Inleiding
Het is weer augustus en dat betekent dat de back-to-schoolperiode in volle gang is: de tijd van het jaar waarin velen een nieuwe laptop kopen voor school of studie. Genoeg reden voor ons om net zoals in de voorgaande jaren uit te pakken met een extra uitgebreide editie van de Best Buy Guide. We gaan voor je op zoek naar de beste Chromebook, de beste betaalbare Windows-laptop voor niet meer dan 500 euro, een midrange laptop die 700 euro mag kosten, de beste Apple Macbooks en een luxe Windows-krachtpatser met groot scherm en losse videokaart.
Begin dit jaar hebben zowel AMD als Intel nieuwe laptopprocessors uitgebracht. Laptops met die nieuwe Ryzen 6000- en Intel 12th Gen-cpu's zijn inmiddels zeer mondjesmaat te vinden in de winkels, maar de bulk van de apparaten heeft nog steeds een oudere chip. Dat geldt zeker voor de modellen die het meest worden verkocht en waar we in de BBG dus ook de nadruk op leggen, geprijsd tussen de 400 en 1000 euro. De back-to-schoolperiode is voor fabrikanten een mooie gelegenheid om van die oude voorraad af te komen. Dat betekent dat nu het moment is om een goede deal te scoren. Zeker de wat oudere Ryzen-processors zijn helemaal niet traag in vergelijking met de nieuwere serie, waarbij je voor slechts zevenhonderd euro acht cores in het vooronder kunt krijgen. Voor een laptop met die hoeveelheid rekenkracht betaalde je enkele jaren geleden nog duizenden euro's. Intels elfde generatie kan met name nog goed meekomen op gebied van singlecore-prestaties, waarbij er ook een goede igpu aanwezig is.
Ook als je een snelle en luxe laptop wil hebben, kan het interessant zijn om er nu een te kopen. In deze categorie zien we wel al de nodige machines met een Intel-processor van de 12de generatie. Die processoren - of het Ryzen-alternatief van AMD - worden gekoppeld aan videokaarten die wel al wat ouder zijn, maar de nieuwe generaties van Nvidia en AMD laten hoogstwaarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Je gloednieuwe apparaat zal dus niet binnen de kortste keren worden ingehaald door snellere apparatuur.
Wil je juist geen Windows-laptop maar liever een Apple Macbook, dan zijn er recent een paar nieuwe keuzes bijgekomen. Apple heeft zijn aanbod opgefrist met nieuwe 13"-laptops, te weten de Macbook Air en Macbook Pro met M2-processor, die we beide hebben gereviewd. Vooral de Macbook Air is flink verbeterd, maar ook wel een stuk duurder dan de voorganger op basis van M1-chip, die nu nog steeds verkrijgbaar is. Net als de Macbook Pro's met M1 Pro- en Max-cpu's van vorig jaar, is hij door zijn prijs nog altijd interessant.
Chromebook
Zoek je een lichte, goedkope laptop voor basistaken, dan is een Chromebook het overwegen waard. Je ziet ze tegenwoordig vaker op scholen, met name in het basis- en middelbaar onderwijs. Ook als student in het hoger onderwijs zou je een Chromebook kunnen nemen, want voor minder dan 500 euro heb je al een goed exemplaar. Door het lichte OS kan een Chromebook toe met minder processorkracht en werkgeheugen dan een Windows-laptop om prettig in gebruik te zijn, waarbij er vaak ook weinig opslag aanwezig is. ChromeOS slaat je bestanden immers standaard op in de cloud. Door te besparen op interne specificaties hebben fabrikanten meer ruimte om van de rest van de laptop wat moois te maken, met betere schermen en behuizingen dan we soms zien bij Windows-laptops in deze prijscategorie.
Aantrekkelijk aan een Chromebook is bovendien het gebruiksgemak. Zelfs goedkope apparaten starten binnen enkele seconden op, waarbij de laptop automatisch aangaat als je hem openklapt. De interface werkt eenvoudig en het systeem wordt regelmatig op de achtergrond geüpdatet. Mocht hij in de soep lopen, dan is je laptop binnen enkele minuten hersteld naar fabrieksinstellingen en door het gebruik van cloudopslag blijft ook het risico op gegevensverlies beperkt. ChromeOS integreert her en der handig met je Android-smartphone. Zo kun je de internetverbinding van je toestel naadloos delen met je Chromebook en de vingerafdrukscanner van je telefoon gebruiken om in te loggen. ChromeOS is echter niet perfect: zo brengt het gebruik van Google-diensten privacyrisico's met zich mee en is het systeem daarbij niet zo krachtig als Windows. Je hebt hoofdzakelijk simpele apps tot je beschikking, plus omwegen om Android- en Linux-apps te draaien, maar daarop zijn zeker de goedkoopste Chromebooks niet bedacht.
De prijzen voor een nieuwe Chromebook beginnen bij zo'n 200 euro, maar daarvoor koop je veelal een klein 11"-model met een slecht beeldscherm en zeer trage hardware. Kies liever voor een iets geavanceerdere Chromebook met een prijs tussen de 300 en 500 euro, zoals een van onze aanraders hieronder. Sommige fabrikanten brengen ook luxe Chromebooks uit met een prijs die richting de duizend euro gaat, maar daarvoor koop je net zo goed een prima Windows-laptop die meer en krachtigere software kan draaien.
De beste allrounder
:fill(white):strip_exif()/i/2004692442.jpeg?f=thumbmedium)
De Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13ITL6 (82M70049MH) is een zeer complete convertible Chromebook. Met een prijs onder de 500 euro is het de goedkoopste laptop die je in Nederland kunt kopen met een oledscherm. Het 13,3" grote full hd-touchscreen met ondersteuning voor een actieve stylus (niet meegeleverd) heeft dus een uitstekend contrast en ook een fraaie, verzadigde kleurweergave. De helderheid valt ietwat tegen; veel lager dan gemiddeld voor een Chromebook is hij niet, maar we komen bij lange na niet aan de door Lenovo beloofde 400cd/m².
Ondanks het luxe beeldscherm zijn de verdere specificaties ook erg goed. De Intel Core i3-1115G4-processor is beduidend sneller en nieuwer dan de processor in de meeste Chromebooks, en gaat vergezeld van een ruime 8GB ram en een 256GB grote ssd. Het geheel zit verwerkt in een behuizing die grotendeels van plastic is gemaakt. De palmsteun heeft een fijne, ietwat stroeve textuur. De schermklep is van metaal en voelt stevig aan. Hetzelfde geldt voor het scharnier, dat te stroef is afgesteld om de laptop met één hand te kunnen openen. Met 1,35kg valt het gewicht mee.
De webcam is voorzien van een handig schuifje om hem af te dekken, maar de resolutie van slechts 640x480 pixels is niet meer van deze tijd. Aan moderne connectiviteit is gelukkig geen gebrek: snelle ax-wifi, tweemaal USB-C, een keer USB-A en een microSD-kaartlezer. Bij al dat moois valt de accuduur wel een beetje tegen voor een Chromebook, wat wellicht te maken heeft met het minder energiezuinige oledscherm. Hoewel de ventilator van de IdeaPad Flex 5 CB niet veel lawaai maakt, hebben Chromebooks met een lichtere Pentium- of Celeron-processor (zoals de twee modellen hieronder) vaak passieve en daardoor volmaakt stille koeling. Een laatste nadeel: een variant met azerty-toetsenbord lijkt er niet te zijn.
(0 reviews)
Lichter en goedkoper
:strip_exif()/i/2005239178.png?f=thumbmedium)
De Acer Chromebook Spin 513 is op het moment van schrijven een stuk goedkoper dan de Lenovo Ideapad Flex 5 CB die hierboven staat. Hij is bovendien ook verkrijgbaar in een variant met een Belgisch azerty-toetsenbord, maar die kost wel een stuk meer dan het Nederlandse model. Aantrekkelijk aan de Chromebook Spin 513 is de lichte en dunne behuizing die is gemaakt van metaal en plastic; hij is slechts 1,1kg zwaar en 1,72cm dik. Ook dit is een convertible met omklapbaar touchscreen. Zo kun je hem ook als tablet gebruiken, maar het scharnier houdt beide delen daarbij niet zo goed op hun plek. Kleurweergave en helderheid van het full hd ips-scherm zijn verrassend goed. De accuduur is redelijk, maar niet bovengemiddeld. Door de keuze voor een Snapdragon 7c-soc draaien Android-apps prima, maar de rekenkracht voor andere toepassingen is beperkt. Op de behuizing zitten twee USB-C-poorten en een USB-A-poort, maar een microSD-kaartlezer ontbreekt. Dat is zeker jammer gezien de karige ingebouwde opslag. Met slechts 64GB zul je echt vooral in de cloud moeten werken.
(0 reviews)
Uitgebreide review
Lange accuduur, maar geen convertible
:fill(white):strip_exif()/i/2004390830.jpeg?f=thumbmedium)
Als je geen convertible-functionaliteit nodig hebt, is de Acer Chromebook CB314 interessant. Zowel in Nederland als België zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar, waarbij goedkopere uitvoeringen zelfs onder de 200 euro duiken. Het gelinkte quadcore-model, waarvan ook een azerty-variant bestaat, is sneller dan die meest basale configuratie, en bovendien voorzien van 8GB werkgeheugen. De Celeron-processor is niet de jongste, maar alsnog ongeveer even snel als de Qualcomm-chip in de Spin 513 hierboven. Wel is de ondersteuningsperiode korter: hij loopt nog maar vier jaar door, waar de andere twee tot 2029 worden geüpdatet. Op de plastic behuizing van 1,35kg zitten veel aansluitingen: twee USB-A- en twee USB-C-poorten, plus een microSD-kaartlezer die handig is om de 64GB ingebouwde opslag uit te breiden. Het ips-scherm met full hd-resolutie heeft niet zo'n goede kleurweergave, maar wel een goed contrast. Met meer dan dertien uur in onze browsetest is de accuduur uitstekend, en beter dan bij de meeste duurdere Chromebooks die we hebben getest - bovenstaand duo incluis.
(0 reviews)
Op Chromebooks draaien we altijd een speciale serie benchmarks die afwijkt van de tests die we op Windows-apparaten draaien. Jetstream en WebXPRT zijn browsergebaseerde tests die laten zien hoe snel basistaken kunnen worden uitgevoerd. Geekbench halen we uit de Play Store en geeft daarmee een indruk van de prestaties van Android-apps.
- Jetstream 2
- WebXPRT 3
- Geekbench 5 - Single
- Geekbench 5 - Multi
Een Intel Core i3-processor van de 11de generatie was voor een Windows-laptop verre van indrukwekkend geweest, maar de meeste Chromebooks hebben een nog veel oudere, tragere chip, zodat de Lenovo Ideapad Flex 5 CB met gemak naar de top van de ranglijst doorstoot. De beide betaalbare modellen van Acer behoren niet tot de snelste apparaten, waarbij de Chromebook Spin 513 met zijn Arm-cpu relatief beter scoort bij het draaien van Android-apps en de Chromebook 314 hoger scoort bij standaardtaken.
- Helderheid wit
- Contrast
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
- sRGB-dekking
- DCI-P3-dekking
Hoewel de Lenovo Ideapad Flex 5 CB een beloofde schermhelderheid van 400cd/m² heeft, komen we ook na diverse hertests niet verder dan ongeveer 250cd/m². De hoeveelheid wit in beeld, die bij oledschermen nog weleens invloed op de helderheid heeft, maakt daarbij ook niks uit. In vergelijking met andere Chromebooks is het evengoed geen echt slecht resultaat en in andere opzichten is het oledscherm wel erg mooi. Zo is het contrast oneindig hoog en zijn de kleuren redelijk goed afgesteld. Het scherm heeft een zeer groot kleurbereik - bijna 100 procent DCI-P3 en bijna 150 procent van sRGB - waarmee de kleuren beduidend verzadigder kunnen zijn dan op de meeste andere laptops.
De Acer Chromebook Spin 513 heeft ook een goed scherm, dat met bijna 300cd/m² nog iets feller is. De grijsafstelling had beter gekund, maar de kleurweergave is goed doordat dit paneel de volledige sRGB-kleurruimte ondersteunt, in tegenstelling tot de meeste laptops onder de 500 euro. Dat kan helaas niet gezegd worden van de Chromebook 314, waarop de kleuren wat flets zijn. Contrast en helderheid zijn evengoed niet slecht. Door de glossy afwerking zijn reflecties, net als bij de andere twee Chromebooks, wel goed zichtbaar.
Het mooie oledscherm kost je bij de Ideapad Flex 5 CB 13ITL6 wel de nodige uren aan accuwerktijd. Een andere editie van de Ideapad Flex 5 CB die we testten is in dit overzicht de op één na best scorende laptop, met een werktijd van ongeveer twaalf uur tijdens webbrowsen, maar het oledmodel gaat drie uur eerder op zwart. Onze browsetest bevat voornamelijk witte websites, waarbij een oledscherm meer stroom verbruikt. Je kunt de werktijd dus misschien nog verlengen door gebruik te maken van de dark-modus.
Ook de Chromebook Spin 513 heeft niet zo'n geweldige accuwerktijd, door zijn kleine 36Wh-accu, waarvoor je wel een aangenaam licht en dun apparaat terugkrijgt. Wil je graag een Chromebook die lang zonder stekker kan, dan is de Chromebook 314 aanbevelenswaardig. Een relatief grote accu en zuinige processor leveren een zeer lange werktijd op van meer dan dertien uur. Ook duurdere Windows-laptops kunnen daar vaak niet aan tippen.
Budgetlaptop tot 500 euro
Vijfhonderd euro was een half jaar geleden een bedrag waarmee we met hangen en wurgen net een mooie laptop konden vinden die aan onze eisen voldeed. Dat kwam niet doordat onze eisen zo streng zijn. Een laptop met een ips-scherm, ssd en Core i3- of Ryzen 3-processor kon je normaal gesproken altijd wel voor dat geld vinden. De coronapandemie zorgde er echter voor dat mensen hun geld niet meer buiten de deur konden uitgeven en dus werd er bovengemiddeld veel geïnvesteerd in hardware, wat de vraag en daardoor de prijs opdreef. Op dit moment is het omgekeerde aan de hand en geven mensen hun geld uit aan vakanties, waardoor er voorraden hardware blijven liggen. Je ziet daarom ook nog veel laptops met processors van vorige generaties, terwijl Intel en AMD al een tijd geleden hun nieuwe cpu's hebben uitgebracht. Het zorgt er ook voor dat er eindelijk weer wat te kiezen valt binnen dit budget, en dat je bovendien flink wat waar voor je geld krijgt. De interessantste modellen hebben we hieronder op een rijtje gezet.
Het beste scherm en een vlotte processor
:fill(white):strip_exif()/i/2004311246.jpeg?f=thumbmedium)
Deze ThinkBook 14 was al de Best Buy in de Best Buy Guide van juni. Hij is nog steeds beschikbaar en het blijft een hele interessante laptop die we deze keer daarom opnieuw vermelden. Wat de laptop interessant maakt, is onder andere het scherm. Het is een 14" groot ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Bijzonder is dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Dat kunnen zelfs veel laptops van zevenhonderd euro niet eens. Behalve het goede scherm heeft de laptop toetsenbordverlichting en een vingerafdrukscanner aan boord. Die twee kom je op laptops van minder dan vijfhonderd euro ook niet vaak tegen, en al helemaal niet samen. Je moet het bij deze laptop wel doen met een iets verouderde processor, de Ryzen 3 4300U, maar die is dankzij zijn vier cores de dualcore i3-processors van Intel nog altijd de baas. De ssd van 128GB is krap, maar de opslagruimte is makkelijk uit te breiden omdat de laptop is voorzien van een tweede M.2-slot. Verder beschikt de laptop over 8GB vastgesoldeerd werkgeheugen en een leeg DDR4 SO-DIMM-slot, waardoor je het kunt uitbreiden tot maximaal 40GB. In de Laptop Best Buy Guide van juni hebben we de laptop nog uitgebreider beschreven.
(0 reviews)
Laptop Best Buy Guide juni 2022 - Budgetlaptop
Beste allrounder
Convertible
Voor vijfhonderd euro kom je niet veel convertibles tegen die Windows draaien, maar deze Flex 5 is zelfs al voor 450 euro te krijgen. De laptop heeft een scherm dat je om de behuizing heen kunt klappen, en uiteraard een touchscreen. Dat klapscherm heeft natuurlijk zijn prijs. Lenovo heeft daarom bezuinigd op het werkgeheugen dat slechts 4GB groot is en niet kan worden uitgebreid. De behuizing van het scherm is van aluminium gemaakt en voelt daardoor stevig aan. De rest van de behuizing is van plastic gemaakt, ziet er wat goedkoper uit en veert gemakkelijk in onder druk. Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting en er zit een SD-kaartlezer op. HDMI is ook aanwezig, maar dat is helaas een 1.4-aansluiting. Het scherm heeft een wat lage helderheid, maar een prima contrast van 1500:1. De accuduur is met ruim acht uur niet slecht.
(0 reviews)
Beste allrounder: alternatief
De Vivobook 14 is een interessante 'doorsnee' laptop die zich kan meten met de Aspire 5. De EB850W-uitvoering die we hier linken, heeft een 256GB-ssd, 8GB geheugen en een Core i3-1115G4-processor. Daarmee is hij vergelijkbaar met de Acer Aspire 5 van hierboven. De i3-processor is in de ASUS echter zodanig geconfigureerd dat de laptop er wat hogere prestaties uit weet te persen. De accuduur ontloopt die van de Acer met slechts twee minuten. Nadeel van de ASUS is dat hij met zijn volledig kunststof behuizing wat goedkoper aanvoelt dan de Acer Aspire 5. Van de 8GB werkgeheugen die aanwezig is, zit de helft vastgesoldeerd. De overige 4GB zit in een SO-DIMM-slot en kun je dus vervangen door een module met een hogere capaciteit. Er is weliswaar ruimte voor een extra SATA-schijf, maar het benodigde kabeltje naar het moederbord levert ASUS niet mee.
(0 reviews)
We hebben de vier laptops uiteraard getest. De belangrijkste testresultaten vind je hieronder terug.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid - Graphics
- 3DMark Night Raid - CPU
De snelste van de vier in deze BBG is de ThinkBook 14, ondanks zijn verouderde processor. Als het om taken gaat waarbij alle vier de cpu-cores worden gebruikt, zijn de twee cores van de i3-processor in het nadeel. De 4300U toont in deze grafiek goede prestaties, maar er zijn ook regelmatig aanbiedingen van laptops met een Ryzen 3 5300U-processor, en die zijn nog wat vlotter. Bij gebruik van een enkele core zijn de Intel-laptops sneller, en grafische gezien zijn de Intel-laptops veel sneller. Opvallende uitschieter is de ASUS, die voor een Intel-gpu een hoge score neerzet. Blijkbaar heeft ASUS de laptop zodanig geconfigureerd dat de gpu op een hoog verbruik mag draaien.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB-dekking
Wat schermen betreft, schreven we hierboven al dat de ThinkBook 14 uitzonderlijk goed is. Niet eerder kwamen we een laptop in deze prijsklasse tegen die de volledige sRGB-gamut kan weergeven. Daarnaast is het contrast voor een ips-paneel bijzonder goed. De resultaten van de andere drie laptops steken wat flets af, maar dat beeld wordt vertekend door het goede scherm in de ThinkBook. De andere drie laptops hebben een, voor deze prijsklasse, gewoon goed ips-scherm.
Tot slot is de ThinkBook ook de winnaar in de accutest. Dat is enigszins opvallend, want de Acer en de Flex 5 hebben een grotere accu. Blijkbaar zitten in de ThinkBook zuinigere componenten of is de laptop zodanig afgesteld dat het verbruik niet te hoog ligt.
Basislaptop tot 700 euro
Tweehonderd euro meer of minder kan bij laptops een wereld van verschil maken. In de prijscategorie tot vijfhonderd euro vind je wat ons betreft echt de instaplaptops. Ze hebben een Core i3- of Ryzen 3-processor en een ips-scherm. Lager dan dat moet je, als je het ons vraagt, niet gaan. Ben je bereid zevenhonderd euro voor een laptop uit te geven, dan begeef je je meteen al op het terrein van de significant snellere processors met zes of zelfs acht cores, betere schermen - waaronder zelfs oled - en luxer afgewerkte behuizingen.
Beste allrounder
:fill(white):strip_exif()/i/2004417612.jpeg?f=thumbmedium)
Wat ons betreft, is de IdeaPad 5 Pro in deze prijsklasse de beste allrounder. Hij heeft om te beginnen een Ryzen 5 5600U-processor met zes cores; dat is bijna het snelste model dat je in deze prijsklasse kunt krijgen. Alleen laptops met een 5700U, zoals de Acer hieronder, zijn sneller. Daarnaast heeft de IdeaPad 5 Pro een behuizing die volledig van aluminium is gemaakt, en een bovengemiddeld goed scherm. De resolutie is met 2240x1400 pixels hoger dan die van een gemiddeld full-hd-paneel en bovendien kan het scherm de volledige sRGB-gamut weergeven. Het is weliswaar geen oled, zoals de ASUS hieronder, maar dit is wel de beste lcd die je bij een laptop voor 700 euro kunt krijgen. De accuduur bedraagt een nette elf uur. Een leuke toevoeging is de camera die gezichtsherkenning ondersteunt en gecombineerd is met een tof-sensor. Die zorgt ervoor dat je laptop ontwaakt uit stand-by wanneer je ervoor gaat zitten. De camera logt je vervolgens in, zodat je meteen aan de slag kunt.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
Het mooiste scherm
:fill(white):strip_exif()/i/2004750882.jpeg?f=thumbmedium)
Het mag duidelijk zijn waarom we deze Vivobook 15 in de Best Buy Guide hebben opgenomen. ASUS zet het met koeienletters in de typenaam van deze laptop: hij heeft een oledscherm. Dergelijke schermen kom je over het algemeen alleen op veel duurdere laptops tegen, maar ASUS heeft het dus in deze Vivobook van minder dan zevenhonderd euro ingebouwd. Kwalitatief gezien is het scherm prima. Met een helderheid van 400cd/m², een dekking van de volledige sRGB-gamut en het oneindig hoge oledcontrast is dit misschien wel het beste scherm in deze prijsklasse. Door voor een luxe scherm te kiezen, lijkt ASUS wel te hebben bezuinigd op de behuizing; die biedt niet de stevigheid waarop je zou hopen. Verder draait het systeem nog op een Intel-processor van de 11e generatie. Er is wel 16GB geheugen aanwezig, samen met een 512GB grote ssd; twee specs die je niet veel tegenkomt in deze prijscategorie.
3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
3x ASUS Vivobook Review - Oledlaptops voor de massa
ASUS Vivobook 15 OLED K513EA-L11993W (Azerty toetsenbord)
De snelste processor
:strip_exif()/i/2004646650.png?f=thumbmedium)
Deze uitvoering van de Acer Swift 3 is een echt werkpaard. Met zijn vlotte Ryzen 7 5700U-cpu met acht cores onderscheidt hij zich van veel andere laptops in deze prijsklasse. Voor zwaar gebruik is dit de snelste configuratie die je voor 700 euro kunt vinden. In kortdurende benchmarks als Cinebench is het verschil met de Lenovo hierboven niet groot, maar bij langdurige belasting is de Swift duidelijk sneller. Die focus op een snelle processor betekent dat er wel een 'gewoon' scherm in de laptop zit, namelijk een 14 inch groot ips-lcd met een resolutie van 1920x1080 pixels. De behuizing is deels van van kunststof gemaakt en daardoor bijzonder licht; de laptop weegt slechts 1,2 kilogram. Hierdoor boet je iets in aan stevigheid ten opzichte van laptops die helemaal van metaal zijn gemaakt. Verder is er een vingerafdrukscanner aanwezig en heeft de laptop alle aansluitingen die je voor dit geld mag verwachten, zoals een multifunctionele USB-C-aansluiting en HDMI 2.0.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
Up-to-date hardware - vooral voor de Vlaamse Tweaker
:fill(white):strip_exif()/i/2005003058.jpeg?f=thumbmedium)
De meeste laptops in dit lijstje zijn voorzien van 'oude' hardware. AMD heeft al opvolgers voor de Ryzen 5000-chips uitgebracht, terwijl Intels elfde generatie al door de twaalfde is opgevolgd, maar de meeste fabrikanten lijken nog met grote voorraden te zitten. Samsung is een tijdje weggeweest van de Europese markt en heeft daar geen last van en voorziet de Book2 daarom wel van een processor van de twaalfde generatie. Deze uitvoering heeft liefst tien cores en hoewel dat indrukwekkend klinkt, zijn het slechts twee snelle en acht efficiënte cores. Desondanks zijn de prestaties niet verkeerd, vooral als het om singlecorebewerkingen gaat. De laptop heeft verder een behoorlijk stevig aanvoelende, volledig metalen behuizing. Het scherm is een gewoon 15" groot full-hd-scherm met een matte afwerking. Een mooie optie is de mogelijkheid om een tweede M.2-ssd bij te plaatsen. Op basis van specificaties en benchmarks is dit misschien niet de meest interessante laptop die je in Nederland voor zevenhonderd euro kunt kopen. Voor onze Vlaamse lezers ligt dat anders, want hoewel laptops in de regel in Nederland goedkoper zijn dan in België, is deze Book2 op moment van schrijven in België voor 600 en bij een enkele winkel zelfs voor 500 euro te krijgen. Dat maakt hem daar een stuk interessanter.
2.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Samsung Galaxy Book2 (15", i5, 8GB, 256GB opslag, Azerty toetsenbord)
De vier laptops die we in deze categorie aanraden, hebben we uiteraard getest. Hieronder zetten we de belangrijkste testresultaten op een rijtje, te beginnen met de cpu- en gpu-benchmarks.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid - Graphics
- 3DMark Night Raid - CPU
In Cinebench Multi worden alle cpu-cores gebruikt en het is interessant om te zien dat de Ryzen 5600U in de Lenovo sneller is dan de 5700U in de Acer, terwijl die laatste twee cores meer heeft. Dat verschil komt voornamelijk doordat de IdeaPad zijn processor tijdelijk meer kan laten verbruiken, wat leidt tot hogere kloksnelheden. Op de lange duur zijn de acht cores van de Acer echter sneller.
De Alder Lake-processor in de Galaxy Book2 is in Cinebench Multi niet vlotter dan zijn voorganger, die in de Vivobook 15 zit. Belast je echter slechts een core, dan is die chip juist wel de snelste. Dat geldt ook voor de grafische prestaties van de Intel Xe-gpu, die bovenaan eindigt in de grafische test van 3DMark Night Raid. Als je zwaardere software gaat draaien, zouden we echter toch de Acer of Lenovo aanraden.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB-dekking
Het mooiste beeld krijg je uiteraard met het oledscherm dat in de ASUS zit. Dat heeft een hoge helderheid en een oneindig hoog contrast. Het kan alle kleuren in de sRGB-kleurruimte weergeven, maar als je zelf aan het kalibreren slaat, kun je er zelfs meer uithalen, want het paneel kan ook de DCI P3-kleurruimte afdekken. De IdeaPad 5 Pro heeft een bijzonder goed scherm voor een laptop in deze prijsklasse. Het is geen oled, maar wel een scherm dat de volledige sRGB-kleurruimte weergeeft. Tel daar een net wat hogere resolutie en 16:10-beeldverhouding bij op en je hebt een zeldzaam goed scherm voor deze prijsklasse. De schermen in de Acer en Samsung zijn voorbeelden van wat je doorgaans voor dit geld mag verwachten: een ips-scherm met full hd-resolutie en een kleurbereik dat beperkt is tot een procent of 60 van het sRGB-spectrum.
Tot slot hebben we naar de accuduur gekeken. Die is het kortste bij de Vivobook. Dat is niet gek, want die laptop heeft de kleinste accu en een oledscherm, dat in de meeste gevallen minder zuinig is dan een lcd. De Book2 heeft een accuduur waar je, mits je het rustig aan doen, een werkdag mee door kunt komen, maar de langste accuduur haal je met de Acer en Lenovo, die ruim boven de tien uur uitkomen.
Apple MacBook
Voor laptops van Apple hebben we een aparte categorie toegevoegd in deze Best Buy Guide. Hoewel de MacBooks qua uiterlijk gewone laptops zijn, zijn ze in gebruik toch net even anders. Ze draaien een ander besturingssysteem, macOS, en ondersteunen daarom bepaalde software wel en andere software niet. In de context van de terug-naar-schoolperiode is er voor deze laptops bij sommige opleidingen wel ondersteuning en in sommige gevallen niet. Het is dus verstandig om eerst te checken wat voor software je voor je opleiding moet kunnen draaien en of die ook op Apple-laptops draait. Is dat het geval of ga je helemaal niet terug naar school, maar ben je wel benieuwd welke MacBook op dit moment een aanrader is? Lees dan snel verder.
MacBooks: helemaal over op Apple-silicon
In 2020 startte Apple de verkoop van zijn eerste laptops met een eigen M1-processor. Het bedrijf stopte de samenwerking met Intel, dat sinds 2006 de processors voor Macs leverde, en begon langzaam al zijn computers van eigen processors te voorzien. De MacBook Air en MacBook Pro 13,3" waren de eerste kandidaten die een M1-processor kregen, en daarna volgden in 2021 de MacBook Pro 14" en 16", die met een M1 Pro-, maar ook met een M1 Max-processor zijn te krijgen. De MacBook Air en MacBook Pro 13,3" kregen onlangs opvolgers met een upgrade naar de M2-processor, maar de MacBook Air met M1 blijft Apple ook nog verkopen. M1, M2, Pro, Max; er is veel te kiezen bij Apple op dit moment. De vraag is natuurlijk welke van deze laptops aanraders zijn.
Instap-MacBook
Dit is het originele MacBook Air-model uit 2020, met M1-processor. Deze laptop zouden we aanraden als je graag een Apple-laptop wilt hebben en er geen zware software op hoeft te draaien. De prijs is onlangs door Apple verhoogd; daarom vind je hem niet meer terug voor minder dan duizend euro, zoals eerder nog wel het geval was. Toch verkiezen we als instap-MacBook dit model boven het 2022-model van de MacBook Air. Die laatste is weliswaar sneller, maar kost ook meteen vierhonderd euro meer en heeft net als deze uitvoering 8GB geheugen en een ssd van 256GB.
5 van 5 sterren
(27 reviews)
Alle uitvoeringen van de MacBook Air 2020 (8/7)
Voor de instapper raden we dus het 2020-model van de MacBook Air aan. Dat is niet omdat de nieuwe M2-modellen slechter zijn dan de oudere Air. integendeel, de MacBook Air M2 en de MacBook Pro 13,3" hebben we beide gereviewd en de M2-processor is vlotter dan de M1, zowel op cpu- als op gpu-gebied, zoals te zien is in onderstaande benchmarks.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
- 3DMark Wild Life Extreme Unlimited
De M2-processor heeft een cpu die in Cinebench een procent of 13 sneller is, terwijl de gpu in 3DMark anderhalf keer zo snel is. Voor het echte snelle werk moet je echter een MacBook Pro 14" of 16" hebben. Het 14"-instapmodel heeft acht cpu-cores en de duurdere hebben cpu's met tien cores in totaal, verdeeld over acht snelle en twee langzame cores, terwijl de M1 en M2 maar vier snelle cores hebben. Op grafisch gebied zijn de 14"- en 16"-modellen ook sneller. De goedkoopste 14"-er heeft een M1 Pro-soc die grafisch gezien een stuk vlotter is dan de M2. De snelste is de M1 Max, die op cpu-gebied hetzelfde is als de M1 Pro, maar een twee keer zo snelle gpu heeft. De M2 haalt het, kortom, niet bij de M1 Pro en Max en voor pure snelheid hoef je de nieuwe M2-Macs niet te kopen.
Instap-MacBook+
:fill(white):strip_exif()/i/2005162396.jpeg?f=thumbmedium)
Het nieuwste model in de MacBook Air-serie is wat prijs-snelheidverhouding betreft niet de meest interessante. Hij is weliswaar sneller dan zijn voorganger, maar voor het echt zware werk is hij niet geschikt. Je zou eventueel voor de versie met 16GB geheugen en een 512GB-ssd kunnen kiezen, maar dan kom je qua prijs al uit op een kleine 2000 euro en ben je nog maar 200 euro verwijderd van de MacBook Pro 14", die een nog veel snellere processor heeft en ook van 16GB geheugen en een 512GB grote ssd is voorzien. Deze nieuwe MacBook Air zouden we dan ook vooral aanraden als je prijs stelt op de nieuwe snufjes die Apple heeft toegevoegd. De camera is bijvoorbeeld verbeterd, het scherm is iets hoger en helderder en de accuduur is langer ten opzichte van het 2020-model. Verder is het ontwerp vernieuwd en in lijn gebracht met dat van de MacBooks Pro 14" en 16". Tot slot is de laptop voorzien van een magnetische aansluiting voor de oplader.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
Alle uitvoeringen van de MacBook Air 2022 (8/8)
Apple MacBook Air M2 Review - Praktische make-over voor Apples dunste
De verschillen tussen de MacBooks beperken zich niet alleen tot de snelheid van de processors. De 14"- en 16"-modellen zijn ook een slagje groter en hebben een beter scherm dan de kleinere modellen. De resolutie is iets hoger, maar het grootste verschil maakt de backlight. Die bestaat bij de 14"- en 16"-versies uit minileds die individueel kunnen dimmen. Bij het 14"-model is de backlight dankzij die minileds in ongeveer 2000 zones verdeeld, terwijl dat bij het 16"-model er ongeveer 2500 zijn. Dankzij het grote aantal zones en een piekhelderheid van 1600cd/m², zien hdr-beelden op deze modellen er bijzonder indrukwekkend uit. Daarnaast is de maximale verversingssnelheid 120Hz, waardoor scrollen en andere bewegingen op het scherm er vloeiender uitzien dan op een standaard 60Hz-scherm.
- Helderheid wit
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
- Accutest browsen)
Zoals we gewend zijn van MacBooks zijn de schermen van de MacBook Pro 14" en 16" prima gekalibreerd en hebben ze ook in sdr-modus een hoge helderheid van 500cd/m². Een nadeel van de MacBook Pro 14" en 16" is dat de accuduur van deze laptops korter is dan die van de MacBook Air en de kleine MacBook Pro 13,3". We vermoeden dat het miniledscherm significant meer energie gebruikt dan de gewone schermen en daardoor aan de kortere accuduur bijdraagt. Het scherm en de accuduur zijn overigens de grootste verschillen tussen de 14"-MacBook Pro en zijn 16"-broer. Ze zijn verder met M1 Pro- en M1 Max-processors te krijgen en als je direct bij Apple bestelt kun je ze zelf configureren met maximaal 64GB geheugen en 8TB opslagruimte. Dat gaat, zoals je ongetwijfeld al verwacht, wel flink in de papieren lopen.
MacBook voor het zware werk
:fill(white):strip_exif()/i/2004712264.jpeg?f=thumbmedium)
Voor het zware werk zouden we op zijn minst kiezen voor deze MacBook Pro 14". Dit is de goedkoopste uitvoering die ondertussen voor een paar honderd euro minder dan de adviesprijs van 2250 euro is te krijgen. Deze uitvoering is voorzien van een cpu met acht cores die sneller zijn dan die van de M2. Verder is er 16GB geheugen voorhanden en een ssd van 512GB. De laptop is voorzien van het hierboven genoemde scherm dat een prachtige hdr-weergave biedt. Een ander verschil met de goedkopere MacBooks zit hem in de aansluitingen; dit model en zijn grote broer hebben een kaartlezer, een extra USB-C-poort en een HDMI 2.0-aansluiting. Heb je nog wat meer ruimte in je budget, dan is er een snellere uitvoering die gezien de specificaties een nog betere deal is. Dat is de versie met een 10-core-processor, een iets snellere 16-core-gpu en 1TB opslagcapaciteit. Apples adviesprijs is 2750 euro, maar hij is al voor een euro of 2400 te krijgen via andere winkels in de Pricewatch. Het 16"-model is zoals gezegd groter en duurder dan de 14"-er, maar is niet met snellere hardware te krijgen dan zijn kleine broer. We zouden hem daarom vooral kopen als je echt graag die schermgrootte wilt benutten.
4.5 van 5 sterren
(5 reviews)
Alle uitvoeringen van de MacBook Pro 14" (8/14) 512GB
Alle uitvoeringen van de MacBook Pro 14" (10/16) 1TB
Apple MacBook Pro 2021 Review - Van parade- naar werkpaard
Laptop voor content creation of gaming
Voor het zwaardere werk, zoals gaming of contentcreation, wil je nog steeds liefst een laptop met een processor die eindigt op -H. Dat is zowel bij Intel als AMD het teken voor een hoger tdp: waar 'normale' laptopprocessors maar 15W of 25W mogen verbruiken bij langdurig rekenwerk, trekt de H-serie door tot 45W, mits de laptopfabrikant de koeling en stroomvoorziening op orde heeft. Dat betekent in de praktijk dat lange rekentaken stukken sneller kunnen verlopen. Veel laptops met een 45W-processor zijn ook voorzien van een losse videokaart, die veel krachtiger is dan het in de processor geïntegreerde exemplaar. Voor gaming is dat natuurlijk van groot belang, maar er is ook andere software die daar flink van kan profiteren.
Het budget van 2000 euro dat we voor deze categorie als uitgangspunt hebben genomen, klinkt als veel geld. Aan een workstation of high-end zakelijke laptop, zoals de Dell XPS 15, kun je gemakkelijk nog veel meer uitgeven. Ook Apples snelste laptops kosten meer, zo zagen we op de vorige pagina.
Voor deze LBBG-categorie zijn we op zoek naar een apparaat met een 45W AMD Ryzen-cpu van de vijfde of zesde generatie, of een Intel-exemplaar van de 12de generatie. Er moet een Nvidia RTX-videokaart inzitten en ook een goed scherm dat bovendien lekker groot mag zijn en minstens 15,6" meet. We hebben er daarbij op gelet dat het systeem nog wel makkelijk is mee te nemen. Daarvoor leggen we de lat bij een gewicht van maximaal 2,5kg. We hopen op een goede autonomie door te selecteren op een accu met een capaciteit van minstens 70Wh. Veel gaminglaptops vallen op de laatste twee punten af.
De beste allrounder
:fill(white):strip_exif()/i/2004793796.jpeg?f=thumbmedium)
De Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 voldoet aan al onze eisen en de prijs ervan valt ruim binnen het budget van 2000 euro. Er zijn nog goedkopere configuraties beschikbaar met minder geheugen of geen losse videokaart, waarvan sommige zelfs minder dan duizend euro kosten. Azerty-varianten zijn eveneens goed verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat het werkgeheugen bij deze laptop is vastgesoldeerd, mocht je een goedkoper model op het oog hebben.
Aantrekkelijk aan de IdeaPad 5 Pro 16ACH6 is de dunne behuizing die voor een 16"-laptop licht is; dit model weegt 1,9kg. Desondanks heeft Lenovo er wel een 75Wh-accu in gepropt, zodat de accuduur uitstekend is voor een laptop in deze gewichtsklasse. De buitenkant is voor een groot deel gemaakt van metaal en voelt stevig aan. Het scherm is goed; het heeft een hoge resolutie (2560x1600), fijne beeldverhouding, hoge helderheid en goede beeldkwaliteit, waarbij de refreshrate 120Hz bedraagt, zoals bij een gaminglaptop. Het toetsenbord had meer travel mogen hebben, maar de feedback is duidelijk. Fijn is de infraroodcamera voor gezichtsherkenning.
Hoewel de specificaties van de gelinkte variant er mogen zijn - een Ryzen 9 5900HX-cpu, RTX 3050-videokaart, 32GB ram en een 1TB ssd - is de Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6 niet de snelste laptop die je kunt kopen voor vijftienhonderd euro. Er zijn modellen met een snellere videokaart en de processorprestaties hebben we bij andere Ryzen 5000H-laptops hoger gezien. De machine maakt als hij vol aan het werk wordt gezet bovendien veel lawaai. Ook het aantal aansluitingen had beter gekund: we tellen slechts één USB-C-aansluiting en een verouderde HDMI1.4-poort.
(0 reviews)
Snelste hardware, matig beeld
:fill(white):strip_exif()/i/2005169434.jpeg?f=thumbmedium)
Voor 1900 euro (of 2000 euro, in geval van de azerty-versie) haal je met de HP Omen 16-b1890nd een model in huis met een gloednieuwe Intel Core i7-12700H plus een Nvidia Geforce RTX 3070-videokaart. De systeemprestaties ervan zijn dan ook erg goed. Modellen met een (op papier) nog snellere RTX3080 die minder dan 2000 euro kosten zijn dun gezaaid, en de Omen 16 zet hogere 3d-prestaties neer dan RTX 3070-laptops die we eerder testten. Dat heeft misschien te maken met de nieuwe processor, die ook krachtig blijkt.
HP heeft de hardware verwerkt in een deels metalen behuizing die ervoor zorgt dat de laptop met 2,3kg niet al te zwaar is. De hoeken zijn nogal scherp en het geheel voelt niet zo stevig aan. De laptop maakt bij het verbuigen een krakend geluid en het scharnier laat van zich horen bij het verstellen van het scherm. Het toetsenbord is wel fijn en HP heeft ruim voorzien in aansluitingen, met Thunderbolt 4, HDMI 2.1, een Mini Displayport, gigabit-ethernet en een fullsize SD-kaartlezer.
De Omen 16 heeft zoals de naam al zegt een 16"-scherm met een lekker hoge resolutie van 2560x1440 pixels, dat bovendien met een snelheid van liefst 165Hz ververst. Perfect voor gaming dus, maar de beeldkwaliteit had beter gekund, want het beeld is zelfs met het blote oog zichtbaar te groen. Ondanks de grote 83Wh-accu is de accuduur voor een gaminglaptop niet bovengemiddeld.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Uitstekend scherm, maar korte accuduur
:fill(white):strip_exif()/i/2005208440.jpeg?f=thumbmedium)
De Gigabyte Aero 5 KE4-72EE614SH, waarvan helaas geen azerty-variant lijkt te bestaan, is voorzien van een 4k-oledscherm met een uitstekende beeldkwaliteit. Het scherm heeft een hoge beeldscherpte en dito helderheid, perfect contrast en breed kleurbereik, waardoor hdr-beelden er mooi uitzien. Gigabyte levert een kleurprofiel mee zodat Windows de kleuren van sdr-content op het paneel kan afstemmen, wat niet altijd goed gaat.
Binnen in de behuizing, die grotendeels van plastic lijkt gemaakt en inclusief hardware 2,3kg weegt, zit dezelfde snelle Core i7-12700H als in de laptop van HP, plus een RTX 3060-videokaart. Naast HDMI 2.1, Thunderbolt 4 en een Mini Displayport is een 2,5Gbit-ethernetpoort aanwezig. Jammer is wel dat de aansluitingen onpraktisch vooraan de zijkant zijn geplaatst, zodat kabels een externe muis in de weg kunnen zitten. Voor videoconferencing is de Aero 5 ook geen goede keus, met zijn cameraatje dat helemaal onderaan het scherm zit.
Gigabyte heeft de Aero 5 een accu meegegeven van liefst 99Wh, de grootste capaciteit die je in een laptop zult tegenkomen. Desondanks blijkt de accuwerktijd niet zo goed. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het fraaie oledscherm, dat in onze test met veel witte pagina's in het nadeel is.
(0 reviews)
Kijkend naar de tests is te zien dat Intel met de twaalfde processorgeneratie weer helemaal terug is in het high-end segment. Niet alleen bij ultrabooks, maar ook in deze categorie van zwaardere machines had AMD lange tijd de overhand als het om processorkracht gaat.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
- PCMark 10 Digital Content Creation
Met hun Core i7-12700H-cpu scoren de HP Omen en Gigabyte Aero-laptops 25 procent hoger in Cinebench 23 als we de prestaties van één rekenkern beoordelen. Multithreaded zakt het verschil naar zo'n 15 procent. Hoewel de Core i7-12700H veertien cores heeft, tegenover de acht rekenkernen van de Ryzen 9 5900HX, zijn er daarvan slechts zes snelle cores. Met PCMark 10 Digital Content Creation kijken we tot slot naar de prestaties voor video-editing en rendering, en dan blijkt de Lenovo Ideapad 5 Pro wat toe te geven op andere geteste laptops met Ryzen 5000H-cpu's. Beide Intel-laptops scoren weer het best, met ditmaal HP gevolgd door Gigabyte.
Goede piekprestaties zijn leuk en aardig, maar wat als je een tijdlang gaat rekenen? Dat beoordelen we met Blender, door herhaaldelijk een afbeelding te renderen en na iedere render de tijd te noteren. Bij de Lenovo Ideapad 5 Pro verloopt de tweede render beduidend trager dan de eerste, om vervolgens weer terug te vallen naar ongeveer hetzelfde niveau als de eerste. De Gigabyte Aero 5 is bij zijn eerste render bijna even snel als de laptop van HP. De duurprestaties liggen lager, maar blijven vanaf de tweede render wel mooi constant. De Omen-laptop biedt de beste prestaties op de lange termijn; ze nemen maar een klein beetje af naarmate het systeem opwarmt.
- 3DMark Time Spy
- 3DMark Time Spy - Graphics
- 3DMark Time Spy - CPU
Ook in 3DMark Time Spy biedt de HP Omen 16 in de geteste configuratie de beste prestaties, al komt dat natuurlijk ook doordat hij de snelste videokaart aan boord heeft. De score is zoals gezegd hoger dan bij eerder geteste RTX 3070-laptops, en gaat richting modellen met een zuinige RTX 3080. De Lenovo Ideapad 5 Pro 16ACH6 levert met name in deze test fors in. Dat betekent dat dit model zich niet zo goed leent voor gaming, hoewel een vloeiende 60fps niet buiten bereik ligt in lichtere titels of bij gebruik van lagere instellingen en resoluties.
- Helderheid wit
- Contrast
- Gemiddelde grijswaardenfout
- sRGB-dekking
- DCI-P3-dekking
De Gigabyte Aero 5 maakt als enige gebruik van een oledscherm, dat bovendien de hoogste resolutie en pixeldichtheid heeft. Helderheid en contrast zijn ook het best van het trio, waarbij het kleurbereik groter uitvalt. De gemiddelde grijswaardenfout blijkt iets hoger dan bij de laptop van Lenovo, die beschikt over een erg goede kleurafstelling. De Ideapad 5 Pro heeft tevens een fijne 16:10-beeldverhouding en ook het grootste schermoppervlak. De Omen 16 biedt de hoogste refreshrate en eveneens een hoge wqhd-resolutie, maar de kleurafstelling valt ronduit tegen. Het scherm is veel te groen en de gammawaarde te laag. In vergelijking met de goedkopere Victus-serie wordt tenminste het volledige sRGB-gamut afgedekt, zodat de kleuren niet veel te flets worden weergegeven.
Voor wat betreft de accuduur is de Lenovo Ideapad 5 Pro de overduidelijke winnaar, althans in onze browsetest. Onder die omstandigheid gaat het beeld pas na tien uur op zwart, wat een vergelijkbare accuduur is als die de gemiddelde ultrabook biedt. Vaak is de accuduur van een apparaat met deze specificaties een stuk korter, zo blijkt ook uit de rest van het testveld in de grafiek. Ondanks de grote accu weet de laptop van HP de middenmoot niet te ontstijgen. De Gigabyte Aero 5 noteert met zijn grote 99Wh-accu de kortste werktijd. Dat komt waarschijnlijk door het oledscherm, dat in het nadeel is bij het weergeven van de witte webpagina's waaruit onze browsetest bestaat.