Nooit meer een bsod: Insiders-build Windows 10 geeft groen scherm bij crashes

Wie is er niet groot mee geworden? Het blue screen of death dat op het scherm verschijnt als Windows crasht, is een van de meest iconische schermen uit de computerhistorie. Voor het eerst in meer dan twintig jaar is er nu een Windows-versie die geen bsod's kan produceren.

Die eerste Windows-versie zonder bsod is de nieuwste build voor Insiders. Build 14997 kwam rond kerst online via een lek, maar de wijziging bleef een paar dagen onontdekt. De Nederlandse Microsoft-medewerker Matthijs Hoekstra twitterde daarop dat 'de grootste wijziging nog niet was gevonden'. Na de hint 'groen' kwam iemand de nieuwe versie van het bsod tegen.

De kans dat het 'gsod' in de definitieve versie van Windows terecht komt, lijkt klein. Het lijkt erop dat Microsoft verschil aan wil duiden tussen crashes van pc's in het Windows Insiders-programma en stabiele versies van Windows.

De Insiders-preview is de eerste Windows-versie met een andere kleur voor het bekende bsod, dat sinds Windows 95 in het besturingssysteem te vinden is. Eind jaren negentig verscheen er een programma om het scherm aan te passen, waarna oppertweaker Femme Taken het idee kreeg voor een roze scherm des doods.


Windows


An exception 0D has occurred at 0028:80014812. This was called from 0028:80014C34. It may be possible to continue normally.
* Press any key to attempt to continue.
* Press CTRL+ALT+DEL to restart your computer. You will
lose any unsaved information in all applications.

Het 'gsod' is niet de enige wijziging in de Insiders-build van Windows 10. Ook is er een dll-bestand te vinden dat verwijst naar een 'game-modus', die vermoedelijk achtergrondprogramma's minder processorkracht en geheugen toewijst als er een game draait om de prestaties van die game te verhogen. Verder is er een blauwlichtfilter toegevoegd. ChangeWindows heeft een lijst gepubliceerd met alle vernieuwingen in de nieuwe build.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-12-2016 • 11:57

203

Reacties (202)

202
190
96
4
0
49
Wijzig sortering
Windows mag ook wel eens gaan tonen waardoor die BSOD/GSOD komt. De huidige schermen zijn waardeloos, omdat je nergens de oorzaak kan achterhalen en ook na het rebooten is het erg lastig om te zien.
Elke BSOD geeft een hexadecimale STOP code die je kunt opzoeken in de knowledge base van Microsoft. Je kunt daarnaast uitschakelen dat Windows automatisch opstart na een BSOD.

Knowledge base
https://support.microsoft.com/nl-nl/kb/242450

List of Blue Screen Error Codes
https://www.lifewire.com/blue-screen-error-codes-4065576

Turn off reboot after BSOD
http://imgsrv.worldstart.com/tim/ask/automaticrestart/1.jpg

[Reactie gewijzigd door Bong_Marley op 23 juli 2024 02:01]

Dat is natuurlijk wel slecht: Je krijgt een code waar een leek niets van begrijpt, die je kunt opzoeken.

waarom niet direct die melding in het scherm zetten?
Mijn ervaring met BSOD schermen is dat, over het algemeen, een BSOD ook een dieper liggend probleem heeft dan dat een leek kan oplossen. Veelal zijn het driver problemen, bijvoorbeeld voor een nieuw stukje hardware de verkeerde driver, vanwege updates een outdated driver met BC break, of hardware dat de geest gegeven heeft maar de driver die dat niet kan weten/achterhalen.

Dergelijke dingen worden zoveel mogelijk afgevangen, maar zie maar eens aan een leek uit te leggen: "de LAN chip op je moederbord maakt gebruik van een outdated driver. Via site Bla kun je die updaten, wees er wel zeker van dat je de nieuwe download voor merk X, model Y, versie Z" ... De betreffende leek gaat direct zelf op tilt.

edit: spelling

[Reactie gewijzigd door rkeet op 23 juli 2024 02:01]

99van de 100x is het idd een hardwareprobleem of een brakke driver. De laatste keer dat ik er constant mee te maken had was toen mijn SSD de geest had gegeven. Windows kan dan moeilijk in de BSOD zeggen: hey je SSD is kapot. Zou wel makkelijk zijn trouwens.
Dus eigenlijk zeg je dat het 99 van de 100 gevallen een hardware of software probleem is. Wat is de laatste keer dan :?

Dit is exact de reden waarom de BSOD bestaat, omdat er een conflict is opgetreden op hardware niveau (of het nu komt door een driver issue kan het systeem niet direct bepalen omdat er is besloten om het conflict te stoppen omdat er anders potentiele hardware schade optreed)
Ik zeg eigenlijk dat het tegenwoordig vooral een hardwareprobleem is. In de oudere NT versies had je bijv nog kernel mode printerdrivers en andere meuk die een BSOD konden veroorzaken. Tegenwoordig zie je dat eigenlijk amper nog dus meestal is het een hardwareprobleem. Vandaar dat ik ook zeg hardware en/of drivers en niet software in het algemeen.
Mijn professionele en persoonlijke ervaringen zijn toch meer software gerelateerd.
Eind gebruikers en conflicterende software e.d. :9
De eerste en enige keer dat ik een software-BSOD gezien heb (en dat was Vista-x64) was toen ik per abuis een 32-bit versie van Alcohol52% probeerde te installeren in een 64-bit OS. Dat vond hij écht niet leuk en dus kwam prompt het BSOD opzetten.

Verder heb ik alleen nog wat last van BSODs gehad toen mijn voeding de geest begon te geven, en daardoor de GPU begon te bokken, maar dat is hardware, geen software.
Alsnog een driver error dus. Alcohol52 komt met de sptd driver welke in jouw geval 32bits was ;)

Gewone 32bits software werkt prima op een 64bits OS, mits de juiste libraries aanwezig zijn.
Dat was mijn punt - ik zie drivers als software, namelijk, dus was het zeker geen hardware issue.
Ik maak gebruik van Steam Link en ik ben een tijd ' lid' geweest van de beta builds, maar op een gegeven moment had ik consequent een probleem bij een reconnect. Op de een of andere manier kon hij de toetsenbord en muis drivers niet helemaal meer met elkaar rijmen, waarop een BSOD, of ik meen zelfs GSOD, volgde. Het lijkt sowieso echt niet meer op de BSOD die hierboven staat.

Ik ben inmiddels uit het beta programma gestapt, om die reden, dus reproduceren wordt nu wat lastig. Toch vind ik de nieuwsrelevantie van blauw naar groen echt nul komma nul. Een easter egg, meer niet.
Correct. Ik heb in al mijn tijd maar 2 keren een BSOD gezien op mijn eigen (goed onderhouden) PC.

1. Toen ik een programma probeerde te runnen waar bij de downloadlink stond "PAS OP, KAN BSOD VEROORZAKEN OP VISTA" (tja, wou het toch proberen).
2. Toen ik mijn CPU te ver/incorrect had overgeclockt en de PC bij bepaalde gebruiksscenario's instabiel werd en crashte.

Frappant is dan ook dat ik vanaf het begin Vista (64bit business) draaide en daar NOOIT problemen mee heb gehad op die 1e keer hierboven na... Prachtig vond ik dat ook dat iedereen vista de schuld gaf van instabiel zijn terwijl het aan al die ouwe meuk printer en webcam drivers etc. lag.
Komt de hoax weer boven dat gewone hardware defect kan raken door software? Bij mensen die bewust pimpen kan dat wel, maar zelfs dan moet je al echt je best doen.
Hoax?
Een verkeerde driver voor je video kaart die je fan aansturen vernagelde bij Starcraft 2 is maar een simpel voorbeeld...je hoefde daar geen moeite voor te doen, alleen het spel op te starten.

Een hoax is een verhaal dat bewuste de wereld in is geholpen om mensen iets te laten geloven wat per definitie niet waar is of nooit is gebeurd.

Verkeerde woordkeuze lijkt me zo.
Zoals hieronder aangehaald kan het alleen gebeuren met design fouten of als je werkelijk zelf bewust dingen gaat doen die niet onder normaal gebruik vallen.

Normaal gezien kan het niet, dus is het een hoax. Mensen bang maken voor iets wat in normale omstandigheden niet mag voorvallen.
Je kan hardware kapotmaken met software ALS de hardware verkeerd is ontworpen. Bij goede ontworpen hardware zal dat niet mogelijk zijn.
Is imo een probleem van de fabrikant, dus garantie.
Ook mijn ervaring is dat het aan de hardware ligt. De paar BSODs die ik afgelopen jaren gehad heb waren altijd terug te herleiden naar iets van hardware.

Vroeger waren er volgens mij veel meer BSODs, waar precies door geen idee eigenlijk. Drivers? Windows bugs? Andere software bugs?
Anoniem: 705078 @Arietje29 december 2016 18:09
Bij mij kwamen ze vaak na het (te veel) overklokken :9
Daar hebben we SMART en dat soort tools voor. Als ze dat nou zouden integreren met BSOD's .... ;-) of de laatste bekende error in de Event Viewer zouden tonen (dus geen informationals maar alleen echte errors)...
daar kan je dan ook netjes op filteren?
Daar hebben we SMART en dat soort tools voor. Als ze dat nou zouden integreren met BSOD's .... ;-) of de laatste bekende error in de Event Viewer zouden tonen (dus geen informationals maar alleen echte errors)...
Bij een kernel panic kan dat vaak al niet meer, die zijn echt voorbehouden aan situaties dat het systeem geen stap verder meer moet gaan om verdere corruptie/schade te voorkomen. Het enige wat je dan eigenlijk nog kan doen is een trace geven van waar het is geëindigd, en een dump van het huidige geheugen. Je wil tenslotte ook niet dat de panic handler ook weer afhankelijk is van allerlei dingen die nu juist onbetrouwbaar geworden zijn.
I/O errors worden sowieso wel gelogd door schijven, dus kan je naderhand zelf wel controleren of dat misschien de oorzaak is geweest van de panic (zal er aan liggen wat er niet gelezen kon worden, uiteindelijk zal het niet kunnen lezen van cruciale informatie om door te gaan de oorzaak zijn en niet de leesfout zelf op zich)

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 23 juli 2024 02:01]

En toch hebben ze er moeite en een héle hoop schermruimte voor over om een ": (" smiley erin te zetten. Tsja. Kwestie van prioriteiten denk ik dan....
haha ken het.

mijn oude laptop, heeft het ook zo gezegd begeven, elk programma dat je wilt runnen resulteerd in een BSOD.

ding is imiddels al 11 jaar oud. dus dat is wel te begrijpen
Ik zou nog niet overtuigd zijn. Dit moet op low-level ook merkbaar zijn. Als je nog wel beeld hebt lijken kapot geheugen of processor mij erg onwaarschijnlijk. Een hardware-interface die de boel laat klappen op het moment van aanspreken zou kunnen maar dan moet een ander OS een soortgelijk probleem vertonen. Voor de sport zou ik hem nog een kans geven. 8-)

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 02:01]

verwacht dat er weinig leven nog in zit.
batterij is bekant dood, (heeft nog maar maximaal 1 minuut charge/l even)

het is tevens een oude paradigit voyager.
-----
kan er nog wel ubuntu op zetten en mogelijk aan iemand die het wat minder heeft verkopen voor een klein bedragje.
-----
maar meer dan ubuntu zal die niet echt kunnen draaien
Een 11 jaar oude laptop verkopen aan iemand die het wat minder heeft... Hoe kom je er op...!
als die persoon verstand heeft van linux, en een laptop nodig heeft, is het wel een prima oplossing.

het is niet zo dat ik er een flinke smak geld voor wil.

als je echt weinig geld hebt en een laptop nodig hebt is bijna elke "oude" laptop een oplossing.

op de meeste oude laptops draait linux toch gewoon prima. .
Zeker een prima oplossing. Maar een 11 jaar oude laptop waar je zelf al geen vertrouwen meer hebt nog verkopen aan iemand die het minder heeft... Nee, geef hem dan gewoon weg. Geloof me, geeft nog een beter gevoel ook dan dat tientje, dat je er misschien voor kunt vangen, ooit zal geven.
Virus scanners kunnen er ook wat van.
Vanaf Windows 8.0 let Windows op zieke schijven. Wanneer hij dat detecteert krijg je een melding dat de schijf niet lang meer zal hebben en dat het verstandig is om een back-up te maken van je data. (en dan in andere woorden).

Wat mij betreft doen de schijven het de laatste jaren goed, want ik had nog wel vaker deze melding verwacht van PC's die ik de afgelopen tijd van Windows 7 heb geüpgrade naar Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Shaggy_NL op 23 juli 2024 02:01]

Ik kreeg een tijdje geleden voor het eerst sinds jaren een bsod met een irq conflict, als ik het me goed herinner met een pci bluetooth kaart. Leg dat maar eens uit aan een leek :)
Uw computer is vastgelopen, omdat er een probleem is met het volgende apparaat:
[Naam van het bluetooth-apparaat, desnoods opgezocht in een database die elke dag van het Internet gedownload wordt.]
U kunt proberen dit apparaat los te koppelen, of een andere driver installeren van hier:
[Pagina van Microsoft met zeer duidelijke en uitgebreide instructies; daar download je een programmaatje dat automatisch de desbetreffende driver update.]
Zoiets. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Als dit niet lukt in een BSOD, doe het dan met een melding later, die je ziet zodra je de computer weer opstart.
die melding is er toch ook gewoon?? in het eventlog?
Een gemiddelde gebruiker weet toch niet dat het eventlog bestaat? En het is toch niet overzichtelijk?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 02:01]

De gemiddelde gebruiker belt zijn neefje/buurjongen of wie dan ook help me computer is stuk.

Ik denk als ik bij mij vrienden een nette error weer geef Bluetooth module sjxnrosb18v3.1 is gestopt doordat de driver crashte. Geen van mijn niet ICT vrienden gaan googlen of wat dan ook.
Ik denk dat de gemiddelde gebruiker zijn computer opnieuw opstart en dus niet weet wat hij zou kunnen doen.

De melding die jij daar geeft is nou precies wat ik te technisch vind: zeg het zoals ik mijn mijn voorbeeld gaf, daarvoor hoef je niets te Googlen.
Hoe wil je een harde crash bv van een bluetooth module niet technisch maken?
Gemiddelde gebruikers willen niets doen. Hé moet gewoon werken ook al werkt het niet.
Nou, zoals in mijn voorbeeld?
Het zou al heel veel schelen als je gewoon de naam van de driver te zien kreeg die de foutmelding triggert.
Laatst had ik er ook 1, me groen en geel gezocht naar het probleem...ook nog eens geen fatsoenlijke 'safe mode' te vinden in Win10 (kon er alleen nog in komen met een Usb stick die ik via een andere computer eerst kon gaan maken)...

Nee...win10 en bsod is bedroevend, zeker zonder normaal op te starten safe mode...
Trouwens...als een BSOD door een driver komt, verwacht ik van een fatsoenlijk systeem gewoon dat ie blijft draaien, maar de betreffende driver uitschakelt en niet meer aanroept en een fatsoenlijke melding op het scherm geeft (of b.v. een rood kruis in apparaatbeheer zodat daar blijkt dat die specifieke driver raar doet)...
Windows 10 safe mode is F10 rammen tijdens booten, dan kun je gewoon kiezen voor "Start Windows in Safe Mode"
Moet je tegenwoordig wel érg snel rammen, want op een SSD is 'ie meestal zo snel na zijn POST dat je daar de kans niet voor krijgt.
Het kan ook via msconfig.
Klopt, en onder Start --> Instellingen --> Bijwerken & Beveiliging --> Systeemherstel zitten ook opties om opnieuw op te starten en dan gelijk de safe mode te activeren. Afhankelijk van wanneer je BSOD optreedt kan het echter zijn dat je daar niet zoveel meer mee opschiet...
F10 gaat niet werken, je moet het opstarten van Windows 2 keer onderbreken door 't systeem uit te zetten, daarna krijg je vanzelf de herstelopties en dus safe mode te zien.
dus de driver van bv je gpu of chipset uitschakelen? en wat denk je dan dat je systeem nog verder gaat doen? Of wat in geval van memory issues.
ja, dat kan zonder enkel probleem hoor.
Stel dat er een nieuwe Nvidia driver is gedownload en die geeft problemen, dan verwacht ik dat windows dat herkent en dus overschakelt op een standaard display driver. Dat kan wel even een vreemd beeld opleveren (grotere iconen of eea iets door elkaar), maar het geeft je wel de gelegenheid om het probleem op te lossen.
Chipset precies hetzelfde. Vaak genoeg een computer zonder chipset drivers gehad, de meeste opties doen het gewoon met de standaard windows driver.
De meeste problemen worden ook door third party drivers veroorzaakt volgens mij.

Dat F10 verhaal bij BSOD werkt niet (althans bij mij niet). Net zoals het 2x opstarten onderbreken en dan zou je opstartopties moeten krijgen.
Toen ik BSOD keeg tijdens het opstarten (en dus windows niet eens meer in kwam) kon ik niets anders dan een USB stick maken op een andere computer...ik vind dat aardig triest.

Heb zelf alle versies van windows vanaf 3.1 gehad, dus ik werk er lang genoeg mee en heb tientallen computers in elkaar gezet en geinstalleerd/geconfigureerd. Ben dus niet echt een windows noob ofzo. Ik vind win10 een versie die voornamelijk voor het grote publiek mss fijn zal werken, maar vreselijk irritant is op het moment dat een systeem ergens een probleem heeft.
Ik krijg nog steeds bsod van Windows 10. Het is een probleem als ik opsla in Microsoft Word. Bij libre office Is het geen enkel probleem. Dus bij mij is het een software probleem van Microsoft zelf. Bovendien is het de meest recente office versie en legaal...
Dat is wel heel apart, ik durf het eigenlijk niet eens te geloven. Dat moet dan in eventviewer staan
Rotte printer driver? Of externe disk?
Nope gewoon op mijn interne Hdd. Ik sla het bestand gewoon normaal op, maar 4 van de 10 keer gaat het mis. Dus sla ik bij elke kleine verandering weer op.
Anoniem: 855731 @rkeet30 december 2016 11:14
Het feit dat je als gebruiker dat soort details moet krijgen (over waar en welke driver je moet ophalen) geeft ook wel aan dat Windows nog helemaal niet af is. Ook al worden drivers door diverse partijen gemaakt, Microsoft zou dit centraal moeten aanbieden, zonder dat de gebruiker zich moet verdiepen in wat voor chips er in de PC worden gebruikt. Bij geen enkel ander consumentenproduct moet de gebruiker op zoek naar onderdelen.
Dus, in die beredenering, vind jij dat jouw Renault Clio alle mogelijk custom onderdelen erbij aangeboden en ondersteund moet hebben vanuit Renault zelf?

Denk hierbij aan:
- Custom dashboards
- Aftermarket radio's, integreren dan uiteraard met het onboard systeem van jouw Clio
- Custom turbo's/supercharges/exhausts/spoilers

Ik bedoel, dan wil ik die dingen natuurlijk wel prima in het daarvoor bestemde slot doen en kunnen aansluiten zonder de Clio te hoeven aanpassen. Dus wel dat automatisch ook de deuren die erin zitten ruimte maken voor mijn nieuwe Lamborgini scissor deuren (omhoogklap dingen).

Uiteraard zou een motor conversie onderdeel zijn, want wie wilt er nog op brandstof rijden als er ook volledig elektrisch gereden kan worden, dus de motor moet even om te wisselen zijn.

Nee sorry, jouw analogie gaat niet op.

Wat Microsoft biedt met Windows is een compleet systeem, dat naar behoren werkt. Ze ondersteunen zelfs een uitgebreidt scala aan hardware en voor de niet-ondersteunde zijn er "algemene" drivers aanwezig. Als er een probleem optreedt dat Windows niet direct van weet wat het is en niet kan oplossen kan een BSOD zich voordoen en dan moet je blij zijn dat je, via de Eventviewer omweg, in ieder geval in de juiste richting gezet kunt worden met de dump data.

Zou van de zotte zijn als aanpassingen aan een (soft-/hardware) product onder de verantwoordelijkheid van de auteur van het originele zouden vallen.
Een KB-artikel kun je updaten, een BSOD iets moeilijker.
Die code is dan ook niet voor jouw bedoelt maar voor de communicatie met iemand die er wel verstand van heeft.
Naast de stop code stond vroeger heel vaak een foutmelding waar zelfs een tweaker vaak een punthoofd van kon krijgen. Wat voor nut heeft het om op een BSOD paginas aan tekst te zetten waar een gemiddelde gebruiker niets aan heeft?
De BSOD is het laatste punt van fout afhandeling van Windows. Dit scherm krijg je doorgaans pas bij een fout welke op een dusdanig diep punt ligt (meestal fouten in drivers / hardware) dat Windows het zelf ook niet meer weet. Ze kunnen natuurlijk ook niets tonen als je dat liever hebt.
En juist zo'n fout die het systeem platlegt is meestal niet in een regeltje samen te vatten. De oorzaak kan namelijk op een ander punt liggen dan aanvankelijk wordt gedacht of een cascade aan fouten zijn. Daarom heeft het totaal geen nut om dat te tonen.

Er is een error code die een beginpunt geeft. De QR code wijst direct naar een KB artikel van microsoft waar je informatie kan vinden hoe je kan beginnen met foutopsporing. Al schrijf ik meestal de code op en controleer na een reboot eerst het eventlog om dan pas verder te gaan zoeken. Daarnaast heb ik mijn normale windows10 pc de afgelopen 1,5 jaar eigenlijk geen foutmelding zien geven met Win10 (alleen met dev VM heeft af en toe een bluescreen, maar die push ik ook naar de max)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 02:01]

Als je dat wilde debuggen had je een seriele kabel nodig en kon je via een andere machine een 'live' kijkje nemen wat er op dat moment precies gebeurde. Maar da's nogal omslachtig allemaal.
Omdat dat allemaal extra ballast is in het systeem.
De lijst van deze codes is zo groot, dat je nagenoeg geen drive space meer overhoudt.
http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html

BlueScreenView scans all your minidump files created during 'blue screen of death' crashes, and displays the information about all crashes in one table. For each crash, BlueScreenView displays the minidump filename, the date/time of the crash, the basic crash information displayed in the blue screen (Bug Check Code and 4 parameters), and the details of the driver or module that possibly caused the crash (filename, product name, file description, and file version).
For each crash displayed in the upper pane, you can view the details of the device drivers loaded during the crash in the lower pane. BlueScreenView also mark the drivers that their addresses found in the crash stack, so you can easily locate the suspected drivers that possibly caused the crash.

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 23 juli 2024 02:01]

Ook tof! Die QR-code... Heb ik gister eens gescand... Leidt naar een website van MS waar ze uitleggen wat een Blue Screen is... *hedddesk*
Nou niet elke bsod van windows 10 geeft dat aan, net nog 1 gehad door 1 of ander probleem met iets.

Stop code WHEA_UNCORRETABLE_ERROR. maar geen hexcode in bsod, wel in eventviewer.
Als je aan het overclocken bent kan ik je zo uitleggen waar het probleem zit ;)
Nee niet aan het overklocken, zat tespelen met turbo op me fx8350 :)

Maar je mag het altijd vertellen hoor :) meschien heb ik en andere er iets aan.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 23 juli 2024 02:01]

Euh turbo is niks meer dan een functie die je CPU tijdelijk overclockt :P

FX8350 non turbo = 4 Ghz
FX8350 met turbo = 4,2 Ghz

[Reactie gewijzigd door Verderf op 23 juli 2024 02:01]

Ja dat weet ik, maar heb probleem iedergeval al gevonden, zodra ik hwinfo aanzet ism. aquaero dan krijg ik die bsod, was alleen toevallig tijden testen ook met turbo settings, maar na default uefi nogsteeds bsod als hwinfo aanstaan en gegevens doorspeelt naar aquaero.
Probleem dat je waarschijnlijk hebt is vdroop. Als dat ding naar een andere p-state schakelt krijgt hij misschien net niet genoeg prik ;)
gebruik geen pstate(cool en quit) cpu blijft idle of stressed op 4.2Ghz met voltage van 1,42 ish.

Daarbij had ik het probleem al gevonden namelijk hwinfo ism. aquaero 6 xt.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 23 juli 2024 02:01]

volgens mij kreeg ik een soort gelijke error nadat ik op onze 2e pc de phenom 2 960 probeerde te unlocken naar x6 :O
vdroop bij hogere prestaties loopen mosfets wat achter met voltage verhogen (door P-state schakeling zoals "cool and quiet" of anderzins eco modussen, daardoor gaat je cpu dus fouten maakt -> bsod
1minuten googlen.
What causes this error is normally, overheating and bad ram.
Clean the dust our of the laptop, with compressed air.
Only use the laptop on solid surfaces like a table.
Check your hard drive health with hard disk sentinel. Trial is fine.
Run this command in command prompt. "SFC /SCANNOW"
Run memtest86+
Check your video drivers are up to date.
http://www.intel.com/p/en_US/support/detect/graphics
http://www.geforce.com/drivers
http://support.amd.com/en-us/download/auto-detect-tool
OF je had even kunnen lezen inplaats van direct reageren. zoals je al zag had het dus niets temaken met iets wat warm word en of slechte ram of stof, maar met een conflict tussen hwinfo en aquaero 6.
Kun je ook niet gewoon de QR-code gebruiken?
Er is al vanaf het eerste idee om QR te gebruiken in BSOD's gewaarschuwd voor misbruik van de QR's. Hackers kunnen namelijk erg makkelijk een fake BSOD of nu GSOD pop-up creëren en daar malware in de QR verbergen.

Dus nooit gebruik maken van een QR in dergelijke screens... Tenzij je graag je smartphone wil laten bricken.
Bedankt voor de waarschuwing. Moet eerlijk gezegd zeggen dat ik nog nooit bsod heb meegemaakt op 'n Windows 10 pc
Zo snel zou dat niet mogen gebeuren. Weet je in ieder geval direct waar het probleem ligt
Maar als ze online een knowledgebase van die hex-codes kunnen onderhouden, kunnen ze toch ook een iets informatievere uitleg weergeven bij zo'n BGSOD? Gewoon met Windows-update de omschrijving up-to-date houden zodat er niet alleen "0XC000021A" staat, maar ook wat de (meest waarschijnlijke) oorzaak is van deze fout.
Precies. Bijkomend gevolg kan zijn dat nieuwsgierige gebruikers verder gaan zoeken en er wat leren. Zo begint het voor de meeste Tweakers toch?

Alleen de hex code weergeven maakt het dusdanig cryptisch dat weinigen er mee aan de slag gaan.
Dus omdat er alleen een hex code staat gaan de meeste Tweakers er niet meer mee aan de slag?
Dan is het niveau wel heel hard aan het dalen :( juist cryptische codes zijn de uitdaging om de boel weer op de rit te krijgen.
Tweakers zullen zich daardoor minder laten afschrikken, maar als er een melding staat die wat leesbaarder is dan een HEX code, kan dat meer uitnodigend over komen voor niet-Tweakers om er eens naar te googlen.
Maar om e.a. reden heb ik zelden de code kunnen terug vinden bij Microsoft.

En de uitleg van wat ik wel heb kunnen vinden is dermate summier dat het meer vraagtekens geeft dat oplost.

Aangezien hij weet dat hij crashed en er een proces is die deze exceptie kennelijk kan afvangen (anders krijg je het scherm niet) zou hij dus ook concreter kunnen zijn.

Overigens bij echte crashes, krijg je geen BSOD. Machine hangt dan in eens of (indien je in bios IDLE CPU aan hebt staan) reboot hij gewoon.
En daarbij als je een pagefile van minimaal 200MB hebt kan Windows een minidump produceren die je kan lezen door http://www.osronline.com/page.cfm?name=Analyze te gebruiken. De meeste mensen kunnen het niet lezen, maar Microsoft en andere support forums hebben er heel veel aan om het problemen te analyzeren.
Hierdoor ben ik het juist meer met Mrten eens. Het scherm en de stopcodes zijn vaak waardeloos vergeleken met het uitlezen van de Minidumps. Dusdanig dat ik hier al niet eens meer om vraag als gebruikers bluescreens melden maar gewoon direct de minidump kopieer.

Je hebt direct gegevens bij de hand als BIOS revisie, naam van de crashende driver , foutcodes en in combinatie met werk process de crash is veroorzaakt. Voor de hele technischen onder ons is waar mogelijk zelfs een stack trace aanwezig.

Wat ik graag duidelijk op het scherm zou willen zien is dan ook
- Naam van de driver (Soms aanwezig soms niet afhankelijk van de fout en de editie windows)
- Naam van het crashende process
- Foutregel in plaats van fout code nummer (Zoals tegenwoordig wel het geval is)
- Basis gegevens van de machine

Op die manier zijn de foto's die gebruikers maken wel direct nuttig in plaats van dat je je blind moet staren op een nummer dat diversen oorzaken kan hebben.
Ik kreeg netjes gevonden dat het in de Windows kernel zit. Thread_exception_blabla.

En nu? :+

Okey, gegeven dat je het vinden kan. Ook dat het de informatiedichtheid binnen beperken houdt, maar het helpt je niet altijd verder :'(
Leuk die code maar some krijg je geen code maar alleen de melding "oops, something went wrong"
Daarnaast is er ook met die codes vaak geen oplossing te vinden voor een probleem.
Zelf krijg ik al tijden op 1 PC een secure boot error als ik die PC wil upgraden naar 1607.
Heb al tientallen oplossingen geprobeerd maar het juiste antwoord is niet te vinden.
Enige "oplossing" lijkt een clean install te zijn en dat is ook erg vaak de manier van problemen oplossen bij Microsoft: installeer alles maar opnieuw.

Heb ik overigens ook al een keer gedaan, alles opnieuw installeren, had ik eindelijk 1607 erop.
Maar een week later crashte m'n systeem, moest ik een restore point terug zetten.. ben ik daarna weer terug op 1511 8)7

ook zoiets, dat die restore points standaard uitstaan, raar...
Hartstikke mooi natuurlijk, tegen de tijd dat de gemiddelde gebruiker een pen en papier heeft gepakt is de bsod alweer verdwenen door auto reboot.
Met bluescreenview http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html kun je na reboot mooi zien wat er de oorzaak van was.
Mits het systeem een dump kan maken overigens. Ik heb namelijk al vaker meegemaakt dat het systeem geen kon maken.
Ja dat kan ook nog natuurlijk. Gelukkig heb ik zelden een BSOD. Ik had het vooral vaak met ATI kaarten, maar die gebruik ik niet meer.
Je moet een pagefile van minimaal 200MB hebben om een minidump te kunnen maken. Dat is hoe Windows de memory snel dumpt zonder de filesystem verder aan te raken(om problemen niet erger te maken). Als je pagefile dus uitstaat kan je PC er geen maken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 02:01]

Een minidump kan meestal nog wel gemaakt worden. Enige voorwaarde is een pagefile van X mb.
Een full geheugendump is wat anders... (maar dat zou ik met 16GB ook niet meer willen)
Is een RSOD niets? Rainbow Screen Of Death?
Red Screen Of Death en volgens mij was het niks meer dan een lading bogus.
Dat zou toch gewoon standaard makkelijk toegankelijk moeten zijn? Ja, we hebben de event log/viewer. Maar dat ding heb ik eigenlijk zelden geopend omdat het zo onoverzichtelijk is.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Mrten29 december 2016 12:03
Een BSOD / GSOD is een uiterste paniek situatie. Die treed alleen maar op wanneer het systeem niet meer op een andere manier te redden valt. Hierbij is het niet mogelijk een uitvoerige analyse te doen (het systeem crashed immers). De prioriteit ligt bij het maken van een crashdump. Op basis daarvan en de technische informatie zou het mogelijk moeten zijn om de oorzaak te achterhalen.

Na het rebooten vind je de melding vaak ook nog eens terug in het eventlog.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 02:01]

Laatste keer dat ik de Linux variant (kernel panic) had was de log heel duidelijk.
Je zag een hele rij van : oops : unexpect value at addres xxxxxxxxxxxxxxx
en uiteindelijk : panic : giving up

Oorzaak was vrij snel duidelijk. Ram defect :Y)
In de eventviewer kan je na de reboot de bugcheck vinden, en vandaar uit kan je verder onderzoek doen.

Maar idd, ik vond de oude schermen zoals in WinXP/Win7 ook beter, je had daar meteen de bugcheck-code te pakken + eventuele memory adressen, maakte het onderzoek wel een stuk makkelijker.

Maar moet zeggen dat ik in Win10 (die ik al sinds de betas gebruik) nog maar 2x een BSOD gehad heb (beiden in Insider-versies, niet in stable releases), dus zo vaak zie je de schermen toch al niet meer gelukkig :)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 02:01]

.dmp bestand uitlezen kan vaak op weg helpen.

En het logboek boek uiteraard zoals aangegeven.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juli 2024 02:01]

Ja, moet je eerst alle symbols gaan downloaden en hopen dat je er wijs uit wordt..
Als het goed is wordt er na een BSOD een dump bestand aangemaakt. Meer uitleg hierover kan je hier lezen: http://www.nationaalcomputerforum.nl/showthread.php?t=53117

Uitlezen van dump bestand kan je hiermee makkelijk doen: http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html Heeft mij al verschillende keren uit de brand geholpen.
Mij hielp Bluesreenview van NirSoft al vaker...
Ik kon bv. eens zien dat een TP Link printer driver eens schuld was aan geregelde crashes...

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 23 juli 2024 02:01]

Windows mag ook wel eens gaan tonen waardoor die BSOD/GSOD komt. De huidige schermen zijn waardeloos, omdat je nergens de oorzaak kan achterhalen en ook na het rebooten is het erg lastig om te zien.
Behalve dan in je Event Viewer, waar de foutmelding netjes gelogd wordt... Maar dat hoef ik iemand op Tweakers toch niet uit te leggen? 8)7
Omdat een blue-screen een letterlijke stop van het gehele systeem is. Het enige wat de kernel op dat moment nog kan doen, is zijn eigen waarden te weergeven, ruwweg de error te tonen, een dump van zijn kernel (of gehele ram) wegschrijven en zijn caches/writes te voltooien.

Om te kijken wat er precies mis ging, is er meer nodig.. Je kunt zelf de dump analyseren en bekijken naar wat er fout ging. Vaak is het een module van een derde partij die daadwerkelijk de fout veroorzaakt.. Een Driver of een kernel module..

De kernel doet nog wel een poging om de module te identificeren tijdens de crash en op die manier heb je toch al gauw een idee waar het vandaan komt.

Een snelle oplossing voor een blue-screen kan de kernel niet geven.. Immers dan had hij het waarschijnlijk ook kunnen voorkomen. Sterker nog, dit gebeurt al zoveel meer dan in het verleden. Steeds minder modules mogen op een hoog niveau met de kernel praten en steeds minder exceptions zijn zo bedreigend voor de kernel, dat de kernel ook daadwerkelijk moet stoppen. Veelal resulteert dit in een App crash gevolgd door een error in het event log.

Blue screen betekent letterlijk "ik weet echt niet meer wat er nu nog van mij verwacht word" voor de kernel. Wanneer het de logica ontbreekt om een onmogelijke keuze te kunnen maken, moet het systeem wel stoppen. Het "gebrek" aan bruikbare informatie voor een leek op het moment van een blue-screen is vergelijkbaar als proberen na te denken waarom je auto ineens met 120km/u richting een vangrail gaat ipv netjes vooruit over de weg. Heb je maar bar weinig tijd voor.
Anoniem: 420148 @Mrten29 december 2016 13:40
Je moet na een herstart de Memory dump uitlezen, daar wordt alles in opgeslagen. Maar wanneer je daar al niet komt qua kennis, lijkt het me sterk dat je je bsod gaat analyseren en oplossen.
Als het een random code is, elke keer willekeurig komt het heel vaak gewoon door een onstabiele factor in het systeem. Bad memory, CPU die foute berekeningen uitvoert etc.

Als het telkens dezelfde code is is het vaak een specifiek probleem.

Het is voor Windows nou eenmaal niet mogelijk om altijd de precieze oorzaak aan te duiden...

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 23 juli 2024 02:01]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Marctraider29 december 2016 12:33
Een BSOD laat absoluut geen random code zien. De codes die worden veergegeven zijn veelal geheugen locaties die handig zijn bij het troubleshooten aangevuld met een technische maar beschrijvende foutmelding.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 02:01]

OP het scherm staat welke service de crash veroorzaakt. Na een reboot kun je in het event log meer informatie vinden en bij de crash is er een memory dump gemaakt die je met windbg kunt analyzeren om te kijken wat er mis is gegaan. Juist bij een bluescreen is er mega veel informatie te vinden wat er precies is misgegaan om te kunnen troubleshooten.
Dat komt natuurlijk omdat Windows 10 een blauwlicht filter krijgt, als ze dan geen andere kleur ervan maken dan zie je de crash straks niet meer. :+

Ontopic: De BSOD schermen sinds Windows 8 zijn echt ruk.. Helemaal geen informatie over waarom het systeem gecrashed is. Is er geen mogelijkheid om wat meer informatie in deze schermen te krijgen?
Is er geen mogelijkheid om wat meer informatie in deze schermen te krijgen?
Niet in het scherm zelf, maar in de eventlog kan je na de reboot wel de bugcheck vinden en van daaruit verder onderzoek.

Verder kan je ook simpelweg (zoals dat vroeger ook al kon) een analyse loslaten met de debugtool op de bij de crash gemaakte memory dump, om op die manier de oorzaak te achterhalen.

Dit is gewoon beschreven bij Microsoft: https://msdn.microsoft.co...op/ee416349(v=vs.85).aspx, maar r zijn ook zat 3rd party sites die dat beschrijven (voorbeeld is https://www.raymond.cc/bl...yze-memory-dump-dmp-file/)
De belangrijkste data voor de meeste mensen met een beetje google-fu staat er nog steeds op: de foutcode.
Tuurlijk is het mogelijk om exact de reden van het crashen te bepalen. Alleen is het zo dat MS rekening moet houden met ontelbare verschillende hardware combinaties en drivercombinaties en mogelijke defecten in geheugen, CPU, videokaart, afhandeling, noem maar op. Je kan niet voor élke denkbare fout een foutmelding uit gaan typen en inbakken in Windows.

Niettemin, gezien de enorme hoeveelheid schermruimte die zo'n " : ( " smiley nu inneemt in een BSOD in Windows ... die ruimte hadden ze prima kunnen gebruiken voor iets specifiekere info dan wat nu vaak het geval is. Dat er "een fout" opgetreden is snap ik zelf óók wel.
De twee beste tools die ik ken zijn:
- BlueScreenView van Nirsoft
- WhoCrashed van Resplendence Software

De Nirsoft tool is klein, altijd portable, flexibel en snel, WhoCrashed geeft mij meestal iets meer informatie met betrekking tot de verantwoordelijke driver etc. Ook wordt deze op dit moment actiever ontwikkeld met betrekking tot nieuwe error codes op Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 02:01]

Associaties:
Groen = Veiligheid/Akkoord
Blauw = Kalmte/Controle
Rood = Gevaar /Alertheid

Nu snap ik dat rood bij een screendump wat overdreven is. (vooral als ik mij Windows 95 en 98 herinner XD ) Maar met groen wordt er in mijn ogen toch wat verkeerd als beeld geschetst. Ik denk dat Blauw beter is als kleur.

Aan de andere kant vind ik die smilie ook al storend. het hoort iets informatiefs te zijn wat je helpt met debuggen e.d. Maar het BSoD is al lang niet meer wat het vroeger was.

That said; Linux Kernel panics zijn soms weer wat overkill. :P
Als Insider weet je best wel wat te doen, onafhankelijk van de kleur, en snap je de "ernst" van de situatie wel. Dit gaat niet een valse gevoel geven denk ik.
Associaties:
Groen = Veiligheid/Akkoord
Blauw = Kalmte/Controle
Rood = Gevaar /Alertheid
De genoemde associaties zijn ook maar beperkt inzetbaar. Een chinees heeft heel andere assosiaties bij de kleur rood :)
Is de kleur niet gewoon de persoonlijk ingestelde kleur die je ook ziet met het inloggen etc?
Nee, voor Insiders zullen bugchecks voortaan altijd groen zijn, normale gebruikers zullen het blauw blijven zien.
Ik heb zo'n vermoeden dan het inderdaad alleen bij het testen gebeurd. Blue screen blijven ze denk altijd geven bij de volledige versie. Tevens erg bekend en weten de mensen vaak wat ze moeten doen. Waarom verwarring gaan brengen in je product? Verschil tussen beta en full snap ik wel.
Het mooie bij die Windows 95 / 98 bsods was dat je 9 van de 10 keer gewoon verder kon gaan. Echter als je dan door ging was de kans groot dat je gelijk nog een bsod kreeg. Als klein ukkie kan ik me herinneren dat ik gewoon spatiebalk spamde in de hoop dat ie het toch nog ging doen, dat vond ik bijna nog leuker dan het spel dat de PC een bsod gaf. :)

[Reactie gewijzigd door Jvann op 23 juli 2024 02:01]

Welke kleur je ook geeft aan een systeemcrash het zal bij de echte Tweaker altijd de Blue Screen Of Death blijven.

3 weken gelden nog meerdere BSOD door iets braks (de informatie leidde niet tot een oorzaak) in Windows 10. Na de laatste update geen meer :X
Toch even opmerken dat de BSOD ouder is dan Win95. Ook in de 16bit voorloper zat reeds een BSOD, al werd het daar niet alleen gebruikt voor vastlopers en crashes van het systeem maar ook wanneer programma's vastliepen.
Maar daar had Microsoft dezelfde 'andere naam, dus opgelost' truuk toegepast. Toen heette het niet BSOD maar GPF (General Protection Failure).
Het achterhalen is altijd al lastig geweest, of je nou wel of niet de stop code hebt. Want iedereen heeft er wel eens meer dan 1 gehad en dan heb je niet altijd dezelfde code. En dan ben je soms wel de draad kwijt.

Overigens gebeurd het wel vaker dat je dezelfde code krijgt immers meerdere bsods Echter er kunnen zoveel aanleidingen zijn, meest bekend en ook genoemd; driver updaten is tot nu toe mijn enige oplossing geweest.
Sinds windows 7 heb ik alleen nog maar BSOD"s gehad door brakke drivers of RAM dan niet meer goed werkte.


Maar elke BSOD is er één te veel. Ik heb een fast track pro USB audio interface die als ik aan het screencappen ben regelmatig een BSOD veroorzaakt. Ik vraag me af of linux het beter doet. Linux drivers zitten in de kernel toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.