Amazon biedt webtoegang tot Workspaces met nieuw streamingprotocol

Amazon maakt WorkSpaces Web Access mogelijk via het WorkSpaces Streaming Protocol, ofwel WSP. Gebruikers moeten met dit protocol een stabielere verbinding via de browser met WorkSpaces krijgen, ook bij matige netwerkverbindingen.

Beheerders kunnen WSP bij het aanmaken van een WorkSpace selecteren, waarna gebruikers met een browser vanaf Windows, macOS of Linux de virtuele omgeving via het protocol kunnen benaderen. WSP is alleen beschikbaar voor op Windows gebaseerde WorkSpaces. Gebruikers kunnen dus niet via het protocol met hun browser met Amazon Linux WorkSpaces verbinding maken. Amazon WorkSpaces is een zogenoemde desktop-as-a-service-clouddienst, waarmee gebruikers via allerlei apparaten een Windows- of Linux-desktopomgeving die draait op een virtuele machine op AWS-servers kunnen gebruiken.

Het protocol biedt onder andere ondersteuning voor webcams. Het WorkSpaces Streaming Protocol moet volgens Amazon voor stabielere verbindingen met WorkSpaces zorgen, waarbij packet loss door slechte netwerkomstandigheden een minder negatieve impact heeft.

Om dat mogelijk te maken is het streamingprotocol losgetrokken van de WorkSpaces en vindt de analyse van de gebruikerssessies plaats via microservices op de AWS-servers van Amazon. Zo kan het bedrijf in real-time codecs en encoding aanpassen als de sessie met een verslechtering van de verbinding te maken heeft.

Amazon kondigde begin dit jaar WSP aan. De clients voor macOS en Windows ondersteunden het protocol al. Gebruikers kunnen met WorkSpaces verbinding maken via zowel WSP als het Personal Computer over Internet Protocol, als het om verschillende directories gaat. Omgekeerd kan een enkele directory zowel WorkSpace-gebruikers via zowel PCoIP als WSP bedienen.

Microsoft gaat maandag meer details over zijn vorige maand aangekondigde Windows 365-aanbod bekendmaken. Dat is een concurrerende dienst voor Amazon WorkSpaces, waarmee gebruikers virtuele Windows-machines via onder browsers kunnen gebruiken.

Amazon WSP

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-08-2021 • 12:09

27

Reacties (27)

27
27
12
1
0
13
Wijzig sortering
Wel weer bijzonder dat Amazon als super grootgebruiker van Linux het protocol niet beschikbaar maakt voor Linux Workspaces. Gelukkig wel als client op een Linux systeem maar dat gaat zelfs Microsoft doen met zijn Windows 365.
Het is nou eenmaal zo dat het gross van de eindgebruikers Windows gebruikt als OS, en niet Linux. Het is dus niet heel gek dat Windows prioriteit krijgt bij dit soort features. Waarom tijd steken in een feature wat maar gebruikt wordt door 5% van de gebruikers, maar wel net zoveel (of misschien zelfs meer) development tijd kost als voor de andere 95% van de gebruikers?
Dit is het antwoord. Amazon, en AWS in het speciaal, bestaan uit kleine teams die deze projecten compleet onderhouden (en eigenaar zijn). Als klein team moet je keuzes maken, en Amazon is gigantisch goed met beslissingen maken gebasseerd op data. Ik ben eigenaar geweest van verschillende AWS producten, en je moet heel veel doen met een klein team (wat ook grote voordelen heeft, maar toch).
Omdat dit zichzelf op deze manier mogelijk in stand houdt.

Zit 95% van de gebruikers op Windows omdat de tools er niet zijn, of zijn de tools er niet omdat 95% op Windows zit?
Maakt dat uit? Eindresultaat is hetzelfde.
Omdat dit zichzelf op deze manier mogelijk in stand houdt.
Als Amazon dit niet als een probleem ziet, zal er verder geen prio aan gegeven worden.
Iphone vs Android.

Android grootste marktaandeel, toch wordt er veel meer ingezet op iOS.
Komt dit niet omdat het maken van iOS apps gewoon veel makkelijker en sneller is?
Ja en nee, als de claim is dat voor Apple ontwikkelen makkelijker is dan Samsung+Xiaomi+Stock+LG+OnePlus+Huawei bij elkaar, dan klopt dat, maar Apple is an sich kleiner dan zowel Samsung of Xiaomi (wereldwijd), dus als de claim is "voor Apple ontwikkelen is makkelijker en sneller dan ontwikkelen voor Samsung telefoons" of "voor Apple ontwikkelen is makkelijker en sneller dan ontwikkelen voor Xiaomi telefoons" dan klopt dat niet echt.
Waarschijnlijk levert ontwikkelen voor iOS gewoon meer op. Net als ontwikkelen voor Windows. Oorzaak maakt niet uit, voor de meeste van ons en zeker voor Amazon
Ik denk juist dat de gebruikers van AWS veel meer Linux gebruiken dan de door jou genoemde 5%.
Sowieso Windows servers :z .
Niet die gebruik maken van workspaces, want dat is dus gewoon een vervanging van oa windows terminal servers voor veel bedrijven.
Goed punt, ik doe alles via ssh :P.
Linux desktop is waarschijnlijk commercieel niet interessant.
De Linux servers daar ga je met STS SMS naar toe, eventueel SSH als je de instances aan het publieke internet hebt hangen.
Edit: Ik bedoel natuurlijk SMS (Systems Manager Service)

[Reactie gewijzigd door feico.de.boer op 2 augustus 2024 02:22]

Het gaat hier niet om servers maar om de desktop. Amazon biedt Linux Workspaces al sinds 2018 aan, het is een gemiste kans om het niet ook daarvoor aan te bieden.
Zoals ik schreef, waarschijnlijk niet commercieel intressant of heeft geen prioriteit.

[Reactie gewijzigd door feico.de.boer op 2 augustus 2024 02:22]

Het zal uiteindelijk ook wel komen, maar grote kans dat het komt vanwege de diversiteit aan distro's en hun grafische omgevingen.
Ze ondersteunen alleen Amazon Linux 2
Geldt dit ook voor de AWS desktop client of niet?
Ik ben benieuwd naar het protocol. Is dit weer een simpele blockpusher of iets slimmers?

Ik wou dat het idee van 'remote drawing' weer wat meer in zwang kwam. In de tijd van X11 was dat prima te gebruiken, behalve de slechte latency doordat het protocol alleen bedoeld was voor lokaal gebruik. NoMachine NX haalde een deel daarvan eruit.

Bijvoorbeeld een oplossing die tijdens het typen de fonts gewoon lokaal tekent zodat je niet altijd dat trage gevoel hebt met het werken in een remote desktop zou heel erg fijn zijn. Of een preload doet van een webpagina inclusief het nog niet zichtbare gedeelte zodat je tijdens scrollen een snelle respons hebt.
Yep, dat vind ik ook een slimme manier. Ik snap dan ook niet waarom we met Wayland daarvan afstappen. Ik vond het altijd wel elegant.
Er zijn intussen ook wel andere protocollen bedacht zoals SPICE. Die hebben ook ondersteuning voor modernere eisen zoals aparte videocompressie (want video via een blockpusher werkt gewoon shit), USB devices, geluid enz.

Volgens mij wordt dit ook gebruikt door QEMU / KVM maar er zijn niet zo heel veel goede client toepassingen voor. Maar ik hoop een beetje op wat goede ontwikkeling op dit gebied.
Yup, een Spice server zit in KVM. Alleen het idee van: "teken dit even hier en hier" vind ik wel een mooie oplossing. Ook al is het oud.
Hoe doet Amazon dat qua licenties? Microsoft is super moeilijk met hun VDI licenties.
Ik denk dat als je een partij bent ter grootte van Amazon er deuren open gaan die anders gesloten blijven.

Maar het is wel verwonderlijk inderdaad aangezien Microsoft net een concurrerend produkt in de markt zet met Windows 365 Cloud PC.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 2 augustus 2024 02:22]

Yep, en gewoon een Windows VM draaien en deze verhuren is "frowned upon". Er is voor zover ik weet geen SPLA voor Windows 10.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.