Id Software schrapt invasion mode Doom Eternal, maar komt wel met horde mode

Id Software laat weten dat de coronapandemie en het daaruit voortvloeiende thuiswerken 'een impact heeft gehad' op de ontwikkeling van de invasion-modus, waardoor men besloten heeft in plaats daarvan te werken aan een horde-modus.

In de invasion-modus zou het mogelijk geweest zijn voor een of meerdere spelers om de spelwerelden van andere spelers binnen te treden in de rol van een van de vele demonen die de game kent. Zo kan de game een grotere en andersoortige uitdaging worden dan het normaal zou zijn. Wie een singleplayercampagne speelt, zou zelf aan kunnen geven of ze open staan voor invasions of niet. Tweakers heeft over de modus geschreven in een preview, een half jaar voor de release.

Over de horde-modus waarnaar overgestapt wordt, laat Id nog niet veel los. De modus moet 'meer van de diversiteit en uitdaging bieden' die spelers willen. Een horde mode houdt vaak in dat spelers in een arena tegen steeds grotere en gevaarlijkere 'golven' van vijanden moeten vechten. Verslaan ze een bepaald aantal golven, dan winnen ze. Het komt echter ook voor dat de golven oneindig in aantal zijn en dat het simpelweg gaat om een highscore neerzetten.

De game heeft al wel een modus waarin spelers de rol van de demonen aannemen. Deze heet Battlemode en hierin nemen twee krachtige demonen, bestuurd door spelers, het op tegen een Doom Slayer die eveneens veel upgrades heeft. De partij die de meeste van de vijf rondes wint, is de overwinnaar.

Doom Eternal kwam in maart van 2020 uit en heeft intussen ook twee dlc's gekregen: The Ancient Gods: Part One en Part Two. In de loop van deze dlc wordt een einde gebreid aan het verhaal van de Doom Slayer, dat begon met de Doom-game uit 2016. Doom Eternal is verkrijgbaar voor Windows, Google Stadia, Nintendo Switch en zowel de vorige als huidige generatie PlayStation en Xbox, inclusief next-gen-upgrades.

Review Doom Eternal

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-07-2021 • 10:25

50

Reacties (50)

50
48
35
2
0
8
Wijzig sortering
En toch vond ik Doom Eternal niet zo leuk als Doom 2016. Ik kan mijn vinger er niet opleggen waarom niet maar het voelt anders.
Doom 2016 is gewoon ouderwets knallen, met een goeie soundtrack. Topgame.

Doom Eternal dwingt je om veel meer van wapen te switchen, specifieke wapens te gebruiken voor elke vijand, en introduceert ook soms frustrerend moeilijke platform secties. Het is niet meer ouderwets knallen, maar dwingt je om de game te spelen op een bepaalde manier (de eternal fans roepen in koor “git gud”.

Het zijn naar mijn inziens 2 compleet verschillende games, en mijn voorkeur gaat absoluut naar de 2016 versie.
Offtopic: het is inderdaad het gebrek aan munitie en de aangeraden wapenwisseling wat mij tegenstaat in Doom Eternal. Het is erg moeilijk voor mij om het numeriek gedeelte van het toetsenbord te bereiken en om mijn schema om te gooien voor een game gaat me te ver.

Erg jammer want Doom Eternal doet ook een aantal zaken beter (e.g. sticky bombs; enemy weakpoints).
gebrek aan munitie
Je hebt letterlijk een oneindige hoeveelheid munitie omdat fodder enemies eindeloos spawnen tot een confrontatie voorbij is, en je chainsaw oneindig te gebruiken is op flodder demons.
Dit!

Zo moeilijk is het niet hoor, Eternal neemt je zelfs bij je handje in de eerste paar levels, en al zeker met de turtorials.
Nou, ik ben een behoorlijk doorgewinterde FPS-gamer geweest (amper nog een FPS gespeeld de laatste 10 jaar), maar mij kan het idee achter Doom Eternal niet bekoren. Doe mij maar lekker ammo rapen en wat meer kunnen rondfraggen. Het haalt mij regelmatig uit de flow als ik weer met de chainsaw aan de gang moet om wat miezerige ammo te krijgen. En dan sta je daar ineens zonder ammo tegenover een arachnotron. Kun je weer op zoek... Ik heb het spel een eind gespeeld maar uiteindelijk kon het spel mij toch niet binden.
Met gebrek aan munitie wordt mee bedoeld dat je munitie in je backpack beperkt is en dat er weinig pick-ups zijn. Shotgun kogels zijn bijvoorbeeld maximaal te upgraden tot 24 in Doom Eternal waardoor je redelijk snel zonder komt te zitten. Het wordt dan of een ander wapen kiezen of inderdaad 'fodder' vijanden doormidden zagen. In Doom 2016 kan je tot 60 upgraden waardoor je ononderbroken kan 'knallen' zoals mensen hierboven aangeven. Dit was een bewuste ontwerp keuze van Hugo Martin die wilde dat spelers meer wapens afwisselden en niet de super shotgun overal voor gebruiken.

De 'chainsaw mechanic' wordt letterlijk in de eerste missie uitgelegd dus iedere speler is daarmee bekend.
Helemaal mee eens. Het zou leuk zijn als Eternal een classic mode krijgt waarbij je gewoon kunt knallen met de wapens die je wilt zonder dat de game je dwingt om te spelen zoals het spel dat wil.
Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die dit vindt.
Ik ben toevallig bezig met een replay, begonnen met 2016 en nu net aan einde van DLC 2 van Eternal.

Ik heb precies het tegenovergestelde. 2016 heeft nog best wat kinderziektes, vooral in het level design, maar ook de flow van de gameplay.
Dat "verplicht van wapens wisselen" vind ik altijd een vreemd argument. Ja, in de DLC wordt het iets meer geforceerd met de stone imp en cyborg - maar buiten dat gebruik ik meer het wapen dat op dat moment beter uitkomt dan dat ik die afstem op een vijand. En door de extreem goede flow van combat met alle opties die je hebt is Eternal voor mij echt een niveau hoger dan 2016.
Soundtrack van 2016 is wel vele malen beter.
Doom 2016 is gewoon ouderwets knallen, met een goeie soundtrack. Topgame.

Doom Eternal dwingt je om veel meer van wapen te switchen, specifieke wapens te gebruiken voor elke vijand, en introduceert ook soms frustrerend moeilijke platform secties. Het is niet meer ouderwets knallen, maar dwingt je om de game te spelen op een bepaalde manier (de eternal fans roepen in koor “git gud”.

Het zijn naar mijn inziens 2 compleet verschillende games, en mijn voorkeur gaat absoluut naar de 2016 versie.
Ok dat wist ik nog niet, wil nog steeds Doom Eternal kopen, want Doom 2016 was echt fantastisch, en heb hem 2x uitgespeeld, op normaal en moeilijker, hoop dat hij toch nog leuk is als ik hem koop en ga spelen straks.
Ook helemaal mee heens, ik vond qua gameplay Doom 2016 veel leuker dan Doom Eternal. De eerste keer dat ik Doom Eternal speelde heb ik nog een refund gevraagd, toen heb ik het later nog een kans gegeven en na een paar uur gespeeld te hebben begon ik het wel leuk te vinden. Ik heb beide uitgespeeld en ook de expansions van Doom Eternal. Maar qua gameplay gaf Doom 2016 mij toch wel de leukere speel ervaring, verstand op null en knallen maar.
DooM 2016 heeft ook mijn voorkeur. Ik speel nog elke dag the Ultimate DooM en DooM 2 No Rest For the Living. Het is gewoon lekker om een volle mini-gun leeg te trekken in een kasteel terwijl je cirkel strafent projectielen ontwijkt. In DooM 2016 kan dit prima terwijl ze wat leuke nieuwe dingen toevoegen. In Eternal kan dat (tenzij je “cheat floppies” gebruikt) niet. Ze dwingen een speelstijl af.

Het is een prima game hoor. Maar ik hoop dat al ze ooit weer de hand leggen aan een nieuwe DooM game ze toch weer naar hersenloos knallen gaan in plaats van schaken met demonen.
Ik heb het juist andersom. Ik heb geen zin om Doom 2016 nog een keer te spelen. Met Eternal heb ik er al verschillende runs opzitten.
Ik vond het vooral te 'ingewikkeld' met teveel toetsen en speciale wapens. Ook zit ik constant met een tekort aan ammo. Met andere woorden, ik kan niet meer lekker doorknallen zoals in 2016, maar moet constant denken dat ik een flammenwerper, hook en chainsaw heb.
Ik vond de basegame van Doom Eternal zelf wel heel leuk, maar ik ben bij de 1e DLC al naar één level afgehaakt, de kwaliteit daarvan vond ik toch niet zo goed als de basegame, en zonder de muziek van Mick Gordon voelt het gewoon niet hetzelfde als Doom 2016 en de basegame van Doom Eternal.
Vanwege het gebrek aan een arcademodus vind ik Doom Eternal qua gameplay een 4/10, erg saai.
Doom (2016) was een 10/10 voor mij, om proberen een zo hoog mogelijke score te behalen. Dat maakte het juist leuk. Ik sta in de top 100 van high scores van meerdere maps op ultra nightmare difficulty.
Ik heb ook precies hetzelfde. Doom 2016 meerdere keren gespeeld. Doom Eternal ongeveer 2 uur getracht te spelen. Het "verplichte" parcour gameplay kan ik niet aan wennen.
Misschien dat ik hem ooit nog een keer probeer, maar ik start nog sneller een rondje 2016 op.
*Het* probleem van Doom Eternal is dat je het hele toetsenbord nodig hebt om vooruit te kunnen, terwijl bijna niemand daar om gevraagd heeft.
Ik kwam laatst een Doomlike game op Steam tegen, die is alleen nog in development en in Early Acces maar ziet er veel belovend uit: Prodeus.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 23 juli 2024 12:08]

Ziet erg goed :) eens kijken of het de eindstreep haalt
Hoop wel dat de animaties beter worden, je loopt door een 60fps wereld maar je wapens animeren met 10fps.
Veel game studios lijken in Corona een makkelijke zondebok gevonden te hebben voor elke tegenslag die ze tijdens de productie ondervinden...
Ongeveer elk bedrijf lijkt in Corona een makkelijke zondebok hebben gevonden.
Er is nu een voor de hand liggend excuus, ze zouden dom zijn om deze niet te gebruiken als het over mismanagement gaat.
Developen op afstand is per definitie minder productief, of in ieder geval zonder groei of verrijking. Dat hebben wij zelf ondervonden.
Ik werk al sinds 2008-2009 minstens 2 dagen in de week van thuis uit. Heb nu ook een paar jaar gewerkt voor een bedrijf waar het op dinsdag/donderdag verplicht is om thuis te werken. Dat zijn ook de dagen waar ik veel productiever ben. Ik krijg gewoon een pak meer gedaan, zonder al die nutteloze meetings die gerust een mail konden zijn. Maar er is een maar. Ik heb een eigen bureau in de verste hoek van het huis, dus ik zit rustig. Als je aan een keukentafel moet zitten kan ik mij inbeelden dat dit een pak minder productief is.
Nu een game is wel iets anders als werken aan reguliere software/tools/apps/webapps en daar zie ik wel dat je veel meer overleg nodig hebt tussen alle verschillende teams. Maar voor kleinere bedrijven of applicaties zou dit echt toch geen probleem mogen zijn.
Af en toe thuiswerken zal hopelijk wel de norm worden inderdaad, biedt mijn inziens alleen maar voordelen, maar 2 dagen is natuurlijk wel wat anders dan vele mensen die nu 'verplicht' 4 á 5 dagen moeten thuiswerken.
Precies dit. Je bent zeker productiever want minder afleiding, maar kennis delen binnen team is zwaar minder geworden. Video overleg is veel vermoeiender dan samen zitten en sparren.
Ja kennis delen is leuk (en in mijn ogen ook wel nodig), maar op vele plaatsen door de grote werkdruk en we moeten dit tegen dan leveren is het ... zoek het zelf maar uit als je er aan bezig bent. En van kennis delen komt echt niks in huis.
Ik denk dat er verschillende meningen over zijn. Een stagiaire bij ons op het werk komt juist ook nqar het werk om huiswerk te maken omdat ze thuis te veel afleiding kan vinden. Bijvoorbeeld snel even kijken op de tv, even snel kijken op Facebook, dan komt er weer een berichtje binnen wat een heel gezellig gesprek wordt, de kat die dan even aandacht wil, ect. Als ze op het werk is dan is haar motivatie groter en minder snel afgeleid.

Ook een vriend van me zou graag weer naar kantoor willen. Hij heeft 2 jongen kinderen die kunnen komen storen, schone luiers nodig hebben en eten en drinken

Dus dat jij toevallig productiever bent thuis betekent niet dat het voor iedereen geldt.
Ik ken genoeg mensen die thuis productiever zijn. Maar als je 2 kinderen hebt en je hebt geen aparte ruimte dan ben je zeker niet productiever. Vandaar het nut van een aparte ruimte. Ex collegas van mij gingen bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes wel naar kantoor als de kinderen thuis waren. Hier zijn toch al een paar grote bedrijven overgegaan naar 1 dag per week nog op kantoor, je mag meer, maar je moet minstens 1 dag van thuiswerken. Daar hebben ze bijna allemaal gekozen voor 4 dagen thuis te werken. De tijdsbesparing voor sommige mensen is enorm. Maar ik kan begrijpen dat je thuis niet zo gemotiveerd bent en dat je ook afleiding hebt. Maar wat is het verschil met die collega’s die wat komen vragen en dan een praatje komen maken ... dat heb ik geen seconde gemist, ik zie hier al terug job advertenties 100% op kantoor (meestal centrum Brussel, slecht bereikbaar). Er gaan altijd wel mensen zijn die dit niet erg vinden, maar ik kan de kinderen naar school doen en ben 5minuten later aan het werk. Je hebt gewoon meer tijd over. Ik hanteer de regel, hoe verder het is hoe meer thuiswerken, anders geen interesse. Ik heb al jaren geen interesse meer om elke ochtend (op een goeie dag) 45 minuten tot een uur onderweg te zijn en dan in de avond nog eens hetzelfde. Dat 5 dagen per week is zo een 8 a 10uur. Op 10u tijd kan ik veel dingen doen. 3u per week wil ik maximaal besteden aan naar kantoor gaan. Zelfs moest je mijn salaris verdubbelen dan nog niet. Er is 1 ding dat je niet kan kopen met geld en dat is tijd. Je kan wel anderen betalen om dingen voor jou te doen om l tijd te winnen, zoals een poetsvrouw, iemand voor de tuin etc. Maar wat heb je dan dat extra geld, want uiteindelijk moet je dan liggen managen, dus ook weer tijd gaan insteken. Daarbij zo,een dingen doe ik liever zelf, als het dan niet goed gedana is dan is er maar 1 schuldige
Maar wat is het verschil met die collega’s die wat komen vragen en dan een praatje komen maken
Tegen een collega kan je nog zeggen dat je geen tijd het voor een praatje. Bij thuis werken kan je bijvoorbeeld even tijdens je pauze netflix opstarten of even snel een kort spelletje doen en dan denken van kan nog wel een aflevering of potje.. 2 uur later bedenk je ineens dat er al zoveel tijd voorbij is. Nu zou dat misschien niet veel uitmaken als jij je eigen tijden kan bepalen maar met genoeg banen kan dat ook niet. Een sociale gesprek met je collega's van 2 uur zal niet zo vaak gebeuren. Ook ik heb over het algemeen wel Netflix aan tijdens het thuiswerken. Al ligt het wel aan hoe serieus/lastig de taak is. Een telefoontje installeren voor een nieuwe medewerkers vereist natuurlijk niet veel concentratie en heb je wacht momenten zoals tijdens updates installeren.

Maar de ene kan de verleiding natuurlijk makkelijker weerstaan
Per definitie? Welke definitie?
Wij werken met ons team al ruim een jaar vanuit huis en onze velocity is eigenlijk alleen maar gestegen.
Meetings opzetten via Teams gaat bij ons sneller dan het zoeken of reserveren van een vrije fysieke vergaderruimte.
Zo is ieder team anders, voor niemand van ons gaat video boven fysieke aanwezigheid. Een en ander hangt ook sterk af van werkzaamheden, complexiteit en teamdoelstellingen. Ik sluit niet uit dat het voor andere teams prima werkt, voor ons is het minder. En ik snap die game ontwikkelaar. Die definitie ;)
Spreek voor jezelf. Ik heb het tegenovergestelde ervaren.
  • Geen onnodige reistijd
  • Geen onnodige vergaderingen
  • Geen onnodige koffiezet apparaat gesprekken
  • Geen collega's die om elke scheet die dwars zit aan je bureau staan te zeuren
  • Het werd heel snel duidelijk welke collega's gewoon zelfstandig hun werk konden doen en welke meeliften op de rest
Voor mij heeft thuiswerken behoorlijk veel tijdswinst opgeleverd, om nog maar te zwijgen over werkplezier en de vermindering van stress. Vind daarom dat thuisgewerkt moest worden een slecht excuus voor dit soort dingen. Het spreekt boekdelen over hoe een bedrijf functioneert als dit vertraging opleverd. Misschine moeten ze toch eens tijd gaan steken in kennisoverdracht, automatisering, en optimalisatie van de bureaucratie. Dan kunnen de ontwikkelaars zich tenminste bezig houden met waar ze voor worden betaald. Software ontwikkelen.
Het lijkt er wel op dat je collega's dat ook prettiger vinden ;) Onze ontwikkelaars krijgen, naast het ontwikkelen, ook betaald voor onderlinge communicatie, en nog een set aan handige, waardevolle taken die ik mag verwachten van een goede ontwikkelaar afhankelijk van je rol in het team.

Maar om op je eerste opmerking terug te komen: ik spreek inderdaad voor mezelf :)

[Reactie gewijzigd door RielN op 23 juli 2024 12:08]

Anoniem: 1322 @Horatius3 juli 2021 12:16
Never let a good crisis go to waste....

Dit soort momenten zijn goed voor bedrijven. Je kunt eindelijk die lastige werknemer er uit gooien of overmoedige deadlines uitstellen...
Dat was een mooie modus, vroeger op lanparties gedaan in unreal tournament, met zijn allen tegen de computer gestuurde wave's was echt mooi. Vooral als er op een gegeven moment nog maar 1 speler over was, en dat die de laatste dreiging moest zien te overleven, als dat lukte was er gejuich hahahaha.
tja nu alles van Microsoft is, kan je wel bedenken dat het een Horde modus wordt.
Ik vindt de beste hordes mode in Gears of War, denk niet dat er nog een game voorbij geweest is waarbij ik Co-op met vrienden online dit zo goed kon doen.

Doom zal daar alsnog niet overheen gaan.
Jij denkt dat Microsoft Bethesda gekocht heeft omdat er niet genoeg horde modes zijn? :?
Lijkt me sterk dat dit iets met Microsoft te maken heeft...
Nee, maar het lijkt er wel op. Want het heette eerst anders. En nu dit en dat snel na de aankoop van hun. Kan het fout hebben.

Ik zeg niet dat het slecht is horde mode. Maar vindt het persoonlijk wel erg apart.
Het heet niet alleen anders maar het is ook was anders. Invasion mode zou moeten worden dat jij als demon bij iemand anders in het spel zou kunnen komen en tegen die persoon vechten.

Horde mode is dus die waves vechten. Dat zou misschien wel geïnspireerd kunnen zijn door GoW.
Ze zijn blijkbaar tegen zoveel problemen aangelopen bij het implementeren van die Invasion modus dat er een jaar na release nog geen uitzicht is. Er is dus besloten om aan iets makkelijkers te gaan werken.
Goede herinneren aan horde mode in GoW inderdaad, maar allemachtig wat kon een potje lang duren. Ik weet nog wel dat ik 1 keer 4 uur deed over een horde game naar de hoogste wave.
Ik vraag me af wat er nu gaat gebeuren met mod support.
doom eternal na release is tot nu toe alleen maar teleurstellingen
Er zijn bij mij persoonlijk andere ergernissen dan het "platform" gedeelte. nl. zoals sommige daemons maar slechts op 1 manier dood te krijgen zijn ( Marauder ).

Je bent dan Doom guy, bijna onsterfelijk, maar neen, zo'n kut vijand moet je echt pas aanvallen als zijn ogen knipperen... je hebt een arsenaal van wapens waar het Amerikaans legers alleen maar van kan dromen, maar die Marauder, die krijg je met all je ammo maar niet stuk. Die sterft maar op 1 bepaalde manier... jah...

Nu is het vaak zo, zie je vijand 1, gebruik dan wapen A, zie je vijand 2, gebruik dan wapen B...
Heb je armor te kort, flame thrower gebruiken.
Heb je ammo te kort, kettingzaag gebruiken
Heb je health the kort, bloodpunch bijvoorbeeld...

Ik vind de wereld van Doom niet vrij genoeg meer. 't Komt over als van die spelletjes waar men op het scherm laat verschijnen, duw nu X.... volgende scène : ram nu zo snel mogelijk op LB enz...

De fun is er snel af. Ben nu eens volledig opnieuw begonnen, maar weet niet of ik het einde ga halen... die 2 DLC's ben ik nog niet toe gekomen tot hiertoe. Zonde van mijn geld, voor een keer dat ik toch eens iets legaals koop...
Doom Eternal de luxe destijds gekocht, amper gespeeld. Jammer dat je geen steamcode kan doorverkopen. Ik vind dat gespring en gehuppel echt niks aan. Doom is bij mij vanaf deel 1 langggg geleden gewoon een game om lekker monsters te knallen. Als ik super mario met behendigheid wil spelen, dan koop ik wel een nintendo ;)
Hier ben ik het mee eens. Ik dacht dat ik het ook vervelend zou gaan vinden het platformen. Maar ik vind het nergens storend in de game. Het geeft de game wat meer bewegingsvrijheid omdat je ook de hoogte makkelijk in kan.

Dat je voor bepaalde monsters het beste een bepaalde wapen kunt gebruiken is soms wel frustrerend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.