Windows 11 is in Nederland voor het eerst groter dan Windows 10

Voor het eerst sinds de release van Windows 11 heeft dat besturingssysteem in Nederland meer marktaandeel dan Windows 10. Dat omslagpunt komt een half jaar voordat Windows 10 niet meer veilig te gebruiken is.

Dat blijkt uit cijfers van Statcounter. Daarin is te zien dat Windows 11 in Nederland in maart een marktaandeel van 55,46 procent had. Dat is een groter marktaandeel dan Windows 10, dat die maand op 42,64 procent van alle pc's draaide. Een maand daarvoor lagen de cijfers van die twee besturingssystemen bijna precies andersom.

Het is voor het eerst dat Windows 11 in Nederland meer gebruikt wordt dan Windows 10. Dat heeft lang geduurd; het afgelopen half jaar zat er nauwelijks beweging in de gebruikersaantallen van Windows 10 en 11. Sinds februari is wel een flinke daling te zien van Windows 10-gebruikers.

Wereldwijd zijn de rollen nog omgedraaid. Daar geldt nog steeds dat Windows 10 het populairst is, met een marktaandeel van 54,23 procent. Windows 11 staat wereldwijd op 42,66 procent van alle pc's.

De cijfers zijn opvallend omdat Windows 10 geen lang leven meer heeft. In oktober stopt de standaardondersteuning voor het besturingssysteem, dat in 2014 uitkwam. Gebruikers moeten dan dertig dollar per jaar betalen als ze langere beveiligingsondersteuning willen hebben. Microsoft probeert gebruikers al enkele jaren over te halen om te upgraden naar Windows 11, met wisselend succes.

Windows 11 marktaandeel maart 2025

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

04-04-2025 • 17:05

224

Submitter: wildhagen

Reacties (224)

224
222
106
3
0
86
Wijzig sortering
Ik vind het best heftig dat mijn i9-9900K desktop PC, die inderdaad al 6 jaar oud is maar destijds mega high end was en qua rekenkracht en geheugen (32GB) echt nog wel even mee kan dus kennelijk over een paar maanden afgeschreven is enkel en alleen omdat het moederbord geen TPM chip heeft en dus geen Windows 11 kan draaien.

Dat vind ik een erg kwalijke zaak.
Jouw PC heeft support, de i9-9900K heeft een TPM2.0 chip ingebouwd.
Je moet het in de bios inschakelen.
BIOS / Advanced / PCH-FW Configuration/PTT Configuration and set PTT to Enabled

Alles vanaf 8e generatie bij Intel heeft een TPM2.0 chip, en de oudere processors kunnen een losse TPM2.0 chip op moederbord hebben(dat laatste heeft de installer moeite mee maar uiteindelijk pakt Windows wel de externe TPM2.0 chip met full support).

Check ook even voor bios update en zet secureboot aan.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 april 2025 22:33]

Oudere Intel processoren kunnen ook een fTPM hebben.
Mijn 4300U (Haswell generatie) heeft ook een fTPM die TPM 2.0 ondersteunt.

Heb je verder vrij weinig aan in de context van Windows 11 - die ondersteunt alleen recente CPUs (maar dus wel de 9e generatie Core CPU van Bezurk).

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 5 april 2025 06:37]

Huh?! Echt nooit geweten. Ik nam altijd aan dat die TPM juist by design op het moederbord moest zitten. Windows 10 gaf ook altijd aan dat ik geen TPM chip had. Maar stiekem dus toch? Dat is echt nieuw voor me. Dank voor de tip, ik ga eens rondneuzen in mn BIOS/UEFI setup.
Huh?! Echt nooit geweten. Ik nam altijd aan dat die TPM juist by design op het moederbord moest zitten. Windows 10 gaf ook altijd aan dat ik geen TPM chip had. Maar stiekem dus toch? Dat is echt nieuw voor me. Dank voor de tip, ik ga eens rondneuzen in mn BIOS/UEFI setup.
Dit is vaak het grootste IT probleem. Gebruikers die meteen moord en brand schreeuwen en niet de moeite nemen om het product wat ze hebben even te bekijken naar de mogelijkheden.
Beetje off-topic, maar: Het probleem van een losse TPM module op je moederboard was dat je met de juiste tools de data die verstuurd werd kon onderscheppen. Daardoor hadden hackers alsnog gelegenheid om je systeem te kraken.
Door de TPM module in de processor te stoppen kan dat niet meer. Stuk veiliger dus.
Dan installeer je Linux.
Lol, jah dat is een optie voor huis tuin en keuken gebruiker 8)7

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 5 april 2025 12:06]

we zitten hier toch op Tweakers.net? en niet op huistuinkeuken.net ?

Deze site is begonnen in de tijd dat tweakers hun pc tweakten door fysiek jumpers om te zetten op het moederbord, dus ik vind die antireacties elke keer als Linux genoemd wordt redelijk bizar gezien waarom deze site tweakers.net heet.
Is tweakers echt zo oud ? Want buiten EIDE master/slave/Cable-select jumpers en misschien een clear cmos hier en daar, heb ik dat toch nooit moeten doen.
Of tweakers zo oud is weet ik niet, maar "vroegah" was een assembleren van een computer wel iets anders dan heden ten dage. Dan was je bezig je multi i/o kaart te configureren, moederbord settings met jumpers te maken etc. Toen was er nog geen "plug and p(r)lay". Je was je echter wel veel bewuster van wat er in een systeem zich afspeelde, en welke hw componenten op welke adressen en registers werkten. Dat is nu allemaal niet aan de orde. Pc's zijn legodozen geworden die zichzelf grootdeels configureren.
Daar kijk ik op terug als een leerzame en vooral leuke tijd.
Het gebeurt constant, niet alleen met Linux. Ieder tweakerdingetje dat je noemt, kan gelijk op verontwaardigde reacties over de huis-, tuin- en keukengebruiker rekenen.
Wat natuurlijk ook niet zo gek is want ook huis tuin en keukengebruikers gebruiken processoren van zes jaar oud en kunnen mogelijkerwijs niet upgraden. Dat wij daar hier een prima oplossing voor hebben wil niet zeggen dat dat een prima oplossing is voor het grotere probleem: meer e-waste of meer lekke systemen.
Dat wil ik ook niet zeggen, maar het valt me wel op dat de laatste paar jaar hier bijna alle tips voor tweakers door een clubje continu worden afgeschoten, omwille van de huis-, tuin- en keukengebruikers. Het is net alsof je geen enkele tip meer voor tweakers mag schrijven. Vergelijk: je bent met een paar autotechneuten onder elkaar, je geeft een tip aan een van hen en een ander komt zich ermee bemoeien onder het mom “ja maar daar snapt de gewone autogebruiker niks van”.
Zo ingewikkeld is het tegenwoordig niet hoor. Je maakt gewoon met rufus een bootable usb van Linux Mint, en daarmee installeer je het.
Er zijn ook distro's die niet veel lastiger zijn in gebruik dan windows. Hebben out of the box prima grafische interfaces. De tijd dat het alleen maar te gebruiken is via de cmd is allang voorbij.
Er zijn genoeg prima overstapdistro's.
Linux is tegenwoordig best prima voor de huis tuin en keuken gebruiker haha
Ik gebruik al sinds 2002 Linux. Dit betreft de game PC van mijn zoon. En ja, voor gaming ben je afhankelijk van Windows helaas .
Tegenwoordig niet meer. Ook op Linux draaien games prima.
Multiplayer anti-cheat
Ook dat wordt steeds beter. Maar voor singleplayer geen probleem.
Ja, dat is zo, ik ga de overstap binnenkort zelf ook maken. Lekker debian 12, wat ik al gewoon ben van men services. Zit tegenwoordig meer remote in Debian te werken dan lokaal op men Windows machine.

Eentje dat wel een grote player base heeft en sinds kort niet meer op Linux draait is league of legends.

Games die niet compatibel zijn met Linux speel ik dan wel in een Windows vm.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 7 april 2025 22:17]

Vooral met een AMD grafische kaart werken veel games zelfs beter op Linux.
TPM is ingebouwd in de meeste CPU's dus enkel BIOS/EFI instellingen aanzetten en je kan ook voor heel goedkoop een aparte TPM chip kopen en aansluiten op je moederbord.
Huh?! Echt nooit geweten. Ik nam altijd aan dat die TPM juist by design op het moederbord moest zitten. Windows 10 gaf ook altijd aan dat ik geen TPM chip had. Maar stiekem dus toch? Dat is echt nieuw voor me. Dank voor de tip, ik ga eens rondneuzen in mn BIOS/UEFI setup.
Het is niet stiekem wel of niet, het is een kwestie van aanzetten in de instellingen en standaard bij de oude moederborden en CPU staat het uit. Even online opzoeken en je had dit allemaal geweten.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 5 april 2025 21:28]

Dan zit je vast aan windows 10 ,men moet eufy en tpm hebben anders lrijg je de meuk niet geinstalleert officieel.Of je zou een ander moederbord moeten kopen waar eufy en tpm opzitten.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 6 april 2025 13:18]

Ik begrijp het wel. Ten eerste is natuurlijk elke nieuw verkochte PC (met Windows) van versie 11 voorzien.

Ten tweede zijn veel bedrijven al druk bezig met de migratie naar versie 11.

En ten derde zijn imho de allergrootste problemen met Windows 11 inmiddels wel opgelost, waardoor de bulk van de mensen er prima mee uit de voeten kan.

En dat over een halfjaar de gratis security updates stoppen lijkt me ook een goede reden voor een overstap.
En ten derde zijn imho de allergrootste problemen met Windows 11 inmiddels wel opgelost, waardoor de bulk van de mensen er prima mee uit de voeten kan.
Ik houd ook Amerikaanse en Duitse Tech sites bij en lees het tegendeel: elke update brengt wederom ellende met zich mee.
Er zijn ook al diverse Amerikaanse Tech sites die Windows 11 al helemaal hebben neergesabeld, dankzij instabiliteit en andere ellende.
Het feit dat het lang heeft geduurd dat 11 'groter' is dan 10 duidt er vooral op dat niemand op weer een nieuwe versie zit te wachten. Nu wordt het door de strot geduwd door beveiligingsupdates alleen nog te verstrekken wanneer je betaalt. (We betaalden voordien al met onze privacy)

Ik heb in elk geval besloten niet mee te doen aan het volgende Windows avontuur en ben over naar een MAC Studio.
Toch even een tegengeluid hier. Ik ben beheerder van een onderwijsinstelling waar we meer dan 2000 devices hebben. Inmiddels zitten er ruim 1200 al op Windows 11. Geen enkel probleem met updates, stabiliteit e.d.
Werk zelf al vanaf het begin op zowel een desktop als een laptop met Windows 11 en ook daar geen enkel probleem.
Het beeld van een onwerkbaar, instabiel OS klopt dus niet.
Hier ook geen grote problemen met Windows 11, behalve de belachelijke elementen zoals het startmenu dat veel van zijn pluimen is verloren, en dat belachelijke right-click (meer een door-klik) menu.

Mijn bezwaren met Windows 11 zijn deze van Windows 10: privacy; en bij Windows 11 dan ook het toenemende afdichten van achterpoortjes om toch maar via offline accounts te kunnen blijven werken.

Mocht MS de wijsheid herwinnen om via Windows 12 een soort remastered versie van Windows 7 uit te brengen, zou ik er nooit aan denken om te verhuizen naar Fedora. Maar hier zijn we nu, en ik ben Gabe Newell erg dankbaar voor Proton zal 'k maar zeggen.
en dat belachelijke right-click (meer een door-klik) menu.
Voer uit:
reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve
Log uit/in of herstart je computer. Je hebt nu direct het volledige, klassieke contextmenu onder de rechtermuisknop.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 april 2025 18:40]

been there, done that :D

Maar het gaat 'm om 't feit dat ik in toenemende mate zo'n truukjes moet toepassen om een normaal OS te hebben. Inclusief de nieuwste versie van de hoela-hoep die vereist is om bij de eerstkomende reïnstall een local account te forceren.
Maar het gaat 'm om 't feit dat ik in toenemende mate zo'n truukjes moet toepassen om een normaal OS te hebben.
Mijn normale OS is dan ook Linux. Over de jaren heen veel minder gezeur van gehad. Ik hoef er niet mee te vechten. :P
Jup, ben fedora KDE aan 't verkennen en ik moet je gelijk geven
Ik bots onder Linux steeds op kleinigheden die niet out of the box werken of helemaal niet aan de praat te krijgen zijn zoals gedoe met xbox controllers. Heb hier zowel ios, ipados, windows, macos als linux draaien en overal is wel iets op aan te merken.
Dit inderdaad, en dan met van die guides vol bash commandos om in terminal te typen om je probleem op te lossen, maar dan niet de verwachte output krijgen en dan een nieuwe guide moeten zoeken daarvoor tot in den treure.
Of houd shift ingedrukt. Maar dat het nieuwe contextmenu geen verbetering is ben ik het helemaal mee eens.
Opzich ben ik ook tevreden met windows 11, maar ik dacht ik probeer het uit met shift+rechtermuisknop. >>> Explorer liep vast :Y).

Verder vind ik het afschrappen van offline account tijdens windows 11 installatie ook de grootste minpunt..

[Reactie gewijzigd door zufzuf op 5 april 2025 12:39]

Op een of andere manier duurt het laden van het menu na deze tweak zeker de eerste keer na opstarten langer dan op mijn windows 10 pc. Is toch net jammer en heb daar nog geen oplossing voor gevonden.

[Reactie gewijzigd door TMCThomas op 4 april 2025 19:48]

Misschien zit het verschil in hoe de PC belast wordt: als 'creator' ervaar ik veel ongerijmdheden in Win 10. Ik heb het idee dat Windows slecht met het RAM geheugen omgaat. Wanneer ik een poos zit de Photoshoppen wordt de PC steeds trager en werken de functies die ik gebruik heel 'schokkerig'.
Mac is veel meer toegespitst op 'creators' die bijv. Adobe programma's gebruiken.
Klinkt meer als memory lek of memory fragmentatie.
Ja, dacht ik ook aan, maar ik heb er diverse programma's op losgelaten om het werkgeheugen te controleren, maar dat leverde weinig op.
Hier ook groot zakelijk in gebruik. Moet zeggen dat de stabiliteit van zowel het OS en de updates eigenlijk gewoon heel erg goed is. Ook zijn de gekoppelde beheertools als Intune ook aardig volwassen geworden. Wel veel klachten van gebruikers (incl ikzelf) dat de UI vergeleken met 10 echt belabberd is maar met wat regfixes en eventueel ExplorerPatcher is het goed te doen, privé dan.

Ik hoop dat Windows 12 weer meedoet aan de tendens van Goed-Slecht-Goed bij Windows OS'en. Windows 11 voelt een beetje als een herhaling van Windows 8. Een iets opgelapte versie van de voorganger maar veel focus op een designrichting die eigenlijk veel mensen niet aanstaat.
Wel veel klachten van gebruikers (incl ikzelf) dat de UI vergeleken met 10 echt belabberd is maar met wat regfixes en eventueel ExplorerPatcher is het goed te doen, privé dan.
Hoeveel normale gebruikers kunnen dit?
Ik doe privematig dit vaak, men heeft op de update naar W11 geklikt, omdat dit vol in je beeld wordt gepresenteerd en men het niet weg kreeg en dus op updaten geklikt hebben, dan erna 1x opstarten en krijg ik een belletje of mailtje om te helpen hiermee. 9 van de 10x gaat het OS dus terug naar W10.
Wij doen het met 4000 beheerde latops, vlekkeloos.
Uit interesse welke tooling gebruik jij daarvoor ? En wat doe je met de sloot aan nieuwe privacy settings, die ook maar blijven toenemen. Hier doet W11 het ook niet zo slecht: Terminal+WSL2 zijn een gigantische verbetering. Maar het zijn veel nieuwe settings erbij en weeral heel wat andere verplaatst. En dat automatisch updaten, ik krijg daar als thuisgebruik geen volledig vat op en iedere dag zijn er 2-3 updates voor alles en nog wat eg:
Message : Installation Started: Windows has started installing the following update:
9WZDNCRFJBMP-MICROSOFT.WINDOWSSTORE
Source : Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient
ReplacementStrings : {9WZDNCRFJBMP-MICROSOFT.WINDOWSSTORE, {3fd98426-1153-4372-ae1c-7960091ba6ce}, 1}
InstanceId : 43
TimeGenerated : 4/4/2025 11:55:07 AM
Message : Installation Started: Windows has started installing the following update:
9MSSGKG348SP-MicrosoftWindows.Client.WebExperience
Source : Microsoft-Windows-WindowsUpdateClient
ReplacementStrings : {9MSSGKG348SP-MicrosoftWindows.Client.WebExperience,
{66b14edc-12bd-401e-9466-10cf706f2619}, 1}
InstanceId : 43
TimeGenerated : 4/3/2025 10:26:43 PM
Wij beheren onze systemen met Intune. Daarmee kunnen we onze systemen helemaal aanpassen naar onze wensen.

Kan je een voorbeeld geven van wat van die privacy settings die je bedoelt?
Wel in Settings (de metro UI of hoe het ook noemt) en niet control.cpl
bestaat er nu een entry zoals:
Privacy & Security > App permissions

Nu W11 is nieuw ook voor mij (Nov 2024) en ik weet niet of het er al was onder W10 maar
ik zie niet in waarom ik bv Location services moet expliciet disablen op een desktop.

En ook services.msc is geexplodeerd.
Windows 11 kwam volgens mij eerst uit met kernel 21H2. Kan ook 21H1 zijn geweest. In 2022 kocht ik een hagelnieuwe laptop (Lenovo IdeaPad 3) en die draaide op deze kernel. Dat was Windows 11 Home toendertijd. Werkte op zich goed genoeg, maar WiFi, ik heb er een takkehekel aan, dus een USB-C dongle aangeschaft zodat ik ook Ethernet als aansluitmogelijkheid had. En met die opstelling werkte Windows 11 Home OK. Niet geweldig goed, ook niet geweldig slecht. Na een registry-wijziging om het context-menu weer normaal te kunnen gebruiken, was Windows 11 het best te beschrijven als 'meh'.

En 'meh' is geen goede reden om over te stappen van 10 naar 11. Maar goed, tot aan kernel 23H2 verbeterde of verslechterde die 'meh' ervaring amper. Toen kwam kernel 24H2 aanzetten. Het ene probleem na het andere, en steeds problemen waarbij Microsoft zijn heil moest zoeken in het compleet stopzetten met de uitrol van 24H2.

Wat nu dus al zo'n 7 tot 8 keer is voorgekomen. Ik heb dus vraagtekens bij kernel 24H2. De laatste error is dat deze kernel nu met een RDP fout is opgezadeld. RDP is voor vele bedrijven kritisch. Dus is dit meteen een kritisch probleem.

Weer even terug naar mijn laptop. Ongeveer een jaar na aanschaf kwam dat ding in een soort van loop terecht. Waarbij Windows Update me vertelde dat Windows up-to-date was en in hetzelfde scherm ook verkondigde dat er updates/patches ontbraken. Automatisch updaten ging dus niet goed meer. Manueel updaten ook niet. In limbo dus.

Nu begon ik zo te balen van die situatie dat ik van plan was om een nieuwe drive te kopen en daar Windows 11 Pro op te installeren. Die drive is er niet van gekomen, de licentie voor W11 Pro wel. Al maanden bitter weinig met de laptop gedaan, ook niks nieuws geinstalleerd of iets verandert.

Wou de licentie niet laten verpieteren, dus maar gebruikt om deze krakkemik van een W11 Home installatie op te waarderen naar Pro. Dat ging goed. De volgende dag zie ik dat de laptop opnieuw is opgestart, ik zie een Co-pilot icoon in de taakbalk en zie in het systeem informatie scherm dat de laptop nu draait met kernel 24H2.

Serieus? Pas na opwaarderen word deze laptop weer voor vol aangezien ofzo?

Wat ik ondertussen wel al heb gemerkt is dat audio via bluetooth beter en slechter werkt. Pairen werkt beter, audio afspelen niet. Heb nu geregeld last van stotterend geluid. Bluetooth is draadloos en alles wat draadloos is zuigt. Dus maar weer mijn oude audio-kabel uit de krochten van mijn kelder gevist en zo de laptop aan mijn 5.1 audioset te koppelen. Dat werkt prima, ook in kernel 24H2.

Een lang verhaal om aan te geven dat Windows 11 geen significante verbetering van Windows is, dat kernel 24H2 (vooral als je een eerdere kernel naar deze kernel opwaardeert) een serieus probleemkind is gebleken en dat het 'meh' naar 'minder' en weer terug is naar 'meh' na opwaardering tot W11 Pro.

Tsjah, misschien dat 24H2 een minder groot probleem is als je het 'schoon' installeert, maar Microsoft ziet veel meer in de opwaardeer-methode en pushed daar ook naar. Uit ervaring weet ik allang dat die methode zuigt en ik dus veel liever 'schoon' installeer, want dat is een significant betere Windows ervaring.

Microsoft heeft echter een heel andere mening hierover en meent het beter te weten en blokkeert steeds meer opties en mogelijkheden om steeds meer een Apple-kloon te worden. En dat dus onder dwang, niet met een charme-offensief. Sorry, daar ben ik niet van gediend. Als ik een eco-systeem zoals Apple zou willen, dan had ik wel Apple apparatuur gekocht. Helaas ben ik al sinds de '90's een fervent tegenstander van Apple, hun software-brol en arrogantie. Hun hardware is niet slecht, maar ook veel te duur voor wat het levert.

Als Windows 12 niet snel komt en het geen verbetering is t.o.v. Windows 10, dan verwacht ik dat mijn Windows 11 laptop op Linux Mint gaat draaien.

Op een andere (en oudere en minder bedeelde) Lenovo laptop heb ik echter een jaar lang de Linux desktop ervaring ondergaan voor WfH. En dat was op die laptop een openbaring. Niet alleen werkte dat hartstikke stabiel, zo'n 85% van alle dagelijkse tools die ik gebruik waren gewoon aanwezig in de package manager. Dus ik hoefde mijn "workflow" amper aan te passen. En geen gezeur van Microsoft over feature dit/feature dat, patch hier, update daar en als verassing, herstarts wanneer het het slechtst uitkomt. Een verademing, die Linux desktop ervaring.

Ben helaas gedwongen om Windows te blijven gebruiken, puur vanwege een VPN oplossing van Froti (en ja, de typo is opzettelijk) die maar voor geen meter wil werken met Linux. En Windows heeft ook Directory Opus, wat ook voor geen meter werkt in Linux (via WINE).

Nu wil ik Linux niet beter praten dan dat het is. Er zitten nog steeds genoeg fouten in. Maar als ik de W11 ervaring direct vergelijk met bijvoorbeeld Linux Mint, dan is de Linux ervaring, met alle spreekwoordelijke wratten en builen, simpelweg beter. Nu game ik niet, gebruik geen Adobe produkten (uit principe) en heb allang alternatieven voor documentatie gevonden die voor mijn doeleinden beter werken dan Microsoft Office, dus dat gebruik ik ook nog maar heel zelden. Allen via web-interfaces, welke het delen van en samenwerken aan documenten aanzienlijk versnellen en vergemakkelijken. Zeker als Teams (en de ellende dat is SharePoint) niet in die keten is opgenomen.

Laat ik het zo stellen, mocht de EU vanaf Maandag een wet hebben die alle Microsoft produkten dan expliciet verbied, dan bederf de EU mijn weekend amper tot niet. Ik heb nog altijd collegas die zich niet los kunnen/willen weken van Microsoft. Deze zullen dan wel aan mijn kop gaan zeuren, maar goed.
Hier ook de overstap naar Mac Studio, was klaar met Windows 11 - 2 control panels, geen startmenu meer wat goed werkt (waar ze nu weer op terug gaan komen schijnt) nee ik ben er klaar mee!
Ik snap nooit wat iedereen met dat start menu wil... Één keer op de Windows toets duwen, twee of drie letters, enter en je programma start.
Ik wil niet typen, alleen muizen
Dan plaats een shortcut op je desktop.
Of op de taskbar, mijn desktop is leeg.
Eens! Dat hele start menu heb ik nooit begrepen en is een gedrocht.
Sorry? het start menu heeft nooit beter gewerkt...
Search is nog altijd zodanig bagger dat er externe tools nodig zijn om documenten in je Documenten map te vinden.
Oh? ik heb er anders nooit problemen mee gehad. sowieso nooit problemen met search gehad, tbh

Als ik hier iets zoek in documenten , dan staat het er meteen . Heb je indexing wel aan staan? dat is daar namelijk voor bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 4 april 2025 18:42]

Search is een drama idd.
Ik heb mp3tag geïnstalleerd staan (op een normale manier geen portable versie ofzo).
Type ik letterlijk mp3tag in, dan is de bovenste hit altijd een web search in Bing.
Dus typen en enter zit er niet in...
9 van de 10x toont het geeneens het geïnstalleerde programma, soms wel (lekker consistent ook).
Ja ik weet dat die websearch uit kan maar dit is hoe het standaard werkt.

Websearch in start is wmb sowieso van de zotte, daar start ik een browser voor op en type ik in de url balk.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 4 april 2025 20:13]

Geloof niet dat we het over deelde search hebben... ik (en @iqcgubon ) hebben het over de search in verkenner, dat is iets heel anders.
Ik zet Indexing van contents af op hard drives en ook SSD's nu uit gewoonte. Iets wat ik sinds de introductie van, ik denkm Winxp/Win2k standaard doe. Ik wil niet dat een indexer mijn IO performane kan mollen willekeurig. En het is een beveiligingsrisico. Want om de contents van zeg maar een pdf, dwg of ... whatever te indexen, heb je soms een 3rd party library nodig die dat formaat kent. Vroeger en wellicht nu nog altijd word dat aangeleverd door Adobe wanneer je bv reader installeerde. Dat betekent dat als je een pdf bestand had met een 0-day exploit, de indexer via die library je systeem kan compromitteren. En dat werd ook in het wild gedaan. Ik heb verscheiden CVE's zien langskomen destijds. Ook ... indexen ... het is leuk en superhandig maar het is weer iets wat de verplichting verzwakt om je belangrijke data te scheiden van de rest en uiteindelijk te backuppen en bewaren.
Klopt.
Appstore: Everything
Sorry? het start menu heeft nooit beter gewerkt...
Is het al mogelijk het menu zelf in te delen zoals dat in Windows 7 kon, waarbij je programma's zelf kon groeperen e.d.?
Geen idee, doe ik nooit. Ik gebruik het zoals het bedoeld is , dus de eerste (of 2) letters typen van wat ik zoek en het staat er meteen .
Jep ik ook net zoals Spotlight/Quicksilver op de Mac OS X of Krunner op KDE.
Veel succes met het startmenu op de mac dan :+
Ik durf dit wel te betwisten. Naast het feit dat ik zelf totaal geen issues gehad heb met 11, zelfs niet vanaf het begin, merk ik op professioneel front dat de overstap veelal extreem soepel verloopt en updates ook geen problemen veroorzaken. Er zit vast hier en daar een rotte appel bij , maar dat was bij 10 echt niet anders.
Hangt niet ook vanaf welke apps je gebruikt maar ook hardware je gebruikt ivm drivers en firmware. Vooral legacy toepassingen.
Drivers en firmware gaan eigenlijk juist prima bij ons. We hebben veel verschillende soorten devices (verschillende merken en types, nieuw maar ook al een aantal jaar oud) en we installeren nooit aanvullende drivers of firmware. Alles wordt door Windows 11 afgehandeld en werkt prima.
Uitzondering zijn wel bv. software en drivers voor een labelprinter en sommige andere aangesloten hardware. Maar dat was onder eerdere Windows versies niet anders.

[Reactie gewijzigd door pbk op 5 april 2025 17:00]

Ik persoonlijk draai Windows 11 nu zo'n 4 jaar maar nog nooit een issue gehad. Nog nooit een vastloper of BSOD, niks. Net zo stabiel als Windows 10.

Op het werk hebben we een stuk of 500-600 devices op Windows 11 draaien, zonder problemen. Vanaf Mei migreren we de rest ook over.

Het is gewoon meet van hetzelfde geneuzel op al die tech sites, op voorhand zeiken op Microsoft.
Als gaming goed zou werken onder Linux of Mac, maakte ik ook de omslag. Heb een hekel aan W11
De meerste games werken prima op LInux. ZoronOS heeft een goed ingebouwd WINE platform. Zelfs games van 20 jaar oud starten probleemloos op.
heb ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, zal ik eens moeten bezien.
thanks
De vraag is eerder waarom er van februari tot maart ineens zo'n groot verschil is.
Zijn er zoveel meer nieuwe PCs verkocht? Lijkt me niet?
Doen alle bedrijven ineens hun migratie in die periode? Wellicht is dat een periode die bij veel bedrijven rustig is zodat de IT afdeling migraties mag doen?
Een grote "update nu naar Windows 11" knop in Windows 10.
Ik heb die in mijn windows 10 nog niet gezien. Maar dat zal dan binnenkort wel verschijnen... :(
In de organisatie waar ik werk (onderwijs) worden nu eindelijk de desktops vervangen die Windows 11 niet meer ondersteunen, dus dan is het een combinatie van overstappen door nieuwe hardware aan te schaffen. Alleen al onze faculteit heeft nog honderden desktops staan, en afdelingen vinden het pas na het stoppen van de support belangrijk genoeg om aan te geven wat ze willen (per desktop/werkplek). Gezien wij de inkoop en plaatsingen moeten doen, kijken we nog niet echt uit naar eind oktober, dus nu proberen we zo veel mogelijk toch in kaart te brengen. Men heeft te lang gewacht met beslissen wie er gaat betalen.
De laptops zijn weer een ander probleem. Er wordt aan gewerkt om het proces van het imagen van laptops door medewerkers zelf te laten doen, omdat de IT-afdeling al ruim een jaar handen tekort komt en er nog steeds erg veel mensen met Win10 werken. Dat upgrade knopje van MS zelf kunnen we niet gebruiken, vind ik persoonlijk ook wel beter.
Met andere woorden: onder druk wordt alles vloeibaar O-)
Hoe image jij laptops: SCCM ?
Eerlijk gezegd weet ik niet welke methode wordt gebruikt om de image te maken, wij starten het proces door de laptop of desktop aan het netwerk te hangen en via PXE te starten, en de tool die dan opstart installeert de image met correcte drivers en instellingen voor dat apparaat.
Dat gaat dan via een goldenimage. Dat kan per sccm, maar niet waarschijnlijk.
Je kan nog een verlengde ondersteuning aanschaffen om iets meer ademruimte te creëren. Die viel mij voor het onderwijs reuze mee per apparaat
Die keuze gaan 'ze' misschien nog wel maken, maar ik vind het niet erg als ze dat pas op het laatste moment doen/communiceren. Anders blijft het uitstelgedrag natuurlijk gewoon.

Bij de overstap naar Windows 10 heeft men zover ik weet dit bewust niet gedaan en de plekken waar een oudere versie nodig was óf van het internet af gehaald óf in een VM gezet. In ieder geval blijft het neerkomen op per plek kijken wat er moet gebeuren, dus als het aantal klein genoeg wordt is verlengen absoluut een mooie oplossing.
Maar ik ben blij dat ik niet in de groep mensen zit die daar over na moet denken, ik doe wat ik kan en tot op heden is men daar zeer tevreden over, als het dan toch mis gaat zoekt men vooral naar oplossingen en niet per se naar een dader (soms ook niet handig, maar in deze situatie wel zo gezond).
Waarom specifiek nu durf ik niet te zeggen. Voor de mensen ron mij heen die nog op windows 10 zitten/zaten beginnen nu te realiseren dat ze toch moeten, ook voor bedrijven die niet heel streng waren maar geen extended security gaan betalen wordt het nu wel extra aangedikt. Op een gegeven moment moeten ze en dan liever in je eigen tijd dan op het laatste moment wanneer je iets belangrijks moet doen en geen tijd om te upgraden/post upgrade handelingen
Die grote sprong is m.i. vrij simpel te verklaren: 14 oktober 2025 komt eraan, de IT nerds trokken al enige tijd aan de alarmbel en finaal begint de directie te luisteren en gaat men akkoord met migratie naar Windows 11.
Is standaard policy om zo lang mogelijk te wachten in bedrijfsleven, iets werkt dan blijf je er vanaf.
Enige reden van overgaan is geen "gratis" support meer, het management kan niet anders omdat betaalt support meer kost.

Het management luistert hoofdzakelijk naar het geld.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 april 2025 22:49]

klopt. beetje waar ik naartoe wou hoor
Dat de security updates stoppen Inderdaad dat is één goede reden.

En dat je
- verplicht bent om TPM te hebben;
- dat bitlocker bij installatie standaard aan staat;
- je tegenwoordig een account moet hebben om aan te loggen;

zijn mijns inzien drie goede redenen om het niet te doen.

Ja, ik weet dat je met Rufus die dingen uit kunnen schakelen. Maar het is (duizend bommen en granaten) mijn computer, niet die van Microsoft. En dus ben ik eind dit jaar van Windows af. Terwijl ik Windows 1.0 nog (beroepsmatig) ondersteund heb.

Heb in mijn actieve loopbaan zo'n beetje ieder OS (vanaf CP/M) wel gebruikt en/of ondersteunt als beheerder, en had alleen een windows pc vanwege de games. Aangezien linux daar een mooie inhaalslag heeft gemaakt, zit ik vanaf November op Linux.
Dat van Bitlocker had ik gemist, ik dacht sowieso dat dat (betaalde?) third party software was.

Maarja, ik heb me er verder ook niet in verdiept, want het besluit om naar Linux ipv Win 10 over te gaan heeft MS me al laten maken door de manier waarop ze de afgelopen jaren steeds meer bloatware aan het OS hebben toegevoegd (de veel te verregaande integratie van Edge, Cortana, OneDrive etc). Het feit dat je nu (vrijwel) probleemloos op Linux kan gamen is voor mij de druppel.

Ik vraag me af of het aantal mensen dat net als jij en ik van Microsoft afscheid gaat nemen significant is - het blijft denk ik voor de gemiddelde gebruiker (die volgens mij minimaal 50% digibeet is) toch te veel gedoe/te moeilijk.
Ik vraag me af of het aantal mensen dat net als jij en ik van Microsoft afscheid gaat nemen significant is - het blijft denk ik voor de gemiddelde gebruiker (die volgens mij minimaal 50% digibeet is) toch te veel gedoe/te moeilijk.
Veel van mijn familieleden en kennissen zijn 'gemiddelde gebruikers', en kunnen om diverse redenen Windows 11 niet draaien. Ik help ze om naar Linux Mint over te stappen, en iedereen is daar zeer tevreden over. Laptops van 10 jaar of ouder worden ineens weer snel (in combinatie met een fysieke schoonmaakbeurt ;) ).

Zo wordt het aantal mensen dat niet overstapt naar Windows 11 misschien toch significant. Maar dat zal in de grafiek in het artikel niet te zien zijn, want die laat percentages zien. Als vanaf nu iedereen met Windows 10 naar Linux overstapt, stijgt het relatieve marktaandeel van WIndows 11 natuurlijk. }>
Internet explorer was nog veel meer geïntegreerd, zelfs zover dat het tot vrij recent nog werd meegeleverd op win 10/11.
Het kan.
Ik raad zelf Ubuntu aan.
Die heb ik zelf ook, omdat bij andere distro's onder meer de schermhelderheid niet werkte, en bij de andere weer de volume niet, enz, bij Ubuntu blijft hij alleen even hangen over fouten wifi- controller die niet op te lossen zijn, het is wel vergelijkbaar met Windows Millennium Edition, maar goed, het heeft iets nostalgisch, een iMac uit 1999 met een OS uit 2024 die aanvoelt als Win ME uit 2000 ;)
Ik had het er elders al vaker over, maar ik herken jouw situatie; een dualboot zal wel noodzakelijk blijven ivm. die games die nooit zullen draaien op Linux; namelijk deze met kernel level anticheat. Laat daar nu net GTA Online tussen zitten, dus ja...
Op een bepaald moment wordt het een probleem voor die spellen... er zijn zoveel spellen wel goed (of beter) op Linux draaien dat je daar geen moment minder plezier om hoeft te hebben.
Kernel level anticheat is sowieso een erg slecht idee, omdat het je Windows installatie openzet voor allerlei ellende en je feitelijk (nog) een backdoor aan je Windows installatie toevoegt. Persoonlijk vermijd ik die spellen als ik kan.

Overigens heb ik wel een aantal youtube video's gezien waarin ze laten zien hoe dit ook onder Linux kan werken, via Wine (of Proton, Steams eigen variant van Wine).
100% correct. Net daarom dat ik dualboot en mijn serieus werk naar Fedora heb verhuisd.
Slecht idee of niet, de realiteit is dat aardig wat games het gebruiken. Als je die wil spelen kun je niet om Windows heen (naast een sloot andere redenen, maar das weer wat anders) .
Die keer dat ik nog een spel speel op PC, dan is dat een single-player spel (Skyrim, Neverwinter Nights, Baldur's Gate 1 en 2, Dragon Age, Hitman, Metro: Last Light, Nox, Planescape Torment, Anno 1602, Need for Speed: Most Wanted (2005), S.T.A.L.K.E.R., Fallout, Sudden Strike, Syndicate, The Witcher, enz.).

Allemaal oude spellen? Jazeker. Maar allemaal wel uitstekende spellen in hun tijd en voor een prikkie kunnen kopen via GoG. Grafisch hoeft een spel niet te zijn, zolang het maar leuk is is om te spelen. Sommige spellen zijn ook in een LAN te spelen. Lokale server, met een boel personen in een ruimte naar elkaar schreeuwen voor de lol, status updates, bluffen...allemaal onder de invloed van veel te veel snacks en veel te suikerige, gecaffiniceerde drankjes.

Als je daar niet mee bent bekend of hebt meegemaakt, dan heb je echt iets gemist. We hebben het 1 keer laten zien aan de zoon van de baas hier toen de zoon nog geen 10 vingers nodig had om te vertellen hoe oud hij was. Tot aan zijn 19e was dat hoe hij zijn verjaardag vierde, met steeds meer deelnemers elk jaar.

Nu woont hij op zichzelf, werkt in AI en spendeert nog steeds veel Zaterdagen of Zondagen met LAN parties. Alleen dan met zijn vriendengroep en niet de halve of hele klas. Simpelweg, tegen die ervaring steekt online multi-player nogal schamel af. Heeft niets met leeftijd te maken, of waar je woont. Behalve de keuze aan snacks en spreektaal, LAN parties in NL zijn niet anders dan hier in Zuid-Amerika.

Nou weer terug naar het punt: Die ouwe meuk speelt ook goed in Linux. Zelf zou ik, als mijn het RAM in mijn persoonlijke laptop uitbreidbaar was, dan eerder gaan voor een Linux host, welke een Windows VM draait, alleen wanneer dat nodig is.
Bitlocker standaard aan? Ik heb een paar weken geleden een nieuwe PC in elkaar gezet, Windows 11 geïnstalleerd, maar Bitlocker staat bij mij uit.
Maar het is (duizend bommen en granaten) mijn computer, niet die van Microsoft.
Klopt. De computer (hardware) is van jou. Maar Windows (software) is van Microsoft en daar mag jij tegen een vergoeding gebruik van maken. Bevalt dat je niet, dan kan je je eigen OS schrijven die geheel naar eigen wens is.
Laat met Mac begonnen, maar in ver verleden wel paar linuxen gebruikt ook OS2 warp en Beos. Het probleem daar was geen drivers. Jammer.
In mijn tijd met linux ool geen drivers of later mijn 3dfx banshee na masnd pas bruikbaar in gui. Dat zal hopelijk nu wel beter zijn. Mijn 1850x doet het nog steeds naast ouwe macmini x86 dus daar komt linux op.
Het blijft toch opmerkelijk dat Microsoft verwacht dat we vele tientallen tot honderden miljoenen pc's weggooien of van een concurrerend OS voorzien, gewoon omdat ze geen TPM of ondersteunde processor hebben. Het lichtpuntje is dat het misschien alternatieven zoals Linux wat groeikansen geeft.
Linux blijft een verhaal voor tweakers; de gemiddelde gebruiker weet niet eens wat Linux is (terwijl ze gewoon Android draaien, dat wel).
Vele Tweakers onder ons zullen vragen krijgen van die gemiddelde gebruikers, of het nou over iCloud backups gaat of als ze niet snappen waarom Outlook ineens "new" is en er anders uit ziet.

Dezelfde Tweakers krijgen nu wellicht de vraag of ze nu een nieuwe computer moeten kopen omdat ze een full screen scareware-achtige popup krijgen van Microsoft dat de ondersteuning binnenkort verloopt. Op dat moment zou je als Tweaker het erover kunnen hebben dat het op termijn belangrijk is om de besturing van de computer te vervangen. Nou snap ik dat dat niet voor iedereen is weggelegd, maar ik heb hier al een disk image klaarliggen van Linux Mint die al meerdere malen is uitgerold.

Krijg ik daarmee extra support vragen? Nee! Veel minder merk ik. In het begin zal je wel een aantal dingen moeten uitleggen, maar daar blijft het bij. Linux Mint is niet enkel voor Tweakers, het is voor iedere computergebruiker geschikt. Windows zitten integendeel juist steeds meer knopjes en reclame-buttons in verstopt die de computer verwarrend maken voor de gemiddelde gebruiker. Ik help voornamelijk senioren met de computer, en veel vragen gaan over die knopjes en zogenaamde features.

Van een ineens veranderde achtergrond van Bing images, Copilot in Word waarvan niemand weet wat het is, tot Outlook (new) waar hun oude mailadres ineens niet meer instaat, of wat dacht je van een printer die ineens zijn driver kwijt is, deze niet in Windows Update komt, waar Linux en MacOs de printer meteen detecteren. Nee, dankje. Windows is mij kwijt, en een hoop van de senioren die ik ondersteun dit jaar ook.
Ik moet toegeven dat ik mijn oma van 91 linux mint zie gebruiken. Maar 't is wel een vrij apart geval binnen die generatie. Is één van de weinigen die online ging bridgen in de lockdowns destijds etc... Iemand die zich enorm snel aanpast. Of dit voor iedereen gaat lukken. Ik hoop het op zich wel, natuurlijk.
Hoe heb jij die senioren leren kennen dan?

Vandaag hielp ik nog een man van 80 jaar met Windows 11 en echt 0% kennis/verstand van zaken en ik kreeg de indruk dat ik hem ook wel blij zou kunnen maken met Linux, tot hij over zijn abonnement voor Microsoft Office begon.
Dat zijn klanten van mij die mij veelal via-via kennen, of van folders die ik door de brievenbus heb gedaan bij grote aantallen adressen in de buurt.

Zou die man niet blij zijn als hij zijn Office abonnement op kan zeggen? Bijna alle senioren die ik help zouden daar niets mee missen. Slechts een aantal van mijn klanten maken bewust gebruik van de cloudopslag of weten waar dat goed voor is. Bij een is het slechts een manier om gemakkelijk foto's voor marktplaats op zijn desktop te krijgen van zijn telefoon. Maar daar wil ik bij de tijd dat hij over gaat (voor hem absoluut niet nodig nu omdat hij W11 draait, zonder issues) een proef voor draaien met SyncThing om te kijken of dat zou werken.
Het marktaandeel van Linux is al te hoog om alleen met Tweakers te kunnen verklaren...
Uiteraard. Servers, IoT, android.
Maar desktop? Het groeit, en ik juich dat toe, maar digibeten zijn conservatief he
Nou... volgens Statcounter is het desktopmarktaandeel van Windows 72%, dat van Linux 4%. Voor iedere 18 Windowsgebruikers is er dus 1 Linuxgebruiker. Ik schat de hoeveelheid Tweakers in de maatschappij (veel) lager dan 1 op 19.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 4 april 2025 19:45]

Ik ben geen tegenstander hoor. Het mag alleen wat sneller gaan. The year of the Linux desktop is nog niet voor meteen
Gevoelsmatig lijkt 4% (te) hoog. De enige Linuxgebruikers die ik ken zijn stuk voor stuk beroepsprogrammeurs.

Als webdesigner vraag ik me af of Statcounter niet een lichte afwijking in het voordeel van Linux heeft, bijvoorbeeld als gevolg van ‘robots’ zoals Googlebot en andere crawlers.

Bij populaire, dus drukbezochte sites maken die paar crawl-acties per dag (hooguit) van zoekmachines niet veel uit, maar er zijn alleen al in Nederland miljoenen sites die juist nauwelijks bezoekers trekken. Als crawlers op Linux draaien, zou het me niet verbazen als ze goed zijn voor (gemiddeld over al die sites) een paar procent van alle bezoekers. Dat zou dan wel eens het aantal Linuxgebruikers significant kunnen verhogen.
Robots lijken me geen plausibele verklaring: Zij geven geen besturingssysteem door, bovendien filtert Statcounter nog extra op desktopbesturingssystemen, dus de kans dat een robot als Linuxdesktop geteld zou worden lijkt me klein.

Het is evenwel waar dat Statcounter volledig afhankelijk is van wat browsers doorgeven. Als een browser op een embedded apparaat doorgeeft dat hij standaard Linux draait, dan zou dat als Linux geteld kunnen worden.

Als je wat verder in de data duikt, dan zie je dat het marktaandeel van Linux regionaal sterk verschilt: Nederland zit onder het gemiddelde, landen als Noorwegen en India ver boven het gemiddelde.

Wat ik belangrijker dan de absolute cijfers vind zijn de trends: Statcounter toont een sterke groei van Linux over de afgelopen 2 jaar. Het is niet zo dat er de afgelopen 2 jaar veel meer Tweakers bij zijn gekomen. Ik denk dat de beste verklaring de computergebruikers zijn di niet noodzakelijk Tweaker zijn, maar wel in staat zijn om software op hun eigen computer te installeren. De irritatie met Microsoft groeit, mensen gaan op zoek naar een alternatief.

Denk aan de Steam Deck, het apparaat zelf kan niet verantwoordelijk zijn voor wat Statcounter laat zien, want het is niet logisch dat er op de Deck veel webgebrowset wordt. Maar wie een Steamdeck heeft ontdekt wel dat zijn spellen prima op Linux te spelen zijn en kan met de Linuxdesktop experimenteren. De drempel om Linux op je grote PC te zetten wordt dan opeens veel lager.
De meeste moderne pc's hebben ook een virtuele TPM. AMD noemt dit fTPM, Intel heeft er ook een term voor, maar die ken ik even niet uit mijn hoofd.

Deze wordt door Windows 11 ook geaccepteerd, je hoeft dus geen fysieke TPM module te hebben.

Het kan zijn dat je wel even je moederbord moet voorzien van de nieuwste BIOS, voor deze functionaliteit beschikbaar komt.
Mijn computer heeft gewoon een TPM module maar voldoet even goed niet.
Je cpu moet op een whitelist van processors staan of zoiets
Is een workaround voor door een aanpassing in het register. Kun je zelfs een tooltje voor downloaden. De update agent blijft dan weliswaar nee zeggen maar als je installeert werkt het gewoon. Mijn oude hp draait nu ook w11 terwijl die niet geschikt zou zijn.
Dit houdt een Tweaker bezig, maar dus niet de 'normale' consument die nu een nieuwe computer wilt.
Er is dan een risico dat je dan niet automatisch naar de volgende Windows 11 versie kan updaten via Windows update. Ook daar zijn workarounds voor maar Microsoft maakt het steeds lastiger.
Er staat een artikel van in de c't van deze maand.
Precies dit mijn laptop met een 7700HQ wordt niet ondersteund terwijl ik prima kan draaien.
Ik heb alles wat ik kon vinden geprobeerd. Ik krijg het niet voor elkaar. Ik ben weliswaar geen software engineer, maar zeker ook geen digibeet.

Ik heb Ubuntu er maar een tweede SSD in gezet en daar Ubuntu op geïnstalleerd. Dat werkt namelijk wél gewoon.
Het lichtpuntje is dat het misschien alternatieven zoals Linux wat groeikansen geeft.
Ik zit in de communicatiecommisie bij de NLLGG. We zien daar oprecht een groei in interesse voor Linux. Niet enkel vanuit IT'ers, maar ook vanuit steeds meer Jan Modaal type gebruikers. Zeker met hoe veel die tegenwoordig in de browser doen, valt de overstap de meeste eigenlijk helemaal niet tegen.

Dat gezegd hebbende, het blijft een relatief klein marktaandeel, ook met de verhoogde groei. Ik zou graag zeggen dat 2025 "the year of Linux" wordt, maar ik vrees dat ik dat niet onironisch kan. Wellicht ooit, er zit iig meer beweging in dan ooit.
Ik vrees dat het probleem de versnippering is. Er zijn zoveel varianten en waar Ubuntu lange tijd eenvoudig aan te raden was voor de gewone gebruiker is dat sinds snap toch weer een lastiger verhaal. Linux Mint is een alternatief maar er steekt nu niemand met kop en schouders boven uit, of toch?
Versnippering is inderdaad een dingetje. Tegenwoordig is de consensus over het algemeen, iig in Nederland, om inderdaad om Linux Mint aan te raden. Veel organisaties en initiatieven die Linux promoten en er ondersteuning voor bieden focussen vooral op deze distro. Dit omdat het een distro is waar Jan Modaal mee overweg kan en voorlopig goed mee zit, en omdat als we tich opties gaat noemen het juist de groei van Linux in de weg zit (het is dus niet per se omdat het de ultieme beste is die er met kop en schouder bovenuit steekt, maar omdat het eigenlijk vrijwel altijd prima is en de nuances van alle distro's meegeven het idee van Linux promoten in de weg zit).

Dat gezegd hebbende staan diezelfde organisaties ook gewoon open voor andere distro's als gebruikers dit willen. Het aanraden van Linux Mint is vooral zodat men een beginpunt heeft zonder zelf eerst door de keuze heen te moeten (waar veel mensen afhaken), en omdat de meeste het er over eens zijn dat het een prima optie is voor de meeste nieuwe gebruikers (tussen alle andere ook prima opties).

Zelf ben ik bijv. ook erg fan van Manjaro omdat deze erg stabiel is en makkelijk om mee te beginnen, maar als rolling release gewoon eindeloos geüpdatet kan worden en met de Arch-base je toegang hebt tot de AUR en de uitmuntende documentatie van Arch-Linux, en je als je wil dus ook heel mooi er dieper in kan duiken. Ben ook sowieso best wel fan van pacman. Maargoed, zo hebben veel mensen een eigen favoriet om verschillende redenen.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 4 april 2025 18:20]

Ikzelf heb juist slechte ervaring met manjaro omdat ze packages later uitbrengen. Wat dan soms conflict geeft met packages die wel direct worden geupdated worden. Die buiten beheer van manjaro packages manager vallen.

Zelf erg tevreden met Arcolinux, daar nooit last van dat soort dingen gehad. als je voor stabiel gaat kan je beter mint kiezen. Maar voor arch based distro met aur zal ik nooit manjaro aanraden. Eerder endeavour, garuda arco en mint.
Ikzelf heb juist slechte ervaring met manjaro omdat ze packages later uitbrengen. Wat dan soms conflict geeft met packages die wel direct worden geupdated worden. Die buiten beheer van manjaro packages manager vallen.
Ik weet dat Manjaro gemiddeld 2 weken achterloopt (bij problemen langer, bij nood gooit het meteen de Arch patch door). Dit is juist om de stabiliteit te garanderen, dan zijn de grootste issues al bekend vanuit Arch zelf. Maar in de praktijk nog nooit problemen door ervaren, en ook nooit handmatig bij moeten ingrijpen. Sowieso zelden problemen mee gehad, en als ze er waren was het niet iets dat per se opgelost werd met een andere distro (drivers nodig die nog niet bestonden omdat de hardware te nieuw was enzo). Ik draai al jaren (denk dat ik net de 10 niet red, pff wat vliegt de tijd) Manjaro als dagelijke distro voor zowel werk (vroeger school) als privé (zowel laptops, desktop als een mini-PC'tje die als lokaal servertje draait), en ik heb toch best wel wat AUR packages op mijn systemen (nouja, behalve die mini-PC, die is zo simpel mogelijk). Heb wel andere distro's gehad maar hier niks blijft hangen als Manjaro. Bevalt me echt veruit het beste.

Niet om te zeggen dat ik je niet geloof overigens. Mijn ervaring is wellicht anders, maar ook maar N=1. Daarbij is me wel opgevallen dat mensen of hele goede ervaringen ermee hebben, of hele slechte. Maar wellicht hoor je de gematigde ook gewoon niet zo veel :+ .

Maarja, daarom zei ik ook. Er zijn enorm veel meningen. Maar de meeste zijn er wel mee eens dat Linux Mint over het algemeen prima is, zeker bij mensen die nog niet genoeg er in zitten om die keuze te willen en kunnen maken tussen de vele opties. En daarom wordt Linux Mint momenteel aangeraden (en wanneer er wordt geholpen te installeren aangeboden) als de standaard bij de meeste organisaties die hiermee bezig zijn. Mensen met sterkere meningen en voorkeuren, of gewoon de ervaring en kennis, die kunnen daar zelf prima vanaf wijken. Eigenlijk geef je dus heel goed dat punt weer ;) .

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 4 april 2025 20:32]

Tegenwoordig is de consensus over het algemeen, iig in Nederland, om inderdaad om Linux Mint aan te raden.
Behalve bij Seniorweb, die raden alleen Ubuntu aan (voor zover ze Linux aanraden) in een recent artikel van 2 april 2025:
Bekende distributies zijn: Debian, Fedora, Knoppix en Ubuntu. Die laatste is het meest geschikte Linux-systeem voor beginners. Zoals mensen die over willen stappen van Windows naar Linux.
Zie je? Linux Mint wordt niet eens in hun rijtje genoemd...
SeniorWeb en Linux

Als je het gebruik van alle Linux-versies bij elkaar optelt, kom je uit op net geen 3 procent. Vergelijk dat met Windows (74 procent) en macOS (18 procent), dan is Linux heel klein. Ook valt Linux uiteen in honderden versies. Dat maakt ondersteuning voor Linux niet mogelijk voor SeniorWeb. Wie besluit Linux te gebruiken, de versie Ubuntu bijvoorbeeld, moet het systeem zelfstandig kunnen installeren, onderhouden en gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 5 april 2025 21:43]

Ik koos Ubuntu omdat die betrekkelijk groot is en er dus redelijk veel over te vinden is, goed onderhouden wordt, gebruikers zijn die je kunnen helpen, omdat ik al eens eerder een Linux-variant geprobeerd had, die zo klein was dat ik vast liep omdat er zo weinig ondersteuning voor was. Ook is er een 'light versie', Lubuntu, wat me goed uitkwam, omdat ik Linux op een gekregen, oudere laptop wilde zetten. Dat was altijd al een model met zeer bescheiden specs geweest. Lubuntu draaide daar inderdaad prima op.
Linux Mint is geen kleine distro hoor. Dat is juist een grote tegenwoordig. Momenteel ook nummer 1 op distrowatch. Ubuntu staat op de 8e plek. Manjaro, welke ik persoonlijk erg fan van ben op plek 7.

Ik ben het met je eens dat echt kleine distros, zeker voor beginners en mensen met gelimiteerde kennis, niet altijd het beste idee is. Maar voor Mint is dat niet zo'n issue. Overigens geven de organisaties die mensen helpen dit te installeren vaak ook support, zowel fysiek als online.
Ik zei ook "veel organisaties", niet "alle organisaties" ;) .
Het jaar van Linux is allang geweest, zeker als je Android bij Linux rekent.
Het jaar van Linux op de Desktop gaat vrees ik pas komen als de traditionele desktop verdwijnt. Zie bv nieuws: Microsoft brengt eerste eigen 'Cloud PC' uit voor 419 euro en nieuws: Microsoft haalt Windows-cloud-pc-app uit Preview en brengt Android-ve... .
Tja en als we naar servers kijken is het ook een eeuwigheid groot. Er is enorm veel wat op de achtergrond Linux draait of daarop gebaseerd is. Maar het moment dat Linux echt mainstream wordt, dat men het herkent op dezelfde manier als Windows of MacOS, is nog niet geweest. Die doorbraak refereer ik meer naar met "the year of Linux". Ik vermoed me meesten.

Ik weet niet of de traditionele desktop daarvoor echt moet verdwijnen. Ik heb ook vraagtekens of dat echt gaat gebeuren. We hebben verscheidenne vervangers gezien over de jaren maar niks heeft de desktop er echt uit gewerkt. Nouja, laptops zijn tegenwoordig populairder voor Jan Modaal maar dat rekenen we in deze context vaak als hetzelfde. Ik zie het eigenlijk nog niet zo snel wat anders worden.

Maar zoals gezegd, ondanks dat we wel een duidelijke groei zien, verwacht ik de grote doorbraak voor Linux desktops ook niet zo binnenkort als ik persoonlijk wellicht zou willen. Maar de groei in intresse en overstap ernaar, ook onder Jan Modaal, is een feit en kan ik desalniettemin enkel blij om zijn. En het aflopen van W10 support en het huidige geopolitieke klimaat draagt daar zeker een steentje aan bij. Jammer dat het zo moet overigens, dáár ben ik natuurlijk niet blij mee. Maar dát dat gevolg er is zie ik maar als dat er iig íéts goeds uit voortkomt.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 4 april 2025 18:58]

Exact wat het gevolg voor mij is geweest.
i7 7700HQ, 32GB mem en 1TB nvme.
CPU valt net buiten de boot voor Windows 11.

Ik ben een jaar geleden gemigreerd naar Debian 12 en ben helemaal blij.

Nooit meer gezeik, geen data naar big tech, superstabiel.
Ik ga nooit meer terug.
Die processor is in 2017 gelanceerd dus inmiddels 8 jaar oud. Je kunt niet eindeloos oude hardware blijven ondersteunen.
Er is wel een zeer groot verschil tussen "niet meer ondersteunen" en "moedwillig een check inbouwen waardoor het niet wilt installeren en je maar bij de hardware vriendjes verplicht wordt een nieuw toestel te kopen"

windows 11 draait zonder problemen op al die systemen, gewoon even de huidige truckjes toepassen om de checks te omzeilen (die windows net zoals de truckjes om GEEN online account te gebruiken op windows 11 constant blijft dichtgooien)

Dus iedereen hier die op het punt staat zijn PC weg te gooien , neem rufus, laat hem windows 11 24H2 build ISO downloaden en op een USB stick zetten en zet de TPM checks uit, steek de stick in je windows 10 PC, dubbelklik op setup en start de upgrade (je moet zelfs geen clean install doen, maar voor stabiliteit raad ik dat wel aan)

Op de laatste windows 11 build (insiders) is microsoft het weer aan het blokkeren, maar ben zeker dat er wel weer een fix voor komt.
Het is toch te zot voor woorden dat Europa hier nog niets van heeft gezegd? Als het een één of ander obscuur, makkelijk te vervangen tooltje is, oké, maar dit is het meest gebruikte OS ter wereld. Waarom is een account verplicht vraag ik me af.
zijn computer is meer dan krachtig genoeg om windows 11 te draaien, we hebben het hier niet over een dual core uit 2006.
Windows 11 kwam in 2021 uit. 2017 is het jaar dat Intel de processor lanceerde.
Ik had de laptop gekocht in 2018. Drie jaar oude laptop met snelste laptop CPU die op dat moment te krijgen die niet meer te upgraden is.

Wat het nog belachelijker maakt is dat Microsoft wel de 7850 ondersteund. Exact dezelfde CPU maar 0,1ghz hoger geklokt.
En waarom deze wel? Omdat deze veelal in de surface laptops zitten.

En achteraf blij mee, anders had ik de stap misschien niet zo snel gemaakt naar Linux.
Macs gaan in ons huishouden meestal 10 jaar mee, en dan doen ze het meestal nog steeds prima.
Maar dan heb je al een hele tijd geen security updates meer gehad 😉

Macs worden effectief 7 jaar ondersteund. 5 jaar OS updated en nog 2 jaar security updates. Daarna mag je het weggooien.

Dan DEED Windows dat toch beter want voorheen kon je prima Windows draaien op een 15 jaar oude pc.
Dat was ook wat in in gedachte had. Het is niet dat Apple het anders doet; als je Macbook te oud is krijg je ook geen OS updates en security updates meer. En dit is inderdaad nog minder lang dan met Windows. En Macs gaan nooit stuk, aldus de Mac liefhebbers, dus het probleem is daar nog groter zelfs. Mac's worden nooit vervangen want ze blijven het doen...
Macs zijn echter ook prima linux machines ;)
So what. We hebben hier nog een xeon bak uit 2013 draaien. Doet het prima met de laatste versie van Debian.

Privé heb ik ook zo’n 7700hq geval, met een gtx 1060. Foto bewerking met Darktable gaat erg vlotjes, zelfs met de beruchte ‘diffuse & sharpen’ module

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 4 april 2025 18:38]

Grappig dat het minder commerciële os de oude hardware wel langer ondersteunt.
Want? Wat is het probleem dan?
Ik ben sinds 2004 terug bij Windows. Anders ging mijn vrouw bij me weg, want ik slaagde er altijd wel op één of andere manier in om mijn Linux om zeep te helpen.

No doubt is het nu veel beter, maar ik durf het niet meer 😀
In 2000! draaiden we bij een grote corporate Mandrake (nee, dat is geen Manjaro) op de corporate laptops

Voornamelijk omdat de servers op True64 draaiden (wel 4 cores en 4GB each, keer drie, en een cluster van 64 pentium3’s…we voelden ons god in Frankrijk)

Ik heb die linux distro nooit onderuit gekregen. Later overgegaan op Debian.
Dan deed je toch iets verkeerd 😋. Mandrake was een van mijn favoriete distros en daar ging geregeld vanalles mis.

Maar voor alle duidelijkheid: dat was voor de hobby. En mijn vrouw vond dat geen gezonde hobby meer…
Tijd voor een andere vrouw?
Grapje...
Bij sommige distro's zit een backup programma die snap shots maakt van je systeem. (Timeshift)
Hiermee kan je je systeem redden mocht je iets verkloot hebben. (Been there done that)
Haha, zo goed lig ik waarschijnlijk nu ook weer niet in de markt. Ik kus mijn 2 handjes met wat ik heb 😀

In die tijd was er niet zo heel veel en ik was ook wel een knutselaar euh prutser (had in de jaren 90 wat linux developers in mijn vriendenkring en ik kende zelf niet veel van programmeren maar als proefkonijn was ik best bedreven in zaken in de soep laten draaien). En veel van de tools die er nu zijn, waren er toen niet.

Heb overigens wel Debian op een oude laptop, maar heb er geen use case voor (werk meestal in Adobe en ben een beetje vendor locked in), dus start die eigenlijk nooit op. Ooit…
Zou zeggen test eens een Linux Mint of Ubuntu, Testen is risicoloos omdat het live is vanaf de usb stick.
Heb je nog steeds een probleem met je eerste |:(
Zker als je je desktop achtergrond per abuis verwisseld (mocht dat een foto van vrouw en eventuele kinderen zijn). :+
"Het lichtpuntje is dat het misschien alternatieven zoals Linux wat groeikansen geeft"
Alsjeblieft niet zeg, altijd als iets populair wordt volgen de problemen. (Hackers/Virussen)
Als een gebruiker niet weet wat die doet dan is ellende hoe dan ook te verwachten.

In het verleden een verhaal gehoord van iemand die ik kende over z'n collega, die was een linux gebruiker geworden maar op zijn systeem stonden meerdere bestanden met virussen, waar hij geen last van had maar wat een probleem werd toen dat op de Windows bakken op z'n werk was beland.
Dan zit ik voorlopige veilig met al mijn pc's en laptops want die zijn allemaal Linux. ;)
Het gezegde gaat met een reden dat "security by obscurity is no security at all". Als anderen erop komen krijgen we straks meer virussen is echt een kulredenatie imho.

De groei van Linux is juist een goed iets. Het zorgt ook dat er meer support voor is en breder ondersteund wordt, dat we minder afhankelijk raken van Amerikaanse Tech en dat open source meer genormaliseerd wordt. Om maar een paar dingen te noemen.

Ondertussen moet je mensen gewoon leren, en de tools geven die hun helpen, om de boel goed te beveiligen. Want uiteindelijk wensen we niemand virussen toe, en is je eigen tool obscuur houden puur zodat virussen bij de buurman komen niet bepaald de beste aanpak als je naar maatschappelijk belang kijkt.
2025....... Het jaar van Linu... Oh wacht... ;)
Niet zo vreemd dat het aantal Windows 10 gebruikers hoog blijft met die belachelijke eisen voor Windows 11.

Het zal mij benieuwen of ze die eisen handhaven en de ondersteuning voor Windows 10 verlengen, of de eisen naar beneden bijstellen zodat meer Windows 10 gebruikers met een wat oudere computer kunnen updaten naar Windows 11.
Definieer een ' wat oudere' computer.

Windows 10 had in principe al dezelfde systeemeisen, maar werd alleen niet door MS hard gehandhaafd voor de diverse fabrikanten.

Ik begrijp dat een hoop PC's voor mensen gewoon nog voldoen voor hun internet & email activiteiten.
Maar hier onder gelijk denkende tweakers, gebruiken wij volgens mij toch iets recents qua hardware, waarbij de Win11 eisen niet uitmaken.

Anders gewoon Win10 blijven gebruiken, desnoods met een goede virusscanner. Gezond verstand & regelmatig je data back-uppen (zoals het hoort), dan kun je nog wel even vooruit volgens mij.

En als je echt geen gezeik wil, dan gewoon Ubuntu of Mint installeren. Voor internet en email kunnen de meeste mensen dan toch echt gewoon door.
Ik had een PC van amper 2 jaar oud en die kon al niet bijgewerkt worden.
Het grootste probleem is die TPM die nu verplicht is. Gelukkig heb ik dat uiteindelijk met een BIOS update kunnen oplossen. Maar er zijn genoeg die niet weten dat het daarmee wel werkt.

Mijn vorige PC heb ik meer dan 5 jaar mee gedaan. En die voldeed verder nog prima (uiteindelijk bleek alleen de voeding kapot, niet het mobo). Er zijn genoeg consumenten die vrij weinig van een PC vragen en dus ermee werken zolang als die het nog doet. Dus 10 jaar of meer kan makkelijk gehaald worden. In Windows 10 zat geen beperking en kon dus wel op die oude hardware draaien.
Ik had een PC van amper 2 jaar oud...
Je bedoelt dat je twee jaar eerder een PC hebt gekocht die uit verouderde hardware bestond.
Ja, hardware van 1 jaar oud, is al verouderd. 8)7
Nee, het was nieuwe hardware waarvan de firmware nog niet compleet was. Of iig de TPM nog niet geactiveerd was. Het is immers een consumenten product, dus daar was eerder geen noodzaak voor. ;)

Mobo: 2019
Processor AMD Ryzen 3900X: 2019
PC gekocht/samengesteld: 2020
Windows 11: 2021

Deze PC voldoet nog steeds. Mits er geen hardware problemen zijn, gaat deze nog wel een tijdje mee.
Volgens de specificaties zou Windows 11 geen probleem moeten zijn.
De CPU is door Tweakers met Windows 11 getest.
Het Mobo ondersteunt volgens de site van de fabrikant ook Windows 11.

Dat je uiteindelijk een BIOS-update nodig had om het te laten werken is niet het probleem van Microsoft.
Tegenwoordig komen BIOS-updates automatisch met Windows-updates mee of wordt het verzorgd door de driver-package van je moederbord.

Ik snap dus echt niet waar jouw probleem zit.

Om op mijn opmerking terug tekomen:
Wanneer je twee jaar voor het uitkomen van Windows 11 een PC had gekocht/ samengesteld waarvan Windows 11 absoluut niet op geïnstalleerd kan worden (zonder hacks/ tweaks), dan was was die hardware absoluut verouderd op het moment dat die PC gekocht werd.
Dat er nog een BIOS-update nodig is, is volstrekt normaal (en kan Microsoft niet aangerekend worden). Bij een doorsnee PC bvan een doorsnee consument was die BIOS automatsch geüpdatet door Windows zelf of door de software die bij het mobo hoort. Van een niet doorsnee consument, die de PC zelf in elkaar gesleuteld heeft en enkel de mobo-drivers en niet de bijbehorende software heeft geïnstalleerd, mag je verwachten dat die BIOS-updates zelf in de gaten houdt.
Met alle respect, maar een twee jaar oude pc/cpu ondersteund gewoon alles voor win11.
Je hebt jezelf een oude pc in je maag laten splitsen imho.
Een paar extra generaties cpu ondersteuning zou al een boel schelen. Er vielen hier zo al twee PCs buiten de boot omdat ze net een generatie te oude cpu hadden. Ja ik weet dat je het kan omzeilen maar waarom moeilijk doen als W10 ook goed is.
Ik zeg ook niet dat je de pc het raam uit moet gooien. Met wat logisch nadenken en extra software kan de pc nog jaren mee. En als het alleen voor internet browsen en emailen gebruikt wordt, kun je overstappen naar Linux.
Een klusje waar een tweakers nu niet echt moeilijk over zal doen toch? ;)
Dat ze een oude versie niet eeuwig willen onderhouden begrijp ik volledig. Het kan erg frustrerend zijn om meerdere softwareversies te onderhouden. Maar wat mij erg tegenvalt is het gebrek aan ondersteuning van ‘oudere’ hardware in Windows 11. Ik heb een PC die nog fantastisch werkt, maar de CPU is te oud voor TPM 2. Eerst maakten ze nog omwegen beschikbaar om alsnog Windows 11 te installeren, maar die hebben ze nu ook verwijderd. Ze lijken erop gebrand om een afvalberg te maken
Het installeren van Windows 11 met tpm bypass kan nog steeds. gewoon rufus tool gebruiken.
Maar dan moet je bij de volgende grote update (25H2) wee reen volledig nieuwe installatie doen, toch?
Ja; alleen kan je zo'n grote Windows 11 update wel met een jaar uitstellen, als ik me niet vergis.
99,9999% van de Windows gebruikers hebben nog nooit gehoord van Rufus.
Net als 95% van de markt. Het is een tegenstrijdig iets. Om geld te verdienen moeten ze constant dingen aan je verkopen, dat lukt niet als je lekker blijft gebruiken wat je al hebt.

Ondanks het feit dat Microsoft best wel meer moeite zou kunnen doen en in het verleden ook meer moeite heeft gedaan, maakt het ze niet spontaan slecht. Enkel... normaal. Zoals te verwachten.
Ik vraag me af hoe deze verhouding is met zakelijk gebruik en prive gebruik. Zakelijk zijn we nu aan het einde van de migratie van de machines die windows 11 kunnen draaien en moeten enkel nog Windows 10 machines door de klanten worden vervangen. Prive heb ik hier alles op Windows 10 en ben ik niet van plan over te stappen (maar zorg ik natuurlijk wel dat die up to date blijft). Veel van die machines hebben ook geen geschikte specificaties.
Mijn oude PC'tje doet het nog fantastisch op Win10 dankzij NVME PCIe SSD en een videokaart upgrade. Hopelijk blijft Win10 nog lang gesupport vanuit een 3rd party circuit. Ik heb echt 0 reden om te upgraden naar Win11.
Windows IOT Enterprise LTSC uit 2021 is vanuit Microsoft ondersteund tot 2032. Da’s een variant van Windows 10 21H2.
Overigens: als je computer nvme boot ondersteunt, gaat ‘ie ook wel Windows 11 draaien met rufus.
Jup, en uit die editie is ook allerlei (naar mijn mening) overbodige rommel gesloopt. Zoals aandelen en het weer op je taakbalk. Geen Windows Store apps, gewoon Windows zoals het eigenlijk zou moeten. Mocht ik ergens nog Windows nodig hebben dan installeer ik met veel plezier 10 IOT Enterprise LTSC, maar anders is het gewoon Linux Mint (voor bijna iedereen), Debian (bijv. voor oude Chromebooks) of Fedora (gamers en en power users) liggend aan het gebruik van de PC.

[Reactie gewijzigd door Nostalgia_Realm op 4 april 2025 19:12]

Windows 11 doet het prima als virtuele machine hier op een computer uit 2011 zonder problemen. Ik gebruik het alleen om te oefenen mocht ik een windows 11 machine tegenkomen in het wild.
Mijn probleem met Win11 is vooral dat hij continue vanuit de slaapstand ontwaakt. Elke input via muis, toetsenbord etc.etc. en de pc staat weer te loeien, of nog erger de laptop trekt ongemerkt de hele batterij leeg terwijl de klep gesloten is.
Inderdaad een extreem amateuristisch probleem dat maar niet opgelost wordt..
Ik heb 11 op mijn werk laptop en vind het echt een draak van een OS. Ik betaal straks indien nodig dan wel 30 eurie voor een jaartje langer security updates in de hoop dat 12 beter is.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn