Microsoft brengt eerste eigen 'Cloud PC' uit voor 419 euro

Microsoft heeft zijn eerste 'Cloud PC' uitgebracht. De Windows 365 Link is een minicomputer die vooral bedoeld is om een desktop te streamen vanaf de Cloud PC-dienst. De Link gaat in Duitsland 419 euro kosten.

De mini-pc, gericht op de zakelijke markt, komt maar in enkele landen uit, zegt Microsoft. Naast Duitsland zijn dat het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Het apparaat is per land maar bij een enkele reseller te koop. De adviesprijs in Duitsland is 419 euro. Het is onbekend of dat met of zonder btw is.

Microsoft kondigde de Windows 365 Link een klein half jaar geleden aan. Hoewel de Link in feite een mini-pc is, is het apparaat niet bedoeld om je eigen, lokale OS op te draaien. Het besturingssysteem van de Link is dan ook alleen geschikt voor gebruik met Windows 365 Cloud PC en bevat geen lokale data, apps of adminrechten. De Link is daarmee veiliger voor Cloud PC dan bijvoorbeeld een Windows-pc waarop Cloud PC wordt gedraaid, zegt Microsoft. De Link ondersteunt Entra ID en FIDO-USB-beveiligingssticks.

De Windows 365 Link meet 120x120x30mm. Het apparaat heeft een HDMI- en een DisplayPort-poort, waarmee twee 4k-schermen worden ondersteund. Daarnaast zijn er vier USB 3.2-poorten, waarvan één Type C, en er is een ethernetaansluiting en een 3,5mm-poort. De Link ondersteunt ook Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. Zo moet het apparaat alle randapparatuur ondersteunen, meldt Microsoft. De processor is een Intel N250 met 8GB lpddr5-geheugen en 64GB aan UFS-opslag.

Microsoft Windows 365 Link

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-04-2025 • 18:45

139

Reacties (139)

139
139
65
1
0
60
Wijzig sortering
Welkom terug in de tijd van de thin clients! Ik ben oprecht benieuwd of dit concept omarmd gaat worden, zelf ben ik er skeptisch over
Dat kan ik je nu al vertellen. Dit ding is veel te duur voor wat het is. Voor hetzelfde bedrag heb je een volwaardige mini-PC met een echt OS dat ook normale dingen kan ipv alleen maar naar een cloud verbinden. Dit soort cloud-only apparaten zijn al e-waste voor het op de markt komt. Het zou me verbazen als ze er 1 exemplaar van kunnen verkopen.
Dat er voor hetzelfde geld apparaten te koop zijn die meer kunnen is wel leuk, maar als je het vanuit het perspectief van de beheerder bekijkt is dit natuurlijk wel eenvoudiger te beheren en beveiligen. En die beheerder is meestal duurder dan de hardware die hij/zij beheert.

Of je je zelf nu wilt committeren aan een Amerikaanse dienstverlener is natuurlijk een andere vraag.
Waarom zou zo’n apparaat makkelijker te beheren zijn dan een standaard Windows desktop? Als je dit soort cloud diensten afneemt heb je toch al een Windows beheerder nodig. Als ik Windows beheerder was zou ik overigens liever gewoon een standaard Windows machine uitrollen ipv weer een ander smaakje erbij.
Dit ding is veel te duur voor wat het is.
Een Dell of HP thin client betaal je ook 350+ euro ex BTW voor, en dan heb je een eenvoudig model. Een HP T655 zit je over de 500 ex. Dat zijn ook apparaten die lokaal niets draaien, maar je gebruikt om te connecten naar een Citrix/Horizon/whatever backend. Dit ding is dus zeker niet te duur voor wat het is.
Elke mini PC die de afgelopen 10 jaar ofzo is verkocht zou je kunnen inzetten als thin client, als je niet per se aan de zogenaamd betrouwbare namen *kuch HP* vast zit kan je voor een derde van de prijs machientjes kopen die hetzelfde kunnen. Het enige wat er op hoeft te kunnen draaien is Citrix workspace.

Anyway voor bedrijven waar dit voor bedoeld is zullen de aanschafkosten echt niet het grootste probleem zijn, want binnen een jaar of wat komen er nog 1000en euro’s aan Azure kosten bij. Ik weet uit eigen ervaring wat het ongeveer kost om Azure VDI’s met degelijke performance en storage te draaien en daar val je stijl van achterover, die €415 aanschafkosten vallen er bij in het niet. En dan hebben die Azure VDI’s ook gewoon beheer/onderhoud nodig, en de clients ook, dus ook daar ga je weinig kosten besparen. De enige use case voor dit soort dingen is eigenlijk als je per se geen bedrijfsgegevens op clients wil hebben. Maar dan kun je denk ik net zo goed laptops gebruiken zodat je werknemers overal waar internet is kunnen werken. Ik denk dus ook dat dit een vrij kansloos product is.
Dat is natuurlijk ook het verdienmodel. De machine zou zelfs gratis kunnen.
Als je dit in een bedrijf inzet, zijn de kosten tot op zekere hoogte een non-issue. Of zo'n ding nou €100 meer of minder kost is niet relevant. Wat belangrijker is, is hoe makkelijk het te beheren is en of het een beetje robuust is. Als je veel tijd kwijt bent aan beheer is het penny-wise, pound-foolish. Hetzelfde voor als die dingen te vaak kapot gaan. Waar ik werk hebben we een stuk of 30 HP Thin Clients draaien. Die dingen kosten net zoveel als dit ding, maar dat boeit ze hier niet. Die dingen installeer je en je kijkt er nooit meer naar om en als ze kapot gaan, vervang je ze in no-time
Een thin client is nog enigszins universeel, want die ondersteunt diverse protocollen.
Dit is eigenlijk gewoon een proprietary terminal. Hetzelfde concept als in de jaren '70 en '80, alleen dan is de server geen machine maar een subscription based service..
Mooi samengevat. De continue jojo van centraliseren en decentraliseren.

Toen ik zelf de IT in rolde was de overgang van naar VMware 3.x Zal nooit vergeten hoe tof ik dat vond. De oude knarren in het bedrijf reageerde heel lauwtjes hadden zoiets van dat is weer mainframe-achtig in een ander jasje. Niet willen innoveren...Ik vond ze maar stoffig en oud

Later realiseerde ik me pas dat ze al meerdere transities hadden meegemaakt.
Wijsheid en ervaring komt met de jaren 😊Of gewoon altijd zelfde standpunt houden, kom je vanzelf weer in de mode..
Nouja ja de cloud is eigenlijk de mainframe van de jaren '70 ja (alleen dan uitbesteed). Het is grappig hoe de techniek zo heen en weer gaat tussen gecentraliseerd en gedecentraliseerd.
Meer iets voor bedrijven dus maar wel niet zo duur als een echte windows machine.
Je vergeet dat je hier nog een kostbare subscriptions bovenop moet afnemen. Die alleen is al duurder dan elk jaar een prima desktop kopen....
Tja ik wist niet dat een abo zo duur was.
Is het wel een Thin Client? Zal het vast verkeerd hebben maar krijg het idee dat dit vooral bedoeld is om Microsoft 365 diensten op de draaien.
Een normale Thin Client draait op je eigen netwerk waardoor je in theorie alles kan draaien.
In essentie is dit een thin client. Er draait namelijk geen volwaardige Windows op, maar een uitgeklede versie van het OS met als doel je te verbinden met een Windows 365 desktop die in Azure draait.

Daar kan een markt voor zijn, denk maar aan call centers waarbij je aan de ene kant een hoog verloop hebt en aan de andere kant niemand op een vaste plaats wenst te zetten. Richt die in met een Win365 en gebruikers hebben altijd hun eigen desktop bij de hand, ongeacht op welke locatie ze werken, eventueel zelfs van thuis uit.
Wij hebben Windows 365 Boot bij een klant die enorm veel legacy apps draait en helaas hebben ze voor veel legacy apps lokale adminrechten nodig. Windows 365 heeft bij deze klant een enorm voordeel, namelijk dat de gebruiker zelf een volledige herinstallatie kan doen van hun Windows zonder tussenkomst van IT. De thin clients die nu in gebruik zijn, zijn eigenlijk niet thin genoeg en ook duurder dan dit apparaat. We gaan dit bij deze klant in de praktijk testen. De klant is ook al over op FIDO2, dus dit belooft wel wat gaafs bij deze klant.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 3 april 2025 20:01]

Wij hadden zo'n callcenter jaren geleden. LTSP server en gaan. Ik heb nooit begrepen waarom dat niet vaker geïmplementeerd wordt. Nog steeds niet.
365 laat juist zien dat bijna elke werkplek aan minimale apps genoeg heeft.
Dit kastje is een dedicated Windows 365 Boot.
Ik vraag me ook af of dit nu het geschikte moment is om deze uit te brengen, de kans dat "diensten" van US tech bedrijven extra belast gaan worden is niet verwaarloosbaar hier in Europa.
Een alternatief zoeken is vele malen duurder dan de extra heffing betalen. Wordt lastig onder MS uit te komen
In welk opzicht is Linux gebruiken duurder?
Je zult je IT staff moeten trainen.
Je gebruikers.
Software omschakelen.

Dus geheel afhankelijk van de organisatie waarin je Linux wilt introduceren kan dit een non-starter of een non-issue zijn.

Moet je hele systemen vervangen en mensen trainen dan kan het heel duur worden. Heb je onder je personeel een groot verloop heb je nog meer kosten (naast andere issues).
Dat zijn allemaal eenmalige kosten. Na een overgangsperiode ben je uiteindelijk goedkoper uit en verdient de investering zich wel weer terug.
Het idee dat een omgeving onderhouden die over het algemeen minder bekend is, en ook minder mogelijke mensen heeft om aan te nemen om die te ondersteunen goedkoper is, lijkt mij redelijk naïef en niet gebaseerd in de realiteit.

Als je kijkt naar Europese alternatieven voor bijvoorbeeld M365, die dan nog niet eens al dezelfde zaken doen ben je echt wel niet goedkoper af. (Kijk bijvoorbeeld naar de prijzen van NextCloud, mooie prijs denk je tot je ziet dat je moet bijbetalen voor online meetings, groupware, document bewerken en dergelijke, en je moet natuurlijk starten met de duurste versie, duurder dan M365 Businnes Standard waar al die zaken al in zitten, als je spreadsheets of notitie-applicaties wilt)

En alles zelf hosten is al zeker niet goedkoper, tenzij je wilt doen dat personeel niet mag meetellen in je kosten en je nooit de professionele versie mag kopen om ondersteuning te krijgen.

Ik ben echt wel een fan van FOSS, maar al decennia lang moeten aanhoren dat het echt wel goedkoper is, begint te vervelen. Zelden hoor je mensen die professioneel er mee bezig zijn dat argument bovenhalen ten voordele ervan. Of toch niet de mensen die ik heb ontmoet. Al moet ik daar natuurlijk de kanttekening bij maken dat hoewel dat bedrijven(PBX ontwikkelaars, UTM ontwikkelaars...) zijn die FOSS schreven, ze natuurlijk hun diensten (support en priority bij feature requests) willen verkopen. Het voordeel van FOSS is dat je eigenlijk zelden of nooit vendor lockin krijgt, dat de code door iedereen kan gebruikt worden om deze te verbeteren en dat je zelden of nooit gedoe krijgt als je een test-omgeving wilt opzetten met dezelfde software. En in deze context natuurlijk dat je makkelijker Europees kan blijven. Dat zijn immers allemaal goede argumenten die ook een waarde hebben. Maar goedkoper is het zelden, tenzij je vanaf nul kan beginnen en geen legacy omgeving hebt met data waar je aan moet blijven kunnen.
Maar wat je aanhaalt is eigenlijk een goede reden waarom we *allemaal* moeten stoppen met MS. FOSS is alleen duurder omdat de wereld zich vast heeft gevreten in MS. Als open alternatieven de standaard waren, was het kostenplaatje omgedraaid. Dan was MS niet alleen in aanschaf duurder geweest maar ook in onderhoud omdat je specifieke MS specialisten nodig hebt. Nu vind je die 14 in een dozijn.
In theorie heb je een punt dat als we allemaal al niet MS gebruikten de kostenberekening anders was.

Anderzijds moeten we ook niet doen alsof MS functioneel slechte producten maakt (los van hoe zij actief proberen zorgen dat ze nooit echte concurentie krijgen). Het is bijvoorbeeld niet omdat er een (al dan niet FOSS) alternatief is/was dat dat functioneel ook beter is. Denk hieraan maar aan bijvoorbeeld Exchange/Outlook vs Domino/Notes. Beiden hebben hun fouten, maar exchange is echt wel een pak beter. Net als dat AD een fantastische LDAP implementatie is die voor een zeer lange tijd geen serieuze concurrentie had, ook niet in FOSS als je vanaf nul kon beginnen.

En als je op de lange duur merkt dat je MS-producten het beste werken, met de beste ondersteuning en relatief makkelijk te ondersteunen zijn, ga je ook eerder kiezen voor misschien iets duurdere producten die ook aansluiten bij die technologie.

[Reactie gewijzigd door -Vasa- op 4 april 2025 15:13]

Goed is inderdaad heel vaak gewoon goed genoeg en MS is bijna altijd minimaal goed.
Precies. Overstappen is inderdaad gewoon duur. Stilstand/training/implementatie/conversie is een enorme kostenpost. Ik lever zelf software met metaalproductie die veel goedkoper is dan concurrenten. Ik heb bedrijven graag overstappen als ze ontevreden zijn, maar als alleen softwareprijs een argument is, dan weet ik op voorhand, dat de businesscase niet rond te rekenen is als je bovenstaande punten meeneemt.
Nee die blijven jaarlijks terugkomen. Jij overschat de gebruikers.
Leuk is ook dat nieuwe werknemers na een maand gaan weglopen. Gewoon omdat de it ze niet aanstaat, had dat nooit bedacht maar nu wel ervaring mee bij een groot bedrijf met ‘andere’ software
Dachten ze ook in München. Bleek dus niet zo te zijn. Helaas.
@Fireshade

Wel even bij vermelden dat München sowieso wat teveel hooi op zijn vork had genomen door een "eigen" LiMux variant van Linux te ontwikkelen. Daarbij speelde dit 20 jaar gelden.
Microsoft heeft vervolgens een charme offensief gedaan en veel korting gegeven zodat in 2012 besloten werd om weer op MS over te gaan.
Oh en vanaf 2020 is besloten toch voor FOSS te gaan.
Waarbij op dit moment zo'n 75% van alle servers in ieder geval op Linux draaien.

Dus ze zijn er nooit 100% op terug gekomen maar een soap was het zeker.
@kozue
Het probleem met gebruiker is dat je er verloop op zit en je nieuwe gebruikers dus weer opnieuw moet trainen.
Dat is natuurlijk met MS producten ook zo, echter zijn de mensen mensen daar al lang op getraind dus is de overstap niet of nauwelijks aanwezig.

Het aantal IT-ers wat op Linux gecertificeerd is ligt nog steeds beduidend lager dan degene die MS gecertificeerd zijn.
Dus de pool om uit te sourcen is kleiner en de lonen daardoor hoger.

Daarbij als je enige vorm van ondersteuning wilt buiten community, dus echt een telefoonnummer of mailadres om iemand te bereiken die je ook dedicated kan helpen kost dat geld. Ook bij bijvoorbeeld Proxmox of NextCloud. Dat is ook goed, want de programmeurs, technisch en functioneel consultants kunnen ook niet van de lucht leven.

De vraag is waarvoor wil je betalen?!
Voor iets wat goed genoeg is, waar de meeste mensen mee bekend zijn dus bij verloop een minder grote impact heeft?
Of betaal je voor het principe dat je je data in eigen hand wilt houden en wilt de source van je software kunt nakijken?

In de business levert het laatste niets op kan ik je vertellen.
Dus dan wordt het een principe keuze.
Per saldo zullen de meeste organisaties gaan voor iets waarvan algemeen bekend is dat het werkt, omdat IT en Software niet hun core-business zijn.
Je moet ook MS staff trainen, en bijspijkeren.

90% van de mensen in een organisatie maakt het helemaal niet uit wat voor OS er is, MacOS laat wel zien dat alternatieven prima mogelijk zijn.
En voor die 90 draait een office pakket gewoon op beide.

Trainen van speciale software moet je sowieso, of het nou op Windows, Linux of MacOS is.
@Bender
Dat is wat te kort door de bocht.
Het scheelt echter nogal of je de basis al machtig bent of niet.

Gebruikers zal het inderdaad aan hun bips oxideren wat voor OS er onder hangt, zolang ze er maar bekend mee zijn. Nu wil het geval dat de meeste "non-tech" gebruikers nog steeds heel erg bekend zijn met Windows omdat ze dat ooit een keer geleerd hebben en weinig tot geen interesse hebben om andere OS-en te leren zolang ze daar alles mee kunnen doen wat ze willen.

Mensen houden niet van verandering, zo ook als je voorbeeld van specifieke software.
Ik zit zelf in de ERP wereld, daar is er ook een hoop weerstand als er een nieuwe ERP of soms zelfs een nieuwe versie geïntroduceerd wordt. Het is onbekend dus wordt er zeer kritisch naar gekeken. Pas als de voordelen van het andere ERP systeem of nieuwe versie gezien worden dan krijg je het verhaal over de bühne.

Ik ben zelf een groot voorstander van meer opensource oplossingen waar het kan.
Maar wel met die verstandhouding dat de business gebruikers er uiteindelijk hun werk mee moeten kunnen en ook willen doen.

Aan het einde van de dag zijn dat degene die het geld voor een organisatie moeten verdienen.
Wij van IT zorgen voor de tooling. :)

Vergeet niet, de mensen hier op Tweakers zijn veelal geïnteresseerd in de ins en outs, een reguliere gebruiker niet, daarvoor moet de software gewoon werken en hij/zij moet er niet (teveel) over nadenken anders gaan ze er omheen werken.
Ik vind het niet zo kort door de bocht.
Het klopt wat je zegt 'of je de basis al machtig bent', maar vergeet niet dat de nieuwe generatie helemaal niet meer zo verstokt is aan Windows.. Die werken meer met Android en iOS dan met Windows.

Tekstverwerken gebeurt niet meer standaard in Office programma's op de desktop, maar ook veel in de browser (wat idd ook Office365 kan zijn).

Dus stel je gaat naar Kubuntu of een andere desktop distro (zijn vast andere/beter) vraag ik me af of wat het verschil is.
Bedenk dat het gewoon desktop gebruikers zijn, geen power users die allemaal instellingen willen (of mogen) aanpassen.

Juist omdat we hier op Tweakers zitten moeten we het niet verwarren met wat wij allemaal met onze computers willen doen, dat is niet wat de reguliere werknemer in een bedrijf doet/wil/mag.
Ik vind het niet zo kort door de bocht.
Het klopt wat je zegt 'of je de basis al machtig bent', maar vergeet niet dat de nieuwe generatie helemaal niet meer zo verstokt is aan Windows.. Die werken meer met Android en iOS dan met Windows.
Dat ben ik ook met je eens, echter bestaat de workforce uit een melange van jong en oud, tech-savie en tech-avert.
Tekstverwerken gebeurt niet meer standaard in Office programma's op de desktop, maar ook veel in de browser (wat idd ook Office365 kan zijn).
Dat is tegenwoordig zeker een optie, echter kom je weer op het punt terecht dat mensen graag iets gebruiken waarmee ze bekend zijn.
Office 365 is wat dat betreft een mooie gateway naar een meer moderne manier voor de verstokte Office gebruikers om buiten die muren te kijken. (Waarbij je binnen de kortste keren de Excel ridders op je dak hebt omdat ze geen macro's meer kunnen uitvoeren... maar dat ter zijde. :) )
Dus stel je gaat naar Kubuntu of een andere desktop distro (zijn vast andere/beter) vraag ik me af of wat het verschil is.
Bedenk dat het gewoon desktop gebruikers zijn, geen power users die allemaal instellingen willen (of mogen) aanpassen.

Juist omdat we hier op Tweakers zitten moeten we het niet verwarren met wat wij allemaal met onze computers willen doen, dat is niet wat de reguliere werknemer in een bedrijf doet/wil/mag.
Hier zijn we het eens hoor: :)
Het enige wat ik aandraag is dat ze bekend zijn met Windows, dus als eind gebruiker zijn ze er bekend mee.
IT-beheer is bekend met tools als Intune om de boel te beheren.
Al met al zou dat ook met Ansible kunnen, echter zijn er wederom minder beheerder hiermee bekend t.ov. iets al intune.
Vergeet niet, de mensen hier op Tweakers zijn veelal geïnteresseerd in de ins en outs, een reguliere gebruiker niet, daarvoor moet de software gewoon werken en hij/zij moet er niet (teveel) over nadenken anders gaan ze er omheen werken.
Vergeet echter ook niet dat onder aan de streep (als het goed is) IT maar een (relatief) kleine kostenpost is binnen een organisatie.
Eentje die waarde moet toevoegen door zo min mogelijk in de weg te zitten.
Als dat inhoud dat er iets meer licentiekosten worden afgedragen en er geen learningcurves genomen hoeven worden dan is dat meer waard dan die paar extra euro's per licentie.
Blijken de licentie kosten de pan uit te rijzen dan gaat een organisatie vanzelf op zoek naar een alternatief.

Persoonlijk ben ik groot fan van FOSS en waar het kan pas ik het ook toe.
Maar de kosten/baten rekening voor mij (het individu) is een andere dan de kosten/baten rekening van een organisatie.

Maar wellicht heb jij met een compleet andere demografie te maken dan ik en is de omslag naar volledig FOSS in jou organisatie wel te bewerkstelligen. :)
Welkom terug in de tijd van de thin clients! Ik ben oprecht benieuwd of dit concept omarmd gaat worden, zelf ben ik er skeptisch over
Hoezo “tering terug in de tijd van de thin clients”, die dingen zijn nog gewoon relevant. Vandaar dit product.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 3 april 2025 20:02]

Maar wel veel minder dan vroeger.
Vooral het aantal laptops/tablets is enorm gestegen ten koste van thin clients en desktops.
Daarmee kunnen mensen overal werken, ook zonder (snel) internet, videobellen werkt goed etc. Daarom zijn er afgelopen jaren veel laptops gekomen ten koste van thin clients,
Nu is internet eigenlijk altijd aanwezig en snel en Windows 365 is een nieuwe dienst, dus is het best mogelijk dat dit nu weer aanslaat.
Ik vind zelf vooral de prijzen erg hoog. Dit apparaat is echt absurd geprijsd voor wat het kan en wat moet je met die supersnelle usb-poorten dan… Daarnaast heb je nog het abonnement van Win365 en dat is ook best pittig.
En hoe goed werkt een Teams-vergadering via RDP tegenwoordig.. Toch iets wat veel mensen gebruiken.
Maar er zijn ook zeker use-cases voor hoor. Gelukkig hebben we keuze :-)
Mooie autocorrectie naar tering 8)7
Mooie autocorrectie naar tering 8)7
Hehe had ik zelf nog niet eens gezien 😆
Vreemd genoeg komt het wel voor. Wij hebben een klant waar we Windows 365 Boot hebben uitgerold. Daar zou dit een alternatief kunnen zijn omdat het vooralsnog goedkoper lijkt.
Misschien voor bedrijven die geen beheer willen doen. Maar een half jaar geleden was beter geweest denk ik (voor de vs gek ging doen)
Same, maar ook, het is een logisch concept gezien hoe populair Citrix en co toendertijd waren; het valt me eerlijk gezegd tegen (?) dat het concept van Citrix maar dan via internet / naar de cloud niet eerder aangeslagen is.

Maar da's wel een stevige prijs; voor datzelfde geld of zelfs minder heb je ook een echte mini-PC die alles kan.

[Reactie gewijzigd door YopY op 4 april 2025 11:49]

Wij hebben van die HP thin clients, vergelijkbaar met dit, alleen dan verbinden wij niet met de cloud maar met onze eigen server. Overal en nergens staan van dit soort dingen in de fabriek, in totaal een stuk of 30 gok ik zo, op elke plek de daarvoor benodigde programma's die automatisch gestart worden obv de inlognaam (en die gaat ook automatisch). Hiervoor stond er een ratjetoe aan pc's waarbij het een drama was als er een keer een kapot ging. En in een fabriek waar hout gezaagd wordt, gebeurt dat nog wel eens.

Nu met de thin clients geen probleem; nieuwe uit de kast, max 10 minuten werk om in te stellen, omwisselen en weer door. We hebben ze nu een paar jaar en het verbaast me eigenlijk hoe goed ze tegen stof kunnen; we hebben de 'gewone' versie die niet speciaal stofbestendig is.
Vind het nog best wel een groot kastje voor het doel. Zou je dit niet met een soort chromecast dongle kunnen bereiken met een Bluetooth muis en toetsenbord.

Staat veel strakker op je bureautje.
Of gewoon in de monitor lijkt me... Zeker met die nieuwe ARM chips moet dat goed te doen zijn.
D'r zijn veel te veel verschillende soorten monitoren.

TV's willen nog wel eens nieuwere ARM chips hebben en dan ook ChromeCast ondersteunen, maar juist PC-monitoren hebben vaak niets bijzonders aan boord.

[Reactie gewijzigd door Accretion op 3 april 2025 22:38]

Iets groter dan een Intel NUC maar wel iets lager. De slim is 3,7cm hoog en de Pro 5,4cm. Dus valt nog wel mee met de grootte.
Ik ga er bij een MS device wel vanuit dat dingen zoals Teams redirection (calling / meeting met SlimCore of WebRTC) naar je lokale device ondersteund wordt. Daar kun je lokaal wel wat rekenkracht voor gebruiken.
Intel heeft ooit al zoiets gemaakt. Dat was geen succes. Maar je zou zeggen dat het theoretisch toch wel mogelijk is.
Was dat geen succes of was dat een product wat totaal niet bij Intel past, en daarom hebben verkocht aan (ik meen te herinneren) Asus?
Asus is groter in de wereld van prebuilt computers, en daarnaast ook bij monitoren die ik bij veel bedrijven zie staan.
Geen internet => hele bedrijf plat. Nogal een risico...
Daarbij de huidige politieke situatie in acht nemend is het dan wenselijk zo afhankelijk van een Amerikaans cloud-dienst te zijn?
In praktijk is dat bij een groot deel van de bedrijven nu al zo. Offline zijn die werkplekken niets meer waard en alle apps en bestanden zijn vaak al cloud. Dus dan kun je wel leuk je bureaublad benaderen maar zit je ook voor je uit te staren.
Hmja en nee. Als je onedrive gebruikt, gebruik je meestal gewoon de sync client en die bewaart de documenten die je hebt geopend gewoon lokaal. Dus dan ben je niet echt onthand tenzij je perse wat anders nodig hebt.

Het enige echt vervelende is dat de "nieuwe" Outlook echt een gedrocht is met offline werken. Eerst kon het helemaal niet, nu kan het wel maar er zitten enorm veel haken en ogen aan en als je niet oplet ben je je getypte mailtjes kwijt. Gelukkig werkt de echte outlook nog.
gebruik je meestal gewoon de sync client en die bewaart de documenten die je hebt geopend gewoon lokaal.
Ik heb al veel bedrijven gezien (althans, in Nederland), en ik heb al vaak situaties gezien waarin er met dusdanig grote archieven wordt gewerkt die aan de OneDrive worden gekoppeld vanuit bvb Teams/SharePoint. Vooral in de culturele sector is dat vaak het geval. De hoeveelheid bestanden waar daar mee wordt gewerkt is zo groot, dat alles syncen dan vaak geen doen is op de laptops en computers die die bedrijven bieden. Dus dan laden ze alleen de bestandslijst in in de verkenner waarbij bestanden pas worden opgehaald zodra deze worden aangeroepen. Hij synct dan dus alleen eerder gebruikte bestanden. En dan heb je nog een boel bedrijven die de verkenner al bijna volledig laten links liggen en letterlijk alleen werken vanuit Teams.

Om nog maar te zwijgen over de operationele kant, die vrijwel in alle bedrijven nu volledig in een of andere webapplicatie werkt, volledig in de browser. Ipv een applicatie die opent om achter de balie informatie op te vragen of te werken. Aan die kant (en dat is vaak juist naar de buitenwereld de belangrijkste) ontstaat de paniek tegenwoordig pas echt als alles eruit ligt; je kunt dan letterlijk gaan communiceren dat je plat ligt, al doet je computer het nog wel.
Dus dan laden ze alleen de bestandslijst in in de verkenner waarbij bestanden pas worden opgehaald zodra deze worden aangeroepen
Ja dat is ook standaard tegenwoordig. Ook wel logisch, want onze sharepoints bevatten petabytes :) Natuurlijk downloaden we die niet allemaal. Veel users hun onedrive is ook groter dan ze kunnen opslaan.
En dan heb je nog een boel bedrijven die de verkenner al bijna volledig laten links liggen en letterlijk alleen werken vanuit Teams.
Oh dat zie ik bij ons nooit. Ik zit zelf aan de beheerkant van Microsoft "oplossingen" en het irriteert me altijd dat ik het elke keer speciaal moet kiezen om alles lokaal te saven (standaard wil hij het altijd naar de onedrive doen). En vanuit teams open je altijd alles in de web versie van office en die werkt maar half naruurlijk.

Dat is een van de dingen die me zo irriteren aan Microsoft, ze proberen je altijd te sturen. Ook dat gedoe met die focused inbox die je elke keer weer uit moet zetten bijvoorbeeld. Maar bij ons bedrijf staan ze momenteel helaas in hoog aanzien. Ik hoop dat we ze er uit gooien nu Amerika steeds meer onze tegenstander wordt.
Ja, klopt, daarom hebben best wel wat bedrijven hun internet dan ook dubbel of zelfs triple uitgevoerd. Bij ons hebben we bv KPN glas als main, ziggo zakelijk als 2e en 4G als laatste, EN we hebben een eigen backup generator als de stroom er uit ligt.
Voor de meeste bedrijven is iets als terminal server of dit soort windows365 gewoon behoorlijk practisch.

Oh, en zelfs met puur lokale pc's hebben de meeste alsnog internet nodig om hun werk te kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 3 april 2025 23:48]

Mja, maar welk bedrijf kan met zijn productiviteit/kantooromgeving tegenwoordig nog doordraaien zonder internet? Er valt zoveel uit zonder internet. Geen SaaS, geen email, geen Teams. Dan houdt het al heel snel op. Deze oplossing is sowieso niet bedoeld voor bedrijfskritieke processen.
Kan iemand me een goede use case beschrijven voor dit ding? Betaal je meer dan 400 euro, en dan kan je vervolgens daarmee een cloud PC huren. (Lees: Heb je vervolgens nog geen eigen systeem of bezit over je data)

Voor thuisgebruik compleet geschift.
Voor bedrijven lijkt het me een kneiter van een afhankelijkheid. Ik zou als onderneming toch ECHT graag eigen systemen en data op schijf hebben. Ik snap dan ook niet zo wie hier op zit te wachten? Enterprise lijkt me ook niet, die hebben gewoon contracten lopen met een Dell of HP voor laptop leases.

Wat ik wel zie: Dikke vette vendor lock-in, nog meer subscriptionmodellen, nog meer price increases.

[Reactie gewijzigd door Division op 3 april 2025 19:11]

Zelfde use case als thin clients en dan alsnog een rdp/Citrix/Virtual Desktop omgeving draaien op een stapel servers.

Gemak van beheer en onmogelijk voor gebruikers om te slopen.
Zojuist opgezocht en deze apparaten ondersteunen dus geen gebruik met Azure Virtual Desktops. Wat mij betreft wel een gemiste kans voor de zakelijke markt
Dat is op zijn minst een bijzondere keuze van Microsoft inderdaad.
Zeker weten? In het bron artikel wordt AVD speciaal genoemd: "Forrester Consulting projects economic gains with Windows 365 and Azure Virtual Desktop"

Maar ik heb het niet helemaal tot in de puntjes doorgelezen. Het zou inderdaad heel raar zijn want voor de enterprise markt is AVD veel interessanter dan Windows 365. En dat zijn juist die bedrijven die geld hebben.
MKB is alleen een veel grotere markt. En voor MKB is Windows 365 een extreme kostenbespaarpost t.o.v. AVD. Voor Windows 365 is er geen tussenkomst nodig van IT dus kunnen die nuttige en uitdagende dingen doen.
MKB is alleen een veel grotere markt. En voor MKB is Windows 365 een extreme kostenbespaarpost t.o.v. AVD. Voor Windows 365 is er geen tussenkomst nodig van IT dus kunnen die nuttige en uitdagende dingen doen.
Dat valt wel mee hoor. AVD is helemaal niet zoveel werk om op te zetten en je kan er ook enorm veel mee besparen als je het niet hele werkdagen gebruikt. Omdat je niet per gebruiker betaalt maar per uur via Azure. Bij ons zijn het vooral extra beveiligde omgevingen en toegang voor niet-werknemers (consultants enzo) bij wie we niet onze security vereisten kunnen installeren. Zij mogen dan bij ons niet op het netwerk natuurlijk dus dan doen we het zo (meestal vanuit de browser in hun geval, of met de remote desktop client).

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 4 april 2025 01:11]

AVD is goedkoper bij 24-32 uur per week, puur gekeken naar het aantal draaiuren. Windows 365 is echter veel makkelijker in te schakelen. HR kan de was doen.

Ik werk met beiden. Maar voor persoonlijk gebruik is mijn voorkeur Windows 365. Afhankelijk van de klantsituatie raad ik AVD of Windows 365 aan, maar dat hangt wel af van meer dan alleen het aantal draaiuren. Ik ken overigens een MSP die alleen Windows 365 doet. Ook dat hoeft geen verkeerde keuze te zijn.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 4 april 2025 03:44]

Weet je wat nog meer kosten bespaard? Helemaal geen virtuele desktop abo maar gewoon een lokale desktop. Voor €400 heb je een volwaardige mini PC…
Hoe bespaart dat? Moet ik dan voor iedere external contractor een PC installeren en dan opsturen?
Ja, of je stuurt een apparaat van 400 euro en de licentiekosten
Maar dan Fedex ik dus fysiek een apparaat naar de external contractor (a $300 shipping), loop ik het risico dat de klant fysiek over organisatiedata beschikt en Bitlocker omzeilt en is er ergens een laptop die beheer kost. Sensitivity labels gaan niet veel verder dan alleen Office documenten en emails. Ik heb veel budgettaire vrijheid, maar als ik dit doe dan word ik terecht op m'n vingers getikt door zowel finance als compliance.
Nee hoor, die heeft zelf wel een PC…
Precies, dan is Windows 365 toch veruit de goedkoopste en meest beheersbare oplossing?
Voor thuisgebruik compleet geschift.
Hier een thuisgebruiker die er eentje gaat aanschaffen. Ik gebruik Windows 365 al prive in combinatie met M365 Business Premium, dus dan is zo'n kastje wel gaaf :)

Voor de enterprise is het misschien niet altijd interessant, maar voor het MKB in sommige gevallen juist wel. Simpel beheer, meer security en meer dataveiligheid. Situaties waarin dit ineens heel interessant is, is bijvoorbeeld de external contractor.
Ik heb voor €200,- een mini-PC gekocht en dat werkt net zo fijn.

Maar daarnaast kan ik er ook nog programmas op draaien voor de 3D printer, zonder dat ik altijd internet verbinding nodig heb.
Ik zou zoiets ook wel willen. Altijd bij een prive PC kunnen waar ik ook ben, dat zou echt super zijn.

Alleen voor mij moet het per se self hosted zijn. En het valt nogal stuk met de open display protocollen. VNC is bijvoorbeeld een "block pusher" die gewoon stukjes beeld als een soort JPG pusht. Dat is heel inefficient. Microsoft heeft RDP dat veel acties lokaal af kan handelen en ook bijvoorbeeld videostreaming in een window apart afhandelt (waarbij dat stuk gewoon echt als videostream wordt gestuurd).

Voor Linux zijn er ook wel RDP servers hoor, maar die gebruiken alleen de block mode van RDP net zoals vnc doet. Schiet je niks mee op dus :(

Ik heb een tijd naar SPICE gekeken en dat belooft veel maar in de praktijk was het niet echt bruikbaar.
Ik wil absoluut niet self-hosted. Alleen mijn backups houd ik zelf in eigen beheer, zowel in een andere cloud dan de Microsoft cloud en op een lokale encrypted disk. Windows 365 is voor privegebruik prijzig, maar wel echt geweldig voor de simpele basistaken die ik doe.
Ik gebruik al een tijdje voor dit doeleinde DWService, webomgeving is gebouwd in HTML5, van overal en vanaf elk OS kun je de agents overnemen.

DWService is een Italiaanse partij (dus EU). Heeft een prima Android app, zelf heb ik geen Apple devices dus geen idee hoe de support daarvan is.
Bedankt! Die kende ik nog niet. Kunnen de servers ook wat anders zijn dan Windows? Dat hoop ik wel (ik gebruik altijd Linux + KDE als desktop). Maar ik zal het proberen. Goede tip!
Ik neem zelf enkele Linux bakken thuis over vanaf het werk (Windows), installatie van de Agent daarvoor leveren ze zelfs een script aan.
Ik snap niet helemaal waarom je nog €400 voor zo'n ding moet betalen. Bij Ziggo betaal je toch ook geen bak geld voor je tv decoder om je abonnement te kunnen gebruiken?
De meeste ict afdelingen die wat makkelijk in gesteld zijn source alles uit, niet klant vriendelijk, je krijgt bij problemen een extern telefoon nummer…

En bij een internetverbinding storing alles plat, alles via cloud, SAP en verwanten.
Bij mijn werkgever is dit zo..
Redunatie van verbinding was een 5G lijntje, nu bij gratie god een twee glasvezelkabel.

Nieuwe club ict gaat alles weer lokaal doen
Duur, ja , werk intensief, ja, stilstand in productie onbetaalbaar!
€420? Hier heb je toch gewoon bijna een normale mini-pc voor met een sterke AMD chip?

Of is dit inclusief abonnementskosten voor de cloud?
Een sterkere chip zou vanwege Multimedia Redirection misschien wel gewenst zijn. Verder denk ik dat de prijs wel prima is. Hoewel niet algemeen bruikbaar, zijn hier wel degelijk scenarios voor te bedenken.
Het is inclusief het Microsoft logo. Weet je wel niet wat dat kost? ;)
Dit lijkt mij inderdaad een 'zakelijke' prijs bedoeld voor bedrijven die geen IT kennis hebben...
Ik heb ook het idee dat dit met een Raspberry Pi 3b ook gewoon te doen is. Je streamt video, en upload keystrokes. Hoeveel CPU kracht heb je daar voor nodig?
Ik heb even opgezocht in de specs:
Vesa 100 gaten aanwezig (dus kan achterop monitor gemonteerd).
Er zit een losse voeding bij met ronde connector, geen usb c helaas.
Er zijn barrel-to-usb-c-pd adapters in verschillende voltage beschikbaar, hier 2 stuks eentje 12v en eentje 19v in gebruik, wel opletten welke je waar in prikt! En ik heb zelfs een Lenovo rechthoek plug naar USB-C converter.
Hele reden waarom je dus gewoon usb c met PD wilt en niet van die verloopstukjes met verschillende voltages omdat er niks gecommuniceerd wordt en je dan je dure hardware sloopt. Daarnaast is een voeding met usb c er aan ook minder e-waste gevoelig als het daarna ook nog voor wat anders gebruikt kan worden.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 3 april 2025 19:59]

Daarom heb ik ook (kwaliteits)voedingen met USB-C en de eerder genoemde verloopjes, neemt minder ruimte in en de verloopjes leven eigenlijk permanent in de apparaten waarvoor ik ze gebruik behalve de laptop maar die is zo specifiek dat het ook failsafe is. De barrel jack verloopjes zijn ook nog eens 90 graden dus ontkoppel ik hooguit de USB-C kant als ik zo'n apparaat verplaats.
Kom je aardig in de buurt van een Mac Mini kwa prijs.. duur ding als je zo naar de specificaties kijkt
Dit was ook mijn eerste gedachte. Voor een minimale meerprijs heb je niet alleen een volwaardige computer zonder cloud sub en een relatief krachtige en efficiënte SOC. In die zin is deze prijsstelling enigszins absurd te noemen.
Er zijn al zoveel producten uitgebracht waar uiteindelijk de stekker uit is getrokken. Ik hoop dat dit product geschikt is om – mocht het niet meer ondersteund worden – een tweede leven te krijgen, bijvoorbeeld door er Linux op te kunnen installeren.
Ik geloof niet Microsoft op enigerlei wijze geïnteresseerd is in geld verdienen met hardware maken. Ze willen je data, en een mooi kastje dat helemaal geïntegreerd alle diensten van Microsoft verzorgd. Ik denk dat dit kastje niet eens zoveel oplevert. Data is het nieuwe goud en ze faciliteren op heel gebruikersvriendelijke wijze dat je je data bij Microsoft in de cloud plaatst.

Kun je je voorstellen dat een chinees bedrijf zo'n apparaat zou uitbrengen waarbij je al je data alleen maar in een.chinees datacenter kan plaatsen?

We moeten als Europa ons loskoppelen van dit soort diensten.
LiMux voor heel Europa! Kletter er tientallen miljarden tegenaan vanuit de EU met als voorwaarde dat de overheden afstappen van niet EU gebouwde tech.

Europa is een juggernaut, en de shit die de VS ons flikt nu moeten we gebruiken om zelf sterker van te worden.
Gemiste kans: Dat apparaat is €54,- te duur. Het had ook marketing technisch beter uit gekomen als dat dus gewoon €365,- zou kosten.

Aan de andere kant, gezien de omschrijving, zou ik dit het beste met een chromebook of chrome-os gebaseerd systeem kunnen vergelijken. Die zijn met best wel goede performance voor nog veel minder beschikbaar. En gezien de W10 systemen die ik onlangs heb overgezet naar ChromeOS (of fydoOS) en hoe die daarmee werken, denk ik dat microsoft in dit soort kastjes een kluif heeft aan windows performance.

[Reactie gewijzigd door beerse op 4 april 2025 10:04]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn