Agoria Solar Team uit België gaat aan kop in zonnerace Marokko

De eerste etappe van de Solar Challenge Morocco is gewonnen door het Belgische Agoria Solar Team van KU Leuven. De Nederlandse teams uit Twente, Delft en Groningen staan op plek twee tot en met vier. De race van 2500km duurt in totaal vijf dagen.

De BluePoint Atlas van het Agoria Solar Team legde de eerste etappe van 475km afstand en 3900 hoogtemeters af in 7 uur en zo'n 22 minuten. De RED Horizon van Solar Team Twente kwam ruim 17 minuten later binnen. De teams begonnen maandagochtend aan de in totaal 2500km lange zonnerace die vijf dagen zal duren. Bij de eerste etappe moesten de teams uit de stad Agadir door het drukke verkeer navigeren. Daarbij wist het Belgische team twee Nederlandse teams die hoger waren gekwalificeerd en daardoor eerder waren gestart, in te halen.

Het Belgische team schrijft dat vooral de klim naar 1800 meter in het Atlasgebergte een uitdaging was, maar dankzij de sterke motor kon het team naar eigen zeggen de top snel bereiken. Ondanks een dromedaris die de weg voor korte duur versperde, bleef het team tot aan de finish in Zagora aan de leiding.

Agoria Solar Team - BluePoint Atlas - Solar Challenge MoroccoAgoria Solar Team - BluePoint Atlas - Solar Challenge MoroccoAgoria Solar Team - BluePoint Atlas - Solar Challenge Morocco
Team Zonneauto Universiteit Tijd Stand
Agoria Solar Team BluePoint Atlas Leuven (BE) 07:21:55 1
Solar Team Twente RED Horizon Twente (NL) 07:39:23 2
Vattenfall Solar Team Nuna 11 TU Delft (NL) 07:57:53 3
Top Dutch Solar Racing Green Spirit Groningen (NL) 08:41:00 4
Chalmers Solar Team SKÖLL Gothenburg (SE) 10:03:00 5
Sonnenwagen Aachen Covestro Photon Aachen (DE) 10:21:00 6
Solaride Estonia Solaride 1 6 universiteiten (EE) 12:05:00 7

Solar Team Twente startte de eerste etappe als vierde en kwam als tweede binnen. Snel na de start moest het team enkele minuten stoppen door een mechanisch probleem. Daardoor werd de RED Horizon door twee andere teams ingehaald, maar in de loop van de dag konden er weer plekken goedgemaakt worden. Zo wist het team uit Twente de andere Nederlandse teams in te halen en een voorsprong op die teams op te bouwen.

Top Dutch Solar Racing uit Groningen had zich met zijn Green Spirit als eerste gekwalificeerd, maar kwam uiteindelijk als vierde over de streep, op een achterstand van meer dan een uur van het Belgische team. Het team schrijft er vertrouwen in te hebben met de data van de eerste etappe de strategie aan te kunnen passen, om weer tijdwinst te halen.

Top Dutch Solar
Foto: Top Dutch Solar

Het Vattenfall Solar Team van TU Delft dat met zijn Nuna11 als derde binnenkwam, vat de dag samen in een YouTube-video. Het team spreekt van een hectische dag en zegt dat er 's middags weinig zon was, wat de race bemoeilijkte. De vorderingen van het team zijn ook te volgen via een webcam op de zonneauto.

Naast de Nederlandse en Belgische teams doen er nog teams uit Duitsland, Zweden en Estland mee. Die liggen na de eerste etappe al op een achterstand van meerdere uren. De zonnerace in Marokko is de vervanger voor de World Solar Challenge in Australië, die vanwege strenge lock-downregels daar niet doorgaat.

Tweede etappe gestart

Dinsdagochtend zijn de teams begonnen aan de tweede etappe, een rit van 548 kilometer met 1628 hoogtemeters, waarmee de teams het woestijndorp Merzouga zullen bereiken. De tweede etappe gaat dwars door de bergen en wordt door de teams gezien als de moeilijkste rit van de wedstrijd. Naar verwachting komen de teams tegen de avond aan op de bestemming.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-10-2021 • 11:02

15

Reacties (15)

15
15
9
2
0
5
Wijzig sortering
Een erg interessante wedstrijd, het landschap in Marokko is totaal anders dan in Australië, de zonneauto's moeten nu door bochtige bergwegen en tussen het verkeer in Marokkaanse steden rijden, waar het in Australië eigenlijk alleen rechtuit is. Daarnaast is het redelijk bewolkt, wat energiemanagement nog uitdagender maakt. Op het moment lijkt de strijd trouwens tussen Solar Team Twente en Agoria te gaan, Agoria ligt op kop met Solar Team Twente er vlak achter op 5-10 minuten afstand.

Edit: inmiddels heeft Twente Agoria ingehaald

[Reactie gewijzigd door wouterg00 op 23 juli 2024 03:54]

Het zou inderdaad een punt van kritiek kunnen zijn op de WSC dat het daar voornamelijk in rechte lijn is, al zou ik deze route dan vooral interessanter vinden voor de cruiser klasse van de WSC terwijl de challanger klasse vooral als demonstrator kan dienen voor betrouwbaarheid en efficientie.
Valt deze race ergens op TV te volgen? Niet de hele race, maar een nabeschouwing?
Ik denk dat dit er wel was van de race in Australië en vond dat best leuk.
Op tv? Geen idee.

Echter kun je de hele race live op YouTube volgen via de verschillende teams.
Zowel live als recaps.
Hier is de live stream van dag 2 van het Vattenfall team: https://www.youtube.com/watch?v=f-WhHp0rK3Q

[Reactie gewijzigd door prothello op 23 juli 2024 03:54]

Dank je, maar dat is me net iets te veel. :P
Die van Australië heb ik ook nooit ergens op TV gezien.
Australië is al verschillende malen wel op TV geweest. Meestal met een samenvatting aan het einde van de dag. Dit jaar in Marokko is dat helaas niet het geval, dus samenvattingen bekijken van de verschillende teams op YouTube en social media is dit keer "the way to go".
Mooi te zien dat we hier als Benelux toch de voorlopers zijn. :)
Hopelijk zien we deze technologieën snel terug in het dagelijkse leven

[Reactie gewijzigd door piripi op 23 juli 2024 03:54]

Het is in elk geval een mooie test om (nog) betere zonnecellen en technieken om die optimaal te kunnen benutten goed te testen. Op een auto en in een stoffige woestijn zijn geen ideale omstandigheden voor zonnepanelen. Het is natuurlijk wel een voordeel dat de zon daar eigenlijk alle dagen volop schijnt.
De verdere techniek is sterk afhankelijk van de hoeveelheid energie die opgenomen kan worden.
In Australië deden er ook altijd teams uit Japan of bijvoorbeeld de VS mee. Waarom doen die dit jaar niet mee?
Zal ook wel door beperkingen omv COVID gaan. Wisselen van race betekent mogelijk ook wijzigen sponsors, aanpassen van prijsgeld (is er prijsgeld?), en andere zaken die ervoor zorgen dat een Japans of Amerikaans team niet helemaal tot Noord-Afrika willen komen.
Zal wel iets met Covid te maken hebben... zo makkelijk is het niet meer om een heel team naar een ander continent te verhuizen.

Wel heel leuk dat Tweakers af en toe een nieuwsberichtje post hier.
Wat me opvalt is dat de BluePoint Atlas en RED Horizon best wel een ander ontwerp hebben als eerdere jaren. Dat terwijl de Nuna 11 een doorontwikkeling is van het klassieke ontwerp zoals we dat de afgelopen 20 jaar in Australië gezien hebben.

Ik vraag me af of Leuven en Twente hier een voordeel mee hebben, deze auto's lijken in ieder geval een stuk smaller, wat waarschijnlijk de luchtweerstand (en misschien het gewicht) zal verlagen.
Ook vraag ik me af of zo'n ontwerp had gemogen als er dit jaar een Bridgestone Solar Challange was geweest...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 03:54]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.