Nintendo stelt preorders voor Switch 2 in VS uit vanwege importheffing - update

Nintendo stelt het voorbestellen van de Switch 2 in de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd uit. Dat doet het bedrijf vanwege de importheffingen die president Trump eerder deze week aankondigde. In Nederland en België blijft de preorderdatum wel gelden.

Nintendo laat dat in een verklaring aan onder andere Polygon weten. Het bedrijf stelt het preorderproces voor de nieuwe console uit, in ieder geval in Amerika. De release van de console staat nog wel gepland voor 5 juni. De console is in de Verenigde Staten en wereldwijd vanaf die datum te koop, maar is vanaf 8 april vooruit te bestellen. Dat laatste is in ieder geval in Amerika nu niet meer het geval.

Het bedrijf laat weten dat 'de preorders voor de Nintendo Switch 2 in de VS niet beginnen op 9 april'. Nintendo zegt dat het op een later moment die tijdlijn bijwerkt. Het bedrijf benadrukt dat de release wel op 5 juni blijft staan.

Nintendo noemt specifiek de importheffingen van president Donald Trump als reden voor het uitstel. Nintendo wil 'de potentiële impact van de heffingen en de veranderende markt in de gaten houden'. Trump kondigde eerder deze week vergaande importheffingen aan op alle producten die de VS binnenkomen. Die heffingen komen te liggen op producten uit praktisch alle landen wereldwijd, waaronder ook Taiwan en China, waar veel onderdelen worden geproduceerd.

Het uitstel geldt alleen voor de VS en niet voor Nederland en België, bevestigt een woordvoerder aan Tweakers. "De preorderdatum voor Europa verandert niet", zegt het bedrijf in een verklaring.

Nintendo kondigde de Switch 2 op woensdag aan. De handheld gaat 470 euro kosten en heeft onder andere een 1080p-scherm en grotere Joy-Cons. Tweakers kon eerder al met het model aan de slag.

Update, 21.02 uur - Reactie van Nintendo toegevoegd over de situatie in Nederland en België. Een eerdere passage is aangepast, waarin stond dat niet duidelijk was of de situatie ook hier zou gelden.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

04-04-2025 • 17:24

178

Submitter: wild_dog

Reacties (178)

178
170
54
4
0
94
Wijzig sortering
goed dat nintendo een signaal afgeeft aan het wankele trump.
Hopelijk volgen er meer partijen.
Ik ben eigenlijk van mening dat we de canadese methode moeten gaan volgen, avoid made in america.
De NOS heeft vandaag een leuk artikel geschreven over alternatieven voor o.a. Amerikaanse software.
https://nos.nl/artikel/25...or-europese-alternatieven
Het lijkt dat bewustwording echt aan het ontwikkelen is.
En dan zegt Trump dat de EU niets koopt in de USA?
Nu je erbij stilt staat komt het merendeel in huis van Amerikaanse bedrijven.
Dat is ook het debiele met heel zijn tarieven. Om te beginnen zijn ze gebaseerd niet op de 'reciprocal' tarieven van de andere landen, maar blijkbaar eerder op de handelsbalans. Voor Europa zou dat dus 39% in het nadeel van de US zijn... Echter is dat enkel op goederen en negeert hij diensten. Met diensten erbij is dat handelstekort nog geen 5%.
Daarom dat een ideale reactie van de EU een 20% Invoertax op diensten uit de US zou zijn.

Dat is compleet symmetrisch met Trump zijn taxen, kan miljarden opbrengen voor de EU (om de andere taxen te compenseren) en maakt het leven voor de gemiddelde Europeaan niet echt duurder (als FB of Twitter jaarlijks 20% extra moet afdragen gaan wij daar niet echt veel van voelen).
Toch even: waar het in deze discussie helemaal mis gaat is dat iedereen lijkt te vergeten dat een lokale economische markt helemaal niet meer bestaat. Het hele idee afgelopen 80 jaar is om de wereld om te buigen naar één markt. Dat heeft ook wat negatieve effecten (hyperkapitalisme, consumentisme) maar heeft er over het algemeen voor gezorgd dat de welvaart sneller heeft kunnen groeien dan met alleen lokale ontwikkeling mogelijk was geweest. Trump zit fout als ie denkt dat ie Amerikanen helpt met tariffs, want ook Amerikaanse fabrieken halen uit de hele wereld onderdelen, die door de tariffs duurder worden.

Ik zie een klein lichtpuntje: als dit leidt tot een daadwerkelijke omslag naar meer lokaal produceren, gaat weliswaar de welvaart omlaag door een kleinere wereldeconomie, maar het kan betekenen dat de ecologische impact van de mensheid net wat kleiner wordt: kleinere economie betekent minder productie en daardoor minder emissies en afval. We betalen een zure prijs in welvaartsverlies maar moeder aarde zou er plezier van kunnen hebben.
Tarieven worden betaald door de invoerder, niet de verkoper.
Geen idee eigenlijk hoe dat met diensten feitelijk zou gaan.
Tarieven worden betaald door de invoerder, niet de verkoper.
Geen idee eigenlijk hoe dat met diensten feitelijk zou gaan.
Als jij 10euro betaalt voor O365 en vanaf volgende maand moet Microsoft hierop 20% taks aan de EU betalen zal je abonnement snel 12 euro per maand kosten.
Mijn M365 abonnement wordt afgeschreven door een Ierse entiteit dus ik denk niet dat de tariffs daar direct invloed op hebben.
It depends...
Als de US schathouder alle inkomsten uit Ierland aan Microsoft gaat belasten met tariffs voor diensten in Ierland kan dat u als consument nog steeds blootstellen aan een prijsverhoging.
Bvb,
- Diensten aan 20% in NL & BE
- Diensten aan 10% in IE
Tarief van M365 zou (in ons voorbeeld) van 10 naar 11€ kunnen gaan.

Voor alle duidelijkheid, tot op heden gelden tariffs enkel voor goederen en niet voor diesten.
Vele bedrijven en organisaties waaronder veel overheidsinstellingen gebruiken Amerikaanse diensten van Microsoft en Oracle zonder hier goed over na te denken en ook zonder een goede noodzakelijke reden. Wat mij betreft gaat er 100% op de diensten uit Amerika. Leren ze het misschien een keer af onnodig geld te verbranden. Echter het leven in NL zal behoorlijk duurder worden, want zowel bedrijven als overheidsorganisaties zullen dit door moeten rekenen in hun tarieven.
Hier voornamelijk alles van Apple, de rest komt uit Korea (Samsung Q990D en LG OLED), Japan (Nintendo Switch), China (Eufy en Aqara). Het probleem zit hem hier dus bij Apple waar we toch wel erg fan van zijn, ik zie daar niet zo snel een alternatief voor komen in ons huis, hooguit terug van Apple Music naar Spotify.
Je Apple apparatuur is dan wel ontworpen in de VS, maar zowat alle onderdelen zijn buiten de VS geproduceerd.
Klopt! Maar denk toch dat de EU dat aanmerkt als Amerikaans product. ;)
Nee, als het gaat over import heffingen gaat het toch echt over het land waar het in elkaar wordt geschroefd en waar het hoofddeel van de onderdelen vandaan komen.

Het "Designed In California" deel is totaal niet relevant als het gaat over importheffingen. Het is een Chinees product.

Maar misschien maar beter ook, want de kans dat je binnenkort meer moet betalen over producten die uit de US komen ten opzichte van die uit China komen is bijzonder veel groter.
Dat ligt eraan waar de heffing op plaats vindt, het onderdeel of het eind product.

Uiteindelijk dient ieder product met een CE merk de "Manufacturer aan te geven".

Dit zal uiteindelijk doorslaggevend zijn voor het bepalen van de importheffing.

Een manufacturing plant moet Niet verward worden met de Manufacturer die vanuit de regelgeving verantwoordelijk is voor het product.

Het is dus heel goed mogelijk dat een product manufactured in China is, maar dat de Manufacturer USA is, wat waarschijnlijk bij Apple het geval is. Je kunt dit zien op het label van het product.

Daarbij blijft het belangrijk waar de importheffing op van toepassing is, componenten, grondstoffen of het eind product.
Ah, dat wist ik niet. Dank voor de uitleg!
Het is zelfs zo dat er een aanzienlijke kans is dat Apple producten straks juist in de US een stuk duurder worden omdat er heffingen betaald moeten worden op producten uit China. Ze hebben alleen zichzelf ermee.
Klopt! Maar het argument waar dit draadje mee begon was MADE in America. Amerikaans product ≠ Made in America.
Geeft niet wordt dus wat duurder
EU koopt minder producten van de VS dan andersom.

Dat geldt echter niet voor diensten. Voor diensten geldt dat de EU veel meer afneemt dan verkoopt aan de VS.
Bedenk wel dat heel veel spul misschien door Amerikaanse bedrijven verkocht wordt, maar dat het in een ander land wordt gemaakt. En als het al in de USA wordt “gemaakt”, dan komen nog veel van de onderdelen uit andere landen. Voor die bedrijven een logistieke ramp.

Daarnaast verwart Trump heffingen (Tarrifs) met handels tekorten (trade deficits). Dat zijn ook letterlijk de percentages waarmee “hij” rekent. Maar handels tekorten of overschotten worden bepaald door de vraag. Dat er in een land weinig Amerikaanse producten worden gekocht kan te maken hebben met de economie aldaar of dat de consument gewoonweg niet op de producten zit te wachten. Een land als Madagascar exporteert gigantische hoeveelheid kruiden en specerijen naar de US. De mensen zijn echter niet in staat om veel US producten te kopen. Resultaat “tarieven” In de richting van 60-70% worden opgevoerd, die Madagascar aan de USA zou berekenen. Pure onzin natuurlijk.

Ondertussen wordt al voor bedrijven als Apple gevreesd. De producten van Apple zouden in de USA ca 43% duurder worden. En inmiddels zijn de heffingen voor China al weer verhoogd.
Omdat hij alleen maar liegt
Helaas is er veel waar gewoon niet omheen te komen is, zoals Adobe software die gewoon zakelijk essentieel is, en Word waar gewoon écht geen alternatief voor is. Nog even los van de miljoenen mensen die niet zomaar even naar een minder gebruiksvriendelijk alternatief switchen.

Zou mooi zijn als daar verandering in komt, maar dat kan goed nog eens 10-20 jaar aan actieve inzet kosten.
Ik heb Adobe er in 2016 uit gedonderd en gebruik nu Affinity Photo, Designer & Publisher. Ik gebruik Darktable al jaren als alternatief voor Lightroom. Darktable draait op zowel mijn Mac als Linux bak. Ik vind het echt een waanzinnig goed programma om foto's te bewerken! Er is een learning curve, maar de controle die je hebt over je foto's is geweldig! Bij Lightroom is het toch meer Adobe die bepaalt hoe je foto's eruit zien.

Ik gebruik Davinci Resolve voor video bewerking. Draait ook op mijn Mac en linux bak.

Ik gebruik Libre Office als mijn office pakket. Linux, Mac geen probleem. De user interface komt behoorlijk overeen met de MS Office 2003 versie en mijn ervaring leert dat vooral de ouderen onder ons, dat fijner en herkenbaarder vinden dan de nieuwe MS Office look. Mijn ouders en schoonouders hebben dan ook al jaren geen MS Office abo meer.

Er zijn alternatieven zat! De een beter dan de ander, natuurlijk, en ja, je zult hier en daar concessies moeten doen. Soms is het alternatief ook beter. Ik deel je mening dus niet.

Het is gemakkelijk om te roepen: "Er zijn geen alternatieven!", want dan hoef je niets toe doen en kun je lekker lui alles bij het oude laten. Door juist wel voor die alternatieven te kiezen, steun je deze alternatieven!
Zijn er alternatieven voor Lightroom? Tuurlijk. Zijn er alternatieven die beter zijn? Nope. Lightroom heeft de meest geavanceerde bewerkingsfuncties. Maar als je al in 2016 gestopt bent daarmee, heb je die nooit kunnen gebruiken. Helemaal prima om andere software te gebruiken. Maar niet doen alsof het even goed is.
Ik bepaal zelf wel wat ik doe. Daar heb jij niets over te zeggen. Laten we daar even duidelijk over zijn.

Juist door die geavanceerde functies is het Adobe die jouw foto’s maakt. Niet jijzelf.
Eh beetje giftige reactie, hij zegt helemaal niks over wat wel of niet te gebruiken, enkel dat Lightroom de meest geavanceerde tool is en daar sluit ik me bij aan. Net als jij heb ik ook Adobe software achter mij gelaten voor Affinity suite en dat bevalt uitstekend. Echter is Lightroom nog het enige wat ik van Adobe gebruik en waar ik maandelijks een tientje voor betaal. Ik heb alle alternatieven aan de tand gevoeld en helaas kwam er toch niks bij in de buurt qua mogelijkheden, performance en gebruikersgemak. Juist door de vele mogelijkheden heb je meer controle over de look van de foto, dat Adobe daarin kiest is niet waar. Je hebt natuurlijk wel presets maar die raak ik eigenlijk nooit aan, die keuze heb je.

Ik vind Adobe een draak van een bedrijf maar heb me er toch bij neer moeten leggen dat dit toch wel een heel goed programma is. Voor het tientje in de maand krijg je ook de mobiele en tablet applicatie en cloud opslag van 20gb, én Photoshop (welke ik zelden gebruik, dat wel). Dus dan valt het wel mee en is het een ok deal. Had liever gehad dat ik ze 1x €300 had kunnen betalen voor een permanente license maar ze brengen aan de andere kant wel vaak updates uit met nieuwe features dus maandelijks bedrag is wel iets beter te verantwoorden.

Darkroom voor een paar RAW foto's naar je eigen hand zetten daar is het prima voor, maar als je een beetje serieuzer werk moet doen en uit 600+ foto's van een shoot moet struinen, raten, filteren en batch bewerken om daarna in rappe tijd ze gecomprimeerd door te sturen naar een klant dan ben ik toch wel verdomde blij met Lightroom's workflow.

[Reactie gewijzigd door gizmostudios op 5 april 2025 20:31]

Maar niet doen alsof het even goed is.
Wie is hier nu giftig? Tit for tat. Ik laat mij niet vertellen wat ik moet doen.

Ik heb nergens gezegd dat Darktable beter is of laat staan even goed is als Lightroom. Ik zeg dat ik in Darktable een alternatief heb gevonden voor Lightroom en ik vind dat het waanzinnig goed werkt.

Met dat Adobe de foto's voor jou maakt, bedoel ik b.v. de AI retoucheer tools die er inzitten. Darktable is meer handmatig. Er zit een grote verscheidenheid aan geweldige bewerkingsmodules in Darktable om de foto's te bewerken. Het is uitgebreider. Vraagt meer kennis, maar jij moet het doen.

Ik schiet geregeld 1000+ foto's van sportwedstrijden, met name (indoor) volleybalwedstrijden, maar doe ook aan wild-/ natuurfotografie, met name vogels. Van 12 plaatjes per seconde met mechanische sluiter of zelfs nog hoger met prebuffering en elektronische sluiter. Dus ja, het zijn altijd erg veel foto's... Met Darktable is dus ook batchbewerking te doen, met styles te werken die je op grote groepen foto's kunt toepassen met een klik, ratingen te geven, te filteren, etc. Voor gratis software is het IMHO gewoon een waanzinnig goed pakket! Is het perfect? Nee. Het crashed wel eens, maar in die paar keer dat ik dat gehad heb, ben ik nooit data verloren (Darktable werkt met sidecar files die naast de foto's worden opgeslagen op je schijf).

Een ander alternatief is Capture One. Kan ik ook aanbevelen, dat heb ik een aantal jaren gebruikt voor mijn Fujifilm cameras, maar tegenwoordig gebruik ik daar ook gewoon Darktable voor. Capture One is nu ook niet echt goedkoop te noemen...

Maar ik snap je opmerking helemaal! Het is gewoon vervelend om je workflow te moeten aanpassen, zeker wanneer het al jaren voor je werkt. Ik ben ook niet over 1 nacht ijs gegaan toen ik Adobe de deur gewezen heb. Soms moet je concessies doen en ik heb dat toen gedaan.
Ja, Capture one is ook goed. Ik heb nog een versie voor mijn Fuji camera’s. Ik kan het zeker aanbevelen.
Ik zoek nog een goede vervanger voor Acrobat Pro zonder subscription. Met name de editing functies. De apps die ik geprobeerd heb maakten me helemaal gek met de reclames en upselling zelfs na aanschaf.
Dat is leuk voor jou persoonlijk, maar als in grafisch in de professionele wereld werkt kan je er gewoon niet om heen. Regelmatig dat ik een Illustrator of Photoshop bestand ontvang om te verwerken. Of dat ik een illustrator bestand moet sturen. En een geëxporteerd illustrator bestand uit bijvoorbeeld CorelDraw is niet 100% gelijk.
Word waar gewoon écht geen alternatief voor is
Dat is echt klinkklare nonsens! 80% van de Word-gebruikers gebruikt hooguit 20% van de functionaliteit. Er zijn echt talloze opties die die 20% ook afdekken. En zelfs als compatibiliteit op bestandsniveau vereist is, zijn er meerdere alternatieven.

Als je nou gezegd had dat het lastig was een “one stop shop” alternatief te vinden voor bedrijven die compleet vendor-locked-in zijn, dan had je een punt gehad. Maar Word vervangen is een makkie.
Door wat dan? Het enige alternatief dat een beetje in de buurt komt dat ik heb gezien is LibreOffice, en dat is een beetje als Photoshop vervangen door GIMP..
Het overgrote deel van kantoor-mensen kan zondermeer naar LibreOffice over voor Word. Waarom zou dat niet kunnen? Omdat het knopje voor cursief er anders uitziet? Of ?
De office suite van Apple is over het algemeen ook wel prima, totdat zolang je geen grote onderzoeksrapporten hoeft te schrijven. Maar ja, dan ruil je het ene Amerikaanse bedrijf in voor het andere.
Voor zover ik mij kan herinneren is GIMP expliciet geen vervanger voor Photoshop terwijl LibreOffice expliciet wel een vervanger is voor Microsoft Office.
Mijn punt is dat de meeste mensen maar een klein stukje van de functionaliteit van Word gebruiken. Dus je hoeft in de meeste gevallen geen alternatief te hebben dat precies hetzelfde kan.
Ik gebruik thuis (privé en zakelijk(bijberoep)) Libre office. Doet inderdaad heel goed zijn werk.

Professioneel gebruik ik office. Ik mag er niet aan denken dat we daar over zouden stappen naar libre office omdat het (ondanks de vele tegenberichten) nog altijd een gigantische overstap is met veel te veel compatibiliteitsproblemen tot gevolg.

Als je begint in libreoffice is het top, maar als je moet vertrekken in libroffice vanaf een .docx is het huilen met de pet op.
ja daar lomt het virale aspect van propietary software, en vooral propietary bestandsformaten, goed naar boven
Ik denk dat dat nog vrij optimistisch geschat is.
Maar wanneer je maar 1% van de opmaakmogelijkheden gebruikt die verder gaat dan vet afdrukken en onderstrepen, kan je in bv. LibreOffice compatibility met andere office-suits wel vergeten.
Waarom is Adobe “zakelijk essentieel”? zakelijk essentieel klinkt alsof elke onderneming dit nodig heeft. Dat is onjuist. Misschien bedoelde jij “zakelijk essentieel” voor jou?
Voor menig bedrijf (en dan heb ik het niet over een eenmanszaak) zijn de kosten van switchen tussen Adobe en bijv. Affinity zo enorm dat je het niet zomaar terugwint. De kosten van Adobe zijn aftrekbaar, ook als die omhoog schieten, maar de kosten van het personeel dat ineens 60% minder werk kan opleveren en de kwaliteit die een tijdje achteruit gaat zijn veel hoger.
Daarnaast is het in de grafisch/AV branches nog altijd normaal dat de klant toegang krijgt tot volledige bronbestanden, en die verwacht dan meestal gewoon bijvoorbeeld een Illustrator bestand en niet een of andere verwerkte vector die door een 3rd-party plugin is geëxporteerd. Met een After Effects, Premiere of Audition project met een hele hoop losse kanalen erin geldt dat des te meer.

Ikzelf ben nog altijd bezig om van Adobe weg te gaan, inmiddels ben ik van Illustrator over naar Figma en van Figma ben ik nu aan het proberen over te stappen naar self-hosted Penpot, maar voor Photoshop is nog niet echt een antwoord. In mijn vrije tijd ben ik Affinity aan het uitproberen maar de flow daar is heel anders en het is heel veel wennen. Affinity is wel de enige die een béétje in de buurt komt van Photoshop.

Dus met zakelijk essentieel bedoel ik gewoon dat het niet rendabel is om te switchen; het kost heel veel tijd, het is misschien niet eens zo heel veel goedkoper, en het kan je heel veel klanten kosten als je die switch te vroeg maakt en nog niet dezelfde kwaliteit kunt leveren.
Okay als grafisch designer dus. Kan ik me voorstellen. Maar niet zakelijk essentieel voor een administratiekantoor BV.
Dit moet je ook heel anders aanpakken. Niet van het één op het andere moment, maar geleidelijk.

Daarnaast zijn er genoeg alternatieven die of beter of goedkoper zijn, met praktisch dezelfde functionaliteit.
Ik noem de video-suite van Adobe, daar kun je zo DaVinci Resolve (Studio) voor nemen. Ze hebben ook nog gedacht aan de Première toetsenbord snelkoppelingen, want die kun je gewoon gebruiken in het programma. Een Photoshop is een specifiek samentrekking van functies die eigenlijk niet helemaal in 1 programma passen, maar een GIMP voor het manipuleren van de foto's en een CaptureOne voor het ontwikkelen van de foto's is een goed begin.
En even, het is helemaal niet gebruikelijk om in de AV/grafische sector om de bronbestanden aan een klant te geven. Juist helemaal niet. Hebben ze helemaal niet nodig.
Jaar geleden overgestapt naar Resolve op het werk..... Het werken is nu een stuk efficiënter én leuker. Want waar Adobe een groot crashfest is waarbij je moet hopen dat het niet je timeline corrupt raakt, of features opeens slecht werken.... Is Resolve gewoon heel stabiel.

Ja, het is even een investering in tijd. Maar als je eenmaal gewend bent aan Resolve? Ik ben zowel zakelijk als persoonlijk volledig over op Resolve.
Zakelijk essentieel zou ik Adobe toch niet noemen. Misschien voor bepaalde sectoren zoals designers en fotografie en dergelijke, maar zo ingeburgerd is het niet volgens mij. Ik gebruik het professioneel niet. Ook fotografen stappen steeds meer over naar alternatieven omdat hun abbonementsmodel compleet over te top is qua prijs.

Prive blijf ik er gewoon ook ver van weg, na het debacle van voor lightroom betaald te hebben en ze dan vervolgens gewoon de download offline halen was het goed voor mij... geen Adobe meer voor mij.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 4 april 2025 18:23]

Als fotograaf is het gelukkig niet zo lastig, want dat zijn net de dingen waar Affinity al heel goed in is. Het echte grafische werk dat ook in Photoshop kan is gewoon nog geen alternatief voor.

Maar Adobe doet ook bijvoorbeeld PDF's in Acrobat, muziek in Audition of Premier, AV in Premiere, VFX in After Effects, en zo nog een hoopje andere dingen die je echt niet zomaar even in een andere tool kunt doen. Voor sommige dingen zoals videobewerking heb je wel alternatieven als DaVinci Resolve, maar dat is ook buiten de EU dus binnen de context van dit vraagstuk schiet je daar niet zo heel veel mee op (Australië is nou ook niet bepaald een politiek neutraal land).

Het punt is dat er heel veel lijstjes zijn met 'gebruik deze tools' maar dat switchen niet zomaar even gedaan is en vaak handenvol geld kost als het om zakelijk gebruik gaat. Dan moet je echt een héle goede onderbouwing gaan hebben behalve dat het uit Amerika wat duurder wordt nu.
Ik snap je punt hoor. Maar ik denk dat met de huidige tarieven die op tafel liggen bedrijven toch wel eens grondig naar licenties gaan kijken. En bepalen of bepaalde merken nu eigenlijk echt wel nodig zijn of het goedkoper uitkomt op personeel om te scholen naar iets anders. Als je als bedrijf een hele hoop van Adobe licenties afneemt kan het volgens mij wel een serieus gaan oplopen.
Wat wel scheelt is dat Resolve eenmalig 300 euro is en daar updates bij in zitten. En dat is Premiere Pro/audition/after effects in een programma zonder continu switchen.

Bij adobe zit je ook in 3 a 4 maanden op dat bedrag...

Als EU moet je ook gewoon zorgen dat opleidingen voor grafici met alternatieve software gebeurt.
Ja maar de harde financiële kosten zijn aftrekbaar, dus die licentiekosten zijn voor een goedlopend bedrijf het probleem niet. Mits je genoeg output hebt, en als die output significant omlaag gaat omdat mensen opnieuw opgeleid zijn raakt dat de omzet.
en Word waar gewoon écht geen alternatief voor is
Ik wou zeggen OpenOffice maar ik zie op wikipedia dat het niet meer ondersteund wordt sinds 2011. Het was volgens mij europees maar is sindsdien overgenomen door een amerikaanse nonprofit organisatie die het nu Apache OpenOffice noemt. De bedenker van OpenOffice heeft als ik het goed heb daarna LibreOffice gemaakt.

En ik heb nog deze pagina https://european-alternat...ative-to/microsoft-office
Klopt. OpenOffice is zo goed als dood. LibreOffice is nu toch wel de meest gangbare. Wordt onderhouden en werkt prima.
Duidelijk, ik begon al haast te twijfelen of ik wikipedia er niet iets te snel bij had gepakt :P
Oh, ja het zou kunnen dat het toch nog ondersteund word, ik gebruik die programma's niet dus ik had eigenlijk geen idee hoe het zit.
Zou iets voor tweakers.net zijn he
Eerst was globalisme het ding. De NOS heeft meerdere artikelen hier over.
Importeren van China, Rusland en Amerika, compleet afhankelijk zijn van die landen.

Nu Putin 'rare dingen' doet met UA en Trump, Trump dingen doet, gaat het besef eindelijk op dat we toch binnen Europa meer moeten willen en kunnen met elkaar.

Iets waar bepaalde (in dezelfde media vergruisde) politieke partijen meermaals voor waarschuwde.
Apart om deze 180 graden draai mee te maken.
Das niet zo eenvoudig.
Boycot je
Amerikaanse merken, die bijvoorbeeld ook in Europa produceren en mensen te werk stellen?(Coca-cola)
Europese merken die zijn opgekocht door een Amerikaanse maatschapij ("Zwitserse" Milka)?
Producten zonder een gelijkwaardig niet-Amerikaans alternatief(Android/iOS, heel wat cloudddiensten)?

Je kan inderdaad prima zonder Harley's & Jack Daniels, vooral omdat de niet-Amerikaanse alternatieven beter zijn, maar das niet altijd mogelijk of zelf duidelijk wat Amerikaans is.
Liever miljoenen mensen die imperfect wisselen dan duizenden die het perfect doen.
Je kan milka ook boycotten hoor. Je hebt het niet nodig om te overleven. En er is gewoon een huis merk in elke supermarkt :) .er is een groot verschillen tussen willen en moeten.
Milka kopen terwijl de Zuiderburen een chocoladeland zijn 8)7
Mensen kopen wat ze kunnen betalen. Die Belgische chocolade is duur.

Dat is ook precies wat Trump gaat merken. Als de paupers niet meer voor 9.99 een sweatpants kunnen kopen uit Sri Lanka gaan ze niet voor 49.99 een lokaal geproduceerd product kopen.
Want het minimumloon gaat natuurlijk niet omhoog.
Probleem is dat Trump het niet merkt. Die heeft geld zat. Het volk wel, maar dat laat zich wel weer manipuleren dat het aan de rest van de wereld ligt.
Ons hele land zit ook vol Amerikaanse pizzaketens of ketens die doen alsof ze Amerikaans zijn terwijl Italië in Europa ligt.

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 5 april 2025 10:38]

Tja, als je daar gaat eten voor goede pizza ben je een even grote idioot als wanneer je milka koopt voor goede """chocolade""".
Dit hoeft geen politieke zet te zijn, dit is er waarschijnlijk eentje uit puur praktische overweging.

De Switch 2 zou in Vietnam geproduceerd worden, wat op moment van schrijven de Switch in Amerika 46% duurder zou maken. (Als de Switch 2 in China zou worden dan is het zelfs 54%!) Dit is natuurlijk al een domper, immers US$449,99 x 1,46 = US$ 657, maar het meest vervelende is dat een pre-order géén import-tarief bevriest. Als Amerikaan nu pre-orderen is een ontzettend risico.

Als Trump tussen nu en moment van inklaring begin juni het import-tafief nog eens verder opkrikt dan zullen heel wat voorbestellende klanten alsnog zeggen: Ja, dahaag! Die importheffing is al zuur, maar ook nog eens totaal onvoorspelbaar. Nintendo snijdt dat gewoon de pas af met "We doen geen pre-orders in Amerika.".
Nintendo kan in principe een disclaimer bij de VS pre-orders meegeven dat importtarieven er achteraf nog bij kunnen komen.
Uiteraard zouden ze dat kunnen doen. Maar dat zegt alleen maar dat de uiteindelijke Amerikaanse prijs voor consumenten nog kan veranderen. Je weet helaas op dit moment nog niet wat het tarief gaat zijn zo ergens eind mei.

Trump zou zomaar kunnen besluiten dat Vietnam (of China) een tarief van 100% krijgt, één dag voordat het inklaren van de verstuurde pre-order Switch 2's zou beginnen. Dan dénk je aan US$ 657, wordt het op het allerlaatste moment toch nog US$ 899,98. Of je even extra wilt aftikken alsjeblieft.

En als je zou denken "Zo'n vaart zal het toch niet lopen?" Helaas heeft Trump al laten zien dat zijn beleid zéér grillig kan zijn.
Nintendo geeft niet bewust een signaal af aan Trump, dit gaat om (blootstelling aan) onzekerheid. Het bedrijf is beursgenoteerd en wil op deze manier waarschijnlijk de speculatie die ontstaat vanuit pre-orders Amerika voorlopig wegnemen. Er wordt verder al genoeg ‘signaal’ afgegeven aan Trump door de markt: kijk maar naar de beurzen wereldwijd. Maar Trump kennende trekt die zich er niks van aan. Het is allemaal ‘(p)art of the deal’.
Ik doe het al. Heb volkswagen gekocht, bij de lidl en aldi alleen maar huismerk (duits fabriek), cosmetica uit duitse DM - Balea , (woon aan de grens), kleding europeze merken. Mijn aandelenportefeuille heb ik van 70% america 30% overig naar 85% overig en 15% america gedaan. Ik wil niks meer van USA.
... avoid made in america.
Om Amerika echt wat pijn te doen, zou het moeten zijn: avoid money made in America. Dan omspringen bedrijven als Apple ook niet de dans.
Ik krijg steeds meer Scandinavische klanten die weg gaan bij microsoft en google qua hosting, en gaan weer on premise. Geef ze geen ongelijk.
De bewging naar on-premises is bij vele bedrijven natuurlijk al veel langer bezig omdat men leert dat als je een grote basisbehoefte aan servercapaciteit hebt, de cloud gewoon hartstikke duur is.
Ja, want uit handel stop zetten met een land komen alleen maar goede dingen. Dat zagen we ook toen Rusland in de boycot ging....Ondertussen krijgen we gewoon Russisch gas maar komt het via Dubai en dergelijke binnen en betalen we er zelf de hoge prijs voor.
Ik denk niet dat je dit moet zien als bewust politiek signaal - als je dat bedoelt.

In het artikel staat misschien niet duidelijk welk bedrijfsonderdeel van Nintendo dit zegt, maar dat zal Nintendo of America zijn. Die acteert als Amerikaanse entiteit / winkel naar klanten toe. Als die een pre-order prijs afgeeft dan zit daar waarschijnlijk een leververplichting aan, zelfs als er nieuwe importheffingen bij komen. En als er geen leververplichting aan vast zit, dan zit er wél reputatieschade aan vast als je niet levert conform die prijs...

Met de grilligheid van het huidige bewind is het voor een onderneming dus zakelijk onmogelijk om een paar maanden voor een release al een prijs vast te zetten.
Een signaal? Ze wachten gewoon even zodat ze straks niet 20-25% per unit verlies draaien. Niks anders dan een gezonde bedrijfsvoering, snap niet waarom je hier iets politieks van moet maken.
Ik heb nog nooit op een product dat ik heb, gezien "Made in America"

[Reactie gewijzigd door adje123 op 4 april 2025 21:03]

Google, Netflix, Disney+? Boeings, je telefoon (Apple/Google)
Apple? Weet je zeker dat die in de USA gemaakt worden?
"Product" is the keyword.

Daarnaast, ik vlieg niet en heb nooit een Boeing in mijn bezit gehad.
Strekking is dus dat Amerika ons vooral niet fysieke producten verkoopt maar dat ze ons wel degelijk dingen verkopen. Veel van onze entertainment komt er vandaan.
Ik heb nog nooit op een product dat ik heb, gezien "Made in America"
Strekking is dat ik het over "product" had en niet over een dienst.
Van Wikipedia:

Een product in economische zin is alles wat kan worden aangeboden op de markt om aan een wens of behoefte van een klant te voldoen. Een product kan daarbij een tastbaar goed zijn, zoals een artikel in een winkel, maar ook een dienst, digitaal product of een werk.

Een dienst is dus ook een product.
Yawn.

Wikipedia bepaalt voor mij niet wat mijn definitie van een "product" is.
Daarnaast, wie zegt dat ik de diensten heb die jij opnoemt?
De definitie van de Van Dale is niet wezenlijk anders:

pro·duct (het; o; meervoud: producten)
1
iets wat is voortgebracht door landbouw, industrie, kunst enz.; = voortbrengsel; een financieel product product van een bank of verzekeraar, bv. een lening, een beleggingsmogelijkheid

Heb jij een woordenboek dat product enkel als een fysiek product definieert?
Hoe helpt de Van Dale definitie hier dan?
De Van Dale is vrij gebruikelijk om als belangrijkste woordenboek te gebruiken voor de definitie van woorden. Wellicht heb je een ander woordenboek dat wel een andere definitie hanteert, vandaar mijn vraag daar naar. Als jij je eigen definitie van woorden gaat gebruiken, afwijkend van alle andere Nederlanders en taalkundigen, dan wordt het vrij lastig communiceren.
Neuh, iPhones worden gemaakt in Brazilië bijvoorbeeld. Ze gaan niks in the US in elkaar schroeven als dat ergens anders goedkoper kan.
Een iPhone is vooral een iPhone door de software en die komt toch uit Amerika.
Mijn leatherman is Made in USA, net als mijn woodpeckers TS-600 😁 vast nog wel meer dingen
Die vervelende Ford F150 trucks die niet in een parkeervak passen zijn waarschijnlijk in de USA gebouwd ;)

Daarnaast veel niche producten zoals bv muziekinstrumenten (Fender, Moog etc - er wordt ook veel in Azië geproduceerd maar de high end modellen vaak nog wel in de US)
ik heb een Zippo aansteker. :)
En daarop staat Made in U.S.A.

En volgens mij wordt 3M magic tape ook gemaakt in U.S.A.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 4 april 2025 23:29]

Die maglite zaklampen.
Ik weet niet hoe het nu zit maar jaren terug zag je bij autoritaire figuur beroepen die geen wapens mochten dragen nog al eens een maglite met 6 D-cell batterijen er in om een mep te kunnen verkopen mocht dat nodig zijn.
Ja, ik kom wel eens buiten.
Hoezo?
Op bomen en gras heb ik ook nog nooit "Made in America" gezien, noch op huizen, fietsen, auto's, peuken, kauwgom, stoeptegels, wolken, het ruimtetijd-continuum en komkommers.
Dat komt waarschijnlijk mede omdat, in tegenstelling tot wat Amerikanen denken, het Amerikaanse patriottisme lang niet zo geliefd is en "Made in America" eerder een reden is om het niet te kopen dan wel.
Wat heeft dat er mee te maken? Geen enkel product dat ik tot nu toe gezien heb heeft "Made in America". Enige wat ik wel al gezien heb ik Apple "Designed in California", maar verder niks hoor. Dus zo courant is het niet lijkt mij.
Ik wist niet dat Tweakers bans uitdeelt. Ik weet alleen dat de mogelijkheid om te modereren geblokkeert kan worden wanneer je er een zooitje van maakt.
Het heeft er vooral mee te maken dat het waarschijnlijk offtopic was of niet beargumenteerd.
Het is niet bekend of die vertraging ook voor Nederland en België geldt.
De grote retailers zijn vandaag begonnen met de pre-order overigens, dus daarmee is het waarschijnlijk wel uit te sluiten.
Veel retailers houden hun eigen pre-orders, los van wat Nintendo doet. Die zijn niet afhankelijk van pre-order support van Nintendo. Die houder het zelf ergens bij en zodra die voorraad krijgen gaat het gewoon naar die orders.
Waarschijnlijk gaan ze overladen worden en kunnen ze niet leveren. Gebeurt zo vaak en dan gaan scalpers ermee aan de haal. Hoewel de Tweakers V&A precies dat is wat het impliceert, een handelplaats op basis van vraag en aanbod, zou ik toch echt hopen dat Tweakers deze mensen geen platform meer biedt.
Zeker. Zij weten vaak ook niet eens hoeveel ze binnen krijgen en nemen maar aan. Vaak genoeg wordt er minder geleverd dan er pre-orders zijn en de rest blijft op back-order. En dan krijg je net zo'n ramp als de PS5 release.
Grote retailers krijgen gewoon een bepaalde voorraad toegewezen. Die weten precies hoeveel ze wanneer geleverd krijgen.
Ik heb bij een grote retailer gewerkt, en kende mensen bij 2 andere grote ketens (voor de nieuwschierigen: MM, NedGame en de GM). Wij wisten het dus echt niet tot het daadwerkelijk binnen was. We wisten wat wij besteld hadden hadden natuurlijk, maar niet of we er ook zo veel kregen op release (of bij dingen die al uit waren, bij de volgende levering). Alles wat we meer besteld hadden dan we kregen ging automatisch op back-order. Vooral Nintendo en Sony waren hier erg in, maar er waren meer merken die hier een handje van hadden.

Het is bij Nintendo zelfs gebeurd dat ze stilletjes de order hadden geannuleerd waar we alleen achter kwamen omdat we bij hun de order status controleerde. 0 communicatie erover.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 4 april 2025 23:11]

Waarschijnlijk gaan ze overladen worden en kunnen ze niet leveren. Gebeurt zo vaak en dan gaan scalpers ermee aan de haal. Hoewel de Tweakers V&A precies dat is wat het impliceert, een handelplaats op basis van vraag en aanbod, zou ik toch echt hopen dat Tweakers deze mensen geen platform meer biedt.
Valt wel mee hoor, bol (waar ik vanmorgen besteld heb) weet precies hoeveel ze krijgen en sluit de pre-order nadat dit punt bereikt is. Gaat altijd prima met dit soort releases.
Denk dat ik toch liever maandagavond m'n kans waag via de MyNintendo Store.
Geen medelijden mee.. Dit was gewoon te verwachten.. game zal wel meer dan 80/90 gaan kosten
"Het is niet bekend of die vertraging ook voor Nederland en België geldt."

Nee, NoE importeert vanuit Japan niet vanuit de VS. Dus we hebben hier verder niets mee te maken.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @ShadLink4 april 2025 17:54
Dat wil niet vanzelfsprekend zeggen dat de heffingen 0 invloed gaan hebben op hier. Als alle supply lines zo internationaal verweven zijn is het zeker niet ondenkbaar dat die heffingen ergens effect gaan hebben op productie, transport of verkoop. Dit kun je dus helemaal niet zo stellig zeggen imo.
Dat schrijf ik ook niet. Ik schrijf dat de pre-order in de EU gewoon volgende week van start gaat. De heffingen en hoge inflatie door de EU zijn natuurlijk in de prijs verwerkt. Het gaat hier vooral om de invoer van volledig geproduceerde Switch 2s.

En daar hebben de nieuwe heffingen geen effect op Switches die deze kant op komen.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @ShadLink4 april 2025 18:06
Dat klinkt alsof je al precies weet wat er de komende dagen en weken nog gaat gebeuren. Ik ben benieuwd.
Natuurlijk kan er nog van alles veranderen. Maar door deze nieuwe belasting zijn de plannen van NoE niet gewijzigd. Ze hebben al mails uitgezonden dat volgende week mensen kunnen pre-orderen. Zelf ontvangen dat ik tussen 08-04 en 11-04 een mail met een pre-order link zal ontvangen. En nog niet iets dat ze dat gaan uitstellen. Ook op de Nintendo website staat er niets over een uitstel.

Dus ik ga er van uit dat dat niet gaat veranderen. Anders hadden ze dat allang aangegeven zoals ze in de VS nu gedaan hebben.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @ShadLink4 april 2025 21:04
Inmiddels bevestigd door Nintendo dat het inderdaad niet verandert, had je toch gelijk :) Artikel is bijgewerkt!
Haha, zelfs Trump weet niet wat hij over een paar weken gaat doen 😂
Ter info.

Pre orders zijn vandaag live gegaan bij bol. Weet niet of dat de bedoeling was of niet maar ik heb vanmiddag de bundel met Mario kart besteld. Die was al gauw niet meer leverbaar. De switch los heeft wat langer in de verkoop gestaan maar is ondertussen ook niet meer leverbaar

https://www.bol.com/nl/nl...ew.4_20.28.ProductPageUrl
En dat is inderdaad correct. Als (erg hypothetisch ALS) er onderdelen van de Switch2 vanuit de VS naar Vietnam geïmporteerd worden, en ALS deze onderdelen duurder worden door de importarieven of tegenactie, dan worden volgende batches over een paar maanden duurder. Dat is niet instantaan.
De kans dat de heffingen in de VS en eventueel de tegenheffingen die de EU erop gaat plaatsen hier een effect gaat hebben lijkt mij zeer klein te zijn.

Vooreerst is Nintende een Japans bedrijf, worden de consoles blijkbaar in Vietnam gemaakt, komen veruit alle onderdelen ook uit fabrieken in Azie en wanneer je vanuit Azie iets naar de EU verscheept, dan gaat dat niet via de VS.

Als er al een invloed van tarieven gaat zijn omdat andere landen ook tarieven invoeren uit producten komende vanuit de VS, dan lijkt de impact op deze console mij zeer beperkt te zijn. Maar zelfs al was het een Xbox achte ik de kans zeer klein dat er ergens tarieven op het product zouden komen, om dezelfde reden. Een hele supply chain waar de VS amper tussen zit.
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Blokker_19994 april 2025 21:05
Het leek me ook geen grote kans maar je kunt het nooit zeker weten. Inmiddels wel trouwens, Nintendo heeft het me zojuist bevestigd, dus heb ik het artikel erop aangepast.
Zo simpel is het niet. Simpel voorbeeld: bier in aluminium blikjes zal daar anders belast worden dan dat in vaten.

Nintendo kan ook niet zomaar "doen alsof" door bv. bijna afgewerkte consoles naar daar te verschepen en de laatste 2 schroeven er daar in te draaien (lokale fabricage). Zelfde met je product verschepen naar een land met zeer lage heffingen en dan zogezegd van daar importeren. Zelfs zaken doen met een land dat Trump niet aanstaat zal je "score" beïnvloeden.

Trump zal zijn zin krijgen (beetje zoals Brazilië) en er zal lokaal meer geproduceerd worden als het maar de moeite waard is. Als het daar kan, kan het hier ook, dus laat Nintendo hier maar een fabriekje openen?
Dat is dan 999 dollar. lol
Die import kosten zullen waarschijnlijk gewoon doorberekend worden aan de consument. Dus dan is er te verwachten dat de prijs van games in de Verenigde Staten 20% duurder gaan worden.

Maar het zou mij niks verbazen als de prijs in Europe gelijk wordt getrokken. Misschien is die €80 al daarop berekend?
24% voor Japan. Dan zou de console zelf al 559$ gaan kosten, met games van 99$/111$? 8)7

Maar goed, die percentages zijn vziw ook op de achterkant van een bierviltje berekend. Trump verwacht dat de rest van de wereld even welvarend is als de VS om de import/export in balans te houden (mits het niet de "gunfactor" is in het willen zaken doen met VS). Dat is aardig krom, want de VS bekend staat om haar wegwerp/overconsumptie cultuur met lage kwaliteit rommel. Die knijpt nu zijn eigen bevolking af met deze import heffingen, wat ofwel betekent dat alles daar duurder wordt en mensen daar flink moeten afkoelen in consumeren, of wellicht waarschijnlijker, we krijgen een bak inflatie net zoals dat bedrijven hun prijzen omhoog smijten met als uitleg "vanwege inflatie" (ipv onze materiaalkosten zijn 9% gestegen, personeel 5% en stroom -10%).. Dus dan zou alles van Nintendo hier ook (dankzij omgerekende VS prijzen) 24% duurder worden.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 4 april 2025 18:55]

De Switch 2 wordt geproduceerd in Vietnam, je mag die heffing bijna verdubbelen.
Onhandig. De echte fan koopt toch wel. Die mag dan dus dubbel aftikken, de Trump-heffing + winst voor de grijze importeur.
"Het is niet bekend of die vertraging ook voor Nederland en België geldt."

Jawel hoor. Er is alleen wat gezegd over Amerika. Dus geld vooralsnog niet voor EU
Switch 2 kost gewoon 116 dollar meer in the US dan in Japan. In Europa nog meer. Kortom afzetprijzen buiten Japan nog voor dat de tarieven van kracht waren. Ditch the Switch in the Bintendo
Dat is maar half waar, ja er is een goedkoper model maar die is region locked en werkt alleen in Japan. Als je in Japan een switch wilt kopen die internationaal werkt is die gewoon even duur.

En ik denk dat Trump daar flink debet aan heeft.
Dat is al jaren het model bij Nintendo. Daar heeft Trump weinig mee te maken.

Het grappige is ook dat de wereld druipt van het protectionisme en import heffingen, was nooit een probleem. Nou ja, was niet heel relax om onderdelen te bestellen voor mijn Amerikaanse auto toen ik die nog had, standaard dubbele prijs....

Nu worden the turns getabled en is het ineens overal janken en zijn mensen ook opeens heel begaan met die arme Amerikaanse consument.
Het grappige is ook dat de wereld druipt van het protectionisme en import heffingen, was nooit een probleem.
Dat is redelijk hard onzin hoor.
Tussen de EU en de VS spreken we dan van 2.5% heffingen (langs beide kanten trouwens)
Yeah right, die aandrijfas ging toch echt van 500$ naar ruim 1000 euro door import heffingen, btw etc etc. Ik zal voor de grap eens kijken of ik de bon van FedEx nog kan vinden.

Meeste Nederlanders kopen uit China, maar iedereen die ooit iets uit USA heeft gehaald weet dat je per direct een extra rekening krijgt voordat je spullen worden afgeleverd.

Edit.

Ik vergeet ook nog even de BPM waardoor de auto zelf ongeveer 2* zo duur is als in USA zelf.

Second edit, hier heb je een wereldwijd lijstje:

Wikipedia: List of countries by tariff rate

En dit zijn alleen de kale importheffingen, afhankelijk van het type product komen er in NL in ieder geval nog bakken belasting overheen.

[Reactie gewijzigd door themadone op 4 april 2025 19:33]

BPM geldt voor alle voertuigen zonder te kijken naar afkomst. Dat is dus sowieso een drogreden. Vergeet ook niet dat usa prijzen altijd zonder btw zijn. Ben benieuwd naar je bonnetje.

In je Wikipedia link is het bij Nederland ongeveer 1,5%.

Wanneer je bronnen geeft zorg dan iig dat ze je claim ondersteunen. (Wat in dit geval sowieso niet zal lukken)
Alle overige belastingen (o.a. btw) hebben niet echt iets te maken met protectionisme, die gelden immers ook voor binnenlandse producten.
https://www.belastingdien...akket-bestel-buiten-de-eu

21% BTW en 17% invoerrechten. Ook over de vervoerskosten en inklaringsprovisie van bijv. DHL.

Tikt inderdaad lekker aan.

En als je een auto koopt in Nederland dan is hij dankzij BPM een stuk duurder dan in een ander land.

Zelf rij ik in een auto van EUR 15.000 die in Nederland zo'n 26.000 kost. Inderdaad ongeveer 2x zo duur.
"protectionisme en import heffingen"

Kun je mij uitleggen wat BTW en BPM heeft te maken met protectionisme of importheffingen?
Je gooit een aantal dingen door elkaar. Begrijpelijk, het is ook ingewikkeld. Als jij iets importeert uit een land buiten de EU, dan betaal je invoerrechten. Andersom trouwens ook. En in de EU hebben we zoiets als BTW. Dat hebben ze in de VS ook, maar daar is de BTW per staat verschillend dus alle genoemde prijzen zijn altijd ex BTW. Dat vertekent het beeld nogal.
Maar, als jij in de VS een Europese auto importeert betaalde je ook al invoerheffingen en bij de dealer dus BTW.
In Nederland hebben we dan ook nog de BPM, en dit geldt voor elke auto, zelfs als je die uit Duitsland haalt.
Je vergelijkt dus echt appels met peren. Er zaten geen extra heffingen op Amerikaanse producten in de EU of op EU producten in de VS. Nu ineens wel. En niet zo zuinig ook.

De nieuwe tarieven komen hier bovenop en zijn ronduit bezopen. Het droombeeld van de kliek rond Trump is dat hierdoor fabrieken weer in de VS gaan produceren. Los van dat ze daar helemaal geen personeel voor hebben, het gaat er totaal aan voorbij dat de VS toch ook vooral een diensteneconomie is geworden. Die worden ook handig niet meegerekend in het handelstekort in de staatjes van Trump cs. En ik vraag me serieus af of Amerikanen wel weer in een fabriek aan de lopende band willen gaan werken voor een paar dollar per uur. Want dat is wat ze tot nu toe hebben geïmporteerd: goedkope producten uit lage lonen landen zoals uit Azië.

Wat ze eigenlijk willen is de globale economie weer afschaffen. En dat zal ze denk ik niet lukken. De supplychains zijn zo verweven met elkaar, die trek je niet even uit elkaar. Zelfs een Amerikaanse Ford F150 bevat duizenden onderdelen die niet uit de VS komen. En het staal komt uit Canada.

Dus ja, het is logisch dat iedereen moord en brand schreeuwt. Dit is een atoombom op de wereldwijde globale economie en is enorm verstorend. Het is protectionisme uit 1920 en 1930 en dat heeft de wereld toen ook niet geholpen. Het is volkomen achterhaald en gaat heel veel schade toebrengen.
Dat de Switch 2 in de VS of de EU meer kost is ook niet zo vreemd. Heb je het gemiddelde inkomen in Japan al eens vergeleken met dat van ons of in de VS? Ga eens naar de autoprijzen kijken in bijv. Oost-Europa, daar kost eenzelfde wagen ook een stuk minder. Of is die Ikea kost ook een stuk goedkoper. Fabrikanten nemen de lokale koopkracht ook mee in de prijszetting waarbij rijkere regios mee helpen de winst maken voor een bedrijf terwijl armere regios vooral bijdragen aan omzet en marktmacht.

En je maakt ook weer de klassieke fout van de VS prijzen te vergelijken met de EU prijzen terwijl de VS prijzen zonder sales tax zijn terwijl je de EU prijs inclusief BTW neemt.
Het gdp per capita is in een meerderheid vd de EU landen lager of vergelijkbaar met dat van die in Japan. De wagen in Oost Europa heeft geen BPM. Jij maakt de klassieke fout om niet te vermelden dat er 5 staten in de US zijn zonder sales tax.
Prachtig van Nintendo!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn