Microsoft pauzeert gratis Windows 365 Cloud PC-proefversies wegens 'grote vraag'

Microsoft stopt tijdelijk met het aanbieden van gratis proefabonnementen op zijn Windows 365-dienst, waarmee gebruikers een cloud-pc met Windows kunnen huren. Volgens het bedrijf is de vraag te groot, waardoor er onvoldoende servercapaciteit beschikbaar is.

"Na een aanzienlijke vraag, hebben we de capaciteit voor Windows 365-proefversies bereikt", schrijft Microsoft in een verklaring op Twitter. De director of program management van Windows 365 meldt daarbij: "We hebben ongelooflijk veel respons gezien op Windows 365 en moeten ons gratis proefprogramma pauzeren terwijl we extra capaciteit uitrollen."

Windows 365 is momenteel alleen beschikbaar voor bedrijven, en dus niet voor consumenten. Ondernemingen die geïnteresseerd zijn in een proefversie van Windows 365, kunnen zich bij Microsoft aanmelden. De techgigant schrijft dat gebruikers dan een melding ontvangen zodra er weer voldoende servercapaciteit voor proefabonnementen beschikbaar is.

Windows 365 kwam op maandag officieel uit. Via deze dienst kunnen gebruikers een cloud-pc huren, die altijd over de meest recente Windows-versie beschikt. Windows 365 Cloud PC-gebruikers kunnen deze pc vervolgens gebruiken via een webbrowser. Dat kan vanaf een pc, tablet, of Android-apparaat.

Gebruikers kunnen kiezen uit configuraties met verschillende aantallen cpu-cores, geheugenconfiguraties en hoeveelheden opslagruimte. De goedkoopste configuratie is beschikbaar vanaf 18,20 euro per maand, per gebruiker. Gebruikers krijgen daarvoor een cpu-core, 2GB geheugen en 64GB opslag. De duurste uitvoering beschikt over acht cores, 32GB geheugen en 512GB opslagcapaciteit en kost maandelijks 147,50 euro per gebruiker.

Windows 365 Cloud PC

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-08-2021 • 19:37

115

Submitter: CPOMendez

Reacties (115)

115
114
59
4
0
48
Wijzig sortering
Het is vooralsnog alleen beschikbaar voor bedrijven, prima.
De goedkoopste configuratie is beschikbaar vanaf 18,20 euro per maand, per gebruiker. Gebruikers krijgen daarvoor een cpu-core, 2GB geheugen en 64GB opslag.
Ok fair enough, dat is een prima optie voor een gemiddelde gebruiker. Beetje kunnen internetten, misschien wat office (?) zonder een eigen systeem aan te hoeven schaffen.
De duurste uitvoering beschikt over acht cores, 32GB geheugen en 512GB opslagcapaciteit en kost maandelijks 147,50 euro per gebruiker.
Da's natuurlijk de andere kant van het spectrum... maar okee, er zijn vast applicaties die een dergelijke config nodig hebben. Echter vraag ik me dan af of je voor dat geld niet beter zelf een flink systeem neer kunt zetten.
zonder een eigen systeem aan te hoeven schaffen.
Ik zie dit in heel veel reacties, maar hoe wil je verbinding maken met deze dienst zonder dat je een PC hebt? Echt niet dat een dergelijke clouddienst bruikbaar gaat zijn als volledige ervaring vanaf een tablet of telefoon, je hebt op z'n minst een goedkope laptop of PC nodig, en voor enige performance bij het decoden van de videostream zul je ook een huidige standaard CPU nodig hebben. Dan ben je al snel klaar voor 200-300 euro, dus dat is een jaar tot anderhalf jaar aan gebruikskosten.

Ik heb, buiten tijdelijk gebruik van de allerhoogste opties, nog geen enkele situatie genoemd gezien waarin dit het überhaupt waard gaat zijn. Zelfs al heb je als bedrijf een werknemer die nog een proeftijd door moet, dan zit je daarna mogelijk met een laptop van zeg 800 euro die twee maanden gebruik heeft gezien, die kun je toch gewoon met de ingebouwde reset tool van Windows 10 terug naar fabrieksinstellingen gooien en aan de volgende persoon geven?
Een thin cliënt systeem hoeft niet zo duur in aanschaf te zijn en vaak wordt dit over een langere periode dan standaard computers afgeschreven. Reden van het laatste is dat ze ook vaak langer prima bruikbaar zijn.
Maar je hebt dus alsnog gewoon hardware nodig. Misschien hardware die niet zo gevoelig of duur is als een volledig systeem, maar wel hardware waar kosten aan verbonden zijn, die ingesteld moet worden (een thin client moet ook geconfigureerd worden om met de juiste gegevens met een server te verbinden zodat de gebruiker in kan loggen op de juiste VM).
Geloof me, het onderhoud van thin clients is peanuts. De kosten van onderhoud in corporate omgevingen zitten vooral in de software, en die vallen hier helemaal weg. Wij hebben op remote locaties veel thin clients met een paar pc's en die pc's kosten 90% van de tijd in incidenten, onderhoud en dus kosten. Thin clients zijn goedkoop, hebben geen data lokaal dus eenvoudig remote te resetten/herinstalleren en zijn 1-op-1 uit te wisselen De settings komen binnen via DHCP options en ze kunnen letterlijk uit de doos, zo aangesloten worden en 10 seconden later kan de gebruiker inloggen. Dat zal ook de doelgroep zijn voor Winows 365 denk ik.
ik geloof je, ik werk al met thin clients sinds '99. (hier een ouwe lul die met NT4 TSE en Metaframe 1.0 is begonnen.)

MAARRRRRRRRR..

Die incidenten met PC's, waarover jij het hebt... zijn dat soft of hardware incidenten?
Software incidenten (opnieuw image erover heen knallen) los je niet op met dit: Dit is en blijft gewoon windows maar zonder je eigen ijzer eronder. Die incidenten blijf je houden.

Falende PC hardware gebeurt bij ons procentueel net zo vaak als falende thin client hardware.

Dit is geen SBC oplossing. NIet 1 server to rule them all. Dit zijn gewoon losse VM's in de cloud. Vmware's Horizon achtige oplossing. en Vmware... heeft ook cloud oplossingen.

Ik zie niet zoveel voordelen voor grotere organisaties. Ik zie wel een hoge kale prijs voor een bruikbare configuratie.

Ik zie wel voordelen voor startups/kleine bedrijven. lage aanschafprijs (geen aparte ruimtes, minder benodigde infrastructuur, geen dure server licenties voor horizons, etc.) , maandelijkse facturering, overal/altijd beschikbaar met een kleine inspanning.

(edit: verduidelijking lagere aanschafprijs bij startups)

[Reactie gewijzigd door redniels op 26 juli 2024 11:49]

Ah wat grappig, dat was ook de eerste versie waar ik mee begon, ik heb de Metaframe CD's nog liggen.

De incidenten waar ik het over heb vinden plaats in kantooromgevingen op offshore productie- en boorlocaties. Voorheen werden oude PC's ingezet als Citrix client, gebruikers konden ook lokaal werken als het netwerk down was. In die tijd waren het vooral HD crashes, die op een gegeven moment gewoon gebeuren, maar dat waren ook oudere machines. Met gevolg dat ik op de heli moest om een HD te vervangen, wat zonde was van het geld en tijd. Al snel kreeg ik toestemming om thin clients uit te rollen, hoewel er als compromis altijd 1 fat client per locatie achter moest blijven en dit is de situatie die tegenwoordig nog steeds zo is. De thin client zijn van XP embedded naar ThinOS gegaan (Wyse) wat het beheer veel eenvoudiger maakte.

De meeste problemen zijn software issues. Windows updates die niet willen installeren, remote management software die niet meer respond of gebruikers die via de helpdesk het local admin pwd hebben kunnen achterhalen en rommel geinstalleerd hebben. Ik denk dat die PC en thin clients gelijk opgaan wat betreft hardware problemen. Maar ook hier geldt dat de gebruikers zelf een thin client kunnen vervangen, en die vaak op de plank hebben liggen. Kapotte clients krijgen op kantoor evt een nieuwe images of worden vervangen, kan allemaal door de helpdesk gedaan worden. Het verzenden van hardware is met tc's goedkoper aangezien ze kleiner en lichter zijn, dat is iets wat zwaar telt als het met een heli gaat. Misschien is onze situatie wat afwijkend, maar ik zie vooral veel overeenkomsten met remote omgevingen die beheerd moeten worden. Kosten zijn kosten.

En wat betreft Windows 365 moet ik eerlijk toegeven dat ik me niet zo heb verdiept in de oplossing zelf en ga ik er een beetje vanuit dat het inderdaad iets Horizon of XenDesktop achtig. is, dus een cloud VDI. Maar ook ga ik er vanuit dat die Windows 365 desktops gewoon in een eigen tenant kunnen draaien met een Azure AD, dan is het min of meer concurrentie voor VMWare of Citrix - maar misschien heb ik dat mis. En hier zie ik dus wel oplossingen voor corporate omgevingen, als die toch al alles via de cloud doen, maar ook small business in combinatie met BYOD bijvoorbeeld zou hier mee uit de voeten kunnen.
Die helikopter rit zou voor mij de reden zijn geweest om alleen maar PCs uit te rollen.

;)

Je werkt in een mooie business. Beetje jaloers. (lokale overheid hier)
Genoeg functies in deze industrie, dus je kan zo aan de slag. Maar het zijn geen plezierreisjes, je bent met een beetje pech zo een paar dagen weg, ook al komt het prive ff niet lekker uit. Maar de eerste paar keer is wel bijzonder inderdaad :)
Dit lijkt me een prachtige combi met Surface Pro X, zelfs de consumenten versie met Windows Home in Mode S kan je hiermee verbinden.
Legacy zooi draai je in de cloud. Moderne software lokaal.
Of gewoon bring your own device, mensen kunnen kiezen wat ze willen, of een eigen laptop/computer meebrengen. Maar iedereen heeft hierdoor dezelfde desktop voor zijn neus tijdens kantooruren. Dit gebeurt al jaren met XenApp/Desktop of Horizon, werkt goed en ook prima te beheren. Als je het goed doet is lokale software helemaal niet meer nodig, zelfs zware 3D applicaties kan je echt prima remote draaien. Games zelfs, weet ik uit eigen ervaring. ;)
Geen dure server licenties?
Hoe gebruik je server-applicaties dan?
Kan je windows365 überhaupt in een AD-omgeving met servers inbedden?
Horizons, Xendesktop, dat soort dingen bedoel ik. Server licenties voor je desktop omgeving.
Anoniem: 316512 @redniels5 augustus 2021 14:53
In de huidige markt waarin je amper laptops kan aanschaffen omdat er overal grote chiptekorten zijn, is dit denk ik een prima oplossing.

Vooral voor de wat kleinere bedrijven denk ik dat dit inderdaad handig is. Maar dat is ook precies hoe Microsoft erin staat. Voor enterprise hebben ze namelijk al WVD klaar staan.
Wat voor thin clients gebruiken jullie?
Zie mijn reactie hierboven, momenteel zijn dit Wyse 3040 clients met ThinOS. :)
En zo duur is een standaard PCtje op laptopje met Windows helemaal niet en daarmee kan je meer dan met zo'n basisversie van deze cloud dienst. Dat kan voor 500 euro al klaar zijn, dus ik snap niet voor wie Microsoft denkt deze dienst te kunnen aanbieden.
Ik weet niet, ik zie wel usecases. Mensen die enkel thuiswerken of kleine bedrijven met enkel vaste werkplekken en vaste kantooruren, ja, dan is het minder interessant tenzij je je back-ups zelf niet wil regelen oid. Maar ook op dat gebied werken veel bedrijven al met webapplicaties die hun data sowieso niet lokaal opslaan maar in de "cloud".

Echter, voor grote organisatie met meerdere kantoorlocaties/geen vaste werkplekken/flexplekken volstaan nu goedkope, eenvoudig vervangbare clients waar enkel verbonden wordt met de cloud. Waar je ook werkt, dus eventueel zelfs thuis beschikbaarheid tot dezelfde omgeving.

Tja, daar waren ook wel mogelijkheden voor vóór de cloud, maar nu is het zonder fysieke servers. En dit is maar één voorbeeld. Zijn wel meer redenen waarom de cloud interessant kan zijn. Dat zegt niet dat ik all-in ben, maar ik vraag me nou niet af voor wie deze dienst zou kunnen werken...
Bij mijn weten en ervaringen gaan Thin Clients en Audio/Video niet echt lekker samen. Zijn er thin clients met degelijke audio chip en mogelijkheden voor kwalitatief goede doorvoer van video? (dus TC <----> remote systeem) Denk bijvoorbeeld aan video bellen.
Video bellen heb ik meermaals met een thin client gedaan. En thin client maker Igel heeft vorig jaar ook een video gemaakt over Teams met hun hardware. Je ziet duidelijk een verschil. https://www.youtube.com/w...Technology-EnglishChannel
Voor het post-corona hybride kantoor betekent dit volgens mij dat een heel groot deel van de medewerkers geen laptop of eigen PC hoeven te krijgen en vrijwel alle PCs in een kantoor hetzelfde low spec doosje kunnen worden. Thuis kunnen de medewerkers gebruiken wat ze willen. Voor het uitzonderlijke geval dat een medewerker geen device thuis heeft waarmee vanuit de browser te werken is, kan eenzelfde low spec doosje in bruikleen gegeven worden.

Voor heel veel kantoorbanen zal dit het hybride werken een stuk eenvoudiger maken.
Ik zie een gat in de markt. Produceer laptops die alleen bestaat uit een beeldscherm, toetsenbord en een accu. Je kan overal werken en omdat je geen GPU, CPU etc in je laptop hebt kan je alle ruimte vullen met een accu. Als iemand groot wordt met dit idee gun mij dan aub een paar aandelen 8-)
Nexdock is wel een erg mooi idee, dank voor het delen. Als je daarmee kan inloggen op Windows 11 zou dat erg netjes zijn.
Die Nexdock is nog niet eens verkrijgbaar en het is niet economischer dan een chromebook.
[...]
Ik zie dit in heel veel reacties, maar hoe wil je verbinding maken met deze dienst zonder dat je een PC hebt? Echt niet dat een dergelijke clouddienst bruikbaar gaat zijn als volledige ervaring vanaf een tablet of telefoon...
iPad met toetsenbord en muis en eventueel een extern scherm werkt prima als je al in het Apple ecosysteem zit. De kosten zijn dan voor het toetsenbord en muis. Op die manier kan je apps uit de Apple appstore gebruiken, zoals Microsoft Teams om onderweg te vergaderen. Daarnaast kan je virtueel de Windows applicaties voor de klassieke bedrijfsprocessen, zoals Excelbestanden met macro's. Mocht Microsoft Windows 11 virtueel gaan aanbieden dan kunnen Android apps ook draaien op de iPad. One Device To Rule Them All.

Ook op scholen zie ik mogelijkheden. Leerlingen die met een eigen apparaat naar school komen en gebruik kunnen maken van de lesstof op de virtuele machines. Dan weet je altijd dat die oude applicatie die JAVA 7 nodig heeft veilig werkt en geen beveiligingsissue vormt voor de rest van het netwerk.

Tevens zijn de licenties voor de applicaties goedkoper. Je kan dan betalen voor het aantal computers dat de software gelijktijdig kan gebruiken ipv betalen per persoon (mits de leverancier deze vorm aanbiedt).

[Reactie gewijzigd door Dwinges op 26 juli 2024 11:49]

Volgens mij is dit gewoon een concurrent voor bijvoorbeeld de Argeweb Windows VPS. Als je een beetje bij die slider speelt is Microsoft wat duurder, maar het komt in de buurt. En blijkbaar is daar ook vraag naar. :)
2gb is ook voor simpel KA gebruik niet genoeg, 4gb is met windows 10 al krap met meerdere browsertabs open

En je zal toch lokaal client hardware nodig hebben ook.. aardige kans dat die over minstens dezelfde specs beschikken als die bottom end config...
Ik heb als trial de 4GB variant aangevraagd van de week en ik moet zeggen dat deze zeer soepel draait binnen Microsoft 365.

Daarnaast is niet voor consumenten beschikbaar niet helemaal waar. Ik heb een MS365 Busines Basic + EMS E3 licentie genomen als consument en dan heb je (alle) functies en dus ook toegang tot MS365 Cloud Desktop. Er is helemaal geen harde eis dat je een bedrijf moet hebben voor deze licenties.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 26 juli 2024 11:49]

High spec ssd based storage voor de swap file maakt vast veel goed ;)

Ik zou never nooit een w10 machine met 2gb ram willen gebruiken
Er is helemaal geen harde eis dat je een bedrijf moet hebben voor deze licenties.
Uiteraard niet, maar er is wel degelijk een Business licentie nodig en de meeste consumenten hebben die niet. Vandaar de generalisering.
Ok fair enough, dat is een prima optie voor een gemiddelde gebruiker. Beetje kunnen internetten, misschien wat office (?) zonder een eigen systeem aan te hoeven schaffen.
Volgens mij snap ik de use case hiervan niet helemaal.
Windows 365 Cloud PC-gebruikers kunnen deze pc vervolgens gebruiken via een webbrowser. Dat kan vanaf een pc, tablet, of Android-apparaat.
Je hebt dus al een volledig functioneel apparaat met moderne web browser nodig om dit te kunnen gebruiken. Dus je kunt al internetten en “wat office” zonder dit. Ik vraag me af wat nou echt de meerwaarde is.
Hmm ja, hooguit dat je centraal het OS zou kunnen beheren. Je hebt nog steeds een client nodig, die al snel aan diezelfde minimale specs zal voldoen. Okee, weer een product afgeschreven :-)
Ik kan mij situaties in het veld voorstellen dat de medewerkers met een android tablet het veld in gaan, en dan toch een volledige Windows ervaring hebben.

Vaak genoeg van klanten de vraag gekregen of ze op hun Ipad of Android tablet ons programma konden draaien.
Dan hoefden ze geen dure Windows tablet aan te schaffen
Bijvoorbeeld :

Een mogelijk scenario kan zijn dat het lokale device dat gebruikt wordt geen lokale zakelijke data mag/kan opslaan, dat Microsoft 365 en bedrijfsdata alleen in de Windows 365 omgeving toegangkelijk is. (Bv. via Conditional Access zijn hier mogelijkheden in).

Ook zie ik scenario's (tevens ook via Azure Virtual Desktop mogelijk) dat je dit voor "legacy applicaties" gebruikt. Bijvoorbeeld de Windows laptop/desktops zijn Azure AD Joined only, maar sommige applicaties of scenario's hebben toch nog de on-premises Active Directory nodig, Windows 365/Azure Virtual Desktop kunnen Hybrid Azure AD joined zijn, waardoor "legacy" applicaties wel kunnen werken.

Scenario's waar soms logischer is een applicatie te starten vanuit een virtuele omgeving die dichter bij de SQL omgeving is... Bv. bij Azure Virtual Desktop heb ik scenario's gezien dat de applicatie als RemoteApp wordt aangeboden omdat de VM's in hetzelfde datacenter staan als de SQL omgeving waar de applicatie mee communiceert. Dit werkt efficienter dan alle desktop/laptops die via internet verbindingen naar je datacenter/Azure SQL omgeving moeten maken.

Of dit dan een BYOD is of een zakelijk apparaat waarvan je de sessie start maakt niet uit.

Heb bedrijven gezien die werken met Samsung DeX, telefoon koppelen aan een beeldscherm waar wel toetsenbord en muis gekoppeld is, vanuit daar via Citrix kunnen werken... (Zijn wel zakelijke telefoons)

Daarnaast kan het zijn dat gebruikers liever met MacOS of Android/ChromeOS werken, maar toch met Windows only applicaties moeten werken.

[Reactie gewijzigd door MZONDERL op 26 juli 2024 11:49]

In principe blijft die cloud PC gewoon altijd aanstaan. Dus als je iets moet draaien wat veel tijd in neemt (bijvoorbeeld complexe rapportages) dan kun je je eigen device gewoon uitzetten en draait de boel gewoon verder. Ook hoef je geen laptop mee te nemen wanneer je ergens anders heengaat. De cloud PC is ook vanaf de brakke pc van bijvoorbeeld je moeder gewoon prima te gebruiken. En vanaf welk device je ook inlogt, je kunt gewoon weer verder waar je gebleven bent. Verder geen gezeur met updates meer.
Je kiest hier niet voor als je nog twijfeld of je voor dat geld niet zelf een PC kunt kopen, dan ben je verkeerd bezig. Er zijn legio voorbeelden te bedenken waarbij een fysieke PC nog een betere optie is, maar ook genoeg voor dit soort producten. Voor dat laatste is vooral beheer en beveiliging de grote factor. Microsoft is bezig een ijzersterk portfolio neer te zetten met zaken als Autopilot, conditional access, Sentinel, enzovoorts, waarbij een "gevreesde" vendor lock-in bijna vanzelfsprekend wordt.
je hebt hoe dan ook nog steeds een pc nodig.
Natuurlijk, maar die dan volstaat iets simpels als een thin client of andere low-spec endpoint zoals een Chromebook. Het voordeel is ook natuurlijk dat dit apparaat niet corporate owned/managed hoeft te zijn.
Het voordeel is ook natuurlijk dat dit apparaat niet corporate owned/managed hoeft te zijn.
Dat ligt eraan wat je bedrijf afdwingt. Zat organisaties waarbij BYOD niet toegestaan is.
Het sleutelwoord in mijn reactie was "hoeft".
Ook wel bekend als DBYOD (dont bring your own device)
"je hebt hoe dan ook nog steeds een pc nodig."
en internet...
Ah, wist ik niet 🤭
Ook voor het goedkoopste systeem kan je beter een laptop kopen. Na 1 jaar heb je dat al terug verdiend!
Als consument heb je gelijk, maar als bedrijf komt er wel iets meer kijken bij de kosten van een laptop:
Distributie, ondersteuning, downtime door defecten (verloren werkuren.) en zo maar door.

Ook is de schaalbaarheid handig: Je huurt een extern bedrijf in die met 30 man komen voor een project van 6 maanden en die wil je niet fysieke laptops geven, maar je wilt wel volledige controle over het systeem, dan is dit een zeer goede oplossing.

Of externen voor langere termijn omdat je zaken outsourced hebt bijv.
Outsourcen is meestal (simpel) code-klopper werkzaamheden, waarbij het ook niet zo handig is om geen hardware beschikbaar te hebben als er moet worden opgeschaald. Pair-programming is goed voor het inwerken van een persoon en soms ook goed om ideeen uit te wisselen over een moeilijk stuk code. Maar of dat de goedkope Cloud-PC daar een oplossing voor is? Denk het zelf van niet. En de duurdere Cloud-PC is gelijk zo duur, dat een extra hardware-doos al gauw goedkoper wordt, zelfs met alle beheerskosten/afschrijving/enz. Uiteindelijk heb je nog altijd iets van waarde en waarschijnlijk ook nog ens een belastingvoordeel met hardware, wat je niet zult hebben met Cloud-PC's.

Er zijn vast use-cases waarvoor de cloud-PC handig zou kunnen zijn. Maar zelfs voor bedrijven zie ik deze zo snel nog niet.

Misschien is het iets voor consultants die volgens het 'uurtje-factuurtje'-principe werken?
Genoeg bedrijven die hun financiële administratie outsource, inkoopverwerking, zelfs HR taken. Outsourcen is al lang niet meer voor alleen programmeren en coden. Juist die taken met gevoelige data is goed te beschermen door het gebruik van deze VDI oplossingen.
laptop: Distributie, ondersteuning, downtime door defecten

dit heb je met de cloud oplossing nog steeds, je hebt nog steeds een client nodig om te connecten naar de cloud. En je moet ook nog de cloud configs onderhouden, het zou zomaar meer werk kunnen zijn.
Je kunt de cliënt vervangen met elke willekeurige andere client en hoeft niet na te denken over software deployment en data.

Voorde van deze omgeving is dat provisioning heel snel is en je gooit het na gebruik weg. Elke keer eenvoudig clean beginnen.

Mijn reacties zijn niet theoretisch, maar komen uit de praktijk. Wat MS aanbiedt is geen nieuwe oplossing 😊
Ok fair enough, dat is een prima optie voor een gemiddelde gebruiker. Beetje kunnen internetten, misschien wat office (?) zonder een eigen systeem aan te hoeven schaffen.
Maar waarop bedoel je dit dan te gebruiken? Vanaf een tablet ofzo?
Echter vraag ik me dan af of je voor dat geld niet beter zelf een flink systeem neer kunt zetten.
Stel je voor 240 euro per jaar en je hebt nog een eigen device nodig. Verder compleet geen lokale config.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er gebruik van maken, maar ik zie het er nut niet van in voor die prijs.

Betaal wat meer voor je telefoon-abbo en je kunt die als hotspot gebruiken. Dan werk je op je eigen pc/tablet.
En dan komen ze af met een surface pro x met ingebouwde LTE. Die kan je mobiel als werkpaard inzetten. Ik zou beter zo iets kopen ipv zo’n streamingsdienst. Ligt het internet uit dag pc. En iedere keer je telefoon pakken als hotspot is ook een dure grap. Microsoft heeft de hardware op ARM. Borduur daar op verder. Een vaste Windows licentie en LTE in 1 device. Ik weet het niet hoor. :|
De usecase die momenteel het meest voor de hand ligt zijn bedrijven die behoefte hebben aan flexible werkplekken en piekmomenten kennen. Een "vaste" werkplek onderhouden met een dure workstation is dan duurder dan zo'n fors maandbedrag.
Je hebt nog steeds zelf een systeem nodig om te kunnen verbinden.
of voor bedrijven die thuiswerken niet kunnen ondersteunen omdat hun internet te traag is.
voorbeeld [weet het niet exact meer, dus neem het met een korrel zout]
[ wat ik heb gehoord van een kennis, is dat een organisatie dusdanig traag internet heeft, dat zelfs al youtube openen het netwerk dicht knijpt]

van wat ik heb gehoord zijn er flinke rechtzaken bezig omdat KPN het vertikt om daar een betere internet verbinding te plaatsen.
Op het opslaan van de browsevoortgang na (wat ook met extensies kan lijkt me) zie ik weinig nut in internetten op een cloud pc die je benaderd via je... Internet?
Maar streamen vereist al meer van de hardware dan 'een beetje internetten en misschien wat office', dus nee. Dit zal eerder voor de wat zwaardere toepassingen bedoelt zijn.
Beetje kunnen internetten, misschien wat office
Ik kan me echt niet voorstellen dat je fatsoenlijk Windows en Office kan gebruiken op een machine met 1 Core en 2GB geheugen. zelf Internetten lijkt me daar niet prettig op
Jammer dat je niet capaciteit kunt huren per dag. Kan me voorstellen dat dit bijvoorbeeld voor veel mensen in de creatieve sector dan aantrekkelijk zou worden. Mijn vriendin moet ongeveer 1x a 2x per maand video's bewerken met 4K video. Denk dat zij best interesse in zou hebben om zelf een wat goedkopere pc te hebben en dan 1x of 2x per maand cloud capaciteit te huren als dat nodig is.
Je zou naar Azure Spot VM’s kunnen kijken :)
Het probleem is dat die een stuk lastiger zijn om op te zetten. Windows 365 is echt 2x klikken en klaar.
In principe kan je alles in Azure aanmaken middels templates.
Dit kan ook voor Spot VM's, wij zitten er naar te kijken om op die manier zelfs een volledige testomgeving uit te rollen met een druk op de knop.

Maargoed, dat vergt wel initiele setup natuurlijk.
Mooi functie die je eventueel kan gebruiken i.p.v Spot VM is Azure Lab service!
Werkt ook met een template en betalen naar gebruik :) Je kan eventueel een image uploaden naar een store en deze uitrollen.

Als je meer wilt weten stuur je maar een DM :P

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 26 juli 2024 11:49]

Dan zou ik eens kijken naar Azure DevTest Labs. De tijdsinvestering om Spot VM's op te zetten wegen wellicht niet op tegen de voordelen van DTL.
Ongetwijfeld gebruikt deze dienst op de achtergrond Azure. Maar dat is juist de dienst: dat je het niet zelf hoeft te doen.
Het lastige is dat je niet zomaar een W10 versie kan gebruiken. Daarvoor moet je voldoen aan de licentie voorwaarden en afaik betekent dat dat je zelf een licentie hebt waarmee je W10 mag gebruiken in Azure. Ik heb het zelf ook wel eens geprobeerd, maar vond het niet super.

Daarnaast: als je 4K filmpjes aan het monteren bent en je wordt ineens ge-evicted omdat de capaciteit nodig is dan ben je ineens je spot VM kwijt (en je werk). Of haal ik nu AWS en Azure door elkaar?
Nee, dat klopt. Dit is voor interruptable workloads. Als je grote hoeveelheden tijdelijk wil processen, is Azure Batch wellicht fijner.
Klopt maar er zijn settings bij het configureren dat de Vhdx bewaard blijft. Ook bepaalde beschikbaarheid kan je afnemen waardoor het risico op verwijdering nihil is.
Azure VM Spot, nog nooit van gehoord, wat zijn de nadelen? Zetten ze hem tijdelijk uit als er een grote klant ineens 1000 VM’s uitrolt?

Lijkt interessant.
Ja zo iets of ze verwijderen hem :P je kan ook een maximum prijs opgeven voor je VM waarna deze gestopt zal worden of verwijderd (keuze genoeg haha)

Leesvoer :9~

https://azure.microsoft.c...es/virtual-machines/spot/
https://docs.microsoft.co...virtual-machines/spot-vms

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 26 juli 2024 11:49]

oh he, wist helemaal niet dat dit al een optie was 8)7 . Thanks!
Dat is mooi, maar als je die een paar maanden niet hebt gebruikt kun je hem eerst een dag laten updaten.
Als je 4K video wilt bewerken lijkt een cloud PC me niet erg prettig. Je moet de content er tenslotte ook op zien te krijgen.
Goed punt, dat zal voor veel gebruikers wel een limiterende factor kunnen zijn. Binnenkort krijgen we wel glasvezel. Met een paar honderd mbit upload (of zelf een gbit) zou het wel doable moeten zijn toch?
Als het echt professioneel bewerken moet zijn en niet dat beetje 1080p hobby filmpjes dan ga je het daar niet mee trekken. Het is gewoon idioot veel data.
Daar zijn ook weer oplossingen voor die ook met weinig bandbreedte toch de content in je montage programma kunnen streamen. Zoals https://www.lucidlink.com/
Dit licentie model kan deze use case niet aan, maar wat jij wil kan natuurlijk perfect op azure.
Er bestaan wat aanbieders voor o.a. dit soort toepassingen, best betaalbaar ook:

- paperspace (kan per uur)
- ovhcloud
- v2cloud
Kan me ook voorstellen dat juist met monteren het nauw luistert, vooral de synchronisatie geluid/beeld. Als een cloud-pc enigszins als een VDI/remote desktop aanvoelt dan is dat nog niet rijp voor dat soort precisie. Denk ik.
Pay as you go vm gebruiken met een autoshutdown. Dikke vm huren als je het gebruikt, daarna weer uitzetten. Dat kan gewoon met Microsoft.
Mocht ze dit nog niet kennen, dan kan ze wellicht met proxies werken. Het editen doe je dan met low-res materiaal en voor het daadwerkelijke renderen gebruik je vervolgens de hi-res beelden. Werkt prima met Premiere en vrij recent ook met DaVinci Resolve, ook op minder krachtige hardware. Scheelt een hoop tijd en vooral frustratie tijdens het editen, zelfs op high end workstation hardware.
Eerst even 333 GB aan bronmateriaal uploaden via een Ziggo lijntje. :z
Paperspace zou hier de oplossing zijn. https://www.paperspace.com/
Er zijn organisaties die dit in Azure doen, VM opspinnen bij inloggen met simpele cliënt en einde werkdag wordt de VM gesloopt. Alle settings e.d. van je applicaties worden netjes opgeslagen en geïmporteerd wanneer je een nieuwe desktop aanmaakt. Dit wordt hier al bijna 4 jaar gedaan en er is nog geen reden gezien om een dik workstation neer te zetten vs deze oplossing. Wel een flinke korting / commit met MS voor Azure diensten.
Ik zie het nut er echt niet van in. Waarom zou je in de cloud willen werken als je zelf al een computer / laptop nodig hebt om te verbinden?

Omdat dit iets krachtiger is voor Photoshop of een ander zwaar programma?

Doe jezelf een lol en koop een fatsoenlijk systeem, kosten (en BTW) heb je er zo uit.
Precies ja.. vind het niet echt een goedkope dienst ook. Gewoon een laptop/desktop is goedkoper en bied precies het zelfde en beter.
Als je een bedrijf hebt, met 100 tot 200.000 medewerkers, dank kost het beheer en vooral het veilig houden van je netwerk, een bak met geld. Daarnaast geeft dat nog geen garanties dat je morgen toch gepakt wordt met ransomware, en dat je 2 weken een fabriek of je hele bedrijf plat hebt liggen.
Daarnaast pushen van updates, support en meerdere hardware opties, etc.
Dit lijkt ideaal, zeker in combinatie met applicaties die op azure draaien.

Edit: het verschil met Citrix is, dat je hier een os als service krijgt en bij Citrix je os kan virtualiseren

[Reactie gewijzigd door supertheiz op 26 juli 2024 11:49]

Dat zul je ook nog steeds moeten doen op je eigen thin clients of laptops, dus je argument gaat niet op.

En je laat ook geen "eigen" laptops toe op je bedrijfsnetwerk mag ik hopen.
De duurste uitvoering beschikt over acht cores, 32GB geheugen en 512GB opslagcapaciteit en kost maandelijks 147,50 euro per gebruiker (179 euro btw inc).

Dat is dus 5310 euro op drie jaar zonder btw...6425 euro incl, voor die prijs heb je drie laptops met betere specificaties en heb je geen internet nodig voor aan je pc te kunnen.

Waarom is dit dan een success?

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 juli 2024 11:49]

Een gratis test is uiteraard altijd vrij populair.

Maar ik vraag mij ook af in hoeverre dit interessant is voor bedrijven. Bij ons worden laptops na 3 jaar afgeschreven. Allemaal Lenovo Thinkpads die ergens rond de 1600-1700 euro zitten.

Pak dat een beetje vergelijkbare specs (4 cores, 16 GB ram en 512 GB) en he zult bij de cloudversie van windows rond de 70€ per maand zitten gok ik. Dan zit je nog na 3 jaar met een kost van 2520 euro op 3 jaar. En dat dan maal de +- 3500 laptops en workstations die we hebben. Om nog maar te zwijgen dat eens het internet wegvalt. Uiteraard is dat nu ook een probleem maar dan kan een hoop volk dat administratief werk doet toch nog verder. Als die hun Windows plots uitvalt omdat er geen internet is…

[Reactie gewijzigd door Simon Shipperd op 26 juli 2024 11:49]

Plus dat je als bedrijf je laptops elke 4 jaar kan afschrijven aan de belasting. Die dingen kosten je effectief zo goed als niks
Als ze spreken over cores in de cloud dan mag je zeker zijn dat dit multithread cores ook zal bevatten.
Een quad core van een huidige laptop is dus met hyperhreading ook een 8 core.
Trouwens sinds vorig jaar zijn er vol portable laptop cpu's met zelfs 8 physical cores en dus 16 threads. Zo speciaal is dat niet meer..
De duurste configuratie van windows 365 komt overeen met een laptop van 1600 euro en kost je over 3 jaar effectief 6425 euro

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 juli 2024 11:49]

Voor bedrijven kan ik me er nog iets bij voorstellen.
Geen byod , maar dit, veilig en onderhouden door jouw IT afdeling en ms. En elke werknemer kan gewoon vanaf hun telefoon, icm met een extern scherm en muis of tablet overal veilig werken.
Super dat ze ook hier naar een model gaan waarin je dus niet meer gestoord wordt door het moeten updaten.
Dit bevalt me tijdens gaming op Stadia ook uiterst goed. Ookal duurt een update installeren maar een paar minuten, het is en blijft een negatieve ervaring als je net op het punt staat wat te doen.
Dit zou heel mooi werken in combinatie met bijvoorbeeld dex van Samsung, zo heb je als gebruiker maar 1 device nodig en kan je er alles mee zoals een volwaardige pc ook kan. Zo heeft ook niet iedereen een laptop en telefoon nodig maar is een telefoon en een werkplek met een dex docking voldoende.
Hmm, windows 11 pushen met bizarre systeem eisen, en ondertussen windows 365 aanbieden.
Het doel lijkt me duidelijk, gebruikers de schrik in jagen, zodat ze moeten kiezen tussen nieuwe sloot hardware of toch maar in de cloud.
Dat laatste levert MS meer op. Het eerste interesseert MS weinig al heb je windows 11 via een illegale weg verkregen, ze hebben liever dat je aan het windows eco systeem gewent raakt zodat ze ooit een abo aan je kunnen verschaffen.
Ben heel erg benieuwd wat deze strategie met windows 11 in de toekomst zal brengen, niet dat ze dat op een gegeven moment verwaarlozen.
Microsoft krijgt vaak genoeg te horen dat Windows veiliger moet, zodra componenten vereist worden die dat mogelijk maken (TPM 2.0) komt het "bizarre systeemeisen" argument. Windows 10 kun je tot 2025 gebruiken en tegen die tijd voelt het misschien minder "bizar" om de stap naar Windows 11 te maken.
Dit is machtsmisbruik van MS. Een ranzige prikkel waar vooral MS zelf en ook de partners zoals Dell en HP en dergelijke schat-, schat-, schathemeltje rijk van worden.
90% reductie in systeemcrashes en 60% reductie in malware.
Er is veel te klagen over Microsoft, maar met Windows 11 hebben ze meer gelijk dan ongelijk.

Malware maakt tegenwoordig niet alleen gebruik van software exploits, maar ook hardware exploits. En soms is vervangen de enigste optie.

Gelukkig heb je tot 2025, de chiptekort is dan ook waarschijnlijk weer opgelost.
Dat is me hele punt niet,
Wat is er speciaal aan win 11 specs?
1 core voor 20 euro ongeveer? Hoop dat dat een krachtige CPU is want ik zou geen Windows willen draaien op een enkele core..
Minimum 2 cores is aangeraden voor geen deadlocks te krijgen.
1 core hangt namelijk vaak vast, 1 proces kan die éné core al direct plat leggen.
Met een tweede core, kan er context switching plaatsvinden.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 juli 2024 11:49]

Ja dus in principe, je zou een 1-core VM kunnen kopen die amper tot niet gaat werken, dus dan zit je automatisch al op de 2-core.. Goede marketing bedoel ik hiermee.
Dit zal uiteindelijk ook voor gewoon PC worden gepust, waar windows a online system wordt.

Subscriptie modellen zijn de toekomst waar dit soort bedrijven naar toe gaan.

Vraag mij ook af of dit banen gaat kosten in het IT segment.
Mja het mag de toekomst zijn, maar niet voor die prijs, dat ben ik zeker.
Subscription moddellen brengen net geld op door lagere prijzen te vragen maar hogere aantallen te verkopen die continue stream of revenue garanderen.

Persoonlijk blijf ik weg van subscription modellen, ik zoek achter alternatieven.
Want subscription modellen tellen vlug op al je er meerdere moet nemen.
Is toch gewoon een tegenhanger van citrix wat bijna de hele corp wereld gebruikt?
Gaat puur om controle te houden op je omgevingen.
Byod is ook lekker goedkoop voor de baas die dan als je geluk hebt een karige vergoeding voor je prive PC geeft.

2fa om in te loggen en dan de rest van het bedrijf ook maar in Microsoft cloud land aan elkaar knopen.

Toekomstige Windows versies gaat dit mee geïntegreerd worden let maar op.

Tijd om linux te gaan gebruiken met gui :)
Nee bij citrix deel je de resources van één windows host. Je hebt dus maar één keer een kernel en windows die in het geheugen geladen is. En de users delen dll's, dat bespaard hopen ram.

Je kan dit hier eerder vergelijken met VDI, wat trouwens niet zo een super succes is, want het heeft niet het zelfde voordeel als citrix om resources te delen

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 26 juli 2024 11:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.