Microsoft Teams krijgt functie die schermopnames blokkeert tijdens meetings

Microsoft werkt aan een functie die voorkomt dat gebruikers schermopnames kunnen maken tijdens een vergadering. Dat moet het moeilijker maken om gevoelige informatie te verspreiden. De uitrol gaat naar verwachting van start in juli.

De ontwikkelaar schrijft op de Microsoft 365-roadmap dat de Prevent Screen Capture-feature het scherm van gebruikers zwart maakt indien ze een schermopname proberen te maken. De functie komt naar de Teams-applicatie voor Windows en Mac, alsook de iOS- en Android-apps. Wie deelneemt aan een vergadering via een 'niet-ondersteund platform', wordt in audio-onlymode geplaatst om 'de integriteit van de inhoud van de vergadering te behouden'.

Microsoft maakt nog niet bekend of de functie automatisch ingeschakeld zal zijn. Het is daarnaast niet duidelijk of beheerders van vergaderingen de feature aan of uit kunnen zetten. Prevent Screen Capture wordt in ieder geval wereldwijd uitgerold. Volgens de huidige planning moet dat vanaf juli dit jaar gebeuren.

Door Idriz Velghe

Redacteur

12-05-2025 • 09:05

155

Submitter: TheVivaldi

Reacties (155)

155
155
66
1
0
84
Wijzig sortering
"Points phone at screen"
Of Teams in je browser gebruiken. Ik kan niet anders omdat Windows geen Linux cliënt heeft.
Ik vermoed dat dat niet werkt, zie artikel:
Wie deelneemt aan een vergadering via een 'niet-ondersteund platform', wordt in audio-onlymode geplaatst om 'de integriteit van de inhoud van de vergadering te behouden'.
Ik kan me niet voorstellen dat Microsoft de web interface zo zal beperken omdat zoals @UPPERKEES zegt, die de enige officiele optie is op Linux (Microsoft had een officiele Teams client voor Linux maar hebben die weer ingetrokken voor de web interface).

Dit kwam trouwens met de rebuild van Teams, Teams was eerst Electron gebaseerd maar nu gebaseerd op Webview2 (wat hetzelfde doet als electron maar op basis van Edge in plaats van Chrome). En Edge is er helemaal niet voor Linux dus Webview2 ook niet.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 mei 2025 09:48]

Als een security feature ermee omzeild kan worden, zal het onder de niet-ondersteunde platformen vallen.
Web gebruikers kunnen nog steeds Teams gebruiken, maar gewoon niet dat ene feature.
Ik zat er direct ook even voor te zoeken. Technisch schijnen sites als Netflix dit ook al te blokkeren. Dit komt door DRM support van de browser. Dus webbrowsers met DRM support zullen met het maken van een screenshot dit blokkeren (zwart scherm geven).

Uiteindelijk zijn er altijd apps die er omheen kunnen werken...
Als ik een full screen screenshot neem op linux (linux mint) en op mijn 2de scherm staat netflix open (in firefox) dan staat dat er toch op.
Die functie werkt alleen als je hardware acceleratie aan hebt staan. Zodra je dit uitzet kun je dat zwarte scherm omzeilen.
Zoals mijn polaroid-camera uit 1999.
De PWA oplossing is de ondersteunde optie voor Linux.
Ja ik zag het, in het begin was die er niet. Niet dat ik het vrijwillig zou gebruiken natuurlijk, maar op de computers van mijn werk is het de enige optie omdat ze het zo enorm dicht kunnen timmeren. We kunnen nu niet eens meer instellen dat hij de laatst geopende tabs opent bij het opstarten :( Ze vinden het altijd erg leuk om ons te belemmeren ons werk te doen. De meeste beperkingen die ze ons opleggen hebben heelmaal geen security voordeel maar zijn gewoon BOFH.

Maar misschien betekent dit ook wel dat ze weer met een versie van Teams voor Linux komen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 mei 2025 10:11]

Erg irritant is dat, zie het soms bij klanten dat de medewerkers hier last van hebben. Ben dan altijd blij dat ik mijn eigen werklaptop heb met Linux en geen beperkingen onder het mom beveiliging.

Leuk dat er nog mensen zijn die BOFH kennen, jammer dat je er last van hebt.
Ja BOFH bestaat nog steeds, afgelopen vrijdag was nog een artikel gepost, over gamification: https://www.theregister.com/2025/05/09/bofh_2025_episode_9/

Grappig genoeg draait dat om dezelfde reden dat ze bij ons alle tabs verplicht sluiten: De manager van de intranet site vond dat die niet genoeg bezocht werd dus moest die ingesteld worden als opstartpagina op alle browsers. En kan je niet meer instellen dat hij de laatst geopende pagina's opent. Dus omdat deze meneer een mooie stijgende lijn in zijn eigen KPI wilde zien, worden nu tienduizenden werknemers met extra werk opgescheept :r

Gamification heb ik trouwens ook zo'n hekel aan, dat gebruiken ze ook zoveel.
Watermelon KPI's ❤️
Bij Chrome kan je ook als de opstartpagina vast is ingesteld op iets anders dan "laatst geopende pagina's" bij het opstarten gebruik maken van ctrl-shift-t om de laatst afgesloten sessie weer te openen (en bij meermaals indrukken opent die ook andere afgesloten vensters indien van toepassing).
Met een paar keer Ctrl+Shift+T heb je je tabs weer terug.
Ja er zijn wel meer manieren voor een workaround zoals het maken van een Collection. Dat is wat ik nu doe. Maar het is gewoon vervelend dat we zo tegengewerkt worden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 mei 2025 14:06]

De zoveelste overbodige manager. Misschien is die intranetsite wel niet interessant genoeg? Ik heb bij werkgevers die dingen nooit bezocht. Is volgens mij ook enorm achterhaald ondertussen. Zeker wanneer die sukkels dan alleen daar de "belangrijke" informatie opzetten.

Net zoiets als apps van bedrijven. Die weiger ik dus ook te installeren. Mijn privé apparaten blijven zo schoon mogelijk. Dan zorgen ze maar voor een zakkelijke telefoon of wat dan ook.
Er was ooit een Linux versie dat werkte tot ergens in begin 2023. Ik zou er dus niet teveel op rekenen.
Ja klopt, die heb ik toen nog getest. Maar toen was het van 'we stoppen er weer mee en je gebruikt de browser maar'. Nou werkte dat ook wel, alleen niet helemaal optimaal in firefox (waar ik de voorkeur aan heb omdat je daarmee met de container tabs in meedere tenants tegelijk in kan loggen).

Nou heeft Microsoft's strategie de vastberadenheid van een windvaantje dus dat zegt niet zo veel :+ Hun copilot produkten worden momenteel om de 2-3 maanden hernoemd en omgeschoffeld. Alleen teams heeft daardoor niet echt de aandacht geloof ik. Want het is niet hot en hype. Alleen het is wel wat iedereen echt gebruikt :P

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 12 mei 2025 18:04]

Er is een Edge versie die MS verspreidt via Aptitude voor Debian of afgeleiden. Geen idee eigenlijk of die Webview2 ondersteund.

Als ik bij MS zoek op Webview2, krijg ik een cab download welke misschien wel werkt in Proton/Wine maar had geen zin om 't uit te proberen. Heeft iemand dit toevallig gedaan?
Interessant, ik heb er een tijdje niet naar gekeken maar dit is nieuw. Misschien komt er dan ook wel weer een teams versie uiteindelijk.

Maar WebView2 is niet iets dat in edge zit. Het is een platform gebaseerd op edge net zoals Electron zelf niet in Chrome zit.
Aah zo.

Het zou fijn zijn als er weer een echte Linux versie komt, al doet de community versie IsmaelMartinez het ook prima
Edge en Chrome zijn beiden gebaseerd op Chromium, welke ook beschikbaar is op Linux. Waar Webview2 ooit inderdaad voor Windows bedoeld was, kun je het met behulp van C#, tools en een stukje configuratie ook onder Linux gebruiken. ZIe ook https://www.webdevtutor.net/blog/c-sharp-webview2-linux

Dan moet je dat natuurlijk wel als prio op de backlog hebben om ook daadwerkelijk zo te doen en dat is waar de filosofie/strategie/politiek om de hoek komt kijken rondom Teams op Linux.
maar op basis van Edge in plaats van Chrome
Wat beiden gebaseerd is op chromium. Weer zo'n typisch kansloos verhaal dat ze iets hebben gebouwd wat universeel prima kan werken, maar door keuzes voor inferieure zaken dat niet doet.

En ik denk dat het wel degelijk zo gaat werken, want ze hebben er hoogstwaarschijnlijk nog niet bij stilgestaan dat de webclient eigenlijk de enige oplossing is voor heel veel zaken. Vooral voor externen en gasten.

Je kunt namelijk niet als gast gebruik maken van de teams applicatie als dat op een ander e-mail adres al is ingelogd. Dan komt de invite niet overeen met de ID waarop Teams actief is en dan weigert ie je, omdat je met het verkeerde account aan komt. De enige optie om dat te omzeilen is uitloggen (wat je gewoon niet wil), of de webclient te gebruiken.
Dus een audio opname is geen probleem? het gaat vooral om de PowerPoint presentaties en de gezichtsuitdrukkingen?
Concurrerende producten hebben daar wel een oplossing voor, die gooien een soort onhoorbare signature in de audio stream dat je altijd kan herleiden wie de audio opname heeft gelekt, voor zover ik dat weet zie dat niet in teams.
Zouden ze Teams video niet als DRM kunnen weergeven?
Audio only is ook de enige fatsoenlijke modus. De camera zou bij mij niet aan gaan en de microfoon ook niet. Gewoon belangrijke dingen blijven doen aangezien 99% van de vergaderingen tijdsverspilling is. Een uur over iets doen wat in twee minuten kan is mijn ervaring.
Ik denk dat je bedoelt: omdat Microsoft geen Linux client heeft?

Dan nog klopt het niet. Teams werkt onder Linux al jaren goed (nu ja "goed"...ik bedoel even slecht als onder Windows): https://github.com/IsmaelMartinez/teams-for-linux
In ieder geval niet supported door Microsoft en uiteindelijk is het alleen een electron schilletje dat bijzonder weinig toevoegt.
Afhankelijk van je distro hoeft het niet perse via de browser, maar voor ubuntu, en dus waarschijnlijk alle Debian derivatives: https://www.ubuntufree.com/teams-ubuntu-install/
Artikel van 25 feb dit jaar, weet niet of het nog werkt via die methode.
Werken doet het vast wel en aangezien het een Snap of Flatpak installatie betreft zou het in principe op alle distro's moeten werken waardoor de betreffende container runtime word aangeboden, niet alleen Debian-gebaseerde distributies.

Dat gezegd hebbende, dit is een onofficiële versie zonder enige ondersteuning van Microsoft.
Dan moeten ze er misschien eest eens voor zorgen dat die ook goed werkt. Mijn scherm delen in Firefox op Linux werkt al een tijdje niet meer en blijkbaar krijgen ze het ook kapot in Edge for Linux.

Alleen in Chromium werkt schermdelen nog, dus ik hoop dat die nieuwe feature niet te veel kapot maakt in Chromium.
Klopt. Firefox werkt niet lekker, totdat je je user agent ineens aanpast. Dan werken dingen zoals noise cancellation ook ineens goed. Maar ik heb ook alleen nog maar Chrome voor Teams.
Jawel hoor, portal for Teams. Is een elektron versie dus wel browser based, maar wel in een app gegoten. Werkt erg goed.
Or, switches focus to other App, and makes a full screen screen dump?
Volgens mij wordt het Teams deel dan zwart, iets vergelijkbaars heb ik met een andere applicatie ooit gehad. Heeeeeeeeeeeeeeeel irritant.
Dat is de DRM protection die in veel browsers zit ingebouwd tegenwoordig. Technisch een coole feature maar helaas heftig overused door allerlei streaming services die bang zijn dat hun spul anders gepirate wordt (alsof dat het tegen houdt).
Is er geen manier voor ze om onderscheid te kunnen maken tussen schermfoto's en schermopnames? Want een schermfoto kan echt niet voor piraterij zorgen, i.t.t. een volledige opname.
Want een schermfoto kan echt niet voor piraterij zorgen
Wel als je dat 25 keer per seconde doet.
Ik snap misschien iets niet, maar streaming diensten lijken mij toch een voorbeeld waar DRM perfect voor is? Voor welke toepassing zou je het dan wel een coole feature vinden?
Het zit hem er vooral in dat je bijvoorbeeld niet meer even een screencap kan sturen naar je vrienden over iets dat je ziet in een voetbal wedstrijd, een snippet als "kijk is wie ik in deze serie spot!". Wat me vooral niet zint is dat ondanks de DRM features, veel streamers alsnog besloten hebben dat het te riskant is om 4K streaming toe te staan op browsers. Waardoor je dus voor een premium pakket betaalt dat je vervolgens alleen mag gebruiken als je speelt via een TV OS app of een Apple TV oid.
Klopt. Udemy doet dat ook bij hun videos. Soms wil ik voor mijn notities tijdens de studie een screenshot maken. Maar dat kan dan niet want dan wordt inderdaad het hele video deel van Udemy automatisch zwart. Behoorlijk ergerlijk ja.
lol het is makkelijk op te lossen, diagonaal filmen, gewoon buiten bereik van ingebouwd camera of webcam.
Je kunt ook een camera vanaf een grote afstand filmen en zoomfuncties gebruiken, dan is je probleem opgelost. Audioprobleem is ook makkelijk op te lossen, je gebruikt richtmicrofoon, dan kun je geluid op grote afstand opnemen. Dat doen de geheime diensten ook.
Of audio in naar de computer.
Of een gedupliceerd scherm naar een opnamekastje. HDMI capture devices zonder H.264/5 video encoder kosten enkele tientjes. Die aan OBS met encoding door een videokaart en gaan.
Het voordeel van mic gebruiken is dat je alleen hoorbare audio opneemt. Sommige andere oplossingen stoppen in de audio nog een "onhoorbaar" signaal wat identificeerbaar is wie een opname maakt. Met een directe 1-op-1 opname neem je dat ook mee op terwijl het met een analoge opname over lucht niet te detecteren is.

Ik vraag me alleen af of dit signaal ook in de analoge output terug te vinden is en hoe "onhoorbaar" het echt is.
Als het namelijk korte pulsjes zijn op een bepaalde frequentie die lijken op hoorbare ruis, maar met een bepaald interval, dan is het alsnog met een mic of recorder op te pakken.
Teams in een VM/Citrix draaien zou wel moeten werken.
Ik heb daar ervaring mee en het werkt, meer zelfs op een terminal server met hardwareversnelling laat de gebruikservaring nog wel wat te wensen over.
Er zijn 101 manieren om dit te omzeilen, maar moeten praktisch zien.
Een vergadering waarbij de getoonde info zo gevoelig is dat ze niet mag gedeeld worden doe je typisch niet met 100 mensen. Een eenvoudige voorwaarde kan dan zijn dat je de webcam aan moet zetten en met een stuk of 5 mensen in de vergadering zal je snel zien of iemand een smartphone naar het scherm houdt.

Akkoord er zijn nog andere manieren om dit te omzeilen, maar de meest realistische wordt wel zo geblokkeerd.
een van die manieren is scherm dupliceren, kun je de hele sessie op het andere scherm opnemen.
Er zijn 101 manieren om dit te omzeilen, maar moeten praktisch zien.
Een vergadering waarbij de getoonde info zo gevoelig is dat ze niet mag gedeeld worden doe je typisch niet met 100 mensen. Een eenvoudige voorwaarde kan dan zijn dat je de webcam aan moet zetten en met een stuk of 5 mensen in de vergadering zal je snel zien of iemand een smartphone naar het scherm houdt.
Een camera kan gewoon onder een hoek vanaf onderen opnemen terwijl de webcam bovenop het scherm staat. De webcam zal dan de camera niet zien.

Als je bang bent dat bij een vorm van delen informatie gelekt wordt dan deel je de informatie niet in die vorm.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2025 13:36]

Een eenvoudige voorwaarde kan dan zijn dat je de webcam aan moet zetten
OBS virtual cam?

Meest realistische is overigens gewoon een hele simpele: een camlink als duplicate display instellen en dat met OBS gewoon opnemen. Heb je ook audio erbij en alles in native res.
OBS virtual cam?
Zal niet werken op een managed device. Tevens kan Windows delen of het volledige framebuffer voor de capture functie (voor screenshots of schermopnames via OBS) blank maken.
Je kan een intelligente switch gebruiken met een trunk port en dan het verkeer dupliceren over een span/vspan.
Daar ga je niks van merken, niet op de verzendende kant en ook niet op de ontvangende kant.
Met het 2e signaal kan je alles doen wat je wilt, je kan het zelfs in een andere ruimte laten binnenkomen zonder dat iemand dat ooit gaat merken.
Of gewoon in een sandbox runnen...
Ja dat, of een hdmi naar opname castje.
Dan ziet de andere partij dat toch. Het gaat erom dat je niet heimelijk opnames/screenshots maakt.
Als jij enige tijd je phone voor de camera houdt, dan is wel duidelijk wat jouw bedoeling is.
Dat klopt zeker, daarom ook de tweede zin "Dat moet het moeilijker maken om gevoelige informatie te verspreiden".

Volledig voorkomen kun je het niet, maar wel (wat) moeilijker maken.
Hiervoor gebruik je een watermerk met je eigen naam erop. En daarna, als je iemand niet vertrouwd, geen toegang geven tot informatie :)
Dit,

en als je het nog wat professioneler wilt doen, dan draai je de windows met de teams app virtueel en doe je gewoon een screenrecording in je host OS :) en klaar meneer microsoft, stop met domme functie's toe te voegen aub, dat is al zo debiel als dat je in België een pre paid telefoon moet registreren met je eID, want natuurlijk criminelen die dit voor een bom gaan gebruiken, die gaan niet even een pre paid (burner phone) in nederland halen, of stelen even een oud vrouwtje haar eID om te registreren (of gewoon haar phone :) )

domme debiele zaken die niets doen tegen mensen met slechte bedoelingen, maar weer de "eerlijke burger" zitten kloten.
Of gewoon een HDMI capture op een andere machine. Als je écht wil is het niet zo moeilijk.
Vermoedelijk zinloos. Als je echt iets wil hebben van deze meetings dan pak je een screengrabber op de output display en dan neem je het gewoon op..

Enige wat brengt is dat het niet meer vanzelfsprekend is om een screenshot te maken. Maar het voorkomt dus niets.. maakt het alleen wat moeilijker omslagtiger als men het alsnog wil doen.

Misschien de titel aanpassen naar:
Microsoft Teams krijgt functie die schermopnames verhinderd tijdens meetings

[Reactie gewijzigd door whitemage2003 op 12 mei 2025 09:15]

Het is dan ook een preventie functie.
Als je het echt wilt, krijg je het wel voor elkaar, maar dit houdt wel een hele grote groep tegen, die deze mogelijkheden allemaal niet hebben. (Buiten om een opname via telefoon o.i.d.)

Helemaal zinloos is het niet, maar het is zeker ook niet waterdicht.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 12 mei 2025 09:37]

Grappig genoeg denk ik dat er een hele grote overlap is tussen de mensen die hier "last" van zouden hebben en de groep mensen die uberhaubt al meteen in eerste instantie naar een telefoon grijpen om een "screenshot" te maken.

Ik zie zo vaak "screenshots" (of videos) die met een telefoon gemaakt zijn dat een functie als deze gewoon security theater is. Mensen die hier niet omheen kunnen werken op de computer zullen er geen last van hebben, want hun eerst instinct is toch al om dat met een telefoon te doen...

[Reactie gewijzigd door Kees op 12 mei 2025 14:13]

Toevallig deze dagen een item over fraude op ons intranet. Fraude wordt schijnbaar gestimuleerd door drie omstandigheden:
  • gelegenheid (doet de mogelijkheid zich voor)
  • druk (moet je iets doen of realiseren wat je eigenlijk niet kunt) en
  • rechtvaardiging (iedereen doet het)
Deze maatregel lijkt mij vooral bedoeld om de gelegenheid te verminderen. Als de drempel om te kunnen lekken hoger wordt, doordat het niet meer een spontane 'PrtSc' tijdens de meeting is maar een handeling vooraf of het onopvallend filmen van je scherm, dan kan dat een aantal lekken voorkomen. Je voorkomt er zoals gezegd niet alles mee, maar het helpt wel.
Ik denk dat iedereen die in die meeting zit wel een telefoon met camera in zijn zak steken / op tafel liggen heeft, dus zie nu zo niet echt in hoe dit de gelegenheid weg neemt.

en zoals @Kees zegt, spijtig genoeg gaan er juist MEER mensen zijn die hun telefoon voor zo iets zouden nemen , dan dat er mensen zijn die weten dat de computer / teams app een screenshot functie heeft LOLZ :)
Hoewel je gelijk hebt, is de feature natuurlijk vooral in de zakelijke wereld waar bedrijven bijvoorbeeld roadmaps delen met partners etc en die mensen zitten niet voorbereid met een screengrabber om de boel op te nemen.

De functie zal dus het grootste lekker prima oplossen. Echter moet je als gebruiker niet denken dat je echt beschermd bent en staatsgeheimen moet je dus niet delen.

Daarmee dus echt niet zinloos, maar ook niet 100% waterdicht. Medicijnen die in 90% van de gevallen effectief zijn noemen we ook niet zinloos ;)
Daarmee dus echt niet zinloos, maar ook niet 100% waterdicht. Medicijnen die in 90% van de gevallen effectief zijn noemen we ook niet zinloos ;)
Medicijnen hebben een bijsluiter. Dit soort functies doorgaans niet. Juist door een vals gevoel van veiligheid worden verkeerde risicoanalyse gemaakt. Men gaat zich veel risicovoller gedragen ten opzichte van de toegevoegde bescherming van deze functie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2025 12:36]

en die mensen zitten niet voorbereid met een screengrabber om de boel op te nemen.
Nee die gebruiken gewoon hun telefoon om een foto te maken.

Heb je die leaks wel eens gezien? is meestal een foto van een scherm of beamer
De gemiddelde kantoormedewerker heeft helemaal geen kennis hiervan en ziet alleen maar een geblokkeerde functie, als ze er überhaupt al achter komen.
En dan kun je het beter delen met dynamic water marking dan weet je tenminste wie het gelekt heeft .
Onder deze redenering stopt een slot op je voordeur ook geen mensen om bij je binnen te komen.
Als ik mcnally moet geloven is dat zeer zeker het geval.
Precies het is alleen vertragend. Dus de definitie van het onmogelijk maken klopt niet.
Wat ik al had aangegeven dat het alleen lastiger wordt gemaakt.

Echter een foto maken van een voordeur laat je nog niet binnen, een foto van je scherm, of het filmen en je bent klaar... zinloos dus? Denk het wel
Ik neem aan dat we het hier dan hebben over een printscreen beperking. Ik vraag me wel af hoe ver dat gaat en wat mogelijk is. Bijvoorbeeld via een knip en plak tool niet te voorkomen denk ik en krijg je zelfde effect,
Net zoals dat werkt bij streaming services als Netflix in de Edge browser, neem ik aan... Dat kan je ook niet zomaar opnemen of screenshotten glf ik, want DRM.
Bijvoorbeeld via een knip en plak tool niet te voorkomen denk ik en krijg je zelfde effect,
Zeker wel. Windows is wat dat betreft echt ontzettend makkelijk in dit soort dingen.
Als applicatie kun je al dat soort knip en plak en screenshot tools gewoon detecteren en omzeilen/blokkeren.

Elke windows applicatie kan alles zien wat elke andere applicatie doet met dingen als t scherm, toetsenbord en muis en kan ze at any given time overnemen. Dus als je als ontwikkelaar wil dat niemand (zonder fysieke camera op t scherm te mikken) een kopie van jouw applicatie kan maken, dan kan dat. Je moet alleen alles netjes dicht timmeren.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 12 mei 2025 09:30]

Nouja je kunt eigenlijk alleen de low-tech dingen stoppen. Zelfs de gemiddelde DRM is Windows eigenlijk nog veel te open voor, er zit te veel tussen jouw applicatie en de hardware waar iemand iets kan sneaken.
Een beetje vreemd dat ze dit in Teams inbouwen, terwijl hun Copilot alles, inclusief de genoemde gevoelige informatie, in de gaten houdt.
Verschillende afdelingen met verschillende visies, bij Microsoft heerst dat heel erg.
Bij Teams is het opt-in en je moet ook de rechten hebben om Transscriptie en/of Recording in een meeting te kunnen gebruiken. Dus het is niet zo dat dit standaard gebeurd.
Maar dan nog, aan de ene kant "bezorgd" zijn over privacy en gevoelige informatie en aan de andere kant zelf data van je gebruikers binnenharken via Copilot en Recall. Ik vertrouw ze voor geen meter.
Makkelijk te omzeilen met een proggie als screenrecorder of screencapture.

Zelf gebruik ik Fastone Capture waar je print screen in elke vorm kunt maken en bewerken alsook een ingebakken screenrecorder. De $ 19,99 een lifetime license meer dan waard.

[Reactie gewijzigd door Askjeeves op 12 mei 2025 09:24]

Dan moet je dat wel kunnen en mogen installeren :)

Op een beetje professionele werkplek ben je al heel lang geen admin meer en kun je enkel nog goedgekeurde software installeren via policies. Een beheerder zal die rechten nog wel hebben de rest van het bedrijf niet. Heeft een bedrijf die policy niet dan mag ik toch minimaal hopen dat je screenrecorder software bij een software inventory naar boven komt.
Bij ons staat OBS Studio gewoon in de officiele software catalogus :P Waarom weet ik ook niet helemaal.
Het is dan ook wel gewoon de beste schermopname software eigenlijk. Dus de mensen die de interne trainingen enzo maken hebben er echt wat aan.
Ik snap de functie, maar tegelijkertijd.... Als iemand geen screencapture met apparaat A zelf kan maken, dan maak je toch gewoon een foto van het scherm van apparaat A met apparaat B?

Maar, zoals ik al zij, ik snap de functie. Als je slides presenteert die onder een NDA vallen of anderzijds informatie bevatten die niet buiten het aanwezige publiek mag worden verspreid, is het fijn om daar wat controle op uit te kunnen oefenen.
Ligt het aan mij of moet je zaken die niet verder naar buiten moeten komen dan misschien gewoon niet laten zien als je de mensen aan wie je het laat zien niet kan vertrouwen?
dat is wel erg naïef gedacht :)
Je hebt geen security clearance van elke mogelijke deelnemer aan een meeting.
dat is wel erg naïef gedacht :)
Je hebt geen security clearance van elke mogelijke deelnemer aan een meeting.
Dan moet je ze misschien niks laten zien dat niet openbaar mag worden.
dat zullen ze vast ook tegen de ministers zeggen vlak voor het bekend maken van de jaarlijkse miljoenennota, aangezien elke keer weer de inhoud uitlekt naar pers :p
Het probleem daar is niet het embargo van de nota maar het gebrek aan consequenties.

Lekken zou direct op ontslag uit moeten draaien en in sommige gevallen zelfs op civielrechtelijke of strafrechtelijke vervolging.
... als je de mensen aan wie je het laat zien niet kan vertrouwen?
Binnen grote (bureaucratische) organisaties gaat heel veel via informele circuits, daar lekt altijd informatie uit meetings door. Iedereen heeft eigen agenda's.
100% vertrouwen bestaat niet (en dat is soms maar goed ook.), nergens niet.
Totaal geen zin, mensen die het mogen zien tekenen voor het niet delen. Doen ze het toch, dan zijn ze strafbaar.
Hrt is zelfs zo dat je als bedrijf memsen inlicht waar ze zaken wel en niet mogen kijken en hoe je kunt voorkomen dat andere op je scherm mee kijken..

Mi. Zinloze functie waar beter andere functies tijd aan gegeven kan worden.
Macrovision is ook in de kliko beland geloof ik. Leuk die tijd om kopieren te verhinderen maar het was/is eenvoudig te verbreken. Daarna hoorde je daar niet veel meer van.

Alles wat iemand kan zien is te kopieren, daar zijn gewoon (nog) geen mogelijkheden toe.

Belangrijk is gewoon het bewust zijn van. Blokkeren maakt mensen alleen maar gemakkelijker in de zin van het kan toch niet dus ja
Al een geluk dat dat er niet was tijdens mijn studie. We mochten tijdens covid geen opnames maken, maar toch gedaan gebruikmakende van OBS en dat heeft me wel enorm geholpen.

Mijn vrouw wilt graag Webinars herbekijken, maar die worden nooit opgenomen. Er zal altijd wel een workaround worden gevonden.
Ja op het werk hebben we geen admin rechten maar OBS Studio is gewoon een van de apps die beschikbaar is voor iedereen (vreemd genoeg). Dus die gebruik ik ook wel eens, vooral omdat mensen vaak zeggen van "We maken de opnamen later beschikbaar" en dat gewoon niet doen zelfs als je er herhaaldelijk om vraagt :(

Maargoed HDMI opnemen is ook gewoon een ding met een 5 euro dongel dus dan doe ik dat wel.
Ja op het werk hebben we geen admin rechten maar OBS Studio is gewoon een van de apps die beschikbaar is voor iedereen (vreemd genoeg).
Wat is daar vreemd aan? OBS kun je draaien vanaf USB, die heeft geen admin rechten nodig verder? Misschien wat privacy goedkeuringen.
Nou vreemd dat ze het als applicatie aan iedereen aanbieden. In plaats van bepaalde categorieen die het nodig heeft. Meestal zijn ze heel erg terughoudend hiermee.

Downloaden en runnen van applicaties is bij ons verboden, zelfs als het geen admin rechten nodig heeft.
Ah so.

Naja met het hele corona/thuiswerken gebeuren is het wel een hele populaire tool geworden voor meetings, maar ook interne videos voor werkinstructies. In dat opzicht stel ik OBS wel op een zelfde prioriteit als teams. Draait nog soepeler ook. ;)
Ben benieuwd hoe dit technisch zal werken. Lijkt me niet makkelijk om alle screen recorders te herkennen en te blokkeren, als ze voor die richting gaan.
Niet maar het is denk ik ook niet bedoelt voor die cases maar meer als een warning.

Iedereen die deelneemt aan een confidential meeting weet dat het bedrijfs geheim is mag ik hopen en dan effen perongelijk printscreen voor me zelf maken word meteen een reminder ow ja niet slim.

Het lekken van data kun je niet tegen gaan dat zal ALTIJD gebeuren, alhoewel dynamic water marking daar wel een hele grote stap in de juiste richting is.
Tja, net als die bedrijfgsgeheime documenten met ultra watermerk en drm antikopie blah blah blah waarbij het overtikken zo gepiept is. Want ja, er moet toch uit geciteerd worden of op gereageerd en die beveiliging is maar zo vervelend om het werk goed te doen.

Er is een reden dat bepaalde bedrijven het expliciet verbieden dat gevoelige informatie op welke manier dan ook over het publieke internet gaat, op straffe van onmiddellijk ontslag ("sackable offences").
Ik maak weleens schermopnames van PowerPoint sheets die getoond worden. Het zou onhandig zijn als dat niet meer kan.
Denk dat t aan de meeting organisator is om het aan te zetten.
Denk dat een IT dat a.d.h.v. beleid gewoon by default aan gaat zetten.
ligt een beetje aan je bedrijf ook denk ik. misschien dat ze het optioneel maken om het voor accounts binnen je domein wel toe te staan
Ik hoop het.

Hoop ik heel erg dat het per account type in te stellen is. dus dat het voor intern eigenlijk niet zo is. En dan met een override als je het wel wil dicht zetten.
Hmm, hoe zou de Teams app op m'n windows machine detecteren dat ik met m'n telefoon een opname maak?

Ofwel: dit is denk ik een halfbakken oplossing van Microsoft. Als gegevens confidentieel zijn, moet je het gewoon niet delen.
Niet maar het is denk ik ook niet bedoelt voor die cases maar meer als een warning.

Iedereen die deelneemt aan een confidential meeting weet dat het bedrijfs geheim is mag ik hopen en dan effen perongelijk printscreen voor me zelf maken word meteen een reminder ow ja niet slim.

Het lekken van data kun je niet tegen gaan dat zal ALTIJD gebeuren, alhoewel dynamic water marking daar wel een hele grote stap in de juiste richting is.
Niet, maar de andere kant ziet wel dat jij je phone voor de camera houdt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn