Inleiding
We beginnen de Best Buy Guide van oktober al jaren met een korte terugblik op de grote techbeurs die in september plaatsvindt: de IFA. Dat is dit jaar iets anders, omdat de IFA niet de gebruikelijke doorgang heeft gevonden. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aankondigingen zijn gedaan. De meeste aankondigingen op laptopgebied waren het gevolg van Intels introductie van de opvolger van de Ice lake-architectuur en die heet Tiger Lake.
Over Tiger Lake schreven we een achtergrondartikel en de belangrijkste verbeteringen van de nieuwe processor zijn de hogere kloksnelheid voor de cpu-cores en de Xe-gpu, die veel sneller moet zijn dan wat we gewend zijn van Intels igp's. Daarnaast kondigde Intel zijn Evo-certificeringsprogramma aan. Je kunt dat zien als een voortzetting van Project Athena, maar dan met wat nieuwe eisen. Een processor van de elfde generatie, oftewel Tiger Lake, is bijvoorbeeld verplicht.
Die Tiger Lake-processors vinden we onder andere terug in Dells XPS 13 en XPS 13 2-in-1 en in een hele reeks nieuwe zakelijke laptops van MSI, dat vooral bekendstaat om zijn gamelaptops. Ook ASUS kondigde laptops met Tiger Lake aan en de interessantste daarvan is de Zenbook S, die voorzien kan worden van een 13,9"-scherm met 3:2-verhouding en een resolutie van 3300x2200 pixels. Dat paneel gaan we ongetwijfeld nog terugzien op andere laptops en is bovendien onderdeel van een interessante trend waarbij fabrikanten steeds vaker kiezen voor 'hogere' laptopschermen met een 16:10- of 3:2-verhouding.
Vlnr: Asus Zenbook S, Lenovo X1 Fold en MSI Summit-laptops
Lenovo deed ook een aankondiging van een laptop met een 16:10-scherm, met een gewicht van minder dan een kilogram, de ThinkPad X1 Nano, naast een aantal 'gewone' Tiger Lake-laptops. Ongetwijfeld de belangrijkste aankondiging van Lenovo was overigens de beschikbaarheid van de X1 Fold. Die is voorzien van een vouwbaar 13,3"-oledscherm, dat een beeldverhouding van 4:3 heeft. De Fold lijkt de eerste verkrijgbare, vouwbare laptop te gaan worden, maar is met een vanafprijs van 4049 euro niet voor iedereen weggelegd.
Wat aankondigingen betreft was er veel aandacht voor Intel en dat kwam ook doordat Nvidia en AMD weinig interessants lieten zien. Nvidia kondigde de MX450 aan, die 2,5 keer zo snel moet zijn als een Intel Xe-gpu in een Tiger Lake-processor. De MX450 maakt bovendien gebruik van de Turing-architectuur, die nieuwer is dan de Pascal-architectuur die voor de MX150, 250 en 350 werd gebruikt. AMD kondigde, tot slot, een reeks 'nieuwe' chips voor Chromebooks aan. Het gaat daarbij om 12nm- en 14nm-processors van de Zen- en Zen+-generatie, die van een C-achtervoegsel zijn voorzien om duidelijk te maken dat ze voor Chromebooks zijn bedoeld.
Hoewel Tiger Lake-laptops het laptopnieuws dus domineerden, is het AMD dat in deze BBG de klok slaat. De Ryzen-processors bieden veel cores voor relatief weinig geld en laat dat nou precies zijn waar we in de Best Buy Guides naar op zoek zijn.
Tot 500 euro: Lenovo IdeaPad 3
In de categorie budgetlaptop in de Laptop Best Buy Guide gaan we iedere twee maanden op zoek naar de beste laptop voor 500 euro. Door de jaren heen zijn de specificaties van die laptops steeds beter geworden. Er was een tijd dat je geen hogere resolutie dan 1366x768 pixels hoefde te wensen en een ssd kon je al helemaal vergeten. Dat is intussen veranderd, want laptops zonder ssd zijn nauwelijks meer te krijgen en tot 500 euro zijn er meer laptops met dan zonder full-hd-scherm.
Daar houdt het niet op, want de ontwikkelingen volgen elkaar op en de volgende mijlpaal dient zich alweer aan, want intussen zijn we de eerste laptops met quadcoreprocessors van 500 euro tegengekomen. Dan hebben we het niet over zuinige processors met Atom-cores, maar over een 'echte' laptopprocessor met een tdp van 15 watt, in dit geval afkomstig van AMD. De processor zit in een Lenovo IdeaPad 3 en gaat vergezeld van 8GB werkgeheugen, een ssd van 256GB en een ips-paneel met full-hd-resolutie. Dat zijn specificaties die je een paar jaar terug pas in laptops van 1000 euro tegenkwam. Op een gegeven moment zullen quadcoreprocessors wel de standaard worden, maar voorlopig is het heel zeldzaam in deze prijscategorie en daarom is de IdeaPad 3 de Best Buy van deze maand.
Naast de IdeaPad 3 lichten we ook de Acer Aspire 5 A514-53-9370 uit in deze BBG. Dat is de 'back-up Best Buy', want door de slechte verkrijgbaarheid van de Ryzen-processors zou de IdeaPad 3 snel uitverkocht kunnen raken. De genoemde Aspire 5 lijkt in grote lijnen op de Aspire 5, die we in juni tot Best Buy verkozen, maar heeft als grootste verschil dat er een Intel Ice Lake- in plaats van een Intel Comet Lake-processor in zit.
:strip_exif()/i/2003892796.jpeg?f=imagearticlefull)
Lenovo IdeaPad 3 14ARE
In de IdeaPad-serie is het goedkoopste model de IdeaPad 1 en daarna volgt de IdeaPad 3. Daarboven zitten nog de luxere IdeaPad 5 en 7. De IdeaPad 3 is dus niet de duurste of meest luxueuze laptop die Lenovo levert, maar Lenovo heeft de plastic behuizing toch een strakke uitstraling willen geven. De achterkant van het scherm heeft de look van geborsteld aluminium en het Lenovo-logo is verticaal in een hoek geplaatst. Aan de binnenkant is de omlijsting van het scherm van grijs plastic gemaakt, met brede schermranden zonder logo's. Het ziet er opgeruimd uit, maar superstevig is het niet. Als je het scherm bijvoorbeeld bij een van de hoeken beetpakt om het open te klappen, trek je het geheel gemakkelijker scheef. In de bovenrand van het scherm zit de webcam en die is achter een schuifje verborgen. De kwaliteit van die webcam is niet best, want de resolutie is slechts 640x480 pixels, terwijl 1280x720 pixels al geruime tijd de standaard is.
Net als het scherm is de rest van de behuizing ook van plastic gemaakt en niet bijzonder stevig. Als je er druk op uitoefent, wil de behuizing meeveren. Dat vinden we op zich niet zo'n ramp, want bij laptops van 500 euro wordt vaak bezuinigd op de stevigheid van de behuizing. Bovendien staan er prima specificaties tegenover. Een IdeaPad 5, zoals die op de volgende pagina, heeft een metalen behuizing en voelt daarmee een stuk steviger aan, maar kost ook meteen 200 euro meer.
Ook als je naar de aansluitingen kijkt, zie je dat de IdeaPad 3 een laptop is die in het goedkopere segment valt. Hij heeft bijvoorbeeld geen USB-C-aansluiting en de HDMI-aansluiting ondersteunt slechts versie 1.4 van het protocol, wat betekent dat je er geen 4k-beeldscherm of -televisie op 60Hz op kunt aansluiten. Hij heeft wel een volledige SD-kaartlezer aan de rechterkant en links drie USB-A-aansluitingen. Daarvan werken er twee op een maximale snelheid van 5Gbit/s en een op de USB 2.0-snelheid van 480Mbit/s.
:strip_exif()/i/2003893632.jpeg?f=imagenormal)
Het toetsenbord van de IdeaPad 3 maakt gebruik van grijze toetsen die van vrij 'stroef' aanvoelend plastic zijn gemaakt. Het voelt net wat goedkoper aan dan bij de IdeaPad 5, waarvan de toetsen van wat gladder plastic zijn gemaakt. We kunnen ons overigens goed voorstellen dat er mensen zijn die de iets stroevere toetsjes van de IdeaPad 3 fijner vinden werken. Doordat de behuizing wat minder stevig is dan bij de IdeaPad 5, voel je dat die meeveert bij het aanslaan van de toetsen.
Benchmarks, scherm en accuduur
Van de kwaliteit van de behuizing of de aansluitingen moet je niet te veel verwachten, maar waar koop je de IdeaPad 3 dan wél voor? Dat mag duidelijk zijn; het gaat bij deze laptop vooral om de snelle hardware.
- Cinebench R15 - Multi
- Cinebench R15 - Single
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
De IdeaPad 3 heeft, zoals gezegd, een quadcoreprocessor en dat kom je vrijwel niet tegen in deze prijsklasse. Het gaat om een AMD Ryzen 3 4300U-processor, die vier cores heeft met een basiskloksnelheid van 2,7GHz en een turboklok van 3,7GHz. Die twee extra cores zorgen ervoor dat de processor goed presteert ten opzichte van de dualcores die we normaal gesproken in deze prijsklasse tegenkomen. De ingebouwde gpu is een Vega 5 en ook die is wat sneller dan de gebruikelijke Intel-gpu's, blijkt uit de 3DMark Cloud Gate Graphics-test.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB-dekking
Met alleen een snelle processor nemen we natuurlijk geen genoegen; de laptop moet ook voorzien zijn van een goed scherm. Dat is bij de IdeaPad 3 wat ons betreft in de basis het geval. Het 14"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel. Het ene ips-paneel is echter het andere niet en voor 500 euro krijg je er een met een maximale helderheid die niet overhoudt. Werk je op deze laptop en is er veel omgevingslicht, dan kan het scherm moeilijk afleesbaar zijn. Een voordeel is wel dat het scherm een matte afwerking heeft, waardoor reflecties niet heel opvallend zijn. Het contrast van ongeveer 1000:1 is eigenlijk het minimale dat we van een ips-paneel verwachten en een sRGB-kleurdekking van een procent of zestig is gebruikelijk in deze prijsklasse. Volledige sRGB-dekking krijg je pas bij laptops van een euro of 800.
- Accutest browsen
- Accutest PCMark
- Accutest PCMark - score
We kijken uiteraard ook naar de accuduur en daarbij zijn we altijd van mening dat je van een budgetlaptop niet te veel hoeft te verwachten. In de afgelopen tijd werden we regelmatig positief verrast door een lange accuduur bij een goedkope laptop en ook van de IdeaPad 3 worden we blij. Een accuduur van 10 uur bij licht gebruik is erg goed. Opvallend genoeg is het niet uitzonderlijk, want de ThinkPad E490 en verschillende uitvoeringen van de Acer Aspire 5 halen een vergelijkbare accuduur. In PCMark laat de IdeaPad 3 de Aspires bovendien achter zich met een langere accuduur, maar vooral een hogere score. De IdeaPad presteert, kortom, beter en houdt er een langere accuduur op na.
:strip_exif()/i/2003884680.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot kijken we naar de binnenkant van de IdeaPad 3, om te zien of er nog iets te upgraden valt. Dat is gelukkig, deels, het geval. De draadloze netwerkkaart is vervangbaar en de M.2-ssd ook. De helft van het werkgeheugen is vastgesoldeerd en onder het zwarte plastic zit een SO-DIMM-slot waarin de module vervangen kan worden. Lenovo geeft niet aan hoeveel het maximum is dat ondersteund wordt.
Conclusie
De IdeaPad 3 is een van de eerste laptops van 500 euro die zijn voorzien van een 15W-quadcoreprocessor en een full-hd-ips-scherm. Dat heeft tot gevolg dat de laptop de dualcoreconcurrentie met gemak verslaat in benchmarks. Hoewel de prestaties dus hoger zijn dan wat je van een laptop van 500 euro zou verwachten, is de behuizing dat niet. Dat is het onderdeel waarop bezuinigd is; het is van plastic en voelt vrij goedkoop aan. Er is geen USB-C-aansluiting op aanwezig en de kwaliteit van de webcam is slecht.
De beeldkwaliteit is zoals je verwacht van een laptop van 500 euro en de kijkhoeken zijn goed doordat er, zoals gezegd, een ips-paneel wordt gebruikt. In de toekomst valt er eventueel nog wat te upgraden doordat het geheugen deels vervangbaar is. De accuduur, tot slot, is bijzonder goed voor een goedkope laptop en als je het rustig aan doet, kun je de 10 uur aantikken.
Alternatieven
We hebben de Aspire 5 uitgelicht in deze BBG als belangrijkste alternatief voor de IdeaPad 3. Simpel gezegd komt het erop neer dat de Acer door zijn dualcoreprocessor langzamer is, maar dat er op andere punten minder bezuinigd is dan bij de Lenovo. Zo is de behuizing wel voorzien van USB-C en zelfs een ethernetaansluiting. De webcamresolutie is met 1280x720 pixels eveneens hoger dan bij de IdeaPad 3, terwijl de accuduur ook bij de Aspire 5 lekker lang is. Als je aan een dualcore genoeg hebt, is de Aspire 5 een interessantere keuze dan de IdeaPad 3.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
De HP 14S haalden we in de Best Buy Guide van februari al aan. Toen ging het om een ander modelnummer, maar op het nummer na lijkt er niets veranderd te zijn. De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de Acer hierboven, maar dan is de HP van 4GB geheugen en een 128GB-ssd voorzien. De prijs ligt wel vijf tientjes lager.
(0 reviews)
BBG Februari 2020 - Budgetlaptop
Tot 700 euro: Lenovo IdeaPad 5 14ARE
Met een budget van 700 euro zoeken we in de categorie basislaptop naar een 14"- of 15,6"-exemplaar met vlotte hardware. De laptop die we zoeken, is een allrounder waarmee je taken als officewerk snel kunt uitvoeren en die ook geschikt is voor zwaarder werk als fotobewerking. Bij het maken van de keuze letten we niet alleen op ruwe rekenkracht; de laptop moet ook een goed scherm hebben en voorzien zijn van een ssd.
AMD's Ryzen 4000U-processors bieden op dit moment beduidend betere prestaties dan Intel-processors in dezelfde prijsklasse. Je krijgt voor hetzelfde geld meer cores en dat levert beduidend betere resultaten op in benchmarks én in de praktijk. De verkrijgbaarheid van laptops met deze processors blijft echter een heikel punt.
Lenovo IdeaPad 5 14ARE
Dat geldt ook voor het model dat we deze keer hebben uitgekozen: de Lenovo IdeaPad 5 14ARE met Ryzen 5 4500U, 16GB ram en een 512GB-ssd. Op het moment van schrijven is die niet in voorraad bij webshops, maar winkels laten wel zien dat er nieuwe leveringen komen. Heb je snel een laptop nodig of neemt de verkrijgbaarheid af, neem dan een kijkje bij de alternatieven onderaan deze pagina. Die zijn beter verkrijgbaar en hebben dezelfde processor, maar moeten het veelal stellen met minder werkgeheugen.
:strip_exif()/i/2003892650.jpeg?f=imagearticlefull)
Configuraties
Lenovo maakt voor winkels en winkelketens verschillende uitvoeringen van de IdeaPad 5 14ARE. Zo zijn er winkels die een variant in een andere kleur aanbieden, maar die is op dit moment 70 euro duurder. Ook is er een duurdere variant met Ryzen 7-octacore.
Lenovo IdeaPad 5 14ARE-uitvoeringen |
Model |
81YM00B3MH |
81YM00B2MH |
81YM0094MH |
Processor |
Ryzen 5 4500U |
Ryzen 5 4500U |
Ryzen 7 4700U |
Ram |
16GB ddr4-3200 |
16GB ddr4-3200 |
16GB ddr4-3200 |
Ssd |
512GB |
512GB |
512GB |
Scherm |
14", 1920x1080px, ips |
14", 1920x1080px, ips |
14", 1920x1080px, ips |
Prijs |
Onbekend |
Onbekend |
Onbekend |
Behuizing en aansluitingen
Eerder dit jaar hebben we de IdeaPad 5 15ARE uitgebreid besproken. Dat is een 15,6"-uitvoering met dezelfde hardware. Die laptop kostte ook 700 euro, maar is niet meer te vinden bij webshops en is ook verdwenen van Lenovo's eigen site. De IdeaPad 5 14ARE is zoals de naam al aangeeft, een kleinere 14"-variant. De laptop is zo'n 1,7cm dik en weegt ongeveer 1,4kg.
De IdeaPad 5 is wat luxueuzer uitgevoerd dan de IdeaPad 3 die we als budgetmodel hebben gekozen. Dat zie je terug in de behuizing; die is bij dit duurdere model van aluminium. Ook heeft de IdeaPad 5 beduidend dunnere schermranden dan zijn goedkopere broertje. Een voordeel van de 14"-versie tegenover de 15,6"-versie is dat ook het gedeelte rondom het toetsenbord van metaal is gemaakt. Bij de grotere versie is dat plastic.
Lenovo voorziet de IdeaPad 5 14ARE van twee USB-A 3.1-poorten en een SD-kaartlezer. Ook heeft de laptop een HDMI 1.4b-aansluiting, audiojack en USB-C-poort. Laatstgenoemde wordt gebruikt om de laptop op te laden en ondersteunt ook DisplayPort Alt Mode. Daardoor kun je ook een 4k-monitor met 60Hz aansturen met deze laptop.
Het geheugen is op het moederbord gesoldeerd en dus niet uit te breiden. Met 16GB ram in dualchannelconfiguratie is dat gelukkig niet zo'n probleem. Er is wel ruimte voor een extra ssd. Dat moet een NVMe-exemplaar zijn van het M.2-2280-formaat. Het 512GB-exemplaar dat al in de laptop zit, is een M.2-2248-variant. Die is eventueel ook te vervangen door een andere ssd van hetzelfde formaat.
:strip_exif()/i/2003884682.jpeg?f=imagenormal)
Benchmarks
De Ryzen 5 4500U-processor hebben we in de afgelopen tijd in meer laptops getest. Met zijn zes cores weet hij Intel-processors voor te blijven. Die laatste hebben in dezelfde prijsklasse vrijwel altijd vier cores. Ook is de nieuwe Ryzen 4000-serie veel sneller dan de vorige generatie.
- Cinebench - Multi
- Cinebench - Single
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Cloud Gate
In de Lenovo IdeaPad 5 14ARE zit geen losse videokaart, dus gebruikt de laptop de geïntegreerde Vega-gpu van de Ryzen-processor. Die is geschikt voor relatief eenvoudige spelletjes of games met lage instellingen.
Scherm en accuduur
Het 14"-scherm van de IdeaPad 5 14ARE heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en dat levert een scherp beeld op. Het gaat om een ips-paneel met goede kijkhoeken en een behoorlijk hoog contrast. Het scherm is mat afgewerkt, zodat je weinig last hebt van reflecties. De maximale helderheid is zo'n 330cd/m² en dat is een gebruikelijke waarde voor laptops in deze prijsklasse. Het is niet genoeg om in de volle zon het scherm nog goed af te kunnen lezen, maar in andere omstandigheden voldoet de helderheid prima.
- Helderheid
- Contrast
- sRGB-dekking
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Lenovo gebruikt een relatief goedkoop paneel, dat maar zo'n zestig procent van de sRGB-kleurruimte kan weergeven. Het scherm in ons testexemplaar is slecht gekalibreerd en heeft een erg hoge kleurafwijking. Dat is eerder regel dan uitzondering in deze prijsklasse, maar het is iets om rekening mee te houden als je op zoek bent naar een laptop voor toepassingen waarbij natuurgetrouwe kleurweergave belangrijk is. Daarvoor kun je beter verder kijken naar een model met een beter scherm. Voor multimedia voldoet het scherm echter prima.
- Accutest browsen
- PCMark 8 (accu)
- PCMark 8 (score)
AMD's nieuwe Ryzen 4000U-processors zijn krachtig, maar ook behoorlijk zuinig. Dat bewijst deze laptop maar weer eens, want in onze browsetest gaat de IdeaPad 5 14ARE bijna 12,5 uur mee.
Conclusie
De IdeaPad 14 5ARE is een snelle laptop in een metalen behuizing, met een zeer goede accuduur. Naast een snelle hexacoreprocessor krijg je ook veel geheugen en een grote ssd. Bovendien kun je nog een extra ssd plaatsen. Het grootste minpunt is de kleurweergave van het scherm. Het is een mat ips-paneel met goede kijkhoeken, maar de kleuren zijn niet goed afgesteld. Een ander nadeel is de verkrijgbaarheid; de uitvoering met deze configuratie voor 700 euro is niet goed leverbaar op het moment van schrijven. Wel zijn er winkels die dezelfde configuratie in een andere kleur voor 770 euro verkopen.
- Ryzen 5 4500U, 16GB, 512GB (blauw)
- Ryzen 5 4500U, 16GB, 512GB (donkergrijs)
Alternatieven
De Acer Swift 3 SF314 is met zijn Ryzen 5 4500U en 512GB-ssd vergelijkbaar met de IdeaPad 5 14ARE. De laptop kost ook 700 euro, maar je moet het doen met 8GB geheugen in plaats van 16GB. De laptop is wel beter verkrijgbaar.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Lenovo heeft ook een Flex-uitvoering van zijn IdeaPad 5. Dat is een convertible met een glanzend touchscreen. Voor 700 euro krijg je een configuratie met Ryzen 5 4500U, 512GB-ssd en 8GB ram.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
Lenovo IdeaPad Flex 5 14" Review
Tot 1000 euro: ASUS Zenbook, Lenovo Slim 7
Voor een dunne en lichte laptop trekken we maximaal 1000 euro uit en dat moet wat ons betreft genoeg zijn voor een laptop die, zoals de naam van de categorie al aangeeft, dun en licht is. We zijn op zoek naar een laptop met een schermdiagonaal van maximaal 14" en een niet al te hoog gewicht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. 1000 euro is, zoals gezegd, het maximum, maar we hebben al voor maximaal 800 euro twee laptops op het oog die allebei een uitstekende keuze zijn. Ze zijn beide voorzien van een Ryzen 5 4500U-processor met zes cores. De ene is de Yoga Slim 7 en de andere is de ASUS Zenbook UM425.
Yoga Slim 7 en Zenbook UM425
We zijn, net als bij de andere Best Buys in deze guide uitgekomen op laptops met een AMD Ryzen-processor. Op dit moment zijn er geen laptops met Intel-processor die voor 800 euro dezelfde prestaties kunnen neerzetten als laptops met hexacores van AMD. Dat heeft ook tot gevolg dat we op deze pagina weer een Lenovo-laptop aanhalen, want Lenovo heeft een groot deel van de Ryzen-processors weten te reserveren bij AMD. Een korte blik op de Pricewatch laat zien dat Lenovo op het moment van schrijven 57 modellen aanbiedt met de Ryzen 4000U-processor, terwijl dat er bij ASUS bijvoorbeeld maar 10 zijn en bij Acer slechts 5. Toch hebben we onlangs ook een ASUS Zenbook getest die zich kan meten met de Yoga 7 Slim, waarvan we het topmodel in augustus reviewden.
|
ASUS UM425IA-AM005T |
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A200A9MH) |
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A20080MH) |
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 (82A2007NMH) |
Cpu |
AMD Ryzen 5 4500U |
AMD Ryzen 5 4500U |
AMD Ryzen 5 4500U |
AMD Ryzen 5 4500U |
Werkgeheugen |
8GB |
8GB |
8GB |
8GB |
Ssd |
512GB |
512GB |
256GB |
256GB |
Scherm |
14", full hd, mat |
14", full hd, mat |
14", full hd, mat |
14", full hd, mat |
Gewicht |
1,22kg |
1,33kg |
1,33kg |
1,33kg |
Kleur |
Pine grey (donkergrijs) |
Slate grey (grijs) |
Slate grey (grijs) |
Orchid (donkerpaars) |
Prijs |
Onbekend |
Onbekend |
Onbekend |
Onbekend |
De Best Buys van dit moment zijn wat ons betreft de ASUS en Lenovo in de eerste twee kolommen van de bovenstaande tabel. De ASUS is iets lichter, maar kost op het moment van schrijven 800 euro, terwijl de Yoga Slim 7 met 512GB opslag 750 euro kost. Die laatste laptop is wel bij slechts één winkel te krijgen, dus als hij daar uitverkocht is en je wil graag een Slim 7, zou je nog kunnen kiezen voor een van de modellen in de laatstste twee kolommen. Dan heb je bovendien de keuze voor een gezellige, donkerpaarse behuizing, in plaats van het gebruikelijke grijs. De prijs is echter niet zo aantrekkelijk als die van de Slim 7 in de tweede kolom, want ook deze modellen kosten 750 euro, maar hebben een ssd ter grootte van slechts 256GB.
ASUS Zenbook UM425
Over de Slim 7 hebben we zoals gezegd eerder een review gepubliceerd en daarom besteden we hier met name aandacht aan de UM425, die we uiteraard vergelijken met de testresultaten van de Slim 7. Over de UM425 hebben we eigenlijk ook al eerder geschreven, want de laptop lijkt van buiten als twee druppels water op de UX425, die we begin september reviewden. Een fundamenteel verschil tussen de UX425 en de UM425 is de processor. De UX heeft een Intel-processor, terwijl de UM van een AMD-processor is voorzien. De prijzen liggen ook iets anders, want de Intel-uitvoering kost 1300 euro, terwijl de AMD-versie slechts 800 euro kost.
- Cinebench R15 - Multi
- Cinebench R15 - Single
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid graphics
- 3DMark Night Raid Cpu
De Ryzen-uitvoering van de Zenbook is niet alleen goedkoper dan de uitvoering met Intel-processor, hij is dankzij zijn twee extra cores in de meeste benchmarks ook veel sneller dan de Intel-varianten. Alleen als het op bewerkingen aankomt die op één core draaien, zoals Cinebench single, wint de Intel-processor het. In de meeste gevallen zijn de zes AMD-cores echter te snel voor de vier Intel-cores.
- Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
- Verschil Blender Ryzengraphic
Een kritiekpunt op de Zenbooks met Intel-processor dat we tijdens de review maakten, betrof de mate van throttling bij langdurige belasting. We testen dat met behulp van Blender, waarin we gedurende 30 minuten steeds dezelfde afbeelding renderen en kijken naar de rendertijd. Die is de eerste keer het kortste en wordt langer naarmate de temperatuur oploopt en de processor zichzelf moet terugklokken. De extra cores zorgen ervoor dat de UM425 in deze test toch al sneller is dan de UX425, maar er vindt ook minder throttling plaats. We hebben van de Slim 7 niet de uitvoering met Ryzen 5-processor getest, maar de Slim 7 met Ryzen 7 laat zien dat Lenovo de throttling bij die laptop nog wat beter onder de knie heeft.
Uiterlijk, aansluitingen en toetsenbord
Wat het uiterlijk van de Zenbook UM425 betreft kunnen we bijna de eerdere review van de Zenbook UX425 kopiëren. De laptop heeft dezelfde metalen behuizing, die er strak uitziet, maar wat stevigheid betreft niet helemaal overtuigt. Vooral de dunne schermranden, die er mooi uitzien, leveren geen erg stevige constructie op, waardoor het scherm zich laat torderen als je er wat kracht op zet. Bij de Yoga Slim 7 is dat overigens ook het geval en bij dunne en lichte laptops zien we dat vaak voorkomen. In de dunne rand heeft ASUS wel een webcam met gezichtsherkenning weten te verwerken, waardoor je snel kunt inloggen met behulp van Windows Hello. De Slim 7 heeft dat ook en die is bovendien voorzien van een tof-sensor, die je aanwezigheid kan detecteren en de camera alvast aanzet als je in de buurt komt.
De basis van de laptop is ook van metaal gemaakt en had wat ons betreft nog iets steviger gekund. Dat gebrek aan stevigheid kan je merken tijdens het typen, want bij een zware aanslag kan de behuizing meeveren als je de toetsen indrukt. De toetsentravel houdt niet over bij de dunne laptop, maar dat geldt voor vrijwel alle thin&lights die we testen. De aanslag is in ieder geval wel duidelijk en wordt netjes gedempt. De touchpad op de Zenbook 14 is lekker groot en voorzien van ASUS' NumberPad, wat inhoudt dat je met een druk op de knop in de hoek de touchpad omtovert in een numeriek toetsenbordje. Dat is op zich leuk bedacht, want het toetsenbord heeft geen numeriek eiland. Het gebrek aan feedback, die een fysieke toets wel levert, lijkt ons echter een gemis voor een dergelijk toetsenbordje en we kunnen ons niet voorstellen dat het een echte meerwaarde biedt.
De aansluitingen op de behuizing van de UM425 zijn dezelfde als op de UX425, met één groot verschil: de aanwezigheid van Thunderbolt. We kennen geen laptops met AMD-processor die van Thunderbolt-aansluitingen zijn voorzien en dus moet de UM425 het doen met 'gewone' USB-C-aansluitingen, die wel een maximale doorvoersnelheid van 10Gbit/s ondersteunen. De HDMI-aansluiting ondersteunt de 2.0-versie van het protocol, dus 4k-televsies en -beeldschermen kunnen gewoon op 60Hz aangestuurd worden. Er is verder nog een gewone USB-A-aansluiting met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s aanwezig en tot slot zit er een microSD-kaartlezer op de laptop. We missen een mini-jackaansluiting, iets wat op veel smartphones wordt weggelaten, maar wat we op laptops vrijwel altijd nog gewoon aantreffen.
Scherm, accuduur en upgrades
De Zenbook UX425 was van een goed scherm voorzien, met een goede helderheid en een goed contrast, en het is duidelijk dat daar bij de UM425 op bezuinigd is. Het scherm heeft een lagere helderheid van 281cd/m² en een contrast van 1337:1 en hoewel we dat een mooi getal vinden, is het niet zo hoog als de 1700:1 die het scherm in de UX425 haalde. In vergelijking met de Slim 7 is het scherm van de UM425 ook minder goed. Hoewel Lenovo in zijn specificaties een helderheid van 300cd/m² belooft, haalden we met ons reviewsample een hogere helderheid en een uitstekend contrast van meer dan 2000:1.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB dekking
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
De wat lage helderheid van het ASUS-scherm zorgt ervoor dat de afleesbaarheid bij veel omgevingslicht niet al te best is, al zal het voor werk binnenshuis zonder direct invallend zonlicht wel toereikend zijn. Het scherm heeft een matte afwerking en dat helpt bij de afleesbaarheid. Wat kalibratie betreft doet het scherm het wel erg goed en zien we een afwijking van minder dan 3 in beide schermtests. Dat wil zeggen dat de afwijking van de sRGB-standaard met het blote oog niet waar te nemen moet zijn.
- Browsen
- PCMark 8 accutest
- PCMark 8 score
Niet onbelangrijk voor een dunne en lichte laptop is de accuduur en daar verwachtten we heel wat van, gezien de grote accu waarvan de UM425 is voorzien. De UX425 haalt met dezelfde accu een accuduur van ruim 18 uur tijdens browsen en de UM425 zit daar behoorlijk onder. Een accuduur van 12 uur is nog altijd niet verkeerd, maar ASUS heeft duidelijk minder aandacht besteed aan het halen van een lange accuduur dan bij de UX425. Een oorzaak van die kortere accuduur zou het scherm kunnen zijn. Bij de UX425 werd een extra zuinig paneel gebruikt, dat maximaal 1 watt verbruikt, terwijl bij de UM425 voor een conventioneel paneel is gekozen. De Slim 7 doet het overigens beter dan de UM425 in beide accutests.
:strip_exif()/i/2003894674.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot halen we de onderkant van de laptop af en daar valt bij de UM425 niet bijzonder veel te zien. Het werkgeheugen is namelijk vastgesoldeerd en alleen de ssd, boven de processor, is vervangbaar. Een tweede ssd, zoals bij de Slim 7 wel geïnstalleerd kan worden, is bij de UM425 geen optie.
Conclusie
De ASUS UM425 is voor 800 euro een aantrekkelijkere laptop dan zijn 500 euro duurdere Intel-broer: de UX425. De AMD-variant is sneller en heeft minder last van throttling. Het scherm is bovendien goed gekalibreerd, maar heeft wel een wat lage helderheid. Verder is de accuduur van 12,5 uur tijdens browsen prima, maar er zijn wel laptops in dezelfde prijsklasse die het beter doen. Ten opzichte van de Slim 7 is de ASUS wat lichter en is de schermkalibratie beter, maar op andere punten doet de Slim 7 het toch beter.
De aanwezigheidsdetectie van de Lenovo is bijvoorbeeld prettig als je even wegloopt en weer terugkomt bij je laptop en dat is iets wat de Zenbook niet heeft. Daarnaast is de accuduur van de Slim 7 wat beter en dat geldt ook voor de maximale schermhelderheid, hoewel de kalibratie minder is. De Lenovo heeft bovendien ruimte voor een tweede ssd. Op basis daarvan gaat onze voorkeur uit naar de Slim 7, maar heb je de voorkeur voor een laptop met een betere schermkalibratie, dan is de Zenbook UM425 weer aantrekkelijker.
Alternatieven
De Zenbook UM425 en Yoga Slim 7 zijn conventionele laptops, maar als je liever een convertible laptop hebt, dan is de Envy x360 een goed alternatief. De specificaties komen overeen met die van de Zenbook en Slim, terwijl scherm en accuduur ook erg goed zijn. Je moet er wel voorzichtig mee omspringen, want de behuizing wordt maar matig beschermd als je hem als convertible gebruikt.
5 van 5 sterren
(3 reviews)
HP Envy x360 13 Review - Ryze-hexacore in strakke 13,3"-klapper
Deze IdeaPad S540 heeft een octacore Ryzen-processor, 16GB geheugen en een 512GB-ssd. Dat is bijzonder vlotte hardware voor een laptop van 1000 euro en hij is bovendien uitgerust met een scherm met een resolutie van 2560x1600 pixels.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Ook MSI heeft zijn laptops voorzien van processors van de jongste AMD Ryzen-generatie. De 4700U in deze Modern 14 heeft acht cores en daarnaast zijn 16GB geheugen en een 512GB-ssd beschikbaar. Verder is de laptop voorzien van een 14"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels.
(0 reviews)