dat maakt niet zoveel uit
Weet ik, maar is het niet een beetje vreemd/overdrecven? Ik ben zelf ook halo fan maar ik denk niet dat ik dit zou willen hebben. Dit heeft wel een heel hoog halo-geek gehalte :/ What next? Een master chief robot personal assistent?
Het is nog niet eens zeker dat Cortana de echte naam wordt. Er gaan zelfs geruchten dat je zelf een naam voor haar kan verzinnen.
En in de video kan je zien dat je Cortana een andere naam kan geven.
Eh, nee, in de video kan je zien dat Cortana jou een andere naam kan geven. Toch?
Voor de Halo fans is het leuk, voor de niet fans is het gewoon een naam. Cortana is niet een afschrikkende naam ofzo. Het is een leuke reference en meer niet.
Interessant om te zien, maar verder een hele slechte video. De maker zegt niets en het eerste deel kun je blijkbaar skippen.

Verder vind ik het opvallend dat de tutorial via buttons verloopt en niet via spraak.
Anoniem: 153298
@Martinspire5 maart 2014 13:18
Dit is de slechtste video van een spraakassistent die je maar kunt verzinnen. Ik vind het sowieso raar dat Cortana geen enkel woord zegt tijdens de tutorial, tenzij UnleashThePhones een overeenkomst heeft met Microsoft en het expres uit heeft gezet.

Eerlijk gezegd was ik vooral benieuwd naar hoe haar stem zou klinken, maar dat wordt dus nog even afwachten.
Iets waar deze video niet over gaat maar wat mij wel positief opvalt is de dynamische tiles op het homescreen!

Als je goed kijkt zie je de Tile van Cortana bewegen op het homescreen, een activiteit die er op dit moment nog niet op zit. Zou dit kunnen betekenen dat Tiles eindelijk echt Live worden? Ipv werkt met een standaard update-interval?
Verschillende tegels doen dit nu al, zoals de personen tile, berichten tile, telefoon tile, etc.
De enige plek waar ik een dergelijk programma zal gaan gebruiken is in de auto. En ik kan mij voorstellen dat het daar bijzonder handig is, daar ik regelmatig gebruik maak van navigatie en muziek op mijn telefoon. Als ik met een simpel stemcommando de navigatie naar mijn werk kan starten, dan is dat een welkome toevoeging.
Interessante manier van denken, een bedrijf is te lui omdat ze zelf het werk doen. Maar om toch even in te gaan om je reactie (hoe belachelijk die ook is), heb je Windows Phone al eens geprobeerd, weet je ongeveer wat er tot nu toe bekend is over Windows Phone 8.1 (heel wat, maar nog lang niet alles). Ook vind ik het vreemd dat je zegt dat IE11 traag is maar uit verschillende reviews van verschillende onafhankelijke techsites blijkt dat hij vaak sneller tewerk gaat dan Chrome of Firefox.

Wat een overstap van Trident naar Webkit betreft, is het natuurlijk helemaal onzin. Waarom? Omdat het schadelijk is voor het web, er zijn nu al, vooral mobiele, websites die speciaal voor Webkit zijn ontworpen en Trident en Gecko gewoon totaal negeren. Het feit dat er zelfs websites zijn die expres IE slechte code laten uitvoeren, verouderde websites geeft of de toegang ontbieden zonder enige reden (ja, deze zijn er echt, hé Google), zegt al genoeg. Wat we nu kunnen missen is een monopolie op gebied van render engine. Waar ontwikkelaars over klaagde met IE6, gebeurd tegenwoordig opnieuw met Webkit en Blink. En dat is een slechte zaak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee