Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Preview Doom Eternal

Met een vleeshaak de lucht in

Invasion

Een grotere vernieuwing is Invasion. Het is niet zozeer een nieuwe spelvorm, maar wel een optie die aan de singleplaycampagne toegevoegd wordt. We moeten het volgens Stratton en Martin zien als een sociale component in de campagne. Invasion wil zeggen dat je de vorm van een Demon aan kunt nemen en zo de campagne van een vriend binnen kunt vallen. Je kunt je vriend op die manier het leven zuur maken, een beetje pesten. Sterker nog: je kunt met wat vrienden samenwerken en als groep Demons de campagne van een ander binnen stappen. Gelukkig is het een optie die je uit kunt zetten. Als je niet wilt, kun je aangeven dat je niet voor een Invasion open staat. Mocht je dus met die ene speed run bezig zijn, of op dat lastige punt in de campagne aanbeland zijn, dan kun een virtueel bordje Niet Storen ophangen.

De heren willen nog wel loslaten dat er meer is dan alleen maar als Demon tekeer gaan. Stratton: "Er zijn de nodige spelmechanieken, waar we nu echter nog niets over gaan vertellen". Invasion komt voort uit het multiplayergedeelte van Doom 2016. Dat was niet helemaal goed uitgebalanceerd, geeft Matrtin toe, en dat wil men met Invasion verbeteren. Martin: "Doom MP was dan misschien niet zo heel goed uitgewerkt, het was wel heel tof om een Demon te kunnen zijn, dus dat willen we behouden". Stratton: "Iedereen weet wat de Doom Slayer allemaal kan. En als je de game gespeeld heb, weet je ook wat de verschillende Demons allemaal kunnen. Het is leuk om dat een beetje door elkaar te mixen in een sociale omgeving"' Volgens Stratton is Invasion overigens niet het enige sociale aspect van Doom Eternal. Bij id Software wordt ook hard gewerkt aan een player versus player-spelvorm, al wil hij daar verder nog niets over loslaten.

Preview Doom Eternal

De toevoeging van Invasion en de PvP-spelvorm gaat ten koste van iets dat in 2016 juist geïntroduceerd werd: Snapmap, de makkelijk te bedienen editor waarmee zelf levels gemaakt konden worden.
MS: Na Doom 2016 werd veel gevraagd om een uitbreiding met een extra stuk campagne, waarin het verhaal werd voortgezet. Daar hadden we toen geen tijd voor. Die tijd willen we nu inruimen. Tijd om zelf die PvP-mode te maken en hopelijk ook die uitbreiding. Er is overigens ook een andere reden. Zoals je weet is Snapmap heel handig, maar niet echt de modtool zoals we die vroeger vrijgaven. Het is zelfs vrij lastig om voor onze recente games mods te maken. Dat heeft te maken met hoe de engine is opgezet, hoe de rendering werkt, hoe levels zijn opgebouwd. Dat was ooit een bewuste keuze, waar we echter op terug proberen te komen. Dat vergt echter een flinke ingreep in de engine. Toch werken we daar al geruime tijd hard aan. Alle ingrepen in de engine worden gemaakt met modding in ons achterhoofd. We zijn nog niet helemaal zover, maar het moment nadert dat we weer een engine hebben waar je mods voor kunt maken.

Nieuwe vergezichten

Aan het einde van de demonstratie liet Hugo Martin ook nog wat concept art zien van Doom Eternal, waar vooral uit bleek dat er meer is dan Hell on Earth. Waar het tijdens de E3 nog leek dat de game zich geheel op een verwoeste aarde af zou spelen, blijkt er nu veel meer te zijn. De game speelt wel degelijk grotendeels op aarde. Een onherkenbare aarde, waar je geen bekende plekken als de Eiffeltoren of het Vrijheidsbeeld zult tegenkomen, maar eerder een aarde die sterk lijkt op de hel uit de eerdere games uit de serie. Alleen dan veel groter, want id Software heeft de engine opgewaardeerd tot id Tech 7, wat maakt dat levels veel groter kunnen zijn dan in 2016.

Er is echter meer dan de donkere, met rode ingewanden en oranje lava gevulde hel-levels. Zo reis je naar Phobos, een planeet die nog geheel intact is en waar keurige menselijke krachten werken in een keurige kantooromgeving. Het is wat vervreemdend om de Doom Slayer daar rond te zien lopen. Als we de plaatjes van Martin moeten geloven, reis je echter ook naar geheel andere werelden. Naar grootse fantasiewerelden, die rechtstreeks afkomstig lijken te zijn uit Lord of the Rings of Star Wars. Het zijn mooie plaatjes, die zeer nieuwsgierig maken.

Voorlopige conclusie

Zo lijkt Doom Eternal een waardig opvolger te worden van de game uit 2016. Je komt op spannende nieuwe plekken en hebt vooral interessante nieuwe opties. De Equipment Launcher op je schouder, maar vooral de Doom Blade en Meat Hook zullen de game er uitdagender op maken. Sneller, met nog meer focus op bewegen, op verplaatsing. Met Invasion en de nieuwe PvP-modus kun je bovendien je vrienden uitdagen, op een manier die hopelijk erg grappig is. Verder valt er in Doom Eternal heerlijk veel te ontdekken voor de avontuurlijke speler. Doom Eternal wordt dus groter, sneller en avontuurlijker en dat klinkt ons als muziek in de oren.

Titel Doom Eternal
Platform Windows, Xbox One, Playstation 4, Switch
Ontwikkelaar id Software
Uitgever Bethesda
Releasedatum Voorjaar 2019

Reacties (108)

Wijzig sortering
Voor degene met een 4K scherm is hier een 4K gameplay video beschikbaar --> https://youtu.be/13nnp4M3_qk

Toffe game! Doom2016 ook gespeeld en altijd fijn zo'n over de top actie shooter!

[Reactie gewijzigd door H.Boss op 13 augustus 2018 19:12]

Ik ben een van de weinigen denk ik, maar ik vond juist de "reboot" helemaal niet zo goed. Ik had gehoopt dat ze met deze nieuwe wat meer naar de roots van doom zouden gaan, maar het moet allemaal nog gekker en nog sneller en nog meer over the top dan in de eerdere "reboot", waar ik ook geen fan van was. Deze gaat het voor mij dan helaas ook niet worden.
Doom 2016 was idd anders dan de originele Dooms en Doom 3. Toch vond ik Doom 2016 echt een dijk van een game. Op Ultra Nightmare spelen en de speakers goed open is het echt een dikke thrill. Nog nooit had ik iedere keer dat ik een arena uitkwam zoveel adrenaline pompen. Heerlijk! Doet geen andere shooter zo goed dan Doom 2016. De muziek is er natuurlijk flink debet aan.
Ik vond hem ook niet zo goed met name doordat het een arena type fps was (i.e. ruimte gaat dicht, eerst alles afknallen en dan mag je weer verder). Verder is het ook nog maar de vraag of het op Steam beschikbaar wordt gesteld.
Ik vond hem ook niet zo goed met name doordat het een arena type fps was (i.e. ruimte gaat dicht, eerst alles afknallen en dan mag je weer verder).
Dat is toch juist wat de 1ste Doom was?
Je moest voor bijna elk nieuw deel van een level zelfs nog opzoek naar sleutels en switches, die pas bereikbaar werden na 90 of 100% van de demonen te hebben gesloopt.

Maar dat is toch in wezenlijkheid ook gewoon wat Doom, Doom maakt, van kamer naar kamer gaan om alles overhoop te schieten wat er maar overhoop geschoten kan worden?
Doom en Doom 2 zijn zeker geen arena type shooters. Je hebt sleutels nodig om verder te komen maar je wordt niet opgesloten in een kleine ruimte waar eerst alles monstervrij gemaakt moet worden voordat je verder kan. In Doom 3 hebben ze het verhaal en het horror aspect wat meer nadruk gegeven en ik vond het zelf de meeste geslaagde versie. Het afknallen ging in een goed gedoceerd tempo i.p.v. alles in een keer zoals dat vaak bij arena type shooters gaat.
(@Schuim) Dan heb je een andere doom gespeeld dan wij. Ik heb zowel deel 1 als 2 hier nog in de kast liggen met in een big box vol met diskettes. Een paar maanden geleden deel 2 nog uitgespeeld via Dosbox.

Vooral in Doom 2 had je veel levels met daarin een kamer waar je iedereen moest neerknallen voordat een knop, sleutel, deur getriggerd werd. Dit is in Quake en Unreal ook nog zo. En waarom zou je? je bent toch geen pussy die wegrent van demonen? Doom is juist het feit dat je elke demon neerknalt die te debiel is om bij jouw in de beurt te komen.

Doom 3 is juist zo controversieel omdat je niet meer de big bad guy bent die elke demoon volpompt met kogels. Ze hebben het van een heerlijke gore game (Doom is ook geen echte horror) naar een Five Nights at domons van gemaakt. Het is een prima game maar (naar mijn mening en van vele andere) geen echte Doom game.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 12 augustus 2018 15:54]

Nee, het is niet wat de eerste DooM was. Integendeel zelfs, er waren hele secties met keys die je zo kon overslaan.
Maar maar maar de originele Doom was ook al over de top tov de CoDs van die tijd, bakken met wapens ipv 2 etc etc etc
COD werd bijna 10 jaar later uitgebracht, evenals Battlefield en Counterstrike.
Correct en alles daar voor was over de top met gore, wapens en fatsoenlijk leveldesign. Gewoon een kruiwagen met wapens en partijen lijken. Doom, de Duke, quake 1 tot 3 Rise of the triad, strife, redneck rampage, shadow warrior, Blood etc

CoD 1 tot 3 waren nog leuk want na wolf3d was er niet meer een echte WW2 shooter gekomen maar daarna is het voor mij echt wel bergafwaarts gegaan, Doom in 2016 was voor mij echt weer een feest, een feest wat na 23 jaar weer het gevoel van terugbracht
Ik deel je mening, ik vond hem erg repetitief. Elke x die nesten stukschieten waarna je weer een aantal minuten aan het slachten was. Totaal geen spanning van random encounters, iets wat in de oorspronkelijke Doomgames wel zat.
Verder vond ik de wapens ook niet krachtig aanvoelen.

Deze trailer van deel 2 doet me echt vrij weinig.

Die trailer van Rage2 vind ik meer belovend.
De "arena'" fights lijken er anders niet meer in te zitten in eternal...
je geeft wel geen argumenten

wat zijn de roots van doom ?
dat is gore , goede game-muziek , fantastische wapens , next level graphics , wat humor en natuurlijk demonen afslachten

doom 2016 .... check
doom eternal ..... check
Als je tijd hebt kan ik je deze video aanbevelen.
https://www.youtube.com/watch?v=m424XwGH1Uc

Hierin worden goede argumenten gegeven over hoe de nieuwe Doom een succes is door niet hetzelfde te willen zijn als het origineel.
Heel gaaf, zin om te spelen! Hij komt helemaal niet naar de Switch?
In het interview dat ik met Stratton en Martin had, waren ze er wat onduidelijk over. Zo van 'oh ja, en zeer waarschijnlijk op termijn ook wel naar de Switch'. Dus heb ik heb ik het niet in het lijstje gezet, voornamelijk omdat de kans klein is dat de Switch-versie tegelijk met de anderen verschijnt. Maar weet Stratton veel :-) Het is inderdaad van verschillende kanten bevestigd. Heb de tabel aangepast.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 12 augustus 2018 18:23]

Panic Button, die zich gaat ontfermen over de poort, is er toch vrij duidelijk over dat de game tegelijk met de andere platformen ook naar de Switch komt:

https://mobile.twitter.co...tatus/1027968630703697920

[Reactie gewijzigd door Nopreview op 12 augustus 2018 12:36]

Dat staat er niet. Er staat dat hij naar zowel pc, ps4, X1 als switch komt. Niet wanneer precies.
Er staat idd geen datum bij, maar wel "Will LAUNCH on..." met de switch erbij, dus dat lijkt er op te duiden dat het tegelijk is met de andere platformen.

[Reactie gewijzigd door Nopreview op 12 augustus 2018 13:12]

Ah, daar had ik dan weer even overheen gelezen. Maar dan lijkt het er inderdaad op.
Het ziet er allemaal over de top uit net zo goed en nu veel betere graphics.
Ik weet niet of ik hem gedraait krijg met mijn Nvidia 630gt.Wat wel mooi is is dat ze nu dus verschillende verdiepingen hebben in een level.
Dit was nochtans vrijwel meteen bekend na de gameplay onthulling in een serie tweets. Waarschijnlijk was dit ten tijde van het interview nog niet bekend gemaakt en je gaat toch niet denken dat Stratton of Martin per ''abuis'' een exclusief detail zouden prijsgeven. ;)

Waarschijnlijk is het zoiets geweest. IIG wordt de port door Panic Button gedaan en komt de Switch versie, van wat ik ervan heb gelezen, tegelijkertijd met de andere versies uit.
Tof, fijn! Dank voor de link.
mooi spel, k heb de originele doom nog gespeeld tot ik er bij neerviel, en dan de muziek wow
origineel.. was doom 1. haha die heb ik grijs gespeeld.
Origineel was geen Doom 1
Dat was gewoon Doom

Bij een eerste versie is er nooit een behoefte geweest om het nummer erachter te zetten.

Daarnaast inderdaad grijs gespeeld.
Ik had in die tijd mijn eerste pc waar je goed op kon spelen. Dan was Doom een hele ervaring.
Toch is de originele doom uitgebracht als DOOM1_0.ZIP en de versie gesplit voor drie diskettes:DOOM1-x.ZIP waarbij x diskettenummer was.

(Intern versienummer van de originele doom.exe was 0.99)

Je kunt hem hier downloaden: https://www.doomworld.com/idgames/historic/doom1_0

Op mijn 386DX40 ging hij helaas niet zo soepel, dus F5 (low res) en kleiner scherm :)

[Reactie gewijzigd door Josk79 op 12 augustus 2018 14:55]

Ja en?
Het is uitgebracht als Doom. Zonder getal erachter.

Zoals zovele software programma's geeft die 1 alleen aan welke versie het is van dat programma.
1.0, 1.1 etc etc
Je benoemd het zelf. Dus eigenlijk zou het Doom 0.99 moet zijn. Gezien het origineel volgens jou dat nummer had.

Doom 2 kan ook een versienummer 1.0 hebben.

Zegt niets over welk deel het is.

@Josk79 weet je wat ik geef je gewoon gelijk. Dat wil je toch? en dat terwijl jezelf spreekt over de originele exe van versie 0.99

[Reactie gewijzigd door jqv op 12 augustus 2018 16:57]

Ik zal mijn punt even beter uitleggen.

De 1 van de shareware versie (met DOOM1.WAD) sloeg op de 1e episode (Knee deep in the dead) en had niets met de softwareversie te maken.

Pas nadat Doom II uitkwam refereerde men met Doom 1 naar de versie met drie episodes. Dus in principe heeft @shakespeare gewoon gelijk, want de allereerste Doom was Doom 1 en had zelfs dit in de filename en het sloeg niet op de softwareversie. :)
Het is uitgebracht als Doom. Zonder getal erachter.
Pas nadat Doom II uitkwam refereerde men met Doom 1 naar de versie met drie episodes.
jqv heeft dus ook gelijk, het is uitgebracht als Doom, niet Doom 1
Klopt, dat heb ik ook nooit onkend.
Dat ziet er weer veel belovend uit!

2016 heb ik helemaal kapot gespeeld, vooral de gloriekills waren heerlijk. Dat zal in Eternal wederom een feest worden om op los te gaan.

In de review wordt aangegeven dat de engine is opgewaardeerd. Ik lees dat als "dezelfde engine, maar dan beter", wat hopelijk ook het geval is. Want op mijn iets oudere Q9650 draait de 2016 versie super goed icm een GTX 980. Het zou super zijn als ik ook Doom Eternal weer gewoon kan spelen op mijn bejaarde PC.
GTX 980 is alles behalve bejaard. dat wordt echt geen probleem
Qx6950 is nog vergelijkbaar met i5 3r gen uit mn hoofd :)
Met een q9650 op 4,5ghz zit je zo'n beetje op hetzelfde niveau:
https://www.youtube.com/watch?v=h7vQYnZ7tOg

Ik heb een i5 3570 (non-K), en die haalt net 500 punten in cinebench r15 vs 459 van de 9650.

We zullen zien wat de nieuwe versie brengt.
Ik draai nu een 3770, maar ga terug naar x5690 voor de pimp :)
Had flinke tijd geleden een sr2 met 2x x5675, doorverkoxht aan maat. Beul van een design het 1366 platform. 775 was oersterk ook,vooral latere c2d en q series.
Ik bedenk me net dat ik 2016 nog niet heb uitgespeelt. :'(
Haha, hier hetzelfde. Ben tot de eindbaas gekomen maar ging daar steeds dood en toen vond ik het niet zo spannend meer.
Wellicht dat ik het nog eens ga proberen.
Ik ben al aan mijn tweede Nightmare playthrough begonnen :p

Probeer niet te lang op die palen te staan, dat moet helpen.
Die eindbaas was toch echt niet moeilijk...?
Ik vond de eindbaas juist wel moeilijk. Grappig dat iedereen zijn eigen uitdagingen heeft, ik denk dat het met speelstijl te maken heeft. Ook wel eens goed om uit je comfort zone gehaald te worden.

Ohja, en Rich Get Richer, waar ik uit frustratie het spel een paar maanden heb laten liggen :D
Ziet er geweldig uit, leuke gameplay. Ik weet het nog goed toen ik bij mijn oudere neef Doom op zijn 386 DX40 zag. De shotgun sound en animatie was echt een moment van ‘holy shit’.
Door de PC speaker :)
Soundblaster 2.0 - 8bits awesomeness :9
Ik heb in die tijd nog geheugen bijgekocht om Doom goed te kunnen spelen. Zat 4mb in mijn DX40, 4 reepjes van 256kb bijgekocht en al mijn geheugenbanken zaten vol :)

[Reactie gewijzigd door goudvisblub op 12 augustus 2018 15:56]

Ah the Good old days heb ooit 4MB bijgekocht voor Command & Conquer want mijn 486 DX2 66MHz had maar 4 en toen kwam ik er nog niet mee weg, moest de muis driver niet in het EMS laden om de setup te kunnen runnen, en dat was ook het enige wat de memory check deed voor de game. Daarna werkte het als een zonnetje
Heb mij met de vorige Doom uitermate goed vermaakt en ik zal nieuwe versie dan ook zonder aarzelen gaan aanschaffen! :D
Ja ik ook heb 20+ uur over gedaan om hem uit te spellen, hoop dat de volgende ook zo lang of langer is.

Ja Doom 2016 is een vermakelijke spel.
In de oorspronkelijke Doom2 zat een verborgen level waarbij je in een miniatuur-Wolfenstein level terecht kwam incl eindbaas uit Wolfenstein.

Zou lachen zijn als ze dat hier ook weer in hebben gezet :)
Ehm er zaten 2 levels in Doom 2 die de setting van Wolfd3D hadden en ook met karakters ervan er in maar de eindbaas was in map32 toch echt wel een Cyberdemon, met daarna een deur waar 4x een Commander Keen opgeknoopt hingen welke overhoop moest schieten.
Invasion wil zeggen dat je de vorm van een Demon aan kunt nemen en zo de campagne van een vriend binnen kunt vallen. Je kunt je vriend op die manier het leven zuur maken, een beetje pesten. Sterker nog: je kunt met wat vrienden samenwerken en als groep Demons de campagne van een ander binnen stappen. Gelukkig is het een optie die je uit kunt zetten.
Misschien lees ik het verkeerd, maar de "Invasion" modus is dus opt-out? L
Als speler moet je inderdaad toestemming geven dat anderen je game binnen kunnen vallen.
Het lijkt me eerder een opt-in.

Er zou moeten staan "gelukkig is de optie ook aan te zetten".

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee