Windows 365 Cloud PC voor bedrijven kost 18 tot 148 euro per maand

Microsoft is begonnen met het aanbieden van Windows 365-abonnementen voor cloud-pc's. Dat kost afhankelijk van de configuratie minimaal 18,20 euro per maand per gebruiker en maximaal 147,50 euro. Er zijn ook beperkingen of kosten voor dataverkeer.

Met het beschikbaar maken van de nieuwe clouddienst heeft Microsoft ook alle details geopenbaard. Bedrijven tot 300 werknemers kunnen een Business-abonnement afsluiten en betalen dan minimaal 21,90 euro per maand per gebruiker. Als gebruikers al een pc met Windows 10 Pro-licentie hebben, zijn de maandelijkse kosten tot 16 procent lager. De goedkoopste cloud-pc heeft één cpu-core, 2GB ram en 64GB opslagruimte. Bij de duurste configuratie, van 147,50 euro per maand, gaat het om acht cores, 32GB ram en 512GB opslag. De prijzen zijn exclusief btw.

Enterprise-abonnementen voor grotere bedrijven zijn wat goedkoper. De prijzen variëren daar van 18,20 euro per maand tot 143,50 euro per maand, voor dezelfde configuraties. Bij de abonnementen voor grote bedrijven wordt het uitgaande dataverkeer verrekend aan de hand van de prijzen voor Azure-bandbreedte.

Datalimiet bij Business-abonnement

Bij de Business-abonnementen zijn er beperkingen aan de uitgaande gegevens per maand, schrijft Microsoft in een faq. Bij de goedkoopste configuratie gaat het om 12GB per maand en dat loopt op tot 70GB per maand bij de duurste cloud-pc. De limiet is gekoppeld aan het aantal cpu-cores. Microsoft stelt dat 'serverachtig gebruik' zoals het hosten van websites en streamen van inhoud 'niet is inbegrepen'.

Microsoft heeft documentatie gepubliceerd over Windows 365 Business en Windows 365 Enterprise voor bedrijven die daar mee aan de slag willen gaan. Ook heeft Microsoft een nieuwe video online gezet over het beheer van de cloud-pc's.

Halverwege juli kondigde Microsoft zijn Windows 365-cloudabonnement aan. Met de dienst krijgen bedrijven de beschikking over cloud-pc's die altijd de nieuwste Windows-versie draaien. Gebruikers kunnen hun Windows-systeem openen vanaf een applicatie of in een browser. Dat kan vanaf een pc, tablet, of Android-apparaat. Windows 365 is niet beschikbaar voor consumenten.

Business-configuratie Limiet uitgaande gegevens per maand
1 vCPU 12GB
2 vCPU 20GB
4 vCPU 40GB
8 vCPU 70GB
Processor Ram Opslag Business (tot 300 werknemers)* Enterprise
1 vCPU 2 GB RAM 64 GB Opslag

€ 21,90 gebruiker/maand

€ 18,20 gebruiker/maand

2 vCPU 4 GB RAM 64 GB Opslag

€ 29,10 gebruiker/maand

€ 25,50 gebruiker/maand

2 vCPU 4 GB RAM 128 GB Opslag

€ 31,90 gebruiker/maand

€ 28,20 gebruiker/maand

2 vCPU 4 GB RAM 256 GB Opslag

€ 40,10 gebruiker/maand

€ 36,40 gebruiker/maand

2 vCPU 8 GB RAM 128 GB Opslag

€ 41,00 gebruiker/maand

€ 37,30 gebruiker/maand

2 vCPU 8 GB RAM 256 GB Opslag

€ 49,20 gebruiker/maand

€ 45,50 gebruiker/maand

4 vCPU 16 GB RAM 128 GB Opslag

€ 63,80 gebruiker/maand

€ 60,10 gebruiker/maand

4 vCPU 16 GB RAM 256 GB Opslag

€ 72,00 gebruiker/maand

€ 68,30 gebruiker/maand

4 vCPU 16 GB RAM 512 GB Opslag

€ 95,60 gebruiker/maand

€ 92,00 gebruiker/maand

8 vCPU 32 GB RAM 128 GB Opslag

€ 115,70 gebruiker/maand

€ 112,00 gebruiker/maand

8 vCPU 32 GB RAM 256 GB Opslag

€ 123,90 gebruiker/maand

€ 120,20 gebruiker/maand

8 vCPU 32 GB RAM 512 GB Opslag

€ 147,50 gebruiker/maand

€ 143,90 gebruiker/maand

* Business-abonnementen zijn goedkoper als gebruikers al een Windows 10 Pro-licentie hebben. De prijs per gebruiker is dan gelijk aan die van de Enterprise-abonnementen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-08-2021 • 07:54

300 Linkedin

Submitter: HKLM_

Reacties (300)

-13000297+1119+225+31Ongemodereerd161
Wijzig sortering
Kan iemand mij uitleggen in wat voor omstandigheden dit nuttig kan zijn. Ik kan me sinds de aankondiging gewoon geen een bedenken
In zo'n beetje alle omstandigheden.....

- Geen defecte hardware meer (en let wel, defecte hardware kost echt *heel veel* geld in verloren productiviteit)
- Geen beveiligings problemen
- Geen 5 jaar lang dezelfde hardware
- Capital Expense wordt plots Operational Expense wat goed is voor de voorspelbaarheid van je financiën
- Geen 5 jaar nodig? Dan zeg je toch gewoon op.
- Toch snellere hardware nodig? Instant opschakelen
- Toch de snelheid niet nodig? Instant geld besparen
- Bedrijf moet snel uitbreiden? Niet meer wachten op leveringen maar gewoon gaan met die nieuwe medewerker
- Bedrijf zit in zwaar weer en moet snel inkrimpen? Je hebt geen geld zitten in hardware en hoeft dus ook niet sneller af te schrijven, je schakelt de VMs gewoon uit en bespaart onmiddelijk in de kosten

Er zitten zo enorm veel voordelen aan dat het een berg zorgen kan wegnemen. Wellicht is het niet goedkoper maar het is zeker ontzorgend.
Geen beveiligings problemen
 • De VMs komen standaard zonder updates, je moet ze zelf installeren en bijhouden en dus ook de beveiligingsupdates draaien
 • Windows Defender Tamper Protection staat standaard uit
 • Windows Defender Core Isolation (HVCI) staat standaard uit
 • Geen Credential Guard
 • Geen TPM 2.0 aanwezig in de VMs
 • Ze draaien hun patches niet dus de PrinterNightmare-bug zit gewoon in deze VMs
  (nieuws: Microsoft brengt noodpatch uit voor PrintNightmare-bug)
Kortom, je krijgt gewoon een Windows-machine die je helemaal zelf bij moet houden.
Sorry, mijn statement was iets te kort door de bocht. Uiteraard zijn er nog wat beveiligings gevaren over. Maar ze zijn een stuk minder erg dan je doet over komen:

- De VMs komen standaard met Automatisch Updates aan
Met als belangrijkste voordeel ten opzichte van vaste machines dat die updates ook gewoon 's nachts draaien. Waar ik mijn laptop gewoon uit zet 's nachts en de updates dus niet binnen komen.
- Windows Defender kan gewoon in Endpoint Manager aangezet worden met policies
- Credential guard geld hetzelfde voor
- Patches zijn gewoon onderdeel van automatische updates en draaien dus standaard ook

TPM2.0 is een beetje jammer maar voor de rest is het belangrijkste voordeel dat het, in tegenstelling tot losse hardware, gewoon geforceerd aangezet kan worden zonder dat de gebruiker er omheen kan werken door de PC uit te zetten.

Daarnaast het belangrijkste beveiligingsvoordeel van deze tijd: De machine kan niet gejat worden dus je data komt niet op straat te liggen. Er is ook geen enkele reden meer om met een USB stikje je data mee naar huis te nemen aangezien je gewoon thuis op dezelfde VM inlogt.

Ja, je krijgt gewoon een Windows machine maar met meer controle er over én zonder dat er een "machine" ergens door het land gaat waar hij door anderen mee genomen kan worden.
Je hebt altijd nog machines nodig om verbinding te maken met die cloud PCs, en die moeten ook gemanaged worden. Als je medewerkers alleen email en office nodig hebben hoeven ze ook niet een zware cloud PC te gebruiken, dan is die lichte machine waar ze toch al achter moeten zitten waarschijnlijk al genoeg. Als ze niet alleen simpele applicaties gebruiken maar ook echt zware applicaties is de kans zeer groot dat het niet alleen allemaal Microsoft applicaties zijn. En dan wil je als beheerder kunnen beslissen welke updates er worden geinstalleerd en wanneer, zodat eerst kan worden gekeken of de updates niet de werking van die andere pakketten beinvloeden.

Als je deels thuis werkt en niet gewoon via een VPN verbinding maakt om bij je data te komen maar USB stickjes gebruikt om het mee te nemen ben je toch al niet veilig bezig. Of je data op een server van Microsoft staat (waar je als bedrijf niet van kan zien wie er verder bij kan) of in eigen beheer is is natuurlijk ook iets wat belangrijk kan zijn. Kan Microsoft garanderen dat persoonsgegevens nooit het land verlaten en dat jouw vertrouwelijke data nooit onder andere wetgeving valt en daar door de lokale wetgevers bekeken kan worden? Of hebben ze niet in elk land een datacenter staan? En hoe zijn die datacenters beveiligd, wie kan er bij de hardware komen, etc. Een bedrijf dat bijvoorbeeld medische gegevens verwerkt mag deze natuurlijk niet zomaar aan anderen toevertrouwen.
ja, dit dus. door deze redelijk hoge kosten (bruikbaar systeem =41 euro per maand, leefduur van een werkplek = 5 jaar tegenwoordig = 5x12x41= 2460. prijsstijgingen uitgesloten. en dan nog het beheer erover heen...

Dan blijft als enige echte voordeel huisvesting over. En voor de meeste bedrijven, bestaat dat al.

Want als de andere optie een horizons of sbc oplossing is.. voor 2460 per user.. kom je daar een heel eind.
In ons geval, 2500 werkplekken... Dat betekend een dikke 6m over die 5 jarige periode. pffoei. en dan heb ik ook nog client devices + infrastructuur daarvoor nodig. Ik weet niet hoe ik het management van deze keuze moet overtuigen.

Ik zie met deze prijsstelling weinig voordelen van deze oplossing. Tel daarbij nog mogelijk gedoe met IBM en Oracle licenties op dergelijke werkplekken en geef mijn portie maar aan fikkie.

Misschien is er wel een use case voor kleinere bedrijven, zonder al beschikbare huisvesting, zonder Oracle/IBM legacy....
Let wel op dat in die prijs ook een aantal services inbegrepen zitten die je onprem nog moet mee tellen in je prijs zoals onderandere ook stroom, airco, windows licentie , endpoint licenties etc.
In het "vrije westen" staan op heel veel plekken en landen datacenters. Ik weet niet hoe het precies zit met deze constructie, maar met Azure (ook een microsoft dienst) kan je kiezen in welk datacenter de data wordt opgeslagen. Hierbij zie je ook in welke andere data centers de backups opgeslagen worden. Zogenoemde clusters.

En misschien kunnen ze toch bij jouw data. Uiteindelijk komt het toch neer op kosten/baten/vertrouwen. Je kan als bedrijf zelf een server in de lucht brengen met gevoelige data, maar die kan ook gehackt worden. Verder ik de "vertouwelijke" vraag nooit bij VPS partijen.
Juistem.
Met kosten 37,30 per maand heb je al snel een leuke eigen PC bij elkaar gespaard,
die je toch *ook* nodig hebt...
Beveiliging is ook dat je voldoende controle over je systemen, services en processen hebt. Hoe heb je met zware afhankelijkheid van Microsoft (of concurrenten) werkelijk genoeg controle? Dat je de clouddiensten inkoopt lijkt vooral te betekenen dat je verwacht dat een ander dat wel voor je regelt en als het mis gaat ze ook verantwoordelijkheid nemen voor bijvoorbeeld de kosten. Hoe is dat realistisch?
Controle geeft je misschien een veiliger gevoel, maar objectief maakt controle het enkel veiliger als je het zelf effectief veiliger doet dan zij en daar geen fouten en uitzonderingen in begint te maken.

Het is een beetje als zeggen dat veiligheid is dat je zelf je auto kan besturen. Hier zijn we nog niet natuurlijk maar in de toekomst zullen automatische auto's waarschijnlijk toch wel veiliger zijn.
Dat is niet hoe de wet werkt. Als jij wettelijk verplicht bent om te zorgen dat je andermans persoonsgegevens onder controle hebt dan kun je niet even luchtig stellen dat als je die gegevens in een (windows 365) cloud plaatst het dus maar voldoende is.
Klopt, in dit geval is het niet veel meer dan een vm in de cloud.

Maar ik doelde op het algemene statement dat je voor veiligheid best meer controle hebt. Controle geeft je de kans om iets beter te doen maar ook veel kansen om steken te laten vallen. Ik geef zelf graag de controle over het opslaan van mijn bankrekening, aandelen, lening aan de bank omdat ik weet dat zij die gegevens veiliger en met meer expertise opslaan dan ik zelf ooit zou kunnen.
Je schetst het wat mij betreft wel heel rooskleurig allemaal. Dit is gewoon hetzelfde als on-prem VDI maar dan in de cloud met al het beheer wat daarbij komt, applicaties die je moet installeren die de nodige backend servers en databases nodig hebben. Dit is niet minder beheer dan een on-prem VDI infrastructuur, bovendien heb je nog altijd hardware nodig om verbinding te maken met je cloud desktop. Plus schermen, printers, tobo's etc. Ok je hebt iets minder krachtige hardware nodig maar dan praten we over thin clients die al 20 jaar of langer bestaan.

En automatische updates aan, leuk als na een update je VDI niet meer wil starten omdat MS weer eens een bug in een patch heeft zitten, dus auto updates aan is wat je juist niet wilt in een zakelijke omgeving.

En hoezo draaien die dingen 24 uur p/d? Dat kost juist enkel meer omdat ze dan verbruiken. Nu schaal ik m'n VDI omgeving met 90% terug buiten kantooruren en zet ik bijna alles uit om stroom te besparen. Dat is juist heel het idee.

Nee als ik dit zo zie en de bijbehorende prijzen icm de specs loop ik er niet warm voor.
Ik ben het niet helemaal eens met de statement voor minder veiligheidsproblemen. Het belangrijkste verschil is hier dat je nu de verantwoordelijkheid bij MS legt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat security issues niet meer bestaan.
Veel hangt af van hoe zij het hebben geregeld.
8 vCPU, 32 GB RAM en 512 GB vind je quasi in elke PC. Je moet al moeite doen om een PC met lagere specs te vinden. Ga er even vanuit dat het een laptop is, voor een Thinkpad T14s betaal je ongeveer 1000 euro exclusief, met nog een 200 euro extra voor on-site support.

Vergelijk dat even met 5 jaar in Enterprise cloud, dan zijn we 8634 euro kwijt ofwel meer dan 7x zo duur. En uiteraard heb je nog wel een Thin client of laptop nodig om te verbinden naar de cloud, dus het wordt eigenlijk bijna 8x zo duur.

Hardware problemen heb je bijna nooit, maar voor dat geld kan je makkelijk een paar spare laptops kopen.

Beveiligingsproblemen zijn er uiteraard wel, een laptop doet ook automatisch updates. Wat je installeert, hoe je het managed, geldt evengoed lokaal als in de cloud. Als bijkomend nadeel kan je waarschijnlijk niet zomaar alles doen op je cloud PC (een update terugdraaien als er iets niet compatibel is) waardoor je ook nog eens in de problemen kan komen.

Je kan discussieren over het terugscalen of VM's afzetten, maar dat geldt enkel voor de eerste 8 maanden in dit geval, want vanaf dan betaal je al meer in het cloud model.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 3 augustus 2021 10:25]

Laten we je verhaal even door rekenen.
8 cores, 32GB, 500GB. Minimale prijs in de pricewatch: €1500.
On-site support: €200. Is erg leuk maar gaat je niet helpen als het ding kapot gaat. Dus kun je kiezen tussen "Kapot = 4 uur wachten op onsite support" of "Ik koop er gewoon twee". Ga er dus rustig van uit dat je het bedrag *2 mag doen, doe je dat niet dan is één keer een defect alsnog de prijs *2 aan verloren productiviteit.
Ofwel: Kosten minstens €3400. Dan is de cloud dus plots nog maar iets meer dan 2 keer zo duur.
En dan houdt je er nog geen rekening mee dat die 8 core, 32GB, 500GB over 2 jaar veroudert is terwijl de virtuele versie met zijn tijd mee zal gaan.

En dan is plots het op en afschalen wél een belangrijke factor geworden. Als ik de helft van de tijd met een kwart van de specs uit kan is de VM goedkoper geworden dan de laptop.

Je stelt
Als bijkomend nadeel kan je waarschijnlijk niet zomaar alles doen op je cloud PC (een update terugdraaien als er iets niet compatibel is) waardoor je ook nog eens in de problemen kan komen.
Twee dingen daarbij;
- Je kunt op de VMs hetzelfde als op een Windows PC. Een update terug draaien is gewoon mogelijk
- De kans dat zoiets gebeurt is op een, door Microsoft gemanagde, VM een heel stuk kleiner dan op de duizenden verschillende configuratie die er "in het veld" zijn.

Wat ik wil zeggen;
De prijs-factor is zeker geen 8. Ik zal ook zeker niet beweren dat de VM goedkoper gaat zijn aan pure hardware. Maar als je kijkt naar alle factoren dan zijn er zeker bedrijven waar de VM beter voor ze zal weren dan fysieke systemen.
Bijvoorbeeld een Lenovo met Ryzen 5 pro, 16GB en 512 SSD, minder dan 1000 euro.

Je koopt uiteraard geen 2e laptop per aangekochte laptop. Als je er een reserve hebt op 20 stuks, dan heb je al wel wat. En dan kost het opeens nog maar 50 euro meer per laptop en betaal je dus 1050 per laptop ipv. 3400. Plus dat je zoals ik al zei, nog altijd een device nodig hebt om te verbinden naar de cloud. Dat kan misschien wel iets goedkoper zijn, maar die kosten vergeet je.

Dus de prijs-factor zal zeker geen 2 zijn.

Als je updates kan terugdraaien, dan zijn die toch niet cloud managed (verplicht gepushed)? Dan moet je die toch zelf beheren en uitrollen en kunnen er toch gewoon ook beveiligingsproblemen zijn?
Nu ben je wel heel erg de berekening aan het tweaken om je verhaal kloppend te maken.
Het gaat hier om veelal simpele office taken en niet om machines in een renderfarm.
Je hebt dus aan een Latitude van € 800,- ruim voldoende. Ook ga je niet voor elke laptop een tweede als back-up aanschaffen, maar heb je op tien laptops meer dan voldoende aan twee of drie back-ups. Zoasl je zelf al zegt is on-site support vrij nutteloos, dus laat dat gewoon weg. Ook veronderstel je dat je op een twee jaar oude laptop minder productief zult zijn. Dat effect is echt te verwaarlozen.

Bovendien is de cloud ook zeker niet probleemloos en snel. Als ik zie hoe vaak de Citrixomgeving van mijn vrouw problemen geeft, verwacht ik niet dat MS hier ineens al die problemen heeft opgelost.

Ook je argument dat "instellingen en programma's terugzetten" zoveel tijd kost is gewoon onzin. Dat geldt alleen voor mensen die heel specifieke software nodig hebben en voor die mensen kun je een apart image maken. Alle instellingen naar jouw wens zetten is iets wat je in de loop van de week kunt doen, en is niet nodig om gewoon aan het werk te kunnen.
Theoretisch is die laptop van 800 euro voldoende, maar een bedrijf zal eerder voor hardware gaan wat X jaren meegaat onder hevig gebruik. Een dergelijke goedkope laptop is wegwerp hardware, als je die er een jaar of 2 van langs geeft dan is hij al lang en breed afgeschreven.

1200 euro voor een werklaptop vind ik zelf een reeele basisprijs en als we het gaan hebben over zwaar gebruik (software ontwikkeling, grafisch renderwerk) dan ga ik eerder over minimaal 2000 euro praten.
vergeet in je berekening niet dat onsite oude hardware nog een restwaarde heeft, een VM blijft van MS en heeft 0 restwaarde.
- Wat reken jij lekker… waarom zou je voor elke medewerker een reserve machine klaar moeten hebben staan? Kleine swap pool die gebaseerd is op het aantal medewerkers en je bespaart een hoop.

- Er staat nergens dat die VM’s met hun tijd mee gaan. Sterker nog, een hoop van de aangeboden configuraties zijn al niet meer van deze tijd…
Bovendien kunnen de prijzen ook gewoon mee met hun tijd.

- Die schaalbaarheid = voordeliger gaat ook niet helemaal op. Wanneer je die 512gb hebt gevuld dan kan je niet terug naar die voordeligere 2 vcpu zonder je data elders te stallen.

Ik vind het bij elkaar genomen maar een duur feestje. Je hebt immers sowiezo een fysieke machine nodig om de vm te benaderen. Een groot deel van de kosten van een fysieke machine heb je dus toch al…
Mooie voordelen maar nadelen en hogere kosten zijn er ook.

Je zal een dikke internetverbinding nodig hebben als je aardig wat van dit soort werkplekken hebt.
Je hebt nog steeds hardware nodig die desondanks defect kan raken. Vervangen is dan wel eenvoudiger maar die kosten blijf je houden.

Werkt het ook met 2 schermen, pc ondersteund dit ?

Wat als je dikke internetverbinding wegvalt ? Ze zal dus in een backup moeten investeren die maandelijks ook geld blijft kosten.

Wat ik bijv mis in dit verhaal is dat men specs per user bekijkt. Waarom niet als bedrijf onderling je capaciteit kunnen delen. Dus de ene heeft 1 vcore de ander 4 maar die staan vaak stil dus waarom kan de ene als het moet niet van de ander gebruik maken.

Vraag me ook af of die cores sowieso al niet gedeeld zijn ?

Met steeds meer virtueel wordt de afhankelijkheid ook groter. DDOS Aanvallen op deze systemen kunnen dan meteen heel veel bedrijven platleggen.

Kijk ik nog verder dan zie je veel applicaties sowieso al in de cloud draaien, die kun je vanuit iedere browser ook al benaderen. Heb je dan nog een windows cloud pc nodig ?
Inderdaad, internetverbinding is ook een dingetje. Maar dat heb je met elke vorm van thuiswerken wel, eigenlijk. Ik heb zelf fiber + 4G backup. Heb ik ook veel profijt van gehad tijdens de eerste lockdown toen mijn fiber er 2 weken uit lag en de provider maar niet kon komen. Dat was echt een probleem geweest met werk als ik die fijne backup niet had gehad (overigens maar een 35 euro tweedehands 4G routertje). Heb ik meteen gekocht toen Corona begon want ik zag de bui al hangen ;)

Zelfs voor videobellen (al deed ik de video dan meestal uit om data te sparen) was het meer dan voldoende zelfs qua latency.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 augustus 2021 12:13]

Je geeft je eigen thuissituatie aan. Dan kun je probleem misschien nog oplossen. Als je met honderden medewerkers zit en je internet ligt er uit heb je toch een probleem.

Starlink lijkt me als backup voor bedrijven wel een optie.
Nouja dat is mijn punt. Voor mij is mijn thuis situatie nu mijn werkplek geworden. En dat is voor heel erg veel mensen het geval, lijkt me. Dat is lastig om rekening mee te houden als werkgever.

Voor een kantoor is een backup inderdaad veel makkelijker te regelen omdat je het maar 1 keer hoeft te doen voor al je werkplekken.
Als je met honderden medewerkers zit en je internet ligt er uit heb je toch een probleem.
Als internet zo belangrijk is voor je bedrijf, heb je gewoon een redundante lijn liggen, kans dat ze er allebei tegelijk uitliggen is dan wel erg klein
Geen defecte hardware? Wat dacht je van het beeldscherm (of 2), een computer/laptop/thinclient, muis, tobo, koptelefoon/luidsprekers die op de daadwerkelijke werkplek nodig zijn? Nog maar niet te beginnen over de regen van 'het-is-traag' klachten, tja wat wil je het is cloud, kunnen we niks aan doen, doei!

Het enige voordeel wat ik zie is dat je snel kunt schalen. Een medewerker krijgt een andere functie, heeft meer capaciteit nodig, en je hoeft geen nieuwe hardware aan te schaffen. En je kunt de hardware die op de werkplek gebruikt wordt verder standaardiseren, wat weer scheelt in support.

Maar zelfs dan, met die 2GB ram kun je niks, voor een beetje kantoorwerk zou ik toch 4GB ram en 64GB opslag willen. Kost je 25,50 per maand, na 2 jaar is dat 612 euro, tel daarbij op de hardware die je op de werkplek hebt staan.

Voor tijdelijk opschalen en daarna weer afschalen is het leuk.

[Reactie gewijzigd door FastFred op 3 augustus 2021 13:35]

Maar als je de fysieke hardware had gekocht dan had je uberhaupt niet hoeven op te schalen, want voor een fractie van het geld heb je véél krachtiger fysieke hardware ter beschikking.
De hardware om er naar toe te verbinden kan nog steeds kapot gaan. Beveiligingsproblemen heb je ook nog. Want mensen op die devices zijn nog steeds vatbaar voor phishing, kunnen nog steeds data van het bedrijf op usb sticks zetten waar die data niet thuis hoort, etc. Daarnaast zijn dit kale windows machines. Die moet je dus ook inrichten.
Een beetje bedrijf gaat al snel voor de Azure Virtual Desktops ipv deze oplossing omdat ze dan echt instant aan het werk kunnen bij een nieuwe medewerker, ipv dat hij zijn win10 machine nog moet inrichten.

Dit soort machines zijn mogelijk wel handig voor de kleinere bedrijven <100 medewerkers. Mogelijk zelfs alleen als die medewerkers macbooks gebruiken of chromebooks en toch af en toe een volledige windows 10 machine nodig hebben. Anders zijn de eerste 8 regels in de tabel met hardware mogelijkheden bijna onzin en kun je als bedrijf beter goedkoper een eenvoudige laptop bij de mediamarkt halen, want daar heb je uiteindelijk net zo veel tijd voor nodig om die weer in te richten.

(ben sowieso al wel benieuwd wat windows 10 doet met 1vcpu en 2gb geheugen. Want normaal zijn dat soort VDI's niet vooruit te branden en alleen nuttig voor browsen.. en zelfs Edge Chromium vind 2gb al aan de krappe kant als je ook nog Outlook ofzo op en hebt staan)
- Bedrijf moet snel uitbreiden? Niet meer wachten op leveringen maar gewoon gaan met die nieuwe medewerker
Het bedrijf moet dan wel de thin clients of PC’s met randapparatuur klaar hebben staan om de Cloud Windows te kunnen gebruiken.
Ook de switches moeten voldoende aansluitingen hebben.
En, snel uitbreiden met 1 extra medewerker? Snel uitbreiden is normaal meerdere medewerkers tegelijk aannemen.
Ik moet nog zien dat via Thin clients oid zaken als Teams en streaming video goed werken. Regelmatig zie ik bij medewerkers van bedrijven met Citrix dat ze dingen op dat vlak niet kunnen vanwege de Citrix-omgeving. In dit geval vraag ik me bijvoorbeeld af of de latency met een externe webcam niet te groot wordt, of dat er geen lipsync is. Eerst zien, dan geloven...
In zo'n beetje alle omstandigheden.....

- Geen defecte hardware meer (en let wel, defecte hardware kost echt *heel veel* geld in verloren productiviteit)
- Geen beveiligings problemen
[...]
Geen defecte hardware meer - Tja, je moet natuurlijk wel met een of ander apparaat verbinden met deze dienst. Dat kan net zo goed kapot gaan. Wellicht sta je thuisgebruik toe vanaf werknemers hun eigen PC maar die kan ook kapot gaan en dan heb je net zo goed die produktiviteitsproblemen. En een hele sloot aan mogelijke beveiligingsrisico's, want die machines beheer je niet en er zijn altijd van die handige harry's die dan teamviewer en dergelijke op hun eigen PC gaan installeren en via daar dan weer in je bedrijfsomgeving terecht kunnen komen via de remote desktop.

Hetzelfde geldt voor een hoop van de andere argumenten zoals makkelijke aanschaf. Je moet toch je thin clients + scherm of andere apparaten (tablet ofzo?) hebben.

"Geen beveiligings problemen"? Nou ik zou zeggen 'minder', niet 'geen'. Niets dat je met fysieke hardware niet ook kan bereiken overigens. En ook vooral andere beveiligingsproblemen die je met fysieke apparaten niet hebt, daar heb je immers niet altijd je remote desktop open staan naar internet toe (mag ik hopen).

Instant opschakelen is wel een ding ja. Het opex vs capex ook, maar dat is puur een financieel trucje. Overigens leasen veel bedrijven hun hardware toch al waardoor het sowieso al opex is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 augustus 2021 12:26]

Defecte hardware kan nog steeds, alleen de impact van defecte HW is kleiner doordat mensen sneller op een ander device (mits dit er is) verder kunnen.

Aan de andere kant, ik zie nu al tientallen mensen die weigeren een zakelijke MFA op hun prive telefoon te installeren en dan een telefoon van de zaak nodig hebben, dus als je als werkgever de HW niet hebt staan dan gaan alsnog medewerkers niet perse verder op een eigen device.

Maar idd, de aanbieding is wel enorm scherp van MS (of eigenlijk zijn hun licenties waarmee je dit zelf kan doen gewoon gigantisch overpriced)
Wat een gezeik van die medewerkers, ze hebben toevallig ook niet op diezelfde telefoon zakelijke mail toegevoegd staan?

1. Wie wilt er nou met twee telefoons rondlopen?
2. Dan werk je maar niet thuis, kom je elke dag maar naar de zaak. Zetten wij alle externe toegang dicht.
3. Geef ze een ouderwetse hardware token als alternatief, is ook gewoon mogelijk.

Ik heb dit bij meerdere bedrijven en een semi-overheid meegemaakt, bij semi overheid deden ze nog het moeilijkste maar daar is het ook gewoon in gebruik genomen.

Dit zijn vaak gewoon manieren van medewerkers om een mobiele telefoon van de baas te krijgen.
Wat een gezeik van die medewerkers, ze hebben toevallig ook niet op diezelfde telefoon zakelijke mail toegevoegd staan?
Dat valt vies tegen; de MFA gaat nog wel maar als ik mijn zakelijke mail of Teams aan mijn privé mobiel wil koppelen dan krijg ik ook het zakelijke beveiligingsbeleid op mijn mobiel gepushed.

Tsja, dan maar niet.
Wat is dan precies het “zakelijke beveilingsbeleid”? Bij ons op het werk merk ik alleen iets van het zes-cijferige wachtwoord, wat ik met FaceId dus vrijwel nooit hoef te gebruiken.

Bij ons kun je kiezen voor BYOD en dat heb ik dan ook gedaan, bespaart me de abonnementskosten van een eigen abonnement. En dan hoef ik niet de ‘geweldige’ telefoon van het werk te gebruiken.
Zaken als wachtwoordvereisten, wachtwoordrotaties, uitschakelen van inloggen met gezichtsherkenning of vingerafdrukscan.

Allemaal dingen die ik een te grote impact vond hebben op mijn eigen telefoon buiten werk om. Nou doet mijn werkgever ook veel voor lokale overheden en kan ik het beleid an sich prima begrijpen, net zoals mijn werkgever ook prima begrijpt dat ik dat niet op mijn eigen hardware wil. :P
Oké duidelijk, dat hebben wij alleen voor de zakelijke apps. Zodra ik het wachtwoord verander op de computer krijg ik ook meteen een melding op de telefoon dat de ‘credentials’ zijn verlopen. Even nieuwe wachtwoord invullen en klaar.

Ik moet er wel bij vermelden dat ik een iPhone heb, en dat het op de Androids van mijn collega’s toch wat moeizamer gaat.
Wat heeft mijn werkgever op mijn privé telefoon of laptop te zoeken?
Op zich begrijpelijk, maar dat heeft dan weer niks met MFA te maken.

Als je niet wilt voldoen aan de eisen die het bedrijf stelt, dan niet toch? Prima keuze als dat je overweging was/is. Doorgaans zijn de beveiligings eisen nou niet heel spannend.
Werkgever dient de werknemer gewoon de materialen te geven om het werk mee te doen...
Doet hij toch ook? Hardware token is ook gewoon een mogelijkheid zoals ik zei en stukken goedkoper.
Of een hardware token nu echt veel goedkoper is, daar heb ik mijn twijfels over.
Ze gaan kapot, IMACD proces inrichten, verlies, delen van de tokens.

Tokens vergeet men nog wel eens. Telefoons eigenlijk nooit.

We zien juist iedereen naar soft tokens gaan en hardware tokens aan het uitsterven zijn.
Tja, mij boeit het persoonlijk niet, wij hebben als MSP alleen met dat soort mensen te maken....
Hoezo is dat jou probleem als MSP? Kan de klant lekker zelf intern oplossen, jij kan alleen advies geven.
Ik loop met 2 telefoons rond. Simpele redenen waarom ik 2 telefoons heb ipv 2 simkaarten in 1 telefoon is dat ik regelmatig moet navigeren en dan mijn eigen telefoon veel vaker moet opladen met batterijslijtage tot gevolg en dat ik geen Whatsapp op mijn telefoon blief en dat vanuit het bedrijf wel als communicatiemiddel wordt gebruikt buiten bellen.
Das dan toch mooi als het dan nog lukt om een mobiel te krijgen.
1. Wie wilt er nou met twee telefoons rondlopen?
Ik :)
Geen haar op mijn hoofd dat op het idee komt om zakelijk en privé te combineren...
Zo bedoelde ik het niet, deze medewerkers willen specifiek een telefoon krijgen omdat de werkgever MFA verplicht. Medewerker heeft voor haar werk geen mobiele telefoon nodig.

Overigens was ik ook altijd tegen dual sim, sinds een jaar doe ik het nu wel en valt alles mee. Om 17:30 word mijn zakelijke sim onbereikbaar totdat mijn wekker in de ochtend af gaat. Whatsapp gescheiden van privé en zakelijk. Nu in mijn vakantie gewoon de simkaart uitgezet, whatsapp volledig stil en uitgelogd van alle zakelijke apps.
geen defecte hardware? en u toestel waarmee je gaat verbinden met de cloud? die kan ook defect gaan...
het gaat hier over cloud (client) vm's niet over (terminal)servers
dan wordt gewoon een nieuwe deployed binnen 10 min. Probeer dat met fysieke hardware.
met laptops/pc's kan je perfect een mdt uitrollen, dan heb je 15-30 min nodig.
Een bedrijf die zijn userdata nog op lokale laptops laat staan is niet slim bezig.
ik zie hier 0.0 voordeel in. Het is natuurlijk een ander verhaal dan als je terminal servers of andere servers in cloud gaat draaien maar clients?
Neem 50€/ maand + aanschaf thinclient (en die zijn ook niet goedkoop hoor), dat is 1000€ voor het eerste jaar...
Dan kan je beter direct een laptop kopen en deze op 1-2 jaar afschrijven.
Het is natuurlijk niet zo dat deze IaaS/HaaS dienst plots de traditionele of hybride oplossingen overbodig maakt, maar het is wel degelijk een zeer interessante optie voor veel bedrijven en toepassingen.
Uitrollen kan prima op ~30 minuten, zeker als je daar een uitgebreid M365/SharePoint onder hebt hangen. Dan is het een kwestie van profiel uitrollen, medewerker voert z'n wachtwoord in en kan (vrijwel) direct aan de slag.

Punt is alleen dat je dan alsnog met het 'gezeul' met hardware zit. Voor wie koop je welke laptop/desktop? Finance heeft echt geen i9 met 32GB RAM en een Nvidia Quadro dedicated GPU nodig, terwijl content creators weer niet genoeg hebben aan een standaard i5 met 8GB en een 256GB SSD. Enzovoorts.
Dan zit je nog met het inventariseren, licenseren en supporten van al die apparaten en moet je je capex zo goed mogelijk verspreiden. Als iemand na 1,5 jaar weer vertrekt, is zijn 1,5 jaar oude laptop dan afgeschreven? Kan 'ie door naar een nieuwe medewerker of is gebleken dat er toch meer/minder power nodig is voor die functie?

Er zijn eindeloze variaties hierop te bedenken, en dan is een XaaS model gewoon een goede optie. Zoals Croga hierboven al benoemt zit je 'hardware' dan feitelijk ook in de cloud en neem je capaciteit en performance af, terwijl je thin cliënt misschien wel 5 of 8 jaar meekan, het is immers maar een doorgeefluik.

Dus gaat het de traditionele omgeving vervangen? Nee. Is het een reële optie voor veel bedrijven? Absoluut.
Tuurlijk kan je die desktop uitrollen binnen 15-30 min. Maar heeft de gebruiker 'm dan ook? Als 'ie op een remote locatie zit? Of thuis werkt? Of bij een klant zit? Zeker in deze tijd van thuis werken is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je een ff een nieuwe computer uitlevert. Als je die strategie aan wilt houden, dan moet je ook een koerierdienst erbij op tellen met bijhorende kosten en tijd dat 'ie onderweg is.

In jouw voorbeeld ga je ook voorbij aan zaken, zoals patch management en security monitoring. Iets wat je allemaal wel hebt met een managed device.
Dit geldt allemaal ook voor de thin client waarnee je de vm benaderd... Effectief zijn dit dus geen argumenten.
Nee, want een thin client is enkel een doorgeefluik. De specs zijn vrijwel irrelevant en thin clients kunnen blindelings worden uitgedeeld aan alle medewerkers, van finance tot content creators en alles daartussen. Het rekenwerk gebeurt in de cloud en wat je op je scherm te zien krijgt cq. hoeveel rekenkracht, opslag enzovoorts je krijgt is enkel afhankelijk van je profiel, niet van het apparaat waar je op werkt. En dat maakt inkoop, onderhoud en uitrol vele malen makkelijker. Zie ook mijn antwoord hierboven.
Die argumenten staan toch niet in de reactie van Segil waarop ik reageer? De jouwe zijn betere argumenten, maar dan nog zie ik er weinig waarde in.
Als je meer 'uitzoomt' en naar het grote plaatje kijkt, dan zie je dat er juist behoorlijk veel usercases zijn waarbij er wel degelijk een (grote) meerwaarde uitgaat van RDS omgevingen, al dan niet hybride met on-premises/klassieke omgevingen. Niet voor niets zijn er bedrijven als Citrix die er goed geld mee verdienen, er is wel degelijk vraag naar. Verschil is alleen dat het beheer op de werkplekken -tig keer eenvoudiger wordt omdat je geen MSP/Hosting partij/IT department meer nodig hebt om in te richten en uit te rollen naar je medewerkers. Je inventariseert welke medewerker waar behoefte aan hebt, klikt het aan bij Microsoft en krijgt het direct uitgerold in de vorm van een subscription. Het is ontzorgend en voor heel veel bedrijven echt een uitkomst.
Jawel, want een eindgebruiker kan veel makkelijker lokaal op een ander device werken, als dit slechts als doorgeefluik moet fungeren. Pak een privé computer, tablet, leen de laptop van je buurman, ga naar een internet café, et cetera. Terwijl met een zakelijk device moet die ingespoeld worden, bepaalde software opstaan zoals a/v, domain lid zijn, etc.
MDT kan niet op afstand.
MDT moet je onderhouden voor nieuwe modellen en bied niet heel erg veel mogelijkheden voor custom deployments.

Ga dan voor Autopilot en InTune. Maar ook dat moet je onderhouden in inrichten.

Dit is gewoon een VDI ipv een RDS Server. Kan een hele goede oplossing zijn.

Als mijn laptop nu kapot ga, ben ik zeker 1 a 2 dagen bezig om deze gemaakte te hebben. En ik kan zo goed als niets zonder mijn laptop.
Dat kan ook prima binnen 10 minuten.
Wat heeft men hier voor nodig doorgaans, is een Thin Client of laptop of tablet voldoende?

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 3 augustus 2021 09:09]

Dat is wel zo, maar ik heb het idee dat het voornaamste dat stuk gaat in de computers is wat de mensjes aan kunnen raken en dat is niet minder met deze oplossing.
Maar dat toestel kan vanalles zijn. Een werkplek die defect is heeft vaak grotere impact dan één of andere thin client of whatever je gebruikt, waar een gebruiker geen eigen inrichting/apps/configuratie/data heeft staan. Als je bij wijze van spreken nog in kunt loggen op je werkplek met je smart koelkast is dat wel zo handig.

Dit heeft gewoon dezelfde voordelen als Citrix, alleen nu staat er nog meer hardware in de cloud en heb je nog minder eigen management nodig. Citrix zie je ook bij heel veel bedrijven, ook niet zonder reden.
Als je bij wijze van spreken nog in kunt loggen op je werkplek met je smart koelkast is dat wel zo handig.
Handig ja, maar niet veilig.
Iemand die vertrouwelijke data op zijn bedrijfsnetwerk heeft staan laat geen openbare of privé pc's toe op het netwerk.
Typisch een marketingpraatje van een "ignorant" manager. Dit ziet er prachtig uit op een powerpoint, maar klopt gewoon voor geen meter:

- De kans op defecte hardware is miniem! Als je goede spullen koopt en goed personeel in dienst hebt, is dit echt een non-issue
- "Beveiligingsproblemen"? Die heb je nog steeds. Je zult je netwerk veilig moeten houden en de machines waarmee je connect ook.
- Hardware wordt over het algemeen in twee jaar afgeschreven, of in elk geval vervangen.
- "Operational expense"?! Leuk gestrooi met termen, maar in feite komt het er op neer dat doet aan kapitaalvernietiging (ja kennis is ook kapitaal!). En die voorspelbaarheid is volledig afhankelijk van wat MS met de prijzen doet.
- Als jouw bedrijf in zwaar weer zit zeg je je win360 accounts op en zit je met personeel dat ineens helemaal niet meer kan werken? Oh wacht je moet ook nog personeel ontslaan.

Er zitten zeker ook voordelen aan deze oplossing, maar het zijn niet diegene die jij noemt. Er wordt zo vaak over het hoofd gezien dat "kosten besparen" bijna altijd ook betekent dat je iets inlevert. In dit geval kennis en kostenbeheersing (en voorspelbaarheid dus!).
Dank je voor de ad-hominem, die is echt niet nodig hoor. Maar dan toch even;

De technische argumenten:
- Goede hardware en goed personeel kost ook geld. Defecte hardware is niet eens het grootste probleem. De downtime wel. Als ik een dag niet kan werken omdat mijn laptop kapot is kost dat meer dan die hele laptop.
- Of je netwerk nou veilig is of niet maakt niet meer zoveel uit als er helemaal geen data meer overheen gaat. Iedereen mag op mijn netwerk komen, ze kunnen alsnog nergens bij.

De financiele argumenten:
- Hardware wordt in 5 jaar afgeschreven. Doe je dat niet dan gooi je heel erg veel geld weg. Je kunt dan namelijk maar 40% van de aanschaf als kosten op je bedrijf boeken.
- Als je niet weet wat CAPEX versus OPEX inhoudt dan moet je niet praten over gestrooi met termen. Boekhoudkundig is dit een hele belangrijke overweging. Zeker voor publieke bedrijven heeft dit een enorme invloed op je waardering en daarmee op je leenvermogen.

De andere argumenten:
Kapitaalvernietiging in de vorm van kennis bestaat alleen voor kennis die je nodig hebt en niet ergens anders kunt halen. Kennis over computer hardware is voor de meeste bedrijven niet heel interessant meer. De kennis die wél belangrijk is (die over het bedrijf) gaat op deze manier helemaal niet verloren.
En ja, in mijn "W365 accounts opzeggen" argument komt ook personeel ontslaan bij kijken.
Als je laptop kapot is kan je natuurlijk ook niet aan je cloud pc. Dus je hebt nog steeds je netwerk en personeel nodig om dit te onderhouden. Natuurlijk kunnen deze met mindere specs en kan je dus makkelijker een aantal backups hebben maar zonder gaat het toch niet lukken.
Sorry, de ad-hominem had ik niet zo bedoeld. Meer algemeen als in dat klinkt als...
Mijn punt is meer dat jouw argumenten simpelweg niet overal op gaan. Sterker nog ik denk zelf alleen in specifieke business cases.

Dusss...
Jij bent duurder dan je laptop ja. Om die reden is hardware relatief dus spotgoedkoop. Je kunt dus beter een laptop op voorraad hebben en daar "jouw" image op uitrollen, zodat je direct weer verder kan.

Verder hebben veel bedrijven deals met hardware leveranciers. Zo kun je dus gemakkelijk WEL je hardware in twee jaar afschrijven, omdat die hardware nog een tweede leven krijgt.

De veiligheid van je netwerk is niet alleen het al dan niet aanwezig zijn van data. Je kunt bijvoorbeeld nog altijd de logingegevens van je 365-cloud lekken. Dat het niets meer uitmaakt is dus gewoon niet waar.
apitaalvernietiging in de vorm van kennis bestaat alleen voor kennis die je nodig hebt en niet ergens anders kunt halen.
Het gaat niet om één stukje kennis van één persoon. Het is een keten. Het is de kennis binnen een heel proces. Als je dat gaat uitbesteden neem je hoe dan ook een risico en ben je veel minder flexibel in het gebruik van die kennis. Je krijgt financieel natuurlijk wel meer flexibiliteit, maar dat is precies wat ik bedoel; te veel focus op één enkel aspect. Het gevaar van specialisme als je het mij vraagt.
Mijn punt is meer dat jouw argumenten simpelweg niet overal op gaan. Sterker nog ik denk zelf alleen in specifieke business cases.
Ik denk dat ons verschil van mening daarmee vooral zit in de breedte van die business cases :-)
Dusss...
Jij bent duurder dan je laptop ja. Om die reden is hardware relatief dus spotgoedkoop. Je kunt dus beter een laptop op voorraad hebben en daar "jouw" image op uitrollen, zodat je direct weer verder kan.
Het probleem is dat voor groepen mensen die image niet genoeg is. Nadat onze image op mijn laptop is gezet ben ik nog minstens een dag bezig met het terug zetten van specifieke software en instellingen. En hoewel ik wat betreft die software wellicht niet aan de norm voldoe is zeker zoiets als instellingen best persoonlijk.
En dat is nog zonder te denk aan de tijd die je kwijt bent voor het imagen van een nieuw systeem.
Verder hebben veel bedrijven deals met hardware leveranciers. Zo kun je dus gemakkelijk WEL je hardware in twee jaar afschrijven, omdat die hardware nog een tweede leven krijgt.
Dat kan alleen als je de laptops niet koopt maar op een andere manier afneemt. Dan ben je dus wellicht niet van Microsoft's prijsbeleid afhankelijk maar wel dat van je leverancier.
Belastingtechnisch gezien kun je hardware nou eenmaal niet in twee jaar afschrijven tenzij je het least en dan praat je weer over hele andere prijzen dan €1000 voor een laptop.
De veiligheid van je netwerk is niet alleen het al dan niet aanwezig zijn van data. Je kunt bijvoorbeeld nog altijd de logingegevens van je 365-cloud lekken. Dat het niets meer uitmaakt is dus gewoon niet waar.
Jij mag mijn logingegevens best hebben hoor. Je hebt er alleen niets aan. MFA is de standaard tegenwoordig, zeker bij dit soort toepassingen.
Je hebt gelijk dat het geen non-issue meer is maar heel veel beveiligingsissues verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Het gaat niet om één stukje kennis van één persoon. Het is een keten. Het is de kennis binnen een heel proces. Als je dat gaat uitbesteden neem je hoe dan ook een risico en ben je veel minder flexibel in het gebruik van die kennis. Je krijgt financieel natuurlijk wel meer flexibiliteit, maar dat is precies wat ik bedoel; te veel focus op één enkel aspect. Het gevaar van specialisme als je het mij vraagt.
Daar zit zeker een belangrijke overweging. Ik ben het met je eens dat een bedrijf wat teveel specialiseerd in gevaar is wanneer die specialisatie een economische hit krijgt. Maar dat gaat alleen op voor primaire bedrijfsprocessen. En dit valt nou eenmaal niet onder een primair bedrijfsproces. Er zijn maar heel weinig bedrijven die bij uitval van hun primaire inkomstenbron terug zouden kunnen vallen op IT als inkomstenbron. En daarmee is IT kennis dus niet persé heel erg belangrijk. Dat betekend niet dat je dat volledig aan een anonieme partij over moet laten of maar gewoon moet gaan shoppen want dan krijg je, inderdaad, een mismatch tussen de primaire bedrijfsvoering en de ondersteuning daarvan. Maar ik denk ook niet dat dat volledig zelf willen doen in alle gevallen (of zelfs in de meeste gevallen) de juiste keuze is.
Dit wegzetten als marketingpraatje van een ignorant manager geeft wel aan dat jij:

a) geen kaas van economische beslissingen hebt gegeten
b) geen manager bent (hooguit de term in je functienaam hebt maar niet in beslissingsbevoegde positie bent)
c) altijd denkt dat hardware en personeel in optima forma zijn (wat een zeer gevaarlijke denkfout is).

Goed personeel in dienst hebben en goede hardware wegzetten als een non-issue zonder rekening houden met defecte hardware en weglopend personeel is vragen om GROTE problemen. Ik zou daar wat meer een slag om de arm houden als ik jou was. De theorie neerzetten als praktijk kan hard bijten.
Maar een medewerker heeft toch nog steeds hardware nodig om Cloud Windows in te kunnen openen? Wellicht minder zwaar, waardoor het bedrijf wat bespaart op de aanschafkosten, maar het logistieke proces verandert niet...
dat kan op elk product en ook een thuis computer. Of een tablet. Of een thin client.
niet op een veilige wijze.
Dus niet geschikt voor bedrijven welke vertrouwelijke data hebben.
Hoe denk je dat die beveiliging nu is geregeld voor bijvoorbeeld thuiswerkers dan? De een heeft een virusscanner, de ander 2FA met pasje (defensie), weer een ander heeft een VPN tunneltje naar een firewall op kantoor... Endpoint security, Cloud Security, Firewalls, Accespoints, niets is heilig en alles is 'breachable'. Heb je geen geld om een fatsoenlijke IT afdeling in te richten of een MSP te betalen of heb je gewoon geen zin in geregel, dan is een RDS (wat Windows 365 Cloud feitelijk is) waarbij de provider (MS dus) alles regelt, inclusief security, gewoon een prima optie. Heb je volledige controle over die security? Nee. Is het netto, onderaan de streep, een veilig alternatief? Ja.
Laptop van de zaak met hardware certificaten, 2FA en VPN.

Een device dat niet in je beheer is, is gewoon pertinent onveilig.
Dat garandeert niet dat er nooit wat kan gebeuren met een device dat wel in beheer is, maar het is een verschil tussen dag en nacht.

Wat jij voorstelt is je voordeur 's nachts op een kier laten staan.
Mijn optie is de voordeur op het nachtslot draaien.

Er zijn plekken in de wereld waar je veilig je voordeur op een kier kunt laten staan.
Op internet zijn die plekken er echter niet.
Maar dat is dus gewoon niet waar. Dat nachtslot heeft Microsoft ook, je hebt echt geen open en blote verbinding met de Windows 365 Cloud. Dat je iets niet in eigen beheer hebt wil niet zeggen dat je deur op een kiertje staat. Microsoft beheert de security tot en met de endpoint, en als je dat niet vertrouwt dan is dat prima, maar zeggen dat het een 'open deur' is slaat natuurlijk nergens op. Waar baseer je dat op? Heb je Windows 365 al getest? Heb je security reports gelezen?
Microsoft beheert de security tot en met de endpoint, en als je dat niet vertrouwt dan is dat prima, maar zeggen dat het een 'open deur' is slaat natuurlijk nergens op
Ik hoop dat jij niet verantwoordelijk bent voor security.
Dat endpoint van je gebruiker is absoluut niet betrouwbaar en daardoor een open deur als die met die VDI verbinding maakt.
Jawel, aangezien het slechts een RDP connectie is richting een managed cloud computer. Een connectie die je vermoedelijk ook nog kunt managen voor toegangseisen. Op de thuis computer komt geen zakelijke data te staan.
Het veiligheidsrisico is ook niet dat iemand data naar zijn thuis computer zou sturen. (dat kan je nog zelf beheren), maar de malware die op de thuis computer kan staan die vervolgens via die connectie je zakelijke netwerk binnen dringt.
(en keyloggers etc)
Hierbij neem je gebruikers ervaring alleen niet in acht naar mijn mening. Mensen welke hun PC voor productivity (of eigenlijk alles) gebruiken willen een responsive apparaat hebben. Streaming heeft inherent latency. Het zal altijd net wat minder snappy voelen etc. Dus op de lange termijn zal de productiviteit gewoon afnemen.

Je hebt geen snelle hardware nodig hebben, maar nogsteeds wel hardware, grotere netwerk belasting etc.

Ik zie vooral alleen voor test doeleinden, virtual machines etc de voordelen maar niet voor de dagelijkse gebruiker.
Die responsiveness is inderdaad een ding. Mijn ontwikkelmachine - een virtuele VM - kan ik alleen benaderen via een remote beheermachine. Twee remote machines in keten dus en twee keer de latency. Dat merk je behoorlijk bij het intikken van code. Muis en toetsenbord lopen dan zo erg achter dat je om de haverklap kleine correcties moet doen.

Het is jammer genoeg de enige manier om de databases te kunnen benaderen, want het verschil met een lokale developmentomgeving is werkelijk dag en nacht.
Ik ben het zeker met je eens dat de gebruikservaring wat ontwikkeling kan gebruiken. Realiseer je alleen wel goed dat daar al een behoorlijke ontwikkeling geweest is de afgelopen jaren.

Als je kijkt naar cloud gaming services dan is de latency niet echt een probleem. Dat zie je nu ook doorgevoerd worden in deze functionaliteit. Ik verwacht dat latency op W365 niet merkbaar zal zijn, net zo min als dat op XCloud is.

De user interface is nog wel een ding. Ik gebruik op dit moment een Windows Virtual Desktop via de browser en dat jeukt me enorm. Ik kan, bijvoorbeeld, niet meer de back knop van mijn muis gebruiken in de WVD. Daar mogen ze nog wel wat aan gaan doen.

Ik ken een aantal bedrijven die WVD als dagelijkse systeem gebruiken en daar heel tevreden over zijn. Ik verwacht dat dat de komende tijd nog wel beter zal worden. Daarmee is het "VMs werken niet prettig" snel verleden tijd aan het worden.
Ik heb recentelijk nog Geforce now (kreeg een abbo bij mijn GPU) en Stadia getest. De latency blijft merkbaar. Zij hebben zoveel mogelijk drempels weg willen nemen. Maar er zal altijd latency blijven bestaan. Het hangt er natuurlijk ook van af wat je benchmark is. In mijn geval heb ik een Ryzen 5800X, 32GB ram met een 2TB NVME drive als workstation. Dat is met alels wat ik doe enorm snappy. Dat gat zal natuurlijk groter zijn dan als je nu dagelijks op een Ultrabook met een ULV CPU werkt en een halfgare SSD.
- Bedrijf moet snel uitbreiden? Niet meer wachten op leveringen maar gewoon gaan met die nieuwe medewerker
Behalve natuurlijk dat je hardware nodig hebt om die vrituele PCs te benaderen.

Ok, dat kan op eender welk stuk brakke shit, als je maar een browser hebt, maar alsnog moet je dus hardware bestellen.
Hoe geen defecte hardware meer?
Je gebruikt die cloud computer toch op een echte computer?
Je hebt nog altijd een terminal nodig om hem te gebruiken, en die kan net zo makkelijk kapot gaan.
Wat ook een heel mooie use case is wanneer er calamiteiten zijn. Azure Virtual Desktop zelf configureren en gebruiken (waar W365 op gebaseerd is natuurlijk) kan immens veel geld besparen voor standby werkplekken.

Een aantal van mijn grotere klanten hebben standby werkplekken die ze maandelijks huren voor in geval van een ramp bijvoorbeeld. Hiermee (en vooral met AVD) kun je gehele omgeving hot of cold standby hebben staan tegen minimale kosten.
Dit zijn echt zulke slechte en ondoordachte argumenten, echt alleen al je betaald zoveel meer dan op eigen hardware, dat je elke 1-2 jaar alle hardware kan vervangen. Dit is gewoon je geld naar de zee dragen en tevens als je gaat inkrimpen en je geld zogenaamd in de hardware zit, die hardware heb je tenminste nog en kun je door verkopen. Maar wat je bij Microsoft hebt gebracht de afgelopen jaren krijg jij nooit meer terug. Bovendien nog steeds hardware nodig om deze cloud instances te kunnen benaderen.

Alleen kortzichtige managers kunnen hier in trappen. Maar dat zijn van die figuren, die huren alles omdat het hun makkelijk lijkt.
Er zijn niet alleen maar voors of tegens, er bestaat ook nog zoiets als afwegingen en specifieke usercases. Niet elk bedrijf heeft de resources om een IT department in te richten en/of een MSP daar voor in te zetten, dat kost ook gewoon klauwen met geld (duizenden tot tienduizenden euro's per maand). Deel die kosten door het aantal werknemers en dat kun je dan weer van die maandprijs aftrekken, wat je overhoudt is dan je overhead voor hardware.

Bijvoorbeeld een organisatie met 50-70 medewerkers heeft een IT department met 1 lead engineer en 2 engineers. Zij beheren de servers, de storage, de laptops/desktops en netwerk infrastructuur (switches, firewalls en accesspoints) plus software, subscriptions etcetera. Kost je met gemak 2 ton per jaar aan salarissen, hardware aanschaf, hardware onderhoud, escalaties/downtime, ga zo maar door.

Deel die 2 ton door, laten we zeggen, 70 'werkplekken'. Dan zit je op ~240 euro per werkplek per maand.

Onderschat niet wat het kost om je IT in de lucht te houden als bedrijf en hoeveel je kunt besparen door 'in te huren', zoals jij dat noemt. Of je het nou leuk vindt of niet, de realiteit is dat de traditionele IT afdelingen al jaren lang beetje bij beetje aan het verdwijnen zijn.
Hoe bedoel je dan “geen capital expense”. Je hebt op zijn minst nog thin clients nodig en die hardware is net zo onvoorspelbaar als de vm die je huurt.

En als kers op de taart ligt je bedrijf plat als er een datacenter probleempje is
- Capital Expense wordt plots Operational Expense wat goed is voor de voorspelbaarheid van je financiën
Ligt een beetje aan de grote van het bedrijf en de constructie met de laptop boer.
Als een grote corporate toch elk jaar 10.000 laptops vervangt, is dat een vrij constante kostenpost. Dan is het nog de vraag of het een echte aankoop is, of een leaseconstructie met de leverancier.
Ligt een beetje aan de grote van het bedrijf en de constructie met de laptop boer.
Als een grote corporate toch elk jaar 10.000 laptops vervangt, is dat een vrij constante kostenpost. Dan is het nog de vraag of het een echte aankoop is, of een leaseconstructie met de leverancier.
Een lease constructie met de leverancier maakt het inderdaad ook een operationele post. Elk jaar 10'000 laptops vervangen is weliswaar een constante kostenpost maar voor de balans nogsteeds een kapitale investering.

Als je overigens op 10'000 nieuwe laptops per jaar zit, en dus 50'000 laptops in het veld hebt, heb je niets te zoeken op W365. Dan kijk je eerder naar WVD maar zelfs dan in een custom constructie met hele andere prijzen dan dit. W365 is daar zeker niet voor bedoelt.
Nadeel is dat je nog steeds eigen hardware nodig hebt om op de cloud omgeving in te loggen wat nog steeds beheerd moet worden en kapot kan gaan. Dus vrijwel al van de argumenten die je noemt gaan pertinent niet op.

Daarnaast moet je een zeer goede internetverbinding hebben en niet te ver van het cloud datacentrum zitten anders heb je last van verbrekende verbinding en latency. Met dit laatste heb ik zelf ervaring en cloud werkte totaal niet voor mijn situatie.
Jawel, maar die hardware bestaat uit niets meer dan een Thin Client - daar valt weinig aan te beheren. Natuurlijk is het ook een 'point of failure' - gaat je TC kapot dan ben je evengoed de sjaak, maar dan kun je direct op je eigen laptop/desktop/telefoon/tablet inloggen en direct weer door. Een Thin Client is namelijk niet altijd een dedicated apparaat maar feitelijk elk host apparaat dat toegang tot internet heeft. Je business continuïteit staat daarmee op een veel hoger plan.

Het is niet heiligmakend en zeker niet voor elk bedrijf/werkplek dé uitkomst, maar het is een prima valide platform voor een aanzienlijk deel van de markt.
Je hebt toch nog steeds hardware nodig om verbinding te maken met deze virtuele desktop?
Geen defecte hardware meer? Waar haal je dit dan mee binnen? Met een tam-tam?
Bedrijf snel uitbreiden? dan heb je toch de basiswerkplekken nodig, of wou je nieuwe medewerkers alleen op hun smartphone aan het werk zetten?
De rest van de voordelen lijken op papier inderdaad wel aardig. In de praktijk heb ik geleerd dat opschalen heel vlot gaat, maar dat afschalen best wat voeten in aarde heeft...
In zo'n beetje alle omstandigheden.....

- Geen defecte hardware meer (en let wel, defecte hardware kost echt *heel veel* geld in verloren productiviteit)
Waar draai je deze cloud Windows op dan? Juist, hardware. Kan nog steeds kapot gaan waardoor je “productie tijd” verliest. Je hebt toch nog iets van een scherm nodig etc.
In zo'n beetje alle omstandigheden.....

- Geen defecte hardware meer (en let wel, defecte hardware kost echt *heel veel* geld in verloren productiviteit)
- Geen beveiligings problemen
- Geen 5 jaar lang dezelfde hardware
Behalve voor alle thin clients, die moeten toch nog onderhouden worden, vervangen of gerepareerd wanneer die kapot gaan, en verouderen ook. Je kan zeggen dat mensen toch gewoon hun thuis PC kunnen gebruiken ervoor. Maar ik ken genoeg mensen die of alleen een tablet gebruiken of een zwaar verouderde laptop hebben liggen die totaal niet geupdate is en slecht beveiligd. Wil je die gaan managen als bedrijf, of geef je ze dan toch liever een laptop die door het bedrijf wordt voorzien van (afgedwongen) updates en andere beveiliging?
Thuis PCs/laptops/tablets waar een kind iets op installeert wat voor problemen zorgt, die verouderd zijn, of om een andere reden af en toe niet werken hoeven niet eens veel werktijd te kosten voor het kopen van een werk PC/laptop het al waard is. Niet alleen verdien je niets wanneer mensen hun werk niet kunnen doen en zorgt het voor frustratie bij de mensen die er uit liggen, maar het kan ook voor frustratie bij collega's zoeken die werk moeten overnemen of afhankelijk zijn van de personen die even niets kunnen doen. Werknemers blij houden en zorgen uit handen nemen zorgt voor meer productiviteit.
- Geen defecte hardware meer (en let wel, defecte hardware kost echt *heel veel* geld in verloren productiviteit)
Bedrijf moet snel uitbreiden? Niet meer wachten op leveringen maar gewoon gaan met die nieuwe medewerker
- Bedrijf zit in zwaar weer en moet snel inkrimpen? Je hebt geen geld zitten in hardware en hoeft dus ook niet sneller af te schrijven, je schakelt de VMs gewoon uit en bespaart onmiddelijk in de kosten
Hoe verbindt die medewerker dan met die cloud PC? Daar heb je toch iets van hardware voor nodig?
Wat een belachelijke pricing, heb je er binnen een jaar mee terugverdiend wanneer je dit zelf zou aanschaffen dus.
Microsoft die weer eens slim mee probeert te gaan....
Je vergeet de FTEs die nodig zijn voor beheer. Bij ons op de vestiging (ca. 500 personen) hebben we 3 FTE voor IT beheer plus nog een remote back Office voor de remote support. De kosten voor die 3 FTE zijn al gauw zo’n 200…250.000 euro/jaar. Oftewel 500 euro per werkplek. Gedurende de lifecycle van de laptop 1500 euro. En dan nog de remote support.

Oftewel: je moet een complete TCO berekening maken voordat je kunt zeggen of het duur is.
Toch leuk dat mensen het altijd over FTE's hebben alsof die in een cloud model niet meer nodig zijn. Ja, er valt een stukje hardware beheer weg. In mijn ervaring is beheer van hardware quasi te verwaarlozen omdat hardware bijna nooit kapot gaat.

Het grote werk gaat naar beheer, applicatie beheer, etc. Die user maakt zichzelf (hopelijk :-)) echt niet zelf aan. Die security rules worden echt niet op maat automatisch aangemaakt.
Als voormalig systeembeheerder kan ik je vertellen dat er regelmatig hardware de geest geeft! Servers niet zo zeer omdat die de meeste onderdelen (op het moederbord na) redundant hebben uitgevoerd.
Maar laptops? Van Cola tot snelbinders, van bagagedragers tot kotsende kinderen... Ik heb het allemaal voorbij zien komen...
En wat niet defect is moet met een jaar of vijf vervangen worden...
denk als je 500 personen in cloud gaat laten werken dat je met u 3 FTE's het niet gaat redden...
connectie problemen, vertragingen, printer die niet werkt,... allemaal zakens die je daar ook gaat hebben.
Met cloud werkplekken heb je nog steeds beheer nodig, en bovendien heb je ook nog steeds onpremise apparatuur staan. Je thin clients, eventueel wifi. Bovendien zullen een groot deel van je gebruikers nog steeds hardware hebben omdat die bijv. naar klanten moeten.

Dus ik denk dat je eerder op meer FTE uit zal komen dan minder omdat je twee aparte omgevingen door elkaar hebt.

Ik ben zelf werkplekbeheer architect momenteel en ik zie qua VDI niet echt kostenbesparingen op dit punt. We denken er meer aan voor de heel afgeschermde beheer omgevingen en voor het invullen van de 'app gap' van platforms als Mac en Linux.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 augustus 2021 12:21]

Je gaat alleen wel voorbij aan het feit dat (interne) kennis waarde is. Een typische managementfout dus om de focus alleen op kosten te leggen. Ik heb zo heel wat bedrijven kapot gemanaged zien worden. Het feit wil namelijk dat een interne kracht veel meer betrokken is bij je organisatie en beter begrijpt waar behoefte aan is.

Je verliest niet alleen kennis, maar ook controle over de kosten, immers MS kan besluiten de prijzen te verhogen, of de specs te verlagen. En wat als je afhankelijk bent van die dienst en MS besluit er mee te stoppen?

Dit is precies de reden dat ik vaak ernstige twijfels heb bij de zogenoemde managementlaag. Veel te nauwe scope en negen van de tien keer veel te weinig kennis.
Wat weer een generaliserende reactie. Alsof IT bij de overheid altijd een drama is.
Ik werk zelf ook bij een overheidsinstantie als ITer en het is bij ons echt geen drama.

Ik heb ook voor commerciële bedrijven gewerkt en het is niet dat daar alles goed gaat. Het komt alleen minder snel in de openbaarheid.
Ja het is wat generaliserend, maar het punt van @mjtdevries klopt wel. De IT-projecten die misgaan bij de overheid gaan juist mis doordat de kennis intern ontbreekt. Je ziet dat alleen ook bij bedrijven steeds vaker gebeuren.
En 83k voor 1 fte systeembeheerder lijkt mij ook een beetje extreem...
Kosten voor de werkgever is niet alleen bruto loon. Reken ongeveer 2 keer zoveel.

De helft van 83k gedeeld door 13 is net geen €3200 bruto per maand. Dat is rond het gemiddelde salaris https://www.werkzoeken.nl/salaris/systeembeheerder/
Dat is zelfs tamelijk conservatief. 3-4k per maand bruto zo'n beetje, komt wellicht nog een auto bij, verzekeringen, pensioen, 13e maand, telefoon+abonnement, laptop... 80-100k ben je zo kwijt.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 3 augustus 2021 09:43]

Lijkt mij eerder aan de conservatieve kant. Je mag rustig bruto jaarsalaris x 2 doen qua loonkosten voor de werkgever.
Heb je daar een rekenvoorbeeld van?
Ligt een beetje aan de leeftijd, pensioenregeling en overige voorwaarden (lease auto etc) , 2x bruto is misschien wat straf, maar 1,5x is heel reëel.
Vergeet niet dat die 83k niet alleen het salaris van de medewerker is. De werkgever draagt ook nog een behoorlijk werkgeversdeel af. Dan is er nog eventuele pensioenopbouw, opleidingsbudget etc...). Dus 83k vind ik helemaal geen rare aanname.
Werkplek, bedrijfsuitjes, onkostenvergoedingen, scholing, ziekte...
Met sociale en andere verzekeringen, pensioenlasten, kosten voor een werkplek en dergelijke heb je zo 83K kosten voor iemand die misschien 50K of 60K bruto verdient (geen idee wat een systeembeheerder verdient, maar die kosten komen mij niet vreemd voor).
Dan zou ik, afhankelijk van cao, zo’n 60 tot 65K kosten voor de werkgever schatten.

Keer drie is dat bijna 200K dus als de beheerders daar iets beter betaald worden dan jouw schatting van het bruto salaris dan is tussen de 200 en 250K kosten voor 3FTE geen vreemd bedrag.
Nou 3x 65 is nog steeds 195 op mijn rekenmachine. Dus die 84k lijkt mij nog steeds aan de hoge kant voor een klein bedrijf. Daarnaast is er ook discussie over echt wel 3fte nodig zijn.

Dus de beheerkosten zijn potentieel iets overdreven.
Waarom denk je dat 83k extreem is?
Als je voor 500 werkplekken 3 FTE nodig hebt zijn het ofwel niet de juiste mensen, ofwel hebben ze niet de juiste tools tot hun beschikking. Want 3 FTE is echt enorm veel. Maar er zit vast applicatie beheer en andere zaken bij. Maar dat noem je niet.
Ik heb heel lang de IT verzorgt voor een bedrijf met 100 FTE's. Hoofdvestiging in nederland. 3 verkoop kantoren in Europa en 1 in Engeland en Amerika. Daar zaten we met 4 Fulltimers. 1 Applicatie specialist. 1 Netwerk specialist en 2 BBL'ers. We hadden een goed budget. Technisch de boel goed voor elkaar. Maar dan nog heb je de handen vol. De meeste tijd zat hem in het applicatie beheer en Datacenter onderhoud en beheer. Werkplek beheer is hierbij vergeleken echt peanuts. Qua tijd en qua kosten. Dus zulke bedragen vragen voor Cloud services staat niet in vergelijk met de kosten voor on prem of in eigen beheer houden van een hybride oplossing.
Zeker. Maar hij noemt dat je 3FTE voor 500 werkplekken beheer nodig hebt. En dat is way over the top. Bij ons zit het grootste deel in applicatie beheer, maar dat ga je in de cloud blijven houden. Datacenter beheer valt grotendeels weg, maar in ons eigen geval (stuk of 20 fysieke servers nog maar) is dat eigenlijk maar een paar uur per maand.
In het verleden werkte ik voor het grootste datacenter van een grote international die ooit iets met lampen deed, en daar deden we zo'n 2400 servers + facility beheer met een paar man. Ook daar ging alle rest van de tijd met name in applicatie beheer zitten.
Cloud PC gaat duur zijn:
1. Omdat je toch nog hardware nodig hebt om met de cloud te connecteren.
2. Omdat je de software toch nog moet beheren.

Samengevat komt er een machine bij, ipv dat er eentje wegvalt.
Deels heb je gelijk, maar de hardware die je nodig hebt om met de cloud te connecten kan heel simpel/goedkoop zijn en gaat die kapot dan pak je een andere en ga je meteen verder ipv als je lokale computer kapot zou gaan je alles weer eerst opnieuw moet installeren etc. en zo dus wel vaak een paar uur verder bent (even uitgaande van een PC die voor meer zaken gebruikt wordt dan alleen internetten/briefje tikken).
1: Klopt, maar die kan veel goedkoper zijn. Op mijn 300 euro chromebook kan dit perfect en is eventueel ook nog centraal te beheren. Vervangen is ook gemakkelijk, goedkoop en snel. En aangezien er geen data opstaat, heb je ook minder beveiligingen nodig.
2: Klopt, maar die heb je toch al omdat je deze ook bij een on-prem setup nodig zou hebben. Maar InTune past hierin perfect.

Het is niet zo zwart of wit als je hier even voordoet.
Dat iets in de Cloud wordt gezet betekend niet dat dat je met minder personeel aan de slag kan, in tegendeel. Ik zie juist bij opdrachtgevers dat zeker niet het personeels bestand inkrimpen. Dit is een heel verkeerde opvatting, wat veelal bij het management leeft. Bij mijn huidige opdrachtgever hebben ze dat gelukkig inmiddels door.
Ik vraag me vooral af wat voor bijzondere applicaties er draaien, en wat voor onderhoud er wel niet nodig is. Want met bv Chromebooks is >700 in 16 per week geen probleem, en Chromebook samen hiermee kan erg interessant zijn.
Dan heeft die afdeling zich al na +/= 15 maanden terug verdiend.
Waarom denk je dat die 3 FTE niet nodig zijn? Er moet nog steeds worden beheerd en problemen lossen zichzelf niet op.
Het werkplekbeheer van die 3FTE is neem ik aan maximaal 10% van hun werk.
Ze beheren vast ook nog allerlei applicaties en telefoons dat jouw berekening daardoor ongeldig maakt.
Eerst maak je een aanname over zijn situatie en op basis van die aanname verklaar je zijn berekeningen ongeldig.

Knappe techniek om altijd gelijk te hebben
Maar wat als je ze maar 3 maanden nodig hebt voor een project? Dan is het goedkoper om ze voor die tijd te gebruiken en daarna weg te gooien.
Dat klinkt inderdaad als een goede use case. Maar ik vraag me af hoe realistisch dat is in de praktijk.
Wij huren wel eens mensen in voor een korte periode. Die hebben zelf meestal al een PC of Mac.
Je kunt ze dan een virtuele ontwikkelomgeving bieden. Zeker voor Mac gebruikers kan dit handig zijn. Nu krijgen ze allemaal een laptop in bruikleen.
Krijg je een contract voor 3 maanden ?
Dan moet je dus voor die 3 maanden allemaal thin clients kopen die je daarna weg gooit?
Zijn die zoveel goedkoper dan thick clients? Dat valt volgens mij vies tegen.
Waarom moet je "dus" thin clients kopen?
Als ik straks wil testen hoe een applicatie het doet onder Windows 11 dan neem ik een paar virtuele machines af en test daarin.
Dat kan vanaf mijn huidige werkplek met Windows 10.
Je kunt vanaf een Mac werken en voor een klant iets in een Windows omgeving maken indien nodig.

Denk in mogelijkheden, niet in problemen.
Nu verander je het onderwerp.

Prima dat je een ander mogelijk plus punt hebt bedacht, maar kom niet met dat belachelijke "denk in mogelijkheden, niet in problemen".
(De "can do" mentaliteit bij defensie is niet bepaald goed afgelopen)

Voor test omgevingen zijn virtuele machines ideaal. Daar is nooit discussie over geweest.
Maar dat is volgens mij niet waar ze hier reclame voor maken.
Kan jij deze berekening ook even uitwerken?

Prijzen zijn namelijk best netjes.
Zelf geen virtuele machines meer hosten op eigen hardware maar gewoon waar nodig licenties opschalen. Iedereen een cheap laptopje en dan naar bedrijfsomgeving in de cloud connecten. Zoiets zou ik denken, vooral het niet meer hoeven onderhouden van eigen servers om die vm's online te houden.

Iedereen op dezelfde versie van Windows
Iedereen op dezelfde soort hardware

Voor een heleboel dingen kunnen die goedkope pakketten perfect werken.
In een callcenter bijv. geen probleem.

[Reactie gewijzigd door AcidBanger op 3 augustus 2021 08:06]

Zeker, en het prijsmodel is best scherp.
Tuurlijk klinkt een 20 euro best veel, maar als jij als dienstverlener alleen al remote-desktop wilt aanbieden kost de licentie voor alleen die RDS user je al bijna 7 euro per maand inkoop, moet je nog een server licentie afnemen, hardware, hosten, beheren etc, etc etc.
dit zijn geen terminal servers he, dit zijn windows 10's die in een vm draaien.
waarom zou iemand 50€/maand gaan betalen + aankoop toestel om te kunnen connecteren hiermee?
op 1 jaar tijd heb je aankoop terug verdiend?
nadelen Client vm's....
1: geen internet= geen toegang
2: Gebruik gpu voor ondersteunende taken = no-go (zal geen GPU aan toegewezen zijn)
3: kostprijs....
4: Afhankelijk van microsoft support bij de minste fout, en laat nu eerlijk zijn, windows is niet het meest stabiele platformen.
Wij hebben hier azure servers draaien bij klanten, server blijft hangen bij reboot na updates, Reset knop hebde niet en pas na 3h heeft microsoft deze een reset gegeven... 3h lang een fileserver down waar de profielen van de terminal users opzaten.... denk dat het meer had gekost als de aankoop van alle clients...
Sorry, maar dan heb je Azure niet helemaal begrepen. Azure biedt meer dan voldoende ruimte voor out-of-bandmanagement en redunantie. Dat je het geld niet wil uitgeven voor het inkopen van de kennis of het neerzetten van de redundantie, betekent niet dat Azure fundamenteel fout in elkaar zit.
1: Als je data toch al in de cloud staat?
2: Klopt. GPU is veel minder krachtig. Maar is dit nu echt noodzakelijk bij veel Office automation?
3: Deze is best laag, als je er goed naar kijken. Je bent nu wel in eens heel schaalbaar. Stel je eens voor dat je een kantoor hebt met alleen maar desktop PC's. En je moet in eens wegens een pandemie allemaal thuis gaan werken. Of je hebt in eens 50-100 man extra personeel nodig met een werkplek, in eens 10% minder personeel? Je bent in eens heel flexible met dit soort infrastructuur.
4: Ik zie voornamelijk een onderbuik gevoel. Azure is vrij stabiel te noemen. Ja er kunnen storingen optreden. Maar ik heb menig data center gehoste server park ook de nodige problemen zien krijgen.

Misschien zou je eens moeten kijken hoe je azure beter kunt gebruiken? Als je inderdaad een SPOF file server neer zet, tja.... Misschien heb je dan niet de juiste infrastructuur neer gezet? Misschien is dan een File Cluster een betere oplossing? NetApp? Azure File Share?
Dit ziet er meer uit dat misschien je architectuur niet juist gekozen is.
Helaas werkt fslogix niet met file clusters, voor gewone file servers is dat wel een oplossing. Het voorbeeld is om aan te tonen als het mis gqat de werknemers niks meer kunnen doen op de thin clients en dat hetnog meer geld gaat kosten. Komt gelukkig niet veel voor maar het kan gebeuren.
Als je nu 50 man extra nodig hebt koop je 50 toestellen aan of je gebruikt er die je vorig jaar hebt afgeschreven. Je moet met deze oplossing ook 50 thin clients/toestellen aankopen...

[Reactie gewijzigd door aceke op 3 augustus 2021 20:23]

En laten die licenties nu ook bij MS vandaan komen. Grappig hoe dat werkt........
Dat zeker...
In dat opzicht kan je als dienstverlener al jaren hele mooie oplossingen bouwen, maar de licentie beperkingen maakt het dat het financieel niet interessant wordt.

Totdat MS het zelf kan doen, dan is alles mogelijk.
Precies, dat is ook het vuile eraan.
En wie gaat die callcenter software installeren op de werkplekken?
Of ga je uit van cloud-pakketten die via een browser beschikbaar zijn? Dan kun je net zo goed een thinclient met browser op die werkplekken zetten en dan ben je ook klaar.

Het hele probleem van deze aanbieding is dat je niet beheerde windows 10 machines gaat afnemen in de cloud. Die kun je wel beheerd maken met Intune of MEM, maar dan werkt een goedkope pc ook wel. Al het beheer wat je normaal hebt, heb je met deze cloudoplossing ook. Het enige verschil is mogelijk de hardware, maar die heb je ook nog steeds nodig om verbinding te maken. Volgens de tabel (zie https://techcommunity.mic...5-enterprise/ba-p/2530504 onderaan) werkt usb etc alleen op een win10 desktop en ik denk dat je met hele goedkope win10 hardware al een krachtigere machine hebt staan dan de goedkoopste win10 cloud machines die ze nu aanbieden.

Daarnaast moet je die win10 desktop die de gebruiker nodig heeft ook nog beheren en zit je uiteindelijk per gebruiker met 2 windows 10 machines die je moet beheren.

Azure Virtual Desktops zijn in een usecase van een callcenter vele malen praktischer dan deze aanbieding omdat je dan kan werken met één virtueel image ipv 500 losse werkplekken.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 3 augustus 2021 09:23]

Of ga je uit van cloud-pakketten die via een browser beschikbaar zijn? Dan kun je net zo goed een thinclient met browser op die werkplekken zetten en dan ben je ook klaar.
Dat zal natuurlijk in de nabije toekomst wel zeker zo zijn. Maar er zullen altijd nog situaties zijn waarbij dit niet van toepassing is.
In een callcenter bijv. geen probleem.
Dat is nou juist waar het wel een probleem zal zijn, want audio (voice calls) gaan altijd erg slecht via virtuele machines en via cloud.
De callcenters bij mijn opdrachtgever werken allemaal zonder enig probleem op VDI (virtuele werkplek). Bijna alle applicaties zijn SAAS (Cloud), hier ook geen probleem. Hierdoor konden wij begin vorig jaar de gehele organisatie binnen drie a vier dagen vanuit huis laten werken. Een organisatie daarvoor bijna niet aan thuiswerken deed (bijna 700 man, incl callcenter). De tijd die we nadig hadden was voor het verspreiden van een setjes voor thuis bestaande uit een Thin Client, muis, toetsenbord en twee schermen. Het gehele kantoor pand is toen gewoon leeg geplukt.

Men is in eerste instantie deels op eigen laptop of Pc begonnen daar waar nodig...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 3 augustus 2021 14:49]

Voor (kleine) bedrijven:
- Security: er staat geen confidentieele data op de laptop van de gebruiker
- minder onderhoud: simpelere hardware, geen backups meer nodig
- minder tijdsverlies door problemen: als er problemen zijn met de laptop/desktop van de gebruiker, wissel je die gewoon om zodat de gebruiker direct verder kan werken. Het probleem los je later wel op.
Backups zijn altijd nodig. Je kan simpelweg niet vertrouwen op 1 enkele kopie van je document. Iedereen die ooit met backups heeft gewerkt weet dat 1 backup géén backup is.

Blind vertrouwen op services van derden, sorry, maar dan verdien je alle ellende die je over jezelf (en mogelijk anderen) afroept.
Natuurlijk zijn backups nodig, maar in dit geval is het veel makelijker als je maar een backup moet nemen van 1 centrale locatie in plaats van 50 laptops die mogelijk niet verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk.
De expertise benodigd om fatsoenlijke backupvoorzieningen uit te voeren gebeuren aan de MS kant waar je dus ook voor betaalt. Voor een klein bedrijf is dit goedkoper dan zelf een specialist aan te nemen/in te huren.
Backups zijn nog steeds nodig. Dit zijn persistent vdi's die bij microsoft draaien. Je wilt die data niet op die losse machines houden. (alle documentatie van MS wijst erop dat de data blijft bestaan en dit persistent machines zijn, gezien ze zeggen dat je kan switchen van machines en alle data behouden blijft)
Misschien minder problemen met de hardware van de gebruiker, maar deze losse persistent machines moet je nog steeds ook beheren en reken maar dat daar ook problemen op ontstaan.
En security technisch moet je ook deze persistent vdi's nog steeds beheren. Je verplaatst het security probleem. Dat maakt het wel makkelijker, maar je bent er nog steeds zelf voor verantwoordelijk.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 3 augustus 2021 09:26]

- Security: er staat geen confidentieele data op de laptop van de gebruiker
Hoe weet je dat zeker? Als het via rdp werkt, kan je gewoon bestanden copy/pasten naar je client?
Kwestie van juiste policies toepassen -> probleem opgelost.
Is dit niet gewoon een nieuwe vorm van een terminal service? Of een soort citrix dienst? Je pc staat dan in dit geval helemaal in de cloud met alle policies enabled en je kunt er echt overal bij zonder de terminal service client maar via browser. Er zijn heel wat bedrijven met usecases hiervoor. Iets anders kan ik niet zo goed bedenken ook.
Vanop een openbare of privé pc inloggen op het bedrijfsnetwerk, met alle programma’s geïnstalleerd (SAP,….)?
Op ons bedrijfsnetwerk is het onmogelijk om in te loggen vanaf een openbare of privé pc en dat zal ook niet veranderen.
Dat risico kunnen we niet nemen met zoveel vertrouwelijke klant data.

En dat zou voor elk bedrijf moeten gelden.
Dat ligt er geheel aan. Op mijn Ministerie, tot aan een bepaald niveau, kan ik gewoon via een VPN inloggen en mijn werk doen. Als dat niet zo was dan was thuiswerken er niet bij.
Ik kan ook via een VPN inloggen, maar wel alleen via mijn werklaptop. Bij jullie mag je vanaf een privé laptop via VPN inloggen? Dat is hartstikke link! Die laptop kan een virus / trojan / keylogger hebben!
Anoniem: 100047
@comecme3 augustus 2021 21:45
Nee hoor. Je boot via een USB stick Ubuntu op en deze bouwt een virtuele Windows sessie op. Authenticatie gaat via kaart en pincodes/wachtwoorden.
Laptop? moet er niet aan denken om op een laptop te moeten werken. Enuh, op een werklaptop kan natuurlijk ook net zo goed een virus / trojan / keylogger komen (via veiligheidslekken).
Alleen via zero day veiligheidslekken ja. Dat is een veeeeeeeeeeeeeel kleiner risico dan prive machines waar vaak geen virusscanners draaien, geen regelmatig updates, geen vulnerability scanners.

Diep triest dat je dat op tweakers nog moet uitleggen aan vaste bezoekers.
Naja, voor een paar euro in de maand (zeg 5 euro op de Office 365 die je wellicht al in de cloud hebt draaien) zou het interessant kunnen zijn. Zelf minder investeren in de laatste hardware, en -zoals al aangeven- alleen een thin client of simpele laptop voor de verbinding.
Daarna wordt alles geregeld en gemanaged vanuit Microsoft's kant.

Ook vraag ik me af hoe het zit met meer bedrijfsspecifieke software en hoe Microsoft daarmee omgaat. En kan/mag je 'gewoon' andere software installeren (vanzelfsprekend als je dit mag gebruiken, licentie erop hebt en/of aangeschaft)?

Dit zijn echt absurde bedragen als je het mij vraagt.
Er zijn anders genoeg software producten met licentievormen waarmee je hun producten niet eens op zo'n cloud-PC mag installeren. Adobe software licenties staan dit niet toe.

Dus is het eigenlijk alleen een goed idee om een Microsoft cloud PC te gebruiken wanneer je alleen maar gebruik maakt van andere software produkten van Microsoft, onder het toezicht van Microsoft.

Dit mag dan wel de toekomst zijn, vooruitgang is het allerminst.
Makkelijk training omgevingen opspinnen: Ipv 100 dure pc's kan je 100 goedkope chromeOS boxen gebruiken en toch windows gebruiken voor die paar uur per maand dat je training geeft.
Gezien de alternatieven van Citrix, VMware, e.a. partijen die virtuele werkplek oplossingen bieden is MS best laat hiermee. Echter, wil je snel kunnen schalen, zijn er levering problemen, dan kan het een oplossing zijn.
-Even snel een test omgeving opzetten zowel om applicatie updates als windows updates te valideren
-Audits, jobstudenten, contractors, tijdelijke samenwerking met andere bedrijven, je bent gigantisch veel resources kwijt als je die een fysieke machine moet voorzien om een heel korte periode te overbruggen terwijl die vaak echt wel over een eigen device beschikken (maar niet van het bedrijf zelf)
-on demand flexibiliteit, je hebt om wat voor reden dan ook binnen 1 uur 20 clients nodig waarbij die personen fysiek verspreid zijn.
-10 personen die héél sporadisch dure applicatie X nodig hebben, 1 licentie op een RDP machine is véél goedkoper vs 10 licenties
-Client toegang tot afgeschermd core netwerk waar je niet wilt dat standaard clients toegang tot hebben omdat standaard clients bijvoorbeeld echt wel gewone internet toegang nodig hebben. Dan kan de user remote desktoppen naar een volledig dicht getimmerde client die wel tot dat core netwerk toegang heeft.

Of je zit in een lagere school en student X heeft applicatie Y nodig vanwege dyslectie. Heeft de student een Windows laptop? Kan die laptop dat wel aan? Wie gaat dat installeren en onderhouden op een privé laptop? Nu installeer je het op een cloud pc welke gestreamd kan worden naar een Windows device, Android tablet of Ipad.
Klikker-die-klik ICT. Je klikt ergens in een portal en je hebt een vPC. Standaard apparaat erbij om er mee te verbinden. Werkt makkelijk in de flex kantoor cultuur. Nieuwere mobietjes hebben vaak ook al een desktop mode. Dus simpele volgende innovatie. Mobiel in desktop mode connecten met vPC.

Ik denk echter vooral nuttig voor grotere organisaties, die anders een grotere IT-staff nodig hebben. Of anders gezegd arbeidskosten worden omgezet in service.
In een enterprise omgeving kost het beheren van hardware serieus veel geld. Denk bijv. aan het hebben van reserves, handmatig patches controleren en uitrollen. In leven roepen van een servicedesk en bijbehorende mailboxes en telefoon nummers. Bijhouden wie wat en waarop heeft geïnstalleerd i.v.m. licenties.

Je zou dit ook om kunnen zetten naar een bring your own device regeling, waarbij je naar de Windows 365 omgeving verbindt als je daadwerkelijk op de kantooromgeving moet zijn. Je spreekt een vaste vergoeding af voor de aanschaf van de laptop en maakt de werknemer verantwoordelijk voor het hebben van een computer.
Dit is gewoon ipv Terminal Server, dus het is wel degelijk heel nuttig, dus vanaf waar dan ook je PC beschikbaar, zeker dus in de tijd dat er steeds meer en meer thuis gewerkt wordt. En zo hebt je dus lokaal geen 'dikke' hardware meer nodig als bv developer ofzo.
Ik volg je. Ik gebruik nog steeds office 2010 en werkt prima. Geen haar op mijn knikker dat eraan denkt om maandelijks te gaan betalen.
Wanneer gaan bedrijven in hun eigen systemen investeren? Hun eigen cloud? Baas over jouw eigen data. Zo word je totaal afhankelijk van externe partijen die niet 100 procent bescherming of uitval kunnen bieden.
Zo word je totaal afhankelijk van externe partijen die niet 100 procent bescherming of uitval kunnen bieden.
En anders ben je afhankelijk van interne partijen die niet 100 procent bescherming of (voorkomen van?) uitval kunnen bieden.

De kans dat iets bij MS (of Apple of Google) mis gaat is er altijd maar echt wel kleiner dan bij een MKB :) Zeker mbt datalekken, maar ook qua uitval...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 augustus 2021 10:25]

Hoe denk jij zelf 100% bescherming te kunnen bieden, als je dit zelf allemaal gaat bouwen?

Probeer maar eens een dual datacenter concept zelf neer te zetten tegen betaalbare kosten met dubbele internet verbindingen, redundante verbindingen tussen de datacenters en je diensten daarin ook hoog beschikbaar te houden.
Vergeet ook niet je beheer hierbij goed in te richten, zodat er bij een storing voldoende kennis van de omgeving is om het incident snel op te lossen.

Je kunt in Azure in een paar tellen een server optuigen met 100TB storage voor een weekendje, of gewoon een Azure file share met zoveel opslag.
Of een server met 64CPU's en 1TB memory voor een weekend per maand voor je financiële maand afsluiting. Ik ben heel benieuwd hoe jij dit kosten technisch zelf wilt gaan bouwen in je eigen cloud.

Ik denk dat juist cloud hierin een hele mooie verbetering is.
Er zijn bedrijven die dit hebben he.

wat voor belang hebben ziekenhuizen, gemeentes, overheid, archief etc? privacy, eigen beheer op hardware software en data.

ik heb in een ziekenhuis gewerkt als icter en hier staan in een grote ruimte behoorlijk wat servers voor alles.
Als ik ik even van mijn oude MKB werkgever uitga die zegt gewoon: ‘Ok binnen 1 a 2 jaar heb ik die hardware er al uit en heb ik geen beperkingen?’ Doe maar echte machines.
Voor ~€450 heb je inderdaad wel een betere PC dan 1CPU, 2GB, 64GB (en dan ook nog beperking aan bandbreedte en gebruik).
Maar dan heb je -in elk geval zakelijk- nog wel alle management die erbij komt kijken: updates, onderhoud, mogelijk defecten aan hardware, diefstalgevoeligheid etc.
Dat heb je toch ook op het device waarmee je verbindt naar deze clouddienst? Die kunnen ook stuk gaan of gestolen worden. Updates wel een stuk minder, maar het is niet dat je er geen werk meer aan hebt.
Klopt, maar als je daar geen bedrijfsapplicaties of wat ook op hebt staan kun je vanaf het volgende device gewoon even opnieuw inloggen en letterlijk verder gaan waar je gebleven was. Geen gehannes met activatie van licenties, programma's, persoonlijke data (als in: profielen) et cetera.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 3 augustus 2021 08:26]

Updates gaan praktisch automatisch tegenwoordig. Onderhoud aan je PC? Alle PCs die ik heb, heb ik jaren niet aangeraakt. Defecten aan hardware komt in mijn ervaring zelden voor. In elk geval vaker bij de bouw (DOA) dan daarna bij mij. Diefstalgevoeligheid blijft een ding, je hebt immers nog een apparaat nodig om met de cloud te verbinden.

Er zullen vast duizenden bedrijven deze afhankelijkheid met MS aan willen gaan. Want 'makkelijk'.
Jij managed dan ook geen 2000 PC's tegelijk ;) reken maar dat er om de haverklap van alles kapot kan.

En ja diefstalgevoeligheid blijft een ding. Maar nu kan je 'persoonlijke' device gejat worden en kun je binnen een uur op een ander device gewoon verder werken met jezelfde applicaties, data, instellingen en alles. Letterlijk gewoon even opnieuw inloggen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 3 augustus 2021 08:20]

diefstal gevoeligheid zal hier niet veel uitmaken. wat veel mensen hier overslaan is dat ze lokaal nog steeds allerlei veiligheid in moet bakken. je hebt immers pc's nodig om die cloud pc's te benaderen en die zijn als je niet oplet ben je juist kwetsbaarder want een organisatie waant zich veilig in 365.

de echte voordelen en concurreren zie ik hier niet, voor deze prijzen. ze willen mogelijk ook niet te veel concurreren met hun eigen on site producten waar ze veel license fee voor opstrijken.
Mijn werkgever least de laptops(dell), in twee jaar tijd ongeveer net zo duur als een nieuwe. Inmiddels is het kreng al 3x vervangen, prima deal dus. Een collega heeft nog nooit iets gehad. Een kwestie van kans denk ik zomaar.

Wat ik mij dan afvraag is: waar blijft al die oude nog wél werkende bedrijfshardware? Stort? Voor een vrijwiligers project was ik ooit op zoek naar afgeschreven, maar nog werkende, laptops. Veel bedrijven afgebeld, maar niets te krijgen.

Wecycle b.v. stopt ze gewoon in de shredder (lekker 'recyclen' noemen ze dat)
Een gedeelte vind z'n weg naar de tweedehandsmarkt. Er zijn verschillende opkopers voor oude bedrijfsapparatuur. Via deze opkopers zie je een groot gedeelte in consumentenhanden belanden. Deze zullen het op hun beurt waarschijnlijk weer online te koop aanbieden na een jaar of twee gebruikt te hebben.

Hierna? Dan inderdaad naar de stort, of hopelijk een locatie waar er gerycled gaat worden.
Ligt er aan. Voor een aantal organisaties waar ik voor gewerkt heb, wordt de hardware vernietigd. Afhankelijk van hoe streng de organisatie is gaat alles tot muizen en toetsenborden of alleen de PC's met eventuele externe opslag.

Over het algemeen beland zo'n beetje alles gewoon op de afvalhoop. Want al jaren mag het personeel niet meer de oude hardware mee naar huis nemen bv zoals een 15 jaar geleden best normaal was en tweede hands verkopen is ook lastig. Zo vroeger best wel leuke stukjes hardware weten te bemachtigen... Maar helaas ivm met 'veiligheid' en blabla bureaucratie mag dat niet meer. Heel slecht voor onze planeet natuurlijk, want bedrijfshardware dat een tweede leven krijgt bij tweakers wordt vaker wel dan niet best optimaal benut tot ver buiten de verwachte levensduur.

[Reactie gewijzigd door batjes op 3 augustus 2021 09:01]

precies, zo staat hier nog een dell 4300 (2010) te knorren voor knutsel dev werk. Verrassend krachtig met b.v. Jupyter notebooks
Inmiddels is het kreng al 3x vervangen
En hoeveel downtime heeft dat gekost? Een dag productiviteitsverlies kost meer dan mijn laptop. Het kreng 3x vervangen betekend dus dat ik beter een Windows365 systeem kan gebruiken.
dat valt wel mee, spare laptops liggen klaar in de kast, compleet met image. Alle andere zut staat op het netwerk. Kwestie van even bellen of ze tijd hebben bij ICT
Alleen doet Wecycle helemaal niks met bedrijfshardware. Wecycle is voor consumenten: wit- en bruingoed en af en toe een thuis pc.
Ik heb in MKB'S gewerkt met puur laptop en puur desktop. Mijn ervaring is dat desktops vrijwel niet stuk gaan. Die enkele per jaar stellen echt niks voor. Zeker niet als het ThinClients zijn die remote weekend. Nieuwe inpluggen en klaar. Ze kunnen weer door.

Laptops daarintegen is weer anders. Diefstal, verlies, vloeistofschade of valschade. Daar krijgen we er elke twee weken wel een mee terug. Dit heeft er ook puur mee te maken dat mensen denken 'ach, het is maar van de zaak' en gaan er slordig mee om. Gelukkig zijn er ook collega's die er netjes mee omgaan, zoals laatst iemand zei "Ik neem mijn gereedschap overal mee naar toe en heb alleen maar zelf ellende als ik er niet voorzichtig mee doe of niet netjes houdt". Daar zou ik er echt meer van willen hebben.

Beide MKB's hadden rond de 600 mensen in dienst.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 3 augustus 2021 08:35]

Haha herkenbaar. Het zijn ook bijna altijd dezelfde mensen die allerlei rare en vreemde kuren hebben met hun laptops. Ga je er naar kijken, zie je de vloeistofvlekken nog op de behuizing zitten of de dutsen en krassen van de valschade of het los bungelen in een rugzak cq boodschappen tas.

Eigenlijk belachelijk dat daar doorgaans echt totaal geen consequenties op staan. Ken wel gebruikers die rustig 3-4 laptops per jaar verslijten.
Maar nu kan je 'persoonlijke' device gejat worden en kun je binnen een uur op een ander device gewoon verder werken met jezelfde applicaties, data, instellingen en alles. Letterlijk gewoon even opnieuw inloggen.
Ik weet niet hoe dat nu en in deze specifieke omgeving zit maar zo vaak en lang als ik in bedrijfsnetwerken heb gezeten (AD!?) was dan altijd het verhaal " oei, je (roaming) profile is corrupt" . Kan je alsnog opnieuw aan het instellen, afstellen en regelen.
Ja dat dus. En met een virtuele PC kan dat natuurlijk nog steeds (ik weet niet de inner workings van dit geheel maar ik ga er van uit dat je nog steeds een domain kan hebben en je PC's daarin kan hangen met alle folder redirection van dien).

Hoewel.. als je het slim aanpakt heb je UPD's (User Profile Disks) en die mount je gewoon. Kans op een corrupt profiel is aanzienlijk minder groot op die manier.
Ik denk dat het een groter risico is om als bedrijf volledig afhankelijk te zijn van één service. Niet alleen operationeel, maar ook financieel.
Hangt een beetje van je gebruik af. Modern workplace achtige werkplekken kan je makkelijk met endpoint configureren. Qua veiligheid lever je zo goed als niets in. Versleutelde schijf, etc.

En sowieso heb je nog steeds een scherm of invoerapparatuur nodig. Dus stap naar laptop is klein.

Hoogstens nu en dan resetten naar standaard configuratie, maar dat laten we zelfs al aan gebruikers over. Is i.c.m. autopilot namelijk niet moeilijk.
Klopt, maar dan moet je PC al wel in Autopilot zitten. Gehannes met die xml files en hashes en zo.
Nee hoeft niet per se, dat doet de leverancier voor ons tegen een paar euro per device.
Dát is ook waar. Maar voordat je zo'n systeem besteld hebt en 'ergens in het land' afgeleverd hebt ben je ook weer minimaal een (werk)dag verder.

Een BYOD kun je desnoods van je buurman lenen als het moet, en verder werken. De drempel is gewoon een stuk lager.
Ja, maar met een Office 365 en de juiste policies ingesteld, staat de Data op Onedrive en Sharepoint online gesynct, is de harde schijf encrypted, en je kunt ook werken bij een internet storing met de lokaal opgeslagen data.
En bij een hardware storing kun je werken via de browser op een andere machine met de in de cloud opgeslagen data tot je nieuwe laptop weer ingeregeld is.
Ja, gebruikersdata. Maar denk aan je applicaties of eigenlijk alles wat in \appdata\local of \roaming staat wat je kwijt bent.
Dat. Plus dat je ook een device nodig hebt om ermee naartoe te verbinden.
Vergeet niet dat veel achterbakse werkgevers die kosten naar de werknemer zullen afschuiven.

Het nieuwe werken: Bring Your Own Device, 50% kantoor/ 50% thuis, met flex plekken!

Dit product van Microsoft paar past prima in dat straatje. Immers, elke medewerker heeft dan gewoon een VPN naar de zakelijke omgeving, waardoor het hele beveiligingsprobleem van BYOD wordt omzeilt

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 3 augustus 2021 08:16]

Vergeet niet dat veel achterbakse werkgevers die kosten naar de werknemer zullen afschuiven.
Geloof ik helemaal niks van, zijn er vast, maar veel? Nah en voor die paar wil je toch sws niet werken? Is het niet dit wat ze misbruiken is het wel wat anders...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 augustus 2021 09:45]

Zou dat echt gebeuren?
Ondanks dat het om virtuele machines gaat, is er niet de kans dat juist de eigen hardware waarmee wordt verbonden het makkelijkst te targetten is voor bedrijfsspionage, phishing, malware, ransomware en alle andere mogelijke IT-problemen die een werkgever juist buiten wilt houden. Als ik kijk naar de laptop die ik heb meegekregen is alles wat maar ruikt naar een aanpassing in de configuratie al afgedekt met een admin-account.
Immers, elke medewerker heeft dan gewoon een VPN naar de zakelijke omgeving, waardoor het hele beveiligingsprobleem van BYOD wordt omzeilt
Dit is op geen enkele manier veiliger!
Of virtualisatie met een gedeelde desktop en terminals of oude pc/laptops voor de gebruikers.

Wij gebruiken daarvoor TSplus. Kan je prima een PC elke Windows variant met 10 gebruikers delen.
Vroeger toen er nog geen subscriptions waren en je gewoon eigendom kocht, kon een bedrijf nog ervoor kiezen om investeringen uit te stellen. Ik noem bijv. Autocad, toch een forse jaarlijkse kostenpost. Als een MKB-bedrijf dan in financiële nood komt kan het ervoor kiezen om te blijven werken met de draaiende versie. Idem Windows, Office, etc.

Tegenwoordig lopen die lasten gewoon door. Niet betalen? Niet meer kunnen werken.
Je kan nog steeds gewoon licenties kopen zoals vroeger bij Microsoft. Het is gewoon een rekensommetje om te kijken wat voor het specifieke geval het voordeligst is.
Genoeg tweedehands software licenties te koop voor een habbekrats.
Dat is niet het punt, op dat moment wil je geen investeringen meer doen.

Je kunt als MKB-er jarenlang moeten en willen meegaan in nieuwe versies, zonder probleem. Maar op het moment dat er financiele nood is moet je ervoor kunnen kiezen om dat tijdelijk stop te zetten. Dan maar met de huidige versie werken. Zo werkte het namelijk voorheen, laatst uitgebrachte versie tijdens subscription wordt jouw eigendom. Ook Microsoft werkt zo met hun Open Value contracten.

Met abonnementen kun je geen kant meer op.
Abonnementen kun je wel op en down schalen wat een groot voordeel is. Als je in eens 100 man extra voor 6 maanden moet hebben, is dat gemakkelijk te doen.

Investeringen bij eenmalige licenties zijn ook vaak lastig, terwijl maandelijkse kosten vaak veel gemakkelijkere op te brengen zijn.
Niet helemaal waar. Je ziet alle grote softwareleverancier de klant dwingen richting abonnementsvorm. Bij Autodesk worden de maintenance contracten jaarlijks 20% duurder t.o.v. subcription. Ze verdienen er gewoon veel meer geld aan, kwestie van tijd tot ze de stekker uit de huidige vorm trekken.
Valt tegen hoor.

Sowieso stopt het Open License model van microsoft binnenkort, en de "OEM" licenties zijn dermate irritant in beheer dat die zakelijk ook vrijwel geen optie meer zijn.
Dus in de toekomst geen Office plus versies meer bij de office discounter of gamekey sites :D
Dat zal nog wel even meegaan, maar het einddoel zal vast zijn om iedereen aan een O365 abbo te krijgen en verder afscheid te nemen van alles.
Bij Microsoft misschien wel, maar adobe software en autodesk software bijvoorbeeld kan je enkel nog 'aanschaffen' via subscription.
Gelukkig hebben wij onze autocad aangekocht toen het nog kon.
Dat moet nog steeds aangeschaft worden. Ik zou niet via m’n eigen devices voor m’n werk op de cloud pc gaan.
Tijdens de corona lockdown zijn natuurlijk veel van onze gebruikers ook thuis gaan werken. Omdat wij enkel RDS omgevingen gebruiken kunnen ze dat van huis uit dus ook. Er zijn echter gebruikers bij die weigeren in gevalbvna nood hun eigen pc te gebruiken, of die een hoop zeik maken om de MFA/2FA app op hun eigen telefoon te zetten, als ze vanuit hun functie geen telefoon van de zaak hebben. Vaak zijn dat die mensen die wél twee uur tijdens werktijd op diezelfde privé telefoon op Whatsapp en Facebook bezig zijn.
Er zijn afdelingen die gesteld hebben als ze bv voor MFA niet hun eigen toestel willen gebruiken, en die telefoon wort overdag wel privé gebruikt, dan inleveren tot 17u.
Natuurlijk mag dat niet, maar bijna iedereen snapt dan ineens wel hoe het van onze kant eruit ziet. Ook als werknemer is het nemen en soms een beetje geven.
In een geval van nood is dat anders.dat snap ik ook wel. Zou alleen niet met een eigen laptop dagelijks naar m’n werk gaan. In een iOS omgeving een Windows virtualisatie (vanwege applicaties) via cloudpc snap ik dat wel weer .
1 dag een storing in de hardware waardoor personeelslid niet kan werken en je hebt de kosten voor een jaar al terugverdient?
Als ik een beetje een CAD PC aankoop ben ik €1500 à €2000 kwijt en daar doe ik gemakkelijk 4 jaar mee.
Vergelijk die aankoopsom met de maandelijkse kost (€143,90/maand) en het is me een groot vraagteken hoe ze aan zo'n prijszetting komen.
Tel daarbij dat 70GB verkeer voor CAD gebruik (zoals Solid Edge werkt) nog eens te weinig is. Plots kom je ook niet meer toe met een klassiek klein pro-abonnement, maar moet je een alle-toeters-en-bellen internet abonnement hebben met fall-over.
Dat zal het niet worden voor ons...
Zelf doen is ALTIJD goedkoper TENZIJ je de flexibiliteit van de cloud nodig hebt (seizoenswerk, opschalen performance tijdens doorrekenen grote hoeveelheden data, etc.).

Afgelopen jaren meermaals gekeken naar workloads in een cloud zetten en bovenstaande blijft gelden.
Zelf doen is vaak ALTIJD duurder blijkt in onze organisatie met 10.000 man. Dus ik vind bovenstaande beetje kort door de bocht.
Er zijn inderdaad bedrijven waar dat soms het geval is - niet elk bedrijf heeft een efficiente ICT afdeling. Dat het bij jullie bedrijf altijd het geval is, betekent dus dat jullie ICT afdeling extreem inefficient is.

Wat extra zorgelijk is, is natuurlijk de schaal van jullie bedrijf. Met 100 man personeel heb je een natuurlijke inefficiency in je ICT afdeling - die is simpelweg te klein, en je krijgt afrond-effecten. Part-time werk helpt maar in beperkte mate. Maar met 10.000 man is ook dat excuus afewzig.
Nee hoor, want met een organisatie van 10k medewerkers, krijg je behoorlijke kortingen op deze commerciële prijzen. Dus hoezo zou het sowieso duurder zijn?
Een beheer organisatie verkleinen omdat je bepaalde services uit besteed scheelt ook geld.
Ik werk zelf in deze business en Microsoft kan soms prijzen aanbieden waar je met eigen apparatuur niet tegenop kan (bv storage is een goed voorbeeld)
Dat de cloud meestal goedkoper en efficiënter is zegt niets over het functioneren van je eigen ICT afdeling. Het zegt iets over de schaalgrote die bedrijven als Microsoft en vele anderen kunnen hanteren. Het uitbesteden van werk is vaak goedkoper en sneller. Wij kunnen een serverpark onderhouden en beheren, maar bedrijven die daar in gespecialiseerd zijn en dit als core-business hebben kunnen dat beter, dat is het enige wat ze doen. Het hele lifecyle management nemen ze uit handen. Bij ons is nu het beleid: cloud tenzij.
Schaal grote geeft je altijd kostenreductie, op licenties, op hardware (60% korting is niet ongewoon als je een bepaald aankoop bedrag hebt), we hebben bij huidig bedrijf voor 250 man 2 mensen rond lopen voor desktop support (want daar spreken we over bij Windows in de cloud, je kantoor netwerk en alle toeters en bellen blijft bestaan. Je verplaatst alleen je desktops en laptops naar de cloud om tablets te gaan supporten). Toen ik zelf desktop support deed voor een pand met 6000 mensen deden we dat met 5.

Dus ik zou me intern erg ongerust gaan maken als extern goedkoper is.
"Altijd" duurder weet ik niet, maar het is inderdaad veel te kort door de bocht. Als we ervanuit gaan dat Microsoft verder ook het beheer doet (van antivirus tot ervoor zorgen dat de hardware en windows altijd werken) dan kan dit voor sommige bedrijven voordelig uitpakken.
Klopt helemaal.
Sommigen van mijn klanten maken er ook gebruik van, ze heb en een basis image en daar overeen een profiel laag.

Het prettige is dus dag iedereen bij het starten altijd deze basis image heeft.
(En dat een andere versie (upgrade of rollback) letterlijk 5 muisklikken voor een gebruiker, groep of organisatie geregeld is.

De kosten klinken misschien hoog, maar continuïteit is voor veel bedrijven een grotere overweging dan de kosten van hardware.

Thin-clients die gebruikt worden om verbinding te maken gaan softwarematig nooit kapot.
Thin clients gaan ook kapot, en hebben ook beheer nodig, daar staat ook een besturingssysteem op wat beveiliging en functionele updates krijgt met enige regelmaat. Heb er 5000 over 30 locaties onder beheer gehad.
Mits goed ingeregeld heb je er wel relatief weinig werk aan, maar toch updates moet je testen, gefaseerd upgrades uitvoeren, afhankelijk van de locatie met een lokale server dat de images niet het WAN plat trekken.
De aankoopprijs van een pc hiermee vergelijken is niet eerlijk, je moet er wel even de manuren voor hardware* ondersteuning (en waarschijnlijk zelfs gewoon fulltime loon voor extra ondersteunend personeel), kosten voor herstellingen, stroom, etc bij gaan rekenen. Dan gaat dat al veel dichter bij elkaar uitkomen.

De cloud solution gaat nog altijd een pak duurder zijn, maar daarvoor krijg je gebruiksgemak, flexibiliteit (bv pc's voor tijdelijke werknemers, of je hebt krachtigere pc's nodig) en gegarandeerde uptime terug. Dingen die je op kleine schaal niet kan realiseren.

*software ondersteuning zal je nog steeds zelf voor moeten zorgen, dus dat is dan weer een minpunt.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 3 augustus 2021 09:25]

Het is ook niet dat het stopt bij de cloudkost hé.

Ik werk nu 20 jaar als CAD tekenaar en een 12-tal jaar ook als zelfstandige tekenaar.
Thuis heb ik alles zelf kunnen oplossen, dus geen extra kosten.
Op kantoor gaat mijn PC, en die van de collega's, gewoon jaren mee zonder miserie.
Zo oneerlijk is mijn vergelijking echt niet.
Dat jij zelf voor support zorgt als user/zelfstandige is leuk, maar dat is niet waar dit je dit soort systemen gaat invoeren. Bij dit soort bedrijven mag de user zelf niets doen, ze hebben geen rechten om software te installeren of configuratie van het OS aan te passen, hoe zouden die zelf problemen moeten oplossen?
Op kantoor gaat mijn PC, en die van de collega's, gewoon jaren mee zonder miserie.
Het gaat hier over 300+ pc's, daar loopt vanalles mee mee mis. Zowel door hardwareproblemen als door fouten van de user.
hardware, ok, maar je moet dat ook niet overdrijven hé.
Ik heb nog gewerkt in een firma met zo'n 60 PC's, waarvan er ongeveer 15 in een schrijnwerkerij stonden, dus vol in 't stof.
Als er 2 op een jaar stuk gaan is het veel.
Die toestelletjes waarop je de cloud benadert zijn trouwens ook niet vrij van falen.
Die moeten ook een netwerk krijgen.
Die moeten ook een (veel sterkere) internet toegang hebben
...
Ja uiteraard, je gaat dezelfde hardwareproblemen hebben met je lokale clients, maar het idee is dan dat die gemakkelijker en goedkoper te vervangen zijn en je hoeft geen software restore te doen, want je connecteert gewoon terug naar dezelfde machine.

Nu, voor de duidelijkheid ik geloof absoluut niet dat deze abonnementen interessant zijn voor gemiddelde bedrijven he, maar in sommige situaties zeker wel (alhoewel het waarschijnlijk goedkoper kan bij de concurrentie van azure).
Dat zijn aardige prijzen, zeker als je uitgaat van de wat duurdere configuraties. Ik denk best dat er bedrijven zijn die er gebruik van gaan maken, maar damn, 147 euro p/m en dan nog een datalimiet. Dan moet je wel heel veel over hebben om je veel eisende gebruikers over te zetten naar de cloud.

Als developer zou ik zelfs zeggen dat de beste configuratie niet genoeg is, en voor 1700 p/j kan je toch een aardige dev. pc kopen. Momenteel krijgen onze developers een laptop (Ryzen 7 met 32Gb en SSD) en die kosten dacht ik rond de 1400.

Maar goed, een 2 vCPU met 64Gb opslag configuratie (er vanuit gaand dat software installaties daar niet bijzitten) is voor de gemiddelde tiepmiep voldoende. De goedkoopste is wel heel karig, daar kan je denk ik net Outlook of Word op draaien?
De machines zullen wel ultra geoptimaliseerd zijn voor de cloud waarop ze draaien, Ik denk dat 90 procent van de gebruikers prima op zon instapper uit de voeten kan.
Ik vind deze Cyclische beweging best wel leuk. Van mainframe naar lokale computeren weer terug naar de mainframe.
en dan noemen ze het Cloud :+
lijkt me dat zelf hardware aanschaffen veel goedkoper is?
Dit inderdaad, je hebt dus sowieso een goedkope laptop nodig als thin client met daarbovenop dus nog dit... kan me praktisch geen enkel scenario voorstellen waar dit nuttig is behalve als je gigantisch grote bestanden veel moet verplaatsen.
Waarom zou je gigantisch grote bestanden moeten verplaatsen? De tijd dat we van onze Cdrive werkte ligt toch hopelijk al een tijd achter ons.
In de zin van bijvoorbeeld dat je met 4K video bestanden werkt of in de bioinformatica werkt (alhoewel in bioinformatica alles op remote linux is 😅 ). Je wilt terabytes aan data niet onnodig naar lokaal kopieren.
De tijd dat we van onze Cdrive werkte ligt toch hopelijk al een tijd achter ons.
Geen flauw idee wat je daar mee bedoelt?
Geen flauw idee wat je daar mee bedoelt?
Dat hij zijn bestanden in de cloud heeft staan gok ik
Onzin, genoeg (zware) applicaties en workloads waarbij je vanaf een lokale schijf wilt draaien (maar dan niet de C, maar de D, E of F Drives ;)). Denk bijvoorbeeld aan video editing, of iets heel simpels als: Offline werken!
Offline werken komt niet zoveel meer voor bij de meeste gebruikers.

Maar je benoemd ook wel de producten, waar dit geen doelgroep voor is. Daarvoor zijn deze machines niet geschikt.
En waar baseer je dat op? "De meeste gebruikers" en "komt niet zoveel meer voor"? Zoals hieronder ook aangehaald wordt door GeroldM: "Misschien dat in jouw hoekje van de wereld je uitstekend internet hebt met een uitermate betrouwbaar electriciteitsgrid. Verlaat je echter je hoeje en betreed je de rest van de wereld, dan kom je er al snel achter dat electriciteit en internet lang niet zo snel en betrouwbaar zijn.

Dan ben je maar wat blij dat je tenminste nog van je C: drive kan werken, i.p.v. weer eens buitengesloten te zijn omdat er weer eens een tussenstation eruit ligt en je internetverbinding omver trtekt. "
Ik denk grote en kleine klanten, op goede en waardeloze locaties. Zowel als elektriciteit net als Internet verbindingen

Ik ken ook locaties waarin bijvoorbeeld bandbreedte nauwelijks voorhanden is. Probeer daar maar eens met zware client/server applicaties te werken. Of om MS Patches te deployment, nieuwe Office versie uit te rollen.
Of waar de beveiliging van het kantoor een last punt is.

Offline werken is leuk voor sommige toepassingen. Maar de meeste hebben toch echt netwerk verbinding richting het bedrijfsnetwerk (of cloud) nodig voor hun werkzaamheden. Offline kan ik perfect doen om aan een document te werken. Maar als ik mijn echte werk moet gaan doen, heb ik gewoon een Internet verbinding nodig.
Allemaal erg anekdotisch, en erg afhankelijk van het daadwerkelijke werk. Het voorbeeld wat ik eerst al gaf, videobewerking heb je geen internet voor nodig, alleen een zware workstation, dat is ook geen werk wat ik aan een cloud pc zou hangen en al helemaal niet met de maximum aan data die je daar mag gebruiken (uploaden van tientalle gigabytes aan raw materiaal). En zo zijn er nog veel meer zware toepassingen die je gwoon lokaal uit voert.
Klopt. Voor videobewerking is dit ook geen oplossing. Voor 3D CAD ook niet. Daar heb je andere machines voor in Azure. Maar voor veel ontwikkeling/beheer/support/kantoormedewerkers/helpdesk /tijdelijk werk/ zijn dit wel mogelijkheden. En laat dit wel de vele gebruikers zijn ipv de uitzonderingen.

Dit is een mogelijkheid, net zoals Azure Virtual Desktop/RDS al dan niet icm met Citrix. Het hangt er vanaf wat je requirements zijn.
Waarom zou je gigantisch grote bestanden moeten verplaatsen? De tijd dat we van onze Cdrive werkte ligt toch hopelijk al een tijd achter ons.
Ik heb nog nooit vanaf mijn c-drive gewerkt ....
Altijd ervoor zorgen dat OS, applicatie en data gescheiden is, al is het maar dmv partities
Misschien dat in jouw hoekje van de wereld je uitstekend internet hebt met een uitermate betrouwbaar electriciteitsgrid. Verlaat je echter je hoeje en betreed je de rest van de wereld, dan kom je er al snel achter dat electriciteit en internet lang niet zo snel en betrouwbaar zijn.

Dan ben je maar wat blij dat je tenminste nog van je C: drive kan werken, i.p.v. weer eens buitengesloten te zijn omdat er weer eens een tussenstation eruit ligt en je internetverbinding omver trtekt.
precies dit. Hier in NL is remote werken prima te doen. Zelfs vanuit een cafeetje oid. Voor corona zat ik vaak in wat minder bedeelde plekken van de USA en daar was internet ronduit beroerd, tot in Chicago aan toe. Zodra je 'buiten' bent is het vaak niet meer dan een schamel ADSL lijntje...als je geluk hebt.
Kan jij mij morgen/volgende even 50 werkplekken regelen voor mijn afdeling voor 3 maanden? En ik heb ook 10 power PC's nodig voor mijn developers voor 8 maanden.

Hoe denk je dat zelf even goedkoper te regelen? Heb je deze op voorraad? Zo niet dan moet je ze bestellen. En ik gebruik ze maar een hele korte tijd, dus wat ga je hierna met de voorraad doen?
50 werkplekken voor een korte tijd? Dat komt nauwelijks voor. En ja ik heb het over laptops. Geen werkplekken. Bij de service van microsoft heb je alsnog een thin client nodig ook, dus het is nog veel duurder dan alleen de abbo kosten.

Zelfs power pc’s zijn goedkoper te regelen dan wat microsoft aanbied.

[Reactie gewijzigd door bones op 3 augustus 2021 12:31]

Ik kom het wel eens tegen, of denk eens aan Covid-19, waarin je heel snel moet kunnen up of down schalen.
Pay per use kan zomaar in eens rendabel zijn.

Bij jouw komen 50 werkplekken up of afschalen per maand misschien niet voor. Maar bij diverse bedrijven kan dit gewoon gebeuren.
Maar het kan ook met 10 machines al effectief zijn.

Thinclients zijn over het algemeen vrij goedkoop en minimaal beheer. Dit kan ook een goedkope chromebook zijn, die veel langer mee gaat dan een normale PC's en veel minder beheer heeft. Die kun je gemakkelijk op de plank hebben liggen, dan 50 PC's. maar het kan ook een tablet, telefoon of gewoon je thuis PC webbrowser zijn.

Cloud heeft hierin mooie mogelijkheden. Maar ook tegen bepaalde meer kosten.

Maar denk eens over een infrastructuur die nodig is voor Testen voor Toegang, GGD voor de corona lijn. Zo heb je in eens 50 man op een locatie werken en zomaar kan je in eens met 5 man op een locatie alles af.
Of zo heb je in eens een call center van 500 man nodig en over 2 maanden in eens 1000 of misschien maar 250 man. Cloud kan hiermee dynamisch mee schalen.
We gaan dus eigenlijk terug naar vroeger, waarbij iedereen met een (dumb) terminal zat aangesloten op een gedeelde server.
Dit is er al heellang. Citrix/RDS zijn in bedrijven veel gebruikte oplossingen.
De Cloud PC is bedoeld voor incidenteel of kortdurend werk, bijvoorbeeld een verzekering adviseur, of dat je voor een evenement 300 desktops moet uitrollen. Wordt de desktop meer dan 55 uur per week gebruikt is VDI tot wel 58% goedkoper. Bron Nerdio. Er worden hier ongelooflijk veel aannames gemaakt en behandeld als de waarheid. Zal dit werken voor een groot deel van het MKB ? Nee, wel voor een ondernemer die nog een complex oud boekhoud systeem voor de belasting moet bewaren, geen fysiek server park heeft, kan dit op een desktop knallen voor fixed en aanhouden, zonder een RDS omgeving in Azure te houden. Altijd eerst de use case en daar de oplossing bij zoeken, niet proberen iets te vinden om de Cloud PC te gebruiken zoals ik hier veel lees. Kijk de Mechanics (commercieel ook) filmpje over de Cloud PC eens.
Wat zitten mensen in de comments toch lekker te rekenen of het allemaal wel rendabel is. Volgens mij is dit gewoon hele vette tech! En nieuwe technologie is aan het begin altijd duur, dat zal op ten duur goedkoper worden.
Oh, vergeet niet dat je in de cloud bent aangesloten op 10 gigabit internet, wat extreem veel voordelen kan opleveren!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee