Microsoft schaalt goedkoper 365 premiumaanbod voor non-profits terug

Microsoft verkleint het aanbod van zijn goedkopere varianten van Microsoft 365 voor non-profits. Microsoft 365 Business Premium Beurs en Office 365 E1 Beurs, zoals Microsoft deze edities noemt, worden per 1 juli uit het aanbod gehaald.

Microsoft heeft een speciaal aanbod van Azure-, Microsoft 365- en Office 365-abonnementen voor non-profits. In het Engels noemt Microsoft deze de 'grant'-edities, in het Nederlands spreekt het bedrijf van de 'Beurs'-edities. Non-profits kunnen daarmee gratis of tegen maximaal 75 procent korting gebruikmaken van de diensten. Per 1 juli wordt dat aanbod echter kleiner, omdat Microsoft 365 Premium en Office 365 E1 dan verdwijnen, zo schrijft Microsoft op zijn website. Het bedrijf zegt hiermee het aanbod te willen stroomlijnen en vereenvoudigen. Zeker het Office 365 E1-aanbod zou veel overlap hebben met Business Basic 'en we willen klanten niet verwarren met twee vrijwel dezelfde gratis opties'.

Gebruikers van Microsoft 365 Premium en Office 365 E1 kunnen overstappen naar Microsoft 365 Business Basic, waar maximaal driehonderd gratis licenties per organisatie beschikbaar zijn. Zij krijgen toegang tot onder meer de web- en mobiele versies van de Microsoft 365-apps, zakelijke e-mail en 1TB cloudopslag. Voor meer opties of meer licenties moet wel betaald worden, maar worden kortingen toegepast.

De licenties voor Microsoft 365 Premium en Office 365 E1 verlopen niet direct. Per 1 juli worden deze opties uit het aanbod gehaald, maar de licenties blijven geldig tot de volgende verlengingsdatum van het abonnement. "Heeft een klant bijvoorbeeld een verlenging in oktober 2025, dan kunnen ze de Beurs-editie tot dan zonder beperkingen blijven gebruiken", aldus Microsoft.

De wijzigingen gelden alleen voor de Beurs-edities van Microsoft 365 Business Premium en Office 365 E1. Office 365 E1 blijft wel beschikbaar via een Enterprise-overeenkomst. Daarnaast bestaat er een Beurs-editie van Azure, die gewoon beschikbaar blijft, zegt Microsoft.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

15-05-2025 • 13:57

65

Submitter: pOZOR jED

Reacties (65)

65
65
29
5
0
29
Wijzig sortering
Wat een dom idee van Microsoft. Een Microsoft 365 business premium licentie is voor veel organisaties de standaard licentie die serieus met een tenant bezig zijn.

Als Microsoft denkt dat mensen makkelijk over kunnen stappen van een business premium naar business basic omdat te "verwarrend" is dan zitten ze mooi ernaast. Er is niks verwarrend eraan en zit een heel duidelijk verschil tussen deze licenties.

Onderstaande zeer belangrijke aspecten zit standaard in de business premium en verliezen bedrijven als ze gedwongen worden om naar business basic te gaan;

- Conditional Access (MFA policies voor je bedrijf)
- Defender for office (policies om je mail te beveiligen tegen spam en malware)
- Intune licentie zat er ook bij in, voor managed devices
- Defender for Endpoint licentie (managed anti-virus product voor je managed device)
- en nog een paar kleine add-ons

Terwijl de business basic niks anders is dan een office 365 licentie met wat onedrive storage. Bizarre keuze van Microsoft om te zeggen dat te "verwarrend" is. Zou wel een andere reden achter zitten dan dit.

Vooral je security van je tenant gaat enorm achteruit als men wel overstapt.

[Reactie gewijzigd door silverchaoz op 15 mei 2025 14:15]

De zogenaamde beursedities
Allereerst: @EvelineM ik vind beurseditie bijzonder ongelukkig gekozen. Een grant is een toekenning, of een subsidie. Er is daarnaast geen aparte "editie" of "versie" van Office of zelfs maar de licentie, maar een toegekende of gesubsidieerde licentie.

Ik zou dit graag anders omschreven zien worden.
edit:

N.a.v. feedback zie ik inmiddels dat Microsoft zelf wel het woord "beurs" toont op de Nederlandse-pagina (m.i. een niet al te beste vertaling van het woord grand in deze context)", maar de editie van de licentie blijft dan de "(prijsstelling voor non-profitorganisaties)" en de kostprijs is aangepast n.a.v. de grant.
Zij krijgen toegang tot onder meer de web- en mobiele versies van de Microsoft 365-apps, zakelijke e-mail en 1TB cloudopslag. Voor meer opties of meer licenties moet wel betaald worden, maar worden kortingen toegepast.
Zoals je o.a. op onderstaande sites kunt terugvinden is het functionele verschil tussen MS 365 Business Basic en Office 365 E1 zeer beperkt. Wel geldt inderdaad in het artikel genoemde maxmium van 300 gebruikers.

Het non-profit aanbod wordt dan ook meer gericht op "business" dan op "enterprise" (zoals E1 is).

- https://learn.microsoft.c...n/office-365-plan-options
- https://winpro.com.sg/mic...office-365-enterprise-e1/
Gebruikers van Microsoft 365 Premium en Office 365 E1 kunnen overstappen naar Microsoft 365 Business Basic
Voor gebruikers van MS 365 Premium gaat dit daadwerkelijk een stijging in de kosten betekenen. Toegegeven, 75% is een mooi kortingspercentage maar als je nu 100% korting hebt zijn dit extra kosten.

Meer geavanceerde functies die je o.a. erop in moet zullen leveren zijn identity & access management, apparaat-/endpoint-protectie en dataclassificatie. Je zou kunnen stellen dat dit voor een hoop non-profits niet essentieel is, maar degene die het wél gebruiken krijgen toch met extra kosten te maken.

@silverchaoz
- Conditional Access (MFA policies voor je bedrijf)
Deze vind ik toch ook wel sneu. Microsoft Entra ID P1 is (blijkbaar) nodig voor geavanceerde conditional access, en waar P1 onderdeel is van 365 Business Premium is het dat niet voor Business Basic.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 15 mei 2025 17:39]

AuteurEvelineM Nieuwsredacteur @Eagle Creek15 mei 2025 16:06
Ik snap dat jij Beurs-editie gek vindt klinken, maar ik ben bang dat Microsoft ze zélf zo noemt. Zie hier de Nederlandstalige versie van het aanbod: Microsoft 365 Basic Beurs: https://www.microsoft.com...ans-and-pricing?market=nl. Ik kan er niets aan doen dat ze het zo noemen.

Wat betreft de vernieuwingsdatum: dit staat letterlijk zo in het artikel. In de een-na-laatste paragraaf. Met quote van Microsoft zelf.
Qua het verschil tussen Basic en E1: de quote daarover haal ik uit de FAQ van Microsoft zelf.

Volgens mij richt je de andere zaken niet per se op mij, gezien dit meer algemeen commentaar lijkt.

[Reactie gewijzigd door EvelineM op 15 mei 2025 16:07]

Dank voor je snelle reactie én toelichting.

Ik heb beurseditie nergens terug zien komen eerder. Wel zie ik dat Microsoft letterlijk overal in hun software én website kromme vertalingen is gaan hanteren de laatste jaren (o.a. "voegen" i.p.v. de vroegere knop "Bijlage" of "vrij" voor gratis), maar dat kan ik jou uiteraard niet aanrekenen.

Dat gezegd hebbende zie ik nog steeds nergens "beurseditie" als woord terugkomen, ook niet op jouw pagina. Een beurs wordt wel vertaald als grant (vroeger als donatie). Maar de editie, als je het zou willen specificieren is "prijsstelling voor non-profitorganisaties", en de kosten zijn dan de donatie (de grant). Zou ik zeggen.

Wat betreft de datum, dat interpreteerde ik anders in jouw bericht.
Ik heb mijn bericht aangepast n.a.v. jouw feedback.
AuteurEvelineM Nieuwsredacteur @Eagle Creek15 mei 2025 16:25
Ik zou je graag een screenshot sturen, maar dat kan hier helaas niet. Maar als je naar beneden scrolt op die pagina, zie je de verschillende opties staan: Microsoft 365 Business Basic (prijsstelling voor non-profitorganisaties) Beurs.

Dus ja, ik ben het met je eens dat het een kromme vertaling is, maar als dit is wat Microsoft hanteert, dan zit ik daar helaas aan vast.

Misschien wel een mooie om naar Microsoft te sturen, gezien zij dus een gekke vertaling aanhouden ;).
Als je de taal aanpast naar Engels dan wordt "Beurs" "Grant" en dat betekent dat het een gratis licentie is. Beurs is onzin en waarschijnlijk automatisch vertaald. Grant is wel logisch, dit zijn binnen de licensing tenant die je aan de non-profit subscription koppelt de collectie van licenties die je als freebie krijgt, daarboven ga je betalen, die vallen dus buiten de "grant"
Voorheen was de limiet als volgt:
10 gratis Office 365 Business Premium licenties (vanaf juli: 0)
100 gratis Office 365 Business Basic licenties (vanaf juli: 300)

Heb je meer licenties nodig? Dan betekent dit dat je tegen 25% van de normale prijs extra licenties kon bijkopen. Een Office 365 Business Premium licentie voor non-profits kost 5,10€ per maand. De aanpassing leidt dus tot maximaal 51€ aan extra kosten. Ik vind het artikel m.i. overtrokken.
voor Non-profit misschien minder van belang? Hier iig voor de sportclub niet zo spannend allemaal.
Wat denk je van o.a. theaters, bioscopen, zorginstellingen met wat aardig personeel?
Sinds wanneer zijn die non-profit? Dit gaat om non-profit organisatie die een maatschappelijk belang dienen. We hebben het hier dus verenigingen en goede doelen.
Nee, zoals @silverchaoz al aangeeft, bijvoorbeeld een theater kan prima een non-profit organisatie zijn. Ik ken er verscheidene en de meeste hebben ook een ANBI-status (waarmee je bij Microsoft sneller door de non-profit aanvraag komt).
Dat in dit geval de grant-versie uit het aanbod wordt gehaald, kan veel grotere non-profits best in de weg zitten.
Zorg valt ook onder non profit voor de kortingen op licenties bij Microsoft.
En zorginstellingen zijn ook non profit.
Zorginstellingen kunnen non-profit zijn en bioscopen en theaters ook. Eén filmtheater in mijn woonplaats is bijvoorbeeld non-profit.
Zorginstellingen zijn zeker wel non-profit. Enkele jaren geleden gelukt de licenties om te zetten naar non-profit vanwege de ANBI-status.

Gelukkig blijft het E1 aanbod wel beschikbaar binnen de EA. De F3 + security bundels hebben bepaalde beperkingen die tot dusver onwerkbaar zijn. Dus de E1 als aanvulling nodig voor bepaalde features zoals mailbox en OneDrive grootte en het verzenden vanuit teams/afdelingsmailboxen.

Het is sowieso allemaal erg verwarrend omdat je licenties moet gaan combineren om wel de security features te hebben en features uit de MS 365 E3 of F3 suite. Voor F3 is het erg beperkend dus heb je weer iets van de E-variant nodig wat voor non-profit de E1 is. Zo kun je managers en ondersteunende diensten voorzien van andere licenties dan het zorgpersoneel. Vaak is een F3 nog te beperkend helaas, vooral met gedeelde devices waarop een medewerker met meer benodigdheden ook moet werken. Dan heb je weer een device license MS 365 apps nodig. Allemaal erg verwarrend, maar met enig doorzettingsvermogen en advies vanuit MS en partners kom je er wel.
wij hebben net onze laptops gemigreerd van desktop central naar Intune via de non profif business premium. En we zijn vorig jaar van E3 naar Business Premium gegaan. En nu dit.
Eigenlijk was het te verwachten. Eerst al je klanten laten migreren naar de cloud en ze dan langzaam koken als een kikker.
Ik werk ook voor een non-profit organisatie. Wij hebben onze ‘frontlinie’ medewerkers eerder dit jaar gemigreerd van Business Basic naar F3 om gebruik te kunnen maken van Intune en Entra. Maar de OneDrive en Outlook grootte zijn inderdaad erg beperkt. Begrijp ik het goed dat ik een F3 kan combineren met een gratis Business Basic om zo alsnog te profiteren van grotere OneDrive en Outlook opslag?
Elke organisatie zou, zeker met de kennis van nu, heel ver weg moeten blijven van alles wat Microsoft is. Hun OS verstuurt ongevraagd data, hun online diensten kunnen zonder opgaaf van reden geblokkeerd worden.
Als je nu nog bewust overstapt of blijft bij dat bedrijf, zou ik dat classificeren als 'sabotage'.
Wat een dom idee van Microsoft.
Voor 50% mee eens om de redenen die je noemt.
Voor de andere 50% mee eens omdat de EU natuurlijk heel hard bezig is om een eigen Entra te ontwikkelen en nu is er nog meer reden om over te stappen. Vooralsnog is er geen concurrent voor Entra, maar de EU is al hard aan het werk. Google IDP komt niet eens in de buurt van Entra. OKTA is te Amerikaans en is al een keer gecompromitteerd. Microsoft maakt hiermee het nonprofit aanbod gelijk aan het betaalde Google aanbod, want met Business Basic heb je in feite dezelfde functionaliteit als Google IDP. Sterker nog, eigenlijk iets minder omdat Security Defaults geen MFA is en in Google IDP heb je in ieder geval nog de legacy per-user MFA, die je bij Entra Free niet hebt. Persoonlijk denk ik dat Entra Free niet mag bestaan, het is sowieso met niets compliant. Dus je verplicht eigenlijk alle nonprofits om nu te gaan betalen, ook al zouden ze alleen de online diensten in de praktijk gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 15 mei 2025 19:26]

Kan je geen P1 licentie erbij nemen?
Heel wat verwaring hier, het gaat enkel om de aanbod voor de non-profits.
De "corporate" Microsoft 365 Business Premium blijft gewoon bestaan.
Het aanbod voor de non profits blijft overigens ook bestaan. Het gaat hier om de 10 gratis ("donation") business premium licenties voor non-profits. Die zullen dan ook betaald moeten worden als de functies behouden moeten blijven (dus een 51 euro per maand als je 10 premiums gebruikt als non profit)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 15 mei 2025 19:35]

Wat wordt bedoeld met: De zogenaamde beursedities?

Ik heb 2 (non profit) organisaties in beheer en die hebben standaard 10 Business Premium licenties gratis.
Ik neem aan dat die komen te vervallen?
Wel een beetje kort door de bocht wat betreft afschalen naar basic, ja dan mis je zeker wel wat opties.
Die 10 gratis donation licenties worden te betalen als je de functionaliteiten wil behouden.

Als je geen intune, business defender, conditional access policies enzo gebruikt, kan je beter terugvallen op business standard als je de desktop apps wel wil gebruiken.

2,8 euro per maand voor business standard,
5,1 euro per maand voor business premium.
(prijzen per 1 jaar te betalen)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 15 mei 2025 19:52]

Misschien kan je met andere (gratis) licenties die gaten in de licentie weer vullen?

Ik ben van Office E1 naar Business basic gegaan dat is een kleinere stap dan jouw Business Premium naar basic.

In de non-profit portal staan ook wel wat andere gratis licenties bijvoorbeeld MS Forms. Ik weet niet welke producten je straks kwijt bent.
Ik beheer een non-profit en kreeg deze email gisteren. Ik heb de licenties van Office 365 E1 naar Microsoft 365 Business Basic op een eenvoudige manier kunnen omzetten.

Zelf zag ik niet direct hele grote verschillen, en voor onze organisatie is de Business Basic ook weer ruim voldoende.

Op sommige momenten ben ik ontevreden met Microsoft (vooral op professioneel gebied), maar voor de non-profit bedank ik ze op de blote knietjes dat we hier gebruik van kunnen maken.
Het probleem is dat vor grote non-profit organisations, 300 licensees niet genoeg is, terwijl Je kennelijk wat opties verliest: geen probleem als je die toch al niet gebruikte, anders wel… zie @silverchaoz

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 15 mei 2025 14:46]

Microsoft is uiteindelijk gewoon een bedrijf, ze hoeven dit helemaal niet gratis aan te bieden of met korting aan te bieden. Dat doen ze gelukkig wel.

Ik lees in de comments terug over theaters of zorg. Dat zijn ook non-profits in het breedste van het woord, in het Nederlands zou je alleen zeggen dat het een bedrijf is zonder winst. Een zorginstelling kan prima met 75% korting de licentie blijven afnemen en een theater ook. Zeker als ze boven de 300 man personeel uitkomen, per licentie type. Want een frontworker of een iemand op de administratie hebben beide een andere behoefte en dus ook een andere licentie, potentieel.

Als ik voor onze club drankjes moet inkopen bij de AH, Jumbo of Makro etc krijg ik dat ook niet gratis mee omdat ik een non-profit ben, ik krijg niet eens korting én moet nog BTW afdragen ook. Dus ik heb nog steeds mad-respect voor deze optie van Microsoft.

Als je een organisatie bent van 300+ bijvoorbeeld het COA, dan vind ik dat je daar gewoon licentiekosten voor moet betalen.
Als je een non-profit bent met meer dan 300 gebruikers vind ik het niet zo gek als je wat overhead kosten moet gaan maken.
Als je een non-profit bent met meer dan 300 gebruikers vind ik het niet zo gek als je wat overhead kosten moet gaan maken.
De meeste non-profit daar hebben ze gewoon betaald personeel, dit is zelfs een van de voorwaarden om gebruik te mogen maken van de non-profit licenties.
Hoe kun je controleren welke je hebt?
Beheerders kunnen in admin.microsoft.com gewoon naar hun licenties gaan en nazien welke ze gebruiken. Al hoop ik dat beheerders gewoon weten welke licenties ze hebben.
Ik weet wel welke licenties ik heb, alleen lees iets over beurs en enterprise
Verandert dit iets voor scholen? Deze hebben ook vaak een quasi gratis Office ervaring voor de leerlingen. En een school heeft zelden minder dan 300 leerlingen.
Voor de duidelijkheid doel ik hier op groep 1-8 (kleuteronderwijs en lager onderwijs voor de Belgen)
Daarvoor zijn zogenaamde A licenties ( vergelijkbaar met E licenties, maar andere prijzen) beschikbaar:


https://www.microsoft.com...on/products/microsoft-365
Best jammer, want als culturele non-profit organisatie is het nog best lastig om aan geld te komen, dus dan is 6,- per gebruiker per maand al snel een flinke hap uit het budget. We zullen zien hoe en of we het met de webversie gaan redden. Het is toch een flinke som die je liever aan andere zaken besteed.
Best jammer, want als culturele non-profit organisatie is het nog best lastig om aan geld te komen, dus dan is 6,- per gebruiker per maand al snel een flinke hap uit het budget.
Dat dus! Het is alleen wel de vraag of veel non-profit organisaties wel echt iets hebben aan Microsoft services, heel kort door de bocht wordt een groot aantal zaken niet eens gebruikt of kunnen ze het makkelijk vervangen met gratis of zelfs goedkopere alternatieven.
We zullen zien hoe en of we het met de webversie gaan redden. Het is toch een flinke som die je liever aan andere zaken besteed.
Vooral met het oog op het enorm uitkleden van subsidies door overheid en gemeenten is het voor steeds meer non-profit organisaties de broek ophouden.
Hier gebruiken we de mail omgeving, sharepoint en onedrive vooral. En dan dus het Office pakket.
Was gewoon voor de meeste het makkelijkste en vaak al bekend. (Behalve voor degene die het allemaal moet beheren 🙈😂)

Maar genoeg organisaties die inderdaad nog 1 Gmail mailbox delen jet het hele team. ik wilde de zaken graag scheiden van privé voor iedereen.
Je zou er van verschieten hoe goed die web versies van hun apps tegenwoordig zijn.
misschien niet 100% perfect maar zeker goed bruikbaar.

de enige vereiste is een stabiele internet verbinding.
Via https://www.techsoup.nl/ kunnen Nederlandse non-profits dergelijke zaken aanvragen en regelen. inderdaad, het aanbod van microsoft aldaar is nogal verwarrend: Ooit daar langs een msOffice (word, excel, powerpoint) licentie voor het bestuur van de sportvereniging geregeld.

Dat dit soort grote, internationale organisaties zaken voor non-proffits (en home-use) praktisch weggeven is vooral een geval van leer er mee werken en werk er mee. Daarna zal je bij de zakelijke organisaties waar je ook bij betrokken bent vanzelf om de zelfde producten vragen. Voor organisaties als microsoft is het ook creatief boekhouden: Zie je wel dat we ook goede dingen doen voor deze wereld.

Helaas zie ik dat onze msOffice licentie gebaseerd is op "Microsoft 365 Business Premium (Nonprofit Staff Pricing) Donation" Het zal mij benieuwen of we de lokaal geinstalleerde software kunnen blijven gebruiken.
Techsoup, hele mooie organisatie, maar vaak kun je het prima zonder hun regelen, wat je dan ook nog weer wat scheelt ;)
Het antwoord op je laatste vraag is nee. Die licentie verdwijnt, omzetten naar een van de alternatieven is nodig.

Hier heb je ook een mail van Microsoft van ontvangen als het goed is.
Het lijkt er op dat het grootste probleem voor mijn nonprofit gaat zijn dat de desktopversies van office en de windowslicentie niet bij het business basic pakket horen. Het lijkt mij dat Microsoft op deze manier de non-profits toch wil gaan laten betalen voor deze "upgrades".
Scheelt dat windows licentie meestal bij je hardware zit, maar die office, die is voor veel vrijwilligers gewoon te duur om zelf aan te schaffen.
Precies dit. Ik beheer een non-profit voor een hele kleine stichting. Zij maken met 6 gebruikers gebruik van de desktop applicaties. Nu zouden ze daar dus voor moeten gaan betalen. Dit komt op mij dus niet over als "vereenvoudigen", maar eerder als geld verdienen. Past goed in het plaatje waarin Microsoft de laatste tijd zijn omzet zoveel mogelijk probeert te verhogen op basis van bestaande klanten/gebruikers.
gewoon losse Office licenties kopen bij gamekeydiscounter en ze kunnen weer door. Werkt ook op de basic O365
als er voor 6 gebruikers Desktop licenties nodig zijn: bijvoorbeeld wegens vaak geen internet verbinden of liever outlook classic...

kan je Microsoft 365 Family nemen 6 gebruikers met elks desktop installaties op 5 apparaten voor in totaal € 129
https://www.microsoft.com...t-365-family/cfq7ttc0k5dm
vermoedelijk niet echt bedoeld voor een non profit
en anders kan je ook voor de web versies gaan die tegenwoordig vrij bruikbaar zijn.

het blijft natuurlijk spijtig dat het word gedowngrade en het in sommige gevallen geld of meer geld gaat kosten.
Dat verlies kan een redelijk groot probleem zijn. Maar het allergrootste probleem is dat Entra Free niet voldoende is voor GDPR, NIS2, PCI, etc.
"Het bedrijf zegt hiermee het aanbod te willen stroomlijnen en vereenvoudigen."

Dat zijn veel woorden terwijl je ook zou kunnen zeggen dat je aan winstmaximalisatie wil doen.
Winstmaximalisatie, op een product dat je gratis weggeeft ... juist ja.
Die licenties zijn niet gratis meer. Vroeger kon je er 3000 krijgen (E1), nu is het betalen en met een limiet qua aantal.
Licenties zijn gratis voor de eerste 300 (tov 3000 nu) daarbetaal je met korting bij voor extra licenties
Business Basic, waar maximaal driehonderd gratis licenties per organisatie beschikbaar zijn. Zij krijgen toegang tot onder meer de web- en mobiele versies van de Microsoft 365-apps, zakelijke e-mail en 1TB cloudopslag. Voor meer opties of meer licenties moet wel betaald worden, maar worden kortingen toegepast.
tot 300 is het dus nog steeds gratis maar bij meer ga je inderdaad betalen.
Het maakt het gemakkelijker om deze minder aantrekkelijk te maken en mensen zo te dwingen wel de volle mep te betalen, misschien omdat ze nu functies gebruiken die hierna buiten de boot vallen en ze deze nu wel gebruiken voor hun bedrijfsvoering.
Het gaat hier om de Non-profit licenties... Daar is niet heel veel winst in te maximaliseren. En veel van de non-profit klanten kunnen ook prima met lagere licentievormen af dus zo heel gek vind ik de keuze nu ook weer niet.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn