Windows 11-startmenu krijgt mogelijkheid om apps met een klik te installeren

Windows 11-gebruikers kunnen binnenkort apps met een klik installeren door ernaar te zoeken via de taakbalk of het startmenu. Microsoft-topman Giorgio Sardo bevestigt dat in een post op X, waar ook een screenshot is te zien.

De vicepresident van Product en Engineering zegt dat de ontwikkelaar binnenkort de Microsoft Store gaat integreren in Windows Zoeken. Dat zorgt ervoor dat gebruikers naar apps kunnen zoeken via de taakbalk of het startmenu en deze vervolgens snel kunnen installeren, in plaats van dat te doen via de Microsoft Store. In de onderstaande afbeelding is de knop 'Get' te zien bij de Grammarly-app na het intypen van de tekst 'gram'.

Begin april werd al duidelijk dat Microsoft aan een nieuw ontwerp werkt van het startmenu van Windows 11. In een bètaversie van het besturingssysteem was toen te zien dat het startmenu een bredere weergave kreeg, waarbij het mogelijk was om aanbevelingen te verwijderen. Het is niet duidelijk wanneer het grote publiek aan de slag kan met de nieuwe functionaliteit.

Windows 11 Install Apps Startmenu

Door Idriz Velghe

Redacteur

09-05-2025 • 20:48

171

Submitter: TheVivaldi

Reacties (171)

171
170
58
2
0
74
Wijzig sortering
Ik snapte het even niet, want in het startmenu staan natuurlijk alleen maar programma's die al geïnstalleerd zijn. Maar het startmenu is inmiddels een soort browser geworden die je eerst 10 resultaten geeft waar je niet naar op zoek was. ;)
Best wel slim, maar toch wil ik liever dat het geen sporen achterlaat na uninstalls, sommige software kunnen zichzelf niet goed opruimen en ook in register. Dat was het meest voorkomend Windows probleem. Het irriteert me echt mateloos, ik zag in Windows 7 en 10 zo veel nutteloos rotzooi dat de softwares die na uninstall niet volledig waren verwijderd. Stomme WIndows!
toch wil ik liever dat het geen sporen achterlaat na uninstalls, sommige software kunnen zichzelf niet goed opruimen en ook in register. Dat was het meest voorkomend Windows probleem.
Dat is geen windows-probleem, dat is de (on)verantwoordelijkheid van de maker van het installatiepackage: die moet de uninstaller met de juiste opruimlogica uitrusten.

Maar helemaal eens dat ontwikkelaars/packagers daar veel te vaak steken laten vallen.
Ik voel me echt alsof Windows met iedere update slechter en vervelender wordt de laatste jaren.

Dit wordt natuurlijk al geroepen sinds Windows XP, en toen Windows 7, maar Windows 10 was een redelijk aangename verrassing.

Windows 11 mist vervolgens best een hele zooi aan handige functionaliteiten (zoals je main task-bar op je secundaire scherm hebben, om vervolgens startallback te installeren welke vervolgens weer geblokkeerd wordt in een windows update, lol) --- anyway, Windows 11 voelt als een grote achteruitgang op Win10 en zit ook ramvol irritante reclame, pop-ups, moves naar het "in de cloud werken" en andere MS services, uiteraard de TPM 2.0 verplichting terwijl je de encryptie niet eens aan hoeft te zetten, geen runtime meer zonder e-mailadres, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dan heb je ook nog eens weet ik hoeveel meer 'breaking' updates tegenwoordig vergeleken met vroeger.

Het enige wat naar mijn gevoel aanzienlijk verbeterd is, is Defender. Dit is tegenwoordig zowaar een nuttig stukje software i.p.v. een irritatie.
Dit is toch een logische toevoeging? Je zoekt naar een app/programma, het wordt gevonden maar is niet geïnstalleerd: je krijgt een knop om te installeren.

Als je op een iPhone zoekt krijg je altijd de optie om in de appstore te zoeken, dit is gewoon 1 stapje minder.
Dat is hoe je zou verwachten dat het werkt. Totdat de query pas de gezochte applicatie toont bij een 100% match en tot die tijd Microsoft- of gesponsorde producten toont. Of de resultaten door een update anders zijn.

Jij klikt uit gewoonte reeds op het icoon, of enter, en ineens heb je heel iets anders aan je klomp hangen.

Zulke features zijn meestal niet compatible met muscle memory van vaardige gebruikers.
Zoiets gebeurt al als je Powershell wil openen, power typt , enter drukt en windows 11 power Automate Installeert en opent. Heel frustrerend
Leuk, nu heb ik PowerPoint. :/
Geen idee of het nog bestaat, maar ik was het Windows startmenu bij 7 al zat (omdat het traag was). Ik kan je Launchy aanraden, zullen ook wel andere varianten zijn, maar toen ik nog Windows gebruikte was dat erg fijn.
Je kan zelf aangeven waar hij op mag zoeken voor executables en daarnaast ook in welke directories.

Bij KDE (Linux desktop omgeving) kan je bij het hun start menu variant aangeven waar hij op mag zoeken. Het meeste heb ik uitgeschakeld ;) .

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 10 mei 2025 21:16]

Ze zijn gewoon zoals altijd moeilijk aan het doen om te voorkomen dat Windows fragmenteert en hardhandig in onafhankelijke onderdelen wordt gesplitst. Dit hele gebeuren rondom apps en het installeren daarvan kan evengoed in 1 enkel programma gebeuren dat niet direct met het OS op gebruikersniveau is verweven.
Precies mijn bezwaar. Hoe ga je dit uitleggen aan een 70+ er? Nee niet de bovenste aanklikken want dan installeer je weer wat...
Staat er opeens ongevraagd een antivirus-firewall-crap of iets anders geinstalleerd? Kan ik dat er weer vanaf slopen.
Ook 70+ kunnen lezen. En snappen ook wel dat je niet altijd de bovenste moeten aanklikken. En ook kunnen ze krap er zelf wel vanaf slopen.

[Reactie gewijzigd door herozen op 10 mei 2025 16:05]

Niet alleen 70+, veel jongeren drukken ook gewoon op de eerste en de beste. Veel mensen van mijn leeftijd (30~40) ook. Dus ja leuk dat je technisch inzicht hebt.... De meesten niet.
Ik snap ook al die mensen niet die het startmenu terug willen. Van mij mag die volledig uit het os worden verwijderd. Ik gebruik niets anders dan de zoekbalk. Tik twee of drie letters van wat ik wil starten en hop, daar staat de applicatie en tegenwoordig in veel gevallen gelijk rechts daarvan alle documenten die ik het meest gebruik of recentelijk heb geopend met die app.
Ik kom echt nooit meer in die lange lijst met applicatie namen, iconen en folders die ik nooit zelf heb aangemaakt.
Ik wil geen epoxylijm op mijn schatkist, wil er nog in kunnen. :*) Schroeven, prima.
Ik ben van de Windows 3.1 generatie, de zoekbalk is een van de eerste dingen die ik uitzet/verwijderd na installatie.

Twee/drie letters om iets op te starten werkt ook gewoon in het startmenu. Toegegeven, ik heb de zoekbalk volgens mij letterlijk nog nooit gebruikt, omdat ik er vanuit ga dat die net zo slecht werkt als zoeken in explorer. Ik heb gewoon nog steeds verschillende drives, partities en directories waarvan ik precies weet wat er in staat. En de tien programma's die ik het meest gebruik staan gewoon op mn taakbalk gepind.

Anyway, ik wil mijn startmenu en taakbalk zo leeg mogelijk en zelf 100% bepalen wat er wel en niet inkomt.

Als ik niet al had besloten om straks na '10' Windows versies afscheid van Microsoft te nemen, zou dit waarschijnlijk de druppel zijn geweest. Al die bedrijven die denken te kunnen besluiten wat handig is en het vervolgens door je strot drukken, ik ben er gewoon klaar mee.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 10 mei 2025 09:47]

Die zoekbalk, ik snap het… mensen weren niet dat je kan zoeken in start door gewoon te typen.
Vragen coh dan af: maar moet ik dan typen?! (Spoilet: op je toetsenbord!)

Maar ik zet het ook altijd uit. Zelfs bijna altijd ook bij anderen als ik ze even moet helpen. Zoveel ruimteverspilling op die al zo bloated taakbalk!
Ik heb alles 1 klik op de taakbalk staan, iig de programma's die ik dagelijks/wekelijks gebruik. Er is niks snellers dan 1 klik op de taakbalk om dingen te open. Ik heb groeperen op taakbalk ook uitstaan want dat is toch weer een extra klik en moet je ook scrollen door de windows die omhoogkomen om een juiste te pakken.
En IK wel, ik gebruik het dagelijks en waarom veranderen als het voor mij goed werkt?
Vaak moet ik uitleggen waar iets staat en hoe het werkt, niet een ieder is zo slim en meeste zijn echte digibeten.
Dan heb je geluk.
Ik heb vaak dat ik pas het programma krijg wanneer ik de volledige naam heb ingetypt. Vaak blijft het gewoon blank.
Het meeste gebruik ik gewoon de pinned icoontjes. Heb je die startmenu en zoekscherm ook helemaal niet nodig. Buiten de enkele keer dat je wel iets anders dan je standaard programma's wilt openen.
Tja wat is logisch? Aan de ene kant wel maar aan de andere kant vind ik het niet echt horen. Waarschijnlijk omdat ik het ook niet gewend ben. Maar ik vind persoonlijk niet dat de startmenu hiervoor bedoeld is. Uiteraard zal het er misschien ook wel aan liggen hoe het uitgewerkt is natuurlijk. En misschien veranderd mijn mening wel als ik het ooit geprobeerd hebt. Maar voor nu hoort mijn startmenu een startmenu te zijn. Ik bedoel het kan ook handig zijn als ik in Notepad dingen zou kunnen tekenen, foto's gebruiken of er een Post-it van kan maken maar is Notepad hier nou echt voor bedoeld? Ik heb liever dat bepaalde dingen gewoon blijven doen wat ze moeten doen en niet meer.
Het komt op mij vooral over als het begin van een sales funnel. Je hebt iets nodig en in plaats van te onderzoeken welke oplossing voor jou het beste is, sta je eigenlijk al direct bij de kassa met een product dat misschien wel doet wat je nodig hebt. Maargoed, eigen verantwoordelijkheid natuurlijk.
Linux KDE plasma heeft dit al jaren.
je drukt op de meta key. toetst de naam van het programma in.
installeer programma.

Maar dat is dan wel de repo van de distro die je kiest. Dus niet zo maar onbekende meuk. Windows kennende wordt het een mijnen veld omdat iedereen boven aan wil komen met zijn app in de installatie opdracht.
Ja ik vind niet eens meer wat ik zojuist geinstalleerd had, in plaats daarvan krijg ik Bing resultaten. Ik heb toevallig vanmiddag Start11 geinstalleerd van Stardock, wat heerlijk, weer een normaal start menu.
Ik krijg alles gewoon normaal te zien. Ik niet hoe W11 bepaald wat het laat zien, maar voor mij in ieder geval niks raars. Ik heb wel een W11 pro account, misschien dat dat wat uit maakt.
De Bing zoekresultaten zet ik als "gratis dienst" altijd bij iedereen uit, o.a. omdat de zoekresultaten hierdoor enorm worden vertraagd.

Regedit (win + r, typ "regedit")

Ga naar:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search
Creëer een DWORD (32-bit) Value

Noem hem "BingSearchEnabled"

Zet de waarde op "0"

Kan zijn dat hier nog "CortanaConsent" bij moet, ook op 0, maar volgens mij is dat tegenwoordig niet meer.
Je kunt gewoon in het instellingenmenu onder search (of zoeken in NL) webresultaten uitzetten. Daar hoef je geen register voor aan te passen.
en 3 updates later is die voorkeur weer ongedaan gemaakt
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @himlims_10 mei 2025 17:40
Nee dat is het niet. Ik heb die voorkeur al tijden ingesteld en geen enkele update heeft deze instelling aangepast.
Hier hetzelfde. Nul problemen na updates.
En anders check je de W10/W11 shutup app. Al dat goed zetten van alles ga ik zelf niet meer zo doen.
Handig, die sla ik even op tot het moment dat W11 nietmeer uitgesteld kan worden.
Tot op dit moment had ik het opgelost door bing te blokkeren in de pi-hole, maar deze vind ik beter
Uit mijn powershell script om zaken naar mijn hand te zetten, hierbij de sectie rond zoeken en zo:

# Disable web search in Start Menu https://gist.github.com/k...630b4bc6c90337131f320a5c9
New-Item -Path "${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search" -ErrorAction SilentlyContinue
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'AllowCortana' -Type 'DWord' -Value 0 -Force
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'BingSearchEnabled' -Type 'DWord' -Value 0 -Force
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'CortanaConsent' -Type 'DWord' -Value 0 -Force
# Set W11 search bar to an icon (1) or not at all (0) https://stackoverflow.com...ign-windows-11-powershell
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'SearchboxTaskbarMode' -Type 'DWord' -Value 1 -Force
# https://learn.microsoft.c...nts-to-microsoft-services
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'AllowSearchToUseLocation' -Type 'DWord' -Value 1 -Force
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'DisableWebSearch' -Type 'DWord' -Value 1 -Force
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search -Name 'ConnectedSearchUseWeb' -Type 'DWord' -Value 1 -Force
# disable Copilot
#reg add HKCU\Software\Policies\Microsoft\Windows\WindowsCopilot /v TurnOffWindowsCopilot /t REG_DWORD /d 1 /f
New-Item -Path "${UserProfileHive}\Software\Policies\Microsoft\Windows\WindowsCopilot" -ErrorAction SilentlyContinue
Set-ItemProperty -Path ${UserProfileHive}\Software\Policies\Microsoft\Windows\WindowsCopilot -Name 'TurnOffWindowsCopilot' -Type 'DWord' -Value 1 -Force
Bonuspunten voor compleetheid.

Heb je er ook nog een om onedrive uit te zetten en uit je explorer te verwijderen?
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}]
@="OneDrive"
"System.IsPinnedToNameSpaceTree"=dword:00000000

[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}]
@="OneDrive"
"System.IsPinnedToNameSpaceTree"=dword:00000000

en
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\OneDrive]
"DisableFileSyncNGSC"=dword:00000001
Ik heb het idee dat de Microsoft cyclus is doorbroken. In plaats van afwisselend een goed OS en een ruk OS te krijgen, is de cyclus net op een rukpunt tot stilstand gekomen, voor de consument dan.
Niet nodig om te haten op win 7 toch? Vista en 8 waren de versie die niet lekker ontvangen werden door het publiek
Ik gebruik windows sinds 3.0. Voor mij zijn de beste gezien in hun tijdsgeest 3.11, 98, 2000, 7 en in zekere mate 10. 11 is een verschrikking kwa Microsoft opdringerigheid. Echte ruk waren Me, Vista & 8.0.
Als IBM zijn OS2 niet had voorbehouden voor zichzelf hadden we nu misschien betere keuzes gehad.
Dat IBM verhaal klopt niet helemaal. Microsoft en IBM werkten samen aan een 32 bits operating system en Microsoft kreeg gedurende de ontwikkeling het idee om zelf alleen verder te gaan, ondanks de inspanningen van IBM. Dat OS werd Windows NT.
Wikipedia: OS/2
Zie het stukje onder 1990 Break up
Ik ken het verhaal volledig.
IBM is nadat Microsoft gestopt is mee te werken aan OS2 zelf doorgegaan met de ontwikkeling van OS2 eerst 16 bit, daarna 32 bit. Toen het kalf bijna verdronken was IBM toch geprobeerd OS2 te commercialiseren maar de markt was al volledig ingenomen door MS.
Mijn verhaal klopt wel, enkel een zeer verkorte versie. OS2 1.x is nooit buiten IBM verkocht, enkel de laatste Warp versies. OS2 warp was veel beter en robuuster dan W95/98 en zelfs NT.
Ik wist het ook niet helemaal meer eerlijk gezegd haha. Wel super interessant OS historie, vind ik.
Klopt :P

"sinds" windows XP en daarna 7, alsin "daarna". Vista werd gezien als een grote stap achteruit op XP en 8 als een grote stap achteruit op 7. Ook hadden beiden enorm veel last van breaking updates en blue screens (vista en vooral 8)
Ik draai toch anno 2025 gewoon Windows 8.1, beste versie van Windows ooit. Nergens last van, zo stabiel als Jupiter, nooit updates gedoe. Tablet functies is makkelijk uit te zetten. En veiligheid is geen issue anno 2025. Er valt toch niks te halen. Zo rustgevend. Een OS hoor je niet veel energie in te moeten steken, dat hoort stil op de achtergrond zijn werk te doen.

Helaas heeft MS Windows 10/11 tot een volledig actief programma verheven waar je elke dag mee MOET stoeien. Mij niet gezien.
Eens, ik heb het eindelijk opgegeven en fedora 42 geïnstalleerd. Gelijk op mijn laptop en desktop. Gamen gaat en zelfs randapparatuur wordt redelijk ondersteund. Valt tot nu toe niet tegen.
Windows was al klaar bij XP of uiterlijk 7. Daarna is het alleen maar gerommel gebleven.
Ja, sinds die versies is weinig beter geworden. Alleen veel anders omdat het kan. En dan verkoopt het weer iets.
In mijn beleving omdat het continue aanvoelt alsof ik met een beta versie werk. Een hele hoop zaken lijken half af.
Het gaat gewoon met ups en downs. Ooit vonden we Windows 7 fantastisch, maar probeer nu Windows 7 maar eens, dan vind ik 11 toch echt wel beter, met een heleboel functies die na gebruik onmisbaar voelen.
  • :( Windows versie 1 en 2 waren nog echt slecht. Crashte binnen 5 minuten, gegarandeerd. Toen werkte DOS dus nog veel fijner
  • :) Windows 3 was beter, maar Windows 3.11 was echt serieus denk ik de eerste goed bruikbare versie. Ontzettend veel mee gedaan!
  • :/ Windows 95 in eerste instantie minder stabiel dan 3.11, maar na wat updates goed werkbaar.
  • :/ Windows 98, na de SE update goed werkbaar.
  • :( ME overgeslagen.
  • :D Voor mij de eerste echt super fijne Windows was Windows 2000. Nog ver in het XP tijdperk gebruikt.
  • :/ XP voelde voor mij als 2000 met kleurtjes. Al werden later updates echt wel beter dan 2000.
  • ;( Vista overgeslagen/
  • :) Windows 7 voor toen heerlijk
  • ;( Windows 8 overgeslagen
  • :) Windows 10 vond ik erg fijn
  • :D Windows 11 vind ik serieuze verbeteringen geven ten opzichte van 10, vooral bij moderne laptops hardware.
Ik heb langere perioden ook Linux gebruikt, Arch/Slack, maar dagelijks gebruik is Windows best een oke OS, en het is best handig om het OS te werken waar het grootste deel van de wereld mee werkt.

[Reactie gewijzigd door Emielio op 10 mei 2025 20:43]

Ik heb alle versies van Windows gehad sinds 3.1. Alleen Vista en ME zeer snel weer verwijderd.

De top 5 van beste Windows versies zijn:

1.) Windows 8.1 (nog stabieler dan W7, alleen tablet opties overal uitzetten)
2.) Windows 7 (die heeft iedereen wel hoog in het vaandel staan)
3.) Windows XP
4.) Windows 10 PRO
5.) Windows 98
In Windows 11 Pro kun je de taakbalk ook op je 2de scherm instellen, maar ik weet niet of het ook in de Niet Pro versie kan. Rechter muis klik op de taakbalk, kies taakbalk instellingen, kies gedrag van taakbalk en dan Mijn taakbalk op alle schermen aanvinken.

Persoonlijk vond ik Win 10 slechter dan 11, en vond ik Win 7 erg fijn vanwege de nog weinige bemoeienissen van MS die in Win 8, 10 en 11 erg aanwezig zijn.
Ik heb een idee dat Microsoft niet meer weet welke kant ze met de UI en UX naartoe willen. Alle elementen zijn er maar lijken de puzzelstukjes niet op de juiste plaats te kunnen leggen. Alsof ze het niet kunnen en willen begrijpen.

Jammer... 😮‍💨
Stel... stel nou dat Microsoft opgesplitst zou worden.... De besturingssysteemtak wordt een losstaand bedrijf.

Het gaat dan om een bedrijf dat geen belangen heeft in cloud of ads. Maar wel belang heeft is Windows zo goed te maken, dat mensen het willen kopen. Features waar we op zitten te wachten. Zaken die maken dat we weer enthousiast worden bij een nieuwe versie van Windows.

Op die manier zou de focus wel weer op Windows zou komen liggen. Maar het is helaas een utopie.
Hetzelfde geldt in een nog veel grotere mate voor Apple, die naast een OS met "ingebouwde" software ook nog eens een verplichte software/hardware combi verkopen, maar vreemd genoeg valt bijna niemand daar over.

Microsoft daarentegen krijgt wel altijd kritiek, het maakt niet uit wat ze doen. Nu ben ik het lang niet altijd met hun veranderingen eens, maar ze blijven wel veranderen/innoveren. Wat een beetje mist bij Microsoft naar mijn mening is een vaste persoon die de lange termijn visie heeft, zoals vroeger Bill Gates. Die heeft ook de nodige verkeerde beslissingen gedaan, maar hij was tenminste redelijk consistent. Nu lijken features en eisen vrij willekeurig ingevoerd te worden terwijl de technische noodzaak daar niet voor is en tot overmaat van ramp kunnen deze features op langere termijn ook net zo makkelijk weer verdwijnen. Kijk naar Cortana bijvoorbeeld, of de Kinect voor de Xbox.
Hetzelfde geldt in een nog veel grotere mate voor Apple, die naast een OS met "ingebouwde" software ook nog eens een verplichte software/hardware combi verkopen, maar vreemd genoeg valt bijna niemand daar over.
Waar doel je precies op? Ik kan op mijn iPhone alle apps verwijderen, zelfs Safari. Als je doelt op dat iPhones en AirPods bijvoorbeeld beter samenwerken dan andere oordopjes of de iPhone en de Apple Watch, of zelfs dingen als iMessage en FaceTime: dan heb je niet zitten opletten. Ze hebben rechtszaken, boetes en mogelijk andere sancties op de lijst staan. En terecht overigens, zeg ik als groot Apple fan.
Ik doel op het feit dat er, als het over Microsoft gaat, altijd gesproken wordt over koppelverkoop. Windows komt met een aantal programma's/apps die standaard geinstalleerd worden, zoals bv Internet Explorer (nu Edge), waarover bedrijven die Internet Browsers maken dan weer gaan blèren.

Dat Apple sinds jaar en dag exact hetzelfde doet en het veel moeilijkere maakt(e) om de standaard browser te vervangen was dan gek genoeg weer geen probleem. Hetzelfde geldt voor de koppelverkoop van Apple hard- en software. Als ik een Apple computer wil kopen, dan ben ik verplicht om Apple's OS erbij te nemen en als ik Apple OS op 1 van mijn computers zou willen installeren dan is dat niet zomaar mogelijk, omdat Apple geen los OS verkoopt.
Er is in principe niets mis met een monopoly. Er is in principe niets mis met koppelverkoop. (Ford mag jouw nieuwe auto best alleen met banden van GoodYear verkopen en weigeren om daar bij levering Michelin banden onder te zetten). Alleen als je beide tegelijk doet heb je een juridisch probleem. Zeker als je daar concurrenten mee aan het uitschakelen bent.

Microsoft is een (nagenoeg) monopolist op de desktop, dus die mag geen koppelverkoop doen.
Apple is geen monopolist op de desktop, dus die mag wel aan koppelverkoop doen.

Als je een Miele wasmachine koopt zit daar Miele software op. Geen enkel probleem. En Miele hoeft het helemaal niet mogelijk te maken om daar Whirlpool software op te kunnen draaien. En je kunt die Miele (of Whirlpool software ook niet zomaar kopen, want zij verkopen hardware, geen software. Apple verkoopt hardware. En een beperkte set van toepassingssoftware.

(Ze zijn, door andere dan de monopolie wetgeving, wel verplicht bepaalde diensten open te stellen, maar dat is een andere discussie), maar zolang Apple op de desktop geen monopolist is mag zij doen en laten wat zij zelf wilt.
Apple verkoopt een compleet computersysteem, vandaar dat je verplicht om de Apple OS erbij te nemen. Ze verkopen deze niet apart. Het maakt niet uit of het technisch mogelijk is om een ander OS of het OS op andere hardware te installeren. Veel electronica producten hebben een computer en software, maar je kunt daar ook niet voor kiezen om hun meegeleverde software niet te nemen en te betalen, zoals wasmachines, TVs, auto's enz.
Kan je android op je iphone zetten? Dat wordt er bedoeld.
Een stapje minder ver:
Mag je zelf bepalen welke apps je op je iPhone installeert of mag dat alleen via de appstore van Apple?
Vanaf iOS 17.4 mag je andere Europese apps installeren op je iPhone. Alles hierover is op de Apple site te vinden.
Hetzelfde geldt in een nog veel grotere mate voor Apple, die naast een OS met "ingebouwde" software ook nog eens een verplichte software/hardware combi verkopen, maar vreemd genoeg valt bijna niemand daar over.
Dat is niet vreemd. Je gooit namelijk dingen door elkaar. Apple verkoopt geen OS. Apple verkoopt apparaten. En daar staat software op ja, anders heb je er niks aan. Net zoals er in bijna alle wat op stroom werkt software zit tegenwoordig. Je hoort niemand over Apple omdat je ook niemand hoort over de software die je bij een bluray speler, router, koelkast of auto krijgt. De software is onlosmakelijk verbonden met de hardware. Zeggen dat Apple z’n software maar los moet verkopen is net zoiets als zeggen dat Tesla z’n auto firmware ook maar als los pakket aan moet gaan bieden om op je BMW of Peugeot te installeren.

Mensen gooien Microsoft en Apple vaak op 1 hoop omdat ze allebei een computer OS maken, maar het zijn totaal andere bedrijven. Microsoft is begonnen als software leverancier en heeft Windows ook altijd los verkocht. Apple heeft nooit een los OS verkocht, maar heeft MacOS en verwanten altijd gepositioneerd als software voor het apparaat die je koopt. Maar waarom zou het voor computers anders moeten zijn dan voor andere categorieën producten? Omdat MS toevallig een los OS aanbiedt? MS is de uitzondering hier, niet Apple.
Zeggen dat Apple z’n software maar los moet verkopen is net zoiets als zeggen dat Tesla z’n auto firmware ook maar als los pakket aan moet gaan bieden om op je BMW of Peugeot te installeren.
Het wordt tijd dat dat gebeurd. Veel dingen worden nu via software geregeld. Dus de hardware is wel aanwezig, maar wordt niet via de software unlocked. Of je bent buiten de garantietermijn en nu krijg je geen software updates meer. Hoeveel auto's zijn er nu met een ingebouwde navigatiesysteem, die al jaren oud zijn en niet meer bijgewerkt worden? Veel teveel.
Ook 3rd party onderdelen gebruiken wordt moeilijker gemaakt. Elektronica die op elkaar is ingeregeld, met cryptografische sleutels zijn beveiligd en waar je alleen voor veel teveel geld een vervangend onderdeel van de leverancier kunt krijgen. Tijd om dat te doorbreken!
Je kunt MacOS wel op een pc installeren als je dat wilt want Apple biedt die mogelijkheid zelf aan.
Wat is de relevantie van deze anti Apple rant? We hebben het over het Windows startmenu hier (typ ik op mijn iPhone met mijn AirPods in).
Microsoft is -wat mij betreft- over het algemeen tijdens de voorbije decennia redelijk de goede kant opgegaan (een paar regelrechte missers daargelaten).
Ik ben ooit ergens in 1982 gestart met MS-DOS op een Olivetti Home PC (De M24, ex Erasmus Universiteit via een PC-home programma) en verder opgegroeid met Microsoft.
Windows Millennium, Vista, W8 en W11 waren naar mijn idee missers maar de andere edities voldeden naar mijn idee prima. W10 voelt vertrouwd en gebruikersvriendelijk en kan met een lokaal account worden geïnstalleerd.
Linux diverse keren geprobeerd maar dat systeem met zijn talloze distributies kan mij niet bekoren. En Apple is naar mijn idee qua prijs/kwaliteitsverhouding allesbehalve interessant.
Fijn dat er voor al die MS-bashers hier alternatieven voorhanden zijn zodat ze Windows niet hoeven te installeren.
Windows 11 kan ook met een lokaal account word3n geïnstalleerd. Is de enige manier hoe ik het doe in mijn kmgeving.
Het probleem voor mij is dat ik linux oneindig blijf installeren als er iets breekt. Macos idd te duur en daarom blijf ik bij windows. Zal wel geneuzel worden met mensen die zeggen dat t aan mij ligt…
MacOS te duur? In 2014 een MacBook pro gekocht die het tot vandaag nog doet, met sequoia. Daarna nog een MacBook M1 in 2021, mijn daily driver. Mijn zoon heeft in de tussentijd 4 laptops versleten, allen met ‘verplichte’ Windows licentie

Ik gebruik nu zijn oude gamelaptop met kali en die win licentie staat nu op zijn game desktop
MacOS te duur? In 2014 een MacBook pro gekocht die het tot vandaag nog doet, met sequoia. Daarna nog een MacBook M1 in 2021, mijn daily driver. Mijn zoon heeft in de tussentijd 4 laptops versleten, allen met ‘verplichte’ Windows licentie

Ik gebruik nu zijn oude gamelaptop met kali en die win licentie staat nu op zijn game desktop
Ik denk dat je verhaal duidelijk maakt dat je zoon zijn laptops anders gebruikt dan zijn vader. En dat zijn versleten gamelaptop voor jou gebruik niet versleten is want je werkt er met Kali op. En jou 2014 Macbook doet het nog, maar was blijkbaar dusdanig niet voldoende meer voor jou gebruik dat je in 2021 een nieuwe kocht.

Zo heb ik een HP Windows Vista laptop uit 2008 nu op Windows 10 nog draaiende bij een tante, voor mij niet snel genoeg meer, maar voor haar gebruik prima voor de enkele keer dat het telefoonscherm te klein is. Voor mij is die echter versleten.

Maar terug naar UX UI, die is op een Macbook dusdanig anders dat ik voorkeur blijf geven aan een Windows of een Linux met een vergelijkbare schil als Windows. Wat dat betreft zou ik graag een mogelijkheid van een andere GUI zien op Mac, zoals dat op Android bijvoorbeeld wel voorkomt, want qua hardware zijn ze prima maar elke keer dat ik ermee in aanraking kom mis ik de rechter muisknop en het overzicht van start menu en applicaties.
Om heel eerlijk te zijn mis ik die rechter muisknop ook, net als ik er na 15 jaar osx nog steeds niet aan kan wennen dat je in de finder niet gewoon een folder in een folder aan kan maken, maar dat je een folder met de geselecteerde items aan maakt. Niet alles aan een mac is ‘prettig’
De rechter muisknop kun je al jaren aanzetten in de instellingen.
nog steeds niet aan kan wennen dat je in de finder niet gewoon een folder in een folder aan kan maken, maar dat je een folder met de geselecteerde items aan maakt.
Kan gewoon met Shift+Cmd+N, jij gebruikt waarschijnlijk de verkeerde combinatie: Ctrl+Cmd+N, want in het file-menu van finder staan ze gewooon mooi onder elkaar, met de key shortcut erbij.
Mac mini en MacBook air zijn op dit moment toch redelijk veel machine voor dat geld?
Tweedehands zijn ze in Nederland te duur en als je van Windows afkomt moet je flink wennen aan MacOS is mijn ervaring.
Je zou eens een atomic desktop kunnen proberen. Die zijn echt fail safe opgezet. Fedora Kinoite werkt bijvoorbeeld perfect. https://fedoraproject.org/atomic-desktops/kinoite/
Idem mijn ervaring, al heb ik voor de M24 (in mijn geval van de VU) nog een Osborne 1 gehad met CP/M.
Eens. Na wat jaartjes op een Macbook Air met MacOS te hebben gewerkt weer terug bij Windows 11 op een Lenovo. Ik kan me herinneren dat tijdens een Windows presentatie er werd gesuggereerd dat Windows moet aanvoelen als 'thuis komen'. Vreemd genoeg voelt dat voor mij ook zo. Nog los van het feit van de hardware (wat een verademing dat toetsenbord op de Lenovo) vind ik het gebruik van de Windows 11 GUI veel gebruiksvriendelijker dan MacOS. Het direct kunnen installeren van apps via de zoekfunctie is een mooie toevoeging van wat ik persoonlijk al een fijn werkend OS vindt.
Je hebt gelijk, er is geen overkoepelende visie die alles met elkaar kan verbinden.
Ik heb het gevoel dat elke werknemer zijn projectje afwerkt, maar niemand vanop een afstandje gaat kijken naar het eindresultaat.
Iets wat Apple vroeger veel beter deed.
Dat weten ze heel goed. Er wordt gewoon veel live geexperimenteerd. Soms gaat dat goed, soms gaat dat minder goed. Met Windows 11 gaat het over het algemeen goed. De tijd zal leren of deze change aanslaat. Ze durven. Waar wij Nederlanders te veel onderzoeken, doet Microsoft gewoon. Het is immers geen statisch iets wat voor altijd is.
Precies dit.
Vroeger was Microsoft goed in interfaces. Alles was uniform. Het zag er overal hetzelfde uit en de logica was overal gelijk.

Sinds een x-aantal jaar is het recht een ratjetoe aan interfaces geworden. (En ik heb het dan niet over Control Panel, waar overigens geen excuus voor is, dat dat nog bestaat).
Als dromen mag, een moderne NT kernel met een Windows 7 achtige GUI en functionaliteit.
Je bedoelt een gui die qua functionaliteit dus eigenlijk 10 stappen terug is :)
Als een 37 jarige it’er dromen mag 😛
Ik gebruik Open Shell voor de start menu, en dat maakt alles al een stuk beter. Voor de rest heb ik een verzameling van .reg bestanden die het gedrag van mijn Windows aanpassen. Dan blijft eigenlijk nog de nieuwe schermpjes van de controle paneel over, maar goed, daar kan ik wel mee leven (afgezien dat Microsoft deze constant veranderd waardoor zoekresultaten naar oplossingen nooit kloppen).
Met Winaero, https://winaero.com/ kun je ook heel veel aanpassen. Ik vind dat persoonlijk wel een fijn programma.
Er is niets mis met teruggaan als je de verkeerde weg bent ingeslagen.
Vind jij. Verreweg de meeste mensen vinden van niet.
Is niet logisch zoals Spock dat zou verwoorden.

Mensen blijven liever dus doormodderen .....
Ik ga er gelijk voor.Maar zal wel bij dromen blijven
Gebruiken mensen überhaupt de store van Windows?

Ik heb die echt nog nooit gebruikt namelijk.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Barrylols10 mei 2025 17:36
Ja die wordt vrij intensief gebruikt. Een van de voordelen is dat store applicaties automatisch up to date worden gehouden.
Idd, ik vind het een fijn programma. Je kunt bijna alle apps die je standaard vandaag de dag nodig zou kunnen hebben daarvandaan halen , en updates gaan inderdaad automatisch. Erg prettig.
En dat wil je toch niet. In theorie is alles up to date prachtig. In praktijk is het hoogst irritant. Want je wilt wat doen op de dag en met vanalles wat je opent of in zit, opeens wil het zichzelf updaten. En mag je netjes wachten.

Met mijn bedrijf wat groot is, en we zitten op W11, kunnen alle ICT mensen het niet knap regelen. Het is elke dag weer een loterij wat en wanneer er ergens iets wil updaten wanneer je je werk gewoon wilt doen. Elke keer wachten. Het is een soort bokspop geworden die je de hele dag wilt bezighouden met updaten.

Updates klik ik wanneer ik het wil en wanneer het mij uitkomt. En er is niks dat meteen geupdated moet worden. Iets kan altijd wel een week/maand wachten.
Als tweaker zijnde ben je waarschijnlijk compleet gewend om alles handmatig te installeren. De huis-tuin-en-keuken gebruiker die op de telefoon niet anders gewend is dan de apps uit de standaard app store/play store te halen weet al eigenlijk niet anders meer.
Die gebruiker (de overgrote meerderheid van de gebruikers dus) die zal nu al/ over niet al te lange tijd je vreemd aan staan e kijken als je het hebt over handmatig iets downloaden en installeren op een systeem.
Prachtig, kan ik het ook met een klik verwijderen!?
Op de meeste apps in het start menu kan je rechtsklikken en uit het context menu uninstall kiezen.
En dat is direct het nadeel, je wilt die opties op alles hebben, niet op de meeste apps.
Dan zit het toch in het zoekscherm ipv het startscherm? Bij mijn weten zijn het gewoon 2 verschillende schermen die weliswaar in hetzelfde gebied starten, maar alsnog vrij andere doelen hebben...

Verder begrijp ik Microsoft nog steeds niet. Maak gewoon meerdere varianten van het startscherm en laat gebruikers zelf lekker bepalen wat ze waar willen hebben. Dan heb je een oplossing voor power-users en de grootste noobs die er zijn. Het geneuzel in de marge met elke kleine update en dan elke windows major release weer een nieuw startscherm die weer features mist uit de vorige en weer wat rare dingen toevoegt waar eigenlijk niemand echt op zit te wachten. Het blijft bizar dat ze zo lang aankloten terwijl het gewoon veel beter is als je meer opties geeft, want dat is waar het uiteindelijk op neerkomt.
Verder begrijp ik Microsoft nog steeds niet.
...
Het blijft bizar dat ze zo lang aankloten terwijl het gewoon veel beter is als je meer opties geeft, want dat is waar het uiteindelijk op neerkomt.
Beter voor wie? De tijd dat microsoft ontwerpbeslissingen primair in het belang van de gebruiker maakte ligt namelijk al lang achter ons.
Ah ja, eerst aanbevelingen 'verwijderen' en nu staan er nog veel meer als je iets intypt....
Nog meer troep om te zorgen dat je je eigen bestanden niet kan vinden :(


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn