Microsoft verwijdert de :( in nieuw ontwerp 'blue screen of death'

Microsoft test een nieuwe 'blue screen of death' voor Windows 11. De techgigant verwijdert daar de verdrietige smiley en de QR-code. Ook krijgt de nieuwe 'blue screen' mogelijk een zwarte achtergrond, hoewel dat nog niet bevestigd is.

Volgens Microsoft krijgt het 'blue screen of death' (bsod) een nieuw, gestroomlijnd ontwerp. "We hebben je ervaring vereenvoudigd met behoud van de technische informatie op het scherm", schrijft het bedrijf in een blogpost. De techgigant zegt dat het nieuwe scherm 'beter aansluit bij de Windows 11-ontwerpprincipes' en zijn doel ondersteunt om 'gebruikers zo snel mogelijk weer productief te laten zijn' na een onverwachte herstart.

In de praktijk worden enkele aspecten van de bsod hiermee verwijderd. Dat gaat bijvoorbeeld om de QR-code met meer informatie. Ook de verdrietige smiley wordt verwijderd; sinds Windows 8 uit 2012 bevat de blue screen of death een ':('. De stopcode met meer informatie over het probleem blijft zichtbaar onderaan in het scherm.

In een screenshot van Microsoft heeft de nieuwe bsod een groene achtergrond, maar dat geldt alleen voor Windows Insider-testbuilds. Bij een volledige release wordt die groene achtergrond weer verwijderd, maar het is niet bekend of de traditionele blauwe achtergrond dan terugkeert. The Verge schrijft namelijk dat het foutscherm mogelijk een zwarte achtergrond krijgt in plaats van een blauwe. Microsoft wilde het foutscherm in 2021 al zwart maken, maar draaide dat later terug.

Windows 11-bsod. Bron: iStock / Getty ImagesWindows 11-bsod en zijn mogelijke redesign. Bron: iStock / Getty Images, Microsoft

De huidige bsod in Windows 11 (links) en zijn redesign, zonder verdrietige smiley en QR-code.
De groene achtergrond is alleen voor bètagebruikers van het Windows Insiders-programma en wordt bij release weer verwijderd.
Bronnen: Svitlana Hruts / Getty Images, Microsoft

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-03-2025 • 15:41

193

Lees meer

Reacties (193)

193
182
65
1
0
68
Wijzig sortering
Groen moeten ze juist niet gebruiken! Qua kleurenpsychologie betekent groen meestal goed. Echt een slecht design. Ze kunnen het beter bij blauw houden of zelfs rood maken.
En daarom zijn bij ons de nooduitgangbordjes groen.
En in Amerika rood.

Met andere woorden: wat jij associeert met een kleur is aangeleerd en niet aangeboren.
Dat is niet helemaal waar. Het gebruik van groen of rood is ook niet wat jij ervan maakt.

In de Verenigde Staten verschilt het sterk van staat tot staat hoe de nood verlichting eruit ziet. Sommige staten gebruiken de ISO-pictogrammen in het groen, sommige gebruiken de ISO-pictogrammen in het rood, andere gebruiken weer hun eigen pictogrammen in het groen of rood of ze gebruiken simpelweg het woord: "EXIT" of "EMERGENCY EXIT".

Meeste staten hebben niet eens een norm en vinden alles goed. Maar een handjevol heeft een norm.

https://images.squarespac...nce-Infographic1++NEW.jpg

Om te zeggen dat ze in Amerika iets gebruiken omdat het is aangeleerd is gewoon onzin. Ik heb in Nevada en California gezien dat elk gebouw weer andere bordjes gebruikte. Alleen staat en federale gebouwen hebben daar een soort van defacto standaardisatie. Het is zelfs zo dat het ene OV gebouw van bedrijf X is en het andere OV gebouw van bedrijf Y en dat ze beide totaal andere bordjes gebruiken.

Het gebruik van de kleur groen heeft niks met associatie met veiligheid te maken. Onze ogen kunnen de kleur groen veel beter zien.

Rood heeft de langste golflengte en verstrooit het minste door rook, dus er is een argument voor het gebruik van rood. Groen is de gulden midden weg, qua golflengte zit het midden in het spectrum dus het verstrooid gemiddeld en onze ogen zien groen veel beter als andere kleuren.

Je wil in een noodsituatie, in een donkere en misschien rokerige omgeving zo snel mogelijk de aandacht trekken en de bordjes zo zichtbaar mogelijk maken. Dan is groen de beste keus.

DAT GEZEGD HEBBENDE!

Dit alles heeft natuurlijk niks te maken met waarom de BSOD schermen van Windows blauw of groen zijn.

De reden waarom een BSOD blauw is heel simpel. Windows 3.0 had blue screen dialogs (druk op toets om door te gaan), dat was het design van Windows 3.0 waar ze destijds voor hebben gekozen, waarom mag joost weten.

Als je een keuze moest maken kreeg je dat blauwe scherm. Bij een fout werd je naar een prompt gegooid, zwart achtergrond met witte tekst.

https://devblogs.microsof...hing/20140909-00/?p=44123

Toen ze in 3.1 volledig grafisch gingen werden de blue dialogs niet meer gebruikt en in Windows 95 wist een engineer (Raymond Chen) de blue dialog om te bouwen naar een bug check (BSOD) scherm.

https://devblogs.microsof...hing/20140910-00/?p=44113

De reden waarom normale Windows blauw en Insider Builds standaard groen zijn is ook heel simpel. Vanwege nep screenshots of incomplete informatie had Microsoft een manier nodig om stabiele versies te onderscheiden van Insider Builds.

Ook daar heeft het niks te maken met associatie of veiligheid.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 1 april 2025 00:06]

De reden dat de bsod blauw is, is omdat de programmeur van de bsod gewend was om op een computer te werken met een blauw prompt!

Dit is ooit een keer gezegd in een interview :)
Dat is dus Raymond Chen, in dat interview zegt hij dat hij bij een fatale fout niet meer gebruik kon maken van de grafische subset omdat de driver ook kon crashen dus hij had iets nodig wat in text mode werkte.

De blue dialogs zaten nog in de kernel ook al werden ze niet gebruikt en hij wist daar handig gebruik van te maken. Zijn uitleg is: "ik was gewend om die functie te roepen".

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 1 april 2025 12:49]

Dit klopt niet!

Raymond Chen heeft in latere versies aan het bluescreen gewerkt ja, maar de orginele developer heet John Vert. De machine waarop hij codeerde was een MIPS RISC box, waar de firmware blauw met witte text weergaf.

YouTube: What Causes a "Blue Screen" Crash?

Je hebt me wel even aan het zoeken gezet, wat een leuke zoektocht was :)

[Reactie gewijzigd door DutchyI op 5 april 2025 22:10]

Dat verhaal klopt sowieso niet want Windows 3.1 crashte gewoon naar een prompt met een foutmelding. Windows 3.1 had een Blue screen dialog zoals ik hierboven al liet zien.

Als hij had gezegd 3.11 dan had ik het nog ergens kunnen begrijpen, maar 3.1 niet.

Misschien dat de blue screen dialog van Windows 3.1 gebaseerd was op de BIOS achtergrond van toen (en soms nu nog steeds). Maar ik weer zeker dat 3.1 niet crashte met een blauw scherm.

Die Dave kan een leuk verhaal ophouden (heb wel vaker zijn filmpjes bekeken), maar waar ik naar link is het officiele verhaal van Microsoft op hun eigen blogs.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 6 april 2025 01:29]

De reden waarom normale Windows blauw en Insider Builds standaard groen zijn is ook heel simpel. Vanwege nep screenshots of incomplete informatie had Microsoft een manier nodig om stabiele versies te onderscheiden van Insider Builds.
Dat is inderdaad een goede en valide reden.

Overigens geeft het groene scherm in artikel meer info dan de oude blauwe (namelijk welk deel gefaald heeft) - maar dat kan toeval zijn qua screenshots.
Simpel, groen betekend dat dat de goede (vlucht)roete is. Het nodigt als het waren uit bij een calamiteit. Als deze rood zou zijn, zou men dat kunnen zien als een verbod en deze weg, de vluchtroute, negeren.
Ik hoef geen discussie of overtuigd te worden van het voordeel van de ene of de andere kleur hoor :-) , ik probeer alleen maar aan te geven dat dezelfde kleuren in verschillende landen, verschillende dingen kunnen betekenen.

Overigens is de logica (ook) in de VS dat je erheen moet in een noodgeval en 'nood' is rood, dus zo is dat ooit gekomen.
Ik hoef geen discussie of overtuigd te worden van het voordeel van de ene of de andere kleur hoor :-) , ik probeer alleen maar aan te geven dat dezelfde kleuren in verschillende landen, verschillende dingen kunnen betekenen.

Overigens is de logica (ook) in de VS dat je erheen moet in een noodgeval en 'nood' is rood, dus zo is dat ooit gekomen.
Groen wordt in de meeste landen als iets goeds beschouwd, dan kan je China als uitzondering geven en de VS zelf erkent groen ook wel met iets goeds, maar de VS doet ook vaak zijn eigen dingen. Kleurenpsychologie is wel een mens eigen ding, groen wordt met de natuur vergeleken vandaar groen = natuur = goed. Zie voor meer info: https://www.kennisdomein....ychologie-in-de-praktijk/
De reden dat groen wordt gebruikt is dat het contrasteert met vuur en makkelijker opgepakt wordt door je ogen. Van groen licht heb je genoeg aan een lagere intensiteit om het goed te kunnen waarnemen.

Daarnaast is het dan groen omdat het de “goede” kant op wijst.

Er zijn drie hele goede redenen om die bordjes niet rood te maken. Weenie wat ze in de VS doen, maar echt slim is het niet.
De reden waarom ze rood zouden kunnen gebruiken is dat rood meestal hoog-contrast is vs de omgeving. Maar je argument groen/blauw licht klopt 100% (volgens chatGPT)
In het geval van vuur is rood een kleur die erg slecht contrasteert natuurlijk, maar buiten dat om is groen het beste compromis voor veiligheid. Vooral het feit dat mensen dit het makkelijkste waarnemen (we zijn veel gevoeliger voor groen dan rood en blauw) helpt dan.

@TechSupreme gaf ook al aan dat vertrooiing van groen licht ook gemiddeld is t.o.v. blauw bijvoorbeeld (veel) en rood (weinig). Dus ook dat helpt met het goed en tijdig kunnen waarnemen.
Dat is niet geheel waar. Toen de telefooncellen van rood naar groen werden omgetoverd in Nederland, was het aantal vandalismeincidenten aanzienlijk gedaald.

In z'n algemeen: Mensen reageren instinctief op kleuren. Blauw kalmeert, rood/oranje wakkert aan, groen dempt/neutraliseert. (Waarom denk je dat politieagenten/handhavers wereldwijd in over het algemeen donkerblauw/donkergroen gekleed zijn 😊 - dat is geen fashion statement)

Uiteraard kan culturele opvoeding daarin wat verschuiving geven.

Er zijn ook uiteraard cultureel gebonden zaken. Zo is (uit m'n hoofd) roze de jongenskleur in Polen en lichtblauw de meisjeskleur. In China is paars een rouwkleur. In 'het westen' is een trouwjurk wit, in het oosten felgekleurd.
Enzovoorts. (( indien bovenstaande voorbeelden niet kloppen, dan word ik graag gecorrigeerd, maar zo heb ik het in m'n hoofd 😊 ))

Dan heb je ook nog praktische redenen:
Die roodgekleurde nooduitgangbordjes kunnen een heel praktische reden hebben. Zijn daar de informatieve borden niet al vaker groen/blauw? Dan valt rood meer op tussen de rest. (Ik verzin maar wat).
In z'n algemeen: Mensen reageren instinctief op kleuren. Blauw kalmeert, rood/oranje wakkert aan, groen dempt/neutraliseert. (Waarom denk je dat politieagenten/handhavers wereldwijd in over het algemeen donkerblauw/donkergroen gekleed zijn 😊 - dat is geen fashion statement)
Dan heb je nu in elk geval wel verklaard waarom de enveloppen van de Belastingdienst blauw zijn…. Raak er nu al gestrest van, zou dus nog erger zijn als ze een andere kleur waren geweest…
[...]
Dan heb je nu in elk geval wel verklaard waarom de enveloppen van de Belastingdienst blauw zijn…. Raak er nu al gestrest van, zou dus nog erger zijn als ze een andere kleur waren geweest…
Zo bekeken is het wel terecht dat de toeslagen dan weer in een rooie enveloppe worden toegestuurd...
In China is wit dacht ik de rouwkleur en rood voor trouwjurk
Dat weerspreekt toch niet wat Remzi zegt? Ook als het aangeleerd is, ziet men nu groen als indicator vooral als goed en bluescreens ook voor wat ze zijn
Ze waren toch echt groen in ons research gebouw in san diego
Ja, Amerika buigt langzaam om naar internationale standaarden. Binnenkort ook centimeters en liters, wellicht. Hoewel, over 4 jaar dan wellicht. Nog even niet met Trump.

Maar het was vooral om aan te geven dat wat kleuren betekenen, toch vaak aangeleerd is.
Om het nog verwarrender te maken, zijn de wettelijke regels voor EXIT-borden in de VS niet éénduidig. De bordjes mogen wit lichtgevend met rode of groene letters zijn, of rood dan wel groen met witte lichtgevende of fluorescerende letters.

In onder meer de EU, het VK en Canada zijn het groene bordjes met witte, lichtgevende of fluorescerende pictogrammen.
Volgens mij was het oorspronkelijk altijd rood en is dat groene erin gekomen om meer te voldoen aan de internationale standaard, maar ik kan me daarin vergissen. Maar vroeger was het overal rood (in de praktijk) en nieuwbouw wordt nu vaker groen gedaan - in elk geval in progressieve staten volgens mij. Maar ik heb er geen onderzoek naar gedaan, dit is mijn gevoel.
Welke kleur zou de rode kleur van een stoplicht zijn als onze bloed groen was?
En daarom is je slip een keer in de maan cyclus rood.
Groen komt bij ons wat vriendelijker over.
Dat is niet aangeleerd als je kleurenblind bent :(
Heb je het artikel gelezen? Dat is alleen bij Insider builds:
In een screenshot van Microsoft heeft de nieuwe bsod een groene achtergrond, maar dat geldt alleen voor Windows Insider-testbuilds. Bij een volledige release wordt die groene achtergrond weer verwijderd, maar het is niet bekend of de traditionele blauwe achtergrond dan terugkeert. The Verge schrijft namelijk dat het foutscherm mogelijk een zwarte achtergrond krijgt in plaats van een blauwe.
Wat doet dat er toe? Verandert kleurenpsychologie omdat het een insider build is? Groen = goed of stop jij voor een groen licht bij een kruispunt? Hij heeft gewoon gelijk. Het is een belachelijke kleur voor een foutscherm.
Die kleurenpsychologie zoals jij het noemt, verschilt ook nog eens per land/cultuur. Dus wat wij met groen associëren (goed enzo) is in America juist niet het geval. En zoals anderen ook al aangaven het betreft hier een insider build, waar dingen bewust anders gestyled zijn.
Baseer je dat ergens op? Want voor zover ik weet en meemaak is in alles wat ik ken uit Amerika (VS dus) groen = goed. Ik moet het eerste nog meemaken waar groen staat voor iets slechts.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 31 maart 2025 17:07]

Eerste linkje bij een google opdracht:

https://www.nataschabauwe...sche-betekenis-marketing/

Maar goed als je iets meer wetenschap wil:
https://essay.utwente.nl/540/1/scriptie_Campfens.pdf Kijk bijvoorbeeld op pagina 5 waar wordt verwezen naar een onderzoek van Hemphill uit 1996, waaruit blijkt dat kleur associatie vrij persoonlijk is en vooral aangeleerd.

Dus ja dat een rood stoplicht een bepaalde associatie heeft zegt niet dat een rode achtergrond diezelfde associatie heeft. Of een blauwe lucht, wat een heel andere associatie heeft als blauw eten.

Dus ja kleur is belangrijk, maar het is zeker niet zo recht toe recht aan, dat omdat een verkeerslicht rood is, rood ook meteen een negatieve associatie heeft en je dus een rode achtergrond zou moeten gebruiken.
Het hangt dus af van de context en van de persoon.
Je hebt precies geen antwoord gegeven op mijn vraag over jouw stellige bewering dat "wat wij associëren met groen, in Amerika juist niet het geval is." En dat is eigenlijk precies het enige wat ik vroeg en waar je op hoefde te antwoorden, in plaats van uitleggen dat associaties met kleuren anders kunnen zijn (wat me evident lijkt).
Hahaja het is maar goed dat ze dan de kleur geel niet gebruiken, sla je met energie en kracht de hele computer aan gort :P
( jah heel flauw maar erg interessant bedankt! )
Als de kliekjes in je koelkast naar groen verschieten, zou ik dat foute boel vinden. :)
Oei dan is het inderdaad een goede kleur om mensen chagrijnig te maken. :O maar nu serieus, het geeft niet eens een qr code of een link dus je zou als iemand minder nerdig niet extra info kunnen vinden. dat is gewoon onzin

[Reactie gewijzigd door Pindasaus! op 31 maart 2025 19:53]

Bij de Eskimo's is geel waarschijnlijk niet zo best.

Goed, niet de beste grap van de week.
Watch out where the huskies go,
and don't you eat that yellow snow.

Vond je grap dus wel goed! :)

[Reactie gewijzigd door AvK op 31 maart 2025 20:27]

Edit/Aanvullingen: groen wordt in sommige culturen (vaak Zuid-Amerikaans) symbolisch gebruikt als teken voor de dood (toepasselijk voor een Green Screen of Death). Ook in het Nederlands gebruiken we groen al eens voor iets slechts. Bijvoorbeeld "Groen zien van jaloezie".

Beetje vergezocht misschien, maar ik herinner mij dat bij de PS1 en PS2 (geen idee van de nieuwe generaties) games de groene driehoek vaak gebruikt werd om iets te annuleren. Niet direct iets slechts, maar wel een negatievere conotatie.

In Japan gebruikt men overigens ook vaak een cirkel om iets te bevestigen en een kruis om iets te ontkennen (of "ja" vs "nee"). In mijn ervaring wordt vaak blauw gebruikt voor het kruis en rood voor de cirkel. Een winkelkassa met een rode cirkel betekent dan dat die open is, en een blauw kruis betekent gesloten. Bij ons betekent een rode cirkel of een hele slechte score op je examen, of net verboden doorgang. Een kruisje plaats je dan weer vaak in een checkbox (kruis aan wat van toepassing is - x marks the spot).

Wat betreft de Playstation controllers zie je die symbolen ook terugkomen: in Japan is het blauwe kruis "annuleren" en de rode cirkel "bevestigen". In de EU/US werd (wordt?) de betekenis vaak aangepast omdat die combo net verwarrend is voor ons. Daarom dat we - althans vroeger - hier de groene driehoek gebruikten om te annuleren.

[Reactie gewijzigd door jerisson op 31 maart 2025 19:05]

Oke, maar het ging hier om de VS en er werd stellig beweerd dat groen daar zeker niet met goed wordt geassocieerd.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 31 maart 2025 19:26]

Nou, air2 had het over Amerika maar vermeld niet specifiek de USA. Hij kan het dus ook over de werelddelen gehad hebben - waarvan de landmassa, itt USA, wel officieel Amerika noemt -, waar Zuid-Amerika ook onder valt. 😉

(Gewoon een excuus van mijn kant omdat ik over uw "(VS dus)" gelezen heb. Mijn excuses.)
Benieuwd wat voor argumenten je hebt, dan kunnen we de verkeerslichten ook lokaal aan gaan passen en een kleurtabel per land uit gaan rollen. ;)
In Japan zijn sommige verkeerslichten blauw/oranje/rood ipv. groen/oranje/rood.
Klopt. Lange tijd had men in het Japans geen apart woord voor "groen". Groen was gewoon een tint blauw. Door de nauwere banden met het westen heeft men wel een woord gekozen, maar het werd nog lange tijd als een blauwe tint aanzien.

Toen de verkeersregels opgesteld zijn heeft men toen voor blauw, oranje, rood gekozen en opgenomen in de wetgeving. Om zowel aan de internationale standaard (groen, oranje, rood) als de Japanse wet te kunnen voldoen kiest men vaak een zo groen mogelijk blauw.

Nu: al zou één of andere grapjas de verkeerslichten paars, bruin en wit kleuren, dan nog zou je veilig moeten kunnen navigeren. Immers is de volgorde van de lichten ook vast, zodanig dat mensen die kleurenblind zijn ook kunnen zien wat het rode licht is of wat het groene licht is. Maar het zal inderdaad verwarrend zijn.
Ook in Amerika zijn de stoplichten gewoon groen hoor. Net als in gewoon elk land.

Groen kan best een andere associatie hebben, maar niet in context zoals deze
Ook in Amerika zijn de stoplichten gewoon groen hoor. Net als in gewoon elk land.
U zei? https://japanupmagazine.com/archives/8257
Je hebt een ieniemini puntje, maar wees dan volledig.
https://japantravelplanni...w_of_Japan_Traffic_Lights

Tl;dr “fifty shades of green”

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 1 april 2025 07:13]

Groen of blauw: de overgang in tinten is ook maar losjes bepaald en cultureel afhankelijk.

Het groen licht - wat tegenwoordig tussen blauw en groen zit - wordt nog steeds als blauw benoemd in het Japans. En je vindt nog oude lichten die echt blauw zijn.

Een beetje zoals je in Brussel nog steeds groene lichten - in de vorm van een "+" - vindt die aangeven dat het tegemoetkomend verkeer groen heeft en jij moet wachten. Die dingen zijn al enkele decennia uit de wegcode gehaald omdat ze verwarrend zijn, maar staan nog steeds op verschillende kruispunten. Zie bijvoorbeeld: https://www.reddit.com/r/...raffic_lights_mean/?tl=nl

Zelfde met oude lichten in Japan.

[Reactie gewijzigd door jerisson op 1 april 2025 07:42]

Groen in een beta release is goed, want dan heb je een bug gevonden.
Tests die falen zijn in mijn omgevingen gewoon gemarkeerd met een rood kruisje en wat passed is heeft een green checkmark. In welke professionele omgeving krijg jij een groene kleur te zien voor iets wat faalt?
Ja das leuk, maar als je die dan vervolgens niet rapporteert gebeurt er nog niks.

Neemt niet weg dat blauw meteen betekent dat het goed of fout is, alleen dat groen gewoon geen handige kleur is.
Alleen worden de insider builds niet alleen geleverd om bugs te vinden. Gebruik is er ook om nieuwe ideeen en concepten te ervaren.

Vanuit Microsoft mag het dan als positief worden ervaren dat gebruikers toch nog ernstige bugs ondervinden, maar voor gebruikers is het niet zomaar positief.

Met de manier waarop microsoft negatieve visuele kenmerken verbergt en neutraal tot positief probeert te laten overkomen is nmm niet redelijk. Omdat ze geen duidelijke begrip tonen naar de gebruikers. Het communiceren lijkt steeds meer te gaan om wat Microsoft zelf wil.
Tja, ik heb geen idee, ik werk niet bij de UX-afdeling van Microsoft. :) Kan ook niet vinden waarom het groen is. En idd, maakt ook niet zoveel sense voor mij dat het groen is i.p.v. rood.
Er zijn zat mensen die het verschil tussen groen en rood niet eens zien :+
Helemaal mee eens ook bij een insider build niet doen. Zorgt alleen maar voor verwarring.
De green screen of death is niet nieuw. Dit is altijd al zo geweest bij insiders voor Windows. Crash met green screen = geen officiële build.
De groene kleur wordt sinds 2017 al gebruikt in insider builds (YouTube: Windows 10 Insider Preview (Build 15002) Green Screen of Death (GSOD)). Dit is gedaan om te weten als iemand een screenshot (of foto van een groen scherm) op het internet post. dat Microsoft gelijk weet dat het om een insider issue gaat en niet om een mainline issue. Het is niet zo dat het perse minder erg is maar wel goed om te weten voor de mate waarin ze moeten communiceren met andere gebruikers natuurlijk.

Edit: Zin over het posten op internet gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door Triogap op 31 maart 2025 23:49]

Wat doet dat er toe? Verandert kleurenpsychologie omdat het een insider build is? Groen = goed of stop jij voor een groen licht bij een kruispunt? Hij heeft gewoon gelijk. Het is een belachelijke kleur voor een foutscherm.
Inderdaad! Mijn punt goed verwoord! MS is helemaal gek geworden. Echt, wie verzin deze onzin?
Als Microsoft van 1 ding geen kaas heeft gegeten is het wel UX-design. Windows 8 bijvoorbeeld een drama met Metro destijds en ook betreft namen vaak geen goede keuzes. Neem azure ad wat later is veranderd naar entra id. Of de 1000 verschillende versies van copilot. MS lijkt dat maar niet in orde te krijgen. Begin je ergens aan te wennen, plop name change.
(...) Begin je ergens aan te wennen, plop name change.
'It's not a bug, it's a feature!' :+

Maar inderdaad, het enige waar Microsoft consequent mee is, is inconsequent zijn.
Dus het is ook straks normaal als ze bij insider builds bij fouten geen uitroepteken maar een vinkje gebruiken?
Dat zou dan gewoon hetzelfde moeten zijn toch. Je gaat toch ook niet het startmenu aan de rechterkant plaatsen bij een insider build, en bij de release aan de linkerkant..
rood is meer passend imo
Nee hoor. Een voordeel van blauw is dat het kalmerend werkt. Vrij handig als al je werk ineens weg is door een crash.
Dat was dan ook de overweging van de Microsoft psychologen destijds. Rood zorgde voor een hoop monitors met schade.
Dan komt je contrast ratio niet uit. (Alhoewel met deze kleur groen ook niet, vermoed ik)
Groen is al langer de kleur ban BSODs van niet-ondersteunde releases. Rood is een tijd lang gebruikt tijdens Vista/7 ontwikkeling voor bootloader-issues geloof ik. Ook wordt het tegenwoordig gebruikt op sommige apparaten om crashes op UEFI-niveau aan te duiden.

Zodra de functie af is krijgt iedereen gewoon blauw. De kleurcode is er om in een testlab snel achter te komen wat voor OS en in wat voor situatie de crash heeft plaatsgevonden. Vroeger kon je ook zelf de kleur van een BSOD kiezen met registerwaarden, kan handig zijn als je op een hele reeks computers stress tests op je driver uitvoert.

Zodra de functie af is, krijgt iedereen blauw (of rood, in UEFI) zoals het nu ook al is, of wellicht zwart als ze de kleur toch besluiten te laten vallen. Groene crashschermen zie je niet als gebruiker van een stabiel OS.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 1 april 2025 07:27]

Ik lees overal op het web dat ze eventueel zwart voor de blue screen of death willen gaan gebruiken.
Terug naar de tijden van weleer!
dan past de afkorting in ieder geval nog :+
Dat soort opvattingen binnen kleurenpsychologie zijn veel te simplistisch. Context gaat boven zgn wetmatigheden.
Er zal ongetwijfeld zorvuldig gekeken zijn hoe en met welke kleur ze een crash moeten rapporteren om er zo gunstig mogelijk vanaf te komen.
Gewoon een plaatje van je bureaublad laten zien, dan krijgt je toetsenbord en muis de schuld.
Rood zou slimmer zijn geweest.
Is prima om te herkennen dat het geen officiële build is. Onze software ondersteund hiervoor thema's zodat je aan het thema kan zien dat je wel/niet in productie zit te werken.
En de thema kleur van de Xbox is nota bene ook groen.
Lekker snugger 😆
contrast groen/wit in dit voorbeeld is slecht , ook omdat de teskt vrij klein is.
Tsja, Microsoft en design.. is nooit wat geweest en zal ook nooit wat worden.
Ik dacht eerst dat het een 1 april grap was, maar het artikel is van gisteren... Anyways, de logica ontgaat mij ook. Ze kunnen beter een random meme erin stoppen.

[Reactie gewijzigd door zenith op 1 april 2025 14:41]

En daarom past het precies in de design filosofie van Microsoft. Elke nieuwe release moet er volledig anders uitzien dan de vorige want stel je voor dat je het de gebruiker makkelijk maakt
Zo grappig dit. Jaren niet meer gezien en vandaag kreeg ik er een. Leuk van die info maar voordat ik iets kon lezen werd de pc al zonder tussenkomst opnieuw gestart. :D
Wordt altijd een logfile gedumpt in event viewer
Snap ik maar dat is niet het punt. Ze hebben het over informatie op het scherm.
Je kunt de STOP error altijd terug vinden in de eventlog (als Critical melding) en standaard wordt er ook een dumpfile gwmaakt die geanalyseerd kan worden voor verdere informatie (dit kun je uitzetten, maar standaard staat die aan).
Precies, die info is ook totaal niet meer relevant en gaat te snel weer weg. Goede update dus voor jou en voor Windows.

[Reactie gewijzigd door Micromize op 31 maart 2025 18:01]

Fronsende smiley? Fronsen doe je met je wenkbrauwen..
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @Fido31 maart 2025 16:00
Dat moest gewoon 'verdrietige' zijn inderdaad, net als in de inleiding. Ik heb het aangepast :)
Om dit te verklaren: in sommige dialecten van Engels is to frown wat wij "sip kijken" zouden noemen (mondhoeken omlaag). Wikipedia noemt het als vooral in Noord Amerika voorkomend, maar de standaardbetekenis (qua traditie, niet per se qua aantal sprekers misschien) van frown is wat wij ook fronsen noemen
Dus de afkorting/term ‘BSOD’ kan men in de toekomst gewoon blijven gebruiken; Black Screen Of Death 🤪
Of een helemaal leeg scherm: 'blank screen of death' 🥲
Ook zo geniaal:

Denk je "Oh leuk, een QR-code waar alle specifieke informatie over deze crash in staat!"

Nooope, als je hem uitleest ga je naar: windows.com/stopcode

(n.b: De QR in dit artikel is blijkbaar ongeldig gemaakt om een of andere reden.)
Zolang het maar blauw, zwart of bruin is, BSOD is immers wel aardig ingeburgerd.

Aangezien het blauwe scherm geassocieerd wordt met een kritische fout, terwijl zwart ook gewoon een willekeurige achtergrond kan zijn, ben ik wel voor de herkenbaarheid. Vanuit het perspectief van Microsoft is het natuurlijk minder complimenteus.
Of 'burgundy', paars-rood, hex #800020, sRGB (128, 0, 32) ;)
Wat valt er aan te testen, aan een kleurwijziging en een smiley minder? Dat is 3 minuten werk.
1 april :+ (voor morgen dan haha)

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 31 maart 2025 16:44]

Misschien doen ze nog usability tests of kijken wie er klaagt tests?
Nee dat doen ze niet bij Microsoft. Tenminste ik kan me niet voorstellen dat er usability tests zijn uitgevoerd bij alle nieuwe releases na Win7
En als je Windows 11 wil installeren met een local account krijg je nu een 'dit is niet mogelijk' scherm met een "=)" ?

#bijna1april :+
Wie maakt er een nieuwe versie van de Bluescreen screensaver?
Behoeft geen softwaredownload als je iemand daarmee in de maling wil nemen: https://fakebsod.com

Leuk alternatief voor "ik breng morgen worstenbroodjes mee" wanneer dat een traditie is op je werk voor wanneer iemand zijn/haar computer ontgrendeld en onbeheerd laat. Blijf wel in de buurt, zodat de persoon niet op de uitknop drukt terwijl ze eigenlijk nog werk open hadden staan... zeg ik uit ervaring (ging gelukkig goed) :P
Correctie: er staat een code met wat tekst. Het wordt pas “informatie” nadat je het Googled en de betekenis leest.

Wat je dus evengoed gewoon in het bsod had kunnen plaatsen… Of als je het moet generaliseren. Zet er dan neer dat de gebruiker weer iets kapot heeft gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.