PS3- en Vita-spelers kunnen straks niet meer rechtstreeks games kopen in Store

Sony gaat de mogelijkheid om met een creditcard, betaalkaart of ander betaalmiddel rechtstreeks PlayStation 3- en Vita-games te kopen in de PlayStation Store op 27 oktober verwijderen. Gebruikers zullen dan op de consoles ook geen geld meer toe kunnen voegen aan hun accounts.

PS3- en Vita-games kopen blijft voorlopig nog wel mogelijk, maar vanaf 27 oktober kan er niet meer vanaf die systemen zelf betaald worden, zegt PlayStation. Gebruikers moeten dan via een PlayStation 4 of 5, pc of smartphone eerst geld overmaken naar de digitale portemonnee van de PlayStation Store. Dan kunnen ze met hetzelfde account de gewenste content kopen op de console.

Behalve games valt dlc voor PlayStation 3- en Vita-spellen hier ook onder. Cadeaubonnen kunnen volgens PlayStation nog wel via de PS3 en Vita ingewisseld worden.

Eerder dit jaar kondigde PlayStation aan de digitale winkels van de twee consoles helemaal te willen sluiten, maar na veel kritiek besloot het bedrijf ze voorlopig toch open te houden. Hierdoor is het ook mogelijk gebleven om PSP-games te kopen, aangezien die alleen nog via de Vita-winkel verkrijgbaar zijn. Dat het niet meer mogelijk wordt om via de PS3 en Vita te betalen, lijkt weer een eerste stap te zijn richting een volledige sluiting.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

06-10-2021 • 15:32

54 Linkedin

Reacties (54)

54
53
23
5
0
16
Wijzig sortering
Gokje; heeft te maken met veiligheidsvoorschriften en certificeringen van de betaalindustrie en het feit dat Sony deze systemen niet meer patcht - dwz niet meer van security updates voorziet en niet meer voorziet van updates met meer courante cipher suites of versies van het TLS protocol.

Heel PSN afsluiten voor de PS3 gaat sowieso nog een dingetje worden ivm CMOS-gate. Als ze dat verkeerd aanpakken, dan valt het vertrouwen onder de PlayStation met PSN als platform voor digitale distributie compleet weg en kunnen ze wel inpakken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 15:42]

Voor de PS4 hebben ze het CMOS probleem recent gepatched. Het zou Sony sieren wanneer ze dat ook voor de PS3 zouden doen. Ik heb hier ook nog eentje staan met een kast vol met games, die ik ook in de toekomst zou willen spelen.
Voor de PS4 hebben ze het CMOS probleem recent gepatched.
Fout. Het enige wat ze gepatched hebben is dat het trophy systeem niet langer de datums van behaalde trophies verifieert adhv de interne CMOS klok.

Met die wijziging in de versie 9.0 firmware van de PS4 worden trouwens nog steeds alle trophies die je eerder behaald had als invalide gemarkeerd en gewist op het moment dat de CMOS batterij leeg is en de interne klok gereset is. De enige manier om dat te herstellen na het vervangen v/d batterij is uiteraard om in te loggen en te syncen met PSN.
Waarna je schijnbaar al je trophies daar - de authoritieve kopie online opgeslagen op je PSN account - ook nog eens kwijt zou zijn, omdat de PS4 dat doodleuk door synct. Leuk voor de verzamelaars! ("Only Sony")

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 16:09]

Door die nieuwe PS4 patch kun je dus gewoon spellen spelen met een dode of zelfs verwijderde CMOS batterij. Dat kon voor de patch niet, dan kreeg je een error code.

Check this:
https://www.youtube.com/watch?v=BWQg7uEFHFM

[Reactie gewijzigd door Jittikmieger op 6 oktober 2021 18:12]

Door die nieuwe PS$ patch kun je dus gewoon spellen spelen met een dode of zelfs verwijderde CMOS batterij. Dat kon voor de patch niet, dan kreeg je een error code.
Disc-based games die eerst niet wilde starten vanwege een probleem met het verifiëren van de behaalde trophy collectie voor die game, omdat daar gebruik gemaakt werd van de CMOS klok.

Disc-based games kun je sinds firmware 9.0 inderdaad gewoon starten met een lege batterij. Digital games nog steeds niet.
Anoniem: 221563
@R4gnax6 oktober 2021 16:30
Digitale 'aankopen' zul je nooit kunnen starten wanneer de servers eruit liggen. Tijd dat mensen bewuster worden dat een digitale aankoop geen aankoop is maar verkapte huur zonder duidelijke einddatum. Dat is nu eenmaal de DRM, de console checked of je recht hebt tot een bepaalde titel. Zodra de servers offline gaan heb je niets meer. (Een van de redenen waarom ik zelf nagenoeg geen digitale aankopen doe en altijd alles op schijfje blijf aankopen)

Kortom, het CMOS probleem is wel degelijk gepatched.
Digitale 'aankopen' zul je nooit kunnen starten wanneer de servers eruit liggen.
Ik kan nu de ethernet kabel uit mn PS4 trekken of de coax uit mn modem en ik kan mn digitale aankopen nog steeds op mn PS4 kunnen draaien. Omdat ik een cryptografisch verifieerbare license grant heb staan op dat apparaat voor de geinstalleerde software.

Zodra de CMOS batterij leeg is, werkt dat niet meer. Aangezien die DRM voor correcte werking afhankelijk is van een juist gesyncte interne klok.
Kortom, het CMOS probleem is wel degelijk gepatched.
Nee. Je praat poep. Enkel een klein aspect er van is opgelost, of liever gezegd: een symptoom er van is opgelost.
Het daadwerkelijke probleem: dat er een interne klok is die afhankelijk is van de CMOS batterij en die op geen enkele wijze buiten een cryptografisch geverifieerde sync met Sony's PSN servers om, na uitval weer correct ingesteld kan worden -- dat blijft.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 17:44]

Anoniem: 221563
@R4gnax6 oktober 2021 17:52
I stand corrected. Zolang je je console als primary hebt ingesteld staan zou die geen validatie meer nodig hebben zie ik. Dan vraag ik me wel af wat dan de reden was waarom ik die digitale aankoop niet kon starten destijds. Batterij is het probleem niet.
Ik weet niet wanneer des tijds is natuurlijk maar eerste ding wat ik kan bedenken is dat je PS4 nog geen primaire apparaat was. Dit moest je handmatig selecteren. Na een bepaalde patch werd dit pas standaard ingevuld voor alle PS4 die nog niets hadden gekozen.
Ik weet niet wanneer des tijds is natuurlijk maar eerste ding wat ik kan bedenken is dat je PS4 nog geen primaire apparaat was. Dit moest je handmatig selecteren. Na een bepaalde patch werd dit pas standaard ingevuld voor alle PS4 die nog niets hadden gekozen.
Als je al een PSN account had uit de PS3 tijd, dan moest je het ook handmatig aanzetten.
Werd vziw alleen standaard gedaan als je de PSN account aanmaakte op de PS4.
Er zullen vast wel meer manieren zijn waarop zo'n offline license grant kaputsch kan gaan.
Niet voor niets bevat de PS4 in de system tools een expliciete optie om de licentie-database leeg te gooien en te vernieuwen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 18:08]

Ze hebben recent de PS4 gelijk getrokken met de PS3 ;)

Zowel op de PS4 als PS3 moet je, na een CMOS reset, eerst opnieuw synchroniseren met PSN voordat je digitale games kan spelen. Op beide, sinds FW9.0 op de PS4, kan je echter altijd jouw disc base games spelen.

Pre FW9.0 moest je voor zowel digital als disc games opnieuw synchroniseren met PSN.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 6 oktober 2021 16:12]

Ik ook. Maar al de games zijn fysieke games. Die gaan toch blijven werken mag ik hopen...
Ik ook. Maar al de games zijn fysieke games. Die gaan toch blijven werken mag ik hopen...
Als ze geen day-one patch nodig hebben.
Als de game niet online kan om te checken of er een patch is, dan kan je gewoon spelen.
Als de game niet online kan om te checken of er een patch is, dan kan je gewoon spelen.
Behalve als de game zo buggy is dat je niet heel ver komt zonder de patch (die je niet meer kunt downloaden als de infra offline gehaald is).
Lekker bijdehand. Juf zegt dat je een sticker of een stempel mag kiezen.

"niet heel ver komt".
Net verzonnen?
Het feit dat je met zo'n reactie op de man a/h spelen gaat zegt al genoeg.
Niet waar?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 7 oktober 2021 12:44]

Hmm ik wist nog niet van het hele CMOS gebeuren af. Ik heb net een PS3 gekocht met wat exclusives gezien ik altijd Xbox speelde. Na even Googlen blijkt dat het wel een bekend probleem is maar nog niet bekend genoeg dat Sony er iets aan doet.

Een oplossing en 1 van die artikeltjes zou zelfs een simpele patch kunnen zijn om die CMOS check te negeren. Vraag is of Sony dat effectief gaat doorvoeren.
Een oplossing en 1 van die artikeltjes zou zelfs een simpele patch kunnen zijn om die CMOS check te negeren. Vraag is of Sony dat effectief gaat doorvoeren.
Het is niet een simpele check. Het gaat om de interne klok van de console die binnen een bepaalde tolerantie gelijk moet lopen omdat anders het lokaal opgeslagen cryptografische token wat jouw licentie om bepaalde content te mogen afspelen vertegenwoordigd, niet meer geldig is.

De CMOS batterij voedt o.a. die klok. Als de batterij ooit leeg is, valt de klok terug op de waarde -1 en kan deze na vervanging van de batterij alleen opnieuw gestart worden door een positieve waarde toegekend te krijgen (bij alle waardes < 0 loopt de klok niet op) wat alleen kan door de tijd te syncen middels een verbinding met de servers van PSN.

Dit is vziw een hardware-matige (of zeer low-level firmware-matige) limitatie.

Het enige wat Sony hier zou kunnen doen is de cryptografische bescherming rondom de licentie-check compleet weghalen en alle geinstalleerde licenties als valide beschouwen.
Maar; als deze daadwerkelijk versleuteld opgeslagen zijn en gedecodeerd moeten worden, ipv enkel cryptografisch geverifieerd, dan zullen ze daar wss. met geen mogelijkheid aan willen - want ze gebruiken deze zelfde implementatie namelijk ook op de PS4 en PS5.

Die beiden overigens exact hetzelfde probleem ingebouwd hebben. Ook hardwarematig gelimiteerd, vziw.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 17:52]

Voor de PS4 is dit probleem al opgelost met de laatste firmware update: nieuws: Firmware-update PS4 lost potentieel probleem met cmos-batterij op

Je mag dan aannemen dat het voor de PS5 ook op te lossen is (of al opgelost is). Voor de PS3 lijkt het probleem nog wel aanwezig. Bij de PS3 gaat het dan alleen om digitale content en updates. Fysieke games werken nog wel.
Voor de PS4 is dit probleem al opgelost met de laatste firmware update: nieuws: Firmware-update PS4 lost potentieel probleem met cmos-batterij op
Nee. Dat lost enkel het probleem op dat games met fysieke disc niet meer te starten zijn omdat het trophy systeem op de PS4 ook afhankelijk was van de interne CMOS klok.

Na deze firmware update is de DRM op je digitale games nog steeds onderhevig aan een correct werkende interne klok die niet opnieuw ingesteld kan worden zonder een sync met PSN.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 17:51]

Zo lang ik mijn fysieke games nog kan spelen ben ik blij :) moest het nuttig zijn zou ik mijn CMOS batterij nog wel vervangen.
Daarnaast is er ook EU regulering over 2FA op betaalmethodes. 2FA werkt al niet op de ps3, je moet dan in je account een tijdelijk wachtwoord aanmaken om die te omzeilen. Dus ik gok dat met de EU regels dat ze hebben besloten om al die betalingsmethodes te verwijderen.
Is dat ook zoiets als wat eBay heeft gedaan? Je krijgt namelijk niet meer via PayPal uitbetaald.

Na de PSVita fiasco ben ik sowieso alle vertrouwen kwijt in Sony. Naast dat, hebben ze nogal veel content verwijderd voor PSVita en uiteindelijk, geloof het of niet, de enige werkelijke optie is...downloaden via minder legale manier ondanks ik gewoon wil betalen voor een leuke dlc dat ik wilde hebben voor een spel én een fysieke spel als een soort collector verzameling. Helaas. DLC én het spel zelf zijn al al jaren niet meer te koop geweest.

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 6 oktober 2021 16:46]

Nog een gokje: het instand houden en patchen van de store kost ook wat geld en ja, Sony pakt nog wat extra inkomsten op SP3 spellen. Maar ergens is het punt bereikt waar Sony meer winst bereikt door mensen over te laten stappen op een PS4 of zelfs PS5 en nieuwe spellen en waar het sluiten van een winkel voor oudere consoles niet genoeg reputatieverlies veroorzaken en dus een acceptabele schade vormt.
Ik raad iedereen aan die nog een Vita in de kast heeft liggen om te kijken naar Vita-homebrew. Ik heb een jaar geleden mijn Vita homebrew-ready gemaakt en er gaat echt een wereld voor je open. Emulatie, Sd2Vita met een adapter waardoor je elke microSD kaart kan gebruiken in de cartridge slot. En de mogelijkheid om middels FTP je data over te zetten :)

[Reactie gewijzigd door LiquoriceTwist op 6 oktober 2021 15:38]

Of gewoon via usb ipv. ftp.
USB kan natuurlijk ook! Maar ik vind FTP persoonlijk wat makkelijker omdat ik niet zoveel micro-USB kabels meer in huis heb liggen :P
Dan begrijp ik hem wel. Voor homebrew apss en wat retroarch transfers gebruik ik het ook. Maar voor grote games e.d. hang ik hem liever aan de USB. Die wifi chip is niet denderend :p
en daarom koop ik, als het kan, alle games fysiek helaas komen er steeds meer games uit die enkel digitaal te koop zijn [..] leuk

//edit;
@The Zep Man heb eens van failliete game store hun 'stellingen/schappen' systeem gekocht. Dat geeft beetje een winkel effect in de gameroom, kijkt wel leuk om daar alle fysieke doosjes uit te stallen. (toe geven; pc koop ik tegenwoordig wel vaker digitaal) maar voor Nintendo switch prefereer ik toch echt fysiek

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 6 oktober 2021 15:41]

Fysieke games heb je hedendaags ook niets meer aan met al die day one patches.

Als je over 20 jaar weer eens een game wilt installeren op een huidige generatie console, dan zal het spel praktisch onspeelbaar zijn als die de patches niet meer kan binnen halen.

Voor mij persoonlijk maakt dat niet zoveel meer uit, ik zal vandaag de dag ook niet meer de eerste splinter cell opstarten. Dus kleine kans dat ik over 20 jaar Gears 5 zal opstarten.
Met de aanname dat het schijfje zelf nog goed is natuurlijk, na 20 jaar is dat misschien toch niet meer het geval afhankelijk van hoe het ding gebruikt is.

Alles is eindig helaas, met name als we het over consoles hebben dan is het gewoon goed zaken doen om dezelfde games meerdere keren aan je te licentiëren. Het is niet alsof die praktijk begonnen is bij het introduceren van digitale distributie... het maakt het alleen eenvoudiger.
Bluray schijven gaan al veel langer mee dan dvd schijven. Heeft vooral met de extra protectie laag te maken. Ps1 games uit 1994 doen het nu ook nog steeds. Dus ik verwacht dat je die games over 20 jaar nog gewoon in je Playstation kan stoppen en dat deze nog steeds werkt.
Als we dit met z'n allen accepteren dan gaat dat inderdaad niet meer gebeuren. Maar ergens vind ik het wel jammer dat games van vandaag de dag waarschijnlijk over 20 jaar niet meer toegankelijk zijn terwijl vrijwel alle console games tot ongeveer de Wii/PS2/Xbox era gewoon met een stukje overlevende hardware nog speelbaar blijven.
Ik koop op PC al een tijd geen fysieke spellen meer (kan dat eigenlijk nog wel? :?), maar ben in staat om wat ik koop los te weken van de winkel waarop het gekocht is ter archivering. Alle voordelen van digitaal, zonder de nadelen van binding aan bepaalde hardware. ;)
@The Zep Man heb eens van failliete game store hun 'stellingen/schappen' systeem gekocht. Dat geeft beetje een winkel effect in de gameroom, kijkt wel leuk om daar alle fysieke doosjes uit te stallen. (toe geven; pc koop ik tegenwoordig wel vaker digitaal) maar voor Nintendo switch prefereer ik toch echt fysiek
@himlims_: Ik zie het verzamelen van spellen en het verzamelen van fysieke media/bijbehorendheden van spellen tegenwoordig als twee losse dingen. Ik vind een fysieke spelverzameling leuk, maar niets voor mij. Hetzelfde als dat ik een postzegelverzameling 'leuk' vind, maar dat het niets voor mij is. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 oktober 2021 15:48]

meeste games op de pc die je in de winkel kan kopen zijn eigenlijk gewoon keys die invult in steam/origin/battlenet. weinig spellen nog maar die je echt op cd koopt op de 3 op een rij puzzle spelletjes na
De games die gekocht zijn kan je blijven spelen(net zoals via disc). En de store blijft nog open alleen zal je het met een kleine omweg moeten doen zoals via een PS4/PSStore app. En cadeau bonnen werken ook nog gewoon.
De games die gekocht zijn kan je blijven spelen(net zoals via disc)
Zolang de koppeling om in te loggen op PSN nog beschikbaar blijft - want CMOS-gate.
Ooit komt er vast een eind aan ja. Maar daarom hoeven we nu niet elke bericht te spammen met berichten die het idee wekken dat al je PS3/PSP/psvita games weg zijn.
Waar the pratebay en de gehele Warez scène wel niet goed voor is. Die zorgen er al decennia voor dat gigantisch veel games niet verloren zijn gegaan.

Schandalig dat de overheid eigenlijk helpt met geplande veroudering door TPB te blokkeren.
Voor mij is de vorige aankondiging (sluiting PS3 store) wel reden geweest om vanaf de PS5 terug te gaan naar discs voor de games die ik zelf koop. Ik heb nu pas 3 games op disc voor de PS5, maar dat zijn er al net zo veel als ik er in totaal had voor de PS4 in 6-7 jaar tijd.

Ik verkoop de consoles vaak als ik er mee klaar ben, en ik merkte bij de PS4 al dat ik eigenlijk geen games meer had om er bij te verkopen, want die waren allemaal gekoppeld aan mijn PSN account.

Zo kan je er nog iemand anders blij mee maken :)
Aan discs zitten vaak meer voordelen dan mensen denken:

- Je kan de games tweedehands kopen
- Je kan ze ook verkopen (digitaal kan niet)
- Vaak goedkoper dan in de store bij launch

Maar ook een disc game is niet heilig op ten duur. Als PSN een keer sluit dan kan je waarschijnlijk ook geen updates meer downloaden. Hoe de games tegenwoordig afgeleverd worden zal de game vaak in een slechte staat te spelen zijn zonder patches.
Discs kunnen ook stof of krassen verzamelen en uiteindelijk daardoor de geest geven.

De disc drive heeft ook een eindig leven. Valt gelukkig op de PS4 wel mee, aangezien de disc na installatie enkel bij het opstarten gebruikt wordt ter verificatie en de drive verder idle is. Daarentegen heeft de PS4 weer bovenmatig veel last van BR-drives die er na een firmware update spontaan compleet mee kappen en enkel nog een error code terug geven. You win some; you lose some.

En hoe dan ook: je hebt nog steeds servers nodig om de day one patch vanaf te halen die niet op de disc staat en die nodig is om je veel-te-snel-de-markt-opgeduwde game een beetje degelijk te kunnen spelen.
Of je hebt lolbroeken die de laatste chapter van een game pas met een patch beschikbaar maken om spoilers in de media te voorkomen als de straatdatum verbroken wordt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 18:10]

Discs kunnen ook stof of krassen verzamelen en uiteindelijk daardoor de geest geven.
Van stof gaan discs niet kapot. Krassen daar ben je zelf bij. Ik heb zelf nooit krassen op discs. Als je ze gewoon normaal behandeld dan is er niks aan de hand.
Niet iedereen is even zuinig op die dingen.
Ik zelf wel, overigens. Zo moeilijk is het niet; ben ik met je eens. Helaas zijn er bij velen ook wel eens het modelletje 6-jarige relschopper in huis die willen gamen en niet het geduld hebben om te wachten totdat mama of papa met de afwas klaar zijn en de disc er in willen steken.

Wat betreft de schadelijkheid van stof. Ey; hangt van het soort stof af? Ik stond zelf eens met een oude CD-ROM game vreemd te kijken toen er wat schmutz letterlijk aan de disc aangehecht was. Geen idee wat het was, maar is wss onderhevig aan temperatuur of aan natuurlijk verval gaan kleven en hechten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 6 oktober 2021 19:32]

Eventueel wachten op de platinum releases, en hopen dat die wel voorzien zijn van de laatste (tot dan toe iig) patches? Of doen ze daar ook niet aan? Ik zit nog in het stenen tijdperk met een PS2 en PSP.
Anoniem: 1664360
6 oktober 2021 16:42
Jammer dat t toch door wordt gezet en ook dat je geen geld meer kan toevoegen maja op n duur moet t toch weer weg 🤷 jammer maar wel beter i guess
Die titel mag wel anders, je kan het nog steeds rechtstreeks kopen, als je maar via een pc, je phone of ps4/5 geld in je portemonnee hebt gedaan.
Het enige is dat je niet meer direct met een cc of paypal kan kopen op de vita zelf.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 6 oktober 2021 21:08]

Is omslachtig, maar je kunt gelukkig nog wel op een manier geld toevoegen. Las verschillende reacties ook op andere plaatsen en sommige sloegen echt door. Ik vind het zelf geen verkeerde zet, aangezien de OS niet meer echt voorzien word van updates, meen PS3 nog begin dit jaar een update en Vita weet ik even niet. Leuk is het zeker niet, maar het is ook niet onmogelijk, aangezien je tegenwoordig al PSN te goed (ook Nintendo en Xbox) bij de lokale supermarkt kunt krijgen.
Hmm...
Ik stond er eerder niet bij stil dat met de komst van Consoles en Handhelds die online dingen doen, dat je ook afhankelijker wordt van de fabrikant.

Dus maar PC gaming voor mij.
Enkele dagen geleden heb ik gemerkt dat ik de PS Vita spellen die ik gekregen heb via mijn PS Plus abonnement niet meer kan spelen op mijn PS Vita. Als ik een PS Plus spel start, krijg ik foutmelding C0-9250-6 en het advies dat het opnieuw gedownload moet worden vanuit de PS Store. Als ik het spel verwijder en dan opnieuw probeer te installeren vanuit de Store, krijg ik weer die foutmelding C0-9250-6.

Ik heb Sony gecontacteerd hiervoor. Dat was ook niet zo evident, het online formulier om een support vraag in te dienen is enkel beschikbaar van maandag tot vrijdag en van 10-19 uur. Echt wel gek dat een online formulier alleen tijdens kantooruren kan worden ingevuld.

Ik kreeg onmiddellijk een automatisch antwoord dat ik binnen 48 uur reactie zou krijgen. Tot nu toe nog niks gehoord van Sony, maar ok de 48 uur zijn nog niet voorbij.

Bij het invullen van het formulier vragen ze ook om welke console het gaat, en daar kan je enkel PS4 of PS5 kiezen. Ik heb weinig hoop dat Sony nog support geeft op PS Vita.

[Reactie gewijzigd door MrHelix op 8 oktober 2021 12:54]

Dat contactformulier klinkt ook echt wel weer als een typisch geval Sony.

Heb eerder al eens contact met de PSN support desk moeten leggen inzake een nieuw stuk DLC wat onder een season pass zou horen te vallen wat ik al gekocht had, maar wat toch niet te downloaden was. Ook destijds al door diverse hoepels moeten springen en het is er inderdaad niet beter op geworden.

De professionaliteit van de medewerkers aldaar laat ook nog al te wensen over. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en als je uiteindelijk op je strepen gaat staan en ze 'gaan het uitzoeken' dan hoor je niets meer terug. Bleek in mijn geval gelukkig enkel een configuratiefout a/d kant van de uitgever te betreffen, die het op eigen initiaitief al bemerkt had en met Sony samen bezig was om het recht getrokken te krijgen. Maar van de PSN support desk iets terug horen? Nee. Niet dus. Prutsers, dat zijn het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee