Microsoft kondigt Windows 365 Link-mini-pc voor zakelijke cloud-pc's aan

Microsoft heeft de Windows 365 Link aangekondigd, een mini-pc om de Cloud PC-Windows-dienst mee te streamen. Het apparaat is bedoeld voor bedrijven die Windows 365 gebruiken en moet gebruikers eenvoudiger toegang geven tot de cloud-pc's.

De Windows 365 Link laat gebruikers bijvoorbeeld schermen, een webcam, een muis en toetsenbord aansluiten om te gebruiken met de Cloud PC-dienst. Microsoft zegt dat huidige Cloud PC-gebruikers soms worstelen met 'complexe inlogprocessen, incompatibele randapparatuur en latencyproblemen'. De Windows 365 Link moet die problemen verhelpen, stelt Microsoft.

Het apparaat heeft een HDMI- en een DisplayPort-poort, waarmee twee 4k-schermen worden ondersteund. Daarnaast zijn er vier USB 3.2-poorten, waarvan één Type C, en er is een ethernetaansluiting en een 3,5mm-poort. De Link ondersteunt ook Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. Zo moet het apparaat alle randapparatuur ondersteunen, meldt Microsoft. Het bedrijf deelt weinig details over de interne hardware, maar zegt wel dat deze krachtig genoeg moet zijn om te kunnen videobellen. Tegen The Verge zegt Microsoft dat er een onbenoemde Intel-processor in zit, 8GB geheugen en 64GB opslag.

Hoewel de Link in feite een mini-pc is, is het apparaat niet bedoeld om je eigen, lokale OS op te draaien. Het besturingssysteem van de Link is dan ook alleen geschikt voor gebruik met Windows 365 Cloud PC en bevat geen lokale data, apps of adminrechten. De Link is daarmee veiliger voor Cloud PC dan bijvoorbeeld een Windows-pc waarop Cloud PC wordt gedraaid, zegt Microsoft. De Link ondersteunt Entra ID en FIDO-USB-beveiligingssticks.

De Windows 365 Link meet 120x120x30mm. Het apparaat is nu beschikbaar als preview in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Verenigde Staten. Vanaf april 2025 moet het apparaat breder beschikbaar komen. Het is niet bekend of het apparaat dan ook in Nederland en België te koop zal zijn. De Windows 365 Link kost omgerekend exclusief btw 329,59 euro.

Windows 365 Link

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-11-2024 • 08:34

95

Submitter: vespino

Reacties (95)

95
94
85
0
0
4
Wijzig sortering
Tof! 330€ betalen om erna nog maandelijks te gaan betalen voor het gebruik van je desktop. Voor dit geld heb je gewoon een prima office pc die de voorbeeld taken van Microsoft uitvoert. Het is niet zo dat ze adverteren met Cloud computers die de gekste berekeningen en Adobe programma’s kunnen uitvoeren.
Als je dan op een echte PC er dan van gevrijwaard bent van Microsoft die constant je spullen verziekt met ondermijnenede "updates" (MIJN Windows PC, ik heb daarvoor betaald toen ik hem kocht) dan is dat zo gek nog niet.

Ik vind het onacceptabel dat bv Windows Mail onklaar wordt gemaakt, dat ik Onedrive aangesmeerd krijg waar Microsoft bepaalt (ik heb over bepaalde mappen niets meer te zeggen) wat er in hun cloud komt.
Dat zoiets mag in NL. Het is pure diefstal en terrorisme.
Ik verbaas me er werkelijk over dat geen enkele jurist hier zijn mond over open trekt. Lafaards!
Als je dan op een echte PC er dan van gevrijwaard bent van Microsoft die constant je spullen verziekt met ondermijnenede "updates" (MIJN Windows PC, ik heb daarvoor betaald toen ik hem kocht) dan is dat zo gek nog niet.

Ik vind het onacceptabel dat bv Windows Mail onklaar wordt gemaakt, dat ik Onedrive aangesmeerd krijg waar Microsoft bepaalt (ik heb over bepaalde mappen niets meer te zeggen) wat er in hun cloud komt.
Dat zoiets mag in NL. Het is pure diefstal en terrorisme.
Ik verbaas me er werkelijk over dat geen enkele jurist hier zijn mond over open trekt. Lafaards!
Wat jij hierboven beschrijft zou ik niet accepteren, heb makkelijk praten omdat ik Windows na XP heb verlaten.
Wat ik mijn oprecht afvraag waarom mensen dit accepteren, zich afhankelijk maken van een schakel (Microsoft) die bepaalt wat wel of niet werkt met Windows.
Andere software bedrijven hebben zich aan te passen aan de grillen van Microsoft, net als hardware fabrikanten trouwens.
I accepteer het ook niet.
Mijn PC (laptop) heeft de verkeerde processor voor Windows 11, ik draai 10 totdat het ophoudt.
Reken er maar niet op dat ik een serieuze investering voor een nieuwe laptop ga doen als Microsoft er op aan de knoppen draait. Het zal een goedkope noodoplossing worden.
Ik heb even op Marktplaats gekeken en zie al goedkope tweedehands laptops met 8th gen Intel Core, waar je zonder problemen Windows 11 op kunt draaien. Ik zou zelf privé blijvend van dat soort hardware aan blijven schaffen en zelden nieuwe. Als Microsoft zo met zijn gebruikers omgaat, mogen de gebruikers ook met Microsoft omgaan hoe ze willen.
k heb over bepaalde mappen niets meer te zeggen
kun je dat opheldere, ik kan zelf bepalen welke mappen ik wel en niet sync.
[...]


kun je dat opheldere, ik kan zelf bepalen welke mappen ik wel en niet sync.
Kiezen welke OneDrive-mappen worden gesynchroniseerd met uw computer - Micros...


U kunt bepaalde mappen die belangrijk zijn voor de pc, zoals Documenten, Bureaublad, Afbeeldingen en de map Persoonlijke kluis, niet uitschakelen.

Als u een map die u synchroniseert met uw computer uitvinken , wordt de map van uw computer verwijderd, maar zijn de map en de inhoud ervan nog steeds online beschikbaar.
ik kan ze gewoon allemaal uitvinken en bevestigen dat ze ook niet op mijn ODB zijn omdat ik ze uit gevinked heb en als ik in de web versie kijk zijn ze ook niet aanwezig.

Ik draai gewoon de laatste consumenten versie

ook getest in de enterprise versie zelfde verhaal.


enige die je niet uit kan zetten in de kluis maar dat is juist een cloud folder dus dat is logische.
Als je een VDS/RDS-omgeving gebruikt zal je toch een device nodig hebben om verbinding te kunnen maken met je desktop. €330 valt nog mee en ligt in lijn met de meeste fatsoenlijke thin clients. Daarbij heeft deze nog wat dedicated features om bijv. Teams fatsoenlijke te kunnen gebruiken.
ironisch lijkt teams meer resources te vragen, dan het complete windows OS :X
Maar gelukkig draait dat dan op de cloudservers en niet lokaal.
Gelukkig zijn die niet zo duur om te draaien.

Dit is de ultieme geld machine voor Microsoft.
Inderdaad, de lock-in is 100%. Als ze besluiten de prijs met 20% omhoog te gooien, 3 jaar achter elkaar, en je zit op dit platform, dan betaal je want er zijn geen andere opties.
Die is er nu al, er zijn weinig bedrijven die plots een ander is gaan nemen omdat windows licenties duurder zijn geworden.

Zelfee met de cloud. Je gaat niet eventjes snel al je componenten naar een andere partij verhuizen omdat die wat goedkoper is geworden.
Daarom moet je altijd goed bekijken wat je wel en niet in de cloud draait. Iets als Exchange online vind ik perfect om in de cloud te draaien. En Sharepoint al helemaal want on-prem zijn beide echt gedrochten om te beheren.

Maar bedrijven die VM's op Azure gaan draaien zijn gek geworden. Veel te duur, veel te traag. Laat die lekker on-prem draaien.
Het lijkt net als elke andere service 8)7
Maar zijn er alternatieven? Zoals Linux kon je vroeger zonder Wayland streamen. Met X forwarding (moest je wel de boel goed beveiligen en weten wat je deed) Kan tegenwoordig ook nog maar dan heb je bijvoorbeeld Thunderbird. Maar hoe goed is Ekiga bijvoorbeeld als vervanger van teams? Of is er een ander alternatief?
Ekiga project is al een aantal jaar archived.
Open source alternatieven zijn niet echt een oplossing, aangezien de verschillende netwerken nog allemaal proprietary protocollen gebruiken.
Maar daar komt hopelijk snel verandering in, dankzij de EU:
https://engineering.fb.co...ging-interoperability-eu/
Ja, voor pure voip interactie zijn er weinig of geen oplossingen. Voor de overige functionaliteit van Teams wel. Als je verschillende oplossingen OK vind kun je voor calls Jitsi (simpele calls) of BBB (webinars/school) combineren met chat van Rocket.chat of Mattermost. Wil je een all-in-one oplossing die echt het hele scala aan functionaliteit bied wat je met Teams kan verwachten dan kun je Nextcloud Talk proberen. Dat heeft ook SIP integratie dus je kunt naar een chat room inbellen, en vanuit een chat room mensen via hun telefoon nummer in laten bellen. Wat niet kan is elke medewerker een eigen telefoon nummer geven, zoals met Teams kan.
Nee zelfs met flinke hardware is de prestatie van teams in VDI belabberd. Daarom is (gedeeltelijke) offloading naar de cliënt noodzakelijk
Niet alleen Teams hoor. Ook de gemiddelde SaaS applicatie die ook maar een beetje cache opbouwt gaat na een half uur als stroop door een trechter.

Google Chrome eating memory meme incoming :)

Een test server met 2 CPU's, 4 cores per CPU en 24GB Memory is icm met de AI gedreven planningstool niet meer te gebruiken zodra er meer als 3 man opzitten. En we hebben bijna 25 man zitten op Customer Service en planning. En dan moeten de overige 60 werknemer ook nog ergens op verdeelt worden.

Daarom gaan we nu in samenwerking met onze MSP leverancier gebruik maken van de local app access van Citrix. Puur om te offloaden van het platform. Die optie zit sinds kort niet meer achter de platinum licentie. Gelukkig hebben we daar al mini Desktops staan. Anders is het niet te doen. Afdeling functioneert niet maar trekt ook het hele platform bij de MSP qua performance dicht.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 20 november 2024 13:49]

Teams op een cloudservice is anders ook niet ideaal. Ik heb er -helaas- ruime ervaring mee. Mijn werkgever biedt Teams via de cloudservice aan, maar geeft vanwege flinke prestatieproblemen ook het dringende advies om de lokaal draaiende Teams op je werklaptop of werktelefoon te gebruiken.
Teams fatsoenlijke te kunnen gebruiken.
Dat gaat het laatste jaar sowieso niet meer. Of zou dat een methode zijn om deze apparaten beter te laten verkopen... |:(
Ik gok dat voor groot zakelijk de besparing gaat zitten in het lokale support. Als ik de aankondiging lees is het veel meer een domme client. Beetje zoals met cloud als je van IaaS -> SaaS overstapt.
Precies. De hardware kosten zijn in dit verhaal maar een kleine factor. Omdat er lokaal niks op zit heb je wel een stuk minder lokale support, minder security risks etc. Dat scheelt veel meer dan de 100 euro die dit ding duurder is dan een meer basic mini-pc.
Ik vraag me wel af hoe lang de software ondersteuning wordt op dit apparaat en wat de longevity wordt

Of dat je alsnog elke 3-5 jaar dat apparaat fysiek -ook- weer moet vernieuwen
Je hebt altijd een (managed) Access Device nodig om bij cloud resources te komen. Dan is dit apparaat een prima alternatief ten opzichte van andere low resource varianten als een Chromebook. Als we deze Link PC gaan vergelijken met meer fat client varianten, dan zal deze laatste altijd duurder worden.

Je moet het zo zien dat je een keuze hebt en dat is altijd fijn :)
Onsite support is ook kostbaar, onderschat dat niet.
Lokale computers gaan soms hardwarematig defect, waardoor een gebruiker niet kan werken. Softwarematig moeten ze onderhouden worden, bijvoorbeeld de Microsoft Patches, die ook nog eens problemen kunnen geven, daardoor je lokaal langs moet gaan.
Bandbreedte wat lokaal nodig is voor downloaden van updates of applicaties? Kost ook het nodige.

Dit is eigenlijk gewoon een Thin Client oplossing, waarbij deze prijs heel erg netjes is.
Uhm, zo simpel is het niet. Merk Thin-clients zijn meestal toch eind deze prijs. Deze clients zijn helemaal geent op security etc.
Ja, je kunt voor deze prijs ook een local OS hebben, maar dat is niet waar dit voor bedoelt is. Je bent dan helemaal zelf verantwoordelijk voor onderhoud en backup, wat met Windows365 allemaal voor je geregeld wordt, inclusief een dikke internetverbinding van die virtual PC naar het internet.
Voor bedrijven is dit wel degelijk een goede oplossing, vooral met hybridewerken (thuis/kantoor).
Deze zijn dan ook niet bedoelt voor de consumentenmarkt.
Ik had juist de indruk dat 'de zakelijke markt' juist afscheid had genomen/aan het nemen was van 'thin clients' met virtuele desktops. Dit voelt meer aan als een soort Microsoft versie van een Citrix omgeving.
Everything old is new again. Verschil is hier de terugkerende opbrengsten die Microsoft binnenharkt met Azure :)
Dat gaat al sinds de vt100 terminals met golven: centraliseren en dan weer decentraliseren.
Virtuele desktops zijn nog steeds heel hot bij bepaald type persona's. En daar is deze PC, of eigenlijk thin client exact voor is bedoelt.
denk dat je dit meer moet zien voor contractors,

krijgen geen full pc, wil je niet op hun eigen pc laten werken dus keuzen of BYOD en connect naar de VDI of gebruik een office THin client en connect naar VDI,

Of als je veel samen werkt vertrouw de entraID trusted devices van partner org.

Ze moeten op de een of andere manier naar zero trust managed devices.
Denk dat het afscheid nemen het tegenovergestelde is, juist vanwege hybridewerken.
Mja dat verschilt heel erg per soort bedrijf en afdeling. Op contact centers zie je het juist weer meer omdat het beter te beveiligen is. Zeker nu het beschermen van klantgegevens steeds belangrijker wordt ivm GDPR enzo.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 20 november 2024 23:55]

Prediker 1:9 en 10
9 Wat er was, zal er altijd weer zijn,
wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan.
Er is niets nieuws onder de zon.
10 Wanneer men van iets zegt: ‘Kijk, iets nieuws,’
dan is het altijd iets dat er sinds lang vervlogen tijden is geweest.
Jammer dat deze niet ook als hub te gebruiken is. Dat je op een werkplek waar dit apparaat staat kan kiezen om naar de Cloud PC omgeving in te loggen of alsnog je eigen apparaat middels USB-C verbind. Nu moet je er nog weer een KVM achter gooien als je je werkplek flexibel wilt houden.
Maar als je een ander apparaat hebt, waarom zou je deze Link dan nog gebruiken? Dan kan je evengoed vanop die computer naar je Windows 365 omgeving gaan. Het doel is net om bedrijven een optie te geven zonder dat gebruikers een volwaardige computer nodig hebben, een thin client die je met een virtuele desktop in de cloud verbindt.
Bij een vaste werkplek wel, bij een flexplek zal je daar misschien soms een werknemer hebben die de Link nodig heeft en andere keren een werknemer die zijn eigen apparaat heeft. Anders krijg je weer aparte flexplekken voor mensen met en zonder eigen apparaat, waardoor je in totaal meer werkplekken nodig hebt. Of moet je er alsnog een hub achter plaatsen die ook al snel 150-300 euro zijn.
Meschien ook als PAW / SAW voor je beheerderd.

en de laptop is dan je office PC
Of een monitor met ingebouwde KVM switch. Daar zijn we bij ons nu naar aan het kijken.
Kijk eens naar de BenQ PD2705U serie (of de 3205U). Ik heb hem net hier aangesloten. Werkt perfect. KVM met USBC (video + usb), HDMI + USB en DVI + USB.
als je je werkplek flexibel wilt houden.
Snap je nu echt niet dat dit precies het doel is van microsoft? Je moet alleen de mogelijkheid hebben microsoft meuk te gebruiken.
Websites gehost in azure, cloudopslag in azure, windows client in azure, copilot azure, hoelang nog tot internet niet meer nodig is en alle dataverkeer zich binnen azure afspeelt ?
Ligt eraan wie je het vraagt denk ik. Hopelijk laten wetgevers zich niet al te makkelijk ompraten.
En hoe kom je exact in Azure?

Vaak via Internet.....

Maar onderschat niet AWS.
Ik denk dat je flink onderschat hoeveel er in AWS, GCP en andere kleinere providers draait.
De onderliggende dienst zal ervoor zorgen dat middleware zoals Citrix ICA effectief geen bestaansrecht meer heeft. Ik verwacht deze kastjes binnen een paar jaar terug te zien achter balies van overheidsinstanties en organisaties die volledig inzetten op Microsoft's online dienstverlening.

Veel van de vroegere risico's van thin clients zijn ondertussen niet meer van toepassing door een groter en geaccepteerd risico:
  • "Zonder server kan je met een thin client lokaal digitaal geen werk meer doen." Dat kan nu al niet meer, want alles is afhankelijk van de beschikbaarheid van 365 als geheel.
  • "Zonder (inter)netwerkverbinding kan je lokaal digitaal geen werk meer doen." Dito.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 november 2024 08:59]

Ik vraag me dat sterk af. Mijn ervaring is dat overheden of op Citrix zitten of lokaal/in de browser met dat hele online M365 werken, of een hybride situatie (nog) hebben. Dat apparaat van dit artikel heeft Azure Virtual Desktop (denk ik???) nodig. Dat is een aparte dienst die dan weer moet worden afgenomen. Beetje dubbel op als je Citrix gebruikt, terwijl als je op het hele M365 workspace verhaal inzet, zo'n virtual desktop lijnrecht tegen je hele IT doorontwikkelplan in gaat. Lijkt me ook lastig uit te leggen dat je na je een plan er door heen hebt gekregen om bij een virtual desktop omgeving weg te gaan, je er weer terug keert, maar dan bij Microsoft.
Voor die paar balie computers lijkt het me veel makkelijker en goedkoper om er een een klein desktop pctje te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door PrimusIP op 20 november 2024 09:01]

Voor die paar balie computers lijkt het me veel makkelijker en goedkoper om er een een klein desktop pctje te gebruiken.
De zin omschrijft wat ik verwacht dat ik zie. De onderliggende implicatie is dat dit een extra middel voor organisaties die al volledig op Microsoft's online diensten inzetten.

Je noemt het afnemen van een aparte dienst bij Microsoft. Dat is vaak makkelijk te regelen, want "we zitten al bij Microsoft". Een "heel IT doorontwikkelplan" inclusief eigen (online) infra is lastig, en zal alleen voor (delen van) organisaties zijn waarbij dit een kernvereiste is voor hun dienstverlening.
Azure Virtual Desktop is nog iets anders en wordt niet ondersteund door de Link. In de basis bouwt Win365 verder op AVD waarbij MS het grootste deel van het beheer op zich neemt.

En als je weg wenst te gaan van VDI, dan ga je dit uiteraard niet overwegen, maar er is nog altijd enorm veel vraag naar VDI, en voor vele bedrijven zal het zelfs steeds belangrijker worden om data steeds beter te kunnen beveiligen. Laptops (en ook desktops) verdwijnen wel eens, je server infra staat veilig in een DC.
Wij draaien nog volop Citrix ICA op Igel Thin clients, ook onderweg.

Webbased Teams en nog zo wat ernaast en gaan.

In mijn ogen zeer kostenefficiënt, veilig en de gebruikers zijn blij.
dus je betaald voor de citrix licentie, microsoft licentie en hosting+beheer voor je citrix omgeving?

terwijl waarschijnlijk 90% van je apps saas zijn?
Voor een cheap ass Intel NUC vind ik het nog best veel geld. Maar wat ik me nu afvraag; wat kost het echt?
Hoeveel Euro per user mag je af gaan tikken voor de achterliggende dienst. Bij mij op het werk hebben we zo'n 30k users, waarvan er 20k wel zouden kunnen leven met zo'n Azure omgeving.
20k maal X. 10 Euro per maand? 20? 30? Geen idee.
Voor een cheap ass Intel NUC vind ik het nog best veel geld.
Weet je wel wat een Thin Client normaal kost? Als ik kijk naar een Dell Thin Client, kosten die veel meer momenteel.
Maar wat ik me nu afvraag; wat kost het echt?
Maar heeft je "cheap ass Intel NUC" ook een beheer portaal? Waarin je centraal dingen kunt beheren?

[q]Bij mij op het werk hebben we zo'n 30k users, waarvan er 20k wel zouden kunnen leven met zo'n Azure omgeving.
20k maal X. 10 Euro per maand? 20? 30? Geen idee.[q]
Bereken je ook even in je TOC, onsite support, hardware vervanging, decentraal beheer, eventueel vast/internet lijnen, Security tooling. Iets wat met een ThinClient en VDIi's/Cloud PC's in eens anders er uit gaat zien?
Zonder die abos is het echt niet meer dan een cheap ass Intel Nuc. De koppelverkoop van MS, maakt dat het doosje ineens "bijzonder" is.

Over de kosten:
Ik heb geen idee. Is niet mijn vakgebied.
Maar de cloud is over het algemeen toch echt wel veel duurder dan onprem hoor. Zeker als je het ook echt gebruikt. Ja de berekening is anders, maar ik denk niet dat het uitkomt. Cloud in mijn vakgebied is in ieder geval niet goedkoper. Wel makkelijker.
Maar zoals ik al zei...het is niet mijn vakgebied.
Ik doe het nodige met MS cloud, zowel op servers, maar ook met desktop beheer en Citrix/VDI en Thin Clients. Maar ook met onprem.

Goedkoper is ook maar een definitie, maar hangt er heel erg vanaf hoe je het gebruikt. Daar komen voornamelijk de extra kosten van voorbij.
Maar als je in oplossingen denkt over meerdere datacenters, uitwijk mogelijkheden, kan cloud toch echt wel een stuk goedkoper zijn.

Ik heb de nodige uitdagingen gehad met onprem systemen, we schaffen maar direct 16cores aan, hebben we zeker geen performance problemen. Terwijl het met 4vCPU voldoende capaciteit had.
Groei mogelijkheden, probeer maar eens onprem een omgeving te bouwen die alleen in de december 10 keer de capaciteit moet hebben.
Ik moest mijn storage requirements 6 maanden vooraf melden, anders was er gewoon geen capaciteit.
Wel een dual datacenter omgeving gebouwd en onderhouden?
Cloud lost dit bijna magisch op met een paar klikken.

Je moet alleen niet direct naar de running costs kijken van een VM en bijvoorbeeld een HP fysieke server. Want die Fysieke server kan kapot gaat, dus een SLA nodig. Moet ik een Datacenter gehangen worden, en dat ik niet echt goedkoop tegenwoordig. Netwerk switches, configuratie en en eventueel firewalls. Backup software en storage zijn natuurlijk ook nodig.
En kennis om dit te beheren natuurlijk.
Exchange vs Exchange online... SCCM vs Intune.

Ik heb heel wat projecten en issues vast zien lopen, omdat de mogelijkheden omprem er niet waren.

Ik wil niet zeggen dat cloud perfect is, maar zoals je zelf aangeeft, het is wel gemakkelijker in de mogelijkheden tegen veel mindere kosten.
De goedkoopste Windows365 Cloud PC kost USD 28 per gebruiker per maand. Dan krijg je 2CPUs, 4 GB Ram en 64 GB opslag. Kan je net Windows mee booten.

[Reactie gewijzigd door DaRealRenzel op 21 november 2024 00:37]

De instap Windows365 zit om en en nabij de 40 euro per maand. Je krijgt daarvoor Windows 11 Enterprise met 2 vCPU, 8GB RAM en 256GB.

Maar dit werkt uiteraard niet als je Azure met EntraID & Intune hebt, en je gebruikers een Office365 licentie.

Ik gok dat je al met al meer dan 100 euro per user per maand kwijt gaat zijn. Maar het kan uit. Met Windows 365 heb je geen omkijken meer naar lokaal werkplekbeheer. De 350 dollar/euro die ding gaan kosten is onderaan de streep maar een klein deel van de kosten van de werkplek. Omdat je er vrijwel geen beheer over hoeft te doen, is dat een flinke kostenbesparing.

In mijn organisatie zijn we ook op zoek naar dit soort devices voor onze Windows365 cloud PC setup en ik ben erg benieuwd naar de Link. Als het functioneert zoals Windows365 Boot doet (zijn we momenteel mee aan het testen op oude PC's), dan zou dit wel eens een mooie oplossing kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door DynaMikeY op 20 november 2024 10:34]

De instap Windows365 zit om en en nabij de 40 euro per maand. Je krijgt daarvoor Windows 11 Enterprise met 2 vCPU, 8GB RAM en 256GB.
Het gekke is dat dit eigenlijk ongeveer hetzelfde is aan hardware als wat er in dit kastje zit. Ook 8GB, ook een zeer lichte CPU (niet bekend hoeveel maar 2 cores in cloud is niet bepaald veel). Alleen de opslag zal wel minder zijn dan die 256.
Blijf het een beetje een rare constructie vinden, een klein apparaatje om met een cloud PC te connecten. Voelt een beetje alsof je voor twee apparaten betaald om één kunnen te gebruiken.

Uiteraard zijn er vast ook veel voordelen (o.a. beheer), maar als ik dan lees “complexe inlogprocessen, incompatibele randapparatuur en latencyproblemen”, dan vraag ik mij af of dat kernproduct dan wel zo optimaal is. Klinkt als een oplossing voor een probleem dat er eigenlijk niet zou moeten zijn.
Het is een golf beweging.
Van mainframes met terminals, zijn we naar loze PC gegaan en nu met de Cloud (stiekem ook een mainframe) gaan we weer terug naar Terminals. Zo houd de markt zich zelf bezig.
Ja klopt, daar dacht ik zelf ook al over. Onze telefoons zijn eigenlijk ook niet meer dan terminals tegenwoordig, want zonder verbinding kan je er weinig mee (behalve met sommige pareltjes als OSMAnd).

Nou zou ik hier nooit voor gaan. Het moet allemaal in eigen beheer blijven. Maar mijn werkgever is helaas wel erg fan van Microsoft en hun cloud spullen. Daarom moet ik er daar gedwongen mee werken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 20 november 2024 23:36]

Privé doe ik echt niet meer alles in eigen beheer, heb al genoeg aan het beheer van mijn werk ;)
Maar ja, mijn voorkeur is wel zoveel mogelijk in eigen beheer te houden.

Dit gezegd hebbende, ik snap best dat partijen het uitbesteden.
Er zitten natuurlijk buiten 'werkverschaffing' ook enorme zakelijke belangen achter. Microsoft wordt steeds meer de 'leenheer' van het grote bedrijfsleven. Iedereen zit er steeds meer aan vast, als een moeras waar je uit probeert te komen en wat je langzaam ten onder trekt. Dit soort technieken zijn er puur voor om die positie nog verder te verstevigen en het lastiger maken te ontsnappen.
Klopt Vendor locking is het doel hier. Tot dat ze weer eens op omvallen staan En ja die tijd gaat er echt wel komen.
Hangt van je doelgroep af.
Denk eens aan call center medewerkers, Distributie center medewerkers. Vooral waarbij men in shifts werkt. Extra inlog processen kosten dan gewoon direct geld.

Gewone desktops zijn best duur in beheer, als je er naar kijkt. Denk er eens aan 1000 personen die Windows updates krijgen? Of 1 centraal beheerde omgeving met misschien wel een golden image.

Locaties waar je maar 1 PC hebt draaien, die moet verbindingen naar je infrastructuur. Als die PC kapot is, moet je een duur iemand er langs laten gaan. Terwijl je het nu moet een koerier af zou kunnen.

Maar zit er ook wel de nodige marketing b*llsh*t bingo tussen.
Dus... we gaan terug naar een tijd van verbinden met een externe computer/server om je werk te doen?
Dat is toch allang zo? Als er een (inter)netwerkstoring is, dan daalt de productiviteit in veel kantoren.
Ik bedoelde eigenlijk meer voor alles. Nu kun je nog wat doen als je verbinding wegvalt, met dit apparaat dus helemaal niets
Wat een eigenschap is van eigenlijk iedere cloud oplossing of VDI achtige oplossing is.

Zodra je centralisatie gaat doen, krijg je meer afhankelijkheden van je verbinding en die infrastructuur.
VDI ja, cloud oplossing niet allemaal. Je hebt dan altijd nog de optie (afhankelijk van veel zaken natuurlijk) om aan lokale caching te doen, zodra de verbinding weer hersteld is dat je werk weer synchroniseert. Wat Google met ChromeOS doet en wat Apple met macOS en iOS en iPadOS (met iCloud) doet.
Dat is nooit weg geweest. Hele bedrijven of afdelingen werken er mee.
Ah de terugkeer van de Thin client. Alleen dan in een Microsoft 365 jasje.
Een ThinClient is nog een machine die lokaal iets zou kunnen doen. De diverse video-vergader tools zoals webex en zo. Een Kiosk-PC doet nog minder lokaal en nog meer remote via om het even welk protocol: rdp/remote-desktop, citrix-ica, of misschien wel een X11 terminal of VNC in een box. Gewoon om die termen ook eens genoemd te hebben.

En dan de techneut uithangen: Een operating systeem er op dat alleen maar een internet browser hoeft ge bieden, waar heb ik dat eerder gehoord... Uiteindelijk komen er vanzelf een paar apps bij, vooral omdat het misschien handiger is.
Ik lees een aantal keren hier dat werken op terminals en virtuele werkplekken iets is uit het verleden. Ik denk dat er zeker use cases zijn voor een virtuele werkplek in combinatie met een thin client zoals deze Windows 365 Link. Denk aan medewerkers die in shifts werken, bijvoorbeeld call centers of baliemedewerkers.

Het voordeel van dit apparaat is dat deze beter overweg lijkt te kunnen met Teams. Daarnaast is het beheer via End Point manager ook een mooie feature wat het beheer een stuk eenvoudiger maakt.

Wij maken zelf gebruik van Azure Virtual Desktop oplossingen voor onze klanten voor het ontsluiten van bijvoorbeeld lagacy applicaties. Het voordeel hiervan is dat het flexibel schaalbaar is (betalen naar gebruik) waar je voor een Windows 365 een vast maandelijks bedrag per medewerker (betalen per gebruiker) wat deze laatste voor de use cases van onze klanten een veel duurdere oplossing maakt dan de eerste.
Voor ons is het dan ook heel jammer dat je dit apparaat niet kunt gebruiken in combinatie met Azure Virtual Desktop.
Voor ons is het dan ook heel jammer dat je dit apparaat niet kunt gebruiken in combinatie met Azure Virtual Desktop.
Dat is dan ook een heel gekke misser inderdaad. Maar microsoft is niet echt 1 geheel. Er zijn diverse afdelingen die nogal tegen elkaar in werken (dat zie je ook aan bijvoorbeeld edge, aan de ene kant wordt het enorm gepromoot, aan de andere kant maken ze het helemaal kapot door er allerlei reclame onzin in te stoppen).

Ik denk dat dit kastje uit de Windows hoek komt en die geen baat hebben bij een betere ondersteuning van AVD. Omdat dat ten goede komt van een andere afdeling.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 21 november 2024 00:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.