'Windows 11 gaat 'black screen of death' tonen bij crashes'

Microsoft wijzigt de kleur van zijn bekende blue screen of death-meldingen bij Windows-crashes naar verluidt van blauw naar zwart bij Windows 11. Vooralsnog lijkt alleen de kleur van het scherm te veranderen; de overige eigenschappen zoals de emoji blijven identiek.

Dat Microsoft overstapt op een zwart blue screen of death is nog niet in de huidige Insider Build-versie van Windows 11 zichtbaar, maar wordt gemeld door The Verge. Die site heeft goede bronnen met betrekking tot nog onaangekondigde Microsoft-informatie. De overige tekst en informatie die Microsoft op het crashvenster toont, zou ongewijzigd blijven, waaronder sad-smiley en de qr-code.

Hoewel het slechts om de kleur lijkt te gaan, is een wijziging noemenswaardig: Windows gebruikt blauw al sinds versie 1.0 als achtergrondkleur, toen nog om 'Incorrect DOS version'-meldingen te geven. Bij Windows 3.1 introduceerde Microsoft de BSOD als venster voor systeemcrashes. Daarmee toont het bedrijf een datadump die systeembeheerders kan helpen om oorzaken van crashes te vinden. In 2012, bij de komst van Windows 8, voegde Microsoft de verdrietige smiley toe en sinds 2016 is er de QR-code.

In de Insider Build van Windows 11 die Microsoft deze week beschikbaar maakte, heeft het scherm een groene achtergrondkleur. Dat was ook bij testversies van Windows 10 het geval, sinds 2016. De precieze reden van de vermeende kleurwijziging is niet bekend, maar de achtergrondkleur bij het afsluiten van Windows 11 is ook zwart.

BSOD Windows 11

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-07-2021 • 11:18

206

Reacties (206)

206
183
104
7
0
46
Wijzig sortering
Is dit niet gewoon puur om snel te zien om wat voor soort Windows build het gaat? Betwijfel of de gewone release variant van W11 ook een zwart scherm krijgt.

In het verleden heb ik wel eens gehad dat bepaalde fabrikanten de kleur wijzigde (dacht dat HP servers iets met rood had) zodat je direct meer informatie had.
Windows server producten zijn ook blauwe schermen.
VMware zijn paarse schermen.

Zo heeft elk OS zijn eigen kleur.

Wat veel belangerijker is is de stopcode die in beeld staat, als je daar op zoekt kom je vaak al een heel eind. t is vaak of een 3rd party driver of een hardware probleem (waarbij de eerste t over het algemeen altijd is.)

tik in google je volledige stopcode in bijv: stopcode: 0x0000008c irq_less_or_equal en dan vind je meestal wel wat je nodig hebt wat er aan de hand is.
tik in google je volledige stopcode in bijv: stopcode: 0x0000008c irq_less_or_equal en dan vind je meestal wel wat je nodig hebt wat er aan de hand is.
Uit ervaring vind je met het zoeken van de codes echt meestal 3x niets.

Het enige waar ik echt wat aan gehad heb is de informatie hoe ik met WinDbg de minidump kan analyseren en zo er achter kan komen welke driver (mits het een driver of specifieke hardware issue is) het veroorzaakt heeft. Heb lang moeten stoeien met een BSOD probleem, niemand op forums kon me helpen, maar met WinDbg is het me gelukt om te zien welke driver het was en was het ook zo opgelost na het verwijderen er van

[Reactie gewijzigd door smiba op 26 juli 2024 05:07]

Je hoeft dan ook niet al de nullen in te typen. Als je dan bvb zoekt op 0x8c dan vind je veel betere resultaten.
Beter is nog om in de eventviewer te kijken of via Bluescreenview zodat je ziet op welke driver er gecrasht is, dan kan je gerichter zoeken.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 26 juli 2024 05:07]

Goed gedaan 👌🏻, je kan ook een ticket bij ms openen, debuggen hun voor jou en weer je snel wat er aan de hand is.
Ik mis eigenlijk altijd build versie en patch level in de schermen..
Ik heb liever dat MS dat mee neemt in het scherm dan de kleur aan pas.
Daar heb je toch niets aan op dat scherm? Dat staat allemaal in de datadump die hij creëert.

De zwarte versie is er overigens ook al een tijdje, net als er een rode variant bestaat. Ik heb dan ook het idee dat het artikel niet correct is en ze gewoon de "death screens" aan het gelijktrekken zijn. De rode en blue hadden beiden de emoticon en QR code al, de zwarte versie had dat niet.

Bluescreen = hardware error (algemene hardware, mainboard, memory)
Blackscreen = software error (dus mogelijk gaan ze dat scherm gewoon gelijk trekken aan de bluescreen, want de error die in het screenshot staat gaat ook om een software error, en geen hardware error). Zie ook https://www.pcerror-fix.com/black-screen-of-death
Redscreen = hardware error (vaak bij overclock van cpu of gpu) zie ook https://www.pcerror-fix.c...en-of-death-on-windows-10

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 26 juli 2024 05:07]

Naar mijn gevoel wel.

Vaak zat op opdrachten gezeten waarbij de CMDB niet op orde was. Of servers die 2016 zouden zijn toch stieken 2019 hadden.

Dan is het wel handig dat die info al zichtbaar is in de BSOD.
Zelfde met andere basale info zoals welke roles of software lijstje..

Dat geeft mij al een kans om verder te kijken dan server herstarten en eventvwr door te spitten.
Dus omdat het cmdb niet uptodate is moet windows al die info maar op het crashscherm laten zien?
Je kunt beter het probleem aanpakken bij de bron, zorg dat je cmdb up-to-date is. Als je wilt weten hoe dat makkelijk kan, moet je mij even een DM sturen, dan zorg ik dat een accountmanager van ons contact met je opneemt ;)

Het probleem van een crashdump is dat Windows vaak al in een staat is dat hij die gegevens die je nu vraagt niet meer kan oplepelen. En een groot deel van de benodigde info die je vraagt, staat juist in de dump. In plaats van eventlog uit te lezen kun je beter kijken hoe je een dump kan analyseren. Daar heb je op dat moment beter aan. Het eventlog zal zelden bevatten wat de oorzaak is, omdat door de crash het eventlog meestal niet wordt bijgewerkt (dat gebeurd pas na het opnieuw opstarten waarbij de 1ste entry is dat er een crash is geweest en je het crashdump moet nakijken voor meer info)
Exact. Op dedicated hardware krijg je een green screen of death (net als met windows 10 insider builds) met deze build.
Hebben ze bij de introductie van Win10 toch ook gedaan, juist om ervoor te zorgen dat screenshots op internet duidelijk waren en het geen negatieve reputatie impact zou hebben op bestaande en stabiele versies van Windows?
Als ze nou die emoticon weghalen en gewoon lekker weer een good-old-fashioned foutcode, waar je ook écht wat aan hebt, erop zetten...
Van blauw naar zwart is fijn in een donkere kamer, maar je maakt ons niet bij met zo'n smiley..
Nou idd.. Een wat uitgebreide foutcode zou zeer wenselijk zijn.
De 'uitgebreide' BSOD foutmelding van Windows 7 (en ouder) was net zo informatief als die van W10 en straks W11.

Het was een grote lap standaard tekst met dezelfde foutcode aan de bovenkant en wat extra fout informatie onderaan.

Nu staat het bij elkaar met een simpele "er ging iets mis :(". Dat hele verhaal van "A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer .... If this is the first time you've seen this Stop error screen, restart your computer. blablabla 'if this continues blabla'.

Totaal niet informatief en veroorzaakt juist veel verwarring bij doorsnee eindgebruikers.

Een duidelijke "shit hit the fan" melding met een foutcode is meer dan voldoende.
https://www.reviversoft.c..._MANAGEMENT_Windows_7.png
vs
https://cdn.vox-cdn.com/t...097/bsodwindows10.0.0.jpg
De BSOD van win7 was inderdaad ook niet informatief. Maar in Win7 was het zo extreem zeldzaam dat je er rustig vanuit kon gaan dat je dan falende hardware had. Dat was al voldoende informatie om verder op zoek te gaan.

In Win10 is dat niet meer zo en in eerdere versies dan Win7 was dat ook niet zo. En dan is het zoeken naar een speld in een hooiberg.
BSOD's zeldzaam in Windows 7? :)

Mijn Windows 10 heeft een stervende RAM stick overleefd en het heeft in mijn geval ook een stervende GPU overleefd (viel terug naar software rendering, op een Ryzen 1700X is dat 100% load bij 1080p film }:O ). In theorie kan Windows 10 in multi-socket opzet een stervende CPU overleven.

Dit kan Windows 7 absoluut niet. Zelfs Linux gaat daar veel moeite mee hebben.

Zelf had ik wat gezeik met mijn RX580 en gebrekkige VRM koeling waardoor die regelmatig onderuit klapte (met wat gepuzzel en kleine downclocks in de settings van de drivers kunnen oplossen), toch verbazingwekkend hoe vaak Windows 10 de boel overeind wist te houden ondanks dat de GPU keihard crashde (de GPU crashde doorgaans 5+ keer voordat het Windows onderuit wist te halen). Maar daarbuiten kan ik nu in de afgelopen 5-6 jaar alle W10 BSOD's tellen op 1 hand.

Windows 7 was een onstabiele bende vergeleken met Windows 10. Het was een enorme vooruitgang in stabiliteit op Windows XP. Maar Windows 10 is met een ruime marge het stabielste OS dat Microsoft uit hun mouw geschud heeft (Singularity doet het volgens mij ook heel goed in dit opzicht tho).

Windows 10 draait los van de hardware, best uniek in OS-wereld hoe Microsoft dat allemaal opgezet heeft.
BSOD's zeldzaam in Windows 7? :)
Ja, jij bevestigd namelijk precies wat ik zei. Als je bluescreens krijgt dan kun je er vanuit gaan dat je falende hardware hebt. En dat kan je windows niet kwalijk nemen.

En jij bevestigd dat door aan te geven dat je stervend RAM had en stervende GPU.
Dat Win10 dat overleefd is niet echt een goed punt. Stervend ram betekent al snel data corruptie. De reden voor een BSOD is om het systeem te stoppen voordat er data corruptie optreedt.

Bij mij ging ik van super stabiel Win7 systeem na een upgrade naar een onstabiel win10. Identieke hardware. Volledige herinstallatie ipv upgrade hielp ook niet.
Wellicht slechte drivers, want de BSODs treedden pas op nadat het systeem al iets van een week aan stond.
Ook nu met compleet nieuwe hardware is win10 totaal niet zo stabiel als ik van Win7 gewend was.
En dat zie ik ook op de zaak met 5000 laptops.
Windows 7 was voor mij de onstabiele OS. Op een Vista (Windows 7 ready) laptop had ik na Windows 7 installatie allerlei problemen. Uiteindelijk heb ik de meeste kunnen oplossen door Vista drivers te installeren. Maar echt lekker draaide de laptop niet meer. Na de Windows 10 update heb ik geen probleem meer gehad. Draaide zo goed dat ik de laptop jaren langer ben blijven gebruiken dan gepland.
Data corruptie heb je alleen als je data gaat wegschrijven. Je bent het bij een crash toch kwijt. Je hebt meer kans om nog data op te slaan en zo niet kwijt te raken dan bij een BSOD.

Het is ook zeker niet de bedoeling om stug door te blijven draaien en stabiel is de algehele ervaring zeker niet. Maar het is best indrukwekkend, vooral vanaf een technisch aspect dat Windows uberhaupt blijft draaien wanneer zulke belangrijke componenten het begeven, niet zo lang geleden zou je denken dat dat pure hekserij zou zijn. Weinig OSen zijn in die zin zo stabiel.

Het punt was meer de algehele stabiliteit en dat W10 op instabiele of stervende hardware nog heel wat voor elkaar krijgt. Voornamelijk omdat Windows 10 heel anders boven op de hardware draait dan dat Windows 7 dat nog deed. Windows 10 is doorgaans minder afhankelijk van de hardware, gezien het praktisch als een VM daar boven op draait.

Zelf heb ik nu bij 3 organisaties gewerkt waar men op Windows 10 zit en problemen met het OS zijn echt ontzettend zeldzaam geworden. Dan heb ik het over organisaties met meer dan 10.000 werkplekken. Vergeleken met de hoeveelheid niet meer opstartende W7 laptops, is het een verademing. Als IT support dat ik al sinds XP doe..... holy moly wat een gezeikloos OS is W10 in verhouding met haar voorgangers. Ook in mijn directe omgeving waar ik al mijn hele leven de IT harry ben, ik ben al jaren niet meer gevraagd om een PC te herstellen of op te schonen, sinds ik mensen soort van dwong over te stappen naar w8 en daarna te upgraden naar w10.

Begrijp me niet verkeerd, W7 was een erg goed OS dat het jarenlang goed heeft volgehouden, maar het is ondertussen gewoon hopeloos verouderd (alleen al de muis lag is zo duidelijk merkbaar, pas vanaf w8 is hardware acceleration net zo snel als het oude software acceleration van XP). W8 heeft voor de stabiliteit goede stappen gezet, user en kernel space waren _eindelijk_ van elkaar losgekoppeld bv. Maar W10 en het volledig virtualiseren van het OS was denk ik 1 van de grootste stappen die Microsoft gezet heeft. (Niet alleen als een VM op de hardware, alles wat je als gebruiker tegenkomt is eigenlijk nep, al zijn de eerste stappen daar naar toe al met Vista gezet).

Het blijven computers, soms heb je pech van je hardware (combinatie) zoals je geluk had bij W7, gezien BSOD's daar niet zo heel ongewoon waren. Als zakelijk Windows 10 onstabiel is, is de kans groot dat het goedkope ruk hardware is of slecht beheer. Want die problemen herken ik niet. Her en der wel wat onverklaarbare BSOD's, het is zeker niet helemaal weg.

Zelf had ik ook wat hardware problemen, gezien RX580 vaker berucht zijn om brak (gekoelde) VRM's en een 2de hands ram stickje. Ik heb me echt meermaals verwonderd over hoe goed Windows 10 daar mee om ging, ik was heel wat anders gewent van Windows 3.11 tot en met 7, waarbij je soms lief moest doen tegen je PC in de hoop dat het niet ging crashen (8 ook bar weinig gezeik mee gehad, maar gevoelsmatig is dat 'tijdperk' in een flits voorbij gevlogen, wel door een paar crashes erachter gekomen dat kernel en user space los van elkaar draait, zelfs nu nog bar weinig inside informatie over weten te vinden -.-)

Al met al is W10 zeker nog niet perfect en heeft nog zijn kuren, maar als het op algemene stabiliteit aan komt laat het al sinds Windows 8 Linux achter zich. Ja n=1, maar mijn ervaring met Linux (persoonlijk Debian, zakelijk vooral Ubuntu) is echt veel slechter met veel meer problemen op veel minder systemen met een fractie van de uren. Linux zit in het stabiliteits veld gevoelsmatig tussen 7 en 8 in. Al wint Linux met enorm ruime marge nog altijd de uptime tijden dankzij het live patchen. (Kan Windows technisch sinds W7 ook, is een bewuste keuze van MS)
Hmmm mijn laatste ervaring met defect ram en andere hardware. Met Windows was anders totaal anders.

Ik kreeg een blauw scherm met een foutcode. Die code opgezocht: Er is mogelijk iets mis met een videokaart hardware aperaat. Met de tip om in aperaat beheer te kunnen kijken (bleek de videokaart het Ram te moeten gebruiken voor iets en dat werkte niet, maar gaf hij /niet aan waar)

Onder Linux kreeg ik een foutcode met een specifieke regel waar het mis ging en ook wat hij precies aan het doen was. Let wel als die dingen onder Linux moet je vaak apart aanzetten.
BSOD is in mijn ervaring in 99% van de gevallen een software issue niet hardware. Ongeacht welke versie van Windows het betrof. 8)7
Ik zeg ook helemaal niet dat BSOD geen software issue kunnen zijn. In tegendeel juist.
Hmmm,

Dan vat ik de zin "Als je bluescreens krijgt dan kun je er vanuit gaan dat je falende hardware hebt. En dat kan je windows niet kwalijk nemen" verkeerd op denk ik ;)
Lekker selectief quoten van je.
Ik zei heel duidelijk dat dat naar mijn mening bij win7 geld, maar dat bij Win10 en ook bij eerdere windows versies er een heleboel BSODs door software komen.
Dan is er iets mis met je recente(re) computer(s).
In mijn ervaring, en volgens Microsoft zelf, gaat het aantal bsods omlaag.

Dat alleen al omdat nog steeds meer en meer dingen van kernel richting userspace geduwd worden (net om bsods/kernel crashes uit te sluiten)

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 26 juli 2024 05:07]

Er was een blogpost hierover voor /rond de release van 10

Je vind hem vast!
Ja klopt. Ze waren zo tevreden van de metrics uit 7, 8,8.1 en ook de 10 insider builds dat ze die stats openbaar maakten in een blog. Zoals bij elke blog van ms is er natuurlijk een marketingfactor...
Maar in Win7 was het zo extreem zeldzaam dat je er rustig vanuit kon gaan dat je dan falende hardware had.
Jij hebt duidelijk niet heel veel geschiedenis met twijfelachtige drivers dat je zo'n aanname vrij comfortabel maakt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 26 juli 2024 05:07]

Ik gok dat je de qr code en de stopcode bedoelt die pontficaal onderin beeld staan?
Die QR code die je nu in Win10 krijgt, is ook zo generiek als het maar kan, dus daar kan je ook geen drol mee. Nu moet je gewoon googleen wat de heck die generieke codes betekenen en kom je vaak geen steek verder.

Als ze je gewoon een exacte foutcode geven of een mogelijke andere oorzaak, kan je tenminste iets beginnen..
Echt ff checken!? Hebben jullie nu echt dat Windows 10 home/pro crashed?

Dat is echt letterlijk en figuurlijk jaren
Geleden voor mij!?
Ik doe het niet omdat ik het leuk vind. Het gebeurt gewoon en het is niet duidelijk waarom, want daarna kan het een jaar goed gaan.
Nou, als je machine onstabiel is, wat af en toe gebeurt als je wat nieuws bouwt, of je hebt drivers die zitten te kloten.. Ja, dan wel ja, maar normaal op een doodgewone dag in de week? Nah, mijn Ryzen build is zo stabiel als de pest.
Nee.. Bijvoorbeeld het programma oid wat de fout / crash veroorzaakt. (Lijst van draaiende services/programma`s oid)
Die lijst zal niet te lang mogen zijn dan, want scrollen is er bijvoorbeeld niet bij (je muis en toetsenbord zijn niet meer beschikbaar als je systeem zich in deze staat bevindt). Veel meer informatie is trouwens wel beschikbaar wanneer je computer weer opnieuw opgestart is.

Aan draaiende services en programma's heb je overigens in de meeste gevallen niet veel. Het gaat naar mijn idee meestal fout met hardware als je zo'n scherm voor je neus krijgt. En dan maakt het niet uit of winword.exe of notepad.exe draait.
Die smiley neemt toch 3 a 4 regels met groot font in beslag, dus daar kan men al veel info plaatsen afhankelijk van de tekstgrootte.
En jij denkt dat je daar veel informatie op kwijt kunt? Er wordt hier een hele stacktrace gevraagd. Dat heb je minstens nodig om ook maar iets zinnigs te kunnen zeggen. Als je geluk hebt. De meeste mensen zouden niet eens weten waar ze naar kijken.

Alle informatie wordt netjes bewaard en kan je na een reboot opvragen en analyseren. Dit hier tonen is gewoon waardeloos want je systeem hangt vast en je kan niets doen. Herstarten moet je toch.
Stektrees. Zo'n woord biedt mogelijkheden.
Hardware of drivers. Vaak genoeg al gehad dat een driver corrupt was of dat die malware van starforce drm (ja die draaide als driver) corrupt werd
Nou ja, een kernel oops in linux biedt toch aanzienlijk meer info (al weet ik niet wat achter de QR code hangt) en heeft ruimte voor een ascii cow.
In het verleden een gesprek hierover gehad met iemand uit het product team van Microsoft. En ze zijn heel terughoudend met het geven van veel informatie vanwege druk van hardware partners en software partners. Windows weet exact waar het fout gaat, maar andere partijen willen niet graag direct de zondebok worden als er een keer iets onverhoopt fout gaat. Vandaar dat het wat ambigue wordt weergegeven. Als je in de dumpfiles duikt dan kun je vaak exact zien welk device of service op welk moment de fout veroorzaakt.
Dus, we gaan de consument en of techsupport van 3e niet helpen de fout te vinden omdat we te zwakzinnig zijn om toe te geven dat ook onze producten niet perfect zijn en zorgen we maar gewoon dat Microsoft onrechtmatig de schuld krijgt tot men uren bezig is uit te vinden wat er nu stuk is gegaan?

Als Techsupport wil ik gewoon weten wat en waar het fout gaat zodat het snel op te lossen is, en niet dat je nog uren moet zoeken naar de fout terwijl deze dus al bekend is? Dat het fout gaat is voor mij minder een probleem dan het mieren neuken dat ze dus blijkbaar doen.

"Oh gossie... ons product heeft een storing? nu is onze trots beschadigd dat men dat bij ons komt verhalen... Hey.. Microsoft, wil je niet meer benoemen dat ons product de boosdoener is? Dankje!"

Kunnen we gewoon terug naar het leveren van producten en de fouten oplossen zodat we er van leren zonder dat we net doen of het niet is gebeurd?
Omdat het natuurlijk geen 100% zekerheid is en de producent niet onterecht de schuld wil krijgen. Stel je voor dat er door een fout ergens anders ineens bij alle consumenten ineens komt te staan: "deze bluescreen wordt u aangeboden dankzij uw Nvidia kaart". Dat heeft gewoon impact.

Ze kunnen met 95% zekerheid zeggen, maar het vereist vaak toch meer onderzoek.
Dat is wel heel specifiek inderdaad, en ik zeg ook niet dat het is, maar iets specifieker dan wat het nu is mag wel. Vaak als ik zo'n foutcode op zoek, of de QR scan dan kom ik op websites uit die hele andere problemen omschrijf.

Het zou wel fijn zijn dat er iets meer aan info word geven bij zo'n BSOD. Zodat je wat meer weet in welke richting jij moet zoeken. Vaak bij het googlen er van krijg je de meest uit een lopende oorzaken en oplossingen dit helpt ook niet helemaal. Vooral niet de BSOD waar letterlijk niets meer staat dan "Oeps, er is wat fout gegaan... :(" met daar onder "CRITICAL_PROCESS_DIED" Heel informatief is dat niet, Het proces benoemen zou al enige meerwaarde bieden.

Zelf weet ik ook niet hoe het er dan wél uit zou moeten zien, dus ik probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn. een OS in elkaar zetten is een vrij complexe uitdaging en niet iedereen kan een foutloos OS maken als TempleOS!
"Zelf weet ik ook niet hoe het er dan wél uit zou moeten zien"

Zoals Windows het nu doet is prima: laat de gebruiker weten dat er iets grondig is misgegaan (waarschijnlijk met zijn hardware). En wie het dan echt wil weten, die kan gewoon de crash dump inspecteren. (En voor wie dat laatste te moeilijk is, die had dus ook niks gehad aan verdere informatie op dat black-(smiley)face scherm.)

En het is ook niet altijd je hardware. Soms gewoon een bug in je hardware driver. Heb wel eens een virtueel drive systeem gehad dat, op mysterieuze wijze, er soms voor zorgde dat de CPU een 'heartbeat' oversloeg (lees: het systeem deed hangen). Dat registreert dan direct als een BSOD.

En, inderdaad, zou juridisch zeer onverstandig zijn van MS om alvast een schuldige aan te wijzen, zoals 'Nvidia heeft het gedaan!' Daar gaan ze bij nVidia niet blij van worden; en al helemaal niet wanneer het onterecht blijkt te zijn. Gewoon lekker de gebruiker zelf een conclusie later trekken (of de admin die zijn machine beheert).

[Reactie gewijzigd door albatross op 26 juli 2024 05:07]

Er is een fout opgetreden in Acrord32.exe

Wie is er verantwoordelijk voor die fout? De gebruiker zal al snel zeggen: Adobe. Maar het kan evenzeer een probleem in Windows zijn, of een thirdt party add-in voor je Acrobat.

En die informatie is ook gewoon beschikbaar. Ze staat alleen niet in beeld. Trouwens een knappe helpdeskspecialist als deze mee kan kijken naar je BSOD. Die duikt gewoon de logs in waar al die informatie wel te vinden is.
Vreemde redenatie dan van Microsoft, want als je de schuld niet (vaak terecht) bij b.v. de leverancier van een slecht geschreven driver kunt leggen lijkt me dat gebruikers de schuld bij Microsoft zelf zullen leggen. Zo krijgt Windows als geheel een reputatie als onstabiel, wat het in basis niet is.
Vergeet niet hoe belangrijk het ecosysteem van partners is voor Microsoft.
Er staat bij welke driver de BSOD heeft veroorzaakt, als het eentje is die niet van Microsoft komt.
Daar heb je de memorydump voor...
Zo simpel is het 9 van de 10 keer niet. Programma's kunnen niet zomaar meer een crash van Windows veroorzaken dus dat is vrijwel nooit de reden van een BSOD. Vaak gaat het om kernel mode drivers of andere dicht bij de Windows kernel staande processen, beide zijn niet eenvoudig te isoleren zonder zelf onderzoek te doen.
"Programma's" kunnen geen BSOD veroorzaken gezien ze in userland draaien. Alleen drivers en OS componenten kunnen dat, waarbij het vaak gewoon om falende hardware gaat. Als er nuttige informatie beschikbaar is, zoals een faulting driver, staat die er altijd bij.
In Win7 was ik dat met je eens. En daar heb ik ook nooit een BSOD gekregen.

Maar wat ze in Win10 verkloot hebben weet ik niet, maar daar daar kwamen er meteen weer BSODs, terwijl er geen falende harware is.
En nuttige informatie zit er zelden tot nooit bij.
Er is iets mis met je pc
Geweldig nuttige reactie. Nu is alles ineens opgelost.
Bijna net zo nuttig als de informatie in en BSOD.
Wel onderbouwder dan de bewering dat Windows 10 de schuldige zou zijn😂
Notepad.exe kan geen bsod veroorzaken. Bsods gebeuren in de kernel ring. Het is Windows die crasht, niet een process
Ja, een "Guru meditation ..." melding is klassiek en veel interessanter .. Kun je ook nog een nuttige foutcode meesturen.
Scan de QR code en je krijgt uitgebreide foutcode en informatie. Die voor gewone gebruikers nietszeggende lap tekst staat nu op de website achter de QR code en een echte administrator weet aan de zin die naast de QR code staat natuurlijk al wat er aan de hand is.... ;)
Het aantal keren dat de informatie van zo'n foutmelding mij een écht antwoord bood in meer dan 20 jaar IT kan ik op 1 hand (ok, misschien 2 handen) tellen. Meestal is het "een" driver, alleen vertellen welke lijkt in al die jaren nog steeds erg moeilijk.

Maar fijn dat ze de styling afdeling hebben laten nadenken over de achtergrond kleur.
Bsods gebeuren als Windows echt niet verder kan. Analytische info wordt, indien mogelijk, opgeslagen in memory dumps. Maar er is op dat ogenblik geen lopende computer meer die de analyse kan doen - hooguit redden wat er te redden valt.
Mits de juiste tools en wat ervaring is juist heel vaak zinvolle info mbt de oorzaak terug te vinden. Blijft wel zo dat die analyse nooit voor thuisgebruikers bedoeld was.
Ook zijn bsods niet bedoeld als troubleshooters voor kapotte hardware. Tenzij compleet onmogelijk, gaat het is ervan uit dat de hardware gezond is en bevat een bsod alleen een software perspectief.

Je auto vertelt je na een crash toch ook niet wat er fout ging?

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 26 juli 2024 05:07]

Bsods gebeuren als Windows echt niet verder kan
Dat is niet waar een BSOD voor bedoeld is.
Een BSOD is bedoeld om data corruptie te voorkomen.

Als het systeem merkt dat er iets grondig mis is dat data corruptie tot gevolg kan hebben, dan word het systeem gecontroleerd abrupt tot staan gebracht. Het zou nog wel verder kunnen, maar je moet dat niet willen.

In een ver verleden kreeg je een melding dat windows zo'n situatie was tegengekomen maar dan had je de optie om wel door te gaan. (Windows 3 tijdperk)
Maar nu word die keuze voor jou gemaakt dat je niet verder gaat. Omdat het systeem in principe nog werkt, kan het nog die memory dump doen.

Het is in dat opzicht totaal anders dan een systeem dat hangt. Dan heb je echt geen lopende computer meer.
Bsod is een melding van een kernel crash. In niet nt Windows is de kernel simpel gesteld DOS en was een bsod een exe crash.
In win 3 was Windows nog gewoon een exe bovenop dos- en ja die kon je herstarten, zoals je nu explorer.exe ook gewoon kan crashen en herstarten
Nee, als ik het er over heb dat je in window3 gewoon door kon gaan, dan ging het NIET om een herstart van windows. Je ging dan door met windows in een corrupte staat. Geen herstart!

Je kon dan proberen niet opgeslagen werk alsnog op te slaan, zodat je het niet kwijt was. Riskant, maar mogelijk.

En wat is jouw definitie van een crash?
Klopt, er werd aangeboden win.exe opnieuw te starten. Je had dan inderdaad nog toegang tot de rest van het geheugen dat mogelijk je data nog bevatte
Dat is niet mogelijk zonder kernel die op de achtergrond het geheugen beheerd.

Ik volg deze definitie wel: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Crash_(computing)
Win.exe werd NIET opnieuw gestart !! Je ging gewoon door met win.exe in een corrupte staat!

Daarom opnieuw: bsods gebeuren niet omdat windows echt niet verder kan. BSODs gebeuren omdat het systeem besloten heeft dat je met windows in die staat niet verder wil
Een subtiel maar belangrijk verschil. Een BSOD word bewust aangeroepen.
Het BSOD is hetzelfde als een Kernel Panic.
Zoals op de link die je zelf aanhaalt ook duidelijk staat: Het is een veiligheidsmaatregel waarbij het systeem gestopt word om data corruptie te voorkomen die zou ontstaan als je door zou blijven draaien met het systeem.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 26 juli 2024 05:07]

Dat is niet waar een BSOD voor bedoeld is.
Een BSOD is bedoeld om data corruptie te voorkomen.

Als het systeem merkt dat er iets grondig mis is dat data corruptie tot gevolg kan hebben, dan word het systeem gecontroleerd abrupt tot staan gebracht. Het zou nog wel verder kunnen, maar je moet dat niet willen.
Lang geleden wist me iemand een keer te vertellen dat daar zelfs ergens een setting voor zou bestaan.
Of het systeem wordt gecontroleerd tot stoppen gebracht, of (en dat was blijkbaar een gevaarlijke setting) dan liep het systeem door, totdat het er 'dood bij neer valt'.
Wat ervan waar is? Geen idee, heb die key nooit opgezocht, maar het strookt wel met je verhaal.
Dat is ook soms heel lastig.
Stel dat een driver (die in kernel-space draait) een stukje geheugen aanpast binnen het geheugengebied van de kernel wat niet mag? Je processor zal een fout geven en dan knalt het systeem er by design gewoon uit, maar de informatie hoe dat komt of wie dat heeft gedaan is dan misschien helemaal niet aanwezig of te achterhalen?

Ik weet ook niet precies hoe het zit, maar begrijp wel dat op dat niveau gewoon niet alle info beschikbaar is die je wilt hebben. En je kan ook niet zo gek veel meer als je zich in die staat bevindt. Na het opnieuw opstarten zou je als ontwikkelaar de geheugendumps kunnen uitpluizen. Daar heb je veel meer aan.
Meestal is het "een" driver, alleen vertellen welke lijkt in al die jaren nog steeds erg moeilijk.
De informatie is vooral vaak nutteloos. Als je CPU of RAM errors geeft kan dat crashes veroorzaken in zo ongeveer ieder component van je systeem. Dan is geen informatie beter dan een vals spoor.

Dus ja, daarom krijg je alleen die informatie als (vrijwel) zeker is dat hij klopt.
Waarom? 99 vd 100x ga je met een BSOD aan de uitknop hangen voor een reset .
Om te troubleshooten? Het lijkt mij dat je bij een BSOD de oorzaak wil weten en het in de toekomst wil voorkomen.
Om te troubleshooten kan je de dumpfiles gebruiken, daar dienen ze voor ;)
Iemand die technisch onderlegt is, ja. Henk en Ingrid kunnen de QR code scannen.
Die stopcode heb je toch nog steeds? Het is niet alsof je wat aan die parameters van het BSOD hebt. Om je probleem fatsoenlijk te debuggen zal je toch WinDbg moeten aanslingeren.

De nodige informatie voor non-ontwikkelaars is niet weg - de stop code en de (non-Microsoft) kernel module die het heeft veroorzaakt staat er nog steeds.
Je hebt er wel degelijk 'iets' aan.

Hoewel het heel basic is kan je wel een verschil zien tussen elke keer dezelfde bsod met bv. driver naam of elke keer een totaal willekeurig bsod.

Dat laatste is met grote probability een random hardware issue :)
Die smiley kan wel handig zijn om er achter te komen of een gebruiker een BSOD of andere error heeft gehad. Een melding is regelmatig niet meer dan "Ik kreeg een foutmelding en de computer deed niks meer". Als er een smiley in beeld was kunnen ze zich dat vaak wel herinneren. Vrij nutteloos vanuit een technisch oogpunt maar maakt het wel heel herkenbaar.
Die emoticon/emoji is in elk geval uit te zetten met downloads: Winaero Tweaker 1.20, die nu ook Windows 11 support heeft zover ik begrepen heb.
Mee eens. Als ik zo kijk op het screenshot en er eens bij stilsta, is 75% van dat scherm nutteloos. Alleen helemaal onderaan de ene foutcode. Als je het algemene verhaal kleiner maakt heb je veel meer 'scherm' om info op kwijt te kunnen. Altijd handig, los van het feit dat je het later natuurlijk uit je log kan vissen.
Het is geen smiley, het is een sad face ;)

Ot, foutcode heb je op dat moment ook niet veel meer aan want de enige optie die je hebt is toch herstarten.
Het is niet zo dat een foutcode je helpt een keuze te maken op dat moment. Dat is er bijna nooit. Maar het kan wel helpen het probleem op te lossen als het gebeurd, zodat het het kan voorkomen in de toekomst. Een screen of death kan bijvoorbeeld een indicatie geven dat een component van je pc defect is.

off topic:
Voordat het emoticons heette, heette ze allemaal smilies en een daarvan was de de sad face.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 26 juli 2024 05:07]

Bij mijn weten"
smileys: ASCII tekens
emoticon: plaatje
emoji: Unicode teken
Velen gebruiken het zo maar ik zou het niet zeker weten. Maar in dat geval is het idd een smiley.
Daarnaast, heeft het nut om nog meer detail te geven bij een BSOD tegenwoordig? Systemen (en dus problemen) zijn complex. Consistent dezelfde stopcode krijgen komt volgens mij niet vaak meer voor. Bij geheugenfouten kun je al een verzameling van stopcodes op ogenschijnlijk willekeurige momenten krijgen.
Bij geheugenfouten kun je al een verzameling van stopcodes op ogenschijnlijk willekeurige momenten krijgen.
Dat is zo/kan zo zijn omdat Windows het geheugen bij elke boot bewust anders indeelt om beveiligingsredenen (Aslr)

Daarnaast is er de analoge kant van electronica bijvoorbeeld door afwijkende condensatoren, slechte contacten,...die maakt dat het soms net wel en soms net niet is

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 26 juli 2024 05:07]

Ik kan me niet herinneren wanneer ik dit scherm voor het laatst gezien heb. Mijn PC draait sinds Windows 8 al als een zonnetje. Nog nooit zo'n stabiel systeem gehad. Windows 10 is wmb het beste Windows OS ooit. Ben dan ook reuze benieuwd naar versie 11.
Ik toen ik vanochtend de print-spooler aanzette (deze was gecrashed en ik moest iets printen).
Yups en de ICT afdeling heeft op afstand dus alle print moglijkheden voor alle medewerkers geblokkeerd. Ook de thuiswerkers. Oplossing kom maar naar kantoor om te printen op de printers via de web-interface.
OLED-zwart, zelfs Microsoft begint het te snappen.
Microsoft was juist de eerste die het begreep. Kijk maar eens hoe Win10 al een dark mode had, naast Windows Phone 7 die al met veel zwart werkte.
Mijn eerste OLED smartphone was een Samsung Galaxy Nexus, en dat OS was ook voornamelijk zwart. :P De apps helaas nog niet, maar het OS wel! ;)
Dit wilde ze toch al eerder doen? tenminse ik heb naast green, black ook al eerder voorbij zien komen.
Hoe dan ook het blijft BSOD

wat ik jammer vind in de laatste versies van win10 is dat je niks meer kunt met de code.
ook de QR stuurt je naar een algemene error pagina.

vroeger stond er een code die je kon verkloppen in google en dan had je vaak een oplossing te pakken.
Maar tegenwoordig is de melding daar te algemeen voor.
https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html daar vind ik deze (gratis) tool weer heel handig voor, achteraf na de crash uitlezen waar mogelijk de fout kan zitten.

Soms is een BSOD weg voordat je kan lezen wat er op het scherm staat en reboot je PC.
Blackscreen zit ook al in Win10 en geeft een grote software error aan. Bluescreen gaat over hardware errors. De blackscreen had echter niet dezelfde layout als de bluescreen of redscreen. Kijkend naar het screenshot gaat het hier ook over een software fout, dus ik denk dat MS gewoon het scherm aanpast om gelijk te trekken met de rest.
Echter, er zijn niet heel veel mensen die weten dat er meerdere kleuren schermen zijn die al direct aangeven in welk gebied de error gezocht moet worden.
Dat was tijdens de beta van Windows 10 toch ook het geval? Volgens mij was het toen groen ofzo. Het is puur bedoeld om het verschil tussen de beta en het uiteindelijke product weer te geven.
Dat klopt, staat ook gewoon in het artikel:
In de Insider Build van Windows 11 die Microsoft deze week beschikbaar maakte, heeft het scherm een groene achtergrondkleur. Dat was ook bij testversies van Windows 10 het geval, sinds 2016.
Het zou me niet verbazen als het in dit geval ook enkel voor de insider builds zal zijn. Op die manier kan je heel snel zien of je op een beta-build of op een release-built zit te werken.
"Why are Windows blue-screens blue?"

https://youtu.be/KgqJJECQQH0

:)
Ik snap nooit waarom er zoveel tekst in beeld is die nutteloos is maar vervolgens mag ik wel een foutcode opzoeken. Geef gewoon ook wat meer info over de fout. Ik bedoel waarom niet gewoon meer info. Daarbij heeft er wel eens iemand geprobeerd die qr code te scannen voordat de machine uit zichzelf reboot? Kansloos.
Er zijn tooltjes deze dumps uit te lezen. Ik gebruik dan: WhoCrashed
Zeer handig.
...de QR-code gaat nog steeds naar 'troubleshoot blue screen errors", dus nog geen 100% afscheid genomen. :)
Gelukkig zal de afkorting wél gelijk blijven:
BSOD --> Blue/Black Screen of Death

:)
Ja, de volgende wijziging kan dan naar Beige, Bruin of Burgundy gaan, zonder de afkorting te wisselen. Handig!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.