Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide XL

Augustus 2022

Inleiding

Het is weer augustus en dat betekent dat de back-to-schoolperiode in volle gang is: de tijd van het jaar waarin velen een nieuwe laptop kopen voor school of studie. Genoeg reden voor ons om net zoals in de voorgaande jaren uit te pakken met een extra uitgebreide editie van de Best Buy Guide. We gaan voor je op zoek naar de beste Chromebook, de beste betaalbare Windows-laptop voor niet meer dan 500 euro, een midrange laptop die 700 euro mag kosten, de beste Apple Macbooks en een luxe Windows-krachtpatser met groot scherm en losse videokaart.

Begin dit jaar hebben zowel AMD als Intel nieuwe laptopprocessors uitgebracht. Laptops met die nieuwe Ryzen 6000- en Intel 12th Gen-cpu's zijn inmiddels zeer mondjesmaat te vinden in de winkels, maar de bulk van de apparaten heeft nog steeds een oudere chip. Dat geldt zeker voor de modellen die het meest worden verkocht en waar we in de BBG dus ook de nadruk op leggen, geprijsd tussen de 400 en 1000 euro. De back-to-schoolperiode is voor fabrikanten een mooie gelegenheid om van die oude voorraad af te komen. Dat betekent dat nu het moment is om een goede deal te scoren. Zeker de wat oudere Ryzen-processors zijn helemaal niet traag in vergelijking met de nieuwere serie, waarbij je voor slechts zevenhonderd euro acht cores in het vooronder kunt krijgen. Voor een laptop met die hoeveelheid rekenkracht betaalde je enkele jaren geleden nog duizenden euro's. Intels elfde generatie kan met name nog goed meekomen op gebied van singlecore-prestaties, waarbij er ook een goede igpu aanwezig is.

Laptop Budget
De beste Chromebook € 500,-
De beste budgetlaptop € 500,-
De beste basislaptop € 700,-
De beste Apple MacBook € 1000,- tot € 2500,-
De beste laptop voor gaming en contentcreatie € 2000,-

Ook als je een snelle en luxe laptop wil hebben, kan het interessant zijn om er nu een te kopen. In deze categorie zien we wel al de nodige machines met een Intel-processor van de 12de generatie. Die processoren - of het Ryzen-alternatief van AMD - worden gekoppeld aan videokaarten die wel al wat ouder zijn, maar de nieuwe generaties van Nvidia en AMD laten hoogstwaarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Je gloednieuwe apparaat zal dus niet binnen de kortste keren worden ingehaald door snellere apparatuur.

Wil je juist geen Windows-laptop maar liever een Apple Macbook, dan zijn er recent een paar nieuwe keuzes bijgekomen. Apple heeft zijn aanbod opgefrist met nieuwe 13"-laptops, te weten de Macbook Air en Macbook Pro met M2-processor, die we beide hebben gereviewd. Vooral de Macbook Air is flink verbeterd, maar ook wel een stuk duurder dan de voorganger op basis van M1-chip, die nu nog steeds verkrijgbaar is. Net als de Macbook Pro's met M1 Pro- en Max-cpu's van vorig jaar, is hij door zijn prijs nog altijd interessant.

Chromebook

Zoek je een lichte, goedkope laptop voor basistaken, dan is een Chromebook het overwegen waard. Je ziet ze tegenwoordig vaker op scholen, met name in het basis- en middelbaar onderwijs. Ook als student in het hoger onderwijs zou je een Chromebook kunnen nemen, want voor minder dan 500 euro heb je al een goed exemplaar. Door het lichte OS kan een Chromebook toe met minder processorkracht en werkgeheugen dan een Windows-laptop om prettig in gebruik te zijn, waarbij er vaak ook weinig opslag aanwezig is. ChromeOS slaat je bestanden immers standaard op in de cloud. Door te besparen op interne specificaties hebben fabrikanten meer ruimte om van de rest van de laptop wat moois te maken, met betere schermen en behuizingen dan we soms zien bij Windows-laptops in deze prijscategorie.

Aantrekkelijk aan een Chromebook is bovendien het gebruiksgemak. Zelfs goedkope apparaten starten binnen enkele seconden op, waarbij de laptop automatisch aangaat als je hem openklapt. De interface werkt eenvoudig en het systeem wordt regelmatig op de achtergrond geüpdatet. Mocht hij in de soep lopen, dan is je laptop binnen enkele minuten hersteld naar fabrieksinstellingen en door het gebruik van cloudopslag blijft ook het risico op gegevensverlies beperkt. ChromeOS integreert her en der handig met je Android-smartphone. Zo kun je de internetverbinding van je toestel naadloos delen met je Chromebook en de vingerafdrukscanner van je telefoon gebruiken om in te loggen. ChromeOS is echter niet perfect: zo brengt het gebruik van Google-diensten privacyrisico's met zich mee en is het systeem daarbij niet zo krachtig als Windows. Je hebt hoofdzakelijk simpele apps tot je beschikking, plus omwegen om Android- en Linux-apps te draaien, maar daarop zijn zeker de goedkoopste Chromebooks niet bedacht.

De prijzen voor een nieuwe Chromebook beginnen bij zo'n 200 euro, maar daarvoor koop je veelal een klein 11"-model met een slecht beeldscherm en zeer trage hardware. Kies liever voor een iets geavanceerdere Chromebook met een prijs tussen de 300 en 500 euro, zoals een van onze aanraders hieronder. Sommige fabrikanten brengen ook luxe Chromebooks uit met een prijs die richting de duizend euro gaat, maar daarvoor koop je net zo goed een prima Windows-laptop die meer en krachtigere software kan draaien.

De beste allrounder

Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70037MH)

De Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70037MH) is een zeer complete convertible Chromebook. Met een prijs onder de 500 euro is het de goedkoopste laptop die je in Nederland kunt kopen met een oledscherm. Het 13,3" grote full hd-touchscreen met ondersteuning voor een actieve stylus (niet meegeleverd) heeft dus een uitstekend contrast en ook een fraaie, verzadigde kleurweergave. De helderheid valt ietwat tegen; veel lager dan gemiddeld voor een Chromebook is hij niet, maar we komen bij lange na niet aan de door Lenovo beloofde 400cd/m².

Ondanks het luxe beeldscherm zijn de verdere specificaties ook erg goed. De Intel Core i3-1115G4-processor is beduidend sneller en nieuwer dan de processor in de meeste Chromebooks, en gaat vergezeld van een ruime 8GB ram en een 256GB grote ssd. Het geheel zit verwerkt in een behuizing die grotendeels van plastic is gemaakt. De palmsteun heeft een fijne, ietwat stroeve textuur. De schermklep is van metaal en voelt stevig aan. Hetzelfde geldt voor het scharnier, dat te stroef is afgesteld om de laptop met één hand te kunnen openen. Met 1,35kg valt het gewicht mee.

De webcam is voorzien van een handig schuifje om hem af te dekken, maar de resolutie van slechts 640x480 pixels is niet meer van deze tijd. Aan moderne connectiviteit is gelukkig geen gebrek: snelle ax-wifi, tweemaal USB-C, een keer USB-A en een microSD-kaartlezer. Bij al dat moois valt de accuduur wel een beetje tegen voor een Chromebook, wat wellicht te maken heeft met het minder energiezuinige oledscherm. Hoewel de ventilator van de IdeaPad Flex 5 CB niet veel lawaai maakt, hebben Chromebooks met een lichtere Pentium- of Celeron-processor (zoals de twee modellen hieronder) vaak passieve en daardoor volmaakt stille koeling. Een laatste nadeel: een variant met azerty-toetsenbord lijkt er niet te zijn.

Score: 4(1 reviews)

Lichter en goedkoper

Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL)

De Acer Chromebook Spin 513 is op het moment van schrijven een stuk goedkoper dan de Lenovo Ideapad Flex 5 CB die hierboven staat. Hij is bovendien ook verkrijgbaar in een variant met een Belgisch azerty-toetsenbord, maar die kost wel een stuk meer dan het Nederlandse model. Aantrekkelijk aan de Chromebook Spin 513 is de lichte en dunne behuizing die is gemaakt van metaal en plastic; hij is slechts 1,1kg zwaar en 1,72cm dik. Ook dit is een convertible met omklapbaar touchscreen. Zo kun je hem ook als tablet gebruiken, maar het scharnier houdt beide delen daarbij niet zo goed op hun plek. Kleurweergave en helderheid van het full hd ips-scherm zijn verrassend goed. De accuduur is redelijk, maar niet bovengemiddeld. Door de keuze voor een Snapdragon 7c-soc draaien Android-apps prima, maar de rekenkracht voor andere toepassingen is beperkt. Op de behuizing zitten twee USB-C-poorten en een USB-A-poort, maar een microSD-kaartlezer ontbreekt. Dat is zeker jammer gezien de karige ingebouwde opslag. Met slechts 64GB zul je echt vooral in de cloud moeten werken.

Score: 0(0 reviews)
linkUitgebreide review

Lange accuduur, maar geen convertible

Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS

Als je geen convertible-functionaliteit nodig hebt, is de Acer Chromebook CB314 interessant. Zowel in Nederland als België zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar, waarbij goedkopere uitvoeringen zelfs onder de 200 euro duiken. Het gelinkte quadcore-model, waarvan ook een azerty-variant bestaat, is sneller dan die meest basale configuratie, en bovendien voorzien van 8GB werkgeheugen. De Celeron-processor is niet de jongste, maar alsnog ongeveer even snel als de Qualcomm-chip in de Spin 513 hierboven. Wel is de ondersteuningsperiode korter: hij loopt nog maar vier jaar door, waar de andere twee tot 2029 worden geüpdatet. Op de plastic behuizing van 1,35kg zitten veel aansluitingen: twee USB-A- en twee USB-C-poorten, plus een microSD-kaartlezer die handig is om de 64GB ingebouwde opslag uit te breiden. Het ips-scherm met full hd-resolutie heeft niet zo'n goede kleurweergave, maar wel een goed contrast. Met meer dan dertien uur in onze browsetest is de accuduur uitstekend, en beter dan bij de meeste duurdere Chromebooks die we hebben getest - bovenstaand duo incluis.

Score: 0(0 reviews)

Op Chromebooks draaien we altijd een speciale serie benchmarks die afwijkt van de tests die we op Windows-apparaten draaien. Jetstream en WebXPRT zijn browsergebaseerde tests die laten zien hoe snel basistaken kunnen worden uitgevoerd. Geekbench halen we uit de Play Store en geeft daarmee een indruk van de prestaties van Android-apps.

  • Jetstream 2
  • WebXPRT 3
  • Geekbench 5 - Single
  • Geekbench 5 - Multi
Geekbench 5 - Single
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) Ci3-1115G4
1.197
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 Ci3-1115G4
1.180
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) Ci3-10110U
818
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) Athlon Silver 3050c
769
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd P N6000
721
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" Cel. N4500
590
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd Ci3-1125G4
540
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) Snapdragon 7c
536
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd Cel. N4020
482
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS Cel. N4120
451
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P MT8183
297
Asus Chromebook C423NA-EC0301 Cel. N3350
270
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 Cel. N3350
260
Geekbench 5 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) Ci3-1115G4
2.662
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 Ci3-1115G4
2.634
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd P N6000
1.783
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) Ci3-10110U
1.707
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) Snapdragon 7c
1.592
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS Cel. N4120
1.571
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P MT8183
1.411
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) Athlon Silver 3050c
1.372
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd Ci3-1125G4
1.073
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" Cel. N4500
1.063
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd Cel. N4020
903
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 Cel. N3350
522
Asus Chromebook C423NA-EC0301 Cel. N3350
519

Een Intel Core i3-processor van de 11de generatie was voor een Windows-laptop verre van indrukwekkend geweest, maar de meeste Chromebooks hebben een nog veel oudere, tragere chip, zodat de Lenovo Ideapad Flex 5 CB met gemak naar de top van de ranglijst doorstoot. De beide betaalbare modellen van Acer behoren niet tot de snelste apparaten, waarbij de Chromebook Spin 513 met zijn Arm-cpu relatief beter scoort bij het draaien van Android-apps en de Chromebook 314 hoger scoort bij standaardtaken.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
  • sRGB-dekking
  • DCI-P3-dekking
Contrast
Laptop Schermdiagonaal Type laptopscherm Contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 12,4" IPS
2147:1
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 14" IPS
1779:1
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 14" IPS
1458:1
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 14" IPS
1331:1
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 11,6" IPS
1296:1
Asus Chromebook C423NA-EC0301 14" IPS
1277:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 13,3" IPS
1261:1
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 13,3" IPS
1095:1
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 14" IPS
1051:1
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 14" IPS
1051:1
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 15,6" IPS
1033:1
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 15,6" TN
366:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Schermdiagonaal Type laptopscherm Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 15,6" IPS
2,50
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 14" IPS
2,50
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 14" IPS
3,20
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) 13,3" Oled
3,30
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 14" IPS
4,30
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 14" IPS
4,40
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 14" IPS
4,70
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 13,3" IPS
5,20
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 13,3" IPS
5,50
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 11,6" IPS
7,30
Asus Chromebook C423NA-EC0301 14" IPS
7,30
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 12,4" IPS
7,40
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 15,6" TN
12,60
Gemiddelde kleurfout
Laptop Schermdiagonaal Type laptopscherm Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) 13,3" Oled
1,50
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 13,3" IPS
1,90
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 12,4" IPS
4,60
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 11,6" IPS
7,30
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 14" IPS
7,50
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 15,6" IPS
8,10
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 14" IPS
8,60
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 13,3" IPS
8,60
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 14" IPS
8,70
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 14" IPS
9,00
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 14" IPS
9,20
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 15,6" TN
9,20
Asus Chromebook C423NA-EC0301 14" IPS
9,60
sRGB-dekking
Laptop Schermdiagonaal Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) 13,3" Oled
145,0
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 12,4" IPS
99,3
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 13,3" IPS
92,7
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 11,6" IPS
70,3
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 14" IPS
67,0
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 13,3" IPS
64,5
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 15,6" IPS
64,4
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 14" IPS
63,5
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 15,6" TN
62,6
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 14" IPS
62,6
Asus Chromebook C423NA-EC0301 14" IPS
62,2
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 14" IPS
62,1
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 14" IPS
61,4
DCI-P3-dekking
Laptop Schermdiagonaal Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) 13,3" Oled
99,7
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 12,4" IPS
95,2
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 13,3" IPS
69,0
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 11,6" IPS
51,9
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 14" IPS
49,7
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 13,3" IPS
47,7
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 15,6" IPS
47,7
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 14" IPS
46,9
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 14" IPS
46,4
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 15,6" TN
46,3
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 14" IPS
45,9
Asus Chromebook C423NA-EC0301 14" IPS
45,9
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 14" IPS
45,4

Hoewel de Lenovo Ideapad Flex 5 CB een beloofde schermhelderheid van 400cd/m² heeft, komen we ook na diverse hertests niet verder dan ongeveer 250cd/m². De hoeveelheid wit in beeld, die bij oledschermen nog weleens invloed op de helderheid heeft, maakt daarbij ook niks uit. In vergelijking met andere Chromebooks is het evengoed geen echt slecht resultaat en in andere opzichten is het oledscherm wel erg mooi. Zo is het contrast oneindig hoog en zijn de kleuren redelijk goed afgesteld. Het scherm heeft een zeer groot kleurbereik - bijna 100 procent DCI-P3 en bijna 150 procent van sRGB - waarmee de kleuren beduidend verzadigder kunnen zijn dan op de meeste andere laptops.

De Acer Chromebook Spin 513 heeft ook een goed scherm, dat met bijna 300cd/m² nog iets feller is. De grijsafstelling had beter gekund, maar de kleurweergave is goed doordat dit paneel de volledige sRGB-kleurruimte ondersteunt, in tegenstelling tot de meeste laptops onder de 500 euro. Dat kan helaas niet gezegd worden van de Chromebook 314, waarop de kleuren wat flets zijn. Contrast en helderheid zijn evengoed niet slecht. Door de glossy afwerking zijn reflecties, net als bij de andere twee Chromebooks, wel goed zichtbaar.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Chromebook 314 CB314-1HT-C5AS 48Wh
13u6m
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B8000SMH) 51Wh
12u13m
HP Chromebook x360 14a-ca0502nd 47Wh
11u42m
ASUS Chromebook C523NA-EJ0341 38Wh
11u31m
Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H-R1CG) 56Wh
11u21m
Acer Chromebook Spin 311 CP311-3H-K72P 36Wh
10u38m
ASUS Chromebook Flip CX5 CX5500FEA-E60150 57Wh
10u2m
Acer Chromebook Spin 513 (CP513-1H-S3CL) 36Wh
10u1m
Asus Chromebook C423NA-EC0301 38Wh
9u45m
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) 51Wh
9u15m
HP Chromebook x360 14c-cc0735nd 58Wh
9u6m
HP Chromebook x360 14b-cb0480nd 47Wh
7u50m
Samsung Galaxy Chromebook 2 360 12,4" 45,5Wh
7u49m

Het mooie oledscherm kost je bij de Ideapad Flex 5 CB 13ITL6 wel de nodige uren aan accuwerktijd. Een andere editie van de Ideapad Flex 5 CB die we testten is in dit overzicht de op één na best scorende laptop, met een werktijd van ongeveer twaalf uur tijdens webbrowsen, maar het oledmodel gaat drie uur eerder op zwart. Onze browsetest bevat voornamelijk witte websites, waarbij een oledscherm meer stroom verbruikt. Je kunt de werktijd dus misschien nog verlengen door gebruik te maken van de dark-modus.

Ook de Chromebook Spin 513 heeft niet zo'n geweldige accuwerktijd, door zijn kleine 36Wh-accu, waarvoor je wel een aangenaam licht en dun apparaat terugkrijgt. Wil je graag een Chromebook die lang zonder stekker kan, dan is de Chromebook 314 aanbevelenswaardig. Een relatief grote accu en zuinige processor leveren een zeer lange werktijd op van meer dan dertien uur. Ook duurdere Windows-laptops kunnen daar vaak niet aan tippen.

Budgetlaptop tot 500 euro

Vijfhonderd euro was een half jaar geleden een bedrag waarmee we met hangen en wurgen net een mooie laptop konden vinden die aan onze eisen voldeed. Dat kwam niet doordat onze eisen zo streng zijn. Een laptop met een ips-scherm, ssd en Core i3- of Ryzen 3-processor kon je normaal gesproken altijd wel voor dat geld vinden. De coronapandemie zorgde er echter voor dat mensen hun geld niet meer buiten de deur konden uitgeven en dus werd er bovengemiddeld veel geïnvesteerd in hardware, wat de vraag en daardoor de prijs opdreef. Op dit moment is het omgekeerde aan de hand en geven mensen hun geld uit aan vakanties, waardoor er voorraden hardware blijven liggen. Je ziet daarom ook nog veel laptops met processors van vorige generaties, terwijl Intel en AMD al een tijd geleden hun nieuwe cpu's hebben uitgebracht. Het zorgt er ook voor dat er eindelijk weer wat te kiezen valt binnen dit budget, en dat je bovendien flink wat waar voor je geld krijgt. De interessantste modellen hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Het beste scherm en een vlotte processor

Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE (20VFS01U00)

Deze ThinkBook 14 was al de Best Buy in de Best Buy Guide van juni. Hij is nog steeds beschikbaar en het blijft een hele interessante laptop die we deze keer daarom opnieuw vermelden. Wat de laptop interessant maakt, is onder andere het scherm. Het is een 14" groot ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Bijzonder is dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Dat kunnen zelfs veel laptops van zevenhonderd euro niet eens. Behalve het goede scherm heeft de laptop toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner aan boord. Die twee kom je op laptops van minder dan vijfhonderd euro ook niet vaak tegen, en al helemaal niet samen. Je moet het bij deze laptop wel doen met een iets verouderde processor, de Ryzen 3 4300U, maar die is dankzij zijn vier cores de dualcore i3-processors van Intel nog altijd de baas. De ssd van 128GB is krap, maar de opslagruimte is makkelijk uit te breiden omdat de laptop is voorzien van een tweede M.2-slot. Verder beschikt de laptop over 8GB vastgesoldeerd werkgeheugen en een leeg DDR4 SO-DIMM-slot, waardoor je het kunt uitbreiden tot maximaal 40GB. In de Laptop Best Buy Guide van juni hebben we de laptop nog uitgebreider beschreven.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide juni 2022 - Budgetlaptop

Beste allrounder

Acer Aspire 5 A514-54-371N

Deze Aspire 5 is ook een oude bekende uit de Laptop Best Buy Guide. Hij is de afgelopen tijd nog wat in prijs gezakt, wat hem extra interessant maakt. In tegenstelling tot de ThinkBook hierboven is de Aspire 5 wel van een 256GB grote ssd voorzien. Daar zou je als gemiddelde gebruiker wel een tijdje mee uit de voeten moeten kunnen. Ook hier is de opslagruimte eventueel uit te breiden, maar dan met een SATA-schijf. De processor is een Core i3-model dat grafisch wat sneller is dan de chips van AMD, maar bij belasting van alle cores - twee in dit geval - is hij weer wat langzamer. De behuizing van de laptop is deels van kunststof gemaakt en daardoor voelt hij wat zwak aan. De achterkant van het scherm is wel van metaal gemaakt en daar is de laptop op zijn stevigst. Die achterkant is in verschillende kleuren te krijgen. Dit is het goudkleurige model, de andere versies linken we hieronder. Opvallend aan deze laptop is verder dat hij een ethernet- en HDMI 2.0-aansluiting heeft. Die worden vaak weggelaten bij laptops in deze prijscategorie.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide april 2022 - BudgetlaptoplinkAcer Aspire 5 A514-54-34AT (blauw)linkAcer Aspire 5 A514-54-3658 (roze)linkAcer Aspire 5 A514-54-34JQ (zilver, Windows 10) linkAcer Aspire 5 A514-54-356A (zilver, Windows 11)

Convertible

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ITL05 (82HS00K6MH)

Voor vijfhonderd euro kom je niet veel convertibles tegen die Windows draaien, maar deze Flex 5 is zelfs al voor 450 euro te krijgen. De laptop heeft een scherm dat je om de behuizing heen kunt klappen, en uiteraard een touchscreen. Dat klapscherm heeft natuurlijk zijn prijs. Lenovo heeft daarom bezuinigd op het werkgeheugen dat slechts 4GB groot is en niet kan worden uitgebreid. De behuizing van het scherm is van aluminium gemaakt en voelt daardoor stevig aan. De rest van de behuizing is van plastic gemaakt, ziet er wat goedkoper uit en veert gemakkelijk in onder druk. Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting en er zit een SD-kaartlezer op. HDMI is ook aanwezig, maar dat is helaas een 1.4-aansluiting. Het scherm heeft een wat lage helderheid, maar een prima contrast van 1500:1. De accuduur is met ruim acht uur niet slecht.

Score: 0(0 reviews)

Beste allrounder: alternatief

ASUS VivoBook 14 X415EA-EB850W

De Vivobook 14 is een interessante 'doorsnee' laptop die zich kan meten met de Aspire 5. De EB850W-uitvoering die we hier linken, heeft een 256GB-ssd, 8GB geheugen en een Core i3-1115G4-processor. Daarmee is hij vergelijkbaar met de Acer Aspire 5 van hierboven. De i3-processor is in de ASUS echter zodanig geconfigureerd dat de laptop er wat hogere prestaties uit weet te persen. De accuduur ontloopt die van de Acer met slechts twee minuten. Nadeel van de ASUS is dat hij met zijn volledig kunststof behuizing wat goedkoper aanvoelt dan de Acer Aspire 5. Van de 8GB werkgeheugen die aanwezig is, zit de helft vastgesoldeerd. De overige 4GB zit in een SO-DIMM-slot en kun je dus vervangen door een module met een hogere capaciteit. Er is weliswaar ruimte voor een extra SATA-schijf, maar het benodigde kabeltje naar het moederbord levert ASUS niet mee.

Score: 0(0 reviews)

We hebben de vier laptops uiteraard getest. De belangrijkste testresultaten vind je hieronder terug.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
4.140
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.897
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.835
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
2.774
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Score in punten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.300
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.264
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.247
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
1.060
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
9.691
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
8.908
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
6.327
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
6.034
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
11.757
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
10.469
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
7.039
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
6.231
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 Ryzen 3 4300U Rad. RX Vega 6
5.118
ASUS X415EA-EB1159W Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.857
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.830
Lenovo IdeaPad Flex 5 Ci3-1115G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.024

De snelste van de vier in deze BBG is de ThinkBook 14, ondanks zijn verouderde processor. Als het om taken gaat waarbij alle vier de cpu-cores worden gebruikt, zijn de twee cores van de i3-processor in het nadeel. De 4300U toont in deze grafiek goede prestaties, maar er zijn ook regelmatig aanbiedingen van laptops met een Ryzen 3 5300U-processor, en die zijn nog wat vlotter. Bij gebruik van een enkele core zijn de Intel-laptops sneller, en grafische gezien zijn de Intel-laptops veel sneller. Opvallende uitschieter is de ASUS, die voor een Intel-gpu een hoge score neerzet. Blijkbaar heeft ASUS de laptop zodanig geconfigureerd dat de gpu op een hoog verbruik mag draaien.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
297
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
268
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
246
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
228
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
2117:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
1518:1
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
1340:1
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
1294:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 1920x1080 14"
99,9
ASUS X415EA-EB1159W 1920x1080 14"
67,0
Lenovo IdeaPad Flex 5 1920x1080 14"
66,6
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 1920x1080 14"
64,0

Wat schermen betreft, schreven we hierboven al dat de ThinkBook 14 uitzonderlijk goed is. Niet eerder kwamen we een laptop in deze prijsklasse tegen die de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Daarnaast is het contrast voor een ips-paneel bijzonder goed. De resultaten van de andere drie laptops steken wat flets af, maar dat beeld wordt vertekend door het goede scherm in de ThinkBook. De andere drie laptops hebben een, voor deze prijsklasse, gewoon goed ips-scherm.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 45Wh
8u49m
Lenovo IdeaPad Flex 5 52,5Wh
8u14m
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 48Wh
7u48m
ASUS X415EA-EB1159W 37Wh
7u46m

Tot slot is de ThinkBook ook de winnaar in de accutest. Dat is enigszins opvallend, want de Acer en de Flex 5 hebben een grotere accu. Blijkbaar zitten in de ThinkBook zuinigere componenten of is de laptop zodanig afgesteld dat het verbruik niet te hoog ligt.

Basislaptop tot 700 euro

Tweehonderd euro meer of minder kan bij laptops een wereld van verschil maken. In de prijscategorie tot vijfhonderd euro vind je wat ons betreft echt de instaplaptops. Ze hebben een Core i3- of Ryzen 3-processor en een ips-scherm. Lager dan dat moet je, als je het ons vraagt, niet gaan. Ben je bereid zevenhonderd euro voor een laptop uit te geven, dan begeef je je meteen al op het terrein van de significant snellere processors met zes of zelfs acht cores, betere schermen - waaronder zelfs oled - en luxer afgewerkte behuizingen.

Beste allrounder

Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 (82L70077MH)

Wat ons betreft, is de IdeaPad 5 Pro in deze prijsklasse de beste allrounder. Hij heeft om te beginnen een Ryzen 5 5600U-processor met zes cores; dat is bijna het snelste model dat je in deze prijsklasse kunt krijgen. Alleen laptops met een 5700U, zoals de Acer hieronder, zijn sneller. Daarnaast heeft de IdeaPad 5 Pro een behuizing die volledig van aluminium is gemaakt, en een bovengemiddeld goed scherm. De resolutie is met 2240x1400 pixels hoger dan die van een gemiddeld full-hd-paneel en bovendien kan het scherm de volledige sRGB-gamut weergeven. Het is weliswaar geen oled, zoals de ASUS hieronder, maar dit is wel de beste lcd die je bij een laptop voor 700 euro kunt krijgen. De accuduur bedraagt een nette elf uur. Een leuke toevoeging is de camera die gezichtsherkenning ondersteunt en gecombineerd is met een tof-sensor. Die zorgt ervoor dat je laptop ontwaakt uit stand-by wanneer je ervoor gaat zitten. De camera logt je vervolgens in, zodat je meteen aan de slag kunt.

Score: 0(0 reviews)

Het mooiste scherm

ASUS Vivobook 15 OLED K513EA-L11993W

Het mag duidelijk zijn waarom we deze Vivobook 15 in de Best Buy Guide hebben opgenomen. ASUS zet het met koeienletters in de typenaam van deze laptop: hij heeft een oledscherm. Dergelijke schermen kom je over het algemeen alleen op veel duurdere laptops tegen, maar ASUS heeft het dus in deze Vivobook van minder dan zevenhonderd euro ingebouwd. Kwalitatief gezien is het scherm prima. Met een helderheid van 400cd/m², een dekking van de volledige sRGB-gamut en het oneindig hoge oledcontrast is dit misschien wel het beste scherm in deze prijsklasse. Door voor een luxe scherm te kiezen, lijkt ASUS wel te hebben bezuinigd op de behuizing; die biedt niet de stevigheid waarop je zou hopen. Verder draait het systeem nog op een Intel-processor van de 11e generatie. Er is wel 16GB geheugen aanwezig, samen met een 512GB grote ssd; twee specs die je niet veel tegenkomt in deze prijscategorie.

Score: 4(1 reviews)
link3x ASUS Vivobook Review - Oledlaptops voor de massalinkASUS Vivobook 15 OLED K513EA-L11993W (Azerty toetsenbord)

De snelste processor

Acer Swift 3 SF314-43-R2LX

Deze uitvoering van de Acer Swift 3 is een echt werkpaard. Met zijn vlotte Ryzen 7 5700U-cpu met acht cores onderscheidt hij zich van veel andere laptops in deze prijsklasse. Voor zwaar gebruik is dit de snelste configuratie die je voor 700 euro kunt vinden. In kortdurende benchmarks als Cinebench is het verschil met de Lenovo hierboven niet groot, maar bij langdurige belasting is de Swift duidelijk sneller. Die focus op een snelle processor betekent dat er wel een 'gewoon' scherm in de laptop zit, namelijk een 14 inch groot ips-lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. De behuizing is deels van van kunststof gemaakt en daardoor bijzonder licht; de laptop weegt slechts 1,2 kilogram. Hierdoor boet je iets in aan stevigheid ten opzichte van laptops die helemaal van metaal zijn gemaakt. Verder is er een vingerafdrukscanner aanwezig en heeft de laptop alle aansluitingen die je voor dit geld mag verwachten, zoals een multifunctionele USB-C-aansluiting en HDMI 2.0.

Score: 0(0 reviews)

Up-to-date hardware - vooral voor de Vlaamse Tweaker

Samsung Galaxy Book2 (15

De meeste laptops in dit lijstje zijn voorzien van 'oude' hardware. AMD heeft al opvolgers voor de Ryzen 5000-chips uitgebracht, terwijl Intels elfde generatie al door de twaalfde is opgevolgd, maar de meeste fabrikanten lijken nog met grote voorraden te zitten. Samsung is een tijdje weggeweest van de Europese markt en heeft daar geen last van en voorziet de Book2 daarom wel van een processor van de twaalfde generatie. Deze uitvoering heeft liefst tien cores en hoewel dat indrukwekkend klinkt, zijn het slechts twee snelle en acht efficiënte cores. Desondanks zijn de prestaties niet verkeerd, vooral als het om singlecorebewerkingen gaat. De laptop heeft verder een behoorlijk stevig aanvoelende, volledig metalen behuizing. Het scherm is een gewoon 15" groot full-hd-scherm met een matte afwerking. Een mooie optie is de mogelijkheid om een tweede M.2-ssd bij te plaatsen. Op basis van specificaties en benchmarks is dit misschien niet de meest interessante laptop die je in Nederland voor zevenhonderd euro kunt kopen. Voor onze Vlaamse lezers ligt dat anders, want hoewel laptops in de regel in Nederland goedkoper zijn dan in België, is deze Book2 op moment van schrijven in België voor 600 en bij een enkele winkel zelfs voor 500 euro te krijgen. Dat maakt hem daar een stuk interessanter.

Score: 3(0 reviews)
linkSamsung Galaxy Book2 (15", i5, 8GB, 256GB opslag, Azerty toetsenbord)

De vier laptops die we in deze categorie aanraden, hebben we uiteraard getest. Hieronder zetten we de belangrijkste testresultaten op een rijtje, te beginnen met de cpu- en gpu-benchmarks.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
8.958
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
8.949
ASUS Vivobook 15 OLED Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
5.645
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe Graphics G7 80EUs
5.244
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Score in punten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe Graphics G7 80EUs
1.682
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
1.366
ASUS Vivobook 15 OLED Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
1.357
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
1.267
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
14.587
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
13.802
ASUS Vivobook 15 OLED Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
13.546
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe Graphics G7 80EUs
13.026
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe Graphics G7 80EUs
16.655
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
15.683
ASUS Vivobook 15 OLED Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
14.850
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
14.559
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
10.663
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX Ryzen 7 5700U Rad. RX Vega 8
10.452
ASUS Vivobook 15 OLED Ci5-1135G7 Iris Xe Graphics G7 80EUs
9.046
Samsung Galaxy Book2 Ci5-1235U Iris Xe Graphics G7 80EUs
5.830

In Cinebench Multi worden alle cpu-cores gebruikt en het is interessant om te zien dat de Ryzen 5600U in de Lenovo sneller is dan de 5700U in de Acer, terwijl die laatste twee cores meer heeft. Dat verschil komt voornamelijk doordat de IdeaPad zijn processor tijdelijk meer kan laten verbruiken, wat leidt tot hogere kloksnelheden. Op de lange duur zijn de acht cores van de Acer echter sneller.

De Alder Lake-processor in de Galaxy Book2 is in Cinebench Multi niet vlotter dan zijn voorganger, die in de Vivobook 15 zit. Belast je echter slechts een core, dan is die chip juist wel de snelste. Dat geldt ook voor de grafische prestaties van de Intel Xe-gpu, die bovenaan eindigt in de grafische test van 3DMark Night Raid. Als je zwaardere software gaat draaien, zouden we echter toch de Acer of Lenovo aanraden.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Type laptopscherm Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
ASUS Vivobook 15 OLED 1920x1080 Oled
392
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 IPS
348
Samsung Galaxy Book2 1920x1080 IPS
325
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX 1920x1080 IPS
268
Contrast
Laptop Resolutie Type laptopscherm Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 IPS
1579:1
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX 1920x1080 IPS
1164:1
Samsung Galaxy Book2 1920x1080 IPS
956:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 IPS
99,5
ASUS Vivobook 15 OLED 1920x1080 Oled
99,5
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX 1920x1080 IPS
67,9
Samsung Galaxy Book2 1920x1080 IPS
64,8

Het mooiste beeld krijg je uiteraard met het oledscherm dat in de ASUS zit. Dat heeft een hoge helderheid en een oneindig hoog contrast. Het kan alle kleuren in de sRGB-kleurruimte weergeven, maar als je zelf aan het kalibreren slaat, kun je er zelfs meer uithalen, want het paneel kan ook de DCI P3-kleurruimte afdekken. De IdeaPad 5 Pro heeft een bijzonder goed scherm voor een laptop in deze prijsklasse. Het is geen oled, maar wel een scherm dat de volledige sRGB-kleurruimte weergeeft. Tel daar een net wat hogere resolutie en 16:10-beeldverhouding bij op en je hebt een zeldzaam goed scherm voor deze prijsklasse. De schermen in de Acer en Samsung zijn voorbeelden van wat je doorgaans voor dit geld mag verwachten: een ips-scherm met full hd-resolutie en een kleurbereik dat beperkt is tot een procent of 60 van het sRGB-spectrum.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 56,5Wh
11u17m
Acer Swift 3 SF314-43-R2LX 48Wh
10u23m
Samsung Galaxy Book2 54Wh
8u45m
ASUS Vivobook 15 OLED 42Wh
6u24m

Tot slot hebben we naar de accuduur gekeken. Die is het kortste bij de Vivobook. Dat is niet gek, want die laptop heeft de kleinste accu en een oledscherm, dat in de meeste gevallen minder zuinig is dan een lcd. De Book2 heeft een accuduur waar je, mits je het rustig aan doen, een werkdag mee door kunt komen, maar de langste accuduur haal je met de Acer en Lenovo, die ruim boven de tien uur uitkomen.

Apple MacBook

Voor laptops van Apple hebben we een aparte categorie toegevoegd in deze Best Buy Guide. Hoewel de MacBooks qua uiterlijk gewone laptops zijn, zijn ze in gebruik toch net even anders. Ze draaien een ander besturingssysteem, macOS, en ondersteunen daarom bepaalde software wel en andere software niet. In de context van de terug-naar-schoolperiode is er voor deze laptops bij sommige opleidingen wel ondersteuning en in sommige gevallen niet. Het is dus verstandig om eerst te checken wat voor software je voor je opleiding moet kunnen draaien en of die ook op Apple-laptops draait. Is dat het geval of ga je helemaal niet terug naar school, maar ben je wel benieuwd welke MacBook op dit moment een aanrader is? Lees dan snel verder.

MacBooks: helemaal over op Apple-silicon

In 2020 startte Apple de verkoop van zijn eerste laptops met een eigen M1-processor. Het bedrijf stopte de samenwerking met Intel, dat sinds 2006 de processors voor Macs leverde, en begon langzaam al zijn computers van eigen processors te voorzien. De MacBook Air en MacBook Pro 13,3" waren de eerste kandidaten die een M1-processor kregen, en daarna volgden in 2021 de MacBook Pro 14" en 16", die met een M1 Pro-, maar ook met een M1 Max-processor zijn te krijgen. De MacBook Air en MacBook Pro 13,3" kregen onlangs opvolgers met een upgrade naar de M2-processor, maar de MacBook Air met M1 blijft Apple ook nog verkopen. M1, M2, Pro, Max; er is veel te kiezen bij Apple op dit moment. De vraag is natuurlijk welke van deze laptops aanraders zijn.

Instap-MacBook

Apple MacBook Air 2020 M1, 8GB ram, 7-core GPU, 256GB ssd (Qwerty) Zilver

Dit is het originele MacBook Air-model uit 2020, met M1-processor. Deze laptop zouden we aanraden als je graag een Apple-laptop wilt hebben en er geen zware software op hoeft te draaien. De prijs is onlangs door Apple verhoogd; daarom vind je hem niet meer terug voor minder dan duizend euro, zoals eerder nog wel het geval was. Toch verkiezen we als instap-MacBook dit model boven het 2022-model van de MacBook Air. Die laatste is weliswaar sneller, maar kost ook meteen vierhonderd euro meer en heeft net als deze uitvoering 8GB geheugen en een ssd van 256GB.

Score: 5(27 reviews)
linkAlle uitvoeringen van de MacBook Air 2020 (8/7)

Voor de instapper raden we dus het 2020-model van de MacBook Air aan. Dat is niet omdat de nieuwe M2-modellen slechter zijn dan de oudere Air. integendeel, de MacBook Air M2 en de MacBook Pro 13,3" hebben we beide gereviewd en de M2-processor is vlotter dan de M1, zowel op cpu- als op gpu-gebied, zoals te zien is in onderstaande benchmarks.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Wild Life Extreme Unlimited
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
12.387
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
12.373
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) M2 8-core
8.738
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
8.617
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
7.647
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
1.583
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) M2 8-core
1.578
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
1.535
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
1.530
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
1.506
3DMark Wild Life Extreme Unlimited
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) M1 Max 10-core
20.253
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) M1 Pro 10-core
10.424
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) M2 8-core
6.837
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) M2 8-core
6.797
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) M1
4.518

De M2-processor heeft een cpu die in Cinebench een procent of 13 sneller is, terwijl de gpu in 3DMark anderhalf keer zo snel is. Voor het echte snelle werk moet je echter een MacBook Pro 14" of 16" hebben. Het 14"-instapmodel heeft acht cpu-cores en de duurdere hebben cpu's met tien cores in totaal, verdeeld over acht snelle en twee langzame cores, terwijl de M1 en M2 maar vier snelle cores hebben. Op grafisch gebied zijn de 14"- en 16"-modellen ook sneller. De goedkoopste 14"-er heeft een M1 Pro-soc die grafisch gezien een stuk vlotter is dan de M2. De snelste is de M1 Max, die op cpu-gebied hetzelfde is als de M1 Pro, maar een twee keer zo snelle gpu heeft. De M2 haalt het, kortom, niet bij de M1 Pro en Max en voor pure snelheid hoef je de nieuwe M2-Macs niet te kopen.

Instap-MacBook+

Apple MacBook Air 2022 M2 8-core, 8GB ram, 8-core GPU, 256GB ssd, Qwerty, Zilver

Het nieuwste model in de MacBook Air-serie is wat prijs-snelheidverhouding betreft niet de meest interessante. Hij is weliswaar sneller dan zijn voorganger, maar voor het echt zware werk is hij niet geschikt. Je zou eventueel voor de versie met 16GB geheugen en een 512GB-ssd kunnen kiezen, maar dan kom je qua prijs al uit op een kleine 2000 euro en ben je nog maar 200 euro verwijderd van de MacBook Pro 14", die een nog veel snellere processor heeft en ook van 16GB geheugen en een 512GB grote ssd is voorzien. Deze nieuwe MacBook Air zouden we dan ook vooral aanraden als je prijs stelt op de nieuwe snufjes die Apple heeft toegevoegd. De camera is bijvoorbeeld verbeterd, het scherm is iets hoger en helderder en de accuduur is langer ten opzichte van het 2020-model. Verder is het ontwerp vernieuwd en in lijn gebracht met dat van de MacBooks Pro 14" en 16". Tot slot is de laptop voorzien van een magnetische aansluiting voor de oplader.

Score: 0(0 reviews)
linkAlle uitvoeringen van de MacBook Air 2022 (8/8)linkApple MacBook Air M2 Review - Praktische make-over voor Apples dunste

De verschillen tussen de MacBooks beperken zich niet alleen tot de snelheid van de processors. De 14"- en 16"-modellen zijn ook een slagje groter en hebben een beter scherm dan de kleinere modellen. De resolutie is iets hoger, maar het grootste verschil maakt de backlight. Die bestaat bij de 14"- en 16"-versies uit minileds die individueel kunnen dimmen. Bij het 14"-model is de backlight dankzij die minileds in ongeveer 2000 zones verdeeld, terwijl dat bij het 16"-model er ongeveer 2500 zijn. Dankzij het grote aantal zones en een piekhelderheid van 1600cd/m², zien hdr-beelden op deze modellen er bijzonder indrukwekkend uit. Daarnaast is de maximale verversingssnelheid 120Hz, waardoor scrollen en andere bewegingen op het scherm er vloeiender uitzien dan op een standaard 60Hz-scherm.

  • Helderheid wit
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
  • Accutest browsen)
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) 2560x1600 13"
516
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
497
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
481
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
408
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
1,70
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) 2560x1600 13"
2,30
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
2,50
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
3,10
Gemiddelde kleurfout
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
1,00
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) 2560x1600 13"
1,10
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
1,40
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
1,50
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Resolutie Schermdiagonaal tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2022 13" (8/10) 2560x1600 13"
19u21m
Apple MacBook Air 2022 M2 (8/10) 2560x1664 13,6"
15u41m
Apple MacBook Air 2020 M1 (8/7) 2560x1600 13,3"
14u18m
Apple Macbook Pro 2021 14" (10/16) 3024x1964 14,2"
14u
Apple Macbook Pro 2021 16" (10/32) 3456x2234 16,2"
13u20m

Zoals we gewend zijn van MacBooks zijn de schermen van de MacBook Pro 14" en 16" prima gekalibreerd en hebben ze ook in sdr-modus een hoge helderheid van 500cd/m². Een nadeel van de MacBook Pro 14" en 16" is dat de accuduur van deze laptops korter is dan die van de MacBook Air en de kleine MacBook Pro 13,3". We vermoeden dat het miniledscherm significant meer energie gebruikt dan de gewone schermen en daardoor aan de kortere accuduur bijdraagt. Het scherm en de accuduur zijn overigens de grootste verschillen tussen de 14"-MacBook Pro en zijn 16"-broer. Ze zijn verder met M1 Pro- en M1 Max-processors te krijgen en als je direct bij Apple bestelt kun je ze zelf configureren met maximaal 64GB geheugen en 8TB opslagruimte. Dat gaat, zoals je ongetwijfeld al verwacht, wel flink in de papieren lopen.

MacBook voor het zware werk

Apple Macbook Pro 2021 14

Voor het zware werk zouden we op zijn minst kiezen voor deze MacBook Pro 14". Dit is de goedkoopste uitvoering die ondertussen voor een paar honderd euro minder dan de adviesprijs van 2250 euro is te krijgen. Deze uitvoering is voorzien van een cpu met acht cores die sneller zijn dan die van de M2. Verder is er 16GB geheugen voorhanden en een ssd van 512GB. De laptop is voorzien van het hierboven genoemde scherm dat een prachtige hdr-weergave biedt. Een ander verschil met de goedkopere MacBooks zit hem in de aansluitingen; dit model en zijn grote broer hebben een kaartlezer, een extra USB-C-poort en een HDMI 2.0-aansluiting. Heb je nog wat meer ruimte in je budget, dan is er een snellere uitvoering die gezien de specificaties een nog betere deal is. Dat is de versie met een 10-core-processor, een iets snellere 16-core-gpu en 1TB opslagcapaciteit. Apples adviesprijs is 2750 euro, maar hij is al voor een euro of 2400 te krijgen via andere winkels in de Pricewatch. Het 16"-model is zoals gezegd groter en duurder dan de 14"-er, maar is niet met snellere hardware te krijgen dan zijn kleine broer. We zouden hem daarom vooral kopen als je echt graag die schermgrootte wilt benutten.

Score: 4.5(5 reviews)
linkAlle uitvoeringen van de MacBook Pro 14" (8/14) 512GBlinkAlle uitvoeringen van de MacBook Pro 14" (10/16) 1TBlinkApple MacBook Pro 2021 Review - Van parade- naar werkpaard

Laptop voor content creation of gaming

Voor het zwaardere werk, zoals gaming of contentcreation, wil je nog steeds liefst een laptop met een processor die eindigt op -H. Dat is zowel bij Intel als AMD het teken voor een hoger tdp: waar 'normale' laptopprocessors maar 15W of 25W mogen verbruiken bij langdurig rekenwerk, trekt de H-serie door tot 45W, mits de laptopfabrikant de koeling en stroomvoorziening op orde heeft. Dat betekent in de praktijk dat lange rekentaken stukken sneller kunnen verlopen. Veel laptops met een 45W-processor zijn ook voorzien van een losse videokaart, die veel krachtiger is dan het in de processor geïntegreerde exemplaar. Voor gaming is dat natuurlijk van groot belang, maar er is ook andere software die daar flink van kan profiteren.

Het budget van 2000 euro dat we voor deze categorie als uitgangspunt hebben genomen, klinkt als veel geld. Aan een workstation of high-end zakelijke laptop, zoals de Dell XPS 15, kun je gemakkelijk nog veel meer uitgeven. Ook Apples snelste laptops kosten meer, zo zagen we op de vorige pagina.

Voor deze LBBG-categorie zijn we op zoek naar een apparaat met een 45W AMD Ryzen-cpu van de vijfde of zesde generatie, of een Intel-exemplaar van de 12de generatie. Er moet een Nvidia RTX-videokaart inzitten en ook een goed scherm dat bovendien lekker groot mag zijn en minstens 15,6" meet. We hebben er daarbij op gelet dat het systeem nog wel makkelijk is mee te nemen. Daarvoor leggen we de lat bij een gewicht van maximaal 2,5kg. We hopen op een goede autonomie door te selecteren op een accu met een capaciteit van minstens 70Wh. Veel gaminglaptops vallen op de laatste twee punten af.

De beste allrounder

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH)

De Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 voldoet aan al onze eisen en de prijs ervan valt ruim binnen het budget van 2000 euro. Er zijn nog goedkopere configuraties beschikbaar met minder geheugen of geen losse videokaart, waarvan sommige zelfs minder dan duizend euro kosten. Azerty-varianten zijn eveneens goed verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat het werkgeheugen bij deze laptop is vastgesoldeerd, mocht je een goedkoper model op het oog hebben.

Aantrekkelijk aan de IdeaPad 5 Pro 16ACH6 is de dunne behuizing die voor een 16"-laptop licht is; dit model weegt 1,9kg. Desondanks heeft Lenovo er wel een 75Wh-accu in gepropt, zodat de accuduur uitstekend is voor een laptop in deze gewichtsklasse. De buitenkant is voor een groot deel gemaakt van metaal en voelt stevig aan. Het scherm is goed; het heeft een hoge resolutie (2560x1600), fijne beeldverhouding, hoge helderheid en goede beeldkwaliteit, waarbij de refreshrate 120Hz bedraagt, zoals bij een gaminglaptop. Het toetsenbord had meer travel mogen hebben, maar de feedback is duidelijk. Fijn is de infraroodcamera voor gezichtsherkenning.

Hoewel de specificaties van de gelinkte variant er mogen zijn - een Ryzen 9 5900HX-cpu, RTX 3050-videokaart, 32GB ram en een 1TB ssd - is de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 niet de snelste laptop die je kunt kopen voor vijftienhonderd euro. Er zijn modellen met een snellere videokaart en de processorprestaties hebben we bij andere Ryzen 5000H-laptops hoger gezien. De machine maakt als hij vol aan het werk wordt gezet bovendien veel lawaai. Ook het aantal aansluitingen had beter gekund: we tellen slechts één USB-C-aansluiting en een verouderde HDMI1.4-poort.

Score: 0(0 reviews)

Snelste hardware, matig beeld

HP Omen 16-b1890nd

Voor 1900 euro (of 2000 euro, in geval van de azerty-versie) haal je met de HP Omen 16-b1890nd een model in huis met een gloednieuwe Intel Core i7-12700H plus een Nvidia Geforce RTX 3070-videokaart. De systeemprestaties ervan zijn dan ook erg goed. Modellen met een (op papier) nog snellere RTX3080 die minder dan 2000 euro kosten zijn dun gezaaid, en de Omen 16 zet hogere 3d-prestaties neer dan RTX 3070-laptops die we eerder testten. Dat heeft misschien te maken met de nieuwe processor, die ook krachtig blijkt.

HP heeft de hardware verwerkt in een deels metalen behuizing die ervoor zorgt dat de laptop met 2,3kg niet al te zwaar is. De hoeken zijn nogal scherp en het geheel voelt niet zo stevig aan. De laptop maakt bij het verbuigen een krakend geluid en het scharnier laat van zich horen bij het verstellen van het scherm. Het toetsenbord is wel fijn en HP heeft ruim voorzien in aansluitingen, met Thunderbolt 4, HDMI 2.1, een Mini Displayport, gigabit-ethernet en een fullsize SD-kaartlezer.

De Omen 16 heeft zoals de naam al zegt een 16"-scherm met een lekker hoge resolutie van 2560x1440 pixels, dat bovendien met een snelheid van liefst 165Hz ververst. Perfect voor gaming dus, maar de beeldkwaliteit had beter gekund, want het beeld is zelfs met het blote oog zichtbaar te groen. Ondanks de grote 83Wh-accu is de accuduur voor een gaminglaptop niet bovengemiddeld.

Score: 0(0 reviews)

Uitstekend scherm, maar korte accuduur

Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH

De Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH, waarvan helaas geen azerty-variant lijkt te bestaan, is voorzien van een 4k-oledscherm met een uitstekende beeldkwaliteit. Het scherm heeft een hoge beeldscherpte en dito helderheid, perfect contrast en breed kleurbereik, waardoor hdr-beelden er mooi uitzien. Gigabyte levert een kleurprofiel mee zodat Windows de kleuren van sdr-content op het paneel kan afstemmen, wat niet altijd goed gaat.

Binnen in de behuizing, die grotendeels van plastic lijkt gemaakt en inclusief hardware 2,3kg weegt, zit dezelfde snelle Core i7-12700H als in de laptop van HP, plus een RTX 3060-videokaart. Naast HDMI 2.1, Thunderbolt 4 en een Mini Displayport is een 2,5Gbit-ethernetpoort aanwezig. Jammer is wel dat de aansluitingen onpraktisch vooraan de zijkant zijn geplaatst, zodat kabels een externe muis in de weg kunnen zitten. Voor videoconferencing is de Aero 5 ook geen goede keus, met zijn cameraatje dat helemaal onderaan het scherm zit.

Gigabyte heeft de Aero 5 een accu meegegeven van liefst 99Wh, de grootste capaciteit die je in een laptop zult tegenkomen. Desondanks blijkt de accuwerktijd niet zo goed. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het fraaie oledscherm, dat in onze test met veel witte pagina's in het nadeel is.

Score: 0(0 reviews)

Kijkend naar de tests is te zien dat Intel met de twaalfde processorgeneratie weer helemaal terug is in het high-end segment. Niet alleen bij ultrabooks, maar ook in deze categorie van zwaardere machines had AMD lange tijd de overhand als het om processorkracht gaat.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • PCMark 10 Digital Content Creation
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
17.480
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
14.552
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
12.573
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
12.141
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
12.119
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
9.908
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
1.797
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
1.764
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
1.443
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
1.423
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
1.416
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
1.354
PCMark 10 Digital Content Creation
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd Ci7-12700H
11.142
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH Ci7-12700H
10.670
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W Ryzen 7 5800H
9.054
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) Ryzen 5 5600H
8.595
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) Ryzen 9 5900HX
7.671
HP Victus 16-e0548nd Ryzen 7 5800H
6.023

Met hun Core i7-12700H-cpu scoren de HP Omen en Gigabyte Aero-laptops 25 procent hoger in Cinebench 23 als we de prestaties van één rekenkern beoordelen. Multithreaded zakt het verschil naar zo'n 15 procent. Hoewel de Core i7-12700H veertien cores heeft, tegenover de acht rekenkernen van de Ryzen 9 5900HX, zijn er daarvan slechts zes snelle cores. Met PCMark 10 Digital Content Creation kijken we tot slot naar de prestaties voor video-editing en rendering, en dan blijkt de Lenovo Ideapad 5 Pro wat toe te geven op andere geteste laptops met Ryzen 5000H-cpu's. Beide Intel-laptops scoren weer het best, met ditmaal HP gevolgd door Gigabyte.

Goede piekprestaties zijn leuk en aardig, maar wat als je een tijdlang gaat rekenen? Dat beoordelen we met Blender, door herhaaldelijk een afbeelding te renderen en na iedere render de tijd te noteren. Bij de Lenovo Ideapad 5 Pro verloopt de tweede render beduidend trager dan de eerste, om vervolgens weer terug te vallen naar ongeveer hetzelfde niveau als de eerste. De Gigabyte Aero 5 is bij zijn eerste render bijna even snel als de laptop van HP. De duurprestaties liggen lager, maar blijven vanaf de tweede render wel mooi constant. De Omen-laptop biedt de beste prestaties op de lange termijn; ze nemen maar een klein beetje af naarmate het systeem opwarmt.

  • 3DMark Time Spy
  • 3DMark Time Spy - Graphics
  • 3DMark Time Spy - CPU
3DMark Time Spy
Laptop Videochip score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
10.036
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
8.268
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
8.140
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
8.053
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
4.528
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
1.894
3DMark Time Spy - Graphics
Laptop Videochip score in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
9.714
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
8.842
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
7.965
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
7.838
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
4.167
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
1.662
3DMark Time Spy - CPU
Laptop Videochip 3DMark in punten (hoger is beter)
HP Omen 16-b1890nd GF RTX 3070
12.365
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH GF RTX 3060
10.542
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W GF RTX 3070
9.542
HP Victus 16-e0548nd GF RTX 3060
9.110
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) GF RTX 3050
8.906
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) GF RTX 3060
5.616

Ook in 3DMark Time Spy biedt de HP Omen 16 in de geteste configuratie de beste prestaties, al komt dat natuurlijk ook doordat hij de snelste videokaart aan boord heeft. De score is zoals gezegd hoger dan bij eerder geteste RTX 3070-laptops, en gaat richting modellen met een zuinige RTX 3080. De Lenovo Ideapad 5 Pro 16ACH6 levert met name in deze test fors in. Dat betekent dat dit model zich niet zo goed leent voor gaming, hoewel een vloeiende 60fps niet buiten bereik ligt in lichtere titels of bij gebruik van lagere instellingen en resoluties.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • sRGB-dekking
  • DCI-P3-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Type laptopscherm Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
483
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
358
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
339
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
320
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
288
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
260
Contrast
Laptop Resolutie Type laptopscherm Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
1627:1
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
1279:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
1232:1
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
1189:1
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
1067:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Resolutie Type laptopscherm Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
2,50
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
2,70
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
3,50
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
3,90
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
4,80
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
6,20
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
100,0
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
99,7
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
99,2
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
97,7
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
67,8
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
62,0
DCI-P3-dekking
Laptop Resolutie Type laptopscherm Gamutdekking in % (hoger is beter)
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 3840x2160 Oled
97,3
HP Omen 16-b1890nd 2560x1440 IPS
77,7
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 2560x1440 IPS
75,8
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 2560x1600 IPS
75,5
HP Victus 16-e0548nd 1920x1080 IPS
50,4
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 1920x1080 IPS
46,2

De Gigabyte Aero 5 maakt als enige gebruik van een oledscherm, dat bovendien de hoogste resolutie en pixeldichtheid heeft. Helderheid en contrast zijn ook het best van het trio, waarbij het kleurbereik groter uitvalt. De gemiddelde grijswaardenfout blijkt iets hoger dan bij de laptop van Lenovo, die beschikt over een erg goede kleurafstelling. De Ideapad 5 Pro heeft tevens een fijne 16:10-beeldverhouding en ook het grootste schermoppervlak. De Omen 16 biedt de hoogste refreshrate en eveneens een hoge wqhd-resolutie, maar de kleurafstelling valt ronduit tegen. Het scherm is veel te groen en de gammawaarde te laag. In vergelijking met de goedkopere Victus-serie wordt tenminste het volledige sRGB-gamut afgedekt, zodat de kleuren niet veel te flets worden weergegeven.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 (82L500S6MH) 75Wh
10u25m
HP Victus 16-e0548nd 70Wh
9u34m
Acer Nitro 5 AN515-45-R35W 57,5Wh
5u40m
HP Omen 16-b1890nd 83Wh
5u11m
Lenovo Legion 5 15ACH6H (82JU008CMH) 60Wh
4u16m
Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH 99Wh
4u11m

Voor wat betreft de accuduur is de Lenovo Ideapad 5 Pro de overduidelijke winnaar, althans in onze browsetest. Onder die omstandigheid gaat het beeld pas na tien uur op zwart, wat een vergelijkbare accuduur is als die de gemiddelde ultrabook biedt. Vaak is de accuduur van een apparaat met deze specificaties een stuk korter, zo blijkt ook uit de rest van het testveld in de grafiek. Ondanks de grote accu weet de laptop van HP de middenmoot niet te ontstijgen. De Gigabyte Aero 5 noteert met zijn grote 99Wh-accu de kortste werktijd. Dat komt waarschijnlijk door het oledscherm, dat in het nadeel is bij het weergeven van de witte webpagina's waaruit onze browsetest bestaat.

Reacties (138)

Wijzig sortering
@Tweakers Waar is de mainstream laptop? (budget 1000-1200 euro)
We hebben 500, 700 en dan opeens 2000 euro. Ja, een allrounder maar die is gelijk 1500 piek. :X
Reageer
Precies dit! Voor net geen 1000 euro heb je en Lenovo slim pro 7 met een AMD 5800h/16Gb en 14 inch 2.8k scherm.

Dit is volgens mij een hele relevante en courante categorie voor productie en ontwikkelwerk, en voor mensen die gewoon een dijk van een laptop willen in een elegant jasje.

Jammer!
Reageer
Ja of een asus vivobook pro 16x 2,5k 15gb en gtx30 en een i5 voor 950 (de oled versie ervan is trouwens ook onder de 2k verkrijgbaar en mis ik behoorlijk in het rijtje dat scherm is namelijk wel geel goed
Reageer
+1 voor de yoga slim pro 7, topsegment dat hier inderdaad vreemd genoeg mist.
Reageer
niet te vergeten de Small size laptops (12-14 Inch)
Reageer
Ik ben nog altijd blij met mijn xmg apex met ryzen 5 3600, 2070 gpu, 2x m2 en 1x 2,5 ssd. Was toen 980,- zou hem zo weer kopen.

Ps cpu kan nog worden geupgraded naar een 3950... en ja het is echt een laptop
Reageer
zullen we anders van elke 100 euro prijsverschil een eigen categorie maken? 8)7
Reageer
We hebben het over een gat van 700 naar 1500 euro. Er zijn heel veel goede laptops op de markt voor het budget van 1000-1200 euro, en deze prijsklasse wordt volledig overgeslagen. Gemiste kans toch?
Reageer
Ja dat is dan wel weer waar, maar hier hebben ze inderdaad bij Tweakers wel vaker last van.
Dat er vreemde prijs sprongen worden gemaakt in BBGs, excuus voor mijn zure reactie :+
Reageer
Als lid van een repaircafe, zou ik bij elke beoordeling een score willen zien, hoe makkelijk het toestel te openen is!
Ook mis ik vaak de woorden "Slechts een" bij de vermelding van de ssd.
Nooit begrepen waarom iedereen toch voor zo'n dun ding gaat, waar de meeste interne ruimte opgaat aan de batterij. Ik heb liever ruimte voor een tweede harde schijf en betere speakers en dan een verwisselbare batterij aan de achterkant, zoals vroeger bij de Dell Latitudes, met twee extra batterijen kwam je dan makkelijk een lange reis door.
Reageer
De webshops hebben je reactie gelezen, de prijzen zijn weer scherp!
Reageer
Dan kan ik je de Framework laptop aanraden.
Dun, super makkelijk te openen, en onderdelen zeer makkelijk te vervangen.

Daarnaast, door de filosofie van dit merk, sowieso een aanrader die ik ernstig mis in dit overzicht. Gaat alleen maar over specs en prijs.
Zeg maar dag tegen 2005, en welkom in 2022 Tweakers. Tijd dat jullie meegaan in een milieuvriendelijkere (en daarmee ook budgetvriendelijkere) mindset!!
Reageer
Nooit begrepen waarom iedereen toch voor zo'n dun ding gaat, waar de meeste interne ruimte opgaat aan de batterij....
de mogelijkheid van USB-C PD via powerbank weegt natuurlijk ook wat door op de keuze van mensen voor een dun toestel.... het is een ontzettend gebruiksgemak nu powerbanks van +20.000mAh met het wattage om laptops te laden veelvoorkomend, betaalbaar en compact* zijn.

*Compact als in: als je toch al een laptoptas meepakt past nagenoeg elke powerbank er ook wel nog bij.
Reageer
Iedereen die verstand heeft van laptops en speuren leuk vind help this girl out.
Ik ben er te lang uit en zie door de bomen het bos niet meer

Ik zoek:
- max rond de €1500 max
- voorkeur rond de €1000
2de kansjes, marktplaats of refurbisched pareltjes ook welkom.
- min 13/max17 inch
- snelle processor, liefst rayzen7of 9
Of een i7 of i9
- 16/ 32gb ram
- goeie ssd, minimaal 256gb

Ik zou de laptop gaan gebruiken voor foto bewerking. Wss eerst nog Lightroom maar Adobe mogelijk ook. Dit moet ik weer even ervaren.
Nu eerst nog als hobby maar er is een mogelijkheid dat ik deze toch kanuit gebruiken als grafischewerk(laptop) voor het bewerken.

Heb je wat in Mind bericht me.
Reageer
Basis laptop tot 700 Euro...en ze zijn op 1 na allemaal meer dan 100 euro duurder dan die 700,-
Reageer
De prijzen zijn allemaal net gestegen..

Ten tijde van maken artikel zat het allemaal nog onder de €700.

[Reactie gewijzigd door Devian op 1 augustus 2022 13:42]

Reageer
Ja dit is balen...we hebben de LBBG vorige week afgerond zodat hij netjes vandaag online kon en van alle drie de laptops in die categorie zijn de prijzen net gestegen :(
Reageer
Pas de kop in het artikel dan even aan van basislaptop tot 700 euro, naar basislaptop tot 800 euro. Een zinnetje erbij: wegens recente prijsstijgingen is het aanbod turbulent en kan de prijs/kwaliteit soms flink verschillen van week tot week, houd onze prijsgrafieken daarom goed in de gaten.

Ook weer gefixed en wat duidelijker kader voor de discussie onder het artikel toch? Moment van publiceren telt toch, dan gaan je lezers ernaar kijken, maximum effort ;)
Reageer
Bizarre prijsstijgingen dan....
Zou wel mooi zijn om een kleine update van de categorie tot € 700 te geven. Wat kopen we nu nog voor goede laptops tot € 700?

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 1 augustus 2022 10:00]

Reageer
De laptops die nu nieuw 800 euro kosten, vindt je op Marktplaats vast in prima staat voor 500 euro of minder. En dat is ook nog eens milieu-verantwoord!
Reageer
denk dat je door de inflatie en zwakke positie van de euro tov de dollar nog weinig goed voor 700 euro gaat vinden
Reageer
Kan ook zijn dat ze nu de prijzen omhoog gooien en eind van de maand als de scholen weer beginnen en men terug is van vakantie en echt op zoek gaat naar nieuwe laptops weer "leuke" aanbiedingen hebben.

Volgens mij heeft de MM (maar ook andere) in augustus van die acties
Reageer
Jammer, mooi prijspunt namelijk.
Reageer
Probleem is ook deesl het beperkte aanbod op de pricewatch

https://www.bol.com/nl/nl...DwmgKj2NoQ-MaAr0hEALw_wcB

deze is namelijk 699.
en deze is nog iets goedkoper:
https://www.mediamarkt.nl...m_source=google&utm_term=

dus tja lastig zo.

overigens:
https://www.paradigit.nl/...l70077mh/80059471/product

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 1 augustus 2022 13:59]

Reageer
Je wordt gemind, maar zeker de tweede suggestie is natuurlijk een best mooi alternatief met 16gb en 512gb voor de €700 suggesties
Reageer
Ja back to school, met je portemonnee leeg ;)
Reageer
Mooi he dat ze de prijzen hebben aangepast ;-).
Reageer
Bizar dit, gisteren waren ze inderdaad minimaal €100,- goedkoper.
Reageer
Misschien een klein onderzoekje waard of het loont om voor 1 augustus te kopen of na een bepaalde datum. Dat zou met de historische gegevens in de pricewatch op te helderen moeten zijn.
Reageer
1 aug, nieuwe maand, nieuwe prijzen
Reageer
Euro prijzen zullen wel zijn aangepast aan de dollar. Euro is behoorlijk minder waard geworden de laatste tijd.
Reageer
Toen die 1.4 was ten opzcihte van de dollar zagen we dat nauwelijks terug.
Reageer
Misschien was het tegen de €700 tijdens het schrijven en zijn sindsdien de prijzen omhoog gegaan. Denk dat je de actuele prijs uit de prijswatch hier ziet?
Reageer
Hier slaat Tweakers inderdaad wel enigszins de plank mis...
Reageer
Misschien is het een typefout en moest het 'tot 800 euro' zijn.
Dan is die ene van 829 nog net te vergeven.
Reageer
Zijn die content- en gaminglaptops nou 14 en 16 inch? Waarom neem je voor dergelijke dingen geen 17 inch? Ik heb dat zelf en zou echt niet meer kleiner willen. Met een budget van €2000 kun je toch wel een 17 inch versie vinden?
Reageer
Waarom neem je voor dergelijke dingen een laptop! ;)
En als je dan toch (deels) mobiel wilt werken, pak een 15/16" en een los scherm van 27"+
Reageer
Ik heb niet overal een scherm, laat staan plaats daarvoor. Een 17 inch scherm is dan ideaal. Als ik er wel ruimte voor had dan had ik uiteraard een desktop pc gehad
Reageer
Ik game (zoals vast velen met zo'n oplossing) vaak aan tafel in de woonkamer, buiten op het terras of ergens op reis. Leuk met je desktop ;)

Voor productiviteitsdoeleinden eigenlijk hetzelfde verhaal.

[Reactie gewijzigd door pagani op 1 augustus 2022 14:47]

Reageer
Gamen op een terras, dat moet gezellig zijn voor de anderen :Y)
Tenzij je een LANparty houdt natuurlijk
Reageer
Je kan ook een terras in je tuin hebben he ;) Niet minder gezellig dan op je zolderkamer terwijl de rest buiten zit toch?
Reageer
Er is blijkbaar een wens om laptops alleen maar kleiner en kleiner te maken.
Doe ze mij ook maar groter. 24 inch laptop, zou er meteen voor gaan. :-)
Reageer
Ik denk haast dat je zo'n bakbeest met wat desktop-componenten ook wel zelf kunt bouwen :D
Mobiliteit is met zo'n omvang wellicht al niet de de primaire overweging.

Batterij wordt wel lastig denk ik.
Reageer
Er is blijkbaar een wens om laptops alleen maar kleiner en kleiner te maken.
Doe ze mij ook maar groter. 24 inch laptop, zou er meteen voor gaan. :-)
Geef me één goede reden om niet meteen voor een 32" laptop te gaan! O-)
Reageer
Vanwege de extra kosten van het business class te moeten treinen/vliegen, anders heb je niet genoeg ruimte om m onderweg te kunnen openklappen. ;)
Reageer
Omdat niemand zo'n grote 'lap' heeft. :+
Reageer
Met name in Amerika zijn er toch juist steeds meer mensen die ruimte te over hebben op hun 'lap'?
Reageer
Hmmm... Dat klinkt als het beter denkwerk!
Reageer
Dat zal te maken hebben met de eis van maximaal 2.5kg waardoor er gewoon heel veel laptops afvallen.

Laat je de eis van 2.5kg vallen dan behoort zelfs een 3080 tot de mogelijkheden met 17.3 inch scherm en 12e gen i7.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 1 augustus 2022 10:56]

Reageer
Oh, die 2,5kg had ik niet gezien
Reageer
Grappig, de laptop die ik laatst had uitgezocht die mij goede bang for buck leek is net 2.6kg. Heeft voor de rest wel dezelfde cpu/gpu als de 300 euro duurdere gaminglaptop hier. pricewatch: ASUS TUF Gaming F17 FX707ZR-HX002W
Reageer
17 inch laptops zijn door de jaren heen minder populair geworden. Persoonlijk vind ik het bakbeesten die vaak ook nog eens zwaar zijn. Vervoer wordt dan een issue, ook qua grootte.

Het ding een vaste plek geven is onlogisch, ik zou dan eerder een pc of een rappe nuc gebruiken, vaak goedkoper en stiller bij dezelfde performance.

Werken maar vooral gamen op een laptop is niet zo ergonomisch omdat het scherm eigenlijk te laag zit. Dat kun je oplossen met een laptopstand maar dan moet je al een externe muis en tobo aansluiten. Vanaf daar is het een kleine stap om ook een extern scherm te gaan gebruiken.

Onder aan de streep werkt een scherm dat groter is dan 20 inch ook nog eens veel prettiger.
Reageer
Nee highend 17inc begnt pas ergens rond de 2600

Al die moderne shizzle is juist kleiner en compacter geworden 15>14 en 17>16

In de praktijk ziet een 1440+ scherm er op 16inc wel echt heel goed uit vooral omdat de meesten 1600 ipv 1400 px hebben zodat je nog net die menubalkjes er ongestraft in kunt zetten
Reageer
Waar zag je 14 inch???

Ik baal er juist van geen één gaming laptop van 14 inch te zien!

Compact is wel degelijk fijn om mee te werken (jarenlang genoten van de scherpte van het scherm van een 13 inch macbook, nu ook nog nu die onder windows net iets sneller draait).
Reageer
Ik blijf het spijtig vinden dat laptops met 32GB RAM en Ryzen CPU zo zeldzaam zijn, of vooral gaming georiënteerd.
Ben zelf geïnteresseerd in 13-14" laptop, hoge resolutie (2560x1440), goede brightness om buiten te werken, 32GB RAM en Ryzen3 8-core, 1 of 2 USB-A, 1 of 2 USB-C en HDMI (voor workshops). Geen interesse in gaming GPU, maakt alleen maar duurder, zwaarder en minder zuinig.
Heb nu bijna een jaar een Lenovo Ideapad 5 Pro, bijna perfect, op vastgesoldeerd 16GB RAM na.
Mijn MBP uit 2013 heeft al 16GB, mijn vorige laptop van +5 jaar oud had ook al 16GB voor 1.500€, kunnen we nu eindelijk meer krijgen aub? Of op zijn minst de mogelijkheid om dit te bestellen?

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 1 augustus 2022 10:22]

Reageer
Je probleem zit in de combo's die je kiest :
  • een Ryzen3 wordt enkel gebruikt in laptops met een resolutie van 1920x1080
  • 32GB RAM is enkel verkrijgbaar met een Ryzen9
Reageer
Ik bedoelde Zen 3, dus Ryzen 7 of 9 (denk ik)

Weet jij niet-gaming laptops met Ryzen 9 en 32GB en mijn andere specs? Ik niet, hoor het graag.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 1 augustus 2022 11:14]

Reageer
Aan de andere specs is vlot te voldoen, maar van zodra die 32GB RAM in the picture komt, zijn het allemaal gaming laptops.
Ik vind in de pricewatch nog wel een ASUS zenbook, waarbij het aantal SO-DIMMS slots specifiek genoemd worden, alsook gesoldeerd. Dus misschien is dit wel uit te breiden, maar bij maximum te gebruiken staat dan weer 16GB.
https://tweakers.net/pric...oled-um3402ya-km242w.html
Ook de specs op de site van Asus vind ik onduidelijk. https://www.asus.com/be-n...zen-5000-series/techspec/
Geheugen 16GB LPDDR4X on-board, Total system memory upgradeable to:16GB
Er zit 16GB on-board, en nog uitbreidbaar tot maximum 16GB?

Lenovo heeft 1 laptop, 14", 32GB, resolutie 3840x2400, 2xUSB-C, 2xUSB-A, 1xHDMI, maar met een intel CPU, en wel aan een prijs van een gaming laptop
https://www.lenovo.com/be...h-Intel/p/21CDCTO1WWNLBE2

[Reactie gewijzigd door Arator op 1 augustus 2022 13:30]

Reageer
LPDDR bestaat niet in DIMM vorm en wordt altijd gesoldeerd.
En het is ook niet te combineren met "gewoon" DDR.
Dat tezamen maakt dat laptops met LPDDR sowieso nooit uit te breiden zijn met DIMMs.
Reageer
Inderdaad, zoals ik zei heb ik nu een Lenovo Ideapad 5 Pro met 5600 en 16GB.
Goed toestel (niet perfect, maar soit), had men nu niet een SKU kunnen maken met vastgesoldeerd 32GB?
Was 850€, ik had gerust 1200€ willen betalen voor die ene upgrade. Daar moet Lenovo toch geld op kunnen verdienen?
Reageer
Die zijn er inderdaad niet, asus heeft volgens mij in de creator serie wel een 25..x1600 14inc versie waarbij dim1 niet vast gesoldeerd is en je dus aftermarket dims kunt gebruiken maar bij de meesten is dat dus niet zo

De MacBook pro 14 M1 is volgens mij wél met 32gb uitleverbaar Maar dan praat je wel over een iets ander budget
Maar wel een bizar fijne laptop

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 augustus 2022 10:49]

Reageer
Heel ander budget ja, en op dit moment bij mijn weten ook geen mogelijkheid om x86 VM's te draaien. En daar heb ik nu net die 32GB RAM voor nodig. Ik hoop dat nieuwere laptops dit wel gaan bieden.
Anders overweg ik misschien een mini pc met Ryzen 9: https://www.bee-link.net/...pc?variant=42076738552050
1000$ voor Ryzen 5900 met 64GB RAM en 1TB SSD. Dan een soort Remote Desktop opzetten om CPU intensieve taken te offloaden van de laptop.
Reageer
Deze laptops kun je zelf laten configureren met 32/64 GB RAM: https://www.tuxedocomputers.com

En deze kan tot 128GB RAM: https://www.tuxedocompute...DO-Book-XUX7-Gen13.tuxedo

[Reactie gewijzigd door Aegir81 op 1 augustus 2022 21:29]

Reageer
Mijn macbook uit 2012 heeft ook 16GB RAM. Dat heb ik er gelukkig nog bij kunnen prikken, want 8GB werd echt te traag.

Ik ga liever voor een dikkere laptop met een SO-DIMM slot, dan een dunnere met 16GB vastgesoldeerd. Maar zoals je zegt, is dat nu een zeldzaamheid bij 14" laptops.
Reageer
Heb er al een tijdje niet gekeken, maar op de Lenovo site kun je bepaalde laptops zelf configureren. Wel herinner ik me dat de top RAM config meestal ook alleen maar kon i.c.m. met de duurste CPU.
Reageer
Na zelf twee HP Omen gaming laptops te hebben gehad, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik deze laptop reeks zou afraden om te kopen. In het kort:
+ De Laptops hebben vaak een aantrekkelijke prijs ten opzichte van de hardware.

- HP Omens, hebben bijna altijd last van extreme hitte na ongeveer 2 jaar gebruik. Waarbij nieuwe koelingspasta, stofonderhoud, etc. niet leidt tot langdurige verbeterde thermals.

- De bouwkwaliteit/productie veelal slordig is. Met een hoge kans op coilwhine of hardware problemen met assemblage. Zelf heb ik meerdere keren de laptops moeten inruilen of laten controleren in de fabriek.

- Voor de prijskwaliteitverhouding is er vaak bezuinigd op andere onderdelen van de laptop. Zij het de behuizing, of belangrijkere onderdelen als de opslagonderdelen, of de netwerkkaart. Waardoor de algehele ervaring in mijn gevallen toch te vaak te kort kwam om de prijs te verantwoorden. Bij mijn eerste Omen was dit duidelijk merkbaar in de kwaliteit van het TN beeldscherm, bij de tweede was dan weer de SSD armoedig.

Dat gezegd hebbende, blijft het N=2.
( voor de goede orde, mijn modellen waren: HP Omen 15-dc0003nd en de HP Omen 15-ek0600nd)

[Reactie gewijzigd door Amon-Re op 1 augustus 2022 09:31]

Reageer
Dat gezegd hebbende, blijft het N=2.
( voor de goede orde, mijn modellen waren: HP Omen 15-dc0003nd en de HP Omen 15-ek0600nd)
Maak er maar n=4 van, als de HP Zbook ook mee mag doen!

Ik heb nu m'n tweede zakelijke HP Zbook (Intel Core i7, 16GB RAM, 17" scherm), en hij is snel, maar hij wordt heet. Ik heb geen idee waarom, want hij wordt zelfs heet als ik 'm aan laat staan terwijl ik een vergadering heb en niks met m'n laptop doe. Soms denk ik dat er ergens een vliegtuig opstijgt, maar dan is het de ventilator van mijn Zbook die aanslaat. Dat had ik overigens vooral bij mijn vorige Zbook.

Het kan natuurlijk ook aan Windows of de instellingen (m'n werkgever) liggen.

Mijn vorige Zbook had aan het eind allemaal onverwachte BSOD's, en sommige dingen werkten ineens niet meer. Net alsof er een interne slijtageslag is geweest, mogelijk dankzij jarenlange extreme verhitting van het inwendige.

Maar goed, ik heb nu een nieuwe Zbook, ik hoop dat-ie het nog even goed doet, zonder oververhittingsproblemen.
Reageer
Wat je verteld is een bekend verhaal voor me. Van de meerdere zbooks /elite books die ik heb gebruikt zijn het vaker heethoofden.
Reageer
Helaas...

Ergens heeft HP (of de combinatie HP / Microsoft) z'n power management niet onder controle.

Toch zijn er wel voordelen van een Zbook. Elke dag zo'n stoeptegel mee naar je werk sjouwen scheelt een abonnement op de sportschool, en 's winters hoef je de verwarming niet zo hoog te zetten.
Reageer
Hier een Dell met het zelfde probleem. Het zit primair in de Intel CPU.
Reageer
Dat-ie heet wordt als je 'm laat werken, ja, dat ligt aan Intel.
Maar "gewoon" een uurtje idle Windows hebben draaien, zonder dat hij iets hoeft te doen, ligt dat ook aan Intel, of is dat Microsoft of HP?
Reageer
Welke processen er draaien bij "idle" kun je zelf nagaan. Mijn ervaring is dat om verder onduidelijke redenen sommige processen volle bak vragen van de processor en dat dan horen je zowat vergaat en ik vragen krijg van collega's.

Het is de processor die de hitte produceert, de laptopfabrikanten die onafhankelijk van elkaar falen die hitte goed af te voeren (zou Intel wellicht hebben gelogen over de specs?) en Microsoft die bepaalde processen ruim baan geeft. Ik moet zeggen dat het met Windows 11 wel stukken beter lijkt te gaan.
Reageer
Ik denk dat ze ook met hetzelfde issue zitten als waar Apple voor uitgelachen werd. Dat Intel belooft dat de aankomende CPU echt heus binnen <klein beetje stroom verbruik> past. Maar dat het dan uiteindelijk iets is als: 1 core gebruikt 15W, er zijn 4 cores, en de totale limiet samen is 17W met turbo boost naar veel hoger. Dan krijg je chassis ontwerpen die in feite niet echt bij de CPU passen ("Haha, draait op 98C en klokt dan omlaag").
Reageer
Inderdaad, het MacBook Pro met Intel Core i9 thermo throttling debacle komt door Intel, die beloofde een zuinige laptop i9, Apple bouwde er een MacBook omheen met koeling volgens de specs, en vervolgens komt Intel met een veel hetere i9.

Dit was voor Apple de trigger om zelf chips te gaan ontwerpen.
Reageer
Ik heb zelf een hp omen 15-dc0096nd en gebruik die al jaren elke (werk)dag zonder problemen.

Misschien is het omdat ik de grafische kaart niet zoveel gebruik? Die wordt namelijk alleen gebruikt als ik windows boot om te gamen en dan kan de laptop inderdaad behoorlijk warm worden.
Reageer
Ik heb nu ongeveer 1,5 jaar een OMEN 15-en0810nd (Ryzen 7 4800h / 16 Gb / Rtx 2060) en moet zeggen dat ik er (nog) geen problemen mee heb. Ik gebruik hem echter niet intensief en ook niet dagelijks (daar heb ik mijn desktop pc voor).

Het enige wat mij bij HP dwars zit, is de luide fan. Zelfs bij een lichte CPU load gaat hij al keihard blazen. Zit je net te videobellen, gaat Windows op de achtergrond zitten updaten, en dan verstaat je gesprekspartner je amper nog. En HP timmert je BIOS ook goed dicht. Waar ik bij mijn vorige MSI laptop nog volle toegang had tot fan curves en tweaks, kun je bij HP alleen via de Omen software één van de 3 profielen kiezen. Zelfs bij het 'stille' profiel vind ik de fan nog veel te luid.

Zelfs met 3rd party software is de fan amper te bedienen. Heb met veel moeite een preset gevonden voor Notebook Fan Control die me iig de fan iets laat terug zetten als hij weer onnodig hard zit te blazen.
Reageer
IdeaPad 5 hebben een serieus probleem met de scharnieren blijkt op het interwebs (waaronder Tweakers). Helaas kwam ik daar pas achter nadat die van mij het begaf na 25 maanden. Maar veel gaan nog eerder kapot en Lenovo vergoed dat vrijwel niet. Persoonlijk heb ik er geen rare fratsen mee gedaan, niet gevallen, niet het huis uit en vrijwel altijd op dezelfde kamer.

Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 (81YQ0030MH) review door wvisser
Reageer
Het gaat hier om 5 Pro, en die is een stuk degelijker. Heb hem net een paar weken geleden gekocht voor 699 en (nog) geen klachten. Een versie met de 5800u en een Nvidia MX450 was een paar dagen geleden bij Ibood voor 799, dát was nog eens een koopje!
Reageer
Helaas hetzelfde hier... Na 25 maanden stuk en geen garantie meer. Het was is een snelle laptop maar helaas ook snel kapot.
Reageer
Ik ben zelf aan het zien om een gaminglaptop te kopen met een budget van 2000 euro. Ik heb momenteel de Lenovo Legion 5 pro op het oog. Ik dacht deze ook terug te zien dan in deze lijst, aangezien die toch beter geschikt lijkt wanneer je budget 2000 euro is?
Reageer
Ik heb zelf een Legion 5 Pro, 5800H met 3070 gekocht vorige maand. Is echt een super beest, erg tevreden mee. Was in de aanbieding voor €1369

Enig nadeel is dat die wel ~2,5kg is.
Reageer
Ik mis toch een duidelijk overzicht van alle specificaties, waarom niet alles in een duidelijke tabel alles naast/onder elkaar IPV alleen zo in tekst vorm?

Sorry, maar dat er niet overal duidelijk als eerste het formaat vermeld wordt vind ik gewoon slecht/amateuristisch. Ben ik de enige die eerst naar het formaat en dan pas naar de rest kijkt? (Met mijn formaat handen valt alles onder de 15.6" sowieso af)

Ook de prijscategorieën zijn onlogisch, wie kan/wil zich 2000 voor een laptop veroorloven? Zeker geen student/scholier! Waarom geen Windows laptops van 1000 en 1500?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 1 augustus 2022 11:42]

Reageer
Die categorie heet niet voor niets 'content creation of gaming'. Dan zit je al snel op de €1500+.
Reageer

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee