Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2020

Inleiding

We beginnen de Best Buy Guide van oktober al jaren met een korte terugblik op de grote techbeurs die in september plaatsvindt: de IFA. Dat is dit jaar iets anders, omdat de IFA niet de gebruikelijke doorgang heeft gevonden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aankondigingen zijn gedaan. De meeste aankondigingen op laptopgebied waren het gevolg van Intels introductie van de opvolger van de Ice lake-architectuur en die heet Tiger Lake.

Over Tiger Lake schreven we een achtergrondartikel en de belangrijkste verbeteringen van de nieuwe processor zijn de hogere kloksnelheid voor de cpu-cores en de Xe-gpu, die veel sneller moet zijn dan wat we gewend zijn van Intels igp's. Daarnaast kondigde Intel zijn Evo-certificeringsprogramma aan. Je kunt dat zien als een voortzetting van Project Athena, maar dan met wat nieuwe eisen. Een processor van de elfde generatie, oftewel Tiger Lake, is bijvoorbeeld verplicht.

Die Tiger Lake-processors vinden we onder andere terug in Dells XPS 13 en XPS 13 2-in-1 en in een hele reeks nieuwe zakelijke laptops van MSI, dat vooral bekendstaat om zijn gamelaptops. Ook ASUS kondigde laptops met Tiger Lake aan en de interessantste daarvan is de Zenbook S, die voorzien kan worden van een 13,9"-scherm met 3:2-verhouding en een resolutie van 3300x2200 pixels. Dat paneel gaan we ongetwijfeld nog terugzien op andere laptops en is bovendien onderdeel van een interessante trend waarbij fabrikanten steeds vaker kiezen voor 'hogere' laptopschermen met een 16:10- of 3:2-verhouding.

Vlnr: Asus Zenbook S, Lenovo X1 Fold en MSI Summit-laptops

Lenovo deed ook een aankondiging van een laptop met een 16:10-scherm, met een gewicht van minder dan een kilogram, de ThinkPad X1 Nano, naast een aantal 'gewone' Tiger Lake-laptops. Ongetwijfeld de belangrijkste aankondiging van Lenovo was overigens de beschikbaarheid van de X1 Fold. Die is voorzien van een vouwbaar 13,3"-oledscherm, dat een beeldverhouding van 4:3 heeft. De Fold lijkt de eerste verkrijgbare, vouwbare laptop te gaan worden, maar is met een vanafprijs van 4049 euro niet voor iedereen weggelegd.

Wat aankondigingen betreft was er veel aandacht voor Intel en dat kwam ook doordat Nvidia en AMD weinig interessants lieten zien. Nvidia kondigde de MX450 aan, die 2,5 keer zo snel moet zijn als een Intel Xe-gpu in een Tiger Lake-processor. De MX450 maakt bovendien gebruik van de Turing-architectuur, die nieuwer is dan de Pascal-architectuur die voor de MX150, 250 en 350 werd gebruikt. AMD kondigde, tot slot, een reeks 'nieuwe' chips voor Chromebooks aan. Het gaat daarbij om 12nm- en 14nm-processors van de Zen- en Zen+-generatie, die van een C-achtervoegsel zijn voorzien om duidelijk te maken dat ze voor Chromebooks zijn bedoeld.

Hoewel Tiger Lake-laptops het laptopnieuws dus domineerden, is het AMD dat in deze BBG de klok slaat. De Ryzen-processors bieden veel cores voor relatief weinig geld en laat dat nou precies zijn waar we in de Best Buy Guides naar op zoek zijn.

Laptop Budget
Budgetlaptop € 500,-
Basislaptop € 700,-
Thin&light € 1000,-

Tot 500 euro: Lenovo IdeaPad 3

In de categorie budgetlaptop in de Laptop Best Buy Guide gaan we iedere twee maanden op zoek naar de beste laptop voor 500 euro. Door de jaren heen zijn de specificaties van die laptops steeds beter geworden. Er was een tijd dat je geen hogere resolutie dan 1366x768 pixels hoefde te wensen en een ssd kon je al helemaal vergeten. Dat is intussen veranderd, want laptops zonder ssd zijn nauwelijks meer te krijgen en tot 500 euro zijn er meer laptops met dan zonder full-hd-scherm.

Lenovo IdeaPad 3 Acer Aspire 5
Cpu AMD Ryzen 3 4300U Intel Core i3-1005G1
Geheugen 8GB 8GB
Ssd 256GB 256GB
Prijs € 519,- € 499,-

Daar houdt het niet op, want de ontwikkelingen volgen elkaar op en de volgende mijlpaal dient zich alweer aan, want intussen zijn we de eerste laptops met quadcoreprocessors van 500 euro tegengekomen. Dan hebben we het niet over zuinige processors met Atom-cores, maar over een 'echte' laptopprocessor met een tdp van 15 watt, in dit geval afkomstig van AMD. De processor zit in een Lenovo IdeaPad 3 en gaat vergezeld van 8GB werkgeheugen, een ssd van 256GB en een ips-paneel met full-hd-resolutie. Dat zijn specificaties die je een paar jaar terug pas in laptops van 1000 euro tegenkwam. Op een gegeven moment zullen quadcoreprocessors wel de standaard worden, maar voorlopig is het heel zeldzaam in deze prijscategorie en daarom is de IdeaPad 3 de Best Buy van deze maand.

Naast de IdeaPad 3 lichten we ook de Acer Aspire 5 A514-53-9370 uit in deze BBG. Dat is de 'back-up Best Buy', want door de slechte verkrijgbaarheid van de Ryzen-processors zou de IdeaPad 3 snel uitverkocht kunnen raken. De genoemde Aspire 5 lijkt in grote lijnen op de Aspire 5, die we in juni tot Best Buy verkozen, maar heeft als grootste verschil dat er een Intel Ice Lake- in plaats van een Intel Comet Lake-processor in zit.

Lenovo IdeaPad 3 14ARE

In de IdeaPad-serie is het goedkoopste model de IdeaPad 1 en daarna volgt de IdeaPad 3. Daarboven zitten nog de luxere IdeaPad 5 en 7. De IdeaPad 3 is dus niet de duurste of meest luxueuze laptop die Lenovo levert, maar Lenovo heeft de plastic behuizing toch een strakke uitstraling willen geven. De achterkant van het scherm heeft de look van geborsteld aluminium en het Lenovo-logo is verticaal in een hoek geplaatst. Aan de binnenkant is de omlijsting van het scherm van grijs plastic gemaakt, met brede schermranden zonder logo's. Het ziet er opgeruimd uit, maar superstevig is het niet. Als je het scherm bijvoorbeeld bij een van de hoeken beetpakt om het open te klappen, trek je het geheel gemakkelijker scheef. In de bovenrand van het scherm zit de webcam en die is achter een schuifje verborgen. De kwaliteit van die webcam is niet best, want de resolutie is slechts 640x480 pixels, terwijl 1280x720 pixels al geruime tijd de standaard is.

Net als het scherm is de rest van de behuizing ook van plastic gemaakt en niet bijzonder stevig. Als je er druk op uitoefent, wil de behuizing meeveren. Dat vinden we op zich niet zo'n ramp, want bij laptops van 500 euro wordt vaak bezuinigd op de stevigheid van de behuizing. Bovendien staan er prima specificaties tegenover. Een IdeaPad 5, zoals die op de volgende pagina, heeft een metalen behuizing en voelt daarmee een stuk steviger aan, maar kost ook meteen 200 euro meer.

Ook als je naar de aansluitingen kijkt, zie je dat de IdeaPad 3 een laptop is die in het goedkopere segment valt. Hij heeft bijvoorbeeld geen USB-C-aansluiting en de HDMI-aansluiting ondersteunt slechts versie 1.4 van het protocol, wat betekent dat je er geen 4k-beeldscherm of -televisie op 60Hz op kunt aansluiten. Hij heeft wel een volledige SD-kaartlezer aan de rechterkant en links drie USB-A-aansluitingen. Daarvan werken er twee op een maximale snelheid van 5Gbit/s en een op de USB 2.0-snelheid van 480Mbit/s.

Het toetsenbord van de IdeaPad 3 maakt gebruik van grijze toetsen die van vrij 'stroef' aanvoelend plastic zijn gemaakt. Het voelt net wat goedkoper aan dan bij de IdeaPad 5, waarvan de toetsen van wat gladder plastic zijn gemaakt. We kunnen ons overigens goed voorstellen dat er mensen zijn die de iets stroevere toetsjes van de IdeaPad 3 fijner vinden werken. Doordat de behuizing wat minder stevig is dan bij de IdeaPad 5, voel je dat die meeveert bij het aanslaan van de toetsen.

Benchmarks, scherm en accuduur

Van de kwaliteit van de behuizing of de aansluitingen moet je niet te veel verwachten, maar waar koop je de IdeaPad 3 dan wél voor? Dat mag duidelijk zijn; het gaat bij deze laptop vooral om de snelle hardware.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
628
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 Ci3-1005G1
396
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
363
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1
347
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U
335
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U
317
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1
311
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1
161
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U
161
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
161
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
159
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U
146
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1
134
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 Ci3-1005G1
113
3DMark Cloud Gate
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
12.068
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1
9.078
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
7.931
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U
6.950
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1
6.912
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 Ci3-1005G1
6.665
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U
5.996
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
17.114
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1
10.366
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
10.321
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U
8.993
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1
8.472
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 Ci3-1005G1
7.999
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U
7.357
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd Ci3-1005G1
6.328
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
5.940
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
4.381
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 Ci3-1005G1
4.209
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Ci3-1005G1
4.204
Acer Aspire 5 A514-52-396M Ci3-10110U
3.872
Lenovo ThinkPad E490 Ci3-8145U
3.641

De IdeaPad 3 heeft, zoals gezegd, een quadcoreprocessor en dat kom je vrijwel niet tegen in deze prijsklasse. Het gaat om een AMD Ryzen 3 4300U-processor, die vier cores heeft met een basiskloksnelheid van 2,7GHz en een turboklok van 3,7GHz. Die twee extra cores zorgen ervoor dat de processor goed presteert ten opzichte van de dualcores die we normaal gesproken in deze prijsklasse tegenkomen. De ingebouwde gpu is een Vega 5 en ook die is wat sneller dan de gebruikelijke Intel-gpu's, blijkt uit de 3DMark Cloud Gate Graphics-test.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 14" 1920x1080
294
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 14" 1920x1080
286
HP 15s-fq1732nd 15,6" 1920x1080
273
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
258
Lenovo ThinkPad E490 14" 1920x1080
222
Acer Aspire 5 A514-53-3970 14" 1920x1080
219
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 14" 1920x1080
218
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd 15,6" 1920x1080
1468:1
Acer Aspire 5 A514-52-396M 14" 1920x1080
1337:1
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 14" 1920x1080
1213:1
Lenovo ThinkPad E490 14" 1920x1080
1169:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970 14" 1920x1080
1095:1
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 14" 1920x1080
1059:1
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
955:1
sRGB dekking
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
HP 15s-fq1732nd 15,6" 1920x1080
69,00
Lenovo ThinkPad E490 14" 1920x1080
65,30
Acer Aspire 5 A514-52-396M 14" 1920x1080
64,50
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 14" 1920x1080
63,90
Acer Aspire 5 A514-53-3970 14" 1920x1080
63,00
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 14" 1920x1080
61,40
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
61,10

Met alleen een snelle processor nemen we natuurlijk geen genoegen; de laptop moet ook voorzien zijn van een goed scherm. Dat is bij de IdeaPad 3 wat ons betreft in de basis het geval. Het 14"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel. Het ene ips-paneel is echter het andere niet en voor 500 euro krijg je er een met een maximale helderheid die niet overhoudt. Werk je op deze laptop en is er veel omgevingslicht, dan kan het scherm moeilijk afleesbaar zijn. Een voordeel is wel dat het scherm een matte afwerking heeft, waardoor reflecties niet heel opvallend zijn. Het contrast van ongeveer 1000:1 is eigenlijk het minimale dat we van een ips-paneel verwachten en een sRGB-kleurdekking van een procent of zestig is gebruikelijk in deze prijsklasse. Volledige sRGB-dekking krijg je pas bij laptops van een euro of 800.

  • Accutest browsen
  • Accutest PCMark
  • Accutest PCMark - score
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
10u48m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
10u21m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
10u4m
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
9u58m
HP 15s-fq1732nd 41Wh
6u53m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
6u27m
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 35Wh
5u56m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
6u2m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
4u55m
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
4u49m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
3u46m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
3u16m
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 35Wh
2u27m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
3.079,00
Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 35Wh
2.962,00
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
2.886,00
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
2.732,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
2.192,00
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
1.973,00

We kijken uiteraard ook naar de accuduur en daarbij zijn we altijd van mening dat je van een budgetlaptop niet te veel hoeft te verwachten. In de afgelopen tijd werden we regelmatig positief verrast door een lange accuduur bij een goedkope laptop en ook van de IdeaPad 3 worden we blij. Een accuduur van 10 uur bij licht gebruik is erg goed. Opvallend genoeg is het niet uitzonderlijk, want de ThinkPad E490 en verschillende uitvoeringen van de Acer Aspire 5 halen een vergelijkbare accuduur. In PCMark laat de IdeaPad 3 de Aspires bovendien achter zich met een langere accuduur, maar vooral een hogere score. De IdeaPad presteert, kortom, beter en houdt er een langere accuduur op na.

Tot slot kijken we naar de binnenkant van de IdeaPad 3, om te zien of er nog iets te upgraden valt. Dat is gelukkig, deels, het geval. De draadloze netwerkkaart is vervangbaar en de M.2-ssd ook. De helft van het werkgeheugen is vastgesoldeerd en onder het zwarte plastic zit een SO-DIMM-slot waarin de module vervangen kan worden. Lenovo geeft niet aan hoeveel het maximum is dat ondersteund wordt.

Conclusie

De IdeaPad 3 is een van de eerste laptops van 500 euro die zijn voorzien van een 15W-quadcoreprocessor en een full-hd-ips-scherm. Dat heeft tot gevolg dat de laptop de dualcoreconcurrentie met gemak verslaat in benchmarks. Hoewel de prestaties dus hoger zijn dan wat je van een laptop van 500 euro zou verwachten, is de behuizing dat niet. Dat is het onderdeel waarop bezuinigd is; het is van plastic en voelt vrij goedkoop aan. Er is geen USB-C-aansluiting op aanwezig en de kwaliteit van de webcam is slecht.

De beeldkwaliteit is zoals je verwacht van een laptop van 500 euro en de kijkhoeken zijn goed doordat er, zoals gezegd, een ips-paneel wordt gebruikt. In de toekomst valt er eventueel nog wat te upgraden doordat het geheugen deels vervangbaar is. De accuduur, tot slot, is bijzonder goed voor een goedkope laptop en als je het rustig aan doet, kun je de 10 uur aantikken.

Alternatieven

Acer Aspire 5 A514-53-3970

We hebben de Aspire 5 uitgelicht in deze BBG als belangrijkste alternatief voor de IdeaPad 3. Simpel gezegd komt het erop neer dat de Acer door zijn dualcoreprocessor langzamer is, maar dat er op andere punten minder bezuinigd is dan bij de Lenovo. Zo is de behuizing wel voorzien van USB-C en zelfs een ethernetaansluiting. De webcamresolutie is met 1280x720 pixels eveneens hoger dan bij de IdeaPad 3, terwijl de accuduur ook bij de Aspire 5 lekker lang is. Als je aan een dualcore genoeg hebt, is de Aspire 5 een interessantere keuze dan de IdeaPad 3.

Score: 0(0 reviews)
HP 14s-dq1120nd

De HP 14S haalden we in de Best Buy Guide van februari al aan. Toen ging het om een ander modelnummer, maar op het nummer na lijkt er niets veranderd te zijn. De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de Acer hierboven, maar dan is de HP van 4GB geheugen en een 128GB-ssd voorzien. De prijs ligt wel vijf tientjes lager.

Score: 0(0 reviews)
linkBBG Februari 2020 - Budgetlaptop

Tot 700 euro: Lenovo IdeaPad 5 14ARE

Met een budget van 700 euro zoeken we in de categorie basislaptop naar een 14"- of 15,6"-exemplaar met vlotte hardware. De laptop die we zoeken, is een allrounder waarmee je taken als officewerk snel kunt uitvoeren en die ook geschikt is voor zwaarder werk als fotobewerking. Bij het maken van de keuze letten we niet alleen op ruwe rekenkracht; de laptop moet ook een goed scherm hebben en voorzien zijn van een ssd.

AMD's Ryzen 4000U-processors bieden op dit moment beduidend betere prestaties dan Intel-processors in dezelfde prijsklasse. Je krijgt voor hetzelfde geld meer cores en dat levert beduidend betere resultaten op in benchmarks én in de praktijk. De verkrijgbaarheid van laptops met deze processors blijft echter een heikel punt.

Lenovo IdeaPad 5 14ARE

Dat geldt ook voor het model dat we deze keer hebben uitgekozen: de Lenovo IdeaPad 5 14ARE met Ryzen 5 4500U, 16GB ram en een 512GB-ssd. Op het moment van schrijven is die niet in voorraad bij webshops, maar winkels laten wel zien dat er nieuwe leveringen komen. Heb je snel een laptop nodig of neemt de verkrijgbaarheid af, neem dan een kijkje bij de alternatieven onderaan deze pagina. Die zijn beter verkrijgbaar en hebben dezelfde processor, maar moeten het veelal stellen met minder werkgeheugen.

Configuraties

Lenovo maakt voor winkels en winkelketens verschillende uitvoeringen van de IdeaPad 5 14ARE. Zo zijn er winkels die een variant in een andere kleur aanbieden, maar die is op dit moment 70 euro duurder. Ook is er een duurdere variant met Ryzen 7-octacore.

Lenovo IdeaPad 5 14ARE-uitvoeringen
Model 81YM00B3MH 81YM00B2MH 81YM0094MH
Processor Ryzen 5 4500U Ryzen 5 4500U Ryzen 7 4700U
Ram 16GB ddr4-3200 16GB ddr4-3200 16GB ddr4-3200
Ssd 512GB 512GB 512GB
Scherm 14", 1920x1080px, ips 14", 1920x1080px, ips 14", 1920x1080px, ips
Prijs € 699,- € 769,- € 829,-

Behuizing en aansluitingen

Eerder dit jaar hebben we de IdeaPad 5 15ARE uitgebreid besproken. Dat is een 15,6"-uitvoering met dezelfde hardware. Die laptop kostte ook 700 euro, maar is niet meer te vinden bij webshops en is ook verdwenen van Lenovo's eigen site. De IdeaPad 5 14ARE is zoals de naam al aangeeft, een kleinere 14"-variant. De laptop is zo'n 1,7cm dik en weegt ongeveer 1,4kg.

De IdeaPad 5 is wat luxueuzer uitgevoerd dan de IdeaPad 3 die we als budgetmodel hebben gekozen. Dat zie je terug in de behuizing; die is bij dit duurdere model van aluminium. Ook heeft de IdeaPad 5 beduidend dunnere schermranden dan zijn goedkopere broertje. Een voordeel van de 14"-versie tegenover de 15,6"-versie is dat ook het gedeelte rondom het toetsenbord van metaal is gemaakt. Bij de grotere versie is dat plastic.

Lenovo voorziet de IdeaPad 5 14ARE van twee USB-A 3.1-poorten en een SD-kaartlezer. Ook heeft de laptop een HDMI 1.4b-aansluiting, audiojack en USB-C-poort. Laatstgenoemde wordt gebruikt om de laptop op te laden en ondersteunt ook DisplayPort Alt Mode. Daardoor kun je ook een 4k-monitor met 60Hz aansturen met deze laptop.

Het geheugen is op het moederbord gesoldeerd en dus niet uit te breiden. Met 16GB ram in dualchannelconfiguratie is dat gelukkig niet zo'n probleem. Er is wel ruimte voor een extra ssd. Dat moet een NVMe-exemplaar zijn van het M.2-2280-formaat. Het 512GB-exemplaar dat al in de laptop zit, is een M.2-2248-variant. Die is eventueel ook te vervangen door een andere ssd van hetzelfde formaat.

Benchmarks

De Ryzen 5 4500U-processor hebben we in de afgelopen tijd in meer laptops getest. Met zijn zes cores weet hij Intel-processors voor te blijven. Die laatste hebben in dezelfde prijsklasse vrijwel altijd vier cores. Ook is de nieuwe Ryzen 4000-serie veel sneller dan de vorige generatie.

  • Cinebench - Multi
  • Cinebench - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Cloud Gate
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
1.290
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
1.004
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
917
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
823
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Ryzen 5 4500U
816
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
656
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
628
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
554
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
182
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
171
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Ryzen 5 4500U
170
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
170
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
169
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
169
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
161
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
138
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
14.413
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
11.310
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Ryzen 5 4500U
10.850
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
10.838
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
10.546
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
8.605
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
8.488
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
5.195
3DMark Cloud Gate
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
21.311
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
16.064
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Ryzen 5 4500U
15.583
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Ryzen 5 4500U
15.140
Huawei MateBook D 14" Ryzen 5 3500U
13.629
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
13.535
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
12.068
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Ci5-10210U
8.603

In de Lenovo IdeaPad 5 14ARE zit geen losse videokaart, dus gebruikt de laptop de geïntegreerde Vega-gpu van de Ryzen-processor. Die is geschikt voor relatief eenvoudige spelletjes of games met lage instellingen.

Scherm en accuduur

Het 14"-scherm van de IdeaPad 5 14ARE heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en dat levert een scherp beeld op. Het gaat om een ips-paneel met goede kijkhoeken en een behoorlijk hoog contrast. Het scherm is mat afgewerkt, zodat je weinig last hebt van reflecties. De maximale helderheid is zo'n 330cd/m² en dat is een gebruikelijke waarde voor laptops in deze prijsklasse. Het is niet genoeg om in de volle zon het scherm nog goed af te kunnen lezen, maar in andere omstandigheden voldoet de helderheid prima.

  • Helderheid
  • Contrast
  • sRGB-dekking
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
385
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
331
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
299
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
295
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
289
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
258
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
239
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
216
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
2026:1
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
1405:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
1271:1
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
1126:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
1106:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
1069:1
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
1067:1
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
955:1
sRGB dekking
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
108,70
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
64,80
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
64,50
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
63,80
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
63,10
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
61,20
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
61,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
59,90
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
2,10
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
2,20
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
3,60
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
4,00
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
5,50
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
6,10
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
6,40
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
8,20
Gemiddelde kleurfout
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
3,70
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
7,30
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
7,70
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
8,50
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
8,80
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
9,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
9,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
9,80

Lenovo gebruikt een relatief goedkoop paneel, dat maar zo'n zestig procent van de sRGB-kleurruimte kan weergeven. Het scherm in ons testexemplaar is slecht gekalibreerd en heeft een erg hoge kleurafwijking. Dat is eerder regel dan uitzondering in deze prijsklasse, maar het is iets om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een laptop voor toepassingen waarbij natuurgetrouwe kleurweergave belangrijk is. Daarvoor kun je beter verder kijken naar een model met een beter scherm. Voor multimedia voldoet het scherm echter prima.

  • Accutest browsen
  • PCMark 8 (accu)
  • PCMark 8 (score)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
15u32m
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
14u25m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
12u24m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
12u12m
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
11u37m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
11u6m
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
10u15m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
10u4m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
6u16m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
5u39m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
5u38m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
5u35m
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
5u31m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
4u55m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
4u53m
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
4u47m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Schermdiagonaal Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 60,7Wh
3.854,00
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 15,6" 70Wh
3.407,00
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 14" 48Wh
3.340,00
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 14" 52,5Wh
3.320,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 57Wh
3.252,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 45Wh
3.079,00
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 14" 50,29Wh
2.895,00
Huawei MateBook D 14" 14" 56Wh
2.681,00

AMD's nieuwe Ryzen 4000U-processors zijn krachtig, maar ook behoorlijk zuinig. Dat bewijst deze laptop maar weer eens, want in onze browsetest gaat de IdeaPad 5 14ARE bijna 12,5 uur mee.

Conclusie

De IdeaPad 14 5ARE is een snelle laptop in een metalen behuizing, met een zeer goede accuduur. Naast een snelle hexacoreprocessor krijg je ook veel geheugen en een grote ssd. Bovendien kun je nog een extra ssd plaatsen. Het grootste minpunt is de kleurweergave van het scherm. Het is een mat ips-paneel met goede kijkhoeken, maar de kleuren zijn niet goed afgesteld. Een ander nadeel is de verkrijgbaarheid; de uitvoering met deze configuratie voor 700 euro is niet goed leverbaar op het moment van schrijven. Wel zijn er winkels die dezelfde configuratie in een andere kleur voor 770 euro verkopen.

  • Ryzen 5 4500U, 16GB, 512GB (blauw)
  • Ryzen 5 4500U, 16GB, 512GB (donkergrijs)

Laagste prijzen voor: Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 (81YM00B3MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Levix Computershop

Score: 4.5 (15)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 30,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Dustinhome.nl

Score: 3.5 (67)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (3883)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (411)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 (81YM00B2MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Megekko

Score: 4.5 (3883)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 4.5 (411)

€ 769,-

€ 769,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 769,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 769,-
Bekijk

Alternatieven

Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A200A9MH)

Lenovo's Yoga Slim 7 is ook een 14"-laptop, maar wat dunner en lichter dan de IdeaPad. Voor 750 euro krijg je een uitvoering met Ryzen 5 4500U, 8GB ram en een 512GB- of 256GB-ssd. Het scherm is beter dan dat van de IdeaPad en kan honderd procent van de sRGB-kleurruimte weergeven.

Score: 0(0 reviews)
linkVerschillende Yoga Slim 7-uitvoeringen in PricewatchlinkReview van duurdere Yoga Slim 7 met Ryzen 7-octacore
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP

De Acer Swift 3 SF314 is met zijn Ryzen 5 4500U en 512GB-ssd vergelijkbaar met de IdeaPad 5 14ARE. De laptop kost ook 700 euro, maar je moet het doen met 8GB geheugen in plaats van 16GB. De laptop is wel beter verkrijgbaar.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 (81X2006QMH)

Lenovo heeft ook een Flex-uitvoering van zijn IdeaPad 5. Dat is een convertible met een glanzend touchscreen. Voor 700 euro krijg je een configuratie met Ryzen 5 4500U, 512GB-ssd en 8GB ram.

Score: 5(1 reviews)
linkLenovo IdeaPad Flex 5 14" Review

Tot 1000 euro: ASUS Zenbook, Lenovo Slim 7

Voor een dunne en lichte laptop trekken we maximaal 1000 euro uit en dat moet wat ons betreft genoeg zijn voor een laptop die, zoals de naam van de categorie al aangeeft, dun en licht is. We zijn op zoek naar een laptop met een schermdiagonaal van maximaal 14" en een niet al te hoog gewicht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. 1000 euro is, zoals gezegd, het maximum, maar we hebben al voor maximaal 800 euro twee laptops op het oog die allebei een uitstekende keuze zijn. Ze zijn beide voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor met zes cores. De ene is de Yoga Slim 7 en de andere is de ASUS Zenbook UM425.

Yoga Slim 7 en Zenbook UM425

We zijn, net als bij de andere Best Buys in deze guide uitgekomen op laptops met een AMD Ryzen-processor. Op dit moment zijn er geen laptops met Intel-processor die voor 800 euro dezelfde prestaties kunnen neerzetten als laptops met hexacores van AMD. Dat heeft ook tot gevolg dat we op deze pagina weer een Lenovo-laptop aanhalen, want Lenovo heeft een groot deel van de Ryzen-processors weten te reserveren bij AMD. Een korte blik op de Pricewatch laat zien dat Lenovo op het moment van schrijven 57 modellen aanbiedt met de Ryzen 4000U-processor, terwijl dat er bij ASUS bijvoorbeeld maar 10 zijn en bij Acer slechts 5. Toch hebben we onlangs ook een ASUS Zenbook getest die zich kan meten met de Yoga 7 Slim, waarvan we het topmodel in augustus reviewden.

ASUS UM425IA-AM005T Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A200A9MH) Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A20080MH) Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A2007NMH)
Cpu AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U
Werkgeheugen 8GB 8GB 8GB 8GB
Ssd 512GB 512GB 256GB 256GB
Scherm 14", full hd, mat 14", full hd, mat 14", full hd, mat 14", full hd, mat
Gewicht 1,22kg 1,33kg 1,33kg 1,33kg
Kleur Pine grey (donkergrijs) Slate grey (grijs) Slate grey (grijs) Orchid (donkerpaars)
Prijs € 799,- Onbekend € 749,- € 749,-

De Best Buys van dit moment zijn wat ons betreft de ASUS en Lenovo in de eerste twee kolommen van de bovenstaande tabel. De ASUS is iets lichter, maar kost op het moment van schrijven 800 euro, terwijl de Yoga Slim 7 met 512GB opslag 750 euro kost. Die laatste laptop is wel bij slechts één winkel te krijgen, dus als hij daar uitverkocht is en je wil graag een Slim 7, zou je nog kunnen kiezen voor een van de modellen in de laatstste twee kolommen. Dan heb je bovendien de keuze voor een gezellige, donkerpaarse behuizing, in plaats van het gebruikelijke grijs. De prijs is echter niet zo aantrekkelijk als die van de Slim 7 in de tweede kolom, want ook deze modellen kosten 750 euro, maar hebben een ssd ter grootte van slechts 256GB.

ASUS Zenbook UM425

Over de Slim 7 hebben we zoals gezegd eerder een review gepubliceerd en daarom besteden we hier met name aandacht aan de UM425, die we uiteraard vergelijken met de testresultaten van de Slim 7. Over de UM425 hebben we eigenlijk ook al eerder geschreven, want de laptop lijkt van buiten als twee druppels water op de UX425, die we begin september reviewden. Een fundamenteel verschil tussen de UX425 en de UM425 is de processor. De UX heeft een Intel-processor, terwijl de UM van een AMD-processor is voorzien. De prijzen liggen ook iets anders, want de Intel-uitvoering kost 1300 euro, terwijl de AMD-versie slechts 800 euro kost.

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid graphics
  • 3DMark Night Raid Cpu
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
1.290
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
1.004
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
950
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
837
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
782
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
670
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
650
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
628
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
540
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
182
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
180
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
178
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
177
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
171
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
169
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
168
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
164
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
161
3DMark Night Raid
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
14.413
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
11.358
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
11.310
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.052
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
10.694
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
9.517
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
9.289
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
8.605
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7.175
3DMark Night Raid graphics
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
15.723
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
12.092
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
11.904
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
11.780
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
11.652
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
10.625
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
10.358
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
9.322
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7.864
3DMark Night Raid Cpu
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
9.793
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
8.820
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
8.452
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
8.189
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
7.297
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
5.994
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
5.984
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
5.862
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
4.795

De Ryzen-uitvoering van de Zenbook is niet alleen goedkoper dan de uitvoering met Intel-processor, hij is dankzij zijn twee extra cores in de meeste benchmarks ook veel sneller dan de Intel-varianten. Alleen als het op bewerkingen aankomt die op één core draaien, zoals Cinebench single, wint de Intel-processor het. In de meeste gevallen zijn de zes AMD-cores echter te snel voor de vier Intel-cores.

  • Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
  • Verschil Blender Ryzengraphic
Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde in seconden (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
27,00 28,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
38,00 46,00
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
40,00 48,00
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
46,00 53,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
61,00 61,00
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
52,00 70,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
63,00 79,00
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
77,00 83,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
59,00 88,00
Verschil Blender Ryzengraphic
Laptop CPU/SoC Minimum- / gemiddelde Tijd in % (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 Ryzen 3 4300U
0,0
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Ryzen 7 4800U
3,7
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 Ci5-1035G4
7,8
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
15,0
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T Ryzen 5 4500U
20,0
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Ryzen 5 4500U
21,1
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T Ci7-1065G7
25,4
Dell XPS 13 9300 Ci7-1065G7
34,6
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T Ci7-1065G7
49,2

Een kritiekpunt op de Zenbooks met Intel-processor dat we tijdens de review maakten, betrof de mate van throttling bij langdurige belasting. We testen dat met behulp van Blender, waarin we gedurende 30 minuten steeds dezelfde afbeelding renderen en kijken naar de rendertijd. Die is de eerste keer het kortste en wordt langer naarmate de temperatuur oploopt en de processor zichzelf moet terugklokken. De extra cores zorgen ervoor dat de UM425 in deze test toch al sneller is dan de UX425, maar er vindt ook minder throttling plaats. We hebben van de Slim 7 niet de uitvoering met Ryzen 5-processor getest, maar de Slim 7 met Ryzen 7 laat zien dat Lenovo de throttling bij die laptop nog wat beter onder de knie heeft.

Uiterlijk, aansluitingen en toetsenbord

Wat het uiterlijk van de Zenbook UM425 betreft kunnen we bijna de eerdere review van de Zenbook UX425 kopiëren. De laptop heeft dezelfde metalen behuizing, die er strak uitziet, maar wat stevigheid betreft niet helemaal overtuigt. Vooral de dunne schermranden, die er mooi uitzien, leveren geen erg stevige constructie op, waardoor het scherm zich laat torderen als je er wat kracht op zet. Bij de Yoga Slim 7 is dat overigens ook het geval en bij dunne en lichte laptops zien we dat vaak voorkomen. In de dunne rand heeft ASUS wel een webcam met gezichtsherkenning weten te verwerken, waardoor je snel kunt inloggen met behulp van Windows Hello. De Slim 7 heeft dat ook en die is bovendien voorzien van een tof-sensor, die je aanwezigheid kan detecteren en de camera alvast aanzet als je in de buurt komt.

De basis van de laptop is ook van metaal gemaakt en had wat ons betreft nog iets steviger gekund. Dat gebrek aan stevigheid kan je merken tijdens het typen, want bij een zware aanslag kan de behuizing meeveren als je de toetsen indrukt. De toetsentravel houdt niet over bij de dunne laptop, maar dat geldt voor vrijwel alle thin&lights die we testen. De aanslag is in ieder geval wel duidelijk en wordt netjes gedempt. De touchpad op de Zenbook 14 is lekker groot en voorzien van ASUS' NumberPad, wat inhoudt dat je met een druk op de knop in de hoek de touchpad omtovert in een numeriek toetsenbordje. Dat is op zich leuk bedacht, want het toetsenbord heeft geen numeriek eiland. Het gebrek aan feedback, die een fysieke toets wel levert, lijkt ons echter een gemis voor een dergelijk toetsenbordje en we kunnen ons niet voorstellen dat het een echte meerwaarde biedt.

De aansluitingen op de behuizing van de UM425 zijn dezelfde als op de UX425, met één groot verschil: de aanwezigheid van Thunderbolt. We kennen geen laptops met AMD-processor die van Thunderbolt-aansluitingen zijn voorzien en dus moet de UM425 het doen met 'gewone' USB-C-aansluitingen, die wel een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s ondersteunen. De HDMI-aansluiting ondersteunt de 2.0-versie van het protocol, dus 4k-televsies en -beeldschermen kunnen gewoon op 60Hz aangestuurd worden. Er is verder nog een gewone USB-A-aansluiting met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s aanwezig en tot slot zit er een microSD-kaartlezer op de laptop. We missen een mini-jackaansluiting, iets wat op veel smartphones wordt weggelaten, maar wat we op laptops vrijwel altijd nog gewoon aantreffen.

Scherm, accuduur en upgrades

De Zenbook UX425 was van een goed scherm voorzien, met een goede helderheid en een goed contrast, en het is duidelijk dat daar bij de UM425 op bezuinigd is. Het scherm heeft een lagere helderheid van 281cd/m² en een contrast van 1337:1 en hoewel we dat een mooi getal vinden, is het niet zo hoog als de 1700:1 die het scherm in de UX425 haalde. In vergelijking met de Slim 7 is het scherm van de UM425 ook minder goed. Hoewel Lenovo in zijn specificaties een helderheid van 300cd/m² belooft, haalden we met ons reviewsample een hogere helderheid en een uitstekend contrast van meer dan 2000:1.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB dekking
  • Grijswaardenfout
  • Kleurfout
Helderheid wit
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
600
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
441
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
426
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
420
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
400
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
385
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
331
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
281
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
258
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
2026:1
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
1869:1
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
1852:1
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
1704:1
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
1438:1
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
1337:1
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
1307:1
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
1067:1
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
955:1
sRGB dekking
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
108,70
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 13,5" 2256x1504
99,90
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
99,80
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
99,20
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
97,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
95,10
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
94,70
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
61,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
59,90
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
2,20
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
4,60
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
5,30
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
5,90
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
6,00
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
6,10
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
6,40
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
8,20
Gemiddelde kleurfout
Laptop Schermdiagonaal Resolutie kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 14" 1920x1080
2,60
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 14" 1920x1080
2,70
HP Envy x360 13-ay0001nd 13,3" 1920x1080
2,80
Dell XPS 13 9300 13,4" 1920x1200
3,40
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 14" 1920x1080
3,70
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 13,3" 1920x1080
3,80
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 14" 1920x1080
9,10
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 14" 1920x1080
9,80

De wat lage helderheid van het ASUS-scherm zorgt ervoor dat de afleesbaarheid bij veel omgevingslicht niet al te best is, al zal het voor werk binnenshuis zonder direct invallend zonlicht wel toereikend zijn. Het scherm heeft een matte afwerking en dat helpt bij de afleesbaarheid. Wat kalibratie betreft doet het scherm het wel erg goed en zien we een afwijking van minder dan 3 in beide schermtests. Dat wil zeggen dat de afwijking van de sRGB-standaard met het blote oog niet waar te nemen moet zijn.

  • Browsen
  • PCMark 8 accutest
  • PCMark 8 score
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
18u43m
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
16u1m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
15u32m
Dell XPS 13 9300 52Wh
14u43m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
13u12m
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
12u28m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
12u24m
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
12u11m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
10u4m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
5u56m
Dell XPS 13 9300 52Wh
5u42m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
5u39m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
5u38m
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
5u38m
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
5u34m
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
4u55m
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
4u35m
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
4u20m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
3.854,00
Asus ZenBook 14 UX425JA-HM046T 67Wh
3.628,00
Acer Swift 3 SF313-52-55T8 56Wh
3.584,00
Dell XPS 13 9300 52Wh
3.500,00
Asus ZenBook 13 UX325JA-AH006T 67Wh
3.483,00
Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T 67Wh
3.382,00
HP Envy x360 13-ay0001nd 51Wh
3.289,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
3.252,00
Lenovo IdeaPad 3 14ARE05 45Wh
3.079,00

Niet onbelangrijk voor een dunne en lichte laptop is de accuduur en daar verwachtten we heel wat van, gezien de grote accu waarvan de UM425 is voorzien. De UX425 haalt met dezelfde accu een accuduur van ruim 18 uur tijdens browsen en de UM425 zit daar behoorlijk onder. Een accuduur van 12 uur is nog altijd niet verkeerd, maar ASUS heeft duidelijk minder aandacht besteed aan het halen van een lange accuduur dan bij de UX425. Een oorzaak van die kortere accuduur zou het scherm kunnen zijn. Bij de UX425 werd een extra zuinig paneel gebruikt, dat maximaal 1 watt verbruikt, terwijl bij de UM425 voor een conventioneel paneel is gekozen. De Slim 7 doet het overigens beter dan de UM425 in beide accutests.

Tot slot halen we de onderkant van de laptop af en daar valt bij de UM425 niet bijzonder veel te zien. Het werkgeheugen is namelijk vastgesoldeerd en alleen de ssd, boven de processor, is vervangbaar. Een tweede ssd, zoals bij de Slim 7 wel geïnstalleerd kan worden, is bij de UM425 geen optie.

Conclusie

De ASUS UM425 is voor 800 euro een aantrekkelijkere laptop dan zijn 500 euro duurdere Intel-broer: de UX425. De AMD-variant is sneller en heeft minder last van throttling. Het scherm is bovendien goed gekalibreerd, maar heeft wel een wat lage helderheid. Verder is de accuduur van 12,5 uur tijdens browsen prima, maar er zijn wel laptops in dezelfde prijsklasse die het beter doen. Ten opzichte van de Slim 7 is de ASUS wat lichter en is de schermkalibratie beter, maar op andere punten doet de Slim 7 het toch beter.

De aanwezigheidsdetectie van de Lenovo is bijvoorbeeld prettig als je even wegloopt en weer terugkomt bij je laptop en dat is iets wat de Zenbook niet heeft. Daarnaast is de accuduur van de Slim 7 wat beter en dat geldt ook voor de maximale schermhelderheid, hoewel de kalibratie minder is. De Lenovo heeft bovendien ruimte voor een tweede ssd. Op basis daarvan gaat onze voorkeur uit naar de Slim 7, maar heb je de voorkeur voor een laptop met een betere schermkalibratie, dan is de Zenbook UM425 weer aantrekkelijker.

Alternatieven

HP Envy x360 13-ay0001nd

De Zenbook UM425 en Yoga Slim 7 zijn conventionele laptops, maar als je liever een convertible laptop hebt, dan is de Envy x360 een goed alternatief. De specificaties komen overeen met die van de Zenbook en Slim, terwijl scherm en accuduur ook erg goed zijn. Je moet er wel voorzichtig mee omspringen, want de behuizing wordt maar matig beschermd als je hem als convertible gebruikt.

Score: 5(3 reviews)
linkHP Envy x360 13 Review - Ryze-hexacore in strakke 13,3"-klapper
Lenovo IdeaPad S540-13ARE (82DL002TMH)

Deze IdeaPad S540 heeft een octacore Ryzen-processor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd. Dat is bijzonder vlotte hardware voor een laptop van 1000 euro en hij is bovendien uitgerust met een scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels.

Score: 4.5(2 reviews)
MSI Modern 14 B4MW-043NL

Ook MSI heeft zijn laptops voorzien van processors van de jongste AMD Ryzen-generatie. De 4700U in deze Modern 14 heeft acht cores en daarnaast zijn 16GB geheugen en een 512GB-ssd beschikbaar. Verder is de laptop voorzien van een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (133)

Wijzig sortering
Altijd leuk deze best buy guides, om een beeld te krijgen wat "trending" is. Zelf ben ik rustig op zoek naar een laptop met een beetje grafische power, dan kom je al snel uit bij een gaming laptop. Zou leuk zijn als daar ook een best buy van komt. Het heeft me wel wat uurtjes gekost om alle nvidia type nummers te doorgronden. Conclusie, nu even wachten, omdat er pas een nieuwe generatie op de markt is gekomen.

Ik zie dat AMD wel goedkoper is dan een vergelijkbaar Intel alternatief. Dat is nog meer uitzoekwerk, wat is beter, wat betreft prestaties, warmte en verbruik. Gelukkig helpt deze guide daar al een beetje bij.
Al eens rondgekeken bij BTO?

Best betaalbaar en je kunt het zo gek maken als je wil.

Je zit niet met OEM driver troep opgescheept èn (na de garantie) kun je je laptop makkelijk open schroeven om onderdelen te vervangen i.p.v. dat die schroeven achter steunrubbertjes zitten verstopt.
Ik heb ooit zelf een BTO laptop gehad op aanraden van een vriend die in een computerwinkel werkte. De laptop en specs waren toen de tijd prima alleen de bouw kwaliteit was alles behalve goed. Het plastic rond het scherm was meerdere malen afgebroken en de scharnieren hielden er ook mee op. Ik heb dit twee keer laten vervangen voor een behoorlijke prijs.

Ik kan BTO alleen aanraden als ze iets aan de bouw kwaliteit hebben gedaan.

Ps: Ik heb in 2014 de laptop gekocht voor €1500,- en gebruikte hem voor mijn grafische opleiding. Ik verwachte dat die redelijk stevig is voor die prijs...
Nooit van gehoord. Grappig dat dat ook kan, laptop op maat.
Dank voor de info.
Doe het niet, zijn clevo barebones (want dat zijn het) met veelal zeer matige bouwkwaliteit en brakke firmware en driver ondersteuning.
Wanneer had je laatst een BTO Laptop gekocht?

Ik gebruik nu al 3 jaar een BTO Laptop, en geen van die problemen die jij op noemt heb ik.
BTO is niet de producent van de laptop. Dat is namelijk clevo. Mijne is al een jaar of 5 oud en heeft toen rond de €2300 gekost. Maar van hetgeen ik van kennissen heb gehoord is de kwaliteit niet verbeterd.
Inmiddels drie Clevo's van BTO gekocht (3, 2 en 1 jaar geleden) en ingericht voor familieleden, resp. een 15-, een 13- en een 14-inch exemplaar. Heerlijk snelle machientjes, makkelijk open te schroeven en uit te breiden (RAM, SSD), geen bloatware maar enkel een basale Windows-installatie erop (je kunt ze ook zonder OS kopen; en op de BTO-website staan complete driverarchieven), prima 'mat' full HD-schermen en van stevig aluminium gemaakt (de 13- en 14-inch machientjes).

En, misschien nog belangrijker: bijna volledig te configureren wat je wel en vooral ook wat je niet hebben wilt. Tot en met betere WiFi-modules aan toe. Je zit dus niet vast aan een onzalig compromis tussen dingen die je nodig hebt en waar je niet op zit te wachten in zo'n kant-en-klare 'merk'-laptop.

Geen van de drie machientjes heeft tot nog toe enig probleem gekend. Twee van de drie zijn als studentenlaptop in gebruik, dus worden regelmatig meegesleept in rugzakken in de trein.

Mijn eigen Lenovo Thinkpad X230 weigert al jaren hardnekkig de geest te geven, en kan wegens zelfgedane uitbreiding naar 16GB RAM en 3TB opslag (1TB mSata plus 2TB SATA) 'helaas' nog altijd prima meekomen, maar tegen de tijd dat die echt vervangen moet worden wordt mijn volgende laptop waarschijnlijk ook een BTO (nou ja, Clevo dus).
Let ook goed op het Wattage dat de GPU toebedeeld krijgt, dit kan erg veel verschil maken in de performance. Volgens mij heeft hardware unboxed (YouTube) hier een behoorlijk deel van dit artikel aan gewijd.
Weer wat geleerd, thanks. Hoop zaken om rekening mee te houden. Nog een reden om een best buy gaming rig te hebben. 2x laptop en 2x desktop.
Ik ben zelf ook aan het rondkijken voor een laptop met grafische power voor content creation (niet voor gaming), maar kom vaak tegen dat Ryzen uitvoeringen 'kreupel' lijken gemaakt tov van de Intel uitvoeringen. Vaak minder maximum geheugen, kleinere SSD, mindere scherm, dat soort ongein. Ik snap niet waarom.
Ryzen (4000) is in het algemeen sneller en zuiniger dan Intel, en ook goedkoper. Maar je vindt ze nooit bij de grote jongens als Dell en HP. Het lijkt wel een deal met Intel om ze niet teveel in verlegenheid te brengen.
Je vindt in gaming laptops van o.a. Dell, Lenovo en HP wel de leuke Ryzen en overige hardware voor een schappelijke prijs, maar die dingen lijken in allerlei reviews slecht gebouwde constructies die luidruchtig hard blazen vanwege de gpu en hoge TDP.

Net deze vergelijking gevonden van een OEM die wel gelijke modellen uitbrengt, maar je moet ze echt zoeken. Het geeft het verschil tussen i7 en Ryzen 7 goed aan:
https://www.youtube.com/watch?v=6x8SAAk_J4c
Misschien dat met de nieuwe Ryzen 5000 daar verandering in komt. Als je de reviews mag geloven is deze sneller dan intel wat gaming betreft. AMD lijkt in het goedkopere segment te zitten wat gaming laptops betreft.

Wel lastig zoeken hoor, een laptop die wel lekker snel is, maar niet te veel kabaal maakt. Voor games koop ik em ook niet, wel voor fusion 360 en VR
AMD lijkt in het goedkopere segment te zitten wat gaming laptops betreft.
Juist, zo worden ze verkocht, maar Ryzen verdient veel meer 'respect' wat dat betreft.
Ze zouden het nl. echt uitstekend doen in business en/of content creation laptops in het hogere segment.
Het enige wat ze missen is Thunderbolt - dat is bij zakelijk gebruik vaak handig voor aansluiten van monitor en andere kabels via een docking port. Alleen voor mij geen deal breaker.
Ik heb de Asus ZenBook 14 UM425IA-AM005T één dag in bezit gehad en was er toch wat teleurgesteld over. Ik had een goede accuduur verwacht (Vanwege de 70WH accu icm de zuinige processor) maar dat viel stevig tegen. Ook was de helderheid van het scherm in het exemplaar dat ik had niet stabiel in de laagste stand (en da's nou juist de stand die je 's avonds op de bank gebruikt).

Ik ben een beetje verbaasd dat Tweakers de kleurweergave van het scherm zo roemt. Ik kreeg het niet voor elkaar om huidtonen correct weer te geven (en heb echt alle instellingen en sliders gebruikt). Ook was de backlight bleed in de hoeken eigenlijk absurd. De maximale helderheid hield inderdaad niet over.

De behuizing vond ik wel erg mooi in elkaar zitten, net als de algehele afwerking. Ik ben alleen geen fan van het nerfje in de achterkant van het schermgedeelte. Asus gebruikte dit vroeger ook op bepaalde reeksen en het werd heel snel smoezelig.

Waar ik ook niet blij van werd is de herrie van de laptop. Aan de lader is de laptop gewoon niet stil te krijgen (je hoort hem altijd). 's Avonds op de bank als je wat zit te internetten draait de ventilator (hoewel nagenoeg onhoorbaar) ook continu. Dat ding gaat dus nooit uit. En dat terwijl de processor zo energiezuinig is.

Nee, niet onder de indruk van de laptop (en het knipperen van het scherm is gewoon een bug). Ik heb hem dan ook teruggestuurd en wacht wel even op de volgende "holy grail".
Wow, de minpunten die jij hier opnoemt zijn precies de zaken waarom ik een laptop ook terug zou sturen. Hoe kan het dan dat Tweakers zo'n ding adviseert?

Het lijkt wel alsof er niet wordt gekeken naar dit soort kleine dingen die stiekem doorslaggevend zijn bij de keuze voor een laptop. Dat het ding gewoon stil moet zijn lijkt mij punt 1.
Heel eerlijk vind ik de reviews karig, hardware info gaat veel dieper een product in maar dat zal wel een keer goed komen verwacht ik.

Er wordt niks gezegd over bouw kwaliteit terwijl dat juist iets belangrijks is. Als ik een laptop van 1000 euro zie met topline specs vraag ik me altijd af hoe zit het met de behuizing? Ik verwacht daar dan helemaal niks van.
Wow, de minpunten die jij hier opnoemt zijn precies de zaken waarom ik een laptop ook terug zou sturen. Hoe kan het dan dat Tweakers zo'n ding adviseert?

Het lijkt wel alsof er niet wordt gekeken naar dit soort kleine dingen die stiekem doorslaggevend zijn bij de keuze voor een laptop. Dat het ding gewoon stil moet zijn lijkt mij punt 1.
Omdat het een sample van N=1 is? 1 negatieve ervaring en jij schrikt er van? Da's net als met het testen van het corona vaccin; 1 tester met vage bijverschijnselen zou dan reden zijn om een heel vaccin af te schieten?
Beetje realistisch blijven; 1 = geen...

[Reactie gewijzigd door hgoor op 3 oktober 2020 10:38]

1 is géén en 2 is één... Nog steeds niks dus...
Het zijn in dit geval twee reacties van twee mensen die beiden een laptop hebben terug gestuurd. Lijkt me zeer relevant :D

Soms is n=1 al genoeg om heel voorzichtig te zijn.
Dus als je niet zoveel te zeggen hebt ga je maar ad hominems uitdelen, hoe oud ben je precies :D?
Heel prettig om te lezen dat ik dus niet de enige ben die zich stoort aan het geluid van deze Zenbook UM425. Ik ben groot fan van Zenbook, had er eerder ook al ruim zes jaar een naar volle tevredenheid. Maar hoewel het geluid echt niet enorm hard is, gaat de ventilator bij de minste geringste activiteit al aan en is dan prominent hoorbaar. En aangezien ik deze als mijn privé laptop vooral 's avonds in stille omgeving gebruik vn. voor browsen, was dat voor mij reden om de laptop te retourneren. Ik voelde me er eerlijk gezegd haast schuldig over. Ik heb nu de aanname dat dat aan de AMD Ryzen processor ligt (weet niet of dat terecht is) dus hierna ga ik toch maar weer voor een intel. As we speak ben ik aan het werk op een vrij nieuwe HP Pavillion met Intel i5 ca. E800,- en die is toch een heel stuk stiller dan die UM425. Wat verder overigens een heel fijne laptop was.
Het was waarschijnlijk bedoeld als reactie op Huisman. :D
Maar hoewel het geluid echt niet enorm hard is, gaat de ventilator bij de minste geringste activiteit al aan en is dan prominent hoorbaar.
Sorry maar dan kan het toch niet zo zijn dat Tweakers zo'n laptop zou aanraden? Ik zou zo'n ding direct in de sloot gooien, ik zou dit nooit van een laptop accepteren.

Dus hoeveel is zo'n BBG dan nog waard?
Kan ook zijn dat er meerdere leveranciers zijn voor de schermpanelen. Dat gebeurt wel vaker.
@huisman Zou je iets kunnen vertellen over de accu? Hoelang gaat die dan voor jou mee? Ik overweeg deze als zakelijke laptop aan te schaffen (ik ben ondernemer en doe vooral administratie/office erop, soms misschien ooit fotobewerking op het lichtste niveau), en werk veel op locaties waar ik niet afhankelijk wil zijn van stroom.

Dus, ervaringsvragen:
  • Hoelang gaat de accu mee bij jou met browsen/office?
  • Is het scherm goed leesbaar? Of is het gewoon te donker?
  • Heeft de laptop een USB-C lader meegeleverd?
EDIT: Ik lees net op de site van Asus dat het scherm in de UM hetzelde 1W scherm is als in de UX. https://www.asus.com/Laptops/ASUS-ZenBook-14-UM425IA/

Dank je wel alvast!!

[Reactie gewijzigd door chobo op 3 oktober 2020 08:44]

Scherm: het scherm is niet de 1W versie maar de minder mooie, minder zuinige versie. Het beeld is voor binnen meer dan prima qua helderheid en leesbaarheid. Kleurechtheid viel mij tegen (zeker bij video waar huidkleur pas na lang tweaken een beetje te pruimen was).
Accu: Ik heb maar één soort gebruik en dat is mijn dagelijks gebruik (combinatie van internetten en werken via remote desktop naar mijn werk PC; in totaal zo'n 15 uur per dag). De Asus hield dat 10 uur vol (en ik had echt langer verwacht vanwege de 70WH accu). Overigens is die 10 uur voor mij meer dan genoeg aangezien ik tussendoor de kans heb om zo'n ding op te laden. Ik had alleen verwacht dat die 70WH in combinatie met en zuinige processor eerder richting de 15-16 uur zou gaan (dan kun je dus een complete werkdag + vrijetijd doen met de accu).
USB-C Lader: Voeding van de Asus is inderdaad via USB-C (meegeleverd). Beide poorten zitten aan de linker kant (jammer want voor mij is rechts handiger).
Ben je al met al nu wel tevreden? Ik wil liever niet naar de i7 variant moeten stappen, en die ryzen 7+1w scherm is er in NL geloof ik niet.
N
Ben je al met al nu wel tevreden? Ik wil liever niet naar de i7 variant moeten stappen, en die ryzen 7+1w scherm is er in NL geloof ik niet.
Nee. De laptop is retour gegaan (zoals ik eerder al aangaf). Doorslaggevend was de bug bij 100% dimmen (backlight flikkerde af en toe). Daarnaast vond ik de ventilator te irritant (maar mijn oren zijn daar wel bovengemiddeld gevoelig voor, vandaar dat mijn werk PC bijvoorbeeld fanless is). Snelheid van de laptop was dikke prima.
Wow. irritante bug... Hm. Twijfel! Dank je!
Is het niet een beetje vreemd om in een categorie tot €1000,- twee laptops van €750/€800 te nemen?
De Lenovo die als alternatief staat aangegeven voor €999, de https://tweakers.net/pric...540-13are-82dl002tmh.html is volgens mij de betere keuze.
Is het niet de bedoeling om de verwachtingen in een €1000 budget te voldoen en dan de beste prijs/kwaliteit verhouding te leveren? Volgens mij weet iedereen wel dat een laptop van 1000 euro (hoogstwaarschijnlijk) beter zal zijn (absoluut) dan een 800 euro laptop. Het is volgens mijn mening dus maar net hoe je er naar kijkt.
Verder is dit een beginpunt voor de zoektocht naar een laptop en niet een eindstation, zoals de meesten weten. Je moet proberen ten minste 3 betrouwbare reviews zien te vinden voordat je een aankoop (online) doet (free tech tip ;) ).
Daar heb je een punt.
Maar als je een categorie hebt tot 700 euro en eentje tot 1000 euro, dan hoort een laptop van 750 euro naar mijn gevoel eerder bij de alternatieven tot 700 euro dan tot de groep tot 1000 euro.
En ik vermoed dat er nog mensen zijn die zo denken.
In de categorie tot 700 euro raden ze mensen laptops met 16gb ram aan. En in de categorie tot 1000 euro zijn plots toestellen met 8gb ram voldoende?
Dat €750 bij alternatieven van €700 hoort is een mening.

De ram keuze is inderdaad erg raar. Ik zou alleen <16gb aanraden bij mensen die een simpele laptop nodig hebben. Iets meer doen met je laptop (coderen, foto's bewerken of engineering) dan zou ik al 16gb aanraden.
Dat is iets duurder is, is (absoluut) geen garantie dat het ook (navenant) beter is.
Ik hoop wel dat het meer regel dan uitzondering is.
En uitzondering naar mijn ervaring zijn bijvoorbeeld MSI laptops, waarvan de LVDI kabels voor het scherm snel stuk gaan, door het open en dicht doen. Dat verwacht je niet van een laptop boven de 2200 euro.
Ik vind deze best buy guides waardevol, maar de reacties eronder vind ik zeker net zo waardevol! Dank!
Ik hoop het ook, maar de AMD laptops van een jaar of 5 geleden kostten soms ook 1000 euro, waarbij je best een enigszins vlot apparaatje mocht verwachten ondanks dat je wist dat je de minst snelle oplossing koos. Op magische wijze was dat helaas lang niet altijd het geval. Zelfs niet met hun 'top processor' in simpele office / internet situaties..

Juist daarom zijn goede reviews en guides zo belangrijk.
En nog altijd geen professional laptop categorie (en nee dat zijn echt niet altijd macbook pro's). Zo raar dit.. ik wist niet dat tweakers vooral voor studenten is.

[Reactie gewijzigd door jurriaan op 1 oktober 2020 15:20]

Precies mijn bezwaar tegen deze BBG. Alsof er geen laptops met nuttige eigenschappen zijn boven de 1000 euro.

Ik vind dit geen BBG voor Tweakers maar voor gewoon Henk en Ingrid.
Ik denk wel dat dit een BBG voor Tweakers is, maar dit is een beginpunt voor de Tweaker die advies 'moet' geven aan die Henk en Ingrid. De Tweaker weet al wel wat ie ongeveer wil en gaat zelf op onderzoek uit.
Desalniettemin zou een vergelijking tussen CAD laptops (P50 serie, Dell Precision serie, HP Z-books) of de thin-and-light high-end als een bijv. Thinkpad X serie ook erg interessant zijn. Deze laptops worden meestal over je beslist ipv door jezelf, maar alsnog... Wij als 'gewone' consumenten krijgen deze laptops niet zomaar in onze handen (een Mediamarkt heeft ze er niet vaak liggen).
Er zijn ook steeds meer bedrijven die over gaan op een Bring Your Own Device (BYOD) beleid, daarbij geven ze een werknemer een budget om iets uit te kiezen om het werk op uit te voeren, waar men ook privé gebruik van kan maken.

In plaats van die office laptop kan je dan ook gaan voor een gaming of CAD apparaat om in je vrije tijd ook gebruik van te kunnen maken (+ incentive om er goed mee om te gaan, anders mag je zelf vervanging gaan regelen).
Vanuit het werk wordt dan slechts een kleine hoeveelheid software verplicht gesteld in verband met beveiliging.

Daarvoor geldt echt wel dat een advies daarin niet zou misstaan.
Tweakers heeft recent aan gegeven het roer om te gooien en zich weer op de 'echte' tweaker te gaan richten. Deze BBG is daar helaas geen goed voorbeeld van, wat mij betreft.
Volgens mij is dat ook de instelling van de BBGs; Tweakers van het eerste uur vinden zelf hun weg wel in de price-watch en zullen dat ook na het lezen van een BBG nog wel doen.
Tja in mijn ogen wellicht een verkeerde insteek. Ik ben een Tweaker van het eerste uur, maar zou nog steeds graag gewoon een overzicht willen van goede laptops op het moment dat ik aan een nieuwe toe ben.
Jammer dat nergens iets over de beeldverhouding wordt gezegd. De Lenovo IdeaPad S540 13ARE heeft een 16:10 beeldverhouding. Verder ook in 4800U/16GB dual channel verkrijgbaar. Daarmee is deze makkelijk aan te raden ipv de Lenovo Slim 7.

Ik begrijp niet waarom de Slim 7 niet onder de alternatieven valt en juist de S540 met de Asus wordt vergeleken.
Die IdeaPad heb ik zelf ook in gebruik. Tweakers heeft hier zelf geen review van gemaakt en dus ook geen testen uit kunnen voeren.
Ze gaan nu op basis van de specificaties de IdeaPad S540 bij de alternatieven zetten. Daarnaast mist de S540 wel wat poorten t.o.v. de Slim 7 (HDMI) en is het scherm oppervlak wat kleiner dan een 16:9 14" natuurlijk wat de Zenbook ook is.
De IdeaPad S540 a EUR 999 verslaat inderdaad de Slim 7 op CPU (4800U), RAM (16GB), scherm (2560x1600).

Aanvullend zijn er recent ook artikelen over de Lenovo Yoga Slim 7 Pro verschenen. Deze is net als veel modellen niet/moeilijk beschikbaar, maar zou voor < 1000 EUR zelfs een Ryzen 4000 H-series cpu bieden.
De Pro versie zou juist een 300 euro hogere prijs hebben las ik..
Scherm? Mwah. Meer pixels ja, maar nog geen 60% sRGB, dus super vlakke kleuren.
Volgens de specs is het S540 scherm 13.3" QHD (2560x1600) IPS 300nits Glossy, 100% sRGB
https://psref.lenovo.com/...ad_S54013ARE?M=82DL002TMH
Hmmm blijkbaar is er ook een 15" S540 en die haalde 51% in deze test. Beetje onhandige naamgeving...
Klopt, dat is de 2019-versie.
"Op het moment van schrijven is die niet in voorraad bij webshops, maar winkels laten wel zien dat er nieuwe leveringen komen. Heb je snel een laptop nodig of neemt de verkrijgbaarheid af, neem dan een kijkje bij de alternatieven onderaan deze pagina. "

Kom op zeg Tweakers, op moment dat een laptop niet geleverd kan worden is dit per definitie al geen Best Buy. Lenovo zou hiermee al afvallen als ze zulke slechte voorraden en beschikbaarheid hanteren.

Vervolgens wordt er een Lenovo IdeaPad S540 als alternatief geven, terwijl deze ook slechts bij 1 webshop leverbaar is.
Voorzover ik van Lenovo begrepen heb zijn er zowel bij AMD als Intel leveringsproblemen met de CPUs. Geen excuus overigens, maar met de 57 modellen die volgens het artikel worden aangeboden geeft het wat extra achtergrondinfo.

Buiten leveringsproblemen bij de modellen is mij inhoudelijk totaal niet duidelijk waarom de Lenovo IdeaPad S540 (Ryzen 7 4800U, 16GB, 2560x1600px) geen betere keuze zou zijn dan de Slim 7 (Ryzen 5 4500U, 8GB, 1920x1080px).
De leveringsproblemen met Intel CPU's stamt al uit 2019, dus lijkt me niet echt een relevant excuus vanuit Lenovo.
Intel heeft voor als nog problemen met leveren van processoren. Dat merk ik voornamelijk bij mijn opdrachtgever die steeds vertragingen door krijgt op leveringen van systemen met Intel processoren, van leveranciers zoals Dell.
Ik mis nog een aspect dat voor mij erg belangrijk is: de functietoetsen. Ik gebruik veel functietoetsen, met name de F4 knop. Steeds meer laptops hebben een "feature" om de F-knoppen achter de [FN] knop te stoppen.
Als ik op de "F4" knop druk, wil ik de "F4" functie gebruiken, en niet het scherm dimmen. En nee, [FN] [ALT of CTRL] [F4] is geen oplossing voor dit probleem...

Is het mogelijk dit aan de reviews toe te voegen?
Bij de Lenovo types (heb zelf ook een, oudere weliswaar) kun je het gedrag van de Fn knop aanpassen in de BIOS. Bij mij staat deze ook ingesteld als Fn+iets = speciale functie.
Aah, dat is beter!
Dat zou ik bij de laptop van mijn vader dan ook even moeten veranderen... die belt iedere zoveel tijd op om te vragen "hoe moet ik ook al weer die Fx knop gebruiken?"
Bij de Lenovo kan je middels Fn + Esc de FnLock aan of uit zetten. Ik heb hem aan staan waardoor de F4 gewoon F4 is ipv microfoon muten bijvoorbeeld.
Lijkt mij ook wel handig om aan te geven welk besturingssysteem er vooraf op geïnstalleerd is. Aangezien er redelijk wat laptops zijn, voornamelijk in het goedkopere segment, die met Windows 10 S geleverd worden. De lenovo van €500 in deze BBG is een van de laptops die de S versie geïnstalleerd hebben.

Windows 10 S is namelijk een "gestripte" versie van Windows, wat inhoudt dat je alleen apps kan gebruiken uit de Microsoft Store.
Windows 10 S is een optie die je uit kunt schakelen. Het is dus een mode, geen versie. Dit is gratis. Er is geen licentie vereist om dit te doen.
https://support.microsoft...t%20Go%20to%20the%20Store.

Het is alleen niet omkeerbaar. Als je eenmaal uit de S Mode gaat, kun je niet meer terug. (behalve een reset naar de fabrieksinstellingen).
Voor scholen en zorginstellingen is Windows 10 S Mode interessant omdat het een stuk veiliger is. Vaak hoeft er maar een beperkt aantal applicaties gebruikt te worden, en die kunnen prima vanuit de Store gerund worden. Het enige nadeel is dat Zoom niet in de store te vinden is. Daarvoor zijn er dan weer workarounds gelukkig :)

[Reactie gewijzigd door Cis op 1 oktober 2020 08:23]

Voor het overschakelen van S-mode naar home heb je wel een Microsoft account nodig. Ik heb geen idee in hoeverre dit Microsoft account vervolgens ingeworteld wordt in de laptop
Voor het overschakelen van S-mode naar home heb je wel een Microsoft account nodig. Ik heb geen idee in hoeverre dit Microsoft account vervolgens ingeworteld wordt in de laptop
Voor zover ik begrijp is Windows Home een spyware OS dat zowat alles dat je op de laptop doet doorstuurt naar Microsoft zodra er een verbinding is.

In tegenstelling tot de Pro/Enterprise versies van Windows kun je dit in Home niet uitzetten zover ik begrijp.
Ah top! Ik wist wel at je dit inderdaad om kan zetten, alleen dat het gratis was niet. Bedankt!
Er staat windows 10 home in S mode.
Ik neem aan dat je hem dan om kunt zetten naar windows 10 home.
Ik kan bevestigen dat je dit gratis kan omzetten naar een normale Windows 10 Home middels de Store.
Dit is gewoon uit te schakelen en kunt gratis upgraden naar de home variant.

bron
Jammer dat het advies opnieuw een laptop is die niet te koop is.
Leverbaar over 3 maand is niet realistisch!
Het is momenteel koffiedik kijken of een computer die twee weken er voor vollop leverbaar is, nu opeens niet meer leverbaar is. Bij de Lenovo laptops zijn er heel veel sub varianten, met net iets meer/minder RAM/SSD of zelfs TN vs IPS (dus goed uitkijken!).
Ok, dat begrijp ik. Er worden zoveel verschillende batches uitgeleverd, elk weer aan verschillende winkels, dat voorspellingen per batch een vraagteken zijn. Misschien alleen types opnemen die wel te koop zijn de dag voor publicatie?
De Lenovo van 699 was en is niet beschikbaar tot 2021 (als hij dan nog ooit komt).
Was voor mij een goede reden om de 8 core te bestellen.
Dus hartelijk dank Tweakers, het artikel heeft mij de goede kant op geholpen!
Had ik ook, ben uiteindelijk voor de IdeaPad S540 gegaan, in de configuratie met AMD 4800U was die ook nog maar bij 1 winkel te koop toentertijd.
Minder poorten en een minder groot scherm maar ondanks dat ik van een 15,6 inch af ben gekomen was ik zo om. Ik gebruik m'n iPad Pro niet eens meer zo veel...
Beetje spijtig dat er na al die tijd nog altijd geen antwoord is op de vraag wat de reden is van die lage stock ... Komt het omdat amd gewoonweg niet genoeg cpu's kan produceren?
AMD heeft natuurlijk geen eigen fabs meer, dus moet ruim van te voren inkopen en is dan nog eens beperkt hoeveel ruimte ze kunnen krijgen. Het ziet er naar uit dat 4300U/4500U cpus prima leverbaar zijn, echter de 4800U niet zo heel erg. Ik heb begin deze maand een PN50 met een 4800U gekocht, wilde daar zakelijk er nog een van aanschaffen en is nu niet meer leverbaar (bij een betrouwbare toko). Maar tekorten zien we zakelijk ook gewoon bij Intel laptops.

Een groot deel van de wereld werkt nu thuis + dat de nieuwe generatie AMD mobile procs serieus krachtig zijn en verschillende mensen daar gretig gebruik van maken en daarmee de al beperkte voorraad nog verder slinkt.
Daar komt ook nog eens de komende console releases bij. Die zijn ook weer voorzien van 8/16 core AMD CPUs, waarvan er dit afgelopen jaar en de komende tijd ook miljoenen van geproduceerd moeten worden. Dat er dan wat laptopjes afvallen zal AMD wellicht voor lief nemen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True