Microsoft test herstelfunctie voor Windows-pc's die niet willen opstarten

Microsoft heeft de Quick Machine Recovery-functie toegevoegd aan het Windows Insider-programma. Hiermee moeten Windows-systemen die niet meer willen opstarten na een crash op afstand hersteld kunnen worden.

Microsoft heeft de Quick Machine Recovery-functie toegevoegd aan Insider-previewbuild 26120.3653. Deze functie moet admins helpen om kritieke problemen op te lossen bij computers die niet meer kunnen worden opgestart. Als zo'n probleem zich voordoet, start de pc automatisch in de veilige modus, oftewel de Windows Recovery Environment of Windows RE. Van daaruit kan het apparaat verbinding maken met het netwerk en diagnostische gegevens naar Microsoft versturen, waarna het bedrijf op afstand via Windows Update een fix kan uitbrengen.

Quick Machine Recovery is een onderdeel van het zogenoemde Windows Resiliency Initiative dat opgezet is naar aanleiding van de wereldwijde CrowdStrike-storing in juli vorig jaar. Door de storing raakten pc's in een bootloop en waren de apparaten niet langer toegankelijk voor gebruikers. Met dergelijke functies hoopt Microsoft een soortgelijk scenario te voorkomen. In november liet Microsoft al weten aan Quick Machine Recovery te werken.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

30-03-2025 • 13:13

81

Submitter: HKLM_

Reacties (81)

81
79
25
2
0
26
Wijzig sortering
Voor wie meer wilt weten:

De Get started with quick machine recovery in Windows legt het proces wat beter uit https://techcommunity.mic...covery-in-windows/4398487

Voor Intune beheerders zijn de RemoteRemediation CSP beschikbaar gesteld
https://learn.microsoft.c...mdm/remoteremediation-csp

De technische documentatie staat ook live.
https://learn.microsoft.c...ine-recovery/?tabs=intune

Zelf vindt ik het wel mooi dat er een test mode beschikbaar is in deze functie :)
totdat iemand dat systeem weet te misbruiken zonder dat ms het door heeft...
Dan moet je er al eerst voor zorgen dat je de computer in een staat krijgt waarin het niet meer op kan starten. En als je dat al kan, is misbruik van dit systeem niet meer nodig.
Hoezo niet? Misschien zijn er wel exploits om een bootloop te triggeren. Dat is an sich geen groot security probleem. Wel als daar weer een exploit bovenop gezet kan worden, zoals vaker in zo’n chain gebeurt.

Edit: Dat staat overigens los van of iemand daar dan nog iets mee kan, want dat lijkt niet meer te zijn dan wat Microsoft nu al kan, namelijk updates pushen die evt. kwaadaardig kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Argantonis op 31 maart 2025 07:33]

Totdat blijkt dat deze functie te misbruiken is als RAT ook als de PC niet meer opstart
Ik werd deze middag geconfronteerd met het nieuwe beruchte blauwe herstelscherm .
Totaal onverwacht en ik ben zeker geen pre tetser kwam het blauwe scherm opdoemen. Ik taakte in een opstart lus waar ik niet uit kon komen. Uiteindelijk een noodstart gemaakt zodat ik terug in het blauwe scherm met QR code kwam , daar mijn toetsenbord instelling, want die was blijkbaar veranderd naar Amerikaans , ingesteld op Belgisch punt en na de heropstart kwam ik uiteindelijk terug op mijn bureaublad . Ik bind wel dat ze de mensen op voorhand zouden mogen inlichten . Want na scan op zowel virussen als bood scan bleek alles in orde . Gelukkig weet ik hoe ik moet reageren , maar iemand die het niet weet en zijn herstelsleutel nooit heeft aangemaakt , raakt hier dik in de problemen .
Gelukkig leren we nog eens wat van grote fuckups :)

Ik hoop dat de functionaliteit ook goed werkt voor mijn remote "tech-support" voor mijn ouders.
Ehm, heb je wel eens bedacht wat voor een enorm gigantisch security probleem dit is?
Een derde partij die ongevraagd en ongezien bij jouw systemen in kan zonder dat die op een goede manier zijn geboot en zonder dat alle beveiligingen zijn geactiveerd?
Dit is een clusterfuck van epische omvang. Ja, je kan het uit zetten, met een omslachtige methode, als je een bedrijf bent. Maar Jan drie hoog achter is weer eens overgeleverd aan de idiote grillen van deze grootgrutter.

[Reactie gewijzigd door Alfa1970 op 30 maart 2025 14:35]

Volgens mij begrijp je niet helemaal hoe de Quick Machine Recovery-functie van Microsoft werkt er krijgt namelijk helemaal geen derde partij die ongevraagd en ongezien bij jouw systemen Quick Machine Recovery-functie verloopt via Windows Update vanuit het WinRE voor het zoeken naar Windows Update for remediations welke beschikbaar zijn of in het geval van een grootschalig issue als bij Crowdstrike beschikbaar worden gesteld door Microsoft.

Device crash: When the device fails to boot repeatedly, the system automatically detects the issue and initiates the recovery process

Boot to recovery: The device boots into the recovery environment to initiate the quick machine recovery process

Network connection: After a network connection is established, the device scans Windows Update for remediations

Remediation
If no solution is found, the system retries the process based on the configured retry scanning intervals and time-outs
- If a solution is found, the system downloads and applies it Reboot: After a remediation is applied, the device reboots:
- If the solution is successful, the device boots into Windows If the solution fails, the device reboots into the recovery environment again and the process repeats from step 2

Lees de blog eens die ik hierboven heb gepost die leggen het hele proces van a tot z uit.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 30 maart 2025 14:47]

De herstel functie zit mij meer in de weg dan dat het helpt.
Als ik de herstel meuk op tijd afbreek, start ie bij de volgende boot gewoon op.
Als jouw computer meerdere keren achter elkaar niet wilt opstarten, hoe kan het dan zo zijn dat deze herstelfunctie afbreken (die gestart wordt ómdat je computer dus al meerdere keren achter elkaar niet kon opstarten) er voor zorgt dat je computer nu wél doorstart?
Omdat hij het over heel wat anders heeft. Waarschijnlijk krijgt hij dat scherm te zien als hij de computer zonder afsluiten uitzet, en er dus geen serieus probleem was waardoor de computer niet op kan starten.
Precies!
En nu zit ik met een systeem wat niet meer werkt om dat het kaartenhuis een server niet kan vinden.
2025 en een systeem bricked zich zelf omdat je het uitzet.
Mijn vriendin klikte gewoon verder. Uit eindelijk kommje in een bootloop. Zucht

[Reactie gewijzigd door svideo op 30 maart 2025 22:29]

Wat is een clusterfuck van epische omvang? Mag jij mij eens uitleggen wat hier mis is met deze functionaliteit.

Het is eenvoudig om iets te roepen, maar je toont eigenlijk aan dat je niet begrijpt wat Microsoft hier aan het doen is.

Vooreerst hebben we het hier over de maker van het besturingssysteem dat je gebruikt. Je weet wel, dat stukje software dat al overal bij kan. Daarnaast gaat het hier over een herstelfunctie wanneer een leverancier van software het OS zo hard om zeep helpt dat het niet meer normaal kan starten, zoals bij die Crowdstrike fout van vorig jaar, en zoals andere malware scanners in het verleden ook al gedaan hebben. Hierdoor wordt herstel weer relatief eenvoudig voor eindgebruikers zonder dat iemand met wat meer kennis elk systeem hoeft vast te nemen. Je bent daarnaast nog altijd zelf verplicht van deze acties uit te voeren, een actie die niets anders is dan een Windows Update te installeren.

Want hier gebeurt helemaal niets ongevraagd. Ongevraagd kom je de WinRE omgeving niet eens in. En wil je goede beveiliging? Zorg dan voor full disc encryption met een wachtwoord. Maar dan moet je wel elke keer je opstart het wachtwoord ingeven voordat je OS kan beginnen opstarten. En dan kan je alsnog in de WinRE omgeving terechtkomen omdat je OS het niet meer doet.
Wat er mis is met de functionaliteit is dat een computer uit eigen beweging zonder tussenkomst van een gebruiker, zonder tussenkomst van beveiligingen een connectie maakt met een derde partij die niet vertrouwd is.

Ja, het operating systeem kan overal bij. Als ik het instel dat het zo mag.
En dat kan ik met deze functie niet. Want als jan de gebruiker kan ik het niet uitzetten.

Als de leverancier van het operating systeem een herstel functie zo belangrijk vind, dan zijn ze verkeerd bezig. Ze moeten ervoor zorgen dat het operating systeem nooit in de status kan komen dat dit noodzakelijk is. En daar hebben zij geen rechtstreekse, onbeveiligde, onbeheersbare netwerk verbind met mijn computer voor nodig.

Het Crowdstrike probleem is óók een probleem dat is veroorzaakt door Microsoft.
Microsoft's operating systeem laat toe dat een file zonder content, of met null content kan worden geactiveerd als driver.
En in de meeste gevallen voldeed de bestaande herstel functie voldoende om het probleem te verhelpen. Dus de onzin van een onbeheerde en onbeveiligde en "onzichtbare" netwerk verbinding naar een derde, niet betrouwbare partij is en was daarvoor niet noodzakelijk.

Er wordt jouw verteld dat je ongevraagd de WinRE omgeving niet in kan komen.
Dat kan wel degelijk.
Crowdstrike is een zéér goed voorbeeld over hoe je erin kan komen.
EN laat Microsoft nou ook nog eens de anti-virus omgeving beheren waarmee ze dat kunnen bewerkstelligen.
Het Crowdstrike probleem is óók een probleem dat is veroorzaakt door Microsoft.
Microsoft's operating systeem laat toe dat een file zonder content, of met null content kan worden geactiveerd als driver.
Je weet dat Microsoft dit helemaal niet wilt en heel graag zou willen oplossen en kernel niveau dicht / dichter wil zetten maar dat dit momenteel niet gaat door een EU agreement uit 2009? Omdat andere AV scanners het niet eerlijk vonden dat ze er niet bij mochten komen van Microsoft. Tot aan deze EU agreement stond het namelijk ook gewoon dicht.

Microsoft is daardoor verplicht om toegeang tot de System API open te houden zodat andere security software partijen op kernel niveau kunnen scannen maar ook dingen kunnen slopen. Hierdoor is het met Crowdstrike ook mist gegaan op Windows niveau. Nadat Crowdstrike een rotte update heeft gepushed.

Dat Microsoft nu komt met een oplossing om vanuit WinRE naar Windows Updates te zoeken want dat is het eigenlijk gewoon. In mijn ogen een prima oplossing als je ziet hoeveel gezijk dit kan geven.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 30 maart 2025 15:04]

Sterker nog, anticheat software lift hier ook op mee, dus als je ook maar 1 game met anticheat software heb t geinstalleerd heb je dezelfde kans.

Mooier nog: driver code, werkt op kernel niveau, (ring 0) dit betekent, dat het al het geheugen kan lezen, ook van andere processen zoals je browser, dus anticheat software kan gewoon je wachtwoorden stelen als ze willen..

Dus de EU zorgt er indirect voor dat jou windows niet te vertrouwen is, zo gauw je ook maar 1 game met anti cheat software, of thirdparty virus software hebt geinstalleerd.
Nee, de EU zorgde voor een eerlijker speelveld voor alle beveiligingsbedrijven. Het is en was Microsoft's taak om dat in goede banen te leiden.

En dat heeft Microsoft dus verzaakt. Want met alle Microsoft gehannes sinds 24H2 krijg ikhet idee dat de huidige programmeurs niet meer durven om de originele code (welke de basis van Windows vormt) niet meer aan durven te raken. Uit angst om mogelijke gebreken in backwards-compatibiliy in die basis-functionaliteit te introduceren.

In plaats daarvan blijft men maar frot en frommel erbovenop bouwen. En Microsoft blijft die frot en frommel maar maar pushen. Naar zowel gebruikers die niets van computers (willen) weten en gebruikers die jarenlange ervaring hebben met het creeeren van veel-omvattende (en daardoor gecompliceerde) software.

Want niemand weet beter dan Microsoft...in de ogen van Microsoft.
En met die vorm van arrogantie heb ik een groot probleem. Dat gaat echter niet gauw meer veranderen, dus zijn de eerste stappen om onze software los te weken van Windows al gezet. En in initiele opzetten zijn we er al achter gekomen dat voor sommige zaken Linux meer per seconde af kan handelen dan mogelijk was in Windows.

Nu wordt onze software gelicenseerd aan meerdere bedrijven in NL, BE, DE, GB en FR. En bij deze bedrijven is dat van veel groter belang dan op welk besturingssysteem het werkt. En het zijn allemaal bedrijven die vanwege wetgeving niet veel in de cloud mogen doen. En dat vaak ook niet willen, puur vanwege latency tussen de cloud en on-prem.

In mijn ervaring:
Cloud <-> cloud, goede latency.
Cloud <-> on-prem, teveel variatie tussen redelijke latency en slechte latency.
On-prem <-> on-prem, amper variatie tussen goede en geweldige latency.

En aangezien er steeds meer regelgeving vanuit de industrie verschjnt die hamert op prestaties, blijft men (met Windows systemen als basis) liever bij on-prem oplossingen. Maar initiele opzetjes tonen al aan dat het in de basis sneller kan via Linux, dus is cloud een minder groot probleem.

Het enige wat mijn persoon aan Windows laat blijven 'kleven' is Directory Opus. Wat een uiterst krachtig en veelomvattende programma is om bestanden mee te beheren. Maar er is geen native Linux-versie en via WINE zo goed als onbruikbaar in Linux.

Net zo breed inzetbaar als de Linux-terminal, alleen stukken makkelijker in gebruik en alles is dus in een GUI gegoten. Eentje die op heel veel verschillende manieren naar jouw eigen voorkeur kan worden aangepast.

Waarom al dit bovenstaande? Omdat ik daarmee aan wil geven dat Microsoft mij een te gortige koppel-verkoper is geworden. En dat zij daarbij ook nog eens elke gebruiker over 1 kam scheren, ook al hebben zij betaald voor de Pro variant van hun software, dat is belediging na verwonding (adding insult to injury).

Heb zelf al een jaar Linux als WfH gebruikt en dat was een heel goede ervaring, ware het niet voor Directory Opus.

De Windows kernel 24H2 (basis voor Windows 11 en Windows Server 2025) heeft ondertussen al zoveel consternatie veroorzaakt op een veel te groot aantal computers van zowel consuenten alsmede bedrijfven.

De push van Microsoft, beschreven in dit artikel, om je dan maar naar hun cloud-oplossingen te drijven...dat siert ze niet. Daarnaast heeft Microsoft zich al moeten verantwoorden voor regeringscommissies in de VS, over de vele gaten die zij al hebben laten vallen in hun beveiliging van Azure. Deze push geeft vij mij dus een wrange nasmaak.

Directory Opus verhult die nasmaak nog...maar voor hoelong nog, want Microsoft verandert de deal die ze al jaren terug zijn overeengekomen met de gebruikers meer en meer naar het Apple model. Als ik een soortgelijke deal wou hebben, dan had ik wel een Apple apparaat aangeschaft.

Wat Apple wel voor heeft op Microsoft, zij hebben er geen moeite mee om alles over een andere boeg te gooien. Zij geven geen bal om backwards-compatibility. Windows had dat jaren terug ook moeten doen ten tijde van Windows Longhorn. Men had dat door moeten zetten i.p.v. doorbrollen met de berg aan technische shuld waarmee Windows nu is opgezadeld.
Raar dat ze dat dan niet voor Linux ook hebben, want ik herinner me dat nog van een jaar of 30 terug op m'n Amiga 500, 600 en dan 1200. :)

Explorer is inderdaad hopeloos verouderd, niet echt veranderd sinds Windows 95 en mist een aantal belangrijke zaken. Maar voor bestanden te hernoemen gebruik ik Bulk rename utility en als copy handler TeraCopy, daar kun je ook met queues en zo werken.
En natuurlijk SystemInformer als procesbeheerder, met hier en daar nog een Nirsoft of Sysinternals programmaatje.
Hoezo geef je de EU de schuld. Dan heb je weinig verstand van software API’s je kan prima je systeem compatibel maken met 3e partijen en er voor zorgen dat het niet crashed of onveilig wordt. Nee je kan echt niet de EU of iemand anders de schuld geven. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen software en als ik er geen moeite voor doe om te zorgen dat andere goede documentatie krijgen over mijn API of mijn API zo schrijf dat het kan crashen met onvoorspelbare input dan ben ik het probleem niet de EU of mensen die mijn API gebruiken. #fuzzing.
Ik zou er geen probleem mee hebben als dit handmatig zou kunnen worden gedaan.
Het probleem dat ik er mee heb is dat het automatisch gaat zonder tussenkomst van de gebruiker.

Het probleem is dat dit soort zaken, doordat al die mogelijkheden nu eenmaal bestaan om wat voor reden dan ook, op afstand kunnen worden gestart. Zonder dat je het ziet. Zonder dat je er controle over hebt.

Wat betreft de API, ja, Microsoft is verplicht om die ter beschikking te stellen.
Maar er staat nergens in die wet dat de implementatie ervan dusdanig dom moet zijn dat het mogelijk moet zijn het systeem om zeep te helpen door verkeerde data te sturen.
Als de leverancier van het operating systeem een herstel functie zo belangrijk vind, dan zijn ze verkeerd bezig. Ze moeten ervoor zorgen dat het operating systeem nooit in de status kan komen dat dit noodzakelijk is.
Software is vrijwel nooit bugvrij, laat staan een volledig OS. Dat een OS niet in status X kan komen is een ilusie.
Maar die herstelfunctie kan wel bug-vrij worden gemaakt?
Waarom kan die herstel functie wel werken als de rest van het operating systeem niet meer werkt.

Het is dus aantoonbaar mogelijk dat cruciale software onderdelen dusdanig robuust te maken zijn dat die altijd functioneren.

Waarom moet dat uitsluitend een "herstel" functie zijn die ongezien, ongecontroleerd een automatische en onbeveiligde netwerk verbinding opzet met een derde partij waar een gebruiker geen enkele controle over heeft.

Zijn we niet vandaag de dag dusdanig afhankelijk van computer systemen dat het volledige operating systeem deze mate van robuustheid moet hebben, in plaats van alleen een herstel functie?
Maar die herstelfunctie kan wel bug-vrij worden gemaakt?
Nope, ook dat zou een ilusie zijn...
Waarom kan die herstel functie wel werken als de rest van het operating systeem niet meer werkt.
Uhmm omdat dat niet op de partitie draait waar het OS op draait maar op een losse partitie welke opgestart kan worden als de OS partitie een issue heeft.
Nee, die herstelfunctie is niet gegarandeerd bug-vrij. Maar ook niet afhankelijk van het OS waarin een fout zit. Dus het zal niet door diezelfde fout getroffen worden. Zo’n zelfde omgeving wordt ook gebruikt als je Windows installeert.

En de acties voor het herstel worden pas bepaald als de stront daadwerkelijk aan de knikker zit. Met Croudstrike waren er dus ook bepaalde specifieke acties nodig om de boel weer werkend te krijgen. En die zijn pas bekend als het daadwerkelijk zo ver is en Microsoft een fix uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 30 maart 2025 23:16]

Leg mij eens uit wat het verschil is tussen deze nieuwe oplossing, en als Windows normaal boot en op de achtergrond Windows Updates raadpleegt, die download en patches toepast. Ik zie geen verschil.
Ik kan dat uitzetten. Dat is het verschil.
waarom zou je dat willen? Het zijn updates, bedoeld om je systeem beter/veiliger te maken.
Omdat mijn systeem goed werkt en de updates niets fixen wat ik gebruik en zaken toevoegen die ik niet toegevoegd wil hebben.
Juist... ook geen security updates? Dan ben jij straks één van die personen waar MS vroeger "last" van had, omdat hun systeem niet was gepatched en misbruikt werd in een botnet oid.

Kan me ook niet goed voorstellen waarom je geen security updates zou willen hebben.
Het is goed om een zekere mate van paranoia te hebben op dit gebied, dus ik begrijp goed wat je bedoelt.

Maar als de automatische update functionaliteit uit staat, wil dat nog niet zeggen dat relevante security updates niet geïnstalleerd kunnen worden.

Het punt is dat ik zelf de controle wil hebben over wat er wel en niet gebeurt en wanneer dat gebeurt.
Als ik bij deze nieuwe functionaliteit gewoon een knopje "uit" krijg dan vind ik het prima.

Ik wil niet dat een derde partij op afstand controle heeft over mijn systeem en zaken kan downloaden zonder dat ik zelf daar controle over heb.
De condities waaronder en/of de reden waarom dat gebeurt is volkomen irrelevant.
Dan is wellicht Linux meer geschikt voor jou dan Windows. Ik denk dat dit een prima oplossing is van Microsoft voor 99,9% van de Windows gebruikers wereldwijd.
Linux is een prima operating systeem voor bepaalde toepassingen, ik gebruik het dagelijks.

Echter voor de bulk van toepassingen bestaat alleen Windows software.

Windows is op zichzelf ook een prima operating systeem.
Ook Windows gebruik ik dagelijks.

Ik heb alleen een probleem met de manier waarop voor gewone gebruikers deze tool door wordt gedrukt.

De 99.9% van de gebruikers waar jij op doelt hebben toch geen idee wat er gebeurt met hun systeem en hun data. Dus nog een beetje meer de controle over hun data kwijtraken maakt voor hen inderdaad niet uit.
Dat neemt niet weg dat deze nieuwe functie eigenlijk niets anders is dan een trojan.
Het doet ogenschijnlijk goed werk, maar op de achtergrond wordt er wel data van je systeem getrokken onder het mom van.
Zo zie ik het niet. Veel Microsoft gebruikers hebben te weinig kennis om een dergelijke verstoring zelf op te lossen. Prima dat Microsoft dit nu probeert te adresseren. Ben met je eens dat een opt-out handig kan zijn en wellicht komt die ook nog
Jij was er vast als de kippen bij om het cloudstrike gebeuren op op ms te steken?

Het zal voor sommigen nooit goed zijn als het van bepaalde bedrijven komt, ik hoor dan ook graag van jou hoe ze het beter zouden kunnen doen.
De fout is in beginsel gemaakt door Crowdstrike.

Maar het was Microsoft's software die blijkbaar geen basale controles uitvoert bij het activeren van kernel level drivers. Dat kun je Crowdstrike niet aanrekenen.
Het was dus een beetje van beiden.
Maar terecht in deze kreeg Crowdstrike de meeste flak te verduren.
Dit had nooit door hun QA mogen komen.

Maar goed, dat is een genuanceerd antwoord, dat je waarschijnlijk niet verwacht had gezien je opmerking.
Je kunt het makkelijk uit- en aanzetten met reagentc /disable (/enable)
Dank daarvoor, hij gaat bij het lijstje met hoe sloop ik onnodige troep uit het operating systeem.
Als zo'n probleem zich voordoet, start de pc automatisch in de veilige modus, oftewel de Windows Recovery Environment of Windows RE.
WinRE en "veilige modus" of "safe mode" zijn voor zover ik weet 2 wezenlijk verschillende dingen. In safe mode werd er geboot zonder drivers terwijl in WinRE je nog veel beperkter bent en zelfs geen desktop krijgt, maar slechts een paar opties om bvb naar een restore point terug te keren of een reïnstall te doen.
En die restore points zijn altijd miraculeus afwezig of beschadigd....
Recentelijk nog een aantal keer een niet herstelbaar systeem gehad na gare windows updates waarbij ik weer vanaf het begin kon beginnen. Uiteindelijk maar windows update uitgezet met allerlei hacky omwegen. Puur omdat Microsoft de gebruiker steeds minder controle geeft. Ben langzaam aan dan ook een afkeer aan het krijgen tegen dit OS.
Maar nu draai je dus helemaal geen Windows Updates meer? Dat is ook niet bepaald een verstandige keuze.
Op dat specifieke apparaat niet nee. Het is ook geen verstandige keuze om elke keer als deze weer de update forceert mijn systeem breekt en dus weer opnieuw geinstalleerd dient te worden. Security updates tot daaraantoe (Welke ik handmatig kan installeren). Maar die feature updates welke het OS ook nog eens in mijn optiek steeds vervelender maken mag Microsoft steken waar de zon niet schijnt.

Wat ook stront irritant zijn de updates welke je net wilt afsluiten en haast hebt.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 31 maart 2025 05:14]

Gewoon Windows eraf knikkeren, opgelost. Genoeg alternatieven tegenwoordig.
Genoeg alternatieven op PC hardware?
Is er buiten de Linux kernel één serieus te nemen alternatief beschikbaar dat ik nu over het hoofd zie?
Ik zou inderdaad zo niks serieus kunnen bedenken dat niet op Linux gebaseerd is nee. Maar... Heb je meer dan één alternatief nodig dan?
Misschien wil hij kunnen kiezen?
Niet echt, naast gamen (waarbij ik dan ook niet meer mijn online titels kan spelen) verlies ik de mogelijkheid om muziek te produceren omdat het gehele ecosysteem niet bestaat op Linux, je kan wel aankloten Wien enzo maar het is niet optimaal naast je verliest performance erdoor.

Dan mijn kan ik ook nog niet eens volledig mijn werk uitvoeren omdat ik ook leun deels op de Adobe creative cloud welke ook niet supported is tenij je een pirated versie met minder functionaliteit gebruikt.
Niemand dwingt je. Maar je moet niet doen alsof je helemaal geen keus hebt. Misschien dat je niet precies de programma's hebt die je gewend bent, maar er zijn echt heel vaak uitstekende alternatieven waar je wel aan moet wennen. Als je dat niet wil, prima, maar dan ook niet klagen over het OS.

Tegenwoordig kun je gewoon prima gamen op Linux, zo'n beetje alle steam games draaien er probleemloos. En je hoeft er niet voor te "klooien", steam is op Linux makkelijker geinstalleerd dan op Windows...
Voor veel zaken, vooral op professioneel gebied moet je vaak samenwerken met anderen. Dus dan zit je al vat in een eco systeem. Dan is een 1 of ander alternatief wat nog geen 40% van de functionaliteit bevat een optie. Affinity Designer is het dichtste wat in de buurt komt van Photoshop en zelfs deze is er bij verre nog niet.

Dan op muziek productie gebied brengt vrijwel geen enkele grote partij hun suites aan op Linux inclusief alle VST plugins. Er zijn wat omwegen maar bij verre niet betrouwbaar genoeg en omdat ze vaak ook een vorm van DRM hebben niet geschiklt terwijl je gaat piraten.
Waarom gebruiken ze niet een ROM als Hulpje?
Het kon ooit anders bv ATARI netr TOS! :P
Dat is er ook, je bios/uefi.
UEFI was een stapje, maar voldoet dus nog niet.
Dat kan veel beter!
Ze vegen ook gewoon een inconsistente software-configuratie onder de vloerbedekking en doen alsof het aan de PC ligt.
Dat opstarten is een kwestie van een bereikbaar opstart-volume en een werkende bootloader.
Waar ik al heel lang op zit te wachten, is dat Microsoft een UEFI app maakt welke door de verschillende hardware boeren in het bios gestopt kan worden waarmee je vervolgens een "recover from internet" ala Macbooks krijgt. Dat zou pas handig zijn!
Vele fabrikanten steken dit steeds vaker in de UEFI waarbij je dan de fabrikant specifieke image download. Dat is op zich weer beter want dan heb je ook zeker alle drivers mee die nodig zijn voor je apparaat. Zeker bij nieuwere hardware durft het wel eens voorkomen dat er drivers ontbreken in de standaard Windows images. Sta je dan, in je Windows setup met een muispad dat niet werkt en geen functionele wifi.
Ik begrijp je reactie, maar vanuit beheerperspectief heb ik liever een "clean" "next-next-finish" windows installatie (online equivalent van de media creation toolkit). Microsoft moet dan wel zorgen dat de wifi/nic drivers up to date zijn (mijn ervaring is de laatste jaren dat dat best goed gaat nu. Dat was vroeger wel anders). Drivers voor trackpads e.d. lopen wel met windows update binnen.
Sinds Apple Silicon cq de M processors hebben de Macs die internet recovery niet meer helaas :( Kwam ik gisteren achter toen ik mijn Mac Mini probeerde te internet recoveren.
De stappen zijn anders sinds Apple Silicon maar de mogelijkheid zou er nog steeds moeten zijn volgens hun documentatie..

Ik heb hier geen Apple Silicon Mac maar je zou het toestel moeten aanzetten door de knop ingedrukt te houden tot je de keuze krijgt tussen je SSD en Options. Via Options zou je dan het volume moeten kunnen selecteren dat je wil herstellen.
Herstellen kan wel, maar hij download de recovery niet van internet, en je zit dan vast aan of de versie die je bij aankoop had of degene (als je nog wel een actieve install hebt) die je had geinstalleerd. Je kan dus niet meer je HD wipen en dan verwachten dat je de nieuwe versie in 1 keer installeert.

Ik had mn disk gewiped, en dan boot ie recovery van een hidden partition, maar moest eerst door Mac OS 14 install en daarna update naar 15.x. Jammer, want vroeger kon je gewoon in 1 keer de laatste versie installeren.

Als je echt de disk compleet gewiped hebt met een tool ofzo, dan moet je een andere mac of iets dergelijks gebruiken om te recoveren. En dat was dus niet zo op de Intel Macs.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 30 maart 2025 14:33]

Weet je dat zeker? Want zoals ik het me herinner was het altijd al nodig eerst een recovery partitie te hebben, ook pre-M1. Dat was toen ook al een verborgen partitie dus de meeste mensen hadden dat niet in de gaten en de meesten zullen die ook nooit nodig hebben, maar hij was er wel.
Internet recovery kon toch ook uitgevoerd worden als je een nieuwe harde schijf had geplaatst in pre-M1- en T2-systemen? Als dat zo is, dan klopt dat van die verborgen partitie niet
Asus laptops hebben dit, cloud recovery heet het, zullen vast ook andere merken zijn.
Lenovo laptops ook. Dit nog zo'n 3 weken geleden gebruikt, toen een nog geen 2 jaar :? oude SSD er spontaan mee stopte |:( !

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 30 maart 2025 15:48]

Meest betrouwbare Lenovo :P
Systeembeheerder vacatures gaan in snel tempo afnemen....
Aan die foutmeldingen van microsoft heb je altijd lekker veel......... Een vage flits met codes of een qr code die niets maar dan ook niets zegt.
Ik begin standaard maar met de boel opnieuw te installeren en dat duurt ook belachelijk lang in vergelijking met bijvoorbeeld linux. Maar wel sneller als het probleem op proberen te lossen, die ergernis bespaar ik mezelf uit voorzorg. En die ruimte die microsoft voor mij reserveert voor een recovery partitie gebruik ik liever ergens anders voor.
Je kan ook natuurlijk een goede backup maken en die terugzetten, spaart veel tijd uit.
misschien toch eens beginnen nadenken om die toch te beginnen gebruiken, want met een paar duizend toestellen in beheer heb ik er de laatste jaren welgeteld 2 gehad, maar dat ligt misschien eerder aan de systeembeheerder dan aan de toestellen en software :+
en diagnostische gegevens naar Microsoft versturen, waarna het bedrijf op afstand
Hoe kan, als de gegevens naar Microsoft gaan, het bedrijf weten wat het moet doen?
Is dit een 1 april grap? :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.