Digital Foundry: DLSS 2.2 verbetert beeldkwaliteit en heeft minder ghosting

Een aantal games is voorzien van een nieuwe 2.2-versie van Nvidia's DLSS-techniek. Die versie blijkt ook toegepast te kunnen worden in andere games, door een .dll-bestand te vervangen. Digital Foundry toont aan dat dit betere beeldkwaliteit oplevert.

DLSS 2.2 wordt officieel toegepast in Lego Builder's Journey en in Rainbow Six Siege. Nvidia heeft zelf geen informatie over deze nieuwe versie naar buiten gebracht, maar het blijkt mogelijk om DLSS 2.2 ook in andere games te gebruiken, door een .dll-bestand te vervangen. Digital Foundry geeft daarover in een video details en laat de verschillen zien.

De technische afdeling van Eurogamer testte onder andere Metro Exodus, Death Stranding en Cyberpunk 2077 met de nieuwe DLSS-versie. In vergelijkingen is te zien dat de nieuwe DLSS-versie in die games met name minder ghosting veroorzaakt, ondanks dat er voor deze games geen specifieke DLSS 2.2-update is verschenen. Ook dunne lijnen met daarachter beweging zijn scherper met de nieuwe versie.

Digital Foundry focust in de video op de Performance-modus van DLSS, waarbij games op een kwart van de output-resolutie gerenderd worden. Specifiek DLSS-versie 2.2.6 levert volgens Alex Battaglia in ieder geval in Doom Eternal de beste resultaten op.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-07-2021 • 11:45

59 Linkedin

Reacties (59)

59
59
37
4
0
10
Wijzig sortering
Ik zou dit niet zelf gaan proberen. DLL's vervangen kan wel eens een anti-cheat triggeren! (tenzij deze DLL niet met de game wordt meegeleverd maar ergens bij de NVidia drivers wordt meegeleverd, geen idee)
Denk niet dat je een anti-cheat gaat triggeren in Metro Exodus, Death Stranding of Cyberpunk.
Dit zijn alle 3 single-player only games, die worden doorgaans niet met anti-cheat geleverd.
Een snelle Google search laat zien dat zowel Metro alsmede Death stranding met Denuvo werden geleverd, maar die door de ontwikelaars weer eruit zijn gepatched.

Cyberpunk heb ik zelf en dat heeft geen anti-cheat.Helemaal niet als je het zoals ik via gog.com heb aangeschaft. Die leveren games zelfs zonder DRM.
Vergeet crashes niet, je kan dll’s niet zomaar vervangen. Want het programma weet alleen van de DLL die is meegeleverd, wie weet is de code wel veranderd waardoor je memory leaks krijgt of andere nare bugs.
Als ze volgens semantic versioning werken zou de API het zelfde moeten blijven als je een minor omhoog gaat (2 -> 2.1 -> 2.2 etc). Hooguit dat functies uitgefaseerd gaan worden maar dit zullen ze pas doorvoeren in de volgende major (tenzij de functie experimenteel was). Zou dus prima moeten werken en dat blijkt in de praktijk dus ook.
Dat kan je zo helemaal niet stellen, dat het prima werkt. Het lijkt prima te werken, maar dat WEET je NIET.

en je weet niet of ze semantic versioning gebruiken.
We zijn toch tweakers??? Ik zie hier geen problemen in. Hup, vervangen, testen en gaan!
Loopt het mis, plaats je DLL terug. Gaat hier om games, geen kritische dingen...

[Reactie gewijzigd door Nees op 3 juli 2021 12:51]

ja maar we zijn ook verantwoordelijk voor wat we verspreiden op het internet. Dit is een open forum. Henk en Ingrid lezen ook mee. Dus ik vind wel dat er best iemand mag zijn die zegt dat je voorzichtig mag zijn en uitlegt waarom.

We zijn volwassenen hier.
Zeg gewoon "Nee" als je "Ja maar" tikt.

Ik ben het niet met je eens. Zeker als het op dit soort niet kritische dingen aan komt. Er is hier wat leuk te leren en testen en de regels overtreden heeft weinig effect op de omgeving.

Henk en Ingrid oren beginnen al te klapperen bij de eerste comment. Dus als die dit proberen, dan is het ergste dat er kan gebeuren dat een game niet meer werkt. Ome Henk en Tante Ingrid bellen jou dan om het op te lossen.

Ik mag officieel het scherm van mijn telefoon niet vervangen, al valt deze buiten garantie. Toch vervang ik het lekker zelf, ik leer wat, word er nauwkeuriger van en ik vind het leuk om te doen. So who the F*** cares.
Ja maar dan mag je nog iemand hebben die uitlegt waarom je iets niet moet doen, en bij mij was het meer uit intresse “het delen van kennis” waarom zoiets kan kijken te werken” en het toch problemen kan geven. Dat het dan gedown-mod wordt is best wel triest, want het is een juist stampunt. Wat niet down-mod hoor te worden. Het is namelijk kritisch denken, en dat is zeker bij dit artikel en bij de discussie van belang.
Ik heb je niet gedownload trouwens. Inderdaad, ondanks mijn scherpe toon ben ik het wel met je eens. Maar het was vroeg en ik had een cafeïne tekort hahah.

Al sta ik nog steeds achter mijn standpunt.
Prima, dat mag. Daar zijn we mensen voor.
Daarom altijd de originele bestanden backuppen, zodat je dingen kunt herstellen als het niet lekker blijkt te werken.
Verder ben ik wel benieuwd of de .dll bestanden speciaal voor een specifieke game worden geschreven.
En of er dus nog meer verbeteringen zijn als dlss 2.2 straks officieel voor bijv. Cyberpunk 2077 uitkomt.
De meeste voorbeelden worden nu gemaakt met .dll bestanden uit Rainbow Six, maar die zijn dus wellicht specifiek voor die game geschreven.
Lego Journey heeft dezelfde versie DLSS versie als Rainbow Six. Beide 2.2.6.0. Het lijkt erop dat DLSS niet voor de game is aangepast.
Bij singleplayer games zoals degene die getoond werden is dat natuurlijk geen probleem.
Nvm

[Reactie gewijzigd door Only op 2 juli 2021 12:02]

Leuk en aardig allemaal Nvidia.

Vraag is of je in 2022 met een nieuwe reeks GPU gaat komen.
Zover ik heb gehoord komt RDNA3 in 2022.
Daarnaast is FSR pas net begonnen.

Ik verwacht over een aantal jaar dat AMD ook Nvidia gaat inhalen zoals het bij Intel heeft gedaan.

Een technlogie ietsjes verbeteren ten opzichte van nieuwe kaarten(RDNA3) in 2022 gaat je niet redden. En AMD zal echt niet stil staan met FSR dus je moet met wat beters komen in 2022.
Qua raw gpu power misschien maar qua features als DLSS, RTX voice, Nvenc hebben ze nog bergen werk te verzetten want. En FSR mag dan bruikbaar zijn om van 1440p naar 4k te scalen maar van 1080p naar 1440p is het al minder bruikbaar en dat is waar DLSS shined en de kwaliteit beter maakt.
Nvenc heeft amd momenteel totaal geen antwoord op en ook RTX voice en andere streaming tools die ze leveren heeft AMD nog geen antwoord op En ik heb niet eens gehoord dat ze er aan werken.

Voor sommige is Gsync ook nog superieur ten opzichte van freesync en ook qua ray tracing hebben ze nog werk te verzetten..

Ze zitten er dus bij raw gpu power bij maar daarmee alleen komen ze er niet voor bepaalde markten.
Nog werk zat, maar mijn voorkeur gaat uit naar open standaarden i.p.v. dat soort vendor lockin waar Nvidia de heletijd mee komt aankakken.

Ook niet zo heel moeilijk om oneerlijke concurrentie te veroorzaken als je een veel groter R&D budget hebt.

Als consument zijn we op de lange termijn slechter af door dit soort 'innovaties'.
Die vendor lock in is de ENIGSTE manier waarop deze techniek werk. Ik heb liever het beste en niet een halfbakken oplossing omdat dat het enigste wat mogelijk is met een open standaard.

Zie ik liever dat AMD ook DLSS ondersteund JA aar is dat realistsich NEE. Zelfs als nvidia al licenties gratis zou weg geven moet AMD nog hardware inbouwen om deze techniek te implementeren. En zelf dan nog is het de vraag of dat überhaupt mogelijk is op de architectuur van AMD zonder andere vergaande implicaties voor de werking van de GPU.

En nee als consument zijn we op de lange termijn BETER af. Zonder nvidia hadden we zo veel niet van wat we nu hebben.

Physx, Gsync, hairworks, ultra low latency modes, Sharpening filters, DLSS, nieuwe AA methodes, fine shadows en vast nog veel meer.

Zonder Nvidia hadden we NOOIT de pushback van AMD gehad met een open feature. Dus de closed source varianten van nvidia hebben ons innovatie en progressie in gaming gegeven die anders niet gekomen was.

En wat mij betreft zijn een aantal van de nvidia varianten nog altijd superieur zoals Gsync. Zou ik daar extra voor betalen NOPE maar het is wel beter als de open implementatie.

Dus 20 jaar closed standards van Nvidia heeft ons veel tech en innovatie gebracht. Was een deel van deze innovatie mogelijk zonder vendor lock? JA maar een deel ook niet omdat het hardware support nodig had.

Kan AMD zonder vendor lock in een Nvenc competitor maken? Vast wel. Kan dat een open standaard worden Vast niet omdat je daar echt hardware voor nodig heb en amd hardware werkt niet gegarandeerd op intel en nvidia gpu designs.

Kan FSR DLSS volledig vervangen? Unlikely je kan de tech niet vergelijken omdat de werking drastisch anders is en daarom werkt het beter.

Kan AMD een alternatief maken voor RTX voice en de streaming software? YEP er is al bewezen dat het werkt op non rtx kaarten en dus voornamelijk software is. Maar je moet het wel even doen.


Al met al ben ik blij met Nvidia en wat ze ons afgelopen decennia gebracht hebben ondanks de soms vendor lock in en dus prijs premium over het algemeen is dat het waard.
Als ik nu kan kiezen tussen een 6800XT voor 700 of een rtx 3080 voor 800 kies ik zonder blinken die 3080 ondanks de 6 gb minder gpu geheugen. Die features zijn voor mij namelijk wel die 100 waard. Nvenc is gewoon geweldig en DLSS is duidelijk beter en ook rtx voice is een game changer momenteel en ook de Ray trace prestatie is beter. Ook heb ik een beter gevoel bij de software van Nvidia dan die van AMD (media pc beneden heeft en AMD kaart).
Al met al mij wel 100 meer waard. Bij meer maar bij 200 meer zou ik er toch wel serieus over na moeten denken of die features de compromissen waard zijn.
Vooral Nvenc word dan een serieus dingetje het is namelijk zo enorm veel beter dat voor streamen het gewoon geen keuze is tenzij ik mijn systeem zou vervangen voor een 16 core omdat x264 gewoon veel te veel cpu vreet en mijn gaming prestaties nekt.
Tot AMD straks weer met hun GPU afdeling op het randje van de afgrond staat net als een aantal jaar geleden toen de GPU ontwikkeling jarenlang stilstond en voornamelijk door Microsoft's Xbox ontwikkelingen gepushed werd.

Het lange termijn strategie van Nvidia is om alleenheerser te worden, niets meer, niets minder. Maar gelukkig hebben we in de tijden van concurrentie een beetje innovatie gezien van Nvidia, dus het is allemaal koek en ei, toch? ;)

We mogen geluk hebben dat AMD op de GPU markt een beetje terug komt en nu Intel ook weer mee gaat doen. Maar het had echt bijna niets gescheeld of Nvidia was de enige overgebleven partij geweest.

Vertel mij maar hoe een monopolie goed is voor consumenten? Daar zijn natuurlijk voorbeelden genoeg van :X
De gpu ontwikkeling van Nvidia heeft nooit stil gestaan. De prijzen zijn alleen flink omhoog gegaan.
De 10xx was sneller als de 9xx de 20xx was sneller als de 10xx serie alleen duurder en er zijn constant nieuwe features uitgerold en dat allemaal zonder AMD. Enige nadeel was dus de hogere prijs. En tja eerlijk is eerlijk de kans is zeer groot dat die ook met AMD competitie omhoog gegaan zou zijn.

En geloof mij Nvidia wil helemaal geen alleen heerser worden. Vraag maar aan Google en Microsoft hoe leuk dat is. Competitie houd rechtzaken buiten de deur. Je kijkt duidelijk met een te rood brilletje omdat je duidelijk niet ziet wat Nvidia ons gamers gebracht heeft zonder enige inbreng van AMD.
AMD doet momenteel niets meer dan volgen. Ze hebben nu raw performance pairity en ze moeten nu flink aan de bak met features willen ze op de lange termijn bestaansrecht hebben. En Nvidia zal ook niet stil zitten en als ze een gat zien of een vraag zien naar een feature sullen ze daar in duiken en amd moet dat ook doen.
Zo zou ik zelf een functie willen zien waarmee je gpu load kan limiteren zonder dat het impact heeft op de rendering van de volgende frame. Dit omdat 100% gpu load the latency enorm vertraagd en dus effectief op 90% gpu load draaien je betere latency zou geven voor een paar fps kosten.
In theorie kan dit mogelijk gemaakt worden door
1. Stabielere fps dus minder 1% lows.
2. Sync tussen de monitor en gerenderrde frame (word al wat mee gedaan)
3. Dynamische instellingen waardoor je target fps en target gpu load overeen komen en je zo max fps met net geen gpu cap te pakken heb.

Wie het eerste met die feature komt heeft voor de competitieve game markt al een winst te pakken. Er zijn al beperkte opties beschikbaar maar er is nog geen functie die gewoon altijd werkt zonder keerpunten.

Maar dat Nvidia alleen innoveert als ze amd pushback hebben is gewoon niet juist. En qua prijs zitten ze al op prijspunten waar in een gezonde markt je de prijs niet verder kan verhogen zonder dat ze je product niet kopen. Het is dat door covid iedereen geldpest heeft omdat ze het niet uit kunnen geven maar anders had een 3080 nooit naar een prijspunt van 2400 euro gegaan.
Ik kijk niet door een bril heen.

Want wat is er zo anti-alleenheerser zijn als Nvidia hun drivers uitschakelen zodra er een AMD kaart gedetecteerd wordt?

Mirror's Edge dat ik op een AMD speelde terwijl de Physx via een (cheapass) GT 520 geregeld werd, speelde mooi. Paar maanden later is Nvidia dit express dwars gaan zitten.

Weet je dat Dx12's MultiGPU in Dx9 geïntroduceerd is? Nvidia is dit dwars gaan zitten, want was al bang dat men net als mij AMD ging kopen voor de ruwe performance en dan een cheap ass kaartje er naast gingen zetten voor die Nvidia only bullshit.

Maar ook het volgende:
-Nvidia die een smeercampaigne begon toen bleek dat AMD betere kaarten neerzette een paar generaties geleden. Nvidia heeft benchmarks lopen misbruiken en daar zelfs valse scores neer gaan zetten om maar beter uit de bus te komen (ze zijn hier keihard op betrapt). Nvidia die ontwikkelaars dikke zakken geld gegeven heeft om 'te optimaliseren' voor nvidia kaarten, wat inhield dat shit niet goed draaide op AMD kaarten.
-PhysX draaide in het allereerste begin prima op AMD kaarten, weggesloopt en de schuld bij AMD neer gelegd. Bleek pure onzin te zijn toen iemand later Physx met wat hacks op AMD kaarten werkend kreeg.
-Nvidia die acteurs ingehuurd heeft, stapels neppe pro-Nvidia websites heeft opgezet. "voor marketingsdoeleinden".
-Assassins Creed dat dat op Dx10 een betere performance had op AMD's, enkele maanden later een Nvidia logo met "The way it's meant to be played" en bam, AMD's performance kakte keihard onderuit (zonder noemenswaardige grafische verschillen.
-Nvidia die jarenlang de schuld bij TSMC neergelegd heeft waarom hun kaarten minder waren dan die van AMD, terwijl AMD ook bij TSMC hun chips liet produceren :)
-Gameworks anyone?
-Nvidia die bij benchmark software druk zet om hun benchmarks aan te passen zodat Nvidia er beter op kon scoren.
-Ashes of the Singularity, de FuryX maakte gehakt van de GTX 980Ti, raad eens: Nvidia is een smeercampaigne begonnen :)
-Nvidia die expres de boel lastig maakt voor consumenten, zoals met de M150 of GTX1060

Ik kan wel even doorgaan, Nvidia laat aan alle kanten zien dat ze complete schijt hebben aan ons, de markt en alles wat daar bij komt kijken. Ze schuwen zich niet om Microsoft of andere partijen het harnas in te jagen (het is puur die smerige politiek van Nvidia waarom Microsoft niet meer met Nvidia samenwerkt voor de Xbox!).

Maar in jouw ogen innoveert Nvidia, dus al die praktijken zijn prima, toch. Aan niets blijkt dat ze niet het liefst een monopolie in handen krijgen, toch?
Idd, ondanks deze zaken game ik toch het liefst op Nvidia kaarten. Dit doe ik al zolang ik game.

Je kunt het misschien een beetje vergelijken met Nike. Die schoenen worden (of werden) door kinderen in elkaar gezet of door mensen die heel weinig betaald kregen. Allemaal vreselijke verhalen.
Maar de schoenen werden er niet minder door verkocht. Zo ook met Nvidia gpu's.

We leven tegenwoordig in een maatschappij die overal om gaat lopen janken, milieudingetjes, monopolie of discriminatie ----> "jij doet niet meer mee" roepen de snowflakes en de Karens dan meteen.

Deze reactie gaat geheid een -1 krijgen, maar dat is dan maar zo.
Ben het gejank om vrijwel niks en het opdringen van meningen best wel zat.
Koop gewoon waar jij je prettig bij voelt, en laat een ander dat ook gewoon doen.
Zelf wisselde ik Nvidia en AMD een beetje af. MX440, HD3450 oid, GTX760, RX580. Gewoon kopen wat op dat moment het beste voor mijn budget was. Fanboyen en fabrikanten only features trek ik me niets van aan.

Sinds enkele jaren is mij duidelijk geworden wat voor een smerig bedrijf Nvidia eigenlijk is en dat ze op de lange termijn een groot gevaar zijn voor ons allemaal. Ik weiger voorlopig even Nvidia kaarten te kopen, hopelijk passen ze hun bedrijfsethiek een beetje aan in de positieve zin en worden ze in de toekomst weer een optie.

Zelf ben ik niet zo direct van het cancelen van alles dat 'verkeerd' is, maar het mag zeker wel duidelijk gemaakt worden als bedrijven er zulke genieperige en smerige tactieken op nahouden.

Zo koop ik inderdaad ook geen Nike's en laat ik meer partijen compleet links liggen. Ik vind persoonlijk dat ethiek en moraal erg belangrijk zijn. Oneerlijkheid houd ik niet van en waar mogelijk zal ik zulke bedrijven dus keihard links laten liggen.

Kwamen maar meer mensen voor hun principes op, dat hoeft echt niet op activistische wijze, gewoon stemmen met je portemonnee.
Je bedoelt boycotten?
Die vendor lock in is de ENIGSTE manier waarop deze techniek werk. Ik heb liever het beste en niet een halfbakken oplossing omdat dat het enigste wat mogelijk is met een open standaard.
Als enige ben je al de enige, er is geen overtreffende trap mogelijk. Als je dan toch een woord in hoofdletters neerkwakt, gebruik dan in ieder geval de juiste spelling.
AMD komt pas net met ray tracing en AI upscaling, iets dat Nvidia al twee jaar heeft. Dat is twee jaar aan games die beter werken op Nvidia hardware.

Nvidia zit echt niet stil hoor, er is goede reden dat een aandeel Nvidia nu $800 waard is.
Wil AMD DLSS evenaren zal AMD daar denk ik ook met een AI DL alternatief moeten komen om missende details toe te voegen.

Beetje oftopic maar volgens verschillende geruchten komt Nvidia ergens in begin 2022 ook weer met nieuwe GPU's.
Die details zie je toch niet als je speelt....om écht verschillen te zien, moest het spel gepauzeerd worden en 200- 400% keer ingezoemd worden.
Wel was het merkbaar blurry in tegenstellen tot native en dat komt door? Juist missende details. En bij DLSS kan je soms zelfs details zien die er native niet waren. Amd gaat het gewoon niet redden met FSR alleen.

Wel is er theoretsich potentie om nog veel meer uit hardware te halen door eerst DLSS toe te passen en van 1080p 1440p maken iets dat het stukken beter doet als FSR omdat de DLSS techniek beter werkt op die lage resolutie en soms (hopelijk in een paar versies altijd) een beter als native resultaat weet neer te zetten. En vervolgens met FSR die geupscalde 1440p/1600p naar 4k tillen.

Zelfs met 0 prestatie winst is dat al een massive win en potentieel 3 a 4x de performance van een gpu.

Maar AMD zal edht met wat anders moeten komen willen ze ooit gelijkwaardig zijn aan DLSS. FSR heeft gewoon harde limieten in wat het kan.
Anoniem: 159816
@medjai692 juli 2021 12:37
FSR is niet vergelijkbaar met DLSS, het is zijn compleet andere technieken. NVIDIA loopt letterlijk jaren voor qua machine learning.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 2 juli 2021 12:37]

Klopt, FSR is idd niet vergelijkbaar met DLSS en een compleet andere techniek.
Het grappige is, als je kijkt naar de (zeer) uitgebreide review/discussie van de FSR techniek op Digital Foundry, komt men tot de conclusie dat de standaard TAAU (temporal anti-aliasing upsampling) ingebakken in de Unreal engine. Deze dezelfde performance hit heeft als FSR, maar onbetwist veel beter in kwaliteit is

En daarbij kwam de controversie, dat in Godfall, TAAU niet beschikbaar is om te kiezen maar alleen FSR. Waarom zou de ontwikkelaar die TAAU gratis & voor niks tot zijn beschikking heeft niet beschikbaar stellen en alleen maar opten voor FSR? Zak met geld van AMD? Leuk, dat kan. Maar als de TAAU zo goed al is,en er al andere temporal upsampling technieken die hun waarde hebben bewezen zoals de checkerboarding in Insomniac games (Ratchet & Clank) en spiderman Miles morales. waarom doet AMD überhaupt de moeite met FSR?

Source video's:

AMD FidelityFX Super Resolution FSR Review: Big FPS Boosts, But Image Quality Takes A Hit

DF Direct Weekly #17: AMD FSR Reaction, Sonic's 30th Birthday, Intellivision Amico Concerns
Zolang AMD geen CUDA equivalent heeft verwacht ik dat veel klanten bij Nvidia blijven hangen
Jij bent wel heel erg aan het voorspellen. Waarom denk je dat RDNA3 betere beeldkwaliteit zal geven? RDNA2 heeft ook AI cores en AMD heeft ervoor gekozen die niet te gebruiken voor upscaling.

Daar komt bij dat AMD nu achterloopt met upscaling. Zowel in kwaliteit als game support.
Die kwaliteit heeft weinig kans van beter worden dan DLSS omdat FSR minder data als uitgangspunt gebruikt.
Misschien komt het nog goed met de game support, maar de laatste AMD techniek, FidelityFX CAS, was niet zo'n denderend succes. Vergeet niet dat Nvidia iedere grote developer een zak geld en support aanbiedt.
AMD loopt niet persé achter, omdat zij voor een minder complexe manier hebben gekozen. Is iedereen mantle vergeten??? De open low level api die nu in vulkan en dx12 zijn verwerkt. Dit is ook makkelijk te implementeren.
Xbox sx en PS5 kunnen deze technologie ook gebruiken, en bij goede optimalisatie zoals bij console games zal het écht niet gaan onderdoen voor DLSS.
Voor FSR kan je beter unreal 5 upscaling gebruiken. Of games die resolutie scale slider hebt dat gebruiken.
Want meeste van die features gebruiken meer data als input dus kunnen beter resultaat geven terwijl FSR niets meer dan een image filter is.
Omdat wij mensen altijd de nieuwste producten willen en geen verbetering van een feature die niet eens vaak gebruikt wordt.

2022 wordt spannend(ik verwacht niet veel van intel gpu’s)

Ik hoop voor nvidia dat ze met nieuwe reeksen in 2022 komen anders zie ik het somber in.
RDNA2 heeft volgens mij helemaal niets functie-specifiek als 'AI cores'. Heb je daar info voer?
Goed nieuws voor BF2042 waar het zeer waarschijnlijk ook in zal zitten.
Yep. En de lol is dat je DLSS 2.0 games zelf kunt upgraden naar 2.2. Dus je hoeft niet te wachten.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 2 juli 2021 12:15]

Die zijn altijd vriendelijker geweest richting AMD toch? FSR lijkt me waarschijnlijker.
Nee hoor: nieuws: Battlefield 2042 zal DLSS en Reflex ondersteunen :)

In eerdere BF titels was het allemaal zo/zo maar ik denk met de aankomende blockbuster dat ze daar vol op gaan inzetten. Desnoods schuiven ze nog een zak geld toe. Dit gaat toch de wel de game worden van dit jaar vermoedelijk.
Nvidia is de Battlefield 2042 PC graphics platform partner, zie Battlefield 2042 partners with Nvidia – but is it bad news for people with AMD GPUs?

Er is ook veel vraag naar FSR support in Battlefield 2042, maar daar is nog niks over bekend. EA en Frostbite stonden wel in het overzicht om FSR te gaan ondersteunen.
Ghosting lijkt een stuk minder inderdaad. Wat me wel opvalt in de analyse van Digital Foundry is dat het totale plaatje weer onscherp geworden is. Nu vraag ik mij af, hebben ze de ghosting weggehaalt met een convolutie blur filter of lowpass filter.... dus ghosting verwijderd ten koste van een meer blurry image. Waarschijnlijk is het filter over de gecombineerde bewegings vector data heen.
Wellicht dat @Werelds hier een idee bij heeft :+.

Op dit tijdstip, maar ook eerder in de video:
https://youtu.be/dtbqJXb1UDw?t=1196

Waar ik mij aan stoor met zijn analyse is dat hij hier niet dieper op ingaat. Het feit dat het weer blurry is geworden is een punt vind ik, ondanks dat het er op de meeste punten weer iets beter uit ziet.
Heb er nog niet naar kunnen kijken, maar als het geheel minder scherp is dan voorheen terwijl ghosting minder is (waar DLSS vooral moeite mee heeft bij kleine objecten of heel erg snelle beweging) zou ik eerder denken aan een wijziging in het temporele component. Grote vectoren negeren of anders behandelen, kleine objecten as-is laten en vector negeren? Gevolg zou zijn dat je daar dan weer meer aliasing op krijgt, wat met vaseline PPAA op te lossen is.

Disclaimer: ik heb een grote duim.

Zoals gezegd, heb er nog niet in detail naar kunnen kijken :)

Hoe zit het met shimmering? Dat kan ook een aanwijzing zijn; als dat minder is hebben ze zeker weten iets in het temporele component gedaan.
Dat is inderdaad minder van wat ik kan zien. Lowpass filter negeerd juist die dingen dacht ik. Wat ghosting is zeker nog aanwezig maar max 1 of 2 frames lijkt het.

Inderdaad, ik heb ook een grote duim als het aankomt op dit punt.

edit: NL blijft moeilijk }:O

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 2 juli 2021 15:54]

Dit zijn toch wel echt 1 van de echte vooruitgangen in de technologie. Vaak worden dingen als innovatie bestempeld terwijl het in werkelijkheid maar om een verbetering gaat. DLSS is daarintegen wel echt een innovatie waardoor we op een veel slimmere manier de performance kunnen opschroeven.
Mooi dat het op deze manier geüpdate kan worden, maakt het ook mogelijk om dit via een update uit te rollen.

[Reactie gewijzigd door Epsilon op 2 juli 2021 12:06]

Wat ik typisch vind, is dat elke game dus een DLL moet bijvoegen, in plaats van calls te kunnen doen naar een API die in de driver geïntegreerd zit. Zo krijg je dus games die achterblijven met een oudere DLL, terwijl dit soort updates blijkbaar backwards compatible is met de al bestaande API.

Ik snap dat niet elke game forward compatible is, maar dat lijkt me eenvoudig af te vangen door de driver een oudere versie aan te laten bieden aan games die echt alleen met een specifieke versie om kunnen gaan.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 2 juli 2021 12:13]

Inderdaad. Bij PhysX is dit wel een centrale bibliotheek. Je kunt altijd een eigen dll meeleveren als je een afwijkende versie nodig hebt.
Ik heb DLSS wel eens eerder voorbij zien komen maar ben inmiddels alweer vergeten waar het voor staat. Als je er dagelijks mee bezig bent kan ik me voorstellen dat je er niet meer bij nadenkt, maar minstens één keer de afkorting (Deep Learning Super Sampling) uitschrijven in het artikel kan weinig kwaad lijkt me.
Zelfs het linkje naar de officiële Nvidia pagina waar alles piekfijn wordt uitgelegd zou ik geen overbodige luxe vinden. :)
Dus, bij deze https://www.nvidia.com/nl-nl/geforce/technologies/dlss/
Niets over framerates ? Lijkt me dat er op hogere resolutie gerenderd wordt. Simpelweg een dll vervangen zal weinig aan het algoritme doen lijkt me.
Ghosting kan niet door een hogere resolutie worden opgelost he.

En die DLL bevat juist het algoritme. Is ook redelijk groot met 13MB en heeft DLSS in de naam: nvngx_dlss.dll
Lijkt me sterk, dat zou namelijk de artifacts die door DLSS ontstaan niet fixen daar heb je echt diepere tweaks voor nodig.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 2 juli 2021 15:56]

Het "algoritme" zit hem nou juist net in die DLL
Wel mooi dat nvidea reageerd op AMD
Eindelijk worden ze gedwongen om actief te ontwikkelen
En de consument is hiervan de winnaar

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee