Je zit nog teveel in de hoeveelheid pieken te denken dan in de grootorde van pieken.
Als ik terug naar mijn 10 laadpalen mag grijpen waar ik 1 keer per jaar 10 EV's wil opladen (tegelijk)
Wat is de meerkost aan infrastructuur als ik bijkomend ook 5 keer per jaar 1 EV wil opladen?
Wat is de meerkost aan infrastructuur als ik bijkomend 10 keer 5 EV's wil opladen?
Het antwoord is telkens 0, de infrastructuurkost is enkel geïntresseerd in het worst case scenario, al de rest doet er niet toe.
Als je dan naar een zonnepaneel eigenaar gaat, wat is zijn worst case scenario?
Doorgaans is dat als zijn panelen alles aan het geven zijn maar het eigen verbruik is 0 zonder batterij of batterij is opgeladen, ook al doe je dat maar 1 keer, dat worst case scenario is waar je distributie op berekend moet zijn. Zeker met saldering of terugdraaiende tellers zijn er doorgaans veel panelen gelegd die in piek véél meer opbrengen dan wat je ooit in piek afneemt, immers dat verbruik 's nachts en in de winter moest op een paar uur per dag gecompenseerd worden met nog bewolking erbij.
De meeste Vlaamse gezinnen zijn aangesloten op 1 fase en kunnen zelfs geen dergelijke piek trekken zonder de zekeringen te laten afslaan. En zelfs dan nog, je moet echt al je best gaan doen met tegelijk alle apperaten in te schakelen om die 1 fase plots vol te krijgen.
Als je echter pannelen hebt, een warmtepomp, nog wat laadpalen dan zit je sowiezo met 3 fasen. Op 1 fase kan je een warmtepomp en een deftige laadpaal vergeten.
Dat wilt niet zeggen dat 1 fase dan maar helemaal niet naar de pieken moet kijken, echter de 1 fase woningen gaan daar sowiezo weinig van voelen om te betalen op pieken tenzij het vakantiewoningen zijn.
Je zou natuurlijk kunnen zeggen, in plaats van alle zekeringen, kabels en laadpalen voor 10 EV's, ik zet maar de infrastructuur van 5.
Echter als ik dan 10 EV's tegelijk wil opladen gaat dit fysiek niet omdat ik ze niet kan aankoppelen, in een distributienet gaat dat echter wel. In de praktijk gaat er dan ergens een veiligheid aanspringen, de omvormer zal afschakelen wegens te hoge netspanning of de wijk gaat afschakelen. Zonder veiligheid = vuurwerk.
Dat soort pieken waarbij omvormers van zonnepanelen afschakelen en distributie begint af te schakelen door overaanbod zon en windenergie gebeurd al, afgelopen zomer zijn er in de regio Antwerpen niet enkel afschakelingen gebeurd zowel privé als op het net, het was ook 1 keer zo hard prijs dat fabrieken noodstoppen gemaakt hebben omdat het distributienet korststondig net iets te ontstabiel werd (bron: eigen ervaring toen ik zelf de oorzaak moest bepalen van een stilstand). Dat is een héél kostelijk grapje geweest maar zal nog meer gebeuren in de toekomst.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben er helemaal niet tegen dat de samenleving bijdraagt aan de energietransitie of dat er een stuk van mijn energiefactuur en/of belasting gaat om die energietransitie te betalen. Ik zeg zeker niet dat al die bijkomende kosten uitsluitend door 1 partij gedragen moet worden.
Het gevaar is echter als je de financiële prikkel niet geeft, als de zonnepaneel eigenaar daar zelf helemaal financiëel niets van voelt, dat die zijn installatie en/of gedrag niet gaat aanpassen. Of met de terugdraaiende teller of saldering, dat die nog beloond word ook om totaal foute installaties te zetten.
Daarom ben ik voorstander om zoveel mogelijk de realiteit te presenteren als factuur. Als je de realiteit presenteert dan gaat men op de realiteit bouwen en op niets anders. Dat houd in:
- betalen op de grootste piek
- betalen op de variabiliteit van opgenomen vermogen
- betalen op verbruik volgens de marktprijs op dat moment (blok van 15minuten)
- apart te vergoeden voor geleverde stroom volgens de marktprijs op dat moment (blok van 15 minuten)
Waarbij de gemiddelde factuurprijs gelijk is aan de huidige gemiddelde factuurprijs. Dan ga je gezinnen hebben waar de factuur blijft staan, waar ze daalt en waar ze stijgt.
Maar de markt zal zijn werk doen en de Tweakers zullen aan de slag gaan met een batterij, ze volsteken met zonnenergie overdag, ze ledigen in de avond al dan niet op het net, ze opladen tussen 3 & 5 met net energie van wind of nucleair (weinig vraag op dat uur dus goedkope netstroom) om ze in de ochtendpiek waar de zon nog niet (volledig) schijnt terug te ledigen op het net (veel vraag in de ochtend dus dure netstroom)
Eventueel kan er naast de realiteit ook een stuk subsidie staan maar sowiezo moet je ergens die prikkel geven zodat de markt zijn werk kan doen.
[Reactie gewijzigd door sprankel op 24 maart 2022 23:35]