Agoria Solar Team uit België onthult zonneauto voor zonnerace in Marokko

Het Belgische Agoria Solar Team heeft zijn nieuwe zonneauto onthuld. Met de BluePoint Atlas gaat het studententeam in oktober deelnemen aan een 2500km lange zonnerace in Marokko. Het team maakte een eigen elektromotor voor de zonnewagen.

De BluePoint Atlas is een driewieler met een zogenaamd bullet-ontwerp voor een lage luchtweerstand. De aerodynamische vorm is volgens het Agoria Solar Team geïnspireerd op de natuur. Zo is de voorkant gebaseerd op de kop van een haai en de vleugels aan de achterkant zijn geïnspireerd op die van verschillende vogels.

Op de behuizing van koolstofvezel is 4m² aan zonnepanelen verwerkt. Het team gebruikt zonnecellen van silicium, net als commerciële zonnepanelen die op huizen worden geplaatst. De cellen zijn volgens het team minder efficiënt dan de space-grade multi-junction-zonnecellen die op de vorige zonneauto werden gebruikt, maar de productie ervan is veel duurzamer.

Het team heeft de zonnecellen opgeknipt in vierkantjes, om zoveel mogelijk van het oppervlak te gebruiken en om een zo klein mogelijke auto te maken. Aan de randen van de auto zijn de zonnecellen licht gebogen. In totaal bevat de auto 292 zonnecellen, goed voor een vermogen van bijna 1000 watt. In de BluePoint Atlas zit een accu goed voor een bereik van 700km, als de zon niet schijnt. De auto is 5 meter lang, 1,2 meter breed en 1 meter hoog.

Agoria Solar Team gebruikt voor het eerst een elektromotor die volledig in eigen huis is ontworpen en gebouwd. Volgens het team is die speciaal ontwikkeld voor zonneauto's en levert dat veel voordelen op ten opzichte van het gebruik van bestaande elektromotoren. De piekefficiëntie van de motor is volgens het team meer dan 98 procent.

Het Belgische studententeam gaat met BluePoint Atlas meedoen aan de internationale zonnerace in Marokko die in oktober plaats zal vinden. Die 2500km lange race door het atlasgebergte bevat ook zo'n 10.000 hoogtemeters, de hoeveelheid meters die geklommen wordt bij het afleggen van het traject. De race duurt vijf dagen. Uit Nederland doet Vattenfal Solar Team mee met Nuna11, Solar Team Twente is vertegenwoordigd met zijn RED Horizon en Top Dutch Solar Racing neemt deel met Green Spirit.

Agoria Solar Team - BluePoint AtlasAgoria Solar Team - BluePoint Atlas
Agoria Solar Team - BluePoint AtlasAgoria Solar Team - BluePoint AtlasAgoria Solar Team - BluePoint Atlas

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-08-2021 • 11:45

23

Reacties (23)

23
23
15
2
0
8
Wijzig sortering
In totaal bevat de auto 292 zonnecellen, goed voor een vermogen van bijna 1000 watt.
Zonnepanelen worden gespecificeert in Wp (Wattpiek), wat toch heel wat anders is dan Watt (met een hoofdletter).
Is dit niet aan de lage kant voor 4m2,
In totaal bevat de auto 292 zonnecellen, goed voor een vermogen van bijna 1000 watt.
Hoe meer je bij de evenaar komt,
hoe hoger de productie, je kunt daar met reguliere panelen tot wel 400w/m2 halen.

https://globalsolaratlas.info/map?c=32.916485,6.591797,3

Of wordt hier onder het motto concurrentiepositie beetje terughoudend informatie verstrekt 😁
vind je?
ik vind die 1000W best wat voor 4m2

mijn panelen van SunPower zijn ongeveer 1.7x1 dus 1.7m2 per paneel van 390W
Wat al aan de boven kant van de markt is dus er passen dus 2.35 panelen in 4m2 dus dat is voor mijn panelen 916 W per 4m2..
Hou je er ook rekening mee dat de hoek niet optimaal is. (Dichter bij de evenaar wordt horizontaal wel bijna de ideale hoek).
En de temperatuur.
Dichter bij de evenaar wordt horizontaal wel bijna de ideale hoek.
Alleen om 12 uur 's middags.
Klopt, maar dat geld in principe voor elke oriëntatie dat er maar een kort moment spraken is van zo optimaal als mogelijk is.
Een normaal zonnepaneel is aanzienlijk dikker en zwaarder dan de panelen die hier gebruikt worden.

Je moet bij zo'n auto compromissen maken, en het is vast voordelig om lichtere, dunnere en buigbare panelen te gebruiken (op de foto zie je ze krom lopen) om aerodynamischer te zijn en minder gewicht te hebben, ookal haal je dan niet het maximale uit het oppervlakte aan zonnepanelen.
Ik denk dat het is gebaseerd op standaard condities.
Van hun website:
One impressive feat of the self-built motor is its efficiency, with peaks over 98%, the electric motor is better than any motor available on the market. In comparison, the electric motor of a Tesla car has a peak efficiency of 94%, <knip>
Wel goed dat ze het aan durven om zelf de motor te ontwikkelen. Ik ben benieuwd wat ze gedaan hebben om daar nog een paar procentjes uit te knijpen. Een eigen motor maken / spoelen wikkelen / aansturing maken is best wel stevige klus.
ze hoeven natuurlijk niet een enorme presatie te leveren zoals een tesla motor wel doet ,

ferrari motor vs brommer ,

dat is wel even een verschil , maar evengoed toch een nette prestatie.
Het is niet vanzelfsprekend dat efficientie makkelijker is voor een kleine motor, met verbrandingsmotoren is het in ieder geval andersom.
Te kort door de bocht in mijn ogen. Het gaat hier niet om vermogen. Maar om meer rendement.
juist omdat je niet meer op vermogen hoeft te letten kun je je focussen op rendement ,

Rendament en Power staan meestal lood recht tegen over elkaar, Meer snel en hoog vermogen gaat niet hand in hand met minder verbruik en efficientie.

Beetje zelfde als bij een afstands test hoe ver je kunt komen en je mag zelf de snelheid bepalen , of je moet minimaal 140 km/u rijden.
Wow. Het verschil tussen 94% en 98% is enorm. Dat is 3x minder warmte verlies (6% → 2%).
Globaal gezien is een electro motor een aantal spoelen, een hoeveelheid magnetisme-geleidend metaal (week-ijzer bijvoorbeeld) en een fysieke constructie met as en lagers en dergelijke.

Als je dat zelf ontwerpt en bouwt kan je alles perfectioneren met materiaal eigenschappen en afmetingen tot op de millimeter en de spoelen tot op de wikkeling en de juiste draad-dikte. Ook kan de stand van de spoelen worden geperfectioneerd. Het is misschien wel veel werk maar het gebeurt al jaren en het is wel te overzien.

Voor de generator in windmolens moet het bijvoorbeeld ook gebeuren en technisch lijken electro motoren en dynamo's en generatoren best wel op elkaar.
Duurzaamheid is een mooi doel, maar ik vrees dat ze hierdoor wel hun kansen op winst hypothekeren
Ik vermoed dat het gewoon een regel is van de organisatie i.p.v. dat ze het uit duurzaamheid oogpunt zelf hebben besloten om geen space-grade multi-junction-zonnecellen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Tazzios op 29 juli 2024 12:51]

die mogen niet meer dacht ik, al gelezen in de andere voorgestelde autos hier op T.net.

dus ja het reglement is aangepast i.v.m. duurzaamheid, waardoor ook alle teams.
Regel van de organisatie inderdaad. Multijunction solar cells zijn best duur en niet alle teams konden hieraan geraken. Resultaat was dat de top x van het klassement degenen met multijunction zonnecellen waren. Door deze regel krijgen alle teams de kans om weer met dezelfde wapens te strijden.
Mooi dat ze inspiratie trekken uit de natuur, maar weet iemand hoe ver we zijn met simulaties voor de optimale vorm? Kort door de bocht: hoe ver zijn we verwijderd van het geven van inputparameters (zo'n grote cockpit, 3 wielen, zoveel materiaal, zoveel oppervlakte) en dan gewoon de PC laten uitrekenen wat de ultieme vorm is?
Dit is zeker al mogelijk en hoogstwaarschijnlijk ook hier al (gedeeltelijk) toegepast! Mocht je er meer over willen weten - de verzamelnaam waar je op kan zoeken is 'topology optimisation'. Wordt naar mijn weten op het moment vooral toegepast om lichtgewicht componenten te kunnen ontwerpen, maar er zijn vast software pakketten die dit ook al op aerodynamisch gebied doen.

Overigens is inspiratie uit de natuur juist heel slim en ook heel vergelijkbaar. Topology optimisation (of generative design in deze context) houdt namelijk in dat de simulatie itereert met verschillende vormen en vervolgens verder itereert op de beste en zo door tot er een optimaal ontwerp is gevonden. Dit is precies waar de natuur ook zo goed in is; 't is namelijk evolutie/survival of the fittest :)
Als je kijkt naar de technische werk in de F1 heb je snel door dat dit ongelofelijk ingewikkeld is, laat staan om een programma te maken dat het voor jou oplost.

Elk onderdeel heeft impact op een ander onderdeel. Duizenden parameters met nog meer mogelijkheden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.