Nvidia's DLSS werkt vanaf dinsdag met Vulkan-api en Steam Proton op Linux

Nvidia brengt dinsdag een nieuwe Linux-driver uit die ondersteuning toevoegt voor Deep Learning Super Sampling. In eerste instantie worden alleen games die met de Vulkan-api werken ondersteund. DirectX-titels volgen in de herfst.

Eerder deze maand maakte Nvidia al bekend dat DLSS-ondersteuning op komst was voor Linux. Dat werkt in combinatie met Steam Proton, de opensource-tool van Valve waarmee veel Windows-games op Linux zijn te spelen.

Nvidia meldt maandag dat er op 22 juni een Linux-driver verschijnt die dit mogelijk zal maken. Vooralsnog werkt DLSS op Linux alleen met titels die de Vulkan-api ondersteunen. Daarmee gaat het om Doom Eternal, No Man's Sky en Wolfenstein: Youngblood.

In de herfst moet er ook ondersteuning komen voor DLSS in DirectX-games die via Proton op Linux draaien. De meeste games met DLSS-ondersteuning gebruiken de DirectX-api. In totaal ondersteunen nu meer dan 55 games Nvidia's DLSS-techniek.

DLSS is een reconstructietechniek die werkt met de Tensor-cores van Nvidia RTX-videokaarten. Games worden op een lagere resolutie gerenderd en opgeschaald naar een hogere resolutie. Met machinelearning worden de ontbrekende details ingevuld en dat levert over het algemeen frameratewinst op, zonder dat dit grote nadelige gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit.

Nvidia maakt ook bekend dat multiplayersurvivalgame Rust ondersteuning krijgt voor DLSS. Dat wordt op 1 juli toegevoegd. Necromunda: Hired Gun en Chernobylite hebben per direct DLSS-ondersteuning gekregen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-06-2021 • 15:58

88 Linkedin

Reacties (88)

88
86
31
6
0
48
Wijzig sortering
Deze 470 driver zal ook eindelijk async reprojection aan de linux Nvidia driver toevoegen zodat eindelijk VR een beetje fatsoenlijk werkt op linux plus de toevoeging van een fatsoenlijk xwayland ondersteuning.
Grote inhaalbeweging van nvivia op de AMD drivers.

Kan niet wachten op deze driver ))
Vingers gekruisd in de hoop dat ik ooit nog eens van windows af kan stappen en op linux kan gamen ;)
maargoed , mn geweten zegt dat ik beter met een amd graphics card , op een linux systeem met een VM passtrough kan gamen ;)
Dat kan al jaren lang. Er werken bijna 15.000 games op Linux; kijk maar eens op https://www.protondb.com/
Helaas werkt Easy Anti Cheat nog niet geweldig op Linux. Voor sommigen games zijn er fixes, maar zijn er maar een paar.

Veder is protondb.com de besten source en vaak ook hoop fixes te vinden.
Easy Anti Cheat werkt prima op Linux, ze hebben namelijk een native Linux versie. Het probleem met alle anti-cheat software is dat de Windows versie niet werkt via Wine/Proton, omdat het OS-specifieke dingen doet op je systeem die lastig of geheel niet te vertalen zijn.

edit: statement verduidelijkt mbt. Windows specifieke versie.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 21 juni 2021 22:37]

Ik game al jaren zonder problemen op Linux, op een Intel systeem met een nVidia kaart hoewel mijn volgende systeem inderdaad AMD zal worden.

Of het probleemloos kan hangt sterk af van welke spellen je wilt spelen. Ik speel voornamelijk wat ouderen spellen die dan meestal ook nog eens een native versie voor Linux hebben, zoals Dota 2, Surviving Mars, Space Tyrant en Kerbal Space Program. De weinige Windows-only spellen die ik speel zijn Halo MCC en GTA4, in het begin waren er nog wat kleine tweaks nodig om deze te laten werken maar inmiddels doen ze het probleemloos via Proton.

Ik ken wel mensen die Cyberpunk 2077 of Horizon: Zero Dawn op Linux spelen. Ook voor deze spellen geldt dat ze niet vlekkeloos werkten op het moment dat ze uit kwamen, maar als je het geduld hebt om een paar maanden te wachten dan zijn de issues over het algemeen wel opgelost in Proton (en Wine). Alleen anti-cheat en sommige vormen van DRM willen nog niet werken op Linux, omdat dit soort software Windows-specifieke dingen doet op je systeem die niet kunnen op Linux via Wine. Maar ook daar wordt aan gewerkt door de leveranciers van deze software, met wat hulp/druk van Valve.

edit: een goede bron om te kijken of de spellen waar je interesse in hebt werken onder Linux door middel van Steam Play en Proton is https://www.protondb.com/. Overigens ben je voor het gebruik van Proton niet afhankelijk van Steam, je kunt ook in Lutris Proton als "runner" gebruiken voor je spellen op Battle.net en de Epic Game Launcher en natuurlijk ook voor de launchers zelf.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 21 juni 2021 16:39]

Maar waarom zou je? Windows werkt toch prima? Dan hoef je niks via een compatibility laag te draaien, de games zijn er immers voor ontworpen.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 21 juni 2021 16:46]

Omdat er genoeg mensen zijn die Windows helemaal geen fijne OS vinden. En dat kan zowel om principiele als functionele redenen zijn. In mijn geval zijn ze het alle twee. :)
Omdat sommige mensen geen Microsoft Windows willen gebruiken maar wel spelletjes willen spelen.
Omdat sommige mensen een functionerend os willen hebben, en niet hebben dat hun pc plotseling herstart voor updates etc.
Dan moeten die sommige mensen leren oe ze hun OS in moeten stellen.

Dat mensen Linux prefereren snap ik heel goed, maar redenen zoals dat dan weet je gewoon ook niet hoe Windows werkt en heb je 't ook niet geprobeerd om te snappen.
Het fijt, dat je met register of policies moet kloten, om windows niet spontaan te laten herstarten, na updates, is echt een windows ding, geen anders os(chrome/mac/linux) haalt dat in zijn hoofd.
Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
Ligt aan je definitie van moeilijk doen, natuurlijk. Windows maakt me extreem gestresst omdat ik niks consistent is, overal duizenden opties zijn, en ik het gevoel heb dat ik totaal geen controle heb over wat mijn computer doet (onder het motto van "het makkelijker maken voor de gebruiker"). Alleen denken aan het feit dat ik geen centrale manier zou hebben om mijn software te updaten, en dus elk programma het anders doet, maakt me al anxious. Daarom gebruik ik Linux-distributie Fedora, omdat GNOME me een simpele en snelle GUI-ervaring geeft waar alles precies zo werkt als je zou verwachten, en de CLI geeft me een simpele toegangsweg tot alle complexere opties en mogelijkheden.
Omdat wanneer Linux een update krijgt je niet met een probleem zit waardoor Explorer.exe het bij opstarten 8/10 keer het niet goed doet waardoor je hele systeem onbruikbaar wordt tot je via Safe Boot de update verwijderd, heb al eens gehad dat meerdere updates mijn start menu verpest. En op mijn Laptop, hoewel de taakbalk werkt, zie ik niet meer de klok o.i.d. dat is nu een spagetti zooitje met wat icoontjes die zich overlappen waar de klok zou moeten zitten. Fix? herinstallatie gok ik zo.

WIndows is een veel lastiger OS omdat microsoft dingen voor je bepalen, vinden zij de update belangrijk? Dan wordt het gewoon gepusht. Kan je updates weigeren? nee, enkel pauzeren voor 7 dagen. wil je een app verwijderen? Ja fuck.... hoe ga je de rommel op ruimen die de applicatie achterlaat? Ja.. goeie.. In linux? Aplicatie verwijderen = Applicatie weg.

Windows werkt niet prima. Updates kunnen er voor zorgen dat je systeem minder goed werkt dan voor de update terwijl die update misschien wel een belangrijke fix bevat. Windows heeft een hoop problemen. Het is zeker geen makkelijk OS. Het is wel het OS dat iedereen kent. Je leert er mee werken op school, en gebruikt het ook Privé. Als iedereen dit had met Ubuntu bijvoorbeeld dan was dat ongestwijfeld "Makkelijker" dan windows. Persoonlijk kan ik nooit wat vinden in het Metro Design van windows. Het UI is enorm clucnky en van efficient design en consistentie is niet te spreken, ze kunnen beter het oude Confoguratiescherm houden als dit hun Metro UI is.

EDIT: Oh, en over de prijs.. de officiele prijs, Windows home is om en nabij 100 euro en Windows Pro is om en nabij 200 euro. Zit vaak inbegrepen bij de prijs van de computer die je koopt, tenzij hetzelf bouw is. Prijs grijze markt is meestal zo rond de 10 tot 15 euro voor een Retail key, OEM keys zijn vaak rond de 5 euro. Maar dat is niet een officiële weg.

[Reactie gewijzigd door Indentical op 22 juni 2021 16:06]

Ik draai Windows in een VM en doe passthrough met een 1080TI. Nu heb ik het beste van 2 werelden. Draai games in m'n Windows VM met native performance, en linux voor alle andere dingen zoals development. Je hoeft niet altijd een keuze te maken :)
Ben hier ook al ongeveer 2 jaar gamer op Linux. De meeste games die ik speel werken gewoon, en voor sommige Windows-only spellen moet ik een .ini bestandje aanpassen (simpel gezegd).

Zoals ook gezegd hier: Niet alle Windows-only spellen zullen werken, vooral diepe anti-cheat wil voor problemen zorgen, en voor sommige dingen moet je aanpassingen doen, maar het belangrijkste is dat de spellen die je hebt en je wilt spelen, werken. Zolang dat is, kun je gewoon onder Linux gamen.

Voor je Steam spellen maak je gebruik van de automatische Proton laag om compleet transparant Windows spellen te spelen. Voor non-Steam kun je terecht bij Lutris. En als je wilt weten of je spellen werken, kun je Protondb bekijken om te zien hoe de compatibiliteit is. Die gebruik ik nu om Far Cry 3 en 5 via Uplay op Linux te kunnen spelen, zonder problemen (Far Cry 4 doet helaas raar).

En je kunt natuurlijk altijd op een reserve computer, of naast je eigen OS, Linux installeren en het zelf testen.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 22 juni 2021 02:46]

Welke distro raad jij aan?

Heb zelf Ubuntu en Linux Mint gebruikt. Dat laatste viel niet echt heel erg bij mij in de smaak.
Terwijl Manjaro mij wel aan spreekt. Maar weet niet of dat iets is voor een beginnende gebruiker.
Even in het kort over de versies van Linux die je hebt gebruikt. De meeste Linux 'distros', zoals Ubuntu en Mint, bieden een paar versies van Linux aan. Zo heeft Mint een Cinnamon, Mate en Xfce versie, die in principe bepalen hoe de desktop er uit ziet. In dit geval bijv. is Cinnamon meer 'modern', en Xfce erg lichtgewicht. Deze keuze heeft alles met het uiterlijk te maken, onder de motorkap is het eigenlijk toch haast hetzelfde.

Dat gezegd hebbende: Als je met Linux begint, zou ik zeggen neem 1 van de top Linux distro's gemaakt voor de 'gewone' gebruiker. Zie hier voor een lijstje van top distro's. Daar zitten (nu) o.a. ook Ubuntu, Mint en Manjaro in. Zelf had ik Linux Mint Cinnamon aangeraden, maar als jij een andere beter/fijner vind moet je die gebruiken. Je kunt ze altijd testen, want de meeste Linux distro's hebben een 'LiveCD' versie, waarin je het kan proberen zonder dat je huidige systeem wordt aangepast.

En over Manjaro, op hun website wordt vermeldt dat '[Manjaro] Is an accessible, friendly, open-source operating system.' Dus het is gemaakt om simpel en toegankelijk te zijn. Dus geschikt voor een beginnende gebruiker.
Dat is een lastige vraag om te beantwoorden omdat het heel erg af hangt van wat jou als gebruiker aan spreekt. Zelf draai ik momenteel Pop!_OS, een op Ubuntu gebaseerde distributie die wordt onderhouden door System76, een bedrijf dat ook laptops, desktops en zelfs servers verkoopt die specifiek zijn ontworpen met openheid in gedachten en die ze standaard leveren met Linux. Ik zou willen stellen dat Ubuntu en hierop gebaseerde distributies allemaal geschikt zijn voor de beginnende gebruiker, als de desktop omgeving je niet aan spreekt dan kan je eenvoudig een andere proberen door deze te installeren met behulp van de package manager, al kan je ook een herinstallatie doen met een Ubuntu variant die standaard met een ander uiterlijk komt.

Ik heb ook een tijd lang Solus gedraaid. Dit is een Linux distributie die speciaal is gericht op de desktop. Ook is de oorspronkelijke beheerder van deze distro als eerste begonnen met het beter integreren van Steam in het OS, met name beter configureerbaar maken welke libraries spellen gebruiken. De Steam Linux Runtime bevat namelijk een standaard set libraries die ontwikkelaars kunnen gebruiken en die worden meegeleverd met Steam zodat ze zeker weten dat hun games werken, maar deze set is vaak verouderd. System libraries zijn vaak nieuwere versies maar missen soms functies die een game wel nodig heeft, bijvoorbeeld omdat de functionaliteit is gewijzigd over de loop der jaren. Ik ben uiteindelijk met Solus gestopt omdat ik wat problemen kreeg met het package management en daar eigenlijk geen goede oplossing voor kon vinden. De community is flink kleiner dan die van de beter bekende distro's. De Budgie desktop omgeving vond ik wel erg prettig werken maar deze is gelukkig inmiddels ook op andere distributies te installeren en gebruiken.

Manjaro is een van de Arch gebaseerde Linux distributies. Ik heb daar persoonlijk geen ervaring mee maar hoor er goede verhalen over. De software versies zijn vaak bleeding edge en de gebruiksvriendelijkheid schijnt prima in orde te zijn tegenwoordig, ook voor beginners. Ook is de Arch wiki erg goed en de community groot, dus hulp is altijd wel te vinden.

Er is ook niets wat je er van weerhoud meerdere Linux distributies te proberen. Je hoeft ze ook niet meteen te installeren, de meeste distributies draaien prima in een "live" omgeving vanaf een USB stick. Mijn advies zou zijn om er op die manier een aantal te proberen puur om te kijken of de look-and-feel je bevalt en hoe alles zo'n beetje werkt. Als je daar je keuze in hebt gemaakt dan kan je tot installatie over gaan.

edit: linkjes

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juni 2021 10:01]

Ik heb mijn oude game PC (AMD Ryzen 1700X, Nvidia GTX 1070 Ti) een half jaar geleden vervangen met een nieuwe bakbeest voor VR(-ontwikkel) doeleinden, en mijn Windows 10 licentie daarop overgezet.

De oude PC draait nu Linux, zoals bijna alles bij mij in huis en op werk. Omdat de PC qua gaming nog steeds goed mee kan heb ik eindelijk Proton uitgeprobeerd via zowel Steam als Lutris. En wauw, het werkt echt ontzettend goed! Ik kan tot nu toe alles wat ik ermee probeer probleemloos spelen. Ik kan me niet voorstellen dat dit met een AMD videokaart echt zoveel anders is. Probeer het gewoon!

Soms werken games als Windows versie op Proton beter dan als native Linux versie. Sommige games zijn dan ook gewoon slecht geport naar Linux (Tomb Raider uit 2013 is het perfecte voorbeeld voor een enorm performance verschil).
Gewoon doen, er zijn duizenden games die het uitstekend doen.
Als je op Linux wil gamen dan gaat dat prima. Natuurlijk werken sommige games beter op andere platforms maar dat is overal zo, je kiest altijd voor een bepaald platform en daarmee voorbepaalde games. Als je per se één bepaald spel "optimaal" wil spelen dan zit je soms vast aan een bepaald platform, maar als je gewoon op zoek bent naar leuke games dan is er meer dan genoeg te krijgen in ieder denkbaar genre.

Aangezien Steam-licenties niet platform-gebonden zijn is een deel van je collectie waarschijnlijk direct speelbaar.

Als je Proton nodig hebt dan lever je soms wat aan performance in, maar dat is vooral relevenat als je toch al aan de grens van je hardware zat. Je bestaande collectie bestaat waarschijnlijk niet alleen maar uit de allernieuwste games maar vooral uit games die al een paar jaar oud zijn dus dan komt het wel goed.
Dat maakt allemaal niks uit. Microsoft had ook al plannen om in linux te stappen.
Maar probleem op dit moment is dat die markt nog niet zo heel groot is.
Ik denk dat als de grote groep eenmaal over is, good bye windows word en MS gewoon mee gaat met de trends.
Hete adem en concurrentie.

Prachtig.
Het lijkt me dat dit slechts een punt op de roadmap is van nVidia, daar heeft AMD weinig invloed op. Maar voor ons is concurrentie alleen maar voordelig natuurlijk, zolang het geen race met halfbakken oplossingen wordt.
Het lijkt me dat dit slechts een punt op de roadmap is van nVidia, daar heeft AMD weinig invloed op. Maar voor ons is concurrentie alleen maar voordelig natuurlijk, zolang het geen race met halfbakken oplossingen wordt.
Dit komt uit op de dag dat AMD's FSR uitkomt. Dat is niet toevallig. Nvidia doet dit nu op dit moment enkel en alleen om AMD een beetje de wind uit de zeilen te nemen. Lekker die concurrentie, meer is beter :)

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 21 juni 2021 20:31]

Ik zie niet in wat deze aanvulling op Linux voor een verschil gaat maken in de introductie van AMD's FSR op Windows. Maar verder ben ik het met je eens, voor ons is het beter. :)
Ik zie niet in wat deze aanvulling op Linux voor een verschil gaat maken in de introductie van AMD's FSR op Windows. Maar verder ben ik het met je eens, voor ons is het beter. :)
Het komt WEER in het nieuws, dat is de verschil wat het gaat maken.
Nouja, AMD loopt nog wel 2 jaartjes achter. Een beetje het g-sync / freesync verhaal. Freesync was leuk maar g-sync was freesync geperfectioneerd.

Niet dat ik hier fan van was, g-sync monitoren waren veel duurder, waarschijnlijk mede dankzij aanbetalingen aan NVIDIA.

Maar DLSS is wel iets wat heel veel waarde toevoegt aan de videokaarten in mijn opinie.
Was al een tijdje bekend dat dit zou komen dus ik betwijfel of het veel met concurrentie te maken heeft.

gaat ook het gerucht dat 3.0 geen aparte implementatie nodig heeft.
Hete adem, geloof je dat zelf? Op steam wordt linux amper door 0.86% gebruikt, er zijn zelfs veel meer VR users dan linux users, en daarmee weinig noodzaak om uberhaupt echt moeite te doen om DLSS onder linux te ondersteunen, maar goed dat ze het wel doen.
DLSS is een reconstructietechniek die werkt met de Tensor-cores van Nvidia RTX-videokaarten. Games worden op een lagere resolutie gerenderd en opgeschaald naar een hogere resolutie. Met machinelearning worden de ontbrekende details ingevuld en dat levert over het algemeen frameratewinst op, zonder dat dit grote nadelige gevolgen heeft voor de beeldkwaliteit.
Als iemand die geen RTX heeft, maar meestal een beetje terugdeinst bij 'AI vangt de gaten' op:

Wat zijn de ervaringen onder Tweakers? Veel winst? Valt mee/tegen?
Als alle games het ondersteunden kan iemand die DLSS 2.0 wél omarmt tegenover iemand die het niet doet een 3070(of zelfs 3060ti) kopen om 3090 prestaties te halen. En dat is op de hoogste kwaliteit. Ga je nog wat aggressiever wordt het verschil nog groter, maar de kwaliteit ook minder. Bij de eerste zie ik het verschil niet(wél duidelijk in prestatie). De tweede eigenlijk ook amper tot niet. Als ik in ruil daarvoor meer lichteffecten aan kan zetten en de draw distance omhoog kan dan is het voor mij een erg makkelijke keuze. Ik heb het ook nooit helemaal uit staan eerlijk gezegd.

Ik heb in een andere post een keer een vergelijking gemaakt:
Uit:44fps, Quality:77fps, Balanced:90fps, Performance 103fps, Ultra performance:109fps.

MN-Power in 'nieuws: Nvidia brengt in samenwerking met Valve DLSS naar Linux ...

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 21 juni 2021 16:38]

op een zeer selectief aantal games.....
Daarom begon ik ook met mijn eerste zin. ;)

Echter deze had ik al voordat ik de RTX(/DLSS) kaart had:
Cyberpunk
F1 2020
Control
Watch Dogs Legion
Deliver Us The Moon
Shadow of the Tomb Raider
Witcher III(update moet nog komen)
Red Dead 2(update moet nog komen)

En toen ik hem eenmaal had heb ik ook nog Death Stranding gekocht.

Geen slechte score dacht ik, en ik heb ze er niet op uitgezocht.
Ik zie dat Forza Horizon 5 en System Shock het ook gaat krijgen, happy days :)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 21 juni 2021 18:47]

en ik speel geen enkele van die lijst :)

mja F1 2020 misschien wel interesse in, maar dat draai ik toch ultra op 1440p met +200fps en kan ik zelfs max op 4K spelen.. waarom heb ik dan DLSS nodig :)
Het interesseert mij vooral wat ík speel. ;) En F1 draait op 4k of 5120x1440(waar ik deze vooral op speel) inderdaad prima(3090). Dat had het echter ook gedaan op een 3060ti met DLSS aan. Dat is nou juist de kracht

Daarom heb ik ook liefst spellen die (natuurlijk wel efficient) teveel van de kaarten vragen op het moment dat ze uitkomen. Control is zo'n voorbeeld. En daar heb je echt wel wat aan DLSS(en RTX). Geldt ook bijvoorbeeld voor Death Stranding
Nee want met een 3060ti zou je het al op perf settings moeten zetten en dat ga je zeker zien op 4k met grote size monitor.
Oh ja? Kijk eens naar de FPS van een 3060ti mét en een 3090 zonder DLSS(op quality):

https://cdn.wccftech.com/...RTX-3060-Ti-_2-Custom.png
Cyberpunk is geen reference. Zelfs op beste settings trekt het op niks.AI processing van een brakke game.

En dat is trouwens alles wat dlss is. Stuur je data naar NVIDIA zodat ze het in eigen data center kunnen herprocessen . Belachelijk eigenlijk.
Cyberpunk is geen reference. Zelfs op beste settings trekt het op niks.AI processing van een brakke game.

En dat is trouwens alles wat dlss is. Stuur je data naar NVIDIA zodat ze het in eigen data center kunnen herprocessen . Belachelijk eigenlijk.
Natuurlijk wel, het gaat om de verbetering die DLSS levert. Een dergelijke verhouding in verbetering geldt plusminus voor elk spel.

Hier in Control een 2060 die bijna 2080ti performance haalt:
https://www.nvidia.com/co...lity-mode-performance.png

En nu ga je in alu-hoedje mode.. Je snapt dat die data van tevoren(develop time) gegenereerd wordt zodat de tensor cores hun werk kunnen doen? Knap lastig om 200fps te halen als alle data via de servers van Nvidia moet. ;)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 21 juni 2021 23:37]

nou voor iemand die met zoveel fanfare over de technologie praat heeft duidelijk geen idee hoe het werkt...
het AI model van die games zit in de driver... die dan door de tensor cores gebruikt worden om dit te kunnen opschalen |:( |:(
je keert trouwens de hele discussie om.. het ging over F1 2020 waar het nutteloos is omdat je ook op 4k ultra al max fps zit...in uw logica is elke 3080-3090 koper dus een idioot want je kan gewoon een 3060 kopen en al de rest erboven heeft geen nut want je hebt DLSS... }:O

het typische profiel van "tweakers" tegenwoordig, veel blabla, weinig kennis.
Jij wil zo nodig focussen op F1 2020 aangezien jij denkt dat het daar nutteloos is. Echter loopt mijn scherm op 5120x1440@240Hz. Ik heb dus nog wel wat headroom over. ;) Ik snap überhaupt niet waarom ik het over F1 2020 heb aangezien mij dat niet sim genoeg is(al voelt ie nog relatief fijn op een DD1). Het wordt daar overigens vooral gebruikt als(zeer fijne) AA.

En verder begin jij met je data die naar/via Nvidia gestuurd wordt alsof ze een directe stream van mijn scherm krijgen, dus wie doet er nu aan bla bla(en FUD)? Verder staat je toon me niet echt aan, maar blijkbaar ben je boos genoeg op Nvidia om getriggerd te zijn. Fyi ik heb ook een 6800xt of 6900xt overwogen, zelfs mijn aanschaf daarom uitgesteld. Ook heb ik een 3900x in mijn systeem(zeer tevreden mee), dus ik draag AMD zeker een warm hart toe. Ik heb geen 'kamp'. Veel succes met je kruistocht :Y)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juni 2021 10:56]

snap je het nu nog steeds niet???

ik zal het even uitleggen in een paar baby stapjes...

game dev maken een game met graphics design en verwachtingen
drivers van leverancier X en Y worden geoptimaliseerd voor de engine en game content
om DLSS te gebruiken gaat er EXTRA specifieke game data naar NVIDIA vanuit game dev om in hun AI farm de optimale upscale rendering blueprint te bekomen.
game release
driver release
game staat op uw pc, gebruikt de aanwezige (in uw PC...) GPU TENSOR CORES om uit de aanwezige driver (in uw PC) het AI profiel uit te lezen en dit dan te gebruiken voor upscaling.

voila DLSS voor dummies... have fun.
Het gaat hier niet over boos, lol, het is de alom marketing hype, beperkte games en doelpubliek... en een typische vendor lock... TWIMTBP, GSYNC, all over again..... consument is de dupe maar velen te dom en blind om het ook maar te zien.
Ik zie nog steeds niet waar het MIJN data wordt verstuurd. Of ben je nu bezorgd over de privacy van een gamedeveloper? Overigens schijnt dat specifiek trainen niet meer nodig te zijn, maar dat is me eerlijk gezegd om het even. Het werkt als een tierelier. Ja het zou fijner zijn als het overal werkte(maar dat had ik al in mijn eerste post gezegd), maar dat is door de gekozen methode inderdaad niet zo. Je vertelt me overigens helemaal niks nieuws dus je mag ophouden met dat pedante toontje.

Oh ja, naast het gebruik in de rest van een zin heeft een hoofdletter ook aan het begin daarvan een functie. ;) Nogmaals succes met je woede en ad hominems. Hier is een hooivork voor je :Y)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juni 2021 11:59]

DLSS is echt fenomenaal goed sinds versie 2.
DLSS 1.0 was kwa beeld absoluut geen verbetering, in sommige games kreeg je zelfs waziger beeld. DLSS 2.0 daarentegen is een hele verbetering. soms zelfs nog beter beeld als native. Kwa prestatie is het een grote winst.
Beter dan native is een beetje overdreven hoor.
Dat laat meer zien dat de textures bij dit specifieke spel gewoon lomp gemaakt zijn en dat upscalen/sharpenen van die textures een goede pass was geweest voor het spel zelf. DLSS lost daar dus een probleem op dat überhaupt niet hoort te bestaan. Je moet ook maar houden van die oversharpening. Een deel van de verscherpte stukjes zijn mogelijk toch scherper dan de ontwerper van het spel in gedachten had. Zeker de 'neon'-achtige tekst. Ik denk dat het ook een stukje persoonlijke voorkeur is. Ik hou wel een beetje van wat zacher beeld, dat overdreven scherpe is erg onrealistisch. Maar dit is net als sharpening aanzetten in the witcher III, dat valt ook bij niet iedereen goed. Andere verschillen die Nvidia laat zien hebben ook te maken met wel of geen motion blur, ook heel vertekenend. Nvidia heeft hier wel héél selectief zelf dingen zitten selecteren. Heel onpartijdig is het ook niet als het een marketingfilmpje van Nvidia zelf is.

Ik vind het lastig om te stellen dat iets beter dan native is, als er initieel veel dingen fout gaan bij de native variant en als Nvidia zo selectief bezig is. Ik zie genoeg dingen die ik bij DLSS als veel minder ervaar.
Bij alle games met DLSS 2.0 die ik al gespeeld heb werkt het echt fantastisch, significante performance gains met (in mijn ogen) geen merkbaar verschil in beeldkwaliteit.
Mijn ervaring er mee is dat het in bijna alle gevallen prima werkt. Sinds DLSS 2.0 is het de eerste setting die aangeraakt wordt als ik meer fps wil. In een zeldzaam geval gaat het ook aan als de anti-aliasing techniek van een spel de kriebeltjes niet helemaal weg krijgt.
Voor mijn gevoel raak ik weinig tot geen grafishe kwaliteit kwijt als ik de quality setting kies. Het is in ieder geval altijd minder verschil dan andere settings zoals draw distance, of anti aliasing omlaag zetten.

Wel moet ik er bij vermelden dat ik op mijn pc een 1440p scherm heb, en op mijn tv hoofdzakelijk op 4k speel. De rede dat dit belangrijk is, is omdat dlss niet alleen aan of uit kan, er zijn verschillende niveaus die bepalen wat de invoer resolutie voor dlss gaat worden. Dit is in principe afhankelijk van je scherm resolutie.

digital foundry heeft geprobeerd de bron de multiplicatie factor gevonden die iedere setting heeft. Dit is niet confirmed door Nvidia, maar het lijkt redelijk te kloppen.
  • Quality = 0.67x en wordt aangeraden voor 1080p/1440p.
  • Balanced = 0.58 x en word aangeraden voor 1440p en 4k.
  • Performance = 0.50x en wordt aangeraden voor 4k.
  • Ultra performance = 0.25x is een nieuwe feature voor 8k.
Dit betekent dus dat als ik op mijn 1440p scherm de quality optie kies, de gerenderde resolutie lager is dan de balanced optie op 4k. Dit is mede oorzaak van de meningsverschillen over de kwaliteit. Als ik ultra performance op 1440p probeer dan zie je natuurlijk flink verschil.

Rare dingen:
  • Oudere versies van DLSS geven toch vaak wat artifacts, vooral in beweging wil het er soms wat raar uit zien.
  • Warzone had pas een bug waar de crosshair in een scope niet meer overeen kwam met waar de kogels uitkwamen. Het is gefixt, maar dit soort foutjes kan AI dus maken. Voor competitieve spellen dus altijd even checken of het naar behoren werkt.
  • Als je pc het zwaar heeft kan het soms wat langer duren voordat dlss genoeg data heeft om alles naar behoren te updaten, maar dit heb ik tot nu toe alleen met echt lage framerates gezien.
Ligt eraan wat je belangrijk vindt. Je krijgt FPS winst (hoe agressiever hoe meer FPS), maar je levert in qua scherpte (hoe agressiever hoe meer je inlevert). Het is vaak wel beter/scherper/sneller dan wanneer je TAA gebruikt. En het varieert ook qua spel. Bij Cyberpunk 2077 ziet het er top uit, maar bij No Man's Sky bijvoorbeeld zijn de reflecties best wel ranzig, vooral tijdens beweging. Beetje spelen met de settings en de resolutie dus.
Als je F1 2020 pakt dan ziet DLSS er beter uit dan alternatieven zoals TAA, FXAA, FidelityFX terwijl je fps ook nog eens beter wordt. Elk karteltje verdwijnt van de witte lijnen. Met andere woorden voor F1 2020 is er geen nadeel.
"DLSS is een reconstructietechniek die werkt met de Tensor-cores van Nvidia RTX-videokaarten."

Ben ik de enige die twijfels trekt bij de noodzaak van deze Tensor cores in DLSS? RTX voice zou hier ook gebruik van maken, maar was ook prima te gebruiken op GTX kaarten bijvoorbeeld.

Heeft wellicht een beetje een Alu-hoed gehalte, maar ik ik vertrouw Nvidia's marketing niet en hun wel heel summiere uitleg die multi-interpretable is (devblog). Ik ben eerder geneigd te denken dat alle AI offsite gebeurd.
Heeft wellicht een beetje een Alu-hoed gehalte, maar ik ik vertrouw Nvidia's marketing niet en hun wel heel summiere uitleg die multi-interpretable is (devblog). Ik ben eerder geneigd te denken dat alle AI offsite gebeurd.
Hoe denk je ooit DLSS te kunnen doen op 200fps met enigszins acceptabele latency? En het is vrij makkelijk te controleren door de netwerk kabel er uit te trekken. :) Bovendien denk ik ook dat er vast wel iemand is geweest waar tijdens het spelen van een spel met DLSS aan waar internet ff haperde of compleet uitviel.
"DLSS is een reconstructietechniek die werkt met de Tensor-cores van Nvidia RTX-videokaarten."

Ben ik de enige die twijfels trekt bij de noodzaak van deze Tensor cores in DLSS? RTX voice zou hier ook gebruik van maken, maar was ook prima te gebruiken op GTX kaarten bijvoorbeeld.
En ja Nvidia Voice doet het zonder tensor cores maar (lang) niet zo goed en het kost meer performance. Zie o.a. https://www.youtube.com/watch?v=f_obMmLXlP4

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juni 2021 07:57]

Ik heb me hier ongelukkig uitgedrukt, en enigszins ook ongeïnformeerde uitspraken gedaan.

Waar ik eigenlijk op doel is dat ik vermoed dat deze algoritmen ook prima op CUDA gedraaid zouden kunnen worden, zelfs al is het 3x langzamer, dan praten we wellicht over 3.6 ms per frame.
Het grote machine learning gebeuren dat Nvidia doet gebeurt inderdaad niet op je GPU. Ze gebruiken alleen de Tensor cores als een soort extra shaders voor de toepassing van de regels die geleerd zijn bij Nvidia. Een spelontwikkelaar moet met Nvidia aan de slag om Nvidia de boel te laten leren en een zo goed mogelijke manier van upscaling te vinden. Zodra die gevonden is, dan zijn de GPUs alleen betrokken bij de uitvoering.

Maar, als je die toepassing laat plaatsvinden door de normale shaders, dan mis je shadercapaciteit en gaat je performance wat achteruit. Aangezien het een vrij intensief proces is, is het handig als je er dedicated hardware voor hebt.
Je hebt gelijk, en ik heb me hier ongelukkig uitgedrukt, en enigszins ook ongeïnformeerde uitspraken gedaan.

Waar ik eigenlijk op doel is dat ik vermoed dat deze algoritmen ook prima op CUDA gedraaid zouden kunnen worden, zelfs al is het 3x langzamer, dan praten we wellicht over 3.6 ms per frame.
Ik vraag me serieus af of de nog aan te kondigen Nintendo Switch Pro hier ook mee te maken heeft. De Switch ondersteund namelijk Vulkan en 4k DLSS wordt straks een ding op de Switch Pro. Nintendo draait daarnaast op een custom freebsd OS.

Edit: Ik zie een hoop reacties, wellicht dat niet iedereen alle Nintendo Switch leaks en geruchten volgt. Maar volgens meerdere bronnen komt er een Nintendo Switch Pro aan die DLSS ondersteund.
Mogelijk met een Nvidia Orin SoC die native DLSS ondersteund.
Dus naast 4K DLSS wordt ook de grafische kracht een stuk beter (hoeveel? wie zal het zeggen, ik schat zo 4x).
Daarnaast zijn er momenteel tal van aanwijzingen in firmwares aangetroffen dat er een nieuwe versie voor een Nintendo Switch Pro komt. Ook Bloomberg, voorspelt dit.

De reden dat we nog niks horen? Volgens velen (waaronder ik), komt dit doordat er chiptekorten zijn en Nintendo wil niet hetzelfde rampzalige pad bewandelen als Sony en Microsoft momenteel doen.

Nvidia heeft zijn eigen API in de vorm van NVN API.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 21 juni 2021 17:23]

Maar kan je GPU/APU het aan?

Want de rtx 10 en lager serie werkt niet met de Dlss.
Nou dat is heel de punt van DLSS - omdat je GPU resolutie/fill-rate niet aan kan :) Lijkt me een no-brainer voor een Switch Pro
Ja maar als de switch pro geen Tenson codes gaat het niet werken. Hoe graag Nintendo/Nvidia ook zou willen.
Kijk naar AMDs zn FSR.. tuurlijk zal NVIDIA roepen "kan niet" zonder hardware maar NVIDIA kennend (zie ook GSync geval) is dat niet meer dan een paywall. Genoeg voorbeelden, ook met Quadro features wat gewoon prima ondersteund worden op GeForce maar zitten gewoon gelokt achter software. "Het niet kan" neem ik dus met een korreltje zout :)
Gaan we het straks zien/horen als goed is.
FSR is wel heel wat anders toch, DLSS2.0 kan betere resultaten neerzetten, FSR is multiplatform. Overigens wil ik eerst nog wel even zien of CAS en FSR echt een groot verschil gaan maken ten opzichte van elkaar. Ik moet eerlijk zeggen dat voor op een TV met normale afstand een CAS variant net zo goed oogt als DLSS2.0. Je moet voor de grote verschillen van DLSS2.0 wel dichter op een monitor zitten. Voor een Switch Pro zou DLSS2.0 ten opzichte van CAS of FSR misschien helemaal niet zo boeiend zijn.
De verwachting is dat de switch pro een Orin soc krijgt. Die heeft ingebouwde DLSS.

Het zijn allemaal geruchten, I know...

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 21 juni 2021 17:08]

Stiekem vind ik het jammer dat ze niet naar AMD kijken. RDNA2 is nu qua performance per watt heel goed en voor de use case van de Switch vraag ik mij af of DLSS wel zo'n impact gaat hebben.
(Free)BSD is toch een compleet andere beest dan Linux? Beide hebben open-source varianten en zijn Unix gebaseerd, maar daarna beginnen de verschillen toch wel.
FreeBSD en Linux zijn verschillende implementaties van de Posix/Unix ideeën, maar voor applicaties is dat verschil relatief makkelijk te overbruggen (zeker makkelijker dan bv. Windows en Linux).
Als je maar vaak genoeg blijft zeggen dat de Switch Pro echt is dan heb je misschien een keer gelijk? :+
Vast. Terwijl er zat redenen zijn dat het gewoon voorlopig niet gaat gebeuren:
- de originele Switch verkoopt nog extreem goed
- een opgevoerde Switch hakt de userbase in 2en en is niet interessant voor uitgevers tot er genoeg verkocht zijn (en dat kan zolang duren tot er echt een nieuwe generatie komt - er zijn ook maar heel weinig 'DSi' specifieke games gemaakt bv)
- Nintendo introduceert geen nieuwe generatie als ze er geen nieuwe gameplay concepten mee kunnen ondersteunen
- er is een wereldwijd chiptekort

Maar any day now ;)
4k DLSS? Denk het niet, behalve voor grafisch simpele games die dus helemaal geen 4k nodig hebben en Nintendo heeft nog nooit veel waarde gezien in (hogere) resolutie.

Ik denk dat we gewoon betere games gaan krijgen op 1080p zonder dat developers hopen moeten gaan optimizen puur om het naar een stabiele 30 of 60 FPS te krijgen.
De switch heeft best veel moeite om games zoals Pokémon, de Witcher 3, Skyrim met redelijke kwaliteit te renderen.(Skyrim en de Witcher 3 bijvoorbeeld zien er bizar kaal uit of hebben gewoon een gemiddeld lager dan 720p resolutie, het is het gewoon niet waard) en deze games komen uit 2011-2014!

Met dlss zouden deze games misschien op 480>720p op 30 FPS met gewoon de volle bebossing/texturen quality op de normale switch, en 720>1080p op 30 (of 60 in een performance mode) op een switch pro.
Het idee is dus dat je van 1080P content, dit via DLSS 4K kan maken. Niet native, maar op een 50" 4k TV zorgt dit wel voor een scherper beeld, met minder aliasing.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 21 juni 2021 17:25]

Dat begrijp ik, maar wat ik dus zeg is dat ze Skyrim, een game uit 2011 op de normale switch al niet op 720p kunnen runnen zonder significante aanpassingen te maken aan de texturekwaliteit etcetera. De switch pro zal geen native 1080p runnen maar juist 720p met een dlss upscale naar 1080p, dan kunnen moderne games op de nog steeds gelimiteere Nvidia mobile GPU waarschijnlijk wel in hun volle kwaliteit gerenderet worden zonder dat de developers heel hard hun best moeten gaan doen om hun performance goals te halen zonder de game kaal te scheren, al dan wel in 720p native maar dlss 2.0 zal het wel heel geloofwaardige 1080p maken.
Allereerst Skyrim draait op 900p docked: https://youtu.be/qqR58L9oEOc?t=144 Handheld 720p. Dit betreft de remastered versie, net als op de PS4 en Xbox One.
Ter vergelijking, de reguliere versie draaide op de Playstation 3 720p native: https://www.eurogamer.net...alfoundry-face-off-skyrim.

Textures zijn op de Switch een stuk lager, maar dat wordt veroorzaakt door de beperkte geheugengrootte.

Daarnaast snap ik je punt en hangt het helemaal van de game af. De verwachting is dat Orin rond de PS4 zit qua flops. Moderne games als Cyberpunk of Battlefield zullen nog steeds op 720p draaien en via DLSS 1080p? Echter, huidige games die momenteel 540p-900p draaien, zie ik wel 1080p native draaien en via DLSS 4k.
Op zich is dat niet verkeerd. De games van Nintendo zullen wel sowieso 1080p draaien, ports mogelijk ook en current gen, 720p (maar de vraag is of die überhaupt gaan komen).
Dan zou het op normale shader cores moeten draaien. Daarnaast zijn dit al weer oudere shader cores die wellicht niet eens meerdere simpele operaties naast elkaar kunnen draaien. Als ik uit ga van Pascal dan kunnen ze of 1x de 32FP operatie of 2x de 16FP operatie op hetzelfde moment, ik lees niks over bijv 4x de INT8 operatie:
https://www.anandtech.com...founders-edition-review/5
De Tesla kaarten gebasseerd op Pascal kunnen het wel, maar of de consumenten kaarten het kunnen (met de zelfde performance winst) weet ik niet:
https://www.anandtech.com...ounces-tesla-p40-tesla-p4

Bij nieuwere architecturen kan een shader unit vaak meerdere INT8 operaties doen (dat zijn de operaties die je veel met ML gebruikt). Volgens mij wordt dit niks en zijn oplossingen zoals FSR beter geschikt voor die hardware.
Volgens meerdere bronnen komt er een Nintendo Switch Pro aan die DLSS ondersteund. [
Mogelijk met een Nvidia Orin SoC die native DLSS ondersteund.
Dus naast 4K DLSS wordt ook de grafische kracht een stuk beter (hoeveel? wie zal het zeggen, ik schat zo 4x).
Ah, ik baseerde wat ik zei op de oude Switch. Ik wist niet dat er al weer een Swtich Pro aan kwam met een nieuw Nvidia soc. Met 4x sneller zouden ze op dezelfde voet zitten als een PS4 Pro, misschien als hij gedocked is dat dit kan, maar ik denk niet in handheld mode.
We zullen het zien.
Officieel komt die er ook nog niet aan, hij is niet aangekondigd, momenteel is de Switch Pro niets meer dan steeds terugkerende geruchten is die al een paar jaar rond gaan.
Nvidia maakt ook bekend dat multiplayersurvivalgame Rust ondersteuning krijgt voor DLSS
Nu nog EAC...
Ik zit nu te klungelen met VFIO en single-gpu-passtrough om Rust te kunnen spelen. Het werkt heel goed (geen lag e.d.), maar de werking is nog wat onhandig. Ook voelt het gewoon bloated om een windows VM te hebben.
Dat gaat er ook niet komen totdat partijen die EAC inzetten actief Proton gaan ondersteunen. Valve heeft dit al enkele malen aangegeven: Proton kan Windows games prima op Linux laten draaien, maar als een ontwikkelaar het niet wilt, dan kunnen ze eenvoudig Proton onderuit trekken.
Hoog tijd dan voor de Rust ontwikkelaars dat ze dit gaan doen. Er was namelijk gewoon een linux-build van de game. Tot dat men EAC ging gebruiken. Als het in Proton kan werken, ben ik wel benieuwd hoe. Naar mijn weten gaat het simpelweg niet, omdat EAC directe syscalls maakt naar de (NT) kernel. Er is wel een EAC build voor linux, mja... Dan moet de game ook voor linux gebouwd worden, en dat doet men niet.
Goh wat toevallig dat dit de dinsdag is dat AMD met FSR komt. Zouden ze dat misschien expres hebben gedaan. Ga er maar van uit dat dit het geval is.

Voelen ze de hete adem van AMD.
Was al heel lang bekend dat nvidia hiermee bezig was. Dus dat heeft niks met FSR te maken.
Natuurlijk was dit al veel langer bekend. Gezien ook Phoronix hier een aantal weken geleden al over poste.

Je mist mijn punt, ze brengen het uit op de dag dat AMD met FSR komt. Dit doen ze zodat de techmedia en wellicht toekomstige Nvidia klanten ook wat tijd aan Nvidia besteden en Nvidia laat weten dat ze ook nog bestaan.

Ik zou hetzelfde hebben gedaan als Nvidia, maar het is wel erg doorzichtig.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 21 juni 2021 16:55]

Dat truukje hebben ze vaker gedaan.
Go Path of exile

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee