Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

Hoge framerates én goede graphics

Hoe werken Nvidia DLSS, Intel XeSS en AMD FSR 2.0?

16-04-2022 • 06:00

28

Singlepage-opmaak

Tot slot: welke hardware heb je nou precies nodig?

Al met al hebben we straks van iedere gpu-fabrikant een volwaardige temporal upscaler en daarmee ook meer opties om framerates in games op te hogen. Tegelijk zijn er straks dus drie verschillende standaarden, ieder met verschillende hardware-eisen en andere ondersteunde games. Dat kan verwarrend zijn. Daarom geven we hieronder een overzicht van de vereiste hardware voor AMD-, Intel- en Nvidia-gebruikers.

Nvidia

Eigenaren van een recente Nvidia-gpu zitten voorlopig goed. AMD heeft al bevestigd dat veel GTX 10- en 16-videokaarten, en kaarten uit de RTX 20- en 30-serie ondersteuning bieden voor FSR 2.0. Over kaarten uit oudere generaties wordt nog niet gesproken.

Diezelfde kaarten ondersteunen bovendien DP4A, waarmee ze naar alle waarschijnlijkheid ook overweg kunnen met Intels XeSS-techniek. De GTX 900-serie van het bedrijf ondersteunt Shader Model 6.4 en werkt dus wellicht ook met XeSS. DLSS is een feature die nog altijd exclusief beschikbaar is voor GeForce RTX 20- en 30-videokaarten.

In de praktijk betekent dit dat de Nvidia RTX-videokaarten vermoedelijk alle drie de grote standaarden voor temporal upscaling zullen ondersteunen. Bij GTX 10- en GTX 16-kaarten ontbreekt ondersteuning voor DLSS, maar die kunnen vermoedelijk wel uit de voeten met FSR 2.0 en XeSS.

Temporal-upscalingondersteuning voor Nvidia-kaarten
Videokaart AMD FSR 2.0 Intel XeSS Nvidia DLSS 2.0
GTX 900-serie Nnb Ja (SM 6.4)* Nee
GTX 10-serie Ja (GTX 1070+ aanbevolen) Ja (DP4A)* Nee
GTX 16-serie Ja Ja (DP4A)* Nee
RTX 20-serie Ja Ja (DP4A)* Ja
RTX 30-serie Ja Ja (DP4A)* Ja

*Alle Nvidia-generaties vanaf Pascal (GTX 10) ondersteunen DP4A, hoewel Intel ondersteuning voor
individuele kaarten nog niet heeft bevestigd. Het bedrijf zegt wel dat DP4A de voornaamste eis is.

AMD

Bij AMD ligt dat al anders. AMD's Polaris-videokaarten uit 2017 moeten ondersteuning bieden voor FSR 2.0, waarbij de RX 590 wordt aanbevolen. Of de RX 400-serie wordt ondersteund, is niet bekend. Ook de Radeon RX Vega 56 en 64 moeten die techniek ondersteunen, evenals veel RX 5000- en RX 6000-videokaarten. AMD zegt overigens dat dit 'optimale starthardware' is. Daarbij zijn deze kaarten 'aanbevelingen voor een optimale spelervaring'.

AMD's videokaarten worden sinds de Polaris-architectuur uit 2017 geleverd met Shader Model 6.4. Dat suggereert dat kaarten vanaf de RX 400-serie overweg kunnen met Intels XeSS-techniek. AMD heeft dat echter nog niet bevestigd. RDNA2 biedt daarnaast ondersteuning voor DP4A-instructies, bevestigde AMD eerder aan PCGamer. Het is dan ook vrijwel zeker dat de RX 6000-serie van het bedrijf XeSS ondersteunt. DLSS wordt vanzelfsprekend niet ondersteund, omdat die techniek exclusief voor Nvidia-kaarten is.

Temporal-upscalingondersteuning voor AMD-kaarten
Videokaart AMD FSR 2.0 Intel XeSS Nvidia DLSS 2.0
RX 400-serie Nee? Ja? (SM 6.4) Nee
RX 500-serie Ja (RX 590+ aanbevolen) Ja? (SM 6.4) Nee
RX Vega-serie Ja Ja? (SM 6.4) Nee
RX 5000-serie Ja Ja? (SM 6.4) Nee
RX 6000-serie Ja (RX 6500 XT+ aanbevolen) Ja (DP4A) Nee

Intel

Intels gpu-line-up bestaat vooralsnog vooral uit geïntegreerde videokaarten in processors. Eén ding is zeker: XeSS zal werken op Intel Graphics. Intel bevestigt tegenover Tweakers dat dit gaat om de geïntegreerde UHD Graphics-gpu's die in de elfde en twaalfde cpu-generaties van het bedrijf zitten. Die generaties bestaan uit Tiger Lake, Rocket Lake en Alder Lake.

Binnenkort komt Intel bovendien met zijn eerste volwaardige losse videokaarten, in de vorm van Arc Alchemist. Die zullen zeker ondersteuning bieden voor XeSS, met prestatievoordelen door de introductie van XMX-cores voor AI-berekeningen.

Gelet op de prestatie-eisen is het aannemelijk dat in ieder geval een deel van de Arc Alchemist-line-up ook ondersteuning zal bieden voor FSR 2.0 van AMD. In hoeverre geïntegreerde Intel-gpu's ondersteuning bieden voor FSR 2.0, is momenteel nog niet bekend. Tweakers heeft hierover nog vragen uitstaan bij AMD. Verder geldt ook bij Intel logischerwijs dat DLSS niet werkt.

Temporal-upscalingondersteuning voor Intel-kaarten
Videokaart AMD FSR 2.0 Intel XeSS Nvidia DLSS 2.0
Intel UHD Graphics Nnb Ja (11e en 12e generatie) Nee
Iris Xe Graphics Nnb Ja Nee
Arc Alchemist Ja? Ja Nee

Lees meer

Reacties (28)

28
28
26
1
0
1
Wijzig sortering
Misschien een idee geweest om taau mee te nemen, deze scaler wordt niet over gesproken maar wordt al een tijd gebruikt.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @qlum16 april 2022 11:10
Ik snap volledig wat je bedoelt!

De insteek voor dit artikel was het uiteenzetten van de temporal upscalers van de drie grote videokaartmakers. Vorige maand was ik (digitaal) bij de Game Developers Conference. AMD, Intel en Nvidia hielden toen allemaal een talk over over hun upscalingtechnieken. Tijdens die beurs ontstond het idee om specifiek deze drie naast elkaar te zetten

Ik vond 't zelf uitermate interessant dat we straks van alle drie de 'gpu-boeren' zo'n techniek hebben (en we straks dus ook drie concurrerende standaarden hebben, allemaal met andere hardware-eisen). Het leek me interessant om daar eens in te duiken. Vandaar dat ik het artikel heb beperkt tot DLSS, XeSS en FSR 2.0

Hoewel veel principes uit dit artikel ook zullen gelden voor temporal upscalers als TAAU, denk ik dat ik een verkeerde inschatting heb gemaakt in de titel van dit verhaal. De vorige 'onderkop' was 'Hoe werkt temporal upscaling voor games?'. Ik kan me goed voorstellen dat dat verkeerde verwachtingen opriep. Excuses daarvoor! Ik heb de titel daarom gewijzigd naar 'Hoe werken Nvidia DLSS, Intel XeSS en AMD FSR 2.0?'. Ik denk dat dit beter past bij de insteek van dit artikel :)

Cc: @PjotrX
Dit miste ik ook. Zeker omdat TAAU een opvolger is van Epic's TAA (die deed alleen temporal anti-aliasing en nog geen upscaling). Deze techniek bestond al in de eerste versie van Unreal Engine 4 en liet toen zien wat temporal anti-aliasing mogelijk was, niet alleen werd anti-aliasing op geometry toegepast maar ook op aliasing dat ontstond door gebruik van complexere shaders. De upscaling is gewoon een logisch vervolg ervan.

Ook mis ik de checkerboard rendering van ps4 pro. Dat is ook een van de eerste temporal upscalers.
Even een vraag die misschien dom klinkt.
Heeft FSR, XeSS en DLSS enig nut als je op 1080p gamed?
Zo ja, welke kwaliteit kan je dan het beste selecteren voor een hogere framerate met behoud van kwaliteit?
Jazeker. DLSS kan prima omgaan met beelden onder de 1080p en voegt ook goede anti-aliasing toe. FSR zou ik (als dat kan) op 1080p laten, dan word het beeld iets scherper. Je krijgt dan geen prestatieverbetering. XeSS heb ik nog niet in handen gehad.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 13:01]

Niet een direct antwoord op je vraag, maar mogelIjk wel relevant. De Steam Deck heeft ook ondersteuning voor FSR en kan daarmee games op nog lagere resolutie renderen en dan upscalen. De uiteindelijke resolutie blijft beperkt (1280x800), maar het geeft wel een verbetering in framerate.
Ik heb zelf een negatieve ervaring met DLSS op 1080P. Afhankelijk van de game komt er veel blur bij kijken waardoor native 1080 er een stuk beter uit ziet na mijn mening.
Bij FSR wordt Xbox genoemd, maar heeft de Playstation 5 ook een dergelijk equivalent aan boord?
Nog niet.
Maar gezien de vergelijkbare APU's zou dat wel toegevoegd kunnen worden.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @yinx8416 april 2022 09:33
De PS5 is gebaseerd op dezelfde architectuur als de Xbox Series X/S, dus in theorie zou FSR 2.0 ook gewoon moeten werken. AMD zegt daar alleen (nog?) niets over, dus wie weet. AMD heeft mijn eerdere vragen over FSR 2.0 nog niet beantwoord, maar ik zal na het paasweekend nog eens een follow-up doen, en dan meteen naar de PS5 vragen :)
Cool, ben benieuwd!
Naar aanleiding van dit artikel in No Mans Sky de FSR 1.0 ingeschakeld en dit levert toch weer hogere frames op en het ziet er naar mijn idee nog exact het zelfde uit!
Dacht eerst dat dit op mijn 1080 niet kon maar dat had ik dus mis.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 23 juli 2024 13:01]

FSR 1.0 is universeel toepasbaar, moet in het spel ingebouwd zitten. FSR 2.0 is gelimiteerd. Ik had ook gehoopt dat het op wat oudere GPU en APU's toegepast kon worden, maar helaas.
Ja het was mij even ontschoten dan AMD veel zaken deelt met de rest in tegenstelling tot Nvidea. Dus even de ondersteunde games lijst doorlopen naar spellen die ik speel en bingo!
Dus meteen met tevredenheid aangezet.

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 23 juli 2024 13:01]

Het is gaaf om te zien dat "relatief oude kaarten" zoals de RTX20## serie door DLSS een aantal jaar extra hebben gekregen. Wellicht kwam DLSS eigenlijk dus als geroepen 'op tijd' vanwege dat kort na de lancering van de RTX20## serie de GPU chiptekort/mining-gekte begon en veel mensen mét die kaart niet hoefde te upgraden naar een RTX30##(Ti) serie. Vervolgens lanceert AMD hun systeem (niet de FSR 2.0, maar die andere) waar ook Nvidia kaarten gebruik van mogen maken en gelijk worden er nóg meer games meegetrokken en hebben die 'oude' kaarten weer een verlenging gekregen.

Ook zie ik dat door deze technieken laptops een 'boost' hebben gekregen.

Als we zometeen richting 8K idioterie gaan dan worden dit soort systemen een pure noodzaak gok ik zo.
Vooralsnog is 8K alleen beschikbaar op de allergrootste schermen (80" en groter). Op kleinere schermen zie je het verschil immers niet.
@AverageNL Wat ik me nu afvraag is of er een onafhankelijke vergelijking is van de impact op kwaliteit en het voordeel (% meer frames) van deze technieken.
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Thalion16 april 2022 22:22
Momenteel niet - XeSS en FSR 2.0 zijn nog niet daadwerkelijk uit, dus dat soort vergelijkingen zitten er nog niet in :)
Als je een oudere kaart hebt dan kan je het met deze tools softwarematig gebruiken, dan doet de CPU het rekenwerk.
https://store.steampowered.com/app/993090/Lossless_Scaling/
https://github.com/andrewcs0901/Magpie
De eerste is volgens vergelijkingen op youtube stabieler.
Het is wel een beetje jammer, als ik het goed begrijp, dat oudere AMD GPU's ondersteuning hebben voor FSR 2.0 maar APU's met VEGA de boot mislopen. Eigenaardig! FSR 1.0 wordt ondersteund, mits in het spel ingebouwd. Wellicht dat XeSS meer kan betekenen voor bijv. mijn 4650G Pro?
Interessant artikel Daan van Monsjou, top, lekker uitgebreid, en daar houd ik persoonlijk wel van. Na dit artikel nu inmiddels gelezen te hebben, weet je er zo net even dat beetje meer van, en da's exact waar ik voor op Tweakers kom :)
Goed uitgebreid artikel :)
En mooi dat oudere gpu's een boost kunnen krijgen, waardoor ze nog even mee kunnen, zeker nu met alle crypto mining, scalpers perikelen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.