Sony blijft toch PSP-games verkopen

Bezitters van een PlayStation Portable kunnen games blijven aanschaffen via de PlayStation Store voor de PlayStation 3 en PS Vita. Dat bevestigt Sony na eerdere onduidelijkheid hierover.

Gebruikers van een PSP kunnen geen gebruik meer maken van de in-gamewinkel voor PSP-content, maar nog wel via de winkels voor de PlayStation 3 en PS Vita PSP-games aanschaffen. Sony heeft dat verduidelijkt op zijn Britse informatiepagina over gestopte PlayStation-diensten. De wijziging werd opgemerkt door gebruikers van het Resetera-forum.

Sony maakte eind maart bekend dat zijn downloadwinkels voor de PS3, PS Vita en PSP op 2 juli 2021 gesloten zouden worden, waarna gebruikers geen digitale games of dlc meer zouden kunnen kopen. Het bedrijf wilde zich op zijn nieuwere consoles richten en de ondersteuning voor de oudere generaties terugbrengen.

Na kritiek op dit besluit krabbelde Sony terug, maar alleen de winkels voor de PlayStation 3 en PS Vita bleven beschikbaar, die voor de PlayStation Portable wordt wel gesloten. Onduidelijk was echter hoe het zat met de verkoop van PSP-games via de PlayStation Store voor de PS3 en Vita. Sony introduceerde de PSP in 2005.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-07-2021 • 11:43

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Er zit wel veel verschil in. Die PS3 werd door Sony nog nieuw verkocht in 2017. Dan heb je maar 4 jaartjes plezier er van kunnen hebben met alle opties. Dat is best kort.
De PS 3 store in onze regio is erg rommelig, als je kijkt op YouTube bijvoorbeeld op het kanaal van MetalJesusRocks is de US versie minder rommelig
Je kan een Amerikaans account aanmaken en dan gebruik maken van de USA store. Voordeel bij de USA store is dat de ps2 en ps1 games aparte categorieën hebben.

Mijn grote probleem met de ps3 store is dat er een memory leak in zit, waardoor de store na een bepaalde tijd crasht.
Mijn grote probleem met de ps3 store is dat er een memory leak in zit, waardoor de store na een bepaalde tijd crasht.
Weet je zeker dat het een memory leak is? Sony heeft het gepresteerd om de laatste versie van de PS3 store app zo vreselijk resource-intensief te maken dat de PS3 peentjes staat te zweten om een simpele product pagina te kunnen tonen. En met regelmaat klapt het ding er dan ook gewoon compleet uit met een vastloper, waarna je naar de hypervisor terug gegooid wordt met een app-crash.

Dat was origineel de reden dat ik voor PS3 aankopen naar de web-store op PC over geschakeld was. Ik vind het persoonlijk niet zo tof als je midden in de flow voor afrekenen zit en tijdens een inflight iDeal of CC transactie ineens de app crasht. Oopsie! Heb ik nu de titel betaald en aangeschaft of niet?

En ja; er zijn flink wat gebruikers die dat gehad hebben en die constateerden in een limbo te zijn beland waar ze wel betaald hadden, maar niet de content in hun library beschikbaar hadden gekregen.
Daar zouden je de haren van overeind moeten gaan staan, want dat geeft aan dat Sony klaarblijkelijk op enige wijze de betalingsbevestiging en koopafronding deels via de store client laat lopen. 😱


Persoonlijk ben ik om één reden blij dat de store voor PS3 games voorlopig toch open blijft.
Zolang de store open blijft weten we ook 100% zeker dat de PSN sign-in services vanaf de PS3 blijven werken. En voorlopig ga je dus nog niet aan CMOS-gate ten prooi vallen. Mocht je CMOS-batterij leeggelopen zijn; je interne klok dood zijn; en de DRM oplossing niet langer thuis geven, dan ben je er voorlopig nog van verzekerd dat je even in kunt signen om die interne klok te syncen en dan doet alles het weer.

... nou ja; voorlopig dan weer.
Voor de lange termijn kun je op dat moment beter zsm de CMOS-batterij vervangen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 2 juli 2021 12:58]

Hier heb je een heel goed punt, ik dacht dat het een memory leak was omdat de crash bij mij altijd om een bepaald aantal minuten plaats vindt. Daarom was mijn eerste gedachte een memory leak.

Maar helemaal mee eens dat de store veel te zwaar is voor de ps3. De oude store was een heel stuk beter en sneller. Overigens is een deel van die oude store nog te gebruiken, omdat deze onder andere in de downloadlijst verwerkt zit en ook in sommige games. Als je vanuit de game de store opent dan krijg je nog de oude, snelle store.

Het Cmos verhaal is inderdaad een hele vervelende, ik heb ooit een keer een tweet voorbij zien komen van Sony/Playstation dat het onder de aandacht was en dat ze het probleem gaan oplossen. Alleen ik weet niet of ze hier specifiek alleen ps4 bedoelde of ook de ps3. Ik vraag mij echter alleen af hoe het zit met content die je gekocht hebt op lange termijn, dat ze de download altijd moeten blijven aanbieden? Als dat zo is dan heb je direct het Cmos probleem waarschijnlijk opgelost.
Als dat zo is dan heb je direct het Cmos probleem waarschijnlijk opgelost.
Als ze dat inderdaad doen, en dus het inloggen op PSN mogelijk moeten houden, dan wel ja.
Dat bedoel ik dus mbt Playstation en Playstation 2 games, in onze store zitten die games verstopt.
Maar moet je voor een US account niet een US credit card hebben?
Nee dat hoeft niet. Je kan ook prepaid kaarten kopen voor de us store.

Hier bijvoorbeeld:

https://livekaarten.nl/en/psn-cards-usa
Dat is duurde dan de wisselkoers is.
https://www.pcgamesupply.com dan. :D Een kaartje van $10 kost nu 8,72 eurootjes (dat is een paar dubbeltjes boven de huidige wisselkoers). Ik koop toch wel met enige regelmaat daar mijn prepaidkaartjes, worden per direct geactiveerd en heb nog nooit een probleem gehad.

Voor mijn EU/NL-account gebruik ik PayPal, want het lijkt alsof Sony wel iets van adres/landgegevens checkt tussen PSN en PayPal dus voor de US store kan ik hem niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door McBacon op 2 juli 2021 13:08]

Dat paar centen maakt niet uit, echter als $10 opeens €10,50 wordt, dat klopt niet het is niks fysiek waar in/uitvoer en heffingen over heen gaan.
Nee klopt, ik vind het ook apart dat livekaarten.nl in euro's procentueel behoorlijk wat meer vraagt dan wat het kaartje waard is (gewoon 2 euro meer hè, zo'n 24%). Bij PCGameSupply is dat een paar dubbeltjes en dat vind ik wel te verantwoorden met verwerkings/transactiekosten etc.
Ze zijn niet duurder. De dollar waarde is 9,80. Maar livekaarten moet nog wel even 21% BTW betalen. PCgamesupply officieel ook. Maar dat zullen ze vast niet doen.
Maar hier in NL kosten prepaidkaarten van 10 euro tegoed toch ook gewoon 10 euro? Waarom zou een kaartje van 10 dollar dan ineens meer zijn dan 10 euro?

EDIT: Overigens bieden ze ook gewoon kaartjes van 10 dollar aan voor exact 10 dollar. In Amerika is BTW net zo goed verplicht als je online koopt (voor zover ik weet), dus volgens jouw logica moet het dan ook meer dan 10 dollar kosten.

[Reactie gewijzigd door McBacon op 2 juli 2021 14:16]

BTW is Amerika wordt 9/10 keer achteraf berekend. (Net zoals Amazon.de ineens iets duurder wordt indien je naar NL wil versturen). Nu weet ik niet hoe dat in een buitenlandse digitale store


Voor NL bonnen mag je BTW vrij inkopen. Omdat ze er vanuit gaan dat de BTW wel betaald wordt met afrekenen.
$10.- is afgerond op hele centen achter de komma €8.45.
Die 21%(sinds de nieuwe EU regels) is normaliter alleen voor fysieke artikelen die verscheept worden naar de Europese Unie van buiten de Europese Unie. Digitale tegoed is niet iets dat geïmporteerd wordt.
Maar er is nog steeds een koop overeenkomst tussen jouw en bedrijf. En verwacht dan ook dat ze gewoon BTW moeten betalen.
Het gaat om invoer van fysieke goederen van buiten de Europese Unie, het gaat niet om een koop overeenkomst.
Maar je koopt toch een Kaart/code/waardebon van livekaarten.nl.
Ik dan werkelijk geen reden waarom zij geen BTW hoeven te betalen.
Heb je daar ook een bron van? Want ik zie nergens een uitzondering voor digitale producten.
En niets zeggende bron neer planten en dan zeggen ik reageer niet meer op jou. Doe het maar met de link....


Ik zou zeggen sterkte met waar je mee bezig bent. Ik ben in ieder geval nog niet overtuigd.
Ik zoek nog RPG, Adventure, Race (net zoals Ridge racer, dus niet te realistisch) fighting zoals Street fighter etc, absolutely not FPS of sport games
Sowieso is de PSN store op de PS3 vanaf enkele jaren een zooitje, je kan rustig een kopje koffie of 2 maken als je daar wat wil vinden.

Op de Vita is het veel soepeler, maar die heeft weer een probleem dat DLCs in EU voornamelijk via de zoekbalk te vinden zijn, en dat sommige games ontbreken in lijsten maar wel via de zoekbalk te vinden zijn.

Aan de andere kant op de PS3 zijn Vita games beter getoond en je ziet alle DLC direct, maar PS3 heeft weer een probleem dat je PSP games in de zoekbalk moet zoeken, er is geen store filter ervoor om alles te kunnen zien.

Ik gebruikte de website vroeger, dat kan helaas niet meer voor PS3/PSP/Vita, sterker nog de huidige webstore is voor PS4 (ook PS5) games zo'n enorme zooitje geworden dat ik voor deze nu de PS4 zelf voor gebruik.
Sony wil een digitale store aanbieden, echter is het een rommeltje.

Heeft iemand ooit op de Japanse store gekeken? Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat in het westen gewoon de Japanse layout is gebruikt met een vertaling erover heen. Dan is het voor ons niet logischm
Er wordt door Sony gewoon niet nagedacht over wat nou echt nódig is en wat mensen wíllen. Je ziet dat ook met de PS4/5-store, die heeft bijvoorbeeld geheel geen filterfunctie. Als je zoekt op een bepaalde titel dan staan alle demo's, DLC, costumes etc volledig onlogisch door elkaar (nog niet eens gesorteerd ook). Ik wil vaak even kijken of er gratis DLCs zijn voor een bepaalde game, nou dan mag je mooi 15+ pagina's aan troep door omdat er ook spul getoond wordt met een paar letters uit je zoekopdracht.

En waarom zou de Japanse layout met een vertaling niet logisch zijn voor ons in het westen? De vertaling (localisatie eigenlijk) zou ook omvatten dat ze left-to-right/front-to-back schrijven i.p.v. right-to-left/back-to-front. Als je dat wegneemt blijft er toch niks onlogisch meer over?
Sinds kort is er gelukkig wel een filter functie op de web store:

https://store.playstation.com/nl-nl/browse/1

Aan de rechterkant kan je nu filteren.
Hey dat is vooruitgang. :D Maar in de "oude" store kon ik ook specifiek filteren op demo's, extra's/DLC, bundles en volgens mij ook de games zelf/los. Ik kan nu in ieder geval wel filteren op gratis spul en alleen iets opzoeken voor PS4, maar het is nog steeds veel te beperkt imo.

Overigens wat ik ook behoorlijk irritant vind aan de nieuwe store: als ik DLC koop dan is daar in mijn download list geen aparte entry voor, als je de game zelf downloadt dan zit het er gewoon bij. Maar een overzichtje met welke DLC je nou hebt is toch zeker handig. De nieuwe store is mijns inziens nog gewoon in bètafase, hadden ze beter de oude kunnen behouden.
Het is vooruitgang inderdaad. Maar alsnog is het totaal niet op het niveau van de oude store. Ik heb nu het idee dat ik ook vooral naar gesponsorde games zit te kijken dan dat ik echt kan zoeken op ps4 of ps5 games.

Wat betreft dlc dat vond ik best goed gedaan op de ps3 store eerlijk gezegd. Daar kon je de game aanklikken en je kreeg een mooi overzicht van de dlc.
Qua PS Vita sowieso niet, de Japanse Vita store is juist volledig op orde en duidelijk.
Dus als je geen ps3 of ps vita heb kan je als nog niks, want volgens mij kan het ook niet meer via de ps store via de pc.
Hoe werkt dit dan? Je koopt een PSP spel in de PS3 store en dan? Hoe krijg je het spel dan op je PSP?

[Reactie gewijzigd door soulcrusher op 2 juli 2021 12:52]

Je kan vanaf je psp wel je gekochte games via de downloadlijst downloaden. Daar heb je de store op de psp niet voor nodig.

Andere mogelijkheid is om de game op je ps3 te downloaden en vervolgens je psp via usb aan je ps3 te koppelen en dan kan je hem naar je psp kopiëren.
Daar zijn usb kabels voor. Ook via wifi verbinden werkt.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 2 juli 2021 14:27]

Je logt in op de store op je PS3, koopt de PSP software die je wilt hebben, sluit vervolgens via USB jouw PSP aan en activeert deze op de PS3. Vervolgens kun je in de game lijst van je PS3 aangeven dat de game gekopieerd moet worden naar je PSP en vervolgens geactiveerd.
Klopt, kan alleen via de ps3 of ps vita.
Maar als je geen PS3 of ps Vita hebt dan hoef je de games toch niet te kopen?
Wel als je wél een PSP hebt.
Ooh zo. Dat had ik ff verkeerd gelezen.
Nou vita of PS3 heb je wel voor twee stuivers zou je zeggen, niet echt heel groot probleem schat ik zo in.
Vita voor 3 stuivers? Dat zou je nog eens knap tegen kunnen vallen.
Ps3 heb je wel al voor een relatief laag bedrag.... Psvita en ps3 zijn sowieso de moeite waard
Vita kost tussen de 100 a 150 euro. Dus twee stuivers kan je niet zeggen, daarnaast zijn de fysieke games redelijk prijzig geworden. Omdat er geen hoge aantallen van verkocht zijn.
Gaan rond 150 eurie :P
Zo goedkoop zijn ze niet hoor
Ooh dat valt niet tegen idd, ooit eens nieuw gekocht voor 99,- bij Bart Smit. Zal hem eens opsnorren dan.
Is ook een schande met een digital only handheld zoals de PSP go .
wekt lekker vertrouwen op met de ps5 digital...
"Schande"? Dat ding is meer dan 10 jaar oud, met waarschijnlijk 5 actieve gebruikers. En je kan je games nog steeds spelen, je kan gewoon geen nieuwe kopen.
Ik heb zelf nog een PSP eerste generatie. Soms verbaast het mij nogsteeds wat voor leuke graphics het apparaat kan toveren. Inmiddels gebruik ik de PSP alleen nog voor het spelen van Roms en is het vooral een hebbedingetje.
"Sony blijft toch PSP-games verkopen"

"Na kritiek op dit besluit krabbelde Sony terug, maar alleen de winkels voor de PlayStation 3 en PS Vita bleven beschikbaar, die voor de PlayStation Portable wordt wel gesloten."

Blijft de PSP store nu wel of niet open. De titel zegt van wel, het artikel van niet... Sony is al niet echt duidelijk met die stores die gesloten worden, weer open gaan, aangekondig worden dicht te gaan en dan misschien toch wel weer ooen te blijven... maar dit artikel hellt er niet bij.

Overigens is de psp supereasy van homebrew te voorzien via software, mocht t toch weer wel dichtgaan. Of niet dichtgaan. Of toch wel
Wat ook verschrikkelijk is, is een game alleen beschikbaar op psp of vita ipv ook op PS3, (nee ik ga niet mijn PS3 midden)
Toch wel mooi, al is het wel een beetje omslachtig, dat het nog altijd kan.
Ik ben persoonlijk altijd een hele grote fan geweest van de Playstation handhelds, jammer dat dit compleet geschrapt is bij Sony. Ik had wel een PSP3 willen zien (PS Vita is voor mij gewoon PSP2) met minstens een 1080p scherm en unieke games (of spin-offs van grotere franchises). Helaas zal dat waarschijnlijk niet meer gebeuren, ook al lijkt Nintendo toch wel duidelijk te maken dat er wel degelijk vraag is naar een handheld.
Omdat sommige mensen hun games graag kopen.

Als ik van plan ben een PSP game te spelen op een PSP (wat vrij zeldzaam is door de onhandige controls met sommige games) koop ik het fysiek.

Maar als ik deze op mijn Vita wil spelen heb ik 2 opties, digitaal kopen of hacken en dan koop ik het gewoon.

Niet dat ik geen ISOs heb, maar die zijn alleen bedoeld als ik een game op de PC wil emuleren, en meestal zijn dat ook games die fysiek duur zijn en digitaal niet te koop.

Ieder zo z'n ding
Waar had ik ook alweer gezegd dat je de spellen illegaal moet hebben?

Misschien even niet de moraalridder uithangen. Ik snap heel goed dat je gewoon moet betalen voor spellen.
Ik hang de moraalridder niet uit.

Je reageert alsof je aangesproken voelt, terwijl daar geen reden voor is als jij het niet over illegale games hebt.

Verder heb je het over hacken van de PSP en dat je dan de store niet nodig hebt, dat is suggestief genoeg ook als het niet zo bedoeld was


Mijn comment was ook niet bedoelt als een aanval, maar als een reactie op wat je zei.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 3 juli 2021 15:41]

Sommige mensen willen ook gewoon legaal aan software komen.
Waar heb ik gezegd dat je illegaal de spellen moet hebben?
Hoe wil je anders games kopen en op je psp zetten? Je hebt het over hacken van de psp

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee